2021-11-19 69 瀏覽
食鮮芋圓食上癮 🙈 係九龍城行過見到呢間新開嘅鮮芋圓店,我又點會忍得住呢 😝 結果就一人一杯飲品,杯上面仲印咗「加油」鼓勵大家,另外我地再買多咗個楊枝芋圓甘露返屋企食黑白良知珍珠奶茶📍$28用咗鐵觀音做珍珠奶茶個茶底,幾香茶味,但隻色又做到少少灰色咁,幾特別泰式珍珠奶茶 📍$24泰式奶茶岩岩好,唔會過甜,食埋嘅大大粒嘅珍珠,好滿足楊枝芋圓甘露 📍$42平時一碗楊枝甘露已經差唔多呢個價錢,今次仲可以食埋芋圓,真係抵到爛!芒果肉粒粒都好大粒,好厚肉,又唔會太酸 👍🏻 加埋手作芋圓,勁豐富

黑白良知珍珠奶茶

黑白良知珍珠奶茶📍$28

泰式珍珠奶茶

泰式珍珠奶茶 📍$24
泰式奶茶岩岩好,唔會過甜,食埋嘅大大粒嘅珍珠,好滿足

楊枝芋圓甘露 📍$42
黑白良知珍珠奶茶
泰式珍珠奶茶
2021-11-16 58 瀏覽
食物質素 ❤️❤️❤️❤️❤️員工態度 ❤️❤️❤️❤️❤️出黎食野,最緊要食得開心!話說琴晚係九龍城食完飯,行過見到呢間手作鮮芋站,想買碗糖水食下就比佢吸引左去🤤糖水種類唔多(主要賣飲品),咁我叫左個薑汁湯圓芋圓仙草,再加$6多個芋泥球(target)👀點知外賣番到屋企,發現比漏左個芋泥(重點!)咁我打電話去店同佢講,店員好有禮貌咁道歉,好爽快講下次黎送番碗糖水,瞬間平復我不爽既心情😂今日特登揸車兜落九龍城,淨係講左「琴日個芋泥」店員就知道了,我覺得呢間店好有責任感做事好有heart!難得!最後店員介紹左芋圓桃膠西米露+芋泥比我☺️芋泥 👍🏻香滑 唔會太甜 有少少芋粒有口感芋圓 👍🏻好多粒!食到底都仲有 大大粒 有咬口 煙韌適中湯圓👉🏻芝麻湯圓 桃膠 西米露 👉🏻 淋左些少 唔需要咬可以直接飲 總結係 連續兩晚食左兩大碗糖水都好好食😋以後會繼續支持
食物質素 ❤️❤️❤️❤️❤️

總結係 連續兩晚食左兩大碗糖水都好好食😋
以後會繼續支持

• 芋泥  芋圓
2021-11-15 39 瀏覽
食完lunch,其實已經好飽,但難得黎到九龍城,好想支持支持下小店;所以我哋無只係買一杯share,而係買咗一人一杯 **飽**。💜『手作•芋泥芋圓鮮奶(半糖)』$36餐廳上有「有芋圓」同「無芋圓」版本,但都係果句,難得黎到,梗係要試多啲嘢;枱前有註明:「小芋圓人手製作」,芋圓的確十分Q彈,但因為芋泥個芋味太岀,芋圓只係岀到質感,未岀到芋味⋯⋯🤎『蜂蜜鐵觀音』$22清新嘅選擇!蜂蜜清甜,鐵觀音無想像中嘅甘苦味,但有陣陣茶香。回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑[其實好味,但因為唔就腳,所以調低咗個指數]。📍 手作鮮芋站 (九龍城)九龍城賈柄達道113號17號舖。【小編的話】➡️佢嘅杯比較修長,感覺上容量好似比較細,但係如果lunch之後飲分量其實啱啱好

💜『手作•芋泥芋圓鮮奶(半糖)』$36
⋯⋯
🤎『蜂蜜鐵觀音』$22
清新嘅選擇!蜂蜜清甜,鐵觀音無想像中嘅甘苦味,但有陣陣茶香
手作•芋泥芋圓鮮奶(半糖)/  蜂蜜鐵觀音

回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
[其實好味,但因為唔就腳,所以調低咗個指數]

📍 手作鮮芋站 (九龍城)
九龍城賈柄達道113號17號舖

【小編的話】
2021-11-15
手作•芋泥芋圓鮮奶(半糖)/  蜂蜜鐵觀音
2021-11-14 377 瀏覽
嚟咗九龍城食嘢 諗住嗌外賣食😆 呢間前身係一間台式飲品店 宜家改咗名同多咗芋泥賣💜有芋圓糖水同芋泥多士 芋圓仲要係自家製添招牌仙草芋圓 $38招牌仙草芋圓有三色芋圓、仙草凍、蜜紅豆同黑糖珍珠🤪 成碗芋圓份量好多 個碗好大亦裝得滿滿😝 三色芋圓分別係蕃薯圓、紫薯圓、芋圓 佢哋嘅芋圓好大粒 仲有好多粒添🙊 整體三色芋圓口感Q彈 煙煙韌韌 唔會煮到冧晒 三款圓味道都好好 真材實料🥰 蕃薯圓自身帶甜 紫薯圓有啲紫薯粒 芋圓芋味重👍🏻👍🏻黑糖薑汁芋圓 $38黑糖薑汁芋圓有三色芋圓、仙草凍、黑糖珍珠同芝麻湯圓😜 呢個薑汁湯底感覺上唔會話好辣或者飲到熱興興嘅感覺 相信宜家天氣涼咗一定啱😙 芋圓配薑茶 食落去相對上唔會覺得好滯、好飽 亦有啲驅寒作用添🤤 三色芋圓同上面一樣 蕃薯圓撈埋薑湯更有蕃薯糖水感覺 幾特別🍠 仙草凍滑身 加埋珍珠食成碗都幾飽😉手作芋泥鮮奶 $32 呢杯芋泥鮮奶好大杯 底部係滿滿嘅芋泥😆 鮮奶奶味重 甜甜哋🤓 芋泥係屬於幼滑smooth個種 飲落好綿密 另外佢中間亦夾雜咗一啲芋頭粒粒 有口感 可以咬吓芋頭😍 所以呢杯飲品都幾啱芋泥lover 仲好有飽肚感

招牌仙草芋圓 $38

黑糖薑汁芋圓 $38

手作芋泥鮮奶 $32

2021-11-14 34 瀏覽
芋泥和麵包一般般,但肉鬆非常難吃,搭配一齊整個味道非常崩壞。食過正宗的肉鬆是用深色鹹肉鬆搭配的吐司,而這家用的是甜肉鬆,味道簡直是難以形容的噁心感覺。如果想試的話建議不要選肉鬆選奶凍應該會比較好啲。
2021-11-13 37 瀏覽
去九龍城行街,經過呢間台式飲品及手工芋圓專賣店,見到門口都有幾多人等緊,決定買返屋企試下。店舖主打全人手新鮮芋圓,零添加,零色素。我就買咗2碗芋圓糖水同1杯飲品試下。~~招牌仙草芋圓好大碗,好足料有手作三色芋圓,仙草凍,黑糖珍珠同蜜紅豆。芋圓全部都係自家製。芋圓好大粒,食落好煙韌,好好味。顏色仲好吸引,好想食多幾碗。仙草口感滑溜。~~芋圓桃膠西米撈桃膠份量都幾多,桃膠清心潤肺,滋潤養顏。真係食多幾碗都唔怕。~~手作•芋泥芋圓鮮奶芋泥份量有好多,飲落好香滑。真材實料。食落都唔會好甜。

~~招牌仙草芋圓

~~芋圓桃膠西米撈

~~手作•芋泥芋圓鮮奶
芋泥份量有好多,飲落好香滑。真材實料。食落都唔會好甜。
2021-11-13 195 瀏覽
位於九龍城廣場對面熟悉的街巷 由茶里史變身為芋圓台式飲品店小店用心手作芋圓 夠晒煙韌又大粒 台式手搖飲品選擇多 茶類芋泥類奶類都有街坊至愛 每次經過都有人點餐等候 ❤ =芋圓桃膠西米撈 $42=每樣配料的份量超多,有芋圓、地瓜圓、紫薯圓、桃膠、西米等等,幾乎每口都吃到芋圓,而且手工芋圓由人手製,每一粒都超大粒,煙煙韌韌,食落唔會太粉或太易散,口感滿足。桃膠同樣十分大粒,滑滑的像啫喱一樣。西米超多,糖水的椰奶味重,唔會太甜,可以襯托到芋圓的芋味,整體豐富唔錯。 =楊枝芋圓甘露 $42=同樣地每樣配料的份量超多,這碗有芋圓、地瓜圓、紫薯圓、芒果肉、鮮柚肉、西米等等。 除咗芋圓大粒煙韌,芒果肉夠甜又厚身,唔會酸,加埋鮮柚肉和西米,楊枝甘露糖水已值回票價,加埋手作芋圓,性價比高。 =黑糖珍珠鮮奶 $32=珍珠大粒彈牙又數量多,店員會溫馨提醒拌勻先飲,第一口飲到鮮奶夠滑,然後有陣陣的黑糖味,口感有層次,唔會太甜或太淡味,而且超大杯飲一半已經有飽肚感,超滿足 😋
位於九龍城廣場對面

=黑糖珍珠鮮奶 $32=

2021-11-12
  • 芋圓桃膠西米撈
2021-11-12 70 瀏覽
同友人遊九龍城,感受城墟風情。見到呢間紫色logo手作鮮芋站,寫住小芋圓、芋圓甜品用心人手製造,不是供應商來貨。咁岩朋友係芋圓迷,於是外賣幾款甜品返屋企食,最可惜當日芋泥吐司沒有供應。手作芋泥芋圓鮮奶$36:鮮奶味濃,入面有一大舊幼滑芋泥蓉,底下仲有不少煙韌有咬口白色小丸子、小芋圓等,層次相當豐富。招牌仙草芋圓$38:入面手作三色芋圓,仙草凍、黑糖珍珠、蜜紅豆,仙草凍滑,夏日食透心涼,蜜紅豆綿。三色芋圓真係極大粒,煙煙韌韌,咬到少少紫薯、芋頭、蕃薯顆粒,手作芋圓果然與眾不同。黑糖薑汁芋圓:入面同樣有手作三色芋圓同黑糖珍珠,不同既係芝麻湯圓,仲有好大件嫰滑愛玉凍,口感豐富。自己偏愛黑糖薑汁底,感覺較養身。Poster睇到仲有獨家戶戶送服務,同區買滿$120或區外滿$300,可享免費送貨,方便而優惠。

2021-11-08
黑糖薑汁芋圓
【有驚喜芋泥台式外賣外送小店🥰】/////香港越開越多主打芋泥嘅小店 但好食又有良心嘅真係1隻手數得晒🤫呢間新開嘅外賣小店佔左其中一個位置 唔好一見到九龍城咁遠就停低腳步 佢地有做免運費送貨服務~區内買滿$120 區外滿$300都會有專人將食品完整咁送到去你地嘅office或者屋企🤪.👉🏻芋泥肉鬆吐司🍞 ($42)一咬落去滿滿嘅芋泥 好綿滑💕肉鬆份量足夠 配搭芋泥幾惹味~麵包新鮮軟熟 表面可以再烘下增加吐司口感.👉🏻招牌鮮草芋圓 ($38)每樣配料都平均地多 兩個人share都得😙仙草凍滑嘟嘟 芋圓係我食過咁多間最大粒🤣芋圓味道質地軟身 可以再加強個煙韌度 珍珠幾重黑糖味 甜度啱啱好(´▽`).👉🏻招牌水果茶 ($36)茶底配水果好清新 百香果令到飲品有酸甜嘅味道飲飲下都會食到百香果同埋橙嘅果肉🤤—————📍手作鮮芋站 (九龍城) @taro_station九龍城賈柄達道113號17號舖
【有驚喜芋泥台式外賣外送小店🥰】
/////

👉🏻芋泥肉鬆吐司🍞 ($42)
一咬落去滿滿嘅芋泥 好綿滑💕
肉鬆份量足夠 配搭芋泥幾惹味~
麵包新鮮軟熟 表面可以再烘下增加吐司口感

👉🏻招牌鮮草芋圓 ($38)
每樣配料都平均地多 兩個人share都得😙
仙草凍滑嘟嘟 芋圓係我食過咁多間最大粒🤣
芋圓味道質地軟身 可以再加強個煙韌度
珍珠幾重黑糖味 甜度啱啱好(´▽`)

👉🏻招牌水果茶 ($36)
茶底配水果好清新 百香果令到飲品有酸甜嘅味道
飲飲下都會食到百香果同埋橙嘅果肉🤤
—————
📍手作鮮芋站 (九龍城) @taro_station
九龍城賈柄達道113號17號舖
2021-11-08
外賣送餐
2021-11-10 64 瀏覽
九龍城一直都多食肆,有埋屯馬綫加持,最近都多左同朋友約喺呢區食飯。最近俾我發現一間專做芋頭茶飲同糖水嘅外賣店,味道很不錯,啱曬晚飯之後直落嚐一點甜🙌🏻手作。芋泥芋圓鮮奶 $36作為茶飲相當飽肚,芋泥份量真不少!芋泥好幼細同香滑,感覺好真材實料,鮮奶濃郁,同芋泥好夾。招牌鮮草芋圓 $36推介✨ (熱食)芋圓由紫薯、蕃薯製成,食到蕃薯香味,而目好咬口。涼粉好水好滑,加埋紅豆同珍珠。芋圓本身比較清淡,唔會太甜,加糖水味道剛好。楊枝芋圓甘露 $42楊枝甘露酸甜比例剛好,材料豐富,芒果、柚子肉、芋圓,加上滑溜西米,口感有變化。最後的最後 一句加油 心頭更暖💛

手作。芋泥芋圓鮮奶 $36

招牌鮮草芋圓 $36

楊枝芋圓甘露 $42

最後的最後 一句加油 心頭更暖💛
2021-11-09 63 瀏覽
Jon媽👩🏻心血來潮在九龍城買了甜品接Jon仔👦🏻放學🏫店子位於九龍城廣場對面甜品💕和飲品🧋都超多選擇簡直花多眼亂😵‍💫😬😁Jon仔👦🏻的是黑糖珍珠奶茶($26)🧋茶味比其它店的較濃,幸好黑糖很夠,好好飲😋Jon媽👩🏻的芋圓桃膠西米撈($42)手工芋圓很大粒😌,質地Q彈桃膠份量不小,滑溜溜的😜吃完一碗可以不用吃飯留給Jon家姐🧒🏻放學吃的是楊枝芋圓甘露($42)一打去已經很香芒果味🥭本身是一碗完美的楊枝甘露加了芋圓感覺頗新穎💯本身住九龍城的,不妨一試偶爾來九龍城吃飯的,想吃甜品時記得試一下
Jon媽👩🏻心血來潮
在九龍城買了甜品接Jon仔👦🏻放學🏫

店子位於九龍城廣場對面
甜品💕和飲品🧋都超多選擇
簡直花多眼亂😵‍💫😬😁

Jon仔👦🏻的是黑糖珍珠奶茶($26)🧋
茶味比其它店的較濃,幸好黑糖很夠,好好飲😋

Jon媽👩🏻的芋圓桃膠西米撈($42)
手工芋圓很大粒😌,質地Q彈
桃膠份量不小,滑溜溜的😜
吃完一碗可以不用吃飯

留給Jon家姐🧒🏻放學吃的是楊枝芋圓甘露($42)
一打去已經很香芒果味🥭
本身是一碗完美的楊枝甘露
加了芋圓感覺頗新穎💯

本身住九龍城的,不妨一試
偶爾來九龍城吃飯的,想吃甜品時記得試一下
2021-11-09
2021-11-09 44 瀏覽
呢間甜品店主打手工芋圓,仲有多款芋泥甜品。佢哋雖然係新開但不乏捧場客。🥭楊枝芋圓甘露$42酸甜清新又香滑。芒果香甜又冇渣,冇諗過秋冬仲有靚芒果。金柚肉好新鮮,一啲苦澀味都冇。三色芋圓大大粒Q彈煙韌,份量都好多。🍞芋泥肉鬆吐司$42吐司口感鬆軟。芋泥綿密而且甜度適中,同甜味嘅肉鬆嘅味道好夾。🍵抹茶紅豆芋圓鮮奶$36抹茶味道香醇唔苦澀,蜜紅豆本身已經好甜,「半糖」甜度適中。飲品版芋圓比較細粒,但同樣煙韌。

🥭楊枝芋圓甘露$42

🍞芋泥肉鬆吐司$42

🍵抹茶紅豆芋圓鮮奶$36
外賣自取
九龍城廣場對面馬路有一間路邊店因為好少地方有好味嘅手作芋泥 所以特登過嚟食 果然不失所望 好滿足今日開始天氣涼 叫啲hot drink試吓好想叫嗰一個芋泥奶凍三文治 9pm太夜去已經冇晒但係想飲嘅嘢都仲有喺度~^_^呢度嘅芋圓全部都係自家手作 超有心! ♥︎ 手作芋泥芋圓鮮奶(HOT) $36軟綿綿嘅芋泥 加上熱辣辣嘅鮮奶 底下仲有細細粒嘅小丸子芋圓 煙銀軟糯 真係非常非常值得推介 竟然可以咁好飲 真心非常喜歡💕 ♥︎ 青檸蜂蜜話梅特調(HOT) $28 好少嘅飲品 但都係店員推介嘅一款 原來真係好好味!! 解渴 甜甜地酸酸地 係清新嘅青檸味 懷舊嘅話梅味 滋潤嘅蜂蜜全部真材實料 非常超值 啊~ ♥︎ 黑糖薑汁芋圓 $38芋圓用上三色芋圓 芝麻湯圓 再加上仙草加上黑糖薑汁底 呢個組合好豐富
九龍城廣場對面馬路有一間路邊店
因為好少地方有好味嘅手作芋泥
所以特登過嚟食 果然不失所望 好滿足
今日開始天氣涼 叫啲hot drink試吓

好想叫嗰一個芋泥奶凍三文治
9pm太夜去已經冇晒
但係想飲嘅嘢都仲有喺度~^_^

呢度嘅芋圓全部都係自家手作 超有心!

♥︎ 手作芋泥芋圓鮮奶(HOT) $36

♥︎ 青檸蜂蜜話梅特調(HOT) $28
好少嘅飲品 但都係店員推介嘅一款
原來真係好好味!! 解渴 甜甜地酸酸地
係清新嘅青檸味 懷舊嘅話梅味 滋潤嘅蜂蜜
全部真材實料 非常超值 啊~
青檸蜂蜜話梅特調

♥︎ 黑糖薑汁芋圓 $38
芋圓用上三色芋圓 芝麻湯圓 再加上仙草
加上黑糖薑汁底 呢個組合好豐富

青檸蜂蜜話梅特調
黑糖薑汁芋圓
店鋪:手作鮮芋站 (九龍城)地址:九龍城賈柄達道113號17號舖九龍城呢間茶里史喺11月1號轉名叫做手作鮮芋站 @taro_station ,主打各式各樣用鮮芋頭去整嘅飲品、甜品、多士,當然唔少得有冷泡茶、奶茶、水果茶、奶蓋茶同各款人氣手搖飲品🧋,緊有一款啱你心意💛既然主打鮮芋咁我就緊喺試吓佢哋唔同款式嘅芋圓/芋泥飲品同甜品啦😎,價錢由$20至$42不等,今次就叫咗3樣嘢同朋友share吓✝️手作。芋泥鮮奶 $32芋泥份量佔1/3,鮮奶佔2/3,攪勻嚟飲芋頭同鮮奶香幾balance👍,芋泥唔會好黏口或者好濃稠,飲落幾奶滑幾smooth,畢竟有啲茶飲店嘅芋泥飲品要吸吮好大力先飲到😂,飲完飽肚而唔滯,唔錯😌✝️招牌仙草芋圓 $38話明招牌又點可以唔試,用料非常足,成碗裝滿手作三色芋圓、仙草凍、黑糖珍珠同蜜紅豆,甜度啱啱好,尤其佢哋嘅芋圓好煙韌,一啲都唔粉或者硬挖挖😚,一碗已經有十舊八舊😍✝️楊枝芋圓甘露 $42楊枝甘露就食得多,楊枝芋圓甘露都喺第一次見,入面有手作三色芋圓、芒果肉🥭、金柚肉同西米,值得一讚啲芒果肉真喺好香甜,不過金柚就相對有些少苦澀,但夾埋一齊食都幾唔錯,我同朋友一邊睇波一邊食,
店鋪:手作鮮芋站 (九龍城)
地址:九龍城賈柄達道113號17號舖

✝️手作。芋泥鮮奶 $32

✝️招牌仙草芋圓 $38
話明招牌又點可以唔試,用料非常足,

✝️楊枝芋圓甘露 $42
楊枝甘露就食得多,楊枝芋圓甘露都喺第一次見,
入面有手作三色芋圓、芒果肉🥭、金柚肉同西米,
值得一讚啲芒果肉真喺好香甜,不過金柚就相對有些少苦澀,但夾埋一齊食都幾唔錯,我同朋友一邊睇波一邊食,都幾鍾意💕

Whatsapp佢哋落單📱,區內買滿$120或者區外買滿$300仲有免費送貨🛵,隨時隨哋喺屋企都可以嘆到茶飲同甜品🤪,仲唔洗用外賣平台比額外嘅平台同服務費😏
2021-11-06
8 分鐘 (外賣自取)
2021-11-07 293 瀏覽
早過多星期,因為入到沙田,試了「豆乳狂人」 的多款甜品,當中更有不少是加入芋圓的,這天,就因為乘屯馬線來到九龍城逛逛,意外遇到這一家「手作鮮芋站」,主打台式飲品及手工芋圓,雖不致於芋圓癮大發,但卻挑起買來回家作飯後甜點的念頭。鋪面一看就知是外賣店,簡單的裝修,如大多數的台式茶飲店。食物選擇十分之多,飲品方面有冷泡茶、奶茶、蜂蜜純茶、真水果茶、芋圓鮮奶、芝味奶蓋、手搖特調等,而食品方面有芋圓甜品及台式吐司 。當然,門面貼上了個別亮點飲品、食品,以及一些飲品排行榜,如沒太多心水,不妨以此作個參考。已是11月了,還是多麽的熱,所以,先來一杯「芒果芋圓鮮牛奶」($38)解解「暑」。雖然要了少冰,入口依然冰涼清爽,而先啜一口鮮奶,奶味濃郁,橫看已見下了很多芒果,再用力拌勻,變成芒果鮮牛奶後,芒果的香甜味很突出,而且,口感非常幼滑,一邊喝,再一邊啜上芋圓粒粒,大小適中,QQ好吃。稱得招牌,應該有一定水準,「招牌仙草芋圓」($38)是以手作三色芋圓、仙草凍、黑糖珍珠、蜜紅豆為組合,食材配搭豐富。芋圓、地瓜圓、紫薯圓果然新鮮製作,做得很出色,極具咬口,又好有芋頭、蕃薯味,仙草滑溜溜,配黑糖珍珠,純香煙
芒果芋圓鮮牛奶
,仙草滑溜溜,配黑糖珍珠,純香煙韌,加上清甜的紅豆,真是妙極
招牌仙草芋圓
另一款「楊枝芋圓甘露」($42) 是店員推介之作,以手作三色芋圓、芒果肉、金柚肉、西米組合而成。三色芋圓上文已分享,就不用多說,而甜品內的芒果肉不多,主要是加入了不少鮮芒果汁在內,味道香甜,而金柚肉就有不少,清爽多汁,再配搭出西米的粒粒口感,口感豐富,用料十足
楊枝芋圓甘露
也記不起多久沒來九龍城,人們熙來攘往,好不鬧,除多了地鐵直達,這裡的建築亦變化了很多。舊樓依在,卻多了不少高樓大廈。
10 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)