2008-04-12 15 瀏覽
星期5 晚同best friend 祝壽見到東亞有個2 人半價餐, 好似唔錯就order左先黎個頭盤- 雞串燒, 炸豬, 春卷- 係燒雞好味, 其餘唔掂粟米南瓜湯- 唔夠米熱, 但味道幾好咖哩雞- 得1舊咁大把既薯仔, 雞約有5-6件, 都叫做無雪味, 好彩咖哩加返d 分, 不過餐無麵包/飯, 又減2 分橙味大蝦- 我無食唔知味道, 個fd 話一般啦算容炒通菜- 好鬼大牒, 幾有鑊氣, 最好食反而係呢個甜品: 紫米mango卷, 無食, fd 話唔掂都係唔好叫套餐, 直頭係打左個7拆, 扣晒分~
星期5 晚同best friend 祝壽
見到東亞有個2 人半價餐, 好似唔錯就order左
粟米南瓜湯- 唔夠米熱, 但味道幾好
橙味大蝦- 我無食唔知味道, 個fd 話一般啦
算容炒通菜- 好鬼大牒, 幾有鑊氣, 最好食反而係呢個
甜品: 紫米mango卷, 無食, fd 話唔掂

都係唔好叫套餐, 直頭係打左個7拆, 扣晒分~
2008-04-05 11 瀏覽
其實吃了兩個tea set都很飽了,晚餐也可省下,不過又心痒痒想來這裡,就少點兩個菜吧。豬頸肉米紙卷($52)︰用一個小籃子裝著,很可愛。米紙卷第一次吃,軟軟的沒有味道。卷著生菜和豬頸肉,生菜清脆爽口,只嫌豬頸肉味道淡了一點。香茅豬肉條配糯米飯($58)︰這個賣相也很吸引。豬肉條很惹味,再蘸上附送的醬汁,味道很好。糯米飯很sticky,吃一點已有飽膩感覺。蜜糖兒($30)︰用bea的買一送一優惠,這飲品是有lime、honey等調教的,味道淡淡的,正好清除剛才的油膩感。服務生很忙碌,但經常加水。我想這在apm裡都算是一個不錯的選擇。

2008-04-04 7 瀏覽
在觀塘工作了一段時間, 暫時在御泰坊吃過2次Lunch. 觀塘最近多了很多辦公室, 午餐時間非常迫人, 想找個地方好好坐的, APM 有不少的選擇.第一次吃雜菜豬頸肉, 沒有甚麼特別; 第二次點了翠瓜牛肉, 一道非常開胃的菜色, 很對胃口. SET LUNCH 有沙律, 餐飲, 好像還有湯. 不過一定要BOOK 位, 否則在門口等幾個字都未必入到去...^_^
2008-04-02 26 瀏覽
好事呃,d野食好食左!是日2個人食左菠羅鴨胸炒飯,蓮藕片炒腩肉,肉碎生菜包,燒鱔飲左蜜糖兒同埋椰香唔知咩咩菠羅鴨胸炒飯竟然最快上,不過唔太油,乾身好味蓮藕片炒腩肉少才辣好惹味肉碎生菜包d肉碎好咸>_<,我寧願包炒飯食燒鱔好惹味呀!!不過好油囉DRINKS 都不錯,可能KING PARROT GROUP D 野飲係好D啦好FRESH 係新鮮搾的現在我對KING PARROT GROUP的食物另眼相看了!
好事呃,d野食好食左!

是日2個人食左菠羅鴨胸炒飯,蓮藕片炒腩肉,肉碎生菜包,燒鱔
飲左蜜糖兒同埋椰香唔知咩咩
菠羅鴨胸炒飯竟然最快上,不過唔太油,乾身好味
蓮藕片炒腩肉少才辣好惹味

肉碎生菜包d肉碎好咸>_<,我寧願包炒飯食
燒鱔好惹味呀!!不過好油囉

好FRESH 係新鮮搾的

(非會員)
2008-03-28 15 瀏覽
到APM Shopping 逛到累同家人巡視下食咩之餘門口女仔Sell用東亞卡埋單有優惠於是一試但限住個半小時呢不過都可接受叫了四人餐都幾多嘢食四百多可惜不跟飯、麺加咗個炒粉絲--好味、大碟但油咗D叫了兩杯嘢飮 送多兩杯都好大杯好正真係買一送一貨真價實仲跟泰式甜品添雖然佢地好忙但一致服務都好好好殷勤是次抱住個肚走呢哈哈XD
到APM Shopping 逛到累
同家人巡視下食咩之餘
門口女仔Sell用東亞卡埋單有優惠於是一試
但限住個半小時呢不過都可接受
叫了四人餐都幾多嘢食
四百多可惜不跟飯、麺
加咗個炒粉絲--好味、大碟但油咗D
叫了兩杯嘢飮 送多兩杯
都好大杯好正
真係買一送一貨真價實
仲跟泰式甜品

雖然佢地好忙
但一致服務都好好好殷勤
是次抱住個肚走呢哈哈XD

2008-03-28 10 瀏覽
到了APM食御泰坊比想像中美味呢而且賣相非常好哦有很多特別造型的菜式下次要試下環境其實OK但太嘈了如果唔busy的時候去會更好叫了粉飽皮薄料足值得推介蔗蝦朦粉蔗蝦的蝦膠不夠爽燒魷魚鬚要趁熱食燒得很香吊燒雞糯米飯雞肉很滑很入味但糯米飯太硬了服務ok會常常幫我們fill水
到了APM食御泰坊

雞肉很滑很入味
但糯米飯太硬了

服務ok
會常常幫我們fill水
第一次去御泰坊食!因為見大家的食評都唔錯當時係3月8號!好記得係婦女節xdbook定位!話限食2粒鐘!其實都夠時間散叫!個名就叫御泰坊!但係其實泰國野都唔係好多!夾雜左好多越南野!蝦餅很好食!冬蔭功湯唔係太辣辣d會好d咖哩雞味道不錯但係d雞好似過老特登叫左客蒜蓉包!正!串燒也不錯=)仲叫左菜呀啤酒類果d依度d服務態度好好!佢可能知我地第一次黎問我地覺得d野點之類!幾親切好難得!埋單400幾都幾貴!因為d野都幾細碟最後都去左食左許留山食甜品xd
第一次去御泰坊食!因為見大家的食評都唔錯
當時係3月8號!好記得係婦女節xd
book定位!話限食2粒鐘!其實都夠時間
散叫!個名就叫御泰坊!
但係其實泰國野都唔係好多!夾雜左好多越南野!
蝦餅很好食!冬蔭功湯唔係太辣辣d會好d
咖哩雞味道不錯但係d雞好似過老
特登叫左客蒜蓉包!正!串燒也不錯=)
仲叫左菜呀啤酒類果d
依度d服務態度好好!佢可能知我地第一次黎
問我地覺得d野點之類!幾親切好難得!
埋單400幾都幾貴!因為d野都幾細碟
最後都去左食左許留山食甜品xd
2008-03-22 8 瀏覽
二人前的泰菜很難吃得多這些集團式經營的通常會比較照顧得到這天想起咖喱蟹就來這兒了蟹的時價是185總體來說物有所值那蟹鉗大得像拳頭蟹肉炒過後仍算很爽甜也很厚肉應是肉蟹來的但蟹還蟹炒咖喱可能是後加的所以不很入味單論咖喱汁的味道也不深刻蘸蒜蓉包也還可以蝦醬香葉牛柳炒脆肉瓜脆肉瓜真的很脆但是太入味了我意思是咸過籠了有說這集團"擅於"營造地道的環境和氣氛對不起我不覺得但這個價錢吃個乾乾淨淨的泰菜也算是apm的一時之選維持對此集團各分店的評級一般而已
二人前的泰菜

也算是apm的一時之選
維持對此集團各分店的評級
一般而已
2008-03-15 17 瀏覽
3月頭去食,宜家先有時間寫.已經係第二次食lee間,兩次都非常滿意,真係好好食呀!!!今次一行三人去食.桂花魚(個名唔記得左) - 好惹味,d魚肉有炸過,仲有好多菇類做配菜,有小小辣.燒牛肉米紙卷- 好味,清清地,d燒牛肉7成熟,好軟屬,好鮮味!菠蘿炒飯- 好味,有鴨肉,有好多菠蘿~總括來說~正呀!值得推介!星期五,六,日去食最好book位先~
3月頭去食,宜家先有時間寫.
已經係第二次食lee間,
兩次都非常滿意,真係好好食呀!!!
今次一行三人去食.

菠蘿炒飯- 好味,有鴨肉,有好多菠蘿~

總括來說~正呀!值得推介!
星期五,六,日去食最好book位先~
2008-03-06 68 瀏覽
看到這麼多好評, 昨晚和女友來試一下。我們叫了2 人餐。前菜有:1) 蝦餅2 件- 熱辣辣, 有蝦味, 外皮脆, 肉爽滑有口感(但小小油, 8.5分) 2) 炸雞翼2 件- 皮脆, 肉嫩, 都ok (但沒啥特別, 7分)湯有:玉子豆腐肉碎湯- 用料簡單, 但味道不錯。女友都喜歡(8分)主菜有:1) 梅子汁燒大蝦- 蝦真的很大隻(開邊), 蝦肉爽韌, 但味道一般。梅子汁味道很好, 可惜蝦吸不到汁的味道(把蝦切碎,再點汁吃, 味道應該會不錯)。(7.5 分)2) 咖哩雞- 不過不失,咖哩汁有冬陰公味, 都几辣。雞的份量不少。(7分)3) 炒雜菜- 味道不錯, 菜炒得清綠, 夠"林", 鹹味適中。(8分)甜品: sorry, 唔知叫咪, 都几好味(8分)飲品: 仲夏夜之夢(青蘋果+ 波羅) 味道ok 芒果樂園( 芒果+ xxx + xxx 女友叫的, 忘記了) 環境: 二人卡位用木板間開, 好有私人空間, 但子大小和迫了一點!好處: 環境, 服務, 食物都不錯, 食物的份量也適中壞處: 價錢有貴點(價錢與食物質素比, 有點物非所值)
看到這麼多好評, 昨晚和女友來試一下。我們叫了2 人餐。
前菜有:

湯有:

主菜有:

甜品: sorry, 唔知叫咪, 都几好味(8分)

飲品: 仲夏夜之夢(青蘋果+ 波羅) 味道ok

好處: 環境, 服務, 食物都不錯, 食物的份量也適中
壞處: 價錢有貴點(價錢與食物質素比, 有點物非所值)
2008-03-02 4 瀏覽
和老爸老媽去吃pre-movie dinner。叫了1) 鮮蝦柚子沙律- 不錯,辣味不重。4隻蝦爽口,不過沒有什麼味道。2) 帶子三文魚他他米紙卷- 好味~ 一客有8件。如果點米紙卷的汁酸一點更好。3) 蝦餅- 鮮炸熱辣辣。怕熱氣的我沒吃,老爸卻連吞三件。4) 蒜蓉包- 一客6件,這個我又沒有吃,不過比同集團的i-thai 少油,望落較乾身脆口5) 蘆筍蟹肉炒飯(少油) - 等了一段時間,叫waitress跟單才上菜。但抵讚的是真的做到少油,乾身。蟹肉不多但好好味而且碟頭大,抵食!6) 黃咖哩雞(有coupon的所以免費)- 不過不失,汁ok有點似葡汁。雞件數多,但用上雪雞,質素好極有限吧。7) 甜品要了兩個- (a) 芒果椰汁黑糯米(可以配白糯米的) - 細心的甜品,因為椰汁是分開上的。黑糯米甜了點,不過好味~(b) 南瓜乳酪布甸- 其實是芝士布甸,南瓜夠粉,好好味overall食物好,服務不俗~ 會再去。king parrot group card有85折又用了分又有free dish所以平好多。如果無折又無換分每人要$150 。
和老爸老媽去吃pre-movie dinner。叫了
3) 蝦餅- 鮮炸熱辣辣。怕熱氣的我沒吃,老爸卻連吞三件。
7) 甜品要了兩個-
(b) 南瓜乳酪布甸- 其實是芝士布甸,南瓜夠粉,好好味
overall食物好,服務不俗~ 會再去。
如果無折又無換分每人要$150 。
2008-02-20 11 瀏覽
Valentine’s day, we made no prior arrangements and we didn’t reach APM until 9:30 anyway. A lot of the other restaurants require queuing, only beside this and Spaghetti House, we picked this coz it got a better feeling, at least it tried to decorate with a theme. Yet these come with a Valentine’s specially printed menu (which we believe is different from the normal prices)Anyway we didn’t pick the V-day set but go for a la carte, the minimum spending per head is $180 before +10%, we went way ove

Anyway we didn’t pick the V-day set but go for a la carte, the minimum spending per head is $180 before +10%, we went way over it easily
We ordered thai beef salad, Vietnamese garlic chicken wings, Fried rice in coconut (which actually has coconut flavour but not particularly strong), curry chicken in bread and assorted mushrooms.

Food was nice and it was actually a little too much for 2, but tasty. Only problem is despite the fact that there were lots of empty tables, they put the guests together, and all crowded. That’s not exactly something you’d want on V-day.
3 out of the 5 dishes
情人節去左呢間度食可能因為之前睇過食評先揀佢..對佢期望都幾大...但係食完就有少少失望啦!!食物係好味既我地叫左古法三文魚、炒什菜、牛油大蝦& 燒大蝦with 梅子汁!! 全部都好味..但我睇過o個度有咕嚕魚柳..o個晚睇暈個menu 都冇..有d 失望!! 我知道情人節一定會有minimum charge 喇...但係落deposit 時一d 都冇講...我覺得有d 吾係太岩數囉!!!o個晚問題出向service 度..我明明book 左8點...準時去到..佢仲受d walk-in 客...結果有book 同冇book 都係甘等..門口企左好多人..有d 混亂第一次我bf 去登記..個reception 連等等都冇..一d 禮貌都冇...算喇..甘咪行開去等囉過左10 mins 左右..差吾多全部訂左台既都入晒去喇...我bf 咪吹佢第2 次囉...個reception 淨係嗌左一句"丫呀" 就跑左入去餐廳裡面喇!! 出黎亦係一句野都冇講我本來想過去炳佢喇...好彩佢即刻話有台...我覺得個reception 完全破壞氣氛囉...而且入面d waiter 們d service 都
情人節去左呢間度食

食物係好味既

我本來想過去炳佢喇...好彩佢即刻話有台...
我覺得個reception 完全破壞氣氛囉...而且入面d waiter 們d service 都ok 家...俾佢拉低晒個curve 囉!! 唉!!

泰國野大把地方有得食啦...有冇下次真係吾知喇!!
那天见没有试过此泰国餐厅,走进去试试.发现装修不错,奇怪的是只有一部LCD电视但很多地方也看不见的,因为那是一个L位,外面的客人看不到那唯一的电视.菜式颇多可以供选择,WAITRESS倒水也很频密.我推荐沙爹串烧和菠箩炒饭非常美味.价格不是很高,跟其母公司KING PARROTS一贯方针是不会走太贵的路线.值得一提和支持.
25/1/2008 (fri)同一班舊同事黎聚會~一行5人!叫左一個4人餐($ 438 ) 包括: 拼盤(牛油雞亦, 青木瓜沙律, 豬頸肉米紙卷) , 玉子豆腐肉碎湯, 咖哩大蝦, 蒜容炒什菜, 黑椒牛仔粒, 泰式燒雞, 欖菜炒飯另外再加左D”食送”上得好快~好彩waitress諙幫我地hold住d野~樣樣野都唔錯, 幾好味~青木瓜沙律叫左小辣,不過都仲係好辣!豆腐湯很清甜~咖啡大蝦隻蝦真係好大隻~不過蝦肉唔夠彈牙.有待改進!我覺得全餐飯最差既應該係個”炒飯”!!d飯一舊舊, 又冇味, 賣相又唔得(黑色!!!) 所以大家食左少少就冇食lu~(另因為已經好飽~哈哈~)總結: 很好味同愉快既一餐! 可以encore~~~~~Total 5人: $ 659 在此祝一個朋友新婚快樂~年生貴子!! XD多謝晒你呢餐飯!!
25/1/2008 (fri)
同一班舊同事黎聚會~一行5人!
叫左一個4人餐($ 438 )
另外再加左[泰式炒金邊粉, 串燒雞肉半打& 炸蝦餅]
樣樣野都唔錯, 幾好味~
青木瓜沙律叫左小辣,不過都仲係好辣!
豆腐湯很清甜~
咖啡大蝦隻蝦真係好大隻~不過蝦肉唔夠彈牙.有待改進!
我覺得全餐飯最差既應該係個”炒飯”!!
(另因為已經好飽~哈哈~)
總結: 很好味同愉快既一餐! 可以encore~~~~~
Total 5人: $ 659
在此祝一個朋友新婚快樂~年生貴子!! XD
多謝晒你呢餐飯!!