今日👭🏻孖妹嚟到觀塘德美壽司食晚飯,位於裕民坊平台入面內部裝修採用木系裝修為主調,設有吧枱位置居酒屋提供多款食事、卷物、壽司、酒精飲品供客人選擇,仲有多款晚市定食😍雖然飲今日客人多,店員都好友善主動招呼👭🏻孖妹,坐低可以飲啖熱茶先茶,再慢慢睇餐牌🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢德美海膽魚生飯💰 178有海膽、熟蝦、三文魚、帶子、三文魚子、蟹籽、油甘魚、印有「德美」字樣嘅玉子燒,好多餸份量足,幼細清脆嘅青瓜絲伴住蟹籽+三文魚籽食好滿足,魚生全部係厚切👍🏻比壽司用料更上乘🥢蟹籽軟殼蟹卷 💰88外觀色彩豐富,一共有4大件,用紫菜捲住軟殼蟹、青瓜絲,蟹腳位放中間好吸精,面配沙律醬,同鮮橙蟹籽,色澤形成鮮明對比,外層珍珠米嘅柔軟同軟殼蟹酥脆更帶出蟹鮮香肉質,蟹籽細膩夠鮮味,增添風味同奢華感🥢煎餃子 💰55煎餃子係自均家製,上菜時傳黎陣陣餃子香味😁外觀長身圓潤,餃子稍為金黃煎香,餃子皮外柔軟,豬肉內餡鮮嫩多汁唔油膩,可配埋辣油一齊食更蔥味🥢溫泉蛋天婦羅 💰52溫泉蛋沾上麵糊,炸至金黃酥脆,搭配特製有醬油香嘅天婦羅醬,增強風味,滑嫩蛋黃慢慢喺口腔流出,同天婦羅綠外層形成鮮明對比最後臨走餐廳送左兩粒忌廉

🥢德美海膽魚生飯💰 178

🥢蟹籽軟殼蟹卷 💰88

🥢煎餃子 💰55

🥢溫泉蛋天婦羅 💰52

最後臨走餐廳送左兩粒忌廉泡芙,忌廉內餡飽滿軟滑香甜👭🏻孖妹食到好飽🤪

✍🏻總評:

加🔟服務費:✅

👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗
👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗
👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌖
👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌗

💰人均消費:$205
2024-09-03
5 分鐘 (堂食)
  • 德美海膽魚生丼
  • 蟹籽軟殼蟹卷
  • 煎餃子
  • 溫泉蛋天婦羅
2024-08-25 657 瀏覽
德美海膽海膽丼 $178所有刺身都好新鮮,有海膽、蝦、三文魚、帶子、三文魚子、蟹籽、油甘魚、熟蛋,中間夾住青瓜絲,好好餸飯,冇魚腥味三文魚手卷 $58 for 2 做緊特價當然要叫,三文魚份量都足啖啖咬到料,不過感覺比起丼飯個啲冇咁新鮮牛油果軟殼蟹卷 $88兩大隻軟殼蟹分開放俾你品嚐,就算係壽司餡入邊嗰啲都仲keep到脆,推薦👍🏻豚肉炒野菜 $75大碟新鮮炒出嚟夠鑊氣夠香,豚肉片都唔少,味道正👍🏻總結:其實呢間嘢不論熟食定係海鮮都做得幾出色,重點係價錢唔貴,我見到有啲定食set其實都係$92一個,下次都會想試吓定食set ~地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
德美海膽海膽丼 $178

三文魚手卷 $58 for 2

牛油果軟殼蟹卷 $88

豚肉炒野菜 $75
大碟新鮮炒出嚟夠鑊氣夠香,豚肉片都唔少,味道正👍🏻

地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-08-21 567 瀏覽
餐廳:德美壽司(裕民坊YM²)地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖媽媽一向喜愛吃三文魚,今日近近地就去呢間日式餐廳試吓,叫咗三款三文魚俾佢,我就梗係食牛肉鍋😊~ 野菜牛肉鍋$80 🍲湯頭醇厚,蔬菜新鮮,牛肉軟嫩可口,暖胃又健康嘅選擇😬~三文魚刺身$69 🐟師傅毫不吝嗇,五片三文魚都是厚切嗰款,肉質鮮嫩,充滿油香❤️~三文魚壽司$30元🍣飯香軟適中,三文魚肉質肥美,在口中化開的感覺令人難忘👍~ 洋風三文魚壽司$36元 🍣壽司上面的三文魚用火輕炙,表面香口,內裡柔嫩多汁,上面加了少許清爽的洋蔥更有特別風味🤗~左口魚邊壽司$50 🐟魚肉彈牙,油脂恰到好處,入口即溶,除了三文魚外,左口魚壽司而家成為媽媽的至愛🤣~日式海膽蒸蛋$59🥚蛋香濃郁,海膽的鹹香浸潤其中,口感滑嫩入心👍除海膽外,其他食材也豐富,有魚蛋、蟹柳同蝦,美味可口🥰總的來說,呢間餐廳地點非常方便,材料新鮮,能食到食材的鮮甜,加上服務態度親切,值得再訪!💯
餐廳:德美壽司(裕民坊YM²)
地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖

~ 野菜牛肉鍋$80 🍲
湯頭醇厚,蔬菜新鮮,牛肉軟嫩可口,暖胃又健康嘅選擇😬

~三文魚刺身$69 🐟

~三文魚壽司$30元🍣
飯香軟適中,三文魚肉質肥美,在口中化開的感覺令人難忘👍

~ 洋風三文魚壽司$36元 🍣

~左口魚邊壽司$50 🐟

~日式海膽蒸蛋$59🥚

2024-08-19 527 瀏覽
之前成日都會去紅磡店到食,而家裕民坊都有真係好方便,呢度嘅刺身同壽司都好新鮮,價錢仲好相宜,係觀塘食日本菜嘅好選擇今次食嘅係知內蠔,蠔肉飽滿,食落冇乜海水味同礦物味,但係好鮮甜,咩醬都唔使落,就咁食已經好好食粟米天婦羅用嘅係日本白粟,日本白粟出名香甜,炸起熱辣辣,外面夠晒脆,但粟米肉仲係好清甜 juicy,好味日式海膽蒸蛋,茶碗蒸配新鮮海膽加晒分原條池魚刺身,雖然唔係好大條,但肉都幾多,除咗魚片,師傅仲將部份魚肉撈咗味,可以用紫菜包住食,又另一翻風味。食完刺身,師傅仲將魚頭同魚身攞去炸,炸出嚟嘅骨又香口,真係食到連骨都冇得剩嚟呢度當然要食埋呢度嘅丼飯,海膽魚生飯除咗海膽,仲有七樣海鮮,好滿足鰻魚朴葉飯,鰻魚夠肥美,份量都唔少,兩個人都夠食
之前成日都會去紅磡店到食,而家裕民坊都有真係好方便,呢度嘅刺身壽司都好新鮮,價錢仲好相宜,係觀塘食日本菜嘅好選擇

日本生蠔

粟米天婦羅

日式海膽蒸蛋,茶碗蒸配新鮮海膽加晒分

原條池魚

海膽魚生飯

鰻魚朴葉飯,鰻魚夠肥美,份量都唔少,兩個人都夠食

鰻魚朴葉飯
日本生蠔
粟米天婦羅
原條池魚
海膽魚生飯
鰻魚朴葉飯
2024-08-12 555 瀏覽
大概早一星期book左枱食生日飯當日我哋比原定預約時間早到去到餐廳門口向職員表示已book枱佢沒有詢問詳細情況下便帶我地4人入座佢原先安排我哋坐近bar枱附近的位置當時我哋見餐廳仍未滿座 有很多吉枱所以我哋問職員可唔可以調去窗邊有梳化位置坐 (由兩張2人枱合成的4人位)一名穿着全黑色制服的女職員沒有表示該位置被人預約了 但就面露不悅表示 : 你哋中意。之後我哋4人點了一個4人套餐並另外點了一些小食、壽司點餐後一個女職員很體貼地想將隔離既二人枱都拼合埋一齊 讓我地多啲地方放食物但這時候店內的男經理喝停女職員表示不用將枱合併 而隔離比我哋遲入座坐住兩名的食客 眼見佢哋點既食物比我哋少 但佢哋可以額外有多一張2人枱放置食物 這張額外的2人枱同樣係由餐廳職員另外幫食客安排拼合一齊的 餐廳這樣的安排真係令人表示極度不理解 !2人可以坐4人枱 但4人依舊坐4人枱 處理方法並不一致 當然明白4個人坐4人座位係好合理但係佢哋明知我哋嘅食物太多連junior嘅同事都主動提出幫我哋安排多一張枱但係經理都阻止反而私下沒有經我哋同意下 擅自抽起了我們最後兩道菜等到我哋差不多完成所有餐點 等無可等去跟進餘下嘅食
大概早一星期book左枱食生日飯

但係經理都阻止
反而私下沒有經我哋同意下 擅自抽起了我們最後兩道菜
等到我哋差不多完成所有餐點 等無可等去跟進餘下嘅食物嘅時候
先話俾我哋聽其實係hold起咗
特登唔上 避免我哋唔夠位置放食物?
其實佢哋都知食物係唔夠位置放 但就將隔離既2人枱安排比附近的兩名食客 而我哋叫既食物就hold起唔出住

第一次幫襯呢間餐廳就遇到呢個體驗 的確係失望既 相信以後亦都唔會再幫襯 始終食物質素同服務態度都好一般
2024-08-11
2024-08-11 544 瀏覽
今次黎試試觀塘裕民坊依間日本菜,都有幾間分店,平日都好多人食1️⃣北海道魚生丼有蝦,三文魚,帶子,油甘魚同蟹籽。魚生肥美,大塊,個飯係撈左d菇,幾香。隨套餐有湯,沙律同泡芙。💰HKD$1422️⃣三色魚生丼有三文魚,帶子,油甘魚,蟹籽同流心蛋。流心蛋撈飯一流👍🏻👍🏻💰HKD$1223️⃣鐵火卷吞拿魚卷,都幾大塊,吞拿魚食落冇筋💰HKD$624️⃣三文魚壽司超肥美超大件,好厚身💰HKD$30
1️⃣北海道魚生丼
💰HKD$142

2️⃣三色魚生丼
💰HKD$122

3️⃣鐵火卷
吞拿魚卷,都幾大塊,吞拿魚食落冇筋
💰HKD$62

4️⃣三文魚壽司
超肥美超大件,好厚身
💰HKD$30
前排平日夜晚同朋友去咗觀塘裕民坊,見到有間日本餐廳都幾多人幫襯,而且價錢都唔算好貴,就入去試下。呢間日本料理餐廳喺香港都有其他分店,午餐同晚餐嘅套餐定食都好多唔同款式,價格由平至貴都有。🍣 煎鵝肝帶子卷一碟有四大件,每一件都好大舊,壽司內包住鵝肝,鵝肝滑嫩同時唔會覺得好油膩,再配上鮮甜嘅帶子同脆條,一件壽司可以食到多重味道同口感。🍲 野菜牛肉鍋 配烏冬野菜牛肉鍋嘅份量都非常多,可以食到多款蔬菜、豆腐、粉絲,而牛肉肉味都幾濃郁; 如果擔心唔夠飽,可以好似我地咁加錢要烏冬,餐廳將烏冬同牛肉鍋分開煮,到食嘅時候再放烏冬落牛肉鍋一齊食。🍚 三色魚生飯 配沙律及味噌湯三色魚生飯有油甘魚、三文魚、帶子,個人特別推介油甘魚,味道充滿魚油嘅香味; 平時食魚生飯好快就食完魚生,仲剩翻好多白飯,好彩呢碗魚生飯附送埋溫泉蛋,可以配飯一齊食。

🍣 煎鵝肝帶子卷

🍲 野菜牛肉鍋 配烏冬

🍚 三色魚生飯 配沙律及味噌湯

2024-08-10 448 瀏覽
地點好方便,舒服既格局,裕民坊巴士總站依家入哂商場,落左車就好自然想係度食埋野先。天氣咁熱,唔想全餐樣樣都食熱辣辣,德美除左壽司仲有好多食物,冷氣好足夠,涼爽爽。蟹籽沙律,係幼條青瓜絲,個人即刻降溫10度,好開胃。我有刺身,厚身肥美,今次5塊獨食唔洗同人分享。囡囡唔食生野,呢度都有佢至愛蟹柳小卷。大人小朋友都照顧周到。最後串燒和炒飯,都可以share食,飽肚感十足,慢慢食都仲有溫度。附送甜品作結尾

蟹籽沙律,係幼條青瓜絲,個人即刻降溫10度,好開胃。

2024-07-19 664 瀏覽
下班後走到擁有多家分店的日本居酒屋晚膳店內裝潢光猛雅緻,採用傳統和風簡約設計氣氛和諧舒適,各式日系擺設牆飾,員工有禮貌壽司吧枱可以欣賞師傅預備食材及跟師傅交流一下德美海膽魚生飯內有海膽、三文魚、帆立貝、油甘魚、蟹籽、三文魚籽、熟蝦及蟹柳!玉子燒印上德美兩隻字,十分精緻所有丼物均附上開胃沙律及鮮甜美味的味噌湯壽司盛合美包括吞拿魚、油甘魚、三文魚、池魚、帆立貝、熟花竹蝦、三文魚子、鰻魚及拖內容卷壽司各一件
下班後走到擁有多家分店的日本居酒屋晚膳
店內裝潢光猛雅緻,採用傳統和風簡約設計
氣氛和諧舒適,各式日系擺設牆飾,員工有禮貌
壽司吧枱可以欣賞師傅預備食材及跟師傅交流一下
德美海膽魚生飯
所有丼物均附上開胃沙律及鮮甜美味的味噌湯
壽司盛合美
2024-07-17
德美海膽魚生飯
壽司盛合美
2024-07-14 547 瀏覽
蟹子沙律是一道開胃的前菜,蟹子的鹹香和沙律的清爽相互配合,帶來清新爽脆的口感。 德美海膽魚生丼將新鮮的海膽和魚生拼湊在一起,再加入熟蝦令視覺畫面更豐富。海膽的奶油質地、鮮嫩的魚生和熟蝦各自提供了獨特的口感和味道變化,豐富了口感層次。 另加了原味的波子汽水,一款經典的日本樽裝飲品是兒時的回憶,喜歡波子汽水不在於那味道,而是懷緬兒時的片段,那瓶子還是小時候的那個模樣。 銀鱈魚西京燒定食,銀鱈魚經過西京味噌的醃製和烤製,令細膩柔嫩的魚肉變得更鮮美。 附送的湯、沙律和甜品令整頓晚餐更全面。總的來說,食物味道穩當,價格合理,屬回頭之選。

附送的湯、沙律和甜品令整頓晚餐更全面。
總的來說,食物味道穩當,價格合理,屬回頭之選。

今次就嚟到觀塘搵食~喺地鐵站唔遠嘅新商場海匯入面發現咗一間日本餐廳!佢哋啲定食超級抵食,百幾蚊就已經有交易😍而且店員非常Nice~坐位方面都好闊👍🏻德美海膽魚生井(配熟蝦)定食($163)海鮮檔入面有海膽、三文魚🍣、帆立貝、吞拿魚、三文魚子、蟹籽、蟹柳、玉子同埋熟蝦,超多種類🤣但係每款都幾好食!佢哋D刺身都好新鮮,而且每件都切得好大份🥺魷魚刺身($65)魷魚刺身係非常之新鮮嘅😍講緊係黐筷子,食落口非常軟糯🫨完全唔會好似橡筋咁!日式海膽蒸蛋($59)估唔到海膽熟熟地又幾好食,配埋個雞蛋,甜鹹交搭🙂‍↔️意外地非常地夾🥳燒雞軟骨($21)雞軟骨都燒得好Juicy!每粒都非常爽脆,上枱熱辣辣,非常推介🤩巨峰乳酸梳打($29)平時好少讚嘢飲整得好飲🙂‍↔️呢杯真係抵讚!超濃郁巨峰提子味,同坊間完全唔同味道😄仲要呢杯係甜度適宜!👍🏻

德美海膽魚生井(配熟蝦)定食($163)

魷魚刺身($65)

日式海膽蒸蛋($59)

燒雞軟骨($21)

巨峰乳酸梳打($29)
2024-07-02 475 瀏覽
今晚同朋友去食日本料理,無論壽司抑或卷物都令我哋喜出望外。芝士鰻魚卷鰻魚肉質鮮嫩多汁,融合了芝士的濃郁香味,十分推薦。牛油果軟殼蟹卷牛油果綿密滑順,軟殼蟹香脆鮮甜,每一件都大大件,性價比高。蔥拖羅茸軍艦蔥拖羅茸的香氣四溢,軍艦飯則軟糯粘稠,兩者相互映襯,讓人垂涎欲滴。野菜牛肉鍋湯底清甜,裡面放有各種新鮮的蔬菜,如娃娃菜、小棠菜、冬菇、豆腐等,另外牛肉鮮嫩多汁,十分出色。另外加配了稻庭烏冬,麵條細而彈牙,吃起來滑順柔軟。

今晚同朋友去食日本料理,無論壽司抑或卷物都令我哋喜出望外。

芝士鰻魚卷
鰻魚肉質鮮嫩多汁,融合了芝士的濃郁香味,十分推薦。

牛油果軟殼蟹卷
牛油果綿密滑順,軟殼蟹香脆鮮甜,每一件都大大件,性價比高。

蔥拖羅茸軍艦

野菜牛肉鍋

另外加配了稻庭烏冬,麵條細而彈牙,吃起來滑順柔軟。
  • 芝士鰻魚卷
2024-06-25 307 瀏覽
德美海膽魚生飯( 沙律同麵豉湯)海膽大大啖仲有帶子/油甘魚/三文魚/玉子/三文魚子/🦀子/ 蟹柳同熟蝦, 熟蝦好大隻, 雖然貪心咗啲,如果熟蝦係刺身就仲正❤️估唔到第一次食真。韓國蠔🦪, 竟然喺德美呢間日本餐廳食🤣🤣🦪生蠔滑嫩鮮甜、細嫩的口感,潔白肥美的蠔肉晶瑩透亮,首先呈現的是海藻的香氣,略微的鹹味帶著清爽的甜味大蝦天婦羅超有驚喜好大隻, 熱辣辣外脆內嫩,鮮味滿滿蟹子沙律日式蟹籽口感清脆,帶有一絲甜味配合清甜青瓜絲更是一絕最後餐廳送上甜品泡芙
德美海膽魚生飯( 沙律同麵豉湯)

估唔到第一次食真。韓國蠔🦪, 竟然喺德美呢間日本餐廳食🤣🤣

大蝦天婦羅
超有驚喜好大隻, 熱辣辣外脆內嫩,鮮味滿滿

蟹子沙律
日式蟹籽口感清脆,帶有一絲甜味配合清甜青瓜絲更是一絕

最後餐廳送上甜品泡芙

2024-06-11
  • 大蝦天婦羅
  • 韓國真蠔
  • 德美海膽魚生丼
2024-06-21 426 瀏覽
裕民坊商場上面食肆林立,今日去呢間係連鎖嘅日式餐廳,原來menu都有好多選擇~我叫咗個魚生丼,老細就食咖哩吉列豬扒飯定食。德美海膽魚生丼:上枱份量十足!!刺身非常新鮮,有油甘魚、三文魚、帶子、海膽、三文魚子同蟹子,但係佢係熟蝦唔係生蝦,呢個比較特別~而且仲有一件燒玉子,除咗刺身之外,我要讚佢嘅醋飯~調味非常之好!!😋就算唔配魚生淨食白飯都好好味😋👍🏻咖哩吉列豬扒飯定食:個咖哩汁好香~仲有一隻溫泉蛋🥚吉列豬扒外皮酥脆,粉漿唔會太厚身,而且仲有肉汁添!!雜錦天婦羅:因為老細想食天婦羅蝦,我就想食炸南瓜,咁而家就一次過滿足曬兩個願望啦!!全部都炸得好香脆,絕對唔會油膩~粉漿唔太厚~薄薄一層…師傅功夫到家!!黑豚肉炒野菜:除咗椰菜同木魚絲,啲黑豚肉好用心咁燒過~所以有啲焦香嘅味道~估唔到仲有豆腐件~而且份量非常大碟!!唔想飲汽水,我叫咗巨峰提子乳酸梳打,酸酸甜甜,配刺身都好夾!

2024-06-18
2024-06-21 379 瀏覽
朋友話想食日本嘢,今日黎到觀塘裕民坊,揀咗呢間cp值高嘅德美壽司。餐廳裝修以日式木系為主,用餐環境舒適。野菜牛肉鍋  $80野菜牛肉鍋內牛肉份量都幾多,配料亦唔少。鍋內有牛肉、溫泉蛋、甘筍、金菇同野菜。野菜牛肉鍋係壽喜燒湯底,牛肉煮得剛好,牛肉嫰口無羶味。野菜吸收左牛肉汁同湯汁,更覺鮮甜。烏冬  +$30另加一份烏冬,日本烏冬好滑好彈牙,配上壽喜燒甜甜湯底,更好食。大蝦天婦羅   $88天婦羅外層炸粉做到好薄身,大蝦大大隻,一口咬落去,大蝦新鮮且彈牙,唔覺唔覺好快食晒。煎鵝肝帶子卷 $92太卷 $76兩款菜式一齊上碟,擺盤好靚,兩款同樣有4大件。煎鵝肝帶子卷內有鵝肝、青瓜,飯卷外層再放上帶子同脆卜卜。鵝肝煎得好香,有鵝油香氣,而青瓜絲可減少油膩感,配上新鮮帶子同脆脆,做出多重口感。太卷有鰻魚、玉子、蟹柳、黃瓜絲,醃蘿蔔。食材雖然簡單,但足料又新鮮。
餐廳裝修以日式木系為主,用餐環境舒適。
野菜牛肉鍋  $80

烏冬  +$30
烏冬 +$30

大蝦天婦羅   $88

煎鵝肝帶子卷 $92
太卷 $76
太卷 , 煎鵝肝帶子卷
兩款菜式一齊上碟,擺盤好靚,兩款同樣有4大件。
煎鵝肝帶子卷
煎鵝肝帶子卷內有鵝肝、青瓜,飯卷外層再放上帶子同脆卜卜。
太卷
2024-06-12