2021-07-14 77 瀏覽
繼續延續點心話題,話說前排出開去做野,放工咁啱經過呢間點心鋪,見到晚上7點半後一律$1️⃣8️⃣!抵到咁冇理由唔買番屋企歎🤤🥢食物🥢1️⃣七色燒賣:黑松露/芥辣/麻辣/芫茜/粟米等…..未試食過燒賣有咁多味道選擇,新鮮感爆滿👍🏻我最鍾意黑松露同麻辣味。2️⃣流心奶黃包:Size差唔多同一個男人手大細相近😱以為咁大個包,啲餡料會唔夠流心,點知一咬開即刻流出黎😋而且奶黃味道都幾濃。3️⃣蝦餃:皮有少少厚,但入面既蝦都幾大隻。4️⃣花膠灌湯餃:包裝好細心,用了錫紙碗裝住,keep到個溫度!個湯都幾清甜,灌湯餃餡料都幾足,有埋花膠覺得成件事好滿足😍5️⃣鳳爪排骨飯:都係會用錫紙碗,飯粒保持到一粒粒,唔會過濕,加少少甜豉油已經好夠味。💥環境💥成間鋪既裝修好有懷舊feel,特別係點心牌同經典點心車,回想起細個去懷舊酒樓既情景🥺

🥢食物🥢

3️⃣蝦餃:皮有少少厚,但入面既蝦都幾大隻。

💥環境💥
位於窩打老道既文樂園,雖然響鋪面上稍為窄身而令佢響鬧市中既存在感減低,但其實完全唔影響佢既食物質素! 今日就由小編與老公帶大家試下呢間中式既點心專門店先:文樂園大約位於培正中學對面,如果由旺角出發可沿窩打老道火車橋底再行多3分鐘﹑或者沿亞皆老道火車橋底,轉入勝利道 (寵物街+食街)後,行到窩打老道口轉左就會見到。文樂園與大家平時於連鎖中式包點店所見到既款式都相類似,不過小編都留意到佢地係直接用蒸格去蒸熟點心,而唔係傳統個款蒸籠,相信都係因為空間問題,而且外賣既時候都要由蒸籠倒至外賣盒內,咁樣點心就有機會反轉而令賣相唔好。坐位方面,由於店鋪以外賣為主,不過都為左方便趕時間或太肚餓既客人,所以都設置左兩個高座位。點心方面,首先介紹左小編此行既目標隱藏餐單 - 七色燒賣 ($48):由於餐單無顯示關係,如果想食既話就記得落單個陣特別指明喇! 亦都係因為隱藏餐單而需要即叫即蒸既關係,大家要有心理準備等大約20分鐘左右。七色燒賣包括:黑松露﹑蟹子﹑菠菜﹑粟米﹑麻辣﹑芫茜﹑以及芥辣。聽起黎都覺得特別呢,平時大家響某兩間小籠包專賣店都會見到七色小籠包,但七色燒賣小編就真係第1次聽喇! 小編都大約七款

七色燒賣包括:黑松露﹑蟹子﹑菠菜﹑粟米﹑麻辣﹑芫茜﹑以及芥辣。聽起黎都覺得特別呢,平時大家響某兩間小籠包專賣店都會見到七色小籠包,但七色燒賣小編就真係第1次聽喇! 小編都大約七款燒賣既評價先:
黑松露(左下):推薦! 燒賣加入大量既黑松露醬,所以食個陣充滿好大陣既松露味,同時某程度上亦可以中和少少燒賣本身既豬肉而產生既油膩感;
蟹子(右下):還好! 其實即係燒賣既原本設計,唔算太油膩,但始終係豬肉燒賣,所以蒸出黎個陣表面點都會有層油,如果真係怕肥既人可以輕輕洗洗再食既;
菠菜(右上):好味! 雖然菠菜味唔算太強,但菠菜以切碎形式饟入豬肉內,所以如果作為平衡燒賣豬肉與菜既比例去達致健康飲食都可以;
粟米(正上):好味! 粟米粒份量都多,粟米以原粒去同燒賣一齊蒸,所以粟米既汁混入燒賣後令燒賣既油膩感減低;
麻辣(左上):推薦! 麻辣味非常強! 雖然唔係麻味而係辣味為主,但因為利用蒸熱既方式,所以麻辣汁可以滲入豬肉既每一處,甚至咬開個陣都有麻辣汁濺出;
芫茜(中間右):還好! 小編本身唔太鍾意芫茜關係,但呢款芫茜可能份量唔算多,所以芫茜味唔算太重;
芥辣(中間左):出色! 估唔到芥辣既辣味完全蓋過本身燒賣既味道,仲要因為芥辣既嗆鼻情況,令小編食個陣有少少尷尬! 大家享受之前都要留意!
七色燒賣

七色燒賣 - 黑松露
七色燒賣 - 麻辣

除七色燒賣外,小編都嘗試左流心奶黃飽﹑花膠灌湯餃﹑金絲炸芋角﹑以及香辣銀針粉。
花膠灌湯餃($38):特別推薦! 平時大家響酒樓食既灌湯餃係因為豬肉較多關係而令人覺得油膩﹑甚至會有錯覺以為自己係食緊低質素既肉餃 - 文樂園既灌湯餃就完全唔同,成份以蝦粒﹑蟹柳粒﹑以及磨菇片為主,所以食個陣會清好多,再加上整片花膠作為養顏用都唔錯架!
流心奶黃飽(每件$8):流心感都唔錯,奶黃既味道偏向咸黃個種甜,但同時甜味仍然保持著既。
金絲炸芋角($20):還好! 可能係因為炸左段時間,變左咬開個陣會發生芋角與炸絲分開哂,打卡角度可以但味道上要更加努力。
香辣銀針粉($26):響平時食到既炒銀針粉上加辣油再炒,食落去又真係幾惹味,雖然蘿蔔絲切得比較粗,但好處係口感上會增加唔少!
花膠灌湯餃
花膠灌湯餃
流心奶黃飽

流心奶黃飽
金絲炸芋角
香辣銀針粉

綜觀黎講質素上都幾高,七色燒賣都令人有驚喜,所以都算值得推薦俾大家去試呢! 當然外賣點心其實都會因為怕點心凍唔好味而會選擇就近既,但正正佢地有兩張櫈方便即場品嘗,有機會經過既話都可以試下呀。
題外話/補充資料: (唔知七色燒賣會唔會吸引到Facebook上某燒賣關注組既成員去試味呢?)
2021-06-29
外賣自取
  • 七色燒賣
  • 花膠灌湯餃
2021-07-07 90 瀏覽
好耐冇飲茶啦! 唯有收工去食下傳統點心🙌🏾🙌🏾😚根據喜愛程度排名:香蔥手抓餅 $22食緊個陣有點想念台灣了😉 呢個推薦大家試!😋😋分量多!加上即製熱辣辣好香脆😍😍又唔會太油 食完都仲想食!花膠灌湯餃 $38有我最愛的花膠😚 碗湯都好清😚 不過隻餃多d 餡料我會再滿足啲🤪菲林芝麻卷 $15一直想是傳統的糕點 今晚終於試到了!芝麻味好濃郁㗎!食晒所有點心之後當甜品食都不錯👌糯米雞 $28哇呢個超抵食!本身以為係細細隻好迷你嗰隻珍珠雞🤣攞出嚟嚇親我哋 超大大隻 性價比幾高 因為好好好飽😳七色燒賣 $48幾特別不過我最鍾意都係傳統個款原汁原味🤪分別有黑松露味粟米味Wasabi味芫荽味等等文樂園 (何文田)何文田窩打老道69號地下A號舖#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#cafe #拍拖👫#打卡#jessicafoodhunt#jessicafoodie
好耐冇飲茶啦! 唯有收工去食下傳統點心🙌🏾🙌🏾😚

根據喜愛程度排名:

香蔥手抓餅 $22
食緊個陣有點想念台灣了😉 呢個推薦大家試!😋😋
分量多!加上即製熱辣辣好香脆😍😍
又唔會太油 食完都仲想食!

花膠灌湯餃 $38

菲林芝麻卷 $15

糯米雞 $28

七色燒賣 $48
幾特別不過我最鍾意都係傳統個款
原汁原味🤪
分別有黑松露味粟米味Wasabi味芫荽味等等

文樂園 (何文田)

2021-07-05 141 瀏覽
文樂園,我地呢一代人未必識佢,因為佢主力做批發或代工?(官網寫)最近2-3年,相信大家都見到一街都係外賣蒸點心飯鋪文樂園也終於有自己既鋪啦,可以直接買到佢地既出品咁出名既點心專家,提供既款式也超多款可以食到新鮮出爐既靚料點心,精緻又味美晚市時段仲有特價添全日套餐最抵食,又或者豐衣足食套餐,每樣都試到一款飯加一款點心加燒賣,$60!今期新出品,七色燒賣,幾款唔同口味既燒賣,有辣有唔辣,鮮肉餡味美,其中一款仲有黑松露好香每粒燒賣都好飽滿,高級中菜出品都未必夠佢好食有以前飲茶食到既風味山竹牛肉球,夠大粒,好彈牙,加埋汁食最對味,20蚊有3球金絲炸芋角,芋泥超多,,好酥脆,同你講係米芝蓮出品都信呀!川味金錢肚,微辣,肚爽,好味!仲有糯米雞 夠大隻餡料多,無雞翼!平時個D有雞翼好古怪,佢主要都係肉餡為主夠飽肚,夠油香#文樂園 #外賣 #堂食 #點心專家 #飲茶 #港式點心 #港式飲茶 #香港滋味 #港式
最近2-3年,相信大家都見到一街都係外賣蒸點心飯鋪
文樂園也終於有自己既鋪啦,可以直接買到佢地既出品
咁出名既點心專家,提供既款式也超多款
可以食到新鮮出爐既靚料點心,精緻又味美
晚市時段仲有特價添
全日套餐最抵食,又或者豐衣足食套餐,每樣都試到
一款飯加一款點心加燒賣,$60!
每粒燒賣都好飽滿,高級中菜出品都未必夠佢好食
有以前飲茶食到既風味
山竹牛肉球,夠大粒,好彈牙,加埋汁食最對味,20蚊有3球
金絲炸芋角,芋泥超多,,好酥脆,同你講係米芝蓮出品都信呀!
川味金錢肚,微辣,肚爽,好味!
6 分鐘 (外賣自取)
2021-07-04 78 瀏覽
有時候我趕著上班, 都需要快速買點東西吃,最近發現外賣店的點心真的好得!是真正高質的點心專門店!別少看只是外賣店,其實師傅真功夫打造出真正高質美味廣東點心!有多款不同點心、 飯類、湯類等供應,我自己特別喜歡燒賣蝦餃的。尢其七色燒賣 ,皮薄肉質鮮美,早上見到特別開心了!蝦餃同樣十分美味!連同是日用心燉湯,今日青紅蘿蔔排骨都很有住家感覺呢!上班前趕時間食早餐幫親這間,都心情有溫暖的感覺!文樂園 何文田窩打老道69號地下A號舖

文樂園

2021-07-02 55 瀏覽
✔✔ #七色燒賣 // $48店員話係新推出叫我試試~🖤黑松露味最好食 味道好出💚店員特登係上面擠左一點wasabi 芥末同蝦好夾其他應該都係普通燒賣+特別配料 例如粟米青豆全部都係皮薄 餡料爽彈 食到豬肉+蝦肉既鮮味.✔✔ #潮州蒸粉果 // $18外皮好煙韌😍 又係超足料 粒粒都好飽滿如果有原粒花生就好了~.✔✔ #金蒜蒸排骨 // $18肥瘦適中 又滑又腍.✔ #醬皇蒸鳳爪 // $18一吮脫骨 好入味.✔✔#鳳爪排骨飯 // $24飯粒水份剛剛好 唔會糊左 加埋甜豉油.✔ #花膠灌湯餃 // $38花膠超大舊而且滑溜彈牙 湯底清甜灌湯餃足料 可惜搭車返到屋企外層塊皮已經穿左 堂食應該好食d好彩細心用了錫紙兜裝住 返到去仲有餘溫.高質的點心外賣店 估唔到都花心思係裝潢上舊式瓷磚地板 加上懷舊點心車 有位可以立食重點係外賣包裝都好靚啊✨ 下次買去野餐都唔錯‎- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
✔✔ #七色燒賣 // $48
店員話係新推出叫我試試~
🖤黑松露味最好食 味道好出
💚店員特登係上面擠左一點wasabi 芥末同蝦好夾
其他應該都係普通燒賣+特別配料 例如粟米青豆
全部都係皮薄 餡料爽彈 食到豬肉+蝦肉既鮮味
✔✔ #潮州蒸粉果 // $18
外皮好煙韌😍 又係超足料 粒粒都好飽滿
如果有原粒花生就好了~
✔✔ #金蒜蒸排骨 // $18
醬皇蒸鳳爪
金蒜蒸排骨
蒸粉果
2021-07-01 57 瀏覽
我喜歡食點心, 最近發現有間外賣店專門做點心為主,聽朋友說其實它已1947年開業到現在啦!點心充滿懷舊特色,又真功夫打造出真正美味廣東點心!例如我和朋友買埋比家人下品嚐到#七色燒賣 #花膠湯餃#皮薄蝦餃#川味金錢肚#鮮竹卷#醬皇鳯爪#鮮芋酥#是日燉湯#芒果布甸 我自己特別推介七彩燒賣 把簡單的燒賣添上色彩,估唔到真係好好味!特別有深刻印象!美食福音:每晚19:30點心一律$18!文樂園 何文田窩打老道69號地下A號舖
點心充滿懷舊特色,又真功夫打造出真正美味廣東點心!
例如我和朋友買埋比家人下品嚐到
#鮮芋酥
#是日燉湯
#芒果布甸
我自己特別推介七彩燒賣
把簡單的燒賣添上色彩,估唔到真係好好味!特別有深刻印象!
美食福音:每晚19:30點心一律$18!

文樂園
2021-06-30 531 瀏覽
食點心要食燒賣蝦餃有冇人認同?竟然比我搵到一間唔係茶樓都有好多點心選擇嘅舖頭,而且店舖幾有味道。七色燒賣 $48店員話係新推出問我要唔要試吓,我睇唔清楚就話好呀試吓,因為我比較鍾意試新野🤣 執完俾我之後一打開見到我同朋友都嘩左聲,真係七種唔同嘅顏色,每一粒都係唔同嘅味道,好新奇有趣特別。而且每一粒都好好味。花膠灌湯餃 $38我覺得佢裝嘅設計好細心,因為灌湯餃其實係一定要熱食先好食,佢用咗錫紙兜可以保溫,除咗去灌湯餃好大粒,入面仲有好大塊花膠,啲湯仲可以飲,唔錯。金玉滿堂點心餐 $56佢呢度好特別有幾個唔同嘅套餐可以每樣有少少咁,啱晒我啲選擇困難症嘅人唔使每樣野都叫然後就好多野食。仲要呢個餐嘅嘢食全部都啱我食。蜂蜜黑糖糕 $16佢唔會話好甜而且煙煙銀銀口感幾好,唔錯佢仲要分時段會有唔同嘅套餐優惠,我覺得唔算貴,而且佢真係好識拍得住出面嘅餐廳同埋茶樓。最緊要係就連個鋪面都會吸引人入去,外賣兜又靚,店員有禮貌又會同我推介好食嘅嘢👍
食點心要食燒賣蝦餃有冇人認同?

七色燒賣 $48

花膠灌湯餃 $38

金玉滿堂點心餐 $56

蜂蜜黑糖糕 $16
佢唔會話好甜而且煙煙銀銀口感幾好,唔錯

• 七色燒賣
  • 蜂蜜黑糖糕
2021-06-25 97 瀏覽
是日帶住阿囝外出,我地都鍾意食點心,尤其係燒賣,必食!我地餓餓地,經過何文田見到有間裝修走懷舊風嘅中式點心店,連舊式煎糕車都有,阿囝話要食喎~價錢唔算貴,大部份都係$1x-$2x不等,我地叫左鹹魚肉餅飯、魚翅罐湯餃、七色燒賣、炸芋角同埋芒果布甸,盛惠$150左右,人均燒費$75。最特別係七色燒賣,有7色口味,有麻辣、黑松露、芫茜等,相當有特色!而最好味係鹹魚肉餅飯,肉餅超厚身又勁有鹹香味,飯粒煙韌,加少少鼓油,已經好正!飯後當然要食甜品,配埋芒果布甸就夠喇!

飯後當然要食甜品,配埋芒果布甸就夠喇!

2021-06-22
文樂園❤️唔知大家又中唔中意食點心呢?介紹一間點心專門店,店內有位置坐,都可以take away, 點心款式多得黎又充滿懷舊特色,配合舊式風格裝修好特別,提提你地每晚19:30點心一律$18咋~所以見到有唔少附近既街坊會晚上過黎買宵夜外帶‼️▪️七色燒賣▪️流心奶皇包▪️古法馬拉糕▪️皮薄蝦餃▪️山竹牛肉球▪️北菇滑雞飯"點心款式多 北菇滑雞飯超大份 奶皇包大大個超流心 正" "特別推介七彩燒賣 無諗過燒賣可以有咁多配搭 仲要好夾 有一款係wasabi 味 有興趣朋友可以挑戰下"
文樂園❤️

▪️七色燒賣

▪️流心奶皇包

▪️古法馬拉糕
▪️皮薄蝦餃
▪️山竹牛肉球
▪️北菇滑雞飯

"點心款式多 北菇滑雞飯超大份 奶皇包大大個超流心 正"
2021-05-11 330 瀏覽
近來在女青年會參加了短期課程,回家途中路過時恰好留意到這間外賣點心店,其外觀設計讓我不禁想起兒時回憶,因而便決定內進選購美食以作為午餐。餐廳的食材皆是用上古舊點心做法製作而成,因而店內的裝潢亦貫徹使用懷舊風格,設計用上舊式瓷磚作地板,再配搭上黃調燈光和舊式點心車,讓人恍如重回數十年前的香港時光。金玉滿堂套餐點心套餐是每天 11 時後供應的,而此份套餐則共有著五個款式,價值為 $56,當中包括有蟹籽燒賣、皮薄蝦餃、香煎蘿蔔糕、鮮蝦脆春卷、桂花椰汁糕。蟹籽燒賣皮薄餡足,鮮嫩滑溜。蝦餃外層晶瑩薄身,咀嚼時爽口彈牙,新鮮脆香。蘿蔔糕軟嫩惹味,外層帶有微微焦香,更可嚐出絲絲蘿蔔的口感。鮮蝦脆春卷香酥爽脆,香嫩彈牙。桂花椰汁糕顧名思義表面佈滿桂花,底層則色澤潔白,味道香甜柔軟,水嫩幼滑,蟹籽燒賣 作為一個燒賣控,套餐的兩件燒賣自然未能完全滿足我需求,因而便額外再叫了一份價值 $26 的四件燒賣。燒賣頂部放有大量蟹子作點綴,食用時爽彈香滑,鮮味脆口。總體而言,餐廳裝潢富有懷舊氣息,讓人不禁想起童年回憶。套餐價格抵吃化算,更可同時嚐到數種款式,而且整體味道高質正宗,絕對是會再三光顧的外賣點心餐廳。
金玉滿堂套餐
蟹籽燒賣

2021-03-27 357 瀏覽
🚩秘醬豬手飯 (日本豬手)💰價錢:$29.6 (foodpanda外賣自取價)最近迷上食豬手🤤周圍搵邊度有賣好食既豬手,咁啱俾我搵到呢間位於何文田新開既小店。文樂園主要賣盅頭飯、點心、中式包點,類似唐記包點、包點先生。呢間比較特別有賣豬手飯,仲標明係用日本豬手,雖然我唔知道日本既豬手有咩咁特別😂。以豬手飯嚟講,價錢唔算貴,所謂一分錢一分貨,豬手有三件,口感上炆得軟淋亦夠曬入味😋。但骨比肉多,每件豬手基本上咬一兩啖就冇晒肉得返骨了☹️。而豬手醬汁基本可以撈到一半飯量,面頭嗰浸既飯因為醬汁較多會比較好食,如果醬汁再多啲可以撈曬全部既飯會更好,但好彩白飯軟硬適中,油香十足,所以就算用甜豉油撈埋剩返嘅飯都好好吃👍🏻。整體而言,想用咁既價錢咬落啖啖肉既豬手係冇可能,但食一餐過下嘴癮都算唔錯既。
秘醬豬手飯

🚩秘醬豬手飯 (日本豬手)
💰價錢:$29.6 (foodpanda外賣自取價)

2021-03-25
外賣自取