2018-12-29 394 瀏覽
路过这家店我很多次,觉得很好看,样子很舒服,白色的,蛋糕看起来也挺好看,其实对巴菲一般般,但是网上都说好吃,就去试试,真的很一般,只要水果都不是日本的,都好酸不好吃,饼干倒是做的还不错,失望哟!
2018-12-18 248 瀏覽
朋友話有間甜品舖是由後生女主理, 可以看到整個甜品製作過程,堅持推介我去。今天同朋友係尖沙咀慶生,見係附近就去試一試,在堪富利街,熟尖沙咀的人會好快找到, 唔熟尖沙咀的人如我就找了頗久, 最終找到門外裝修簡潔,以白色為主, 靚靚甜品一眼睇到我地坐在圍住甜品製作的 bar 枱,看著自己點得甜品製成,好開心同期待我都點了栗子系列,栗子蓉是新鮮整的,配埋新鮮生果,蛋白餅,甜酸味道平均set 包埋一杯鮮製桃蘋紅茶,用桃,鮮切蘋果,紅茶一同放入雙層玻璃水杯內,加熱水 盡顯休閒生活這裡清靜,適合三兩知己傾計,食物味道同環境都不錯

門外裝修簡潔,以白色為主, 靚靚甜品一眼睇到

這裡清靜,適合三兩知己傾計,食物味道同環境都不錯

2018-11-08 288 瀏覽
今日試左成城fruitier嘅hotjicha brammage, 其實即係生果🍇🍑🍊加hojicha☕️ jelly 加hojicha mousse😂呢間打住日本甜品嘅旗號,可惜D生果食得出唔係日本生果😥好失望,即刻成杯嘢失色哂🤷🏻‍♀️
2018-09-08
2018-09-21 429 瀏覽
餐廳只有數十個座位,所以每次在甜品時間經過都一定好多人,今天為了要吃到美味蛋糕,在晚上9點前已經到達餐廳,真的還沒有其他食客到來,所以好順利可以安排坐在門口的4人枱😬😬它們有蛋糕套餐,是有一杯飲品☕️☕️(飲品有5款選擇)+一件蛋糕🍰🍰,再加上職員好細心人手繪畫可愛圖案🙊🙊餐廳內部西柚伯爵茶切餅套餐(HKD72) - 忌廉香而滑,不會太甜,蛋糕普普通通,不是鬆軟,可能被忌廉蓋過了伯爵茶的味道,所以不覺得有伯爵茶味道😔😔水果切餅套餐(HKD66)蜜瓜切餅套餐(HKD70) - 味道清甜,唔錯芒果塔套餐(HKD76)是日收據🤣🤣整體來說,味道一般,如果不用等位,可以一試。

餐廳內部

西柚伯爵茶切餅

水果切餅套餐(HKD66)
水果切餅

蜜瓜切餅套餐(HKD70) - 味道清甜,唔錯
蜜瓜切餅

芒果塔套餐(HKD76)
芒果塔

是日收據🤣🤣

整體來說,味道一般,如果不用等位,可以一試。
2018-09-02
$71 (其他)
2018-08-11 184 瀏覽
呢2日天氣麻麻,keep住落雨,令到個人心情都差d。諗住去尖沙嘴剪頭髮的時候經過呢間小店,被佢精緻的裝潢吸引,趁未夠鐘就決定入去食個小小甜品令自己心情好d。呢間小店應該主打賣水果蛋糕🍰,櫃裏面有多款蛋糕選擇,每款賣相都好精緻。我點左個Orange creme brûlée,心型嘅造型真係令人唔捨得食。下面係creme brulee,上面係一層橙味果凍同果肉,仲有2粒berries係上面,食落口酸酸甜甜,好清新的感覺。

2018-08-03 149 瀏覽
等朋友吃完饭,来得太早了,路过这家店被白色的店面吸引,进来点了一样甜点,发现居然是期间限定的欧舒丹的合作款~马鞭草parfait~味道和样子都很清新~也不会很奇怪~有一点淡淡的马鞭草味道~店员是两个韩国小姐姐,很温柔~总之很赞,很适合女孩子的约会下次约了闺蜜来

马鞭草parfait~

总之很赞,很适合女孩子的约会

下次约了闺蜜来
2018-08-03 167 瀏覽
平日到這家芭菲店多是吃芭菲。但為食的我發現他們自家製的曲奇及旦糕真的有水準!吃過帝苑的蝴蝶酥已經覺得不錯,但吃過他們的手造曲奇,更有驚喜!果仁曲奇$15/3pcs這曲奇厚厚的,入口出奇地十分鬆脆酥化!一咬即碎。而且甜度剛剛好,加上焗得好香的果仁,集脆、香於一身,好吃!巧克力旦糕$20/1pc這巧克力旦糕朱古力味道濃郁,是黑朱古力的醇香,質地軟熟又滑溜,若是朱古力迷一定喜歡!焦糖杏仁餅乾$18/1pc這杏仁餅乾大大片,完全用大量的蜂蜜和杏仁片焗製而成,味道香甜又帶濃濃的杏仁味,甜而不膩,配上一杯紅茶,作為下午茶又幾唔錯。估唔到這芭菲店的餅食水準咁高,下次經過一定encore.

果仁曲奇$15/3pcs

巧克力旦糕$20/1pc

焦糖杏仁餅乾$18/1pc

估唔到這芭菲店的餅食水準咁高,下次經過一定encore.
外賣自取
$53 (其他)
2018-07-28 166 瀏覽
早幾日經過成城,想入去試下啲芭菲,不過肥妹仔去到店員已準備清場,唯有買件cake外賣啦!*Grey short cake* 以pink grapefruit同earl grey主打,入口有earl grey味可惜不太濃,失望 生果份量足,不是罐頭生果。grapefruit大大粒架不過略嫌cream過多,似食cream多。肥妹仔覺得最大敗筆係個sponge cake 好硬身,冇鬆軟感,似放左起蛋糕櫃一段時間咁。加上本身earl grey味已不算濃,加埋啲cream似食緊一件普通fruit cake多啲總結個人認為cake價錢高,性價比低,冇下次。但有機會可能試下較出名的芭菲,希望會有較好評價!
Grey  short  cake

生果份量足,不是罐頭生果。grapefruit大大粒架
不過略嫌cream過多,似食cream多。

總結

外賣自取
2018-07-26 160 瀏覽
每次我到日本,甜品不只是甜品,絕對是行程主菜的一環! 日本的忌廉,日本的生果,日本人對設計每一款甜品的熱情,都令我敬佩不已! 本來約朋友在尖沙咀吃晚飯,意外地經過這間吸睛的甜品店,不禁回頭看看,翻翻她們置於門外的menu,裝潢,甜品種類,芭菲到蛋糕……都勾起我在東京街頭甜品店的種種回憶……在香港真的可以吃到? 奈何趕時間,先趕快回合朋友。 晚飯過後,跟朋友分享剛才經過這間好日本的甜品店,朋友充滿興趣,試下又何防?晚上10點,趕得及她們11時打烊到達,一踏進店舖,此起彼落的用日文跟你打招呼,全白色裝潢,既簡潔又高雅,店長是日本人,十分友善地向我們遞上menu,一打開menu,不得了不得了! 每款都很吸引,每一個芭菲都有著詳細的解構,這就是日本人的堅持,用心預備食材,不只是幾片生果一堆cream。 我和朋友都點了蜜瓜芭菲,看著廚師在你面前嚴謹的為你預備,何等享受! 整個芭菲之食材都是日本直送,蜜瓜清甜無比,忌廉又香又軟,芭菲每層都用心配搭: movenpick雲尼拿雪糕,海綿蛋糕,以荔枝sorbert作結尾。完美! 我一定會再到這裡來品嚐其他款式的蛋糕! 希望 貴店繼續堅持製作日本高質素

我一定會再到這裡來品嚐其他款式的蛋糕! 希望 貴店繼續堅持製作日本高質素甜品!
2018-07-14 148 瀏覽
經過見到這張poster, loccitane 同甜品都可以cross over 家咩?入面開放式甜品吧枱,可以直接望住師傅整甜品蛋糕,都幾治癒。 清新馬鞭草啫喱鮮果芭菲,實物同相一樣咁靚。 馬鞭草,整左啫喱完來食落感覺清清地,有小小青草味, 唔甜,加埋蜜瓜,青提,幾refresh,中間仲有雲尼拿雪糕,同埋底層脆脆。 Orange creme bulee 👍🏻 平時最怕既係面層既蕉糖, 呢到做左orange jelly 代替, 非常好。 creme bulee 口感好smooth. 原來好多人take away甜品, 又係既,望住蛋糕雪櫃同埋曲奇gift set , 我自己都好想帶幾件走,實在太吸引。認住呢個門口😘😘 加油。

入面開放式甜品吧枱,可以直接望住師傅整甜品蛋糕,都幾治癒。

清新馬鞭草啫喱鮮果芭菲,實物同相一樣咁靚。

認住呢個門口😘😘 加油。

生日
2018-07-05 114 瀏覽
去開尖沙咀行街😃行到攰所以就走咗去食甜品呢間鋪採用開放式廚房,店員即時製造甜品,客人可以在吧台見倒佢地整甜品既過程❤️在場亦有一位店員整緊蛋糕 鍾意都可以靜靜地望下偷下師㗎🙃今次叫左草莓魅惑$128同七彩成城芭菲$78兩款芭菲中層都加了果凍和碎既海綿蛋糕😉配合一球雲尼拿雪糕同Cream 食落去感覺好清新 唔會太膩 😄鍾意食水果嘅朋友就一定要試吓七彩成城芭菲芭菲面上有各種唔同嘅水果 甜甜酸酸嘅感覺一定會吸引到你地㗎👍🏻
去開尖沙咀行街😃行到攰所以就走咗去食甜品
今次叫左草莓魅惑$128同七彩成城芭菲$78
2018-07-04 126 瀏覽
每個星期我都要來尖沙咀見中醫,每次路過這一間日式甜品店也覺得很吸引。裝修很有日本風情,終於見中醫之前嘗試一下。內裏有很多蛋糕小吃賣。凍餅亦都有很多選擇。很精緻!餐牌有圖,每一張都很吸引!點餐後廚師即場在面前準備。所有材料都見到十分新鮮!要了鮮果芭菲杯,很漂亮!背中有不同新鮮生果,材料毫不吝嗇,生果很鮮甜多汁,中間的忌廉不會太多,所以一點也不漏,中間還有雲呢拿味雪糕,很滑很香!另外還點了鮮果short cake, 蛋糕超級鬆軟!忌廉很滑很香!很有日式蛋糕的味道!套餐還可選擇飲品一杯,不貴!整體感覺很好,很好吃,可惜座位不多,下次可嘗試其他外賣。

內裏有很多蛋糕小吃賣。

凍餅亦都有很多選擇。很精緻!

餐牌有圖,每一張都很吸引!

點餐後廚師即場在面前準備。所有材料都見到十分新鮮!

套餐還可選擇飲品一杯,不貴!

整體感覺很好,很好吃,可惜座位不多,下次可嘗試其他外賣。
2018-06-30 119 瀏覽
✨療癒甜點✨Grey short cake🍰其實我一向都麻麻地水果蛋糕,尤其我係極唔鍾意cream既人😂 不過朋友推薦咁就試下啦。我覺得都有意外驚喜!中間既cream比想像中fresh唔會太甜膩,蛋糕入面仲有好多新鮮水果🍎🍊🍉🍇🍓🍒🥝 仲有好多其他蛋糕選擇,鍾意食甜點但係唔鍾意cream既人下次可以試下👍🏻
✨療癒甜點✨
Grey short cake🍰
2018-06-30 1455 瀏覽
今天準時放工,在尖沙咀閒逛,路經一間裝修別緻的小店。探頭去看看,原來是日本過江龍芭菲店!店子是全白日系的室內設計,感覺高雅又時尚。櫃檯放滿各式各樣主廚的手作糕點和曲奇,而旦糕櫃放滿了林林種種的芭菲、旦糕和甜品,十分吸引。這兒的甜點造型精緻,美侖美奐,真的叫人心大心細,不知如何選擇。餐牌上除了有各種主打Parfait$78-$98外,還有cheese cake、short cake和布丁。而飲品則供應梳打、果汁、咖啡或果茶$28-$68迷你柑橘芝士杯Citrus cheese cream set$76(Punk grapefruit,Orange,Raspberry ,Kumquat jelly,Cookie crumble ,Cheese cream)這個橘子芝士杯造型很美!禁不住要先打卡。芝士杯上放滿鮮果,顏色奪目。橘子和紅莓酸酸的,車厘子香甜,配上滑滑曰本忌廉,和酸爽的金橘啫喱,已經十分美味!下層還有奶滑的忌廉芝士,味道豐盈,加埋底層的脆香曲奇碎,認真滋味。餐飲:芒果荔枝茶(original $28)這杯茶雖然有荔枝在內,但只能嚐到一般果茶的味道。荔枝茶的芒果或荔枝味都唔突出,但入

店子是全白日系的室內設計,感覺高雅又時尚。

櫃檯放滿各式各樣主廚的手作糕點和曲奇,
而旦糕櫃放滿了林林種種的芭菲、旦糕和甜品,十分吸引

。而飲品則供應梳打、果汁、咖啡或果茶$28-$68

迷你柑橘芝士杯
Citrus cheese cream set$76

餐飲:芒果荔枝茶(original $28)

這杯茶雖然有荔枝在內,但只能嚐到一般果茶的味道。荔枝茶的芒果或荔枝味都唔突出,但入口順喉唔澀,感覺一般而已。

2018-06-29
2018-06-25 837 瀏覽
嘩嘩嘩!呢間甜品鋪一入到去已經好吸晴,全部蛋糕、奶凍係整齊排列好,顏色色彩繽紛,望見就已經好想食啦則邊仲有d小手信,例如巧克力蛋糕$20、水果乾蛋糕$178、焦糖蜂蜜杏仁餅$28、瑪德蓮蛋糕$12、法式雪球餅乾$48等等餐廳座位唔多,卡位只係得一枱,其餘座位都係望住個師傅。成間甜品鋪都係以白色做主打,俾人一種好清新既感覺鋪頭入面一大張芭菲海報已經夠哂吸引最後揀左呢兩款甜品,成個menu都精心設計,圖文並茂,一眼就睇哂用咩材料整,再唔係行去個甜品櫃睇又得實物到啦層次分明,上面係生果,中間似啫哩狀,呢個焙茶味重,所以較為苦澀,最底就係奶凍,有焙茶味但唔苦生果有粒剝皮提子、紅莓、蜜瓜、芒果、藍莓、橙,下面仲有d cream同焙茶味既奶凍第二款就夠哂cutie,一黎就有貓貓上陣,好甜既青提切左半,下面係一d都唔溜既芝士cream食完蛋糕仲可以嘆返杯桃蘋果茶同芒果荔枝茶添,入面真係有荔枝肉架
鋪頭入面一大張芭菲海報已經夠哂吸引
實物到啦