餐廳: 心越 (天空之城)
資訊:

2023-01-30 735 瀏覽
天氣凍,特別想飲熱辣辣嘅冬陰公湯,😋飲每次完成身都會暖晒😆所以揀左食天空之城入面呢間越泰菜餐廳🥢呢間餐廳整體食物質素都唔錯,最出色係牛油雞中翼,好香牛油蒜香味,外好脆內軟,$88有8隻,有呢個質素算抵食啊,其他就不過不失啦,牛坑腩實確韌左少少🤏而最👎扣分係店員時不時係門口附近吸煙🚬, 啲煙味攻入店內,搞到我一邊進食一邊聞到陣陣煙味,感覺唔太舒服🫣🫢同埋無咩服務,但就有加一服務費😅冬陰公大蝦湯(小) $118牛坑腩湯河 $68牛坑腩韌左少少🤏越式牛油雞中翼 $88呢個好好食👍👍👍👍馬拉盞炒通菜 $78雞肉豬肉串燒 (半打) $88

冬陰公大蝦湯(小) $118

馬拉盞炒通菜 $78

雞肉豬肉串燒 (半打) $88

• 越式牛油雞中翼
2022-09-18 546 瀏覽
琴日同朋友踩單車去到元朗錦田🚴見到有個地方叫天空之城🤣入面有好多吾同嘅餐廳而我地就簡左間食泰國菜🇹🇭 越南菜🇻🇳嘅餐廳我地坐左係餐廳戶外嘅地方方便我地睇住架單車🤫而我叫左個泰式炒雞河 凍奶茶🥤泰式炒雞河🍝上枱嘅時候聞到好香 好夠鑊氣🔥賣相黎講都吾差 河粉嘅色都夠深色🤣雞塊份量都吾少 所以食落夠飽肚☺️不過味道就差咁少少🤏 吾夠入味所以都加左兩三次辣醬黎提升個味🫣凍奶茶🥤就咁叫左正常嘅奶茶少甜但啲奶落嘅份量太多 而且茶底吾夠香濃所以味道黎講偏向奶味多啲😂最後埋單每人$65 正常餐廳價錢🍴都ok嘅🤣
琴日同朋友踩單車去到元朗錦田🚴

所以味道黎講偏向奶味多啲😂

最後埋單每人$65 正常餐廳價錢🍴都ok嘅🤣

2022-09-17
2022-07-10 419 瀏覽
星期五晚來天空之城,好多餐廳都有位,唔使排隊。行咗一個圈之後,我哋揀咗呢間食越南菜~原本我哋坐喺外邊,點知可能夜晚落雨,好多飛蟻,服務員好好,即刻幫我哋安排坐返喺入面。小食拼盤每樣試一下,都幾好味~ 如果有幾個人都建議叫呢個。越南春卷選擇唔多,我哋揀咗扎肉越南春卷串燒(可以兩個肉雙拼)熱辣辣,味道都幾好~ 青咖喱只有咖喱,飯要另外叫。不過不失。越南生牛肉粉湯底也算正宗~ 三個人呢個份量已經好足夠,大家都食飽飽~
星期五晚來天空之城,好多餐廳都有位,唔使排隊。

行咗一個圈之後,我哋揀咗呢間食越南菜~

小食拼盤
每樣試一下,都幾好味~ 如果有幾個人都建議叫呢個。

越南春卷
選擇唔多,我哋揀咗扎肉越南春卷

串燒(可以兩個肉雙拼)
熱辣辣,味道都幾好~

青咖喱
只有咖喱,飯要另外叫。不過不失。

越南生牛肉粉
湯底也算正宗~

三個人呢個份量已經好足夠,大家都食飽飽~

2022-05-01 312 瀏覽
平日夜晚嚟到好多位冇咩人🫣 店員服務態度幾好老細好似係個後生仔🤔 見到廚師都係正宗泰國人🫶🏻 優點係可以免費泊車👏🏻- 咖喱大蝦 黃咖喱汁好濃郁好香 用嚟點蒜蓉包撈飯或者薄餅都好正😛 都有唔少蔬菜配料例如洋蔥青椒等等 咖喱就幾好食啦不過隻蝦太老唔彈牙 下次可能會叫軟殼蟹或者其他配料🤔- 蒜蓉包 擺盤幾啱打卡幾得意 打開冇記錯係六大條厚多士整成 都脆身幾香不過蒜蓉牛油味都唔重🤔 下次可能會叫薄餅🤫- 馬拉盞炒通菜 辣辣地好入味 份量唔算多 偏油不過好多泰菜都係咁👌🏼- 泰式生蝦 好新鮮彈牙好食😋 推介!!- 珍多冰 建議下次叫少冰🤫 夠甜重奶味👍🏻- 椰青 老細三兩下手勢好快就開咗個椰青🤣🤣 清甜好飲👍🏻 不過椰肉比較難刮出嚟食🤔店員仲好好最後送咗兩件泰式糕點俾我哋試吓 見到佢哋仲即場整緊 正🫶🏻👍🏻❤️泰國餐廳來講呢度算好乾淨坐得舒服闊落👍🏻

- 泰式生蝦 好新鮮彈牙好食😋 推介!!

- 珍多冰 建議下次叫少冰🤫 夠甜重奶味👍🏻

泰國餐廳來講呢度算好乾淨坐得舒服闊落👍🏻

• 泰式生蝦
  • 珍多冰
2021-05-21 758 瀏覽
這天趁假期到新界自駕遊,去到錦田附近找地方食午餐,就到朋友介紹的好方:位於元朗錦田的天空之城,這裡有很多車位供餐廳客人泊車,車位就在這一帶的餐廳外面,而且是不收泊車費的。心越位置就在這大黃蜂正行入去便是,餐廳不大但有室內及室外位置,由於天氣實在太熱,當然坐在室內有冷氣坐位。午餐價錢$60包飲品,確實便宜。泰式濕炒牛河及燒豬頸肉飯,加$10可加配小食一客。食物賣相一般,但味道不錯,加上可免費泊車,是自駕人士一個不錯的落腳點。

午餐價錢$60包飲品,確實便宜。
2021-05-19
【心越】某個平日下午與我家柴柴到天空之城食Lunch。 喜歡到這裡因泊車方便,心越的湯粉set $60,凍飲+$5。湯底比較咸,份量比較細,如多點河粉會更好。越南春卷好味 👍🏻 脆脆他們還送風乾狗狗零食給我家柴柴,它開心左幾日🤣總括來說:這裡始終是越南泰國口味,湯底不是正宗越式湯底,但勝在能與狗狗一齊在陽光下食碗越南粉(香港不多越南餐廳能帶狗狗喔),加上所有staff也friendly ☺️ 食完仲可以同柴柴到河邊走走。溫馨提示:週末天空之城比較繁忙,泊車可能有需要等位。
【心越】

湯底比較咸,份量比較細,如多點河粉會更好。

越南春卷好味 👍🏻 脆脆

他們還送風乾狗狗零食給我家柴柴,它開心左幾日🤣

溫馨提示:週末天空之城比較繁忙,泊車可能有需要等位。

• 越式春卷
2020-12-26 468 瀏覽
價錢偏貴,性價比低。無下午茶餐牌🐓 越式三寶飯 $50 有豬扒、扎肉同雞翼,飯量好足,啲肉都幾淋,如果有埋豬頸肉就好🐂 牛坑腩金邊粉 $60睇相都覺得唔值$60☹️ 份量少
價錢偏貴,性價比低。無下午茶餐牌

🐓 越式三寶飯 $50

🐂 牛坑腩金邊粉 $60
睇相都覺得唔值$60☹️ 份量少

越式三寶飯
越式三寶飯
牛坑腩金邊粉
2020-06-08 678 瀏覽
講咗好耐要去天空之城,可惜事前無做好research,見好耐無食越南嘢,就坐低咗。食物唔係難食,不過係泰國嘢多過係越南嘢,內心感到有多少中伏,比個名欺騙咗。餐廳裝修好普通簡潔為主,我就揀咗戶外坐,有枱佢哋啲熟客,好鬼嘈講嘢又大聲,都幾影響人囉。最終叫咗個併盤蝦餅係好食嘅;蠔仔煎蛋唔錯蛋夠香,雞絲湯河啖湯都可以,不過唔夠越式口味偏清淡;青咖哩雞好咸同埋顏色綠得嚇人蝦醬炒飯基本係可以,不過炒得唔均有一邊夠味有一邊淡咗啲,如果唔係呢個炒飯就合格。
2020-05-09 480 瀏覽
入去之前,見到門口外嘅枱有幾個人坐咗喺度煲煙、吹水,都有啲猶豫,不過媽媽媽媽想食東南亞食品,就唯有入去一試,點知食完成個人滾晒。1)員工對餐牌認識不足,叫軟殼蟹米紙卷嚟咗雞翼。2)點生啤,最初話賣晒,未返貨,之後隔離枱點嘅時候又有。3)進入店舖前,張貼了「因疫情關係,免收加一,直至另行通知。」隔離枱埋單時,應該係老闆娘的人仲大大聲講送個香芒糯米飯同無收加一,但到我埋單之時,竟然計埋加一,而張通告亦不翼而飛。不作評論,自己諗吓幫唔幫襯。

1)員工對餐牌認識不足,叫軟殼蟹米紙卷嚟咗雞翼。
2)點生啤,最初話賣晒,未返貨,之後隔離枱點嘅時候又有。

不作評論,自己諗吓幫唔幫襯。
2020-05-09
2020-02-18 469 瀏覽
今日點兩款午餐海南雞飯配熱奶茶都炒海鮮檬粉配凍奶茶味道不錯,可惜今天遇兩事,餐廳要好好改善1. 炒海鮮越南檬粉粉,海鮮白灼另上,原因㕑師忘記落鑊炒,事後上還一聲不好意思都無,無味的海鮮,抱著健康態度,不追究。2. 凍奶茶杯底發現有一隻小小小小強,手拿飲管告知店,店員用手捽走,說是茶葉,激氣!我不是要免費午餐,但希望餐廳注意衛生,有錯承認對食客尊重,公道自在人心。今次用膳後,失望,若不改善未必再光顧了。
今日點兩款午餐

海南雞飯配熱奶茶
都炒海鮮檬粉配凍奶茶

味道不錯,可惜今天遇兩事,餐廳要好好改善

今次用膳後,失望,若不改善未必再光顧了。
2019-12-22 304 瀏覽
同朋友去食中午👭🏻可能比較偏僻無咩人食叫左一個咖哩牛坑腩飯、一個越式春卷、一個生蝦個飯好普通.....份量少得黎仲要價錢唔平宜春卷應該係即叫即炸.....but佢係淋哂.....隔夜?😰最worse係生蝦,完全唔新鮮肉質怪怪地😑我咬左一啖無再食,我朋友食左兩隻,夜晚屙左三次.....仲有員工態度係極差!已經無咩人食都好似好唔耐煩甘!地下成灘水又唔拖,真係好易冼親人!永久blacklist了!!
同朋友去食中午👭🏻可能比較偏僻無咩人食
叫左一個咖哩牛坑腩飯、一個越式春卷、一個生蝦
個飯好普通.....份量少得黎仲要價錢唔平宜
最worse係生蝦,完全唔新鮮肉質怪怪地😑
我咬左一啖無再食,我朋友食左兩隻,夜晚屙左三次.....
永久blacklist了!!
2019-12-17 224 瀏覽
前晚同男朋友行咗廿零分鐘去屋企附近天空之城食飯,嗰度嘅餐廳相對都比較貴同埋見好耐無食越南菜,所以就揀咗呢間~我叫咗一個芒果蟹肉炒飯,男朋友叫咗個牛柳粒西炒飯~個芒果蟹肉炒飯好濕,一黎到見到個樣幾唔吸引,啲蟹肉少得可憐,淨係見到幾粒超細粒, 撇除以上嘅因數個味都算正常,芒果算甜既男友嗰個西炒飯正常(雖然都係偏濕),但係啲牛柳超級韌,同我整既有得揮🤷我哋諗住下次去試埋間泰國嘢嘅lunch set,希望好食啲🤦
我叫咗一個芒果蟹肉炒飯,男朋友叫咗個牛柳粒西炒飯~

2019-12-15
2019-08-02 355 瀏覽
Far away from town and it need to drive for it.I ordered a thai beef rice and its price is quite reasonable)But it is not hot enough and the beef is chewyI didn’t request for changing cause the staff look not nice. Won’t come again...-Have parking

-Have parking
Weekday去食晚餐,人唔算多bor!門面都算clean不過望到廁所好多水,都唔太想去寧願忍住翻屋企先去!嗌咗個牛肉丸粉,一黎到d湯好濁,見到唔想食,d牛湳又好硬好”銀”!重點係d staff態度幾差下,碗面係”dup”低就走開,完全無service但又要收加一!杯野飲都好普通,叫咗少甜都冇少,唔知想點.地點其實完全唔方便,不過係屋企附近就試下,無下次,YL大把其他泰菜更加好食!見到上網有人推薦所以來,總括來說係失望!
Weekday去食晚餐,人唔算多bor!

杯野飲都好普通,叫咗少甜都冇少,唔知想點.
見到上網有人推薦所以來,總括來說係失望!

2019-04-21 461 瀏覽
是日天氣清涼,到錦田走一走,走進一家以泰越為主題的餐廳。餐廳有戶外及室內,不單可與友人聚腳,亦可在附近散步,有免費泊車位供應。簡單點了兩款菜式,海南雞飯 ($68) 無骨的海南雞件吃得輕鬆之餘又有雞油的香味,肉質嫩滑,雞油飯飯味適中而不膩,再與辣汁或薑蓉配塔,相當滿足泰式炒金邊粉 ($68) 帶點辣、有鑊氣,加上微酸的青檸汁、蛋絲、花生、生菜、芽菜、中蝦等材料的混合令整體口感豐富,若調味再辣一點會更好凍鹹檸七($25) 品嚐了兩種不同風味的菜式,來一杯醒神凍飲鹹檸七,可護嗓潤肺 雖然餐廳看似是一家小舖,但食物種類範圍甚廣,走平實路線,價格合理,確有另一番風味,值得推薦!

無骨海南雞飯

泰式炒金邊粉