2020-05-08 462 瀏覽
有日晚上到西環工作,🌛🌛🌛夜收了,經過見到呢間餐廳燈光火猛,我於是入耐挑選外賣回家吃,👅👅價錢好像是$45,包一個腐乳通菜,一杯野飲,收銀姐姐提醒我,可以選擇例湯,甘我亦選擇了牛腩河分湯一返到屋企打開,😤😤😤😤啲河粉全部斷開哂,直情可以用爛嚟形容😖😖在當我加埋湯落去嘅時候,完全夾吳起,要用匙羹嚟食囉!😩😩我一生人都咪試過這樣的河粉🤦‍♂️🤦‍♂️牛腩味道偏淡,肉質亦偏柴!🙅
有日晚上到西環工作,🌛🌛🌛夜收了,
經過見到呢間餐廳燈光火猛,我於是入耐挑選外賣回家吃,👅👅

一返到屋企打開,😤😤😤😤
啲河粉全部斷開哂,直情可以用爛嚟形容😖😖

在當我加埋湯落去嘅時候,完全夾吳起,要用匙羹嚟食囉!😩😩

我一生人都咪試過這樣的河粉🤦‍♂️🤦‍♂️

牛腩味道偏淡,肉質亦偏柴!🙅
2018-01-03 1594 瀏覽
我買了個粟米肉粒飯,點知佢给了個粟米肉丝飯,搞錯!肉丝還好似針一樣咁幼!不知所謂!有次我買個猪扒飯,佢居然给了個猪骨飯,D肉和骨完全分開,實在太恐佈啦,而且買完野多謝都有句。
2017-06-03 1575 瀏覽
係西營盤中午食個午餐,走去呢間位於正街嘅『新三興』,未食過,諗住叫d簡單唔洗講功夫嘅穩陣d!點左個粟米班腩飯,叫完1分鐘已經上,暗叫不妙,先試舊班腩,d班腩完全未解凍就炸,硬過石頭,粟米汁就好似人地食淨咁得灘水,兩個字形容『垃圾』,以後不再光顧!有冇得比負分呀

有冇得比負分呀
2017-05-28
2017-04-10 1237 瀏覽
繼續沒有工人的日子, 這晚是是但但走入一間茶餐廳買個外賣食飽就算。 點了個套餐, 係雲吞河+ 淥青菜。 $31 set 黎講, 我覺得幾平, 而且湯還是分開放呢, 唔會整淋d 河粉, 幾細心。 湯回到家時還很熱, 有4粒雲吞, d 粉就碎左d, 幸好佢有比匙羹來食, 如果只用筷子夾, 真係有d 難度。 雲吞雖然不是很大, 起碼不是太多肥豬肉, 味道亦ok。雖然菜不多, 但都可接受, 預咗不會洗得好乾淨,最好係不是煮到淋晒嗰種。這個套餐, 這個價錢, 我又覺得可接受
套餐
雲吞河
雲吞河
3 分鐘 (外賣自取)
2016-11-28 1331 瀏覽
新3興出名係佢既粥麵今次叫左個魚片粥配油菜魚片吾算好多但粥底好濃味 吾算稠身亦不綿身 好似食粥水咁菜都浸得太耐太老但係好抵食 $30蚊包哂如果夜晚諗吾到食咩都可以幫襯星洲炒米好香有艧氣愈食愈上隱配埋有小小辣既紅椒😍米粉都入哂味試過佢其他野食 都覺得吾錯 好香又熱辣辣
新3興出名係佢既粥麵

試過佢其他野食 都覺得吾錯
好香又熱辣辣
2016-11-24
2014-12-17 2081 瀏覽
新三興在西營盤正街屬於老店了, 雖沒有源記甜品咁出名, 但仍有一批老街坊幫襯.  店子走平民化路線, 装修欠奉, 但食品都可以, 比較便宜. 這裡的水餃是我的至愛, 店的例湯標榜無落味精, 幾好 !平日無乜飯癮, 我多數吃湯粉麵, 今晚和朋友來到, 客人不多, 不用搭枱.  我叫了紫菜五寶麵套餐 ~~ 36元 有鯪魚肉丸, 腐皮卷, 魚皮鮫, 魚蛋, 墨魚丸五樣 加紫菜, 味道一般, 鯪魚肉丸最鮮甜, 有蝦米在內的,  麵幾爽口, 湯水普通.  套餐包一碟蠔油菜芯, 蠔油是普通貨. 奶茶有茶味, 大大杯幾抵飲.朋友叫了雲吞炸醬撈麵餐 ~~ 38元 雲吞連湯另上, 雲吞皮厚, 餡料無乜蝦. 炸醬不太辣, 麵幾爽, 肉絲頗多, 如果酱汁多些會好味啲. 也附送奶茶.凍飲要另加两元的.
這裡的水餃是我的至愛, 店的例湯標榜無落味精, 幾好 !

我叫了紫菜五寶麵套餐 ~~ 36元

朋友叫了雲吞炸醬撈麵餐 ~~ 38元
凍飲要另加两元的.

2014-12-10
2012-09-19 1066 瀏覽
「有些晚上,一塊豆腐就能填滿肚子跟心靈。上面妝點不同香料,改變氣氛也挺不錯。」節錄自「深夜食堂料理特輯」。在繁榮的夜晚過後接連著不願空肚歸家的深夜,來到這店已經十二點半了。店內疏落的坐著幾檯客人看似都是不願太早回家的人們,一桌兩位年輕女孩子同樣穿著黑色襯衫及長褲制服,陪伴著他們是兩位年齡相若的男孩穿著拖鞋街坊打伴,背著我的女孩不理會朋友自顧自的打手機遊戲,另一位短髮女孩低著頭與男孩低聲的談笑。另一邊牆角的一桌有兩位吃完麵在談心事的女文員。兩個中年男子兩張桌分別一個吃飯另一位吃麵。一位六十開外的男人大概是老板吧一手拿著茶壺將熱茶倒在桌面上,一手用檯布就將熱茶抹到地上;抹完一張再到另一張,流了一地的茶水,想他大概會用流到地下的茶水拖地吧?有一位身高只到收銀櫃高度的老婆婆不知道為什麼璊珊的想由門前收銀櫃走去店後水吧,老板見到大聲叫停「你知不知道呀…..,如果你跌親好大件事嗄!」跟著沒有再理會那老人;婆婆委屈的自言自語停滯在那裡。我今晚點的是炸醬撈麵配雲吞加油菜送凍檸茶一杯。凍檸茶淡淡的一點茶香及檸檬味也沒有。這套餐十分經濟但味道十分不濟。雲吞是迷你版可能又游水游得太久有點反白,薄薄的餡料一點
這套餐十分經濟但味道十分不濟。雲吞是迷你版可能又游水游得太久有點反白,薄薄的餡料一點味道也沒有,炸醬肉絲是我重來所吃過最甜的一次,要加醬油、加醋再加辣椒油才能平衡那甜的味道。

油菜葉黃黃黑黑來的,腐乳芡汁青青黃黃的有點像….. 。
在這時候穿著汗衫及褲袋前印滿手印短褲的中年麵檔師傅由麵檔內走出來,腳印著水鞋又將老板先前所說的那番說話再重複一次。老婆婆無奈的扶著桌子在那裡進退不得只有一個人坐下。
草草吃完埋單走出門口,深深的吸了一口氣,雖然一碟麵填胞了肚子,但心靈卻更加空虛;我的深夜食堂在那裡呢?

2010-12-05 699 瀏覽
今日早餐去新三興食點了 一個三文治餐一件蛋治和一杯熱奶茶當然...蛋治沒有某店的欶滑但亦不失應有的蛋味另外...奶茶比很多小店還要來得好奶和茶的調配洽到好處個人喜好不愛落糖但這就能夠飲出其真美......順道一提......如前者所說這店的腸粉做得蠻不錯但事實上晚上的腸粉比朝早的還要多料要滑....
今日早餐去新三興食
點了 一個三文治餐
一件蛋治和一杯熱奶茶
當然...蛋治沒有某店的欶滑
但亦不失應有的蛋味
另外...奶茶比很多小店還要來得好
奶和茶的調配洽到好處
個人喜好不愛落糖
但這就能夠飲出其真美......

順道一提......如前者所說這店的腸粉做得蠻不錯
但事實上晚上的腸粉比朝早的還要多料要滑....
2010-12-05
$17 (早餐)
2010-04-08 437 瀏覽
早餐同宵夜都唔錯o既選擇, 粥同腸粉係比較拿手,除o左艇仔粥係用炸魚片絲令人失望之外,其他都唔錯, 特別係手拉腸粉!又有特價同生滾粥套餐 ($20, 23), 剛剛加價!仍算實惠!不過碟頭飯同粉麵唔係佢地招牌, 可以不試, 試過會令你失望!此店比同區附近的大牌檔式粥店企理衛生,有要求o的可以考慮!
早餐同宵夜都唔錯o既選擇, 粥同腸粉係比較拿手,
除o左艇仔粥係用炸魚片絲令人失望之外,
其他都唔錯, 特別係手拉腸粉!
又有特價同生滾粥套餐 ($20, 23), 剛剛加價!
仍算實惠!

不過碟頭飯同粉麵唔係佢地招牌,

可以不試, 試過會令你失望!

此店比同區附近的大牌檔式粥店企理衛生,

有要求o的可以考慮!

2010-02-06 326 瀏覽
新三興呢間老店,但我和少奶在近幾才開始光顧。除了有時會在午市食炒粉麵,我地都會黎食早餐。不過這裏的即食麵通常會煮得太淋,所以唔係我地杯茶。平時在這裏吃早餐最愛腸粉,尤其係豬膶腸和蝦腸,連熱飲都係$16。蝦腸有時係預先造好的,粉皮會較硬,蝦也相信是雪藏貨,但夠大隻而且好爽口。豬膶腸就必定係即拉的,所以要等耐d,但上枱時熱辣辣,豬膶也很爽口,剛剛熟,不會生也不會太老。講真,响我地心目中,呢度d腸粉好食過好多酒樓。呢度仲有個奇景,有時晚市時段,有人會食食下碟頭飯,突然慶起就叫多碟腸粉食下。不過,早市和晚市的腸粉可能由不同人拉製,水準也有一點分別。早市由粥的阿姐負責,水準較佳,而且售完即止,有時晏左去就無得食。晚市則由廚房負責,有時粉皮的厚薄和軟硬較飄忽。但整體而言,還是不錯的。呢度老店d伙計都係中年以上,但好有人情味,不時同客人打牙骹。有次有位小朋友要飲凍朱古力,餐牌上無,伙計叔叔就話不如飲凍華田啦,見小朋友有點猶豫,伙計就話凍華田係凍朱古力既阿哥黎架,咁就攪掂左啦,我同少奶地坐响隔離笑曝咀除左食物,我地就係鍾意呢份人情味。

除左食物,我地就係鍾意呢份人情味。
蝦腸,蝦夠爽
豬膶腸的豬膶剛好熟
$16 (早餐)
蝦腸,蝦夠爽
豬膶腸的豬膶剛好熟
2010-01-26 268 瀏覽
24/1(日) 3pm下班後,徜徉於西環一帶.起首先到"卓越"重溫燒餅的香軟.繼而徒步到正街的"新三興",隨便吃了碗全日特價粥品,皮蛋瘦肉粥$11及外帶了叉燒腸$8.皮蛋瘦肉粥--粥底綿厚稠密;連同質化的皮蛋加上鹹津津的瘦肉絲食之,十分飽足!叉燒腸--粗糙厚皮的叉腸,沒什麼了不起!四目下以街坊客為主,老闆娘跟食客閒話家常.下次的目標為"聯華"的豬扒飯...
24/1(日) 3pm

叉燒腸--粗糙厚皮的叉腸,沒什麼了不起!

四目下以街坊客為主,老闆娘跟食客閒話家常.

下次的目標為"聯華"的豬扒飯...
2010-01-24
2009-11-22 175 瀏覽
呢度 d 水準好平均,好難講有乜特色主打必食野,相對佢基本粥麵出品都好平均,佢既粥底都好好,甚至好過好多出名食粥既地方,唯獨格局同衛生差 d,但作為一個舊區老店,同咁樣既價錢,算係水準之上。
呢度 d 水準好平均,好難講有乜特色主打必食野,
相對佢基本粥麵出品都好平均,佢既粥底都好好,
甚至好過好多出名食粥既地方,唯獨格局同衛生差 d,
但作為一個舊區老店,同咁樣既價錢,算係水準之上。
2009-01-18 161 瀏覽
呢一日我病到死咁滯, bb去屋企陪我, 唔驚我傳染佢仲安慰我一定好快好返~~我病到好耐冇食野,又吞唔到食物, 所以bb買外賣時都好審慎,叫左個皮蛋瘦肉粥加豬潤腸, 再加個蕃茄牛肉飯~~個粥好好味呀, 鹹到適中, 唔係d粥加鹽而係d肉入味, 皮蛋都有好多呀~ 個豬潤都算過得去~~ 唔係好多舊但勝左即叫即蒸熱熱地個粉皮都唔算厚個飯好似幾大碟, 幾抵~~~但係個"hin"好似"傑"得滯= =仲有個西洋菜湯送!其實幾多味精不過夠味丫...我爭住飲晒...可以有一間屋, 靜靜地比我地一路睇電視一路食飯一齊睇獎門人一齊笑唔舒服得黎有bb餵...好幸福好溫暖
叫左個皮蛋瘦肉粥加豬潤腸, 再加個蕃茄牛肉飯~~
個粥好好味呀, 鹹到適中, 唔係d粥加鹽而係d肉入味,
可以有一間屋, 靜靜地比我地一路睇電視一路食飯
一齊睇獎門人一齊笑
唔舒服得黎有bb餵...好幸福好溫暖
1K
2008-10-01 166 瀏覽
細細個老豆帶我, 由般咸道行正街或東邊街, 行到落海皮返公司, 已是廿幾年前了.大學後, 都已十年冇來呢頭了.放工係早上十點, 本想行行正街, 看看比細個果陣, 通斜坡都係大排檔, 條街轉變成點.但冇野睇, 行行下已落到大道西~太餓了, 唔食早餐唔得啦.見到有粥, 門口又有位泊, zoom 一聲"對"了埋去.叫了魚片粥 + 炸兩.望望張單, $17 咋, 再望下牆上的價錢, 又冇計錯播, 經濟播~除了粥, 仲有港式公仔麵煎蛋米線米粉, 餐飲呀等, 想要乜都有呢.炸兩看住阿姐整, 一整起馬上上檯的, 熱.但原來已是最後一條, 之後入o黎果個人都想叫, 但已賣晒!油炸鬼唔脆, 但又未淋o既, 但比起塊皮就唔夠熱. ok la.粥真的好熱.雖不太多魚片, 但都 ok 新鮮, 以價格來看, 不錯了.衛生要加點勁, 阿哥俾我的匙羹, 唔得, 要換過.
大學後, 都已十年冇來呢頭了.
但冇野睇, 行行下已落到大道西~
太餓了, 唔食早餐唔得啦.
見到有粥, 門口又有位泊, zoom 一聲"對"了埋去.

叫了魚片粥 + 炸兩.

炸兩看住阿姐整, 一整起馬上上檯的, 熱.
但原來已是最後一條, 之後入o黎果個人都想叫, 但已賣晒!
粥真的好熱.
雖不太多魚片, 但都 ok 新鮮, 以價格來看, 不錯了.

衛生要加點勁, 阿哥俾我的匙羹, 唔得, 要換過.
魚片不太多, 但價格比o岩啦~
油炸鬼可再新鮮點便好了
辛勤工作的姐,國慶快樂!
2007-09-17 123 瀏覽
20070913如果不介意典型街坊餐廳的格局與衛生,這裏就永遠可以列為備選飯堂之一,尤其是當爺爺年紀的侍應們那特有的大嗓門招呼也開始被本地文化人緬懷推崇的時候,這裏樓梯底的小圓桌,牆上發黃的手寫菜單,理所當然地都要成為“集體回憶”了。不過始終是粉面檔的底子,沒有電視撈飯,否則一定光顧得更為頻繁:)一碗碎牛粥跟一碟灼菜,只不過18元,鍋氣十足的涼瓜肉片炒河,加飲品也才26元,在天天眼見著阿貓阿狗都不停加價的時候,這種價錢更顯得難得。
20070913