2009-12-27 57 瀏覽
薑餅人在平安夜大顯廚藝, 炮制了可口的鹽焗雞,還買來了四件Pie & Tart 的甜點,可惜是夜薑餅人有點不適, 惟有在聖誕節當早午餐吃。四件甜品都是慕絲或布甸類, 分別有Tiramisu, 藍苺布甸, 芒果布甸和咖啡朱古力慕絲。Tiramisu竟比想象中好吃, cream香滑,朱古力和咖啡味香濃平衡。芒果布甸也不錯, 甜味來得自然。藍苺布甸就差了點,藍苺味淡, 只有靠面頭的藍苺醬提味。咖啡朱古力慕絲給薑餅人一掃而空, 未能一嚐啊!願祝各位平安快樂~

薑餅人在平安夜大顯廚藝
, 惟有在聖誕節當早午餐吃。
Tiramisu竟比想象中好吃
, cream香滑,朱古力和咖啡味香濃平衡。
芒果布甸也不錯, 甜味來得自然

藍苺布甸就差了點,藍苺味淡, 只有靠面頭的藍苺醬提味。
咖啡朱古力慕絲給薑餅人一掃而空, 未能一嚐啊!

願祝各位平安快樂

吃了一半才醒起要影相
再來一張近照吧!
Mango
Blueberry
芒果藍苺齊上鏡
2009-12-25
$20 (其他)
聖誕節
吃了一半才醒起要影相
再來一張近照吧!
Mango
2009-06-11 29 瀏覽
今日買咗雞批同芝士奶撻, 個芝士奶撻個芝士面好吸引, 因為有好多濃濃地嘅芝士鋪得滿滿在撻面上, 熱度剛剛好, D奶加芝士加個皮一齊食好好味o 至於個雞批….!, 今次是第二次食, 第一次食裹面得兩舊雞同一D火腿洋葱, 但今次多咗D菠蘿同磨菇, 點解呀? 個皮好脆但厚咗D, 夏天食就有D困難, 因為天氣熱會好口乾, 食食吓要飲水. 但總括嚟講都算ok, 特別係個芝士奶撻. 仲好鬼飽.添o
2009-06-11
  • 芝士奶撻
2009-06-08 20 瀏覽
果日同老婆仔仔經過, 嗰仔話要食嘢, 個sales話個螺絲肉汁批剛剛出爐, 咁咪要一個比個仔,真喺好鬼熱, D肉汁加薯蓉都好好味. 老婆要咗個鮮奶撻, 佢話都好熱, D奶幾甜. D服務ok喎,我個仔問個sales重有邊D好味,佢都話咗幾隻,重有, D汽水平過格離ok少少
2009-06-07
2009-04-25 26 瀏覽
薑餅人買了兩杯慕絲和布甸作為星期六飯後的甜品。薄荷朱古力慕絲杯 – 當我吃第一口時, 就已經覺得怪怪地, 可我一向不好薄荷味, 跟著試混著底層的朱古力吃, 還是不討好, 愈吃愈似牙膏味。芒果布甸杯 – 芒果肉幾酸, 而布甸就過甜, 質地偏實凈。這裡還是吃批或撻比較穩慎吧!

薑餅人買了兩杯慕絲和布甸作為星期六飯後的甜品

芒果布甸杯 – 芒果肉幾酸, 而布甸就過甜, 質地偏實凈

這裡還是吃批或撻比較穩慎吧!

薄荷朱古力慕絲杯
芒果布甸杯
不好吃
2009-04-25
2009-04-04 17 瀏覽
薑餅人又去買小吃給我啦, 今次選了Pie & Tart~駝鳥Pie充滿黑椒香, 內除粒粒駝鳥肉外, 還有片片磨菇, pie皮香脆, 吃後飽了半天.兩件cheesecakes分別是American Cheesecake 和 Royal Cheesecake. 前者類似NY Cheesecake, 硬身香濃, 面有層Blueberry Jam減少膩感. 後者也是硬身Cheesecake, 不同是它面有層果仁碎, 看見有杏仁片和開心果碎, 好果仁的我當然希望果仁多些, 令它crunchy些嘛!

薑餅人又去買小吃給我啦
, 今次選了Pie & Tart~

!

駝鳥Pie
芝士餅
2009-04-04
2009-03-24 8 瀏覽
無論轉車﹐下車或剛底達車站﹐之前在這地鐵站內總是聞到從涼茶鋪發出來既鹵水味。但近排這裡開了間專攻地鐵站既批&撻專門店。另車站傳來一陣陣剛出爐既甜批香氣。當日老婆問店員鮮奶撻‘熱唔熱’﹐店員充滿自信地答﹕熱﹗所以老婆就買了個鮮奶撻試試。不足一秒﹐眼見老婆表情由懷著開心的心情變為面露不滿的神色。原因是撻只是微暖﹐撻皮亦冷凍了而邊得脆口﹐味道亦過甜。其實發問‘新不新鮮’﹐‘靚唔靚’這類問題都預計被賣花讚花香的店員愚弄。但想不到此店店員為了做成數元幾毫的生意都會這樣欺騙顧客。

$6.5 (宵夜)