我經常落旺角飲飲食食,尤其是女人街,貪佢平靚正。這間餐廳新開張一段時間,那天決定上去試試。女人街的食肆多數是小本經營,很少好像這一間咁,可以佔據地面及閣樓兩層。不過,午市要到一點過去才開始多客。一點前基本上你係好大機會座到卡位的。樓面都算光猛,而且店員都算係勤快的。不過,可能個場比較大,始終有時個店員由街頭行到街尾招呼我囉。講返食物,這間可算是標準茶餐廳格局,有早餐﹑常餐﹑午餐﹑炒小菜式等等,尤其是係有中式蒸魚餐的提供,以我心目中最標準的茶記莫過於此。午市餐牌:最平都要 HK$32 ,還要是很一般的煎扒餐。同餐牌的小炒要接近 HK$40 。無計,今次第一次光顧佢,試佢的「特價餐」——蒜茸雞扒腸仔飯套餐。真係最標準的茶記午餐。蒜茸汁好濃厚,飯多到我真係食唔晒,最標準的煎(炸)雪藏雞扒,雞皮焦香而且有一層肥厚脂肪,唯有將雞皮切去,腸仔係正牌BBQ腸仔,我想都係用油炸,夠快嘛。而中式湯又係好標準化的節瓜豬骨湯,幸好飲後沒有感到味精的存在。那杯熱奶茶,用捷榮奶茶杯送上,又係典型茶餐廳感覺,難得是奶茶沖得幾滑,茶香都幾夠。試過一次都感覺不錯,希望價錢上可以做平一點啦。
這間茶記佔有兩層。
閣樓一角。
卡位和圓枱都好多。

標準茶記特色:列有不同菜式的餐紙夾在玻璃枱面上。
午市餐牌,特別平的只有兩款。差!
最最最標準的茶記午餐。
要自己走落去埋單,煩!
試過一次都感覺不錯,希望價錢上可以做平一點啦。
2012-06-21
2012-07-26 61 瀏覽
獨自行喺女大街中突然下雨, 於是就行埋一邊避一下, 見到間新開嘎茶餐廳, 入佐去點佐個 個餸嚟到~外觀都吸引~~飯嘎分量適中,避免浪費! 然後西蘭花分量亦不算少, 以令到成碟飯能達到營養均衡! 而海鮮方面,鮮魷十分有口感~不會太過韌口~而蝦亦十分肥美鮮甜! 價錢也不是太昂貴~好抵食! 同場加影, 甜品就嘎隔離餅舖, 買左个奶撻, 超滑溜又吾過甜
獨自行喺女大街中突然下雨, 於是就行埋一邊避一下, 見到間新開嘎茶餐廳, 入佐去點佐個[西蘭花花枝大蝦 送飯同合掌瓜豬骨湯!!!
兼有杯飲品 !!] 個餸嚟到~外觀都吸引~~飯嘎分量適中,避免浪費! 然後西蘭花分量亦不算少, 以令到成碟飯能達到營養均衡! 而海鮮方面,鮮魷十分有口感~不會太過韌口~而蝦亦十分肥美鮮甜! 價錢也不是太昂貴~好抵食!

晚餐:送飯同合掌瓜豬骨湯!!
奶撻
2012-07-26
晚餐:送飯同合掌瓜豬骨湯!!
奶撻
3K
2012-07-23 56 瀏覽
寫事實被指話“食評含嚴重指控”,咁唔寫淨係貼相得唔得?條街好熱,行過呢間心心茶餐廳見唔使等位咪入去食囉,侍應幾有禮貌,話樓上二樓冷氣涼啲,叫我地上樓上坐。上到去,得幾枱客,揀左個卡位坐。叫左兩個午餐,有餐湯同餐飲,凍飲加三,成個餐三十幾蚊,一般價位。一個中湯一個西湯,ok。凍檸檬茶兩杯,一杯走甜,一杯少冰,但無分別囉。蝦醬豆蔔蒸腩仔,鹹+油……飯,食左兩啖發覺有異物,同侍應講完後高速收走,換左碗新嘅,但係飯都係同一個煲架啦,完全無哂食欲。茸蓉汁豬扒魚柳意粉,意粉硬身,魚柳幾香口,豬扒淋得黎幾入味,本來覺得ok,不過見完碗飯後就唔想食。另一個侍應走過黎收野,同佢講完碗飯事件後cancel左個餐唔收錢,仲say sorry,比第一個侍應態度好多了,對此餐廳改觀。雖然係咁,一條旺角女人街有幾十間茶記,我都係無下次了。
寫事實被指話“食評含嚴重指控”,咁唔寫淨係貼相得唔得?

上到去,得幾枱客,揀左個卡位坐。

一個中湯一個西湯,ok。
凍檸檬茶兩杯,一杯走甜,一杯少冰,但無分別囉。
蝦醬豆蔔蒸腩仔,鹹+油……

2012-07-15
2012-06-09 25 瀏覽
第一次到這兒早餐, 是日叫了個心水至愛 -- 沙牛通, 餐蛋,餐包 加 凍奶茶。整份早餐上枱賣相不俗,沙牛通內還加上生菜,色澤健康程度加一 ,味道上通粉整得偏淋,牛肉okay好味、淋,但可能係雪牛,肉質偏紫紅色,感覺不太好。 餐包微暖但牛油平均在內塗滿,不錯;午餐肉煎得香脆,而旦不是太陽旦,略為失色多少。 最后嘆返口凍奶茶,口感一般,沒有濃濃的茶和奶的香味、滑口,普通吧 ... 而價錢廿幾元可接受呢
整份早餐上枱賣相不俗,沙牛通內還加上生菜,色澤健康程度加一

2012-06-04
2012-06-06 18 瀏覽
食開女人街, 終於又有新茶記試。 十五分鐘前經過都未爆, 轉個頭返黎就要企一陣, 等位期間仲聽到隔離面包舖有位妹妹好落力甘sell大包, 新鮮出爐的確係香D(又或肚餓原固).返正題, 因lunch time有限, 即叫午市套餐, 一個小菜配飯,中湯,熱飲先至 $36. 好快就黎盅湯,一D都吾例水,所以連相都吾記得影。 小菜既分量跟出面D例牌差吾多, 同个同事 share 食都够有特!! 碗飯更食吾哂, 件咕咾肉算炒得幾好,個汁較開胃,酸酸甜甜的調味算吾錯. 同事碟雞亦够嫩滑!!
套餐
題外話/補充資料: 下午茶老細俾$買蛋撻, 味香甜滑 !!
2012-06-01
5 分鐘 (堂食)
套餐
  • 蛋撻