2023-09-22
位於銅鑼灣嘅Cafe悉尼樂園,方便就腳,入到去樓上Cafe係另一個氛圍,旺中帶靜,燈光柔和,氣氛唔錯。場內有玩味好重嘅塗鴉壁畫,仲有崩壞版嘅米奇老鼠,同埋三隻小豬等,好可愛。餐廳店主原來係電影飯戲攻心嘅美術指導,難怪餐廳勁有風格,餐廳主要以60-70年代嘅復古裝修同擺設為主,餐廳佈置好多detail 位都好用心,除左成個氛圍之外,仲有好多稀奇古怪嘅擺設,擺設中好多都係店主嘅收藏,例如懷舊玩具、電話、電視機、懷舊燈、枱凳、舊式衣車、雪櫃同埋風扇等等。餐廳主要提供主食、小食同埋甜品,仲有多款飲品可供選擇,包括咖啡同埋1664 Cocktail。悉尼卡邦尼卡邦尼意粉配上西班牙豬腩,意粉調味唔錯,掛有濃厚芝士味同埋香濃蛋味,忌廉味亦好香,西班牙豬腩厚肉,夾有脂肪位所以肉質爽彈,咸香味十足。檸檬牛油蟹肉長通粉 蟹肉份量好多,配上檸檬牛油醬汁,長通粉好掛汁,口感creamy,檸檬牛油令到蟹肉味道提鮮,感覺好清新。悉尼小食拼盤(細)小食拼盤主要有三款小食,有味道咸香嘅煙三文魚、香甜帶點焦香嘅燒菠蘿、香脆可口嘅炸洋蔥圈,另外配有新鮮爽脆嘅沙律菜。Peach 1664 Blanc Beer1664配上薄
悉尼卡邦尼
檸檬牛油蟹肉長通粉
悉尼小食拼盤(細)
Peach 1664 Blanc Beer
1664配上薄荷同埋蜜桃汁,蜜桃汁果味香濃,配上清淡嘅1664麥芽味啤酒,香甜容易入口,另外加上接骨木花,味道清新又特別。
豆腐花抹茶拿鐵
抹茶拿鐵味道帶微甜,抹茶味甘香芳醇,配上牛奶同埋港式豆腐花,記得攪勻底部嘅豆腐花,可以飲到豆腐花柔軟綿滑嘅口感。