2022-09-05 33 瀏覽
昨晚去了捌壹公館餐廳吃晚反,不耍被名字有所有影響,以為吃中餐,其實是具創意的西餐店。此店刚開張一個多月,由幾位有魄力、有創意的年青人主理。雖然店內面積不大,只能容納廿位食客,但佈置得宜,感覺舒適。我們一行三人一坐便坐了3小時,期間亦與兩位年青主理人交流他們的理念,一顿晚餐便在慢活中氣氛渡過。感覺非常好。我們先開了一枝House of wine~意大利红酒,配黑松露炸薯條作前菜,薯條炸得刚好,配黑松露口感好好,有回甘味。在年青店主Frankie介紹下,我們選了三度主菜~维也纳豬扒配南瓜意大利飯(我們耍求米飯耍煮淋D,配南瓜蓉汁,好味,甜香),麻香海鮮扁意粉及燒春雞(雞肉燒得刚好,不會太乾身,尚有肉汁)。最有驚喜是甜品及麥啤。甜品我們选了油炸鬼雪糕,油炸鬼好脆,微熱配凍凍一球雪糕及芒果汁,好特別。麥啤D麥味濃,沒有一丁點像健力士的苦澀口感,正。Frankie告知我們,他們定期會推出不同菜式。下次再來。
Frankie告知我們,他們定期會推出不同菜式。下次再來。
2022-09-04
  • 油炸鬼雪糕,麥啤,南瓜意大利飯
位於佐敦嘅81 House以前只係酒吧,但最近重新裝修左,係走簡約嘅輕工業風格,裝修後更加入左新廚師坐陣,推出全新嘅午市及晚市menu☺️🌿明太子溫泉蛋蝴蝶粉色彩非常繽紛,明太子味道不會太䶢,配上溫泉蛋食落好Creamy😋🌿香烤 8oz 紐西蘭特級肉眼扒配香烤芹菜頭及醋醃白蘿蔔・黑松露燒汁擺盤好有心思,牛扒成數剛剛好,好鍾意佢個黑松露汁同底下嘅薯蓉🌿超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕第一次見用油炸鬼配雪糕,雪糕亦可以減低油炸鬼嘅油膩感,外型夠哂打卡able✨🌿明知茉莉花最愛是椰子Jasmine Tea, Coconut Milk Foam用上茉莉花茶配上椰奶泡沫,飲落好清新🌱🌿生活真係唔簡單Osmanthus in Rice Wine, Espresso用上桂花米酒配上Espresso,飲落甜甜的,杯面配有桂花裝飾,少女心💯

🌿明太子溫泉蛋蝴蝶粉

🌿超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕

🌿明知茉莉花最愛是椰子

用上茉莉花茶配上椰奶泡沫,飲落好清新🌱

🌿生活真係唔簡單

2022-08-08
2022-08-27 480 瀏覽
朋友又發掘到新店,講咗幾次八十一公館,在OpenRice 搜尋不到⋯⋯殊不知原來叫做 “捌壹公館” ,要用中文文法寫法才找到⋯⋯詢問店員,為何叫”捌壹公館”, 地址就在吳松街81號地下,其實就是這樣簡單。由於樓上舊樓有工程要做,棚架蓋著,所以都要很些時間才找到這食店。店内裝修簡約,餐廳酒吧格局,詢問之下,餐廳作中午午餐、晚餐外,9:30pm 之後便作酒吧形式還有下酒小吃,配合各種格調。店舖細細,但感覺很舒服。番茄濃湯~Set Lunch 包餐湯、麵包,雖然size 細細,但餐湯番茄味濃厚,方型麵包更有點點的香草味道,相當精緻。維也納豬扒南瓜意大利飯~維也納豬扒其著重是那醬汁醃製,㕑子炸得鬆軟,粉漿夠薄,外層酥香内嫩,肉質帶點紅椒甜香,但又吃出點點酸,有啲似泰國feel ,筆者對其味好奇詢問下,原來那是香茅的功力,單單一塊豬扒,看出㕑子的心思。一讚。第一眼看見那食用花已被吸引。麻香海鮮扁意粉~一上枱,原來是筆者最喜歡的青醬,有蝦、蜆肉、青口肉外,青醬質感豐富真材實料,松籽仁的香氣夾雜點點麻香,惹味非常。明太子溫泉蛋蝴蝶粉~朋友很喜歡明太子的咸香味,蝴蝶粉那煙煙韌韌的質感和溫泉蛋相影成趣。

殊不知原來叫做 “捌壹公館” ,要用中文文法寫法才找到⋯⋯

店舖細細,但感覺很舒服。

番茄濃湯~
番茄濃湯

維也納豬扒南瓜意大利飯~
一讚。

維也納我豬扒南瓜意大利飯

第一眼看見那食用花已被吸引。

麻香海鮮扁意粉~

麻香海鮮扁意粉

明太子溫泉蛋蝴蝶粉~

明太子湯泉蛋蝴蝶粉

生活真係唔簡單~
桂花酒、Espresso 的混合版,面頭還有點點的桂花,成件事真係好正⋯⋯
午餐另加$28這杯特飲,相當超值。

生活真係唔簡單

成個渡假feel 翻返嚟~
Amerciano 、椰子水、椰奶的組合⋯⋯
正所謂水清沙幼,椰林樹影,真係成個渡假feel 翻返嚟!

成個渡假feel  都翻返嚟

蝴豆花檸檬梳打~
檸檬梳打和碟豆花分開上,店員細心介紹由於檸檬梳打的酸度和碟豆花因而產生的化學作用⋯⋯
端上枱自己調配,因紫色變成粉紅色,多有趣!
女士們相信會喜歡,但筆者覺得扁酸,加點點甜會更開心。

整體來說:
無論食物和飲品都嘗到㕑子的一份熱誠及心意,值得支持及推介的小店。
加油

2022-08-23
維也納我豬扒南瓜意大利飯
明太子湯泉蛋蝴蝶粉
成個渡假feel  都翻返嚟
  • 維也納豬扒南瓜意大利飯
2022-08-22 69 瀏覽
難得一件的小店💗同朋友想簡單搵間Cafe見吓面入到嚟81 house, 環境清雅,人流唔算多,樓面有一個四眼哥哥Frankie💗非常好客,朋友未到嘅時候陪我傾偈,為我送上一杯水,水杯仲要好靚,隨口朋友嚟到Frankie又介紹食物俾我哋,大家去到記得要搵Frankie😊少有由小食去到甜品,係每一個食物都做得好好,加上人情味濃~friendly service 💗💗💗💗值得一去再去!
難得一件的小店💗
同朋友想簡單搵間Cafe見吓面

話梅菠蘿窩夫
慢煮牛肋條配上海年糕
麻香海鮮麵
芒果雪糕配油炸鬼
Nachos  with  avocado and chilli
Pineapple Pomelo soda
話梅菠蘿窩夫
慢煮牛肋條配上海年糕
麻香海鮮麵
芒果雪糕配油炸鬼
Pineapple Pomelo soda
2022-08-18 86 瀏覽
熱呼呼的粟米湯清甜,配上香脆多士,為這美味的一餐作了一個好開始。明太子溫泉蛋蝴蝶粉,似領結的蝴蝶粉外表討人喜歡,明太子已跟蝴蝶粉拌勻,上放一只溫泉蛋。刺穿溫泉蛋,蛋汁即傾瀉下來。跟鹹香的明太子和口感煙韌的蝴蝶粉混和來吃,味道層次提升得更香滑,口感更豐富。麻香海鮮扁意粉大蝦、魷魚和蜆肉鮮味,彈牙的扁意粉,配上特製意大利青醬,帶來特別的香氣。黑鬆露薯條配特調黑松露蛋黃醬黑松露蛋黃醬口感柔軟幼滑,還有黑松露的香味,跟香脆的薯條配合得天衣無縫。超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕融合中西的特色甜品 油炸鬼十分香脆,芒果汁香甜,加上香滑的雪糕,意想不到的配合。紅石榴香橙紅茶梳打紅石榴芳香和帶微酸的味道為這杯特飲帶來獨特的風味。生活真係唔簡單以米酒、Espresso和桂花組成。品嚐到濃郁的 Espresso,桂花的香氣和甜味,還加入了米酒的酒香,製成一杯帶特殊酒香風味和特色的咖啡。店內環境舒適,服務態度友善,食物質素優質,值得再度來臨。

粟米湯

明太子溫泉蛋蝴蝶粉

刺穿溫泉蛋,蛋汁即傾瀉下來。

融合中西的特色甜品

紅石榴香橙紅茶梳打

紅石榴芳香和帶微酸的味道為這杯特飲帶來獨特的風味。

生活真係唔簡單

店內環境舒適,服務態度友善,食物質素優質,值得再度來臨。
午餐
粟米湯
2022-08-17 54 瀏覽
前日喺佐敦做完野,同朋友近近地去吳松街搵地方lunch,經過見有間新餐廳開張,一於試新野。餐廳裝修簡約自然風,静静地坐得幾舒服,適合傾下計。Lunch set 有餐湯+麵包+主菜+餐飲, 主菜叫咗麻香海鮮扁意粉,菇菇羽衣甘藍黑松露扁意粉,維也納豬扒南瓜意大利飯 。午餐可以優惠價加配小食,就加多個黑松露薯條啦。餐飲有好多款,啲特飲個名好搞笑,店員介紹下決定加錢試下。頭盤 - 蕃茄湯+包,諗住都係普通嘢啦,估唔到有驚喜,個湯好濃,好味喎黑松露薯條 - 炸到好香脆,配黑松露蛋黄醬,好快俾我哋食哂,正!麻香海鮮扁意粉 - 賣相好靚,青醬調得幾特別,仲有我鍾意嘅蝦+菘子,冇得輸菇羽衣甘藍黑松露扁意粉 - 一上枱已聞到黑松露嘅香味,意粉煮得啱啱好,有唔少蔬菜,食落好清新維也纳豬扒南瓜意大利飯 - 平時食飯好少叫豬扒,最怕又乾又硬,但朋友想食,咁叫啦。好彩呢個入味又夠淋,risotto吸咗南瓜汁,唔錯餐飲叫左:‘’生活真係唔簡單‘’ - 咖啡+少少米酒+桂花,呢個好特別好好飲,真係唔簡單喎‘’成個渡假feel都翻返嚟‘’ - 上面椰奶做嘅奶蓋好香滑,果然有渡假feel (話時話好耐冇去旅行喇...)

餐廳裝修簡約自然風,静静地坐得幾舒服,適合傾下計。

餐飲叫左:
菠蘿柚子梳打 - 朋友話唔會太甜,啱哂夏天飲

見啲食物質素高,為食但已經好飽嘅我地又心思思叫個甜品share。‘’油炸鬼配芒果汁+雪糕‘’好特別,咁既配搭竟然好夾,脆脆嘅油炸鬼淋上芒果醬,加雪糕一齊食,口感特別,下次要留肚自己食一個

總結:食物質素高,環境舒服啱傾計。雖然人手不足,但服務有禮。臨走聽到店員同隔離枱傾計話佢哋之前喺酒店做,唔怪得咁好食啦。誤打誤撞揾到呢間餐廳,果然好似另一個食評咁講,有驚喜喎!下次encore試其他嘢先

• 油炸鬼芒果醬配雪糕
  • 菇菇羽衣甘藍黑松露扁意粉
  • 黑松露薯條
  • 麻香海鮮扁意粉
2022-08-15 64 瀏覽
機緣之下,得悉此店由對烹調美食充滿熱誠的廚師主理。對於喜歡四處尋覓美食的我,當然要來試試。午市套餐包含餐湯、主菜和飲品。❣️ 餐湯濃郁鮮甜的蕃茄濃湯,熱呼呼的沒一點腥味,一喝愛上。❣️ 81 英式全日早餐 (81 All Day Breakfast)豐富的全日早餐包含香滑炒蛋或煎蛋、煙肉、蕃茄、腸仔、法式酸種包、薯餅、田園沙律和牛油果醬。炒蛋炒得嫩滑,煙肉和薯餅香脆不油膩。田園沙律新鮮爽脆,醇香的意大利黑醋更提升味道層次。自家製的牛油果醬味道清新,跟法式酸種包非常搭配。❣️ 麻香海鮮扁意粉 (Special Pesto Seafood Linguine)爽口彈牙的大蝦和魷魚。軟硬度剛好的扁意粉,配上清爽不膩的特製意大利青醬,加入清香酥鬆的松子仁,口感層次豐富,啖啖滋味。❣️ 黑松露薯條配特調黑松露蛋黃醬 (Black Truffles French Flies Served with Black Truffles Sauce)薯條外脆內軟,配上黑松露蛋黃醬,美味。🍹 碟豆花檸檬梳打 (Butterfly Pea Lemon Soda) 味道清新又微酸的檸檬梳打,加入碟豆花,即時變成帶來夢幻感覺

午市套餐包含餐湯、主菜和飲品。
❣️ 餐湯
蕃茄濃湯
濃郁鮮甜的蕃茄濃湯,熱呼呼的沒一點腥味,一喝愛上。
81 英式全日早餐
麻香海鮮扁意粉
爽口彈牙的大蝦和魷魚。
黑松露薯條配特調黑松露蛋黃醬
薯條外脆內軟,配上黑松露蛋黃醬,美味。

碟豆花檸檬梳打
味道清新又微酸的檸檬梳打,加入碟豆花,即時變成帶來夢幻感覺,又透心涼的夏日特飲。

🍹 成個渡假feel都翻返黎 (Americano Coconut Water with Cocunut Foam)
成個渡假feel都翻返黎
醇香的咖啡加入天然清甜的椰子水帶來咖啡的回甘和清爽順喉的口感。

食物水準果然相當不錯
碟豆花檸檬梳打
成個渡假feel都翻返黎
  • 81英式全日早餐
2022-08-10 51 瀏覽
We visited the restaurant that when you passed by resembling little nice coffee shop, but eventually the food has proven that it is more than a mere tiny, but a good quality restaurant. Food is nice and ambient is very chill to gather with friends or families.  The services is definitely top-up for the whole dining experience. At the end never skip the desert which is has knocked my habit of skipping carbohydrate during dinner time, it was absolutely a must sweetener to be indulged and brought up the good mood. Will definitely pay a more visit. Good job!
Mango Sticky Ice Cream with Fried Jar Guai
2022-08-09
早幾日行過佐敦經過見到有間新開嘅餐廳, 見到個menu都唔錯就諗住搵日去試~ 擇日不如撞日咁岩今日喺呢頭約左朋友就順便試下😋有驚喜‼️有驚喜‼️有驚喜‼️晏晝主要賣set lunch, 由於我本身鍾意食明太子, 同埋其他餐廳好少會有蝴蝶粉order, 所以揀左個明太子溫泉蛋蝴蝶粉$102🦋 而我朋友就叫菇菇羽衣甘藍黑松露人忌廉扁意粉$95🍝本身個set lunch 係有是日餐湯, 蒜蓉包🍞main course, 餐飲☕️又或者可以加$$轉特飲🍹先講下餐湯, 今日係蕃茄湯, 真係有驚喜, 蕃茄味好濃郁夠杰身😍正啊😋另外, 個蒜蓉包其實就咁食都已經好香脆, 只不過我嘅口味比較鍾意放落餐湯浸完先食🤪P.S: 個水杯好靚🤣🤣🤣到主食…呢個明太子溫泉蛋蝴蝶粉🦋明太子味濃郁但唔會太鹹,個廚師👨🏻‍🍳仲會特登將個汁整杰身啲, 等撈埋隻溫泉蛋個時就唔會太水🤤冇得頂啦😍飲品叫左杯熱Latte ☕️有埋拉花打卡一流👍🏻到菇菇羽衣甘藍黑松露人忌廉扁意粉🍝唔知係咪我朋友太肚餓定太吸引, 我都叫唔切俾我影相先佢就食咗🤣所以我影到嘅呢張相係已經少咗兩啖🤪總括嚟講, 我覺得價錢正常但味道一流, 賣相都唔錯👍🏻環境舒適😌我

有驚喜‼️有驚喜‼️有驚喜‼️

P.S: 個水杯好靚🤣🤣🤣

到主食…呢個明太子溫泉蛋蝴蝶粉🦋

到菇菇羽衣甘藍黑松露人忌廉扁意粉🍝
菇菇羽衣甘藍黑松露忌廉意大利飯

總括嚟講, 我覺得價錢正常但味道一流, 賣相都唔錯👍🏻環境舒適😌我適合朋友gathering👫🏼👭🏻👬而且差唔多食完嗰時, 廚師👨🏻‍🍳仲會走出嚟問意見, 有加分👍🏻
其實仲有好多嘢想食, 望住個Menu太難揀, 所以呢間餐廳已經收藏咗🚩我會再encore😍我下次我要食夜晚🤪
2022-08-06
菇菇羽衣甘藍黑松露忌廉意大利飯
2022-08-04 485 瀏覽
今天到了位於佐敦吳松街地舖的捌壹公館(81 House)吃晚飯,這裡是提供fusion菜式的西餐廳。店內的餐桌和特色牆身都用上木製的擺設,店舖不大,卻充滿文青feel,令人舒服。晚間時段是以散點形式,我們點選了主菜、飲品和甜點開心分享。🍝 麻香海鮮扁意粉單看賣相已很吸引,海鮮有蜆肉、魷魚和大蝦等;意粉烹調時間剛好,口感彈牙,混和菘子、花椒、橄欖油和秘製青醬,帶點微辣,值得一讚。🐮 慢煮黑椒牛肋條配香煎上海年糕以慢煮烹調方式令牛肋條肉質多汁軟腍,加上黑椒帶點香氣;下面放上香煎年糕亦有驚喜,長長的年糕外脆內軟,沾上牛肋條醬汁,滋味又特別。🍹 蝶豆花檸檬梳打這款飲品是讓客人親自把紫色的碟豆花放進承載着檸檬梳打的玻璃杯內,調教時可看到飲品由微黃色慢慢轉化成粉紫色,帶點趣味,微酸的味道亦十分醒胃。🍹 菠蘿柚子梳打同樣是用上可愛別緻的玻璃杯,晶凝通透,菠蘿和柚子味道香濃,非常搭配和美味。🍨 超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕這款甜點以香滑的芒果雪糕球下放上鬆脆的油炸鬼,表面淋上芒果汁,食落絕不肥膩,卻有一種西班牙有名的churros甜點的感覺,大家都喜愛。整體而言:地點方便,環境整潔,食物質素佳,店員服務態

晚間時段是以散點形式,我們點選了主菜、飲品和甜點開心分享。

🍝 麻香海鮮扁意粉

🐮 慢煮黑椒牛肋條配香煎上海年糕

慢煮黑椒牛肋條配香煎上海年糕

🍹 蝶豆花檸檬梳打

🍹 菠蘿柚子梳打

菠蘿柚子梳打

🍨 超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕

超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕

整體而言:地點方便,環境整潔,食物質素佳,店員服務態度良好,我們又多一個特色的好去處了

2022-08-02
慢煮黑椒牛肋條配香煎上海年糕
菠蘿柚子梳打
2021-12-13 524 瀏覽
.佐敦行入少少近廟街位置都有好多好野食搵到一間坐得幾舒服既清酒吧🍸清幽環境好適合搵埋啲好友一齊傾下偈良心小店緊係要試下啦💛.🥢酥炸牛油果 $58酥炸牛油果冇諗過係咁好食酥炸感覺有啲似天婦羅🍤小食黎講好出色雖然得4塊係少左啲🤏🏻但好值得試🤩.🥢 玉子燒 $38芝士加埋茄汁沙律醬真係好邪惡😈但配埋玉子燒好正🥚加埋啲木魚有少少似章魚燒既感覺.🥢就係牛扒同薯條 $123好普通既牛扒🐂比較簿身而且又唔係好夠肉汁份量都比較少叫多個意粉應該會飽肚好多🍝.🥢秘製烤春雞+卡邦尼意粉 $68+42半隻春雞既份量 烤得幾好食🐤個皮少少脆 但啲肉都仲幾滑調味又好夠🧂個意粉份量就真係比較少比較似平時一個餐意粉份量🍱只係有啲汁有味既意粉.

佐敦行入少少近廟街位置都有好多好野食

個意粉份量就真係比較少
比較似平時一個餐意粉份量🍱
只係有啲汁有味既意粉

2020-05-12 3504 瀏覽
位於吳松街,表面係一間酒吧 大概得5-6張檯 估唔到佢有性價比高既晚餐😀$138已經有主菜3簡1 (魚、羊或者雞), 另外有一小碟意粉 , 同埋menu入面一杯cocktail或者mocktailCocktail就咁叫一杯都要$60, 仲可以有成頁menu簡, 叫左杯Trouble都唔錯另外我地主菜試左魚同雞, 都好食吖 同埋都係即叫即整烤雞有半隻 比較推薦雞 意粉係一小碟,我地要左卡邦尼同泡菜意粉 雖然份量唔多但都足料同好味!如果呢個晚餐set女仔食就夠曬喇 男仔未必夠但呢個價錢可以飲杯野又有野食都好抵!老闆都好nice,會再支持下黃色小店💛

另外我地主菜試左魚同雞, 都好食吖 同埋都係即叫即整
烤雞有半隻 比較推薦雞

老闆都好nice,會再支持下黃色小店💛
蘑菇汁比目魚
烤雞 (晚餐主菜)
2020-05-11
蘑菇汁比目魚
烤雞 (晚餐主菜)
2019-10-05 2157 瀏覽
今天晚上同一班親朋戚友去呢間小鋪Happy HourOrder數杯啤酒,價錢非常公道吹水坐足三粒鐘,沒有被人趕走之餘,店鋪員工非常有人情味🥰🥰下次再到佐敦必定再去幫襯👏👏
今天晚上同一班親朋戚友去呢間小鋪Happy Hour
Order數杯啤酒,價錢非常公道
吹水坐足三粒鐘,沒有被人趕走之餘,店鋪員工非常有人情味🥰🥰
下次再到佐敦必定再去幫襯👏👏