餐廳: 意樂餐廳 (海富商場)
資訊:

2017-01-22 448 瀏覽
一早起身 諗唔到食咩好 就行左入意樂食早餐環境算一般價錢同茶餐廳差唔多份量唔太夠飽我叫左個茄汁豆 雞扒 腸仔餐野食一到 一入口 d野係凍既👎🏻比咁多錢咁hea我 雞扒又細舊 餐茶算一般啦
一早起身 諗唔到食咩好 就行左入意樂食早餐
環境算一般
價錢同茶餐廳差唔多
份量唔太夠飽
我叫左個茄汁豆 雞扒 腸仔餐

2016-12-17 394 瀏覽
我食左呢到幾次。普遍都幾好味 價格中上衛生可以但服務就話說我一個人想食下午茶 今日星期六好多人食 冇位但門口位同事 問完我幾位 我答左一位就5理我。我一個人係度穩位最後我食第二間我想講 咁大個集團 服務都好重要我覺得一個人食飯好似不被尊重!
我食左呢到幾次。普遍都幾好味
價格中上
我答左一位
就5理我。我一個人係度穩位
最後我食第二間
我想講 咁大個集團 服務都好重要
我覺得一個人食飯好似不被尊重!
30 分鐘 (堂食)
2016-12-08 338 瀏覽
今日午餐想食西式野, 路過見裝潢不錯, 又唔洗等位, 就入左黎。伴有牛乳既香滑感, 粟米既清甜味。脹卜卜既珍珠米, 以日本醬油抄, 味道剛好, 飯帶有煙肉及煙鴨胸味道, 並伴以粟米粒及芝麻, 配搭出和風感覺。甜品朱古力唔夠濃, 普普通通!
牛乳粟米湯
伴有牛乳既香滑感, 粟米既清甜味。
和風煙肉, 鴨胸抄珍珠飯
朱古力慕絲
甜品朱古力唔夠濃, 普普通通!
午餐
牛乳粟米湯
和風煙肉, 鴨胸抄珍珠飯
2016-11-02 358 瀏覽
無無聊聊一丁友去食lunch 見呢間有位,就坐下來叫個炒飲。個炒飯都算炒得有火喉,粒粒金黃,有蛋包住。算幾香口。但餸晤算多,得DD 火腿,我想要多點叉燒粒都無。D 蝦係雪蝦,無咩味。
無無聊聊一丁友去食lunch

見呢間有位,就坐下來叫個炒飲。

個炒飯都算炒得有火喉,粒粒金黃,有蛋包住。算幾香口。

但餸晤算多,得DD 火腿,我想要多點叉燒粒都無。

D 蝦係雪蝦,無咩味。

2016-10-25 283 瀏覽
講起呢間餐廳就有啲火滾 上次同朋友一齊去食午餐 見到啲lunch set 平均五十幾蚊 有杯野飲 有個main course 好似唔錯啦~我唔食芝士類食物 逼住揀左個拉麵 佢寫住豬骨湯拉麵 我一心諗住會食到肉啦點知俾左五十幾蚊 食左個素麵 佢真係得個湯同埋麵 再加幾塊海帶 完。個拉麵又唔正宗 軟林林 諗起發惡夢😨 一定唔會再去
個拉麵又唔正宗 軟林林 諗起發惡夢😨 一定唔會再去
2016-05-21
2016-10-09 290 瀏覽
特濃蕃茄湯天使面可以選兩種配料,我選了漢堡扒和煎蛋。先嚐一口蕃茄湯,嗯,是有蕃茄味,不過不是它宣稱的特濃。漢堡扒和煎蛋就這樣放在湯面上,沒有另外分開上。這樣的話,這兩種配料就會變淋 。比起像漢堡扒,更像豬柳。但因為我也喜歡吃豬柳,就沒關係了 。仲有一點如果可以改善就更好了,就是湯面和蒜香多士應該分開上。一次過送上來,我也不知道吃哪樣先好。因為兩者也需要趁熱吃。幸好,當我吃了蒜香多士之後,天使面還是彈牙的。這個餐仲包一杯飲品,基本上和茶餐廳的常餐差不多,只是用料高級一點:用天使面,而不是公仔面,配料有更多選擇,多士不是普通的牛油多士,而是一整塊的蒜香多士。整體來說,這個餐幾抵吃的。
特濃蕃茄湯天使面
可以選兩種配料,我選了漢堡扒和煎蛋。
先嚐一口蕃茄湯,嗯,是有蕃茄味,不過不是它宣稱的特濃。

整體來說,這個餐幾抵吃的。
2016-10-09
位處大角咀的意樂餐廳,價錢合理,食物水準不錯,最開心驚喜還是她有我喜歡的雜扒提供啊!* * * * * * * *餐廳內霓虹招牌鮮明搶眼,加上半開放式廚房,給予顧客一份溫暖和親切感意樂餐廳 Cafe de Itamomo,是家人推介的西餐廳,聽說廉價又具水準,筆者半信半疑,皆因這位家人的味覺異於常人,哈哈。這次他親自帶我們前來吃晚飯,既然來到,就豁出去試一次吧!門外放著直立式餐牌,是日晚餐,大約有扒餐、意粉、焗飯、拉麵,款色吸引,已符合光顧的首要條件,透過玻璃望見室內客人不怎樣多,大概是因為時間已是晚上九時半了…… 基本上可自由揀選心水座位。灰色石牆,掛著有關食物的簡介、紅磚、深木色枱椅營造出一種古樸簡約情調食客有年青家庭、年長夫婦與及情侶啊~陳架上擺放了由意大利進口的橄欖油、水瓜酪、意大利粉和醬料自行選了4人梳化位置,環顧頑餐店四周,燈光淡黄,情調不賴,夠寧靜,空間感極大,深灰地板、大型古典吊燈 、磚牆上裝飾霓虹、 半開放式廚房, 給予開揚和隨意的視覺感受,店中大多是家庭式食客,也有情侶和年長夫婦,這兒有由意大利進口的香草、醬料橄欖油售賣,放在陳架上,無心插柳,構成一種裝飾擺設。寒冬
位處大角咀的意樂餐廳,價錢合理,食物水準不錯,
最開心驚喜還是她有我喜歡的雜扒提供啊!

* * * * * * * *

食客有年青家庭、年長夫婦與及情侶啊~
陳架上擺放了由意大利進口的橄欖油、水瓜酪、意大利粉和醬料

寒冬下推出一人前火鍋十分貼心,另外還有期間限定的挪威三文魚扒套餐供應
好驚喜竟然在這兒找到久違了的雜扒餐呀!!!
單單是小食已有10款,當中有我喜愛的白汁煙肉焗西蘭花
食物款式夠多,小鍋珍珠焗飯、意粉或意大利飯,傳統口味可滿足基本需要
焗飯或pizza當然不會缺少,註明以特級芥介花子入饌,感覺較健康
意式以外,也有意式和風fusion珍珠飯和拉麵作選擇
飲品除普遍的咖啡、奶茶、朱古力或檸檬茶外,亦有較特色的檸檬利賓納、牛乳抺茶啫喱沙冰、檸樂甚至紅豆冰選擇
惠顧任何主菜,可獲半價飲品優惠,不包括小吃、湯和沙律

由於首次到訪, 我對餐牌上大部分食物都感興趣, 左思右想與家人過了良久才下到決定 (其實這是每次上餐廳也會遇到的情況,哈哈),美式雜扒餐配牛肝野菌汁(HK$65)、野菌忌廉天使麵(HK$43)、牛肝菌汁烤雞小鍋珍珠飯(HK$45)、柚子芝麻烤雞翼 (HK$27)和法國田螺香蒜焗薯蓉 (HK$26),另外以半價優惠點了凍利賓納 半價HK$8)、檸檬茶(半價HK$8)和即式磨咖啡(半價HK$8),食物價格大約由22元至65元,種類包括小食、扒餐、焗飯、拉麵、意粉,甚至一人火鍋等,最深得我心當然是全日免收加一服務費啊。
牛肝菌汁烤雞小鍋珍珠飯(HK$45)
首先端來的是牛肝菌汁烤雞小鍋珍珠飯,白色長碟上分別放了雜菌汁雞肉,珍珠米飯和椰菜,同樣食材,但花過心思呈獻的賣相變得截然不同。

有耳杯子內盛載滿滿雞肉,件數很多,去皮煎至外層焦香金黄,肉厚而多汁,質感紮實具彈性, 醃味也適中。浸在香噴噴的雜菌汁當中,惹味獨特。圓渾煙韌的米飯份量亦不少,椰菜加入牛油略炒 香甜腍滑,平衡飲食,不是白烚伴碟作用,免卻了浪費食物,超感動啊!
野菌忌廉天使麵(HK$43)

雜菌忌廉天使麵,本身對菇菌類和忌廉汁有份偏愛,雖然餐牌上有許多意粉口味,最終仍是揀了這款簡單的,食物上桌時,面頭舖了很多雜菌,香氣陣陣撲鼻,份量十足,天使麵以洋葱、蒜茸和大量爽滑菇類爆香,吃一口卻是失望,忌廉欠缺應有濃稠度,不掛汁,忌廉奶味自然但很弱,天使麵 軟硬度最難調教,這客亦失去應有彈牙爽滑的質地。
美式雜扒餐配牛肝野菌汁(HK$65)
除小學階段經常和家人於假日到大家樂吃扒餐,基本上已差不多有半個世紀沒有鋸扒,所以這兒提供的鐵板餐對我來說特別吸引。點了美式雜扒和意式芝士焗雞扒餐,價錢是50餘元至60多元 ,套餐包括雞扒、豬扒、煙肉、8吋法蘭克福腸、蔬果、炸薯、珍珠炒飯、太陽蛋,汁料可配牛肝菌椒汁或野菌黑椒汁。

吃雜扒餐的地方在坊間已買少見少,何妨是以鐵板奉上的一款?兒時吃鐵板餐,望見醬汁在燒紅鐵板上,煙霧四溢,發出吱吱聲的興奮記憶,至今可以重現眼前,是不能言喻的感動。

味道方面,大塊雞扒肉質彈牙,豬扒醃得入味,多汁鬆化,煎得金香的煙肉、肉味香濃的香法蘭克福腸,加入紫菜和粟米爆炒得夠鑊氣的珍珠米飯,粒粒分明,伴太陽蛋的蛋黃汁同吃 超級甘香,超級幸福,在旁還有很多蔬果如南瓜、茄子、椰菜、炸薯等,絕對是大滿足的一餐。
意式芝士焗雞扒餐配野菌黑椒汁 (HK$57)

另一款雞扒餐配菜其實與美式雜扒無異,只是主菜換上大件而紮實的厚切雞扒,喜歡邪惡芝士拉絲的朋友們應該不能抗拒啊,我選了野菌黑椒汁更見醒胃刺激,越吃越開心啊!
法國田螺香蒜焗薯蓉 (HK$26)

田螺焗薯蓉,以鐵盤即焗好即上桌,新鮮熱辣,薯蓉加入大量牛油,散發著淡淡香草和蒜茸香味,外層焗得微脆,入口軟綿即化,味道超濃郁,田螺質感軟滑不硬。
柚子芝麻烤雞翼 (HK$27)

柚子芝麻烤雞翼一客三隻,體積頗大,用香草先醃製,炸至金黃色,熱辣辣,再淋上大量柚子蜜與灑上芝麻,外皮很香脆帶清甜,內裡肉質嫩滑juicy的雙重口感。
至於飲品同樣具質素,讓我感受到食店的用心,即磨咖啡味道濃郁提神,不是帶酸的口味,夠易入口, 利賓納也下得慷慨,沒有水汪汪兼淡而無味之感, 至於檸茶,酸甜度也是平衡,絕對收貨。
雖然香港地如今百物騰貴, 外出用餐想到價錢都要想過度過 ,但其實民間仍有很多具誠意,用心主理的餐廳,不能說味道是驚為天人, 但總可以 一分錢一分貨去評論,不知道何時會遇到食物質素下降又或者突然加價,人生在世不能想得太長遠嘛,這間位於大角咀的餐廳你又會考慮嗎? 她已成為我們 經常出沒的飯堂了。

* * * * * * * * *

*口味各有不同,食文只作參考。

FACEBOOK ♡ :https://www.facebook.com/lizta.taste
GOOGLE+♡: https://plus.google.com/+LiztaLo
INSTAGRAM♡: instagram.com/liztalo/

2016-01-10
2015-11-09 583 瀏覽
之前常常喜歡早餐時食這梩的牛奶炒滑蛋。但近排發覺滑蛋變了"亜婆老蛋" 。超級鞋ロ又乾又硬,無左CREMAYロ感。大X樂,大X活好食過佢千千萬萬還有麥皮傑到返轉個碗都唔跌架非常之失望
之前常常喜歡早餐時食這梩的牛奶炒滑蛋。
但近排發覺滑蛋變了"亜婆老蛋"
。超級鞋ロ又乾又硬,無左CREMAYロ感。

大X樂,大X活好食過佢千千萬萬
還有麥皮傑到返轉個碗都唔跌架
非常之失望

2015-11-06
15 分鐘 (堂食)
今日下午我們去咗海富商場嘅「意樂餐廳」食下午茶!我們叫咗午餐肉煎蛋通粉、經典花生醬西多士、奶油多士同意大利蕃茄肉碎湯長通粉!午餐肉煎蛋通粉嘅通粉都幾彈牙,唔會過腍!經典花生醬西多士嘅西多士係多件嘅一小方塊,賣相好吸引,花生醬有粒粒花生,口感非常豐富,味道亦相當濃郁,但甜而不膩,係我食過咁多西多士最好食嘅一個!係本人嘅必食推介!奶油多士嘅多士烘得好香脆,奶油亦好香甜!意大利蕃茄肉碎湯長通粉嘅蕃茄湯都幾濃郁,長通粉亦幾彈牙,但肉碎嘅味道就有啲怪!
今日下午我們去咗海富商場嘅「意樂餐廳」食下午茶!
我們叫咗午餐肉煎蛋通粉、經典花生醬西多士、
唔會過腍!
經典花生醬西多士嘅西多士係多件嘅一小方塊,賣相好吸引,
花生醬有粒粒花生,口感非常豐富,
味道亦相當濃郁,但甜而不膩,
係我食過咁多西多士最好食嘅一個!
係本人嘅必食推介!奶油多士嘅多士烘得好香脆,奶油亦好香甜!
意大利蕃茄肉碎湯長通粉嘅蕃茄湯都幾濃郁,
長通粉亦幾彈牙,但肉碎嘅味道就有啲怪!
經典花生醬西多士
奶油多士
意大利蕃茄肉碎湯長通粉
午餐肉煎蛋通粉
經典花生醬西多士
奶油多士
午餐肉煎蛋通粉
2015-10-31 341 瀏覽
仼何時間食個炸薯條都係無得輸的☝🏻今日下午茶,食返個肉醬芝士薯條雖然話係辣肉醬,但食落一點都吾辣,但芝士香濃,加上肉醬,配上炸薯條的確幾好食🍺而且$21真係真心正
瘋狂辣肉醬芝士瘋薯條 $21
2015-10-13
下午茶
2015-10-25 365 瀏覽
未曾試過去過一間服務這麼差的餐廳!一行四人坐了一張小圓枱準備中午用餐,因攜帶了小提琴及一個大袋,於是用了一張椅子放該物件,而當時餐廳內是有很多座位,那位態度的侍應竟然話有需要就會拎番我張凳,個樣好似我搶咗佢尐嘢咁,真奇怪,這不就是趕客嗎!真令人震驚!
未曾試過去過一間服務這麼差的餐廳!
2015-10-25
2015-10-04 376 瀏覽
意大利飯唔係正式硬身的 似焗飯 濕濕淋淋果啲白汁味比較單調 好快食到"溜"除左雞扒 因為成碟飯白雪雪既關係佢加左好多唔同顏色既材料落去有黃椒 紅椒 青椒 洋蔥 磨菇 好似兒童餐咁@@不喜歡食配料的就不推薦了 感覺好噁心巴馬臣芝士的味道不夠香濃 蒜蓉味基本上沒有拎上海台既時候 都唔熱 麵包亦不太脆不過$13的價錢, 有啲芝士味吊下癮都ok!照燒味好突出 入面材料有粟米 蔥 菇 同 雞粒可以一試~呢度好適合住附近的無飯人士好抵食 ! 又多選擇 意粉 扒餐 拉麵 pizza 焗飯 小食..等等~ 咩都有 !係呢度最吸引既地方!
菌皇烤雞忌廉意大利飯
意大利飯唔係正式硬身的 似焗飯 濕濕淋淋果啲
白汁味比較單調 好快食到"溜"
除左雞扒 因為成碟飯白雪雪既關係
佢加左好多唔同顏色既材料落去
有黃椒 紅椒 青椒 洋蔥 磨菇 好似兒童餐咁@@
不喜歡食配料的就不推薦了 感覺好噁心
巴馬臣芝士焗蒜蓉包
巴馬臣芝士的味道不夠香濃 蒜蓉味基本上沒有
拎上海台既時候 都唔熱 麵包亦不太脆
不過$13的價錢, 有啲芝士味吊下癮都ok!
日式和麻照燒雞粒炒飯
照燒味好突出 入面材料有粟米 蔥 菇 同 雞粒
可以一試~
呢度好適合住附近的無飯人士
係呢度最吸引既地方!
2015-10-04
2015-09-09 363 瀏覽
今日下午我們去咗海富商場嘅意樂餐廳食下午茶!我們叫咗北海道3.6牛乳炒滑蛋意大利軟包同粒粒花生醬多士!北海道3.6牛乳炒滑蛋意大利軟包嘅包質好鬆軟,滑蛋炒得非常嫩滑同相當厚身,再加上新鮮番茄同生菜夾埋一齊食,味道非常清新!粒粒花生醬多士同其他嘅茶餐廳唔同,真係有粒粒花生,口感好特別,花生醬嘅味道亦好濃郁!
今日下午我們去咗海富商場嘅意樂餐廳食下午茶!
我們叫咗北海道3.6牛乳炒滑蛋意大利軟包同粒粒花生醬多士!
北海道3.6牛乳炒滑蛋意大利軟包嘅包質好鬆軟,
滑蛋炒得非常嫩滑同相當厚身,
再加上新鮮番茄同生菜夾埋一齊食,味道非常清新!
粒粒花生醬多士同其他嘅茶餐廳唔同,
真係有粒粒花生,口感好特別,
花生醬嘅味道亦好濃郁!
粒粒花生醬多士
粒粒花生醬多士
2015-08-29 196 瀏覽
呢間餐廳真係食左一次無下次啲嘢食個名就好聽又話得獎咖喱牛腩飯 啲牛腩碎濕濕  大家樂都好過佢好多 仲話得獎 真係好笑薯仔多過牛腩 不如叫咖哩薯仔飯啦?個清酒煮蜆一啲清酒味都無   得啲蔥味個飲品仲離譜 叫胚芽好立克 一粒胚芽都無好聲好氣問個waitress係唔係唔記得落胚芽佢仲好無禮貌咁話 咪落咗囉!我就真係一粒都見唔到同飲唔到囉 同普通好立克無分別 咁我洗咩比多幾蚊你要胚芽呀?!啲服務員態度真係好差 尤其個阿嬸侍應 又成日拎錯嘢 比咗我啲嘢人幾次唉!以後請我都唔會去
呢間餐廳真係食左一次無下次
啲嘢食個名就好聽
又話得獎咖喱牛腩飯 啲牛腩碎濕濕

大家樂都好過佢好多 仲話得獎 真係好笑
薯仔多過牛腩 不如叫咖哩薯仔飯啦?
個清酒煮蜆一啲清酒味都無
 得啲蔥味
個飲品仲離譜 叫胚芽好立克 一粒胚芽都無
好聲好氣問個waitress係唔係唔記得落胚芽
佢仲好無禮貌咁話 咪落咗囉!
我就真係一粒都見唔到同飲唔到囉

同普通好立克無分別 咁我洗咩比多幾蚊你要胚芽呀?!

唉!以後請我都唔會去

煮蜆
不知所謂牛腩飯
2015-08-29
2015-05-25 391 瀏覽
今日公眾假期,去開的餐廳都大排長龍,去了一間位於海富商場的餐廳。佢個餐牌異常丰富,有pizza, 拉麵,焗反,意粉。叫了一個拉麵,湯底濃味,好,豚肉鬆化味道整體可以。再叫了一位意粉,蕃茄味很好,肉粒入味,意粉不林不硬,飲了一杯抹茶特飲,味道中上。
午餐