2012-05-25 16 瀏覽
第一次去大圍搵食兼去探班行左條街兩次都唔覺有呢間野幾難搵最尾都要打電話問人入到去雖然地方細但有兩部電視,兩個侍應個侍應好似新黎,D服務態度都幾好問佢有咩好食佢話焗嘅嘢幾香幾好食不過我最後揀咗最穩陣嘅Carbonara佢上面加咗D巴馬臣芝士好香!好種意芝士嘅我緊係覺得好食!!但我唔種意佢用angel hair早知我叫佢其他,為難下佢都好聽講話即叫即煮,所以都幾新鮮值得試多次
第一次去大圍搵食兼去探班
行左條街兩次都唔覺有呢間野

幾難搵
最尾都要打電話問人

入到去雖然地方細但有兩部電視,兩個侍應
侍應好似新黎,D服務態度都幾好
問佢有咩好食
佢話焗嘅嘢幾香幾好食

不過我最後揀咗最穩陣嘅Carbonara
佢上面加咗D巴馬臣芝士

好香!
好種意芝士嘅我緊係覺得好食!!

但我唔種意佢用angel hair
早知我叫佢其他,為難下佢都好

聽講話即叫即煮,所以都幾新鮮

值得試多次
Carbonara
Carbonara
由得知大圍有意蠔屋開始 我就打算今後都會黏住它 (超愛吃芝士&意粉)也是為了這分店 令我上來打食評怎料第一次去幫襯就已經心淡(一開業一星期內的事 忘了日期)那次全家5人 晚飯時段去一入門口就覺得細得很 15個客都不知可不可以盛得下?!不過我覺得食物有水準 其他一般就好了由於我家有人在趕回家中 所以4個人"強"佔了6人桌 而且剛開業 都不少人冒名而來我們都不太好意思 正常如果真的要問我們讓座 我們並沒理由不讓 但女侍應一過來就架起"這張檯我要定"的姿勢 問我們 "你地係咪唔用架?!"語氣不好到 我家的哥斯拉差點要噴火 被家人們拉住就沒跟她多作糾纏這件事上就大家都有錯吧但這只算是客人和侍應之間的"開場白"到人和食物都到齊時平心而論 食物質素真的不賴 照片真的沒有 那時心情不好沒拍下到差不多用完餐正常侍應是會詢問一句 剩下的盤子可收回嗎?不過這間意蠔屋的女侍應真有趣她就直接拿走沙津的盤就走我家哥斯拉就直接開火說沙津還有她想要的生菜等等雖則有點強詞奪理 但沙津不是吃菜 吃什麼...之後場面就靜了 那侍應站在不遠處 呆了一呆 說了什麼我沒記清楚 因為盤子已放在那些大盤裡而且更精彩的畫面之後才來
由得知大圍有意蠔屋開始 我就打算今後都會黏住它
(超愛吃芝士&意粉)
也是為了這分店 令我上來打食評

怎料第一次去幫襯就已經心淡(一開業一星期內的事 忘了日期)

那次全家5人 晚飯時段去
一入門口就覺得細得很
15個客都不知可不可以盛得下?!
不過我覺得食物有水準 其他一般就好了
由於我家有人在趕回家中 所以4個人"強"佔了6人桌
而且剛開業 都不少人冒名而來
語氣不好到 我家的哥斯拉差點要噴火

被家人們拉住就沒跟她多作糾纏
這件事上就大家都有錯吧
但這只算是客人和侍應之間的"開場白"

到人和食物都到齊時
平心而論 食物質素真的不賴
照片真的沒有 那時心情不好沒拍下

到差不多用完餐
正常侍應是會詢問一句 剩下的盤子可收回嗎?
不過這間意蠔屋的女侍應真有趣

她就直接拿走沙津的盤就走
我家哥斯拉就直接開火
說沙津還有她想要的生菜等等
雖則有點強詞奪理 但沙津不是吃菜 吃什麼...

因為盤子已放在那些大盤裡
而且更精彩的畫面之後才來到

另一位女侍應來收拾其他桌上的盤
她竟敢 走開時 在我們身後面 非常不屑地說 "哎喲 唔記得問可唔可以收添 唔好意思呀"
我呆了一下 之後就*($#@*%)$@^#$)( .....粗口滿天飛..憤怒了....

我心想 你係咪唔_想撈呀

本身我偏向愛當和事佬 不喜歡惹別人注意...
可能我覺得客人無論怎錯 怎橫蠻 身為職員 都不應這樣做
在她的話前 我都覺得我家哥斯拉不對 她只是不太有禮貌

其實在這件事前 我們已經可以在座位上聽到兩個女侍應在說我們什麼什麼...
你明知地方比較小就等我們走了才說三道四吧
這樣我們至少不知吧
但你這樣不是擺明挑釁我們?
而且我們相信老闆娘當時在場的 (大肚的 應該是吧)
這樣的情況都只站在門口 不出來勸架

經過這次初嘗試後 我們都不想再光顧這間東西了

到現在我對這件事依舊澀澀在目
雖然那兩位女侍應好像被炒了 而我也有光顧一兩次外賣自取的
但新來的都是差劣的服務態度
大家要試 就要三思了
題外話/補充資料: 第一次打食評 請見諒.. 要食(這間東東)就要吃點苦頭了
2012-02-25
10 分鐘 (堂食)
  • 所有有芝士的意粉類
2012-01-22 22 瀏覽
今晚同男友諗唔到去邊度開飯,又黎咗意蠔屋忌簾湯,普普通通la生蠔翡翠螺,好新鮮好大隻,正!!雞肉沙律配芥辣油醋汁,yummy!! 真係好鍾意個汁香煎牛柳配鮮蕃茄意粉,都唔錯,夠多汁,而且大大碟,好抵食!!
今晚同男友諗唔到去邊度開飯,又黎咗意蠔屋
忌簾湯,普普通通la
生蠔翡翠螺,好新鮮好大隻,正!!
雞肉沙律配芥辣油醋汁,yummy!! 真係好鍾意個汁
2011-12-10
2011-11-01 9 瀏覽
地方細,冇水供應,個什菜湯冇味,忌廉湯好cream三文魚多士有煋味鹽燒牛脷由於先拾熟再燒唔好食羊扒燴意粉製發如上燴意粉似湯意隔離枱的煙肉焗豪一個豪穀有2隻細豪奇特4個字「可以不去」
羊扒燴意粉
2011-11-01
2011-10-27 16 瀏覽
以往因工作關係, 能在紅磡的意蠔屋經常用膳, 離開紅磡後, 已好一段時間無造訪意蠔屋, 如今在新界都食到啦!這是我第二次造訪, 點的不是午餐, 而是自選意粉, 選了:蒜蓉汁+菠菜+煙鴨胸+長通粉 $38 連熱飲欣賞意蠔屋的即點即煮, 意粉上枱時熱騰騰, 份量十足, 材料新鮮~不得不提這裡的即磨咖啡, 不用加糖, 郤不帶苦澀, 有驚喜呢!

這是我第二次造訪, 點的不是午餐, 而是自選意粉, 選了:
蒜蓉汁+菠菜+煙鴨胸+長通粉 $38 連熱飲

2011-10-26
2011-10-01 7 瀏覽
開頭都吾知開左間西式餐廳;吾行得仔細都留意吾到!咁我同屋企人試下..地方吾大.但裝修幾好!有d逼!叫左4隻新鮮生蠔$148好多生蠔選舉..生蠔好味!!!!再叫左個三文魚凱撒沙律$58拉!不過小左d;不過吾錯!!叫左1個芝士海鮮千層麵;$68.面層芝士真係好好味.整個都好好!!!晚餐送湯同飲品;d罹宋湯好足料.有夠味!!餐廳兩個待應都好有笑容;比我係咁問問題都好耐心咁答我!!!不過我食到9點幾就可能小左1個待應.所以我1直叫埋單.好遲先應我.但個待應都有同我講吾好意思;待客態度吾錯!!呢1餐二百七四蚊都值!我睇到全日冇加一!下次再試其他野野!!下午荼又平又抵食!!!
地方吾大.但裝修幾好!有d逼!

叫左4隻新鮮生蠔$148好多生蠔選舉..生蠔好味!!!!

再叫左個三文魚凱撒沙律$58拉!不過小左d;不過吾錯!!

晚餐送湯同飲品;d罹宋湯好足料.有夠味!!

餐廳兩個待應都好有笑容;比我係咁問問題都好耐心咁答我!!!

下午荼又平又抵食!!!
2011-09-22 17 瀏覽
今日諗唔到食咩,由男友話事,佢二話不說咁帶咗我去一間店舖,咦!! 原來在大圍新開咗一間,我自己都唔知tim,可能係因為個門面較細,唔太起眼,所以完全冇留意到。我睇下餐牌,見到大部份都係我鍾意食既野,因為又有pasta,又有蠔,我地最後order咗煙鴨胸沙律配芥辣油醋汁 ~ 我本身唔食煙鴨胸,但試咗一片之後,都覺得幾好味,可能係個芥辣油醋汁好好味,令到人好開胃白酒煮珍寶蠔配墨魚汁意粉 ~ 呢個簡直超驚喜,隻蠔超大隻,成隻手掌咁大,但煮完之後又唔會好"un",正ar!! 我fb既朋友睇完張相之後,第二日都黎呢度開飯。可以另加$6跟餐湯咖喱羊架配飯 ~ 呢個係set,有湯 + 蒜溶飽 + 主菜 + 飲品,個咖喱汁好香,配上羊架好match
,我地最後order咗
2011-09-19
2011-09-15 18 瀏覽
睇咗openrice幾年終於寫我第一篇食評仲要喊既之前响開飯見到新開食店,仲係我至愛既蠔,非常期待,今曰一個人諗住試下ok再同c6去,結果.............直情係意料之外首先鋪面超細,如果兩位男士同塲背對背坐其他人巳經行吾到,鋪面細都算但個格局超似茶餐廳,仲係污糟嗰隻,個門面一d都吾似俾人黎歎生蠔,佢d侍應仲勁,請容我講句:佢地都似做緊白事咁,d表情黑面+吾想應,問我幾位,我答1位,跟住佢就走咗去,以為會番黎帶位,企咗一陣都好似見我吾到,跟住自己揾位搭枱,全桯到我走都未見過任何一個侍應吾黑面,d語氣超差,本來諗住試下佢d,但見咁既格局吾敢,費事浪費金錢,我叫咗個薯仔沙律薯條配瑞士雞翼,我未食過咁酸嘅沙律囉,入吾到口咁滯,d雞翼仲過份,凍既~留意吾係吾熱係直情凍,個瑞士汁凍到變啫喱狀,最正常係薯條,死未,雖然個餐只係$26,但响我角度一d都吾值,個質素真係............唉,早知食林園無咁嬲,總括黎講以佢餐牌既價錢响個咁既環境,咁既食物質素一d都吾值,响大圍揾間坐得舒服又味道ok既一d都吾難,所以我一定吾會再貼錢買難受
睇咗openrice幾年終於寫我第一篇食評仲要喊既
2011-09-14