2016-06-15 4133 瀏覽
德興係一眾嘅寫字樓裡邊,不過裡面地方都幾闊落下,我之前有試過晚黑過來打邊爐,不過飲茶就真係冇試過喇,不過一來到就唔係幾開心喇,因為D服務員都好有個性吖,愛理唔理咁。鳳爪唔錯,好入味,骨頭都好霖,完全可以將骨頭食落肚吖,鐘意吮骨頭嘅我食食下又加單咗一份!粉果都好味,裡邊料好多,都係齋來嘅,不過味道真係好!三文魚炒飯好鬼大碟吖!好香口,飯炒得好乾水,裡邊仲加咗d蔥花同洋蔥來炒,望落去就唔係几精緻,不過食落去就唔錯,而且分量又大窩,人多來飲茶都唔驚唔夠分吖。蘿蔔糕味道麻麻地,蝦餃好多個,唔似其他地方都係三隻,不過覺得唔幾好食咯!牛肉球唔夠新鮮。
三文魚炒飯
牛肉丸
金錢肚
蘿蔔糕
鳳爪
蝦餃
粉果
2016-05-27
$80 (早餐)
  • 鳳爪
  • 炒飯
是次同大學同學Reu 沒有看食評便來了尖沙咀德興酒家 不論食物質素、服務態度、收費政策都大不如前了 不會再來 首先,落單時已經一肚火由於它是計時任食,入席起計2小時,每人加一後$204,所以我們都抱著爭分奪秒的心態,大食一餐。我們7點15分入席,但個煲已經遲遲未到 7點40!其後上菜速度極慢!我們入席後45分鐘食物才來!離譜!然後調味料又只有豉油,其他醬油每人要收$9,入席並無任何提示又一陷阱。離譜之二。接著,我們想要一壺茶,因為已經一肚子氣,不想再喝汽水,誰不知又就要另加$12一壺茶,又是沒有說明。第二個陷阱!離譜之三。食物種類方面,選擇極少,只有最基本的肥牛,基本的丸,不會有貴價丸如蟹子丸、芝士丸提供。面類方面,只有極難食的酸味烏冬和難食拉面。最令人激氣是蔬菜要自取,初時不知情,向經班催促所漏單的蔬菜,不單不予幫助,還以「黑面」相向,服務態度差,還說:「啲菜唔係我管架啵!」也完全沒有提醒原來要自取,收我們加一服務費後又不提供服務!另一邊廂,由於限時,隔離台客人催經理上食物,誰知換來一名女經理大說:「你趕時間就走先囉,痴9線。」這是什麼回事呢。如果人手不足便請人囉,一係就做野爽手啲。

另一邊廂,由於限時,隔離台客人催經理上食物,誰知換來一名女經理大說:「你趕時間就走先囉,痴9線。」這是什麼回事呢。如果人手不足便請人囉,一係就做野爽手啲。離譜之四。

最後第五樣離譜是客人一旦超時,將不會有人提示,每人自動要加$50!真係搵錢都唔係咁樣呃錢架嘛!

所以我呼籲各位!各位真的不要再來,除非你想貼錢買難受。呃錢餐廳,難食至極。

拉面
2015-12-05
2015-12-06 4902 瀏覽
星期五原來應該happy Friday,但吃了餐火鍋令人無名火起。7:45pm入座,人不多。想問門口的部長有關碌卡事宜,她竟然不耐煩叫我問入面的職員。入座,朋友已到了一陣子,鍋也已經端在爐上,煲得火熱。可是等了又等,等到湯都滾了一半再加水,也未有一碟食物... 半個鐘頭才上了一碟丸、一碟雲吞、一碟花枝。期間多次想搵店員幫手,但所有人都掂行掂過,甚至睇到都即刻避過我們的眼神,擰轉面走人...講回食物吧!花枝片、雲呑肉質不算「梅」,但不爽口。菜有點爛...不爽黑豚肉還可以,肉質有點爽脆。但花膠仔有點梅、有點潺...其他食物,如雲吞、水餃、枝竹等質素一般,沒有特別,而且漏單非常嚴重,有些食物(如:蘿蔔)到埋單那一剎也沒送上......飲品也是任飲,包括蔗水、酸梅湯、可樂、雪碧。蔗水超甜,甜到覺得飲2杯就要糖尿病發作....要與清水1:1才是正常甜度...經過蔗水一役,不敢試酸梅湯了,還是喝可樂安全。但可樂也不是落order的,因為職員從沒理過我們...只是啤酒姐姐幫手拿給我們。限時食2個鐘,但食物半個鐘才有,即只有1.5小時時間食... 而且食物出得很慢,根本等多過食。職員冇嘢快,埋單最快。

半個鐘頭才上了一碟丸、一碟雲吞、一碟花枝。

講回食物吧!
花枝片、雲呑肉質不算「梅」,但不爽口。
菜有點爛...不爽
黑豚肉還可以,肉質有點爽脆。
但花膠仔有點梅、有點潺...

飲品也是任飲,包括蔗水、酸梅湯、可樂、雪碧。

職員冇嘢快,埋單最快。最後十分鐘就即刻出現問要否加時,跟手埋單。食物+服務質素強差人意,呢200幾蚊真係買難受。

2015-12-04
2015-12-01 3666 瀏覽
上月嫲嫲生日見廣告一圍生日酒席都係二千元有找仲係全包所以去,一早預訂一圍,果日酒樓無乜客俾我地一張枱係對著電視,坐得還算舒服,講番酒席1.金豬全體2.翡翠花枝片3.金腿百花玉環4.酥炸荷塘蓮藕片5.竹笙蟹肉翅6.福祿花菰瑤柱甫7.清蒸游水大海班8.一品脆皮雞乳豬肥瘦均勻,皮也夠香脆,唔錯翡翠花枝片,賣相很翠綠,平均每人也有2-3片而口感也夠爽口,惟鮮味一般金腿百花玉環賣相靚,醬汁唔太鹹銀耳竹笙蟹肉翅都幾重手所以口感好豐富,因為基本上啖啖都有翅食到酥炸荷塘蓮藕片食完都唔記得食過,冇咩特色福祿花菰瑤柱甫,排得靚靚又整齊花菇同瑤柱大大粒佢地係有用上湯煮過而且好入味清蒸游水大海班,魚味十足,幾滑,蒸火喉處理得幾好!一品脆皮雞雞味好重!剛好熟,肉質很嫩滑新鮮熱辣D皮好脆真的令人回味無窮當然有壽包,炒飯,炒麵,糖水生果呢啲大路野食物都係大路囍宴!乳豬同埋大海班真係唔錯!全家人都開開心心一晚,大家都好盡興!總括嚟講嘢食算係唔錯, 呢個價錢, 值得再去!
上月嫲嫲生日見廣告一圍生日酒席都係二千元有找
仲係全包所以去,一早預訂一圍,果日酒樓無乜客
俾我地一張枱係對著電視,坐得還算舒服,講番酒席
1.金豬全體
7.清蒸游水大海班
清蒸游水大海班
8.一品脆皮雞
一品脆皮雞
乳豬肥瘦均勻,皮也夠香脆,唔錯
翡翠花枝片,賣相很翠綠,平均每人也有2-3片
而口感也夠爽口,惟鮮味一般
金腿百花玉環賣相靚,醬汁唔太鹹
銀耳竹笙蟹肉翅都幾重手
所以口感好豐富,因為基本上啖啖都有翅食到
酥炸荷塘蓮藕片食完都唔記得食過,冇咩特色
福祿花菰瑤柱甫,排得靚靚又整齊
花菇同瑤柱大大粒佢地係有用上湯煮過而且好入味
清蒸游水大海班,魚味十足,幾滑,蒸火喉處理得幾好!
一品脆皮雞雞味好重!剛好熟,肉質很嫩滑
新鮮熱辣D皮好脆真的令人回味無窮
當然有壽包,炒飯,炒麵,糖水生果呢啲大路野
食物都係大路囍宴!乳豬同埋大海班真係唔錯!
全家人都開開心心一晚,大家都好盡興!
總括嚟講嘢食算係唔錯, 呢個價錢, 值得再去!
2015-11-13 3664 瀏覽
友人攻讀理工大學的碩士課程,今年終於畢業了。這一天,我們被邀約到校園拍照。數數手指,自己離開大學校園已達數載,真不得不慨嘆時間流逝之快!拍照過後,天色已深,又是晚飯時間,有人提議吃火鍋,於是我們便選了校園附近的德興酒家打邊爐。原來這裡提供的是任食火鍋,每位收費165元,可以任點任吃。不過由於當天是星期六,收費也提高至每位185元。除了收費較高外,也有其他需額外付費的項目。餐桌上只有豉油一碟,如果要辣椒蔥蒜那些就要每人加收9元,是否值得就見仁見智了。而且我們後來發現桌上的是辣椒豉油,此是一奇;另外飲料只包酸梅湯、竹蔗水和汽水任飲,有人不舒服想喝茶卻要額外收茶芥,此為二奇。不過既然大家已經坐下來,我們就乖乖的遵守店家的規定,不點任何額外收費項目。點餐紙提供的都是大路貨色,也有些較特別的食材可以在這裡介紹一下。首先是花膠仔,小小的像珊瑚蚌的外形,灼熟後呈半透明狀態,吃起來如啫喱般黏黏的挺特別。其次是帶子片,雖然個子小小,但鮮味頗佳。最後是牛坑腩,牛味濃郁,脂肪不多,肉不算軟滑但不至難以咀嚼。可惜的是湯底雖美其名為螺頭湯,湯裡也可以找到一點螺肉,但入口卻濃味得極不自然,根本就是一鍋味精湯……沒
可惜的是湯底雖美其名為螺頭湯,湯裡也可以找到一點螺肉,但入口卻濃味得極不自然,根本就是一鍋味精湯……沒有好的湯底,進食的意慾登時大減。
不過有點意想不到的是吃火鍋放題也有刺身送,刺身拼盤中有三文魚、帶子、北寄貝、魷魚片和凍蝦。刺身大體鮮美,沒有因為贈送的關係而草草了事,而且日式醬油竟然沒有另外收費,真的非常慷慨!因此這個拼盤尚可挽回一點良好的印象分。
埋單每位連加一204元,個人認為性價比稍低,建議還是待平日晚上9時後的宵夜時段($135)才考慮來吧。
2015-11-07
  • 花膠仔
  • 帶子片
  • 牛坑腩
2015-10-30 2935 瀏覽
同舊同事相約打邊爐,呢間之前已經食過一次覺得不錯所以可以再試! 湯底嗌左沙嗲同花膠湯,都幾足料真係有花膠同好多雞腳,所以湯底都算甜的。配料方面都有好多選擇,肥牛就普通啦,唔知係未融哂雪定點,淥完有少少黑黑地,都應該不太新鮮啦將就下食。反而蔬菜類又幾新鮮,粟米好甜,生菜嗰啲都幾靚仔,好在個湯唔算油。但有樣野我唔係幾中意,明明任食邊爐又要逼人加錢先有醬料,而且野飲無得任飲都幾fail。普普通通食一餐都可以既呢度!
2015-07-01 5190 瀏覽
是日假期,前1日已經買定戲飛睇<Ted 2>,未夠鐘想搵處地方食野又Hea得耐,睇完Delifrance既野食唔太啱,所以決定去飲茶,一於平平地揀德興。12:30pm唔駛等位唔駛搭枱,仲坐近電視位,雖然冇聲,但都爽YY。好~睇下餐牌點心紙先,部份點心有分大細Size,就算人少都容易嗌野食,呢個細心位值得加分。我地2個人嗌左蝦餃(4件)、燒賣(4件)、牛肉、流沙包(3件)、叉燒包、馬拉糕、炸兩、椒鹽鮮魷、海蜇燻蹄。味道方面都係一般酒樓貨色,沒有什麼特別,但服務就唔錯啵,收碟換水都相當快,亦都好主動,又係一個加分位。記得好耐之前去過灣仔德興打邊爐,只係貪佢平又任食,睇下黎緊有冇機會再試多次,睇下有冇好D啦!!!

2015-07-01
2015-05-25 4920 瀏覽
今天和家人去德興吃點心小菜,款式多,味道亦相當不錯如下:1.芝心百花蝦丸:熱辣香脆2.燒賣熱辣3.海蜇豬頸肉:海蜇很爽口,豬頸肉燒得很香囗很脆,賣相收引4.手撕雞:有晶瑩軟滑的粉皮墊底,手撕雞肉軟嫩,有花生粒調味,很有風味5.花膠芥菜排骨:花膠軟滑,芥菜很軟,排骨有點硬6.勝瓜粉絲蒸鮮魷:勝瓜很軟,粉絲上有蒜茸粒,鮮魷有點硬7.菠蘿咕嚕蝦球:甜中帶酸,十分醒胃8.燒汁雜菌肥牛:肥牛鮮嫩,很入味9.通菜:很爽口大碟10.XO醬鮮魷蝦球炒烏冬:很夠鑊氣,但有點咸11.老火湯:材料豐富,湯很甜很熱總括來說,點心小菜都色香味俱全,很不錯呢!
今天和家人去德興吃點心小菜,款式多,味道亦相當不錯如下:
1.芝心百花蝦丸:熱辣香脆

8.燒汁雜菌肥牛:肥牛鮮嫩,很入味

9.通菜:很爽口大碟

10.XO醬鮮魷蝦球炒烏冬:很夠鑊氣,但有點咸

11.老火湯:材料豐富,湯很甜很熱

總括來說,點心小菜都色香味俱全,很不錯呢!
2015-05-10
2015-05-15 4211 瀏覽
是夜與數位友人到尖沙咀德興打邊爐,由於是閒日關係,完全不用等位  門口接待更指每位只需$160(價錢已包加一,可享用到任食任點火鍋、豉油和一罐飲品),聽來不錯我們就不作他選,直接入座享用火鍋與朋友閒聊共聚 ▼不過就在點完火鍋湯底後,正準備就緒預備其他東西的時候就發現有問題了!原來$160只包豉油,而不包任何其他醬料的,這怎麼可能?打邊爐只能點豉油,應該十之八九也不會吧!所以只好被逼每位加$9,以享用下圖的《醬料盤》。其實也沒甚麼特別,就只是平常火鍋店應該有的(免費)配料醬料(P.S. 在OPENRICE上看到如果有匯豐信用卡,是可以享有半價的,如果大家有就不要虧給它 )▼我們見醬料盤已經需要加錢,就沒有再點其他需要加錢的特別湯底,挑了這個《珍菌燉螺頭鍋》。清清地,材料多、味道亦不錯▼當然還點了無數的火鍋材料,這裡只是冰山一角,因為顧著和朋友聊天都沒有多拍點甚麼。最滿意的是有許多海觧種類可選,特別推薦花膠仔、魚挖、帶子等肉類方面,肥牛片和牛腩都是不錯的Ⓢ❥整體上,食物質素是滿意的,只是價錢方面有點被坑得不值的感覺,先是醬料盤,明明整檯客人只需用一盤(還根本用不到多少),卻須每人付$9

醬料盤
珍菌燉螺頭鍋
肉類方面,肥牛片和牛腩都是不錯的
Ⓢ❥整體上,食物質素是滿意的,只是價錢方面有點被坑得不值的感覺,先是醬料盤,明明整檯客人只需用一盤(還根本用不到多少),卻須每人付$9,加上飲品只包每人一罐,更沒有任何加錢就能任飲的優惠,似乎是明坑著客人要多付飲品錢的,所以最後結帳,是遠遠超出所謂「每人$160全包」的宣傳。可能這就是任食火鍋店的生存之道吧!
題外話/補充資料: 任食火鍋限時吃兩小時,連帶我們入座的侍應都說「人地咁多人,好心比多啲時間啦」為我們抱不平!其實今天兩小時已經足夠我們吃飽飽的,大概是因為今天客人較少,上菜速度非常快,如果在周末來的話,恐怕另有一番場面和體會。
2015-05-13
2015-04-04 3933 瀏覽
今天兒童節,中午與家人來飲茶吃點心。有幾款點心小菜很好吃:雞扎用料豐富,有火腿、芋頭、棉花、腐皮和雞翼!灌湯餃味道鮮美,牛仔骨很有牛肉味,鮮嫩惹味!咕嚕蝦球酸甜可口,蝦球香脆,醒胃美味!蝦多士熱烘燙口,脆卜卜,賣相吸引!冬瓜粟米雞腳薏米湯,湯料充足,味道甜美!煎牛柳粒很有鑊氣,熱辣可口!茶樓的點心小菜美味,可是座位較高,餐桌較低,如果坐得久會不太舒服。
今天兒童節,中午與家人來飲茶吃點心。
有幾款點心小菜很好吃:
雞扎
用料豐富,有火腿、芋頭、棉花、腐皮和雞翼!
灌湯餃味道鮮美,
灌湯餃
牛仔骨很有牛肉味,鮮嫩惹味!
牛仔骨
咕嚕蝦球酸甜可口,蝦球香脆,醒胃美味!
咕嚕蝦球
蝦多士熱烘燙口,脆卜卜,賣相吸引!
蝦多士
冬瓜粟米雞腳薏米湯,湯料充足,味道甜美!
冬瓜粟米雞腳薏米湯
煎牛柳粒很有鑊氣,熱辣可口!
煎牛柳粒
2015-04-04
牛仔骨
咕嚕蝦球
蝦多士
冬瓜粟米雞腳薏米湯
煎牛柳粒
2014-12-27 4822 瀏覽
尋晚一行十人十點左右入去任食火鍋。頭輪落單有一半野食無黎,之後再落左兩張單,仍然係乜都無黎,剩係來左要加錢個啲同埋菜。追到成十一點,不知追左幾多個侍應,同一答案話入面汁緊。之後有個部長行埋黎話無order紙入過。我地成台人都開始燥,大佬,錢你識收,入到黎乜都無,又話趕住收工,又話無收過啲紙仔,不如一早話我要收工,吾好入黎食都好啲啦!食物質素差,炸魚皮係軟架。叫佢換,佢話無呀,全部都係甘!個刻,我覺得我地吾知似乜,俾錢人地賺,食埋啲垃圾野不特止,依家係德興俾咩你食就好食啦!甘架營運手法,難怪無客!
2014-08-03 8667 瀏覽
午飯同個朋友飲下午茶三個叫左以下點心蝦餃,燒賣,仲有多款點心蝦腸,仲有腐皮卷同錦花雞燒賣蝦好爽,豬肉味夠爽實蝦腸唔錯,粉皮嫩滑,蝦好大隻蘿蔔糕煎得夠身,不過無乜蘿蔔味燒腩仔跟河粉,腩仔同河粉分開上我最喜歡腩仔皮夠脆,綿花雞菇味好味雞肉嫩滑,綿花魚肚有咬口呢度飲茶地方寬敞,服務都唔錯,實會再來
午飯同個朋友飲下午茶
三個叫左以下點心
蝦餃,燒賣,仲有多款點心
蝦腸,仲有腐皮卷同錦花雞
燒賣蝦好爽,豬肉味夠爽實
蝦腸唔錯,粉皮嫩滑,蝦好大隻
蘿蔔糕煎得夠身,不過無乜蘿蔔味
燒腩仔跟河粉,腩仔同河粉分開上
我最喜歡腩仔皮夠脆,綿花雞菇味好味
雞肉嫩滑,綿花魚肚有咬口
呢度飲茶地方寬敞,服務都唔錯,實會再來
2014-05-19 9191 瀏覽
Food: This was a buffet style hotpot. The problem with these is the quality of food is generally quite average. They had a decent selection of items including vegetables, meat, fish balls, dumplings, noodles and bean curd. I quite liked the tendon and sliced cuttlefish and the variety of vegetables. The soup base was quite bland and flavourless. Value: it was decent value for what it was (145 + 10%)Ambience: They sat us right in front of a television which I find so off putting. However, It was

Ambience: They sat us right in front of a television which I find so off putting. However, It was a large restaurant with lots of personal space.

Service: the service was OK, they didn't speak English but that was fine as you can make do as they have an English menu.

2014-03-11 9887 瀏覽
對於德興有種特殊情感,記得第一年進公司,annual dinner就是在德興舉辦。事隔N年,又來到同樣的地方。德興跟印象中一樣,沒多大改變,裝潢依然殘舊老土,服務依然不到位,不過也許因為如此,反而有小時候舊式酒樓的味道。因為要等齊人才可以開席,等待期間,每檯圍內先玩一個小抽獎,我這個「黑仔王」,出名無運卻竟抽中了夢寐以求的頸枕,不過這個頸枕的設計實在太可愛,上面連著一個豬豬頭套,放下來便剛好可以遮擋住鼻子以上的部份,確保沒人可以窺見自己睡覺的樣子,非常適合經常周圍飛的我。今年一共有十三道菜,分別是 :1. 金豬全體大紅袍2. 百花炸釀蟹鉗3. 翡翠帶子桂花蚌4. 黃金蒜子瑤柱甫5. 濃湯砂窩雞煲翅6. 原隻鮑魚扣玉掌7. 清蒸游水海星斑8. 當紅一品脆皮雞9. 富豪炒飯10. 上湯水餃11. 滋潤紅豆沙12. 美點賀慶13. 鮮果拼盤乳豬仔小小一隻分了32件肉,雖然皮薄,但不夠香脆,而且表面看似麻皮,但右邊又有一大部份是光皮,感覺火喉不均,賣相有差。十二隻蟹鉗圍了一圈,那個畫面本來很好看,可惜中看不中用,入口只覺很鹹。本來蘸上酒樓特製的拌香蔥紅醋汁味道像吃廣東燒味的薑蓉一樣惹味,但現在

今年一共有十三道菜,分別是 :

1. 金豬全體大紅袍
金豬全體大紅袍
金豬全體大紅袍
百花炸釀蟹鉗
百花炸釀蟹鉗
十二隻蟹鉗圍了一圈,那個畫面本來很好看,可惜中看不中用,入口只覺很鹹。本來蘸上酒樓特製的拌香蔥紅醋汁味道像吃廣東燒味的薑蓉一樣惹味,但現在只是鹹上加鹹而已。
翡翠帶子桂花蚌
翡翠帶子桂花蚌
帶子桂花蚌和西芹炒在一起,遠看白色一堆,顏色很單調。桂花蚌沒有爽口感,西芹和帶子倒可以。聽總務部說酒樓收費並不便宜,而且需要另外收分菜費用,結果酒樓職員分碟時卻錯漏百出,未知是人手不夠還是該名職員經驗不足的關係。
黃金蒜子瑤柱甫
顧着跟同事聊天,沒有注意瑤柱甫的賣相。瑤柱味道香濃,不過質感有點乾硬,而且黏牙。
濃湯砂窩雞煲翅
濃湯砂窩雞煲翅
雞煲翅味道很清甜,湯渣中的雞肉仍然很有肉味。當中的翅其實只是碎翅,雖然外觀並不完整,不過份量比想像中多。其實魚翅本身並無味道,不用也罷,這種無翅不成的飲宴習慣,只是一種社會大眾對傳統的迷思。
原隻鮑魚扣玉掌
原隻鮑魚扣玉掌
最近不知怎的真的吃了很多鮑魚,這個鮑魚顏色偏淡,肉身沒有很厚但口感卻出奇地韌,說不上美味。
清蒸游水海星斑
清蒸游水海星斑
海星斑雖然夠大條,但肉質不夠嫩滑,以為是蒸得太過火,可是近脊骨地方的魚肉黏着骨,明顯是蒸魚時間拿捏得不夠準繩。
當紅一品脆皮雞
當紅一品脆皮雞
脆皮雞因為雞皮不夠脆,整體顯得名不副實,雖然雞味甚濃,不過肉質很韌。
上湯水餃
一般到了尾聲,不是炒飯便是炒麵,難得酒樓安排了水餃,能稍為飽肚但又不用吃到太撐。水餃皮透薄,內裡有豬肉、雲耳、竹荀碎,味道挺不錯。
美點賀慶
滋潤紅豆沙
最後上的甜品,紅豆沙難得起沙,但完全沒甜味,苦澀感滿寫。笑口棗很硬,形態圓圓的太完美,表面找不到一般油炸過後的裂口,也沒有笑口棗應有的香甜酥脆。另外,糯米滋的味道太人工化,有點不敢恭維。

我們公司位於工廠區,一般業務部的同事除了要見客戶的日子外,平時上班也可以穿着很causal,雖然打扮明顯被在甲級寫字樓上班的女生比下去,不過我很慶幸有這份彈性和自由去選擇上班的衣服。像今晚的annual dinner,也不用穿晚裝爭妍鬥艷,簡簡單單的出席一下就好。
2014-02-28
2012-11-26 8248 瀏覽
天氣涼涼地最後的節目當然係十下十下啦早於一星期前朋友已經約定今日去邊邊其實LEE間德興都黎過好多次一坐低就叫左湯低先,跟住就叫埋個醬料盤喇其實整體上配料都有好多選擇同埋都冇漏單的但第二輪叫左D菜,唔知點解等左成半個鐘都唔黎,最後黎的係我地冇叫的唐生菜我地係叫唐簥同西洋菜,唔係叫唐生菜,同個侍應講,佢係都話係我地叫的我地話唔要,佢就迫我地要咁我地就再入紙叫菜啦!最後都只係黎唐簥其實我覺得打得邊爐點都會食菜,而且菜應該唔會貴過肉,酒樓應該要預備多一點囉!
天氣涼涼地最後的節目當然係十下十下啦

早於一星期前朋友已經約定今日去邊邊
其實LEE間德興都黎過好多次

一坐低就叫左湯低先,跟住就叫埋個醬料盤喇
調味盤
其實整體上配料都有好多選擇同埋都冇漏單的

我地話唔要,佢就迫我地要

咁我地就再入紙叫菜啦!最後都只係黎唐簥

2012-11-16