2019-09-19 1134 瀏覽
係太子嘉康中心上完普通話,打算食埋午餐先返去,見到對面有間徐記,所以入去試了,鋪頭較細,炊姨姨好健談。徐記燒賣皇北菇綿花雞黃金流沙飽合時靚燉湯徐記燒賣皇賣相都幾靚仔,唔會成舊係肥豬肉。黃金流沙飽真係好流😆😆。包雖然細細隻,但皮薄,最重要係奶皇好夠流,我女食左2隻。北菇綿花雞賣相就較一般,但雞好滑,冇雪藏味,都幾多魚肚,爽身唔腥。合時靚燉湯都唔錯,但忘記了係咩湯,湯料就冇乜。樣樣上枱時都熱辣辣👍🏻

徐記燒賣皇
北菇綿花雞
黃金流沙飽
合時靚燉湯

徐記燒賣皇
賣相都幾靚仔,唔會成舊係肥豬肉。

黃金流沙飽

北菇綿花雞
賣相就較一般,但雞好滑,冇雪藏味,都幾多魚肚,爽身唔腥。

合時靚燉湯
都唔錯,但忘記了係咩湯,湯料就冇乜。

樣樣上枱時都熱辣辣👍🏻
2019-06-14 887 瀏覽
在旺角太子站附近,想找鋪頭食飯,食完就坐車返大陸家鄉 。附近有好幾間點心店,其中一間是徐家廚房,心想,唔洗排隊食完就走,冇咩所謂,意外驚喜,就此刻開始。店內是即叫即蒸的點心,先叫鳳爪排骨飯及虎皮尖椒。飯蒸得剛剛好,飯粒入口粒粒分明,絕不糊口,鳳爪排骨又入味,加上甜豉油,絕配。虎皮尖椒,魚肉彈口,問問老闆,原來是自家制手打魚肉,跟著老闆就推介豬潤燒賣, 用新鮮豬潤及手剁豬肉做成, 真材實料,食落口完全有童年回憶!簡單的午飯,是意外的精彩!
在旺角太子站附近,想找鋪頭食飯,食完就坐車返大陸家鄉 。
店內是即叫即蒸的點心,先叫鳳爪排骨飯及虎皮尖椒。

簡單的午飯,是意外的精彩!
2019-06-14
  • 鳳爪排骨飯
2019-04-10 841 瀏覽
去happy hour前,個肚有點餓,一條友唔想食茶仔,想食下點心,發現以前一點心位置換左新店,一於試下入到去,首點至愛北菇雞飯,再加蝦腸一個字正,個飯味夠濃,雞夠滑,配埋佢秘製豉油,完美個蝦腸,蝦夠彈牙,皮夠滑,唔會一pat pat咁,滿足再加埋杯茶滿足,埋單都係$50左右,抵服務員態度,都ok,會主動推介下食咩,奈何我已有目標,唯有下次再黎先試.食完老闆都會親身黎問下味道點,唔錯,值得一讚好過好多出名既餐廳,都未必有咁既服務態度.

入到去,首點至愛北菇雞飯,再加蝦腸

一個字正,個飯味夠濃,雞夠滑,配埋佢秘製豉油,完美

個蝦腸,蝦夠彈牙,皮夠滑,唔會一pat pat咁,滿足

再加埋杯茶滿足,埋單都係$50左右,抵

食完老闆都會親身黎問下味道點,唔錯,值得一讚
好過好多出名既餐廳,都未必有咁既服務態度.

2019-04-03
2 分鐘 (堂食)
  • 北菇雞飯
  • 蝦腸
2019-04-01 773 瀏覽
太耐無係太子飲過茶, 見到有間新的徐記點心就入去試下, 因為之前都成日食開一點心, 今次就試下新野la! 今次叫咗一份雪山叉燒包, 豬潤燒賣, 蝦餃皇, 鮮蝦菜苗餃加多一份紅棗糕!! 一黎就有驚喜, 個雪山叉燒包雖然扁扁的, 但味道真係好正, 食完一次一定會回頭! 下次要打包幾個比事食先得! 蝦餃同鮮蝦菜苗都十分足料, 每一粒都脹卜卜而且味道都好好 豬潤配燒賣我都係第一試, 估唔到都幾match, 加上真係好小點心鋪會有呢一種點心賣, 絕對值得持!! 最後仲叫有一個紅棗糕. 紅棗糕真係十分煙韌, 即叫即蒸!! 下次一定會再黎食過
 下次要打包幾個比事食先得!

蝦餃同鮮蝦菜苗都十分足料, 每一粒都脹卜卜而且味道都好好

• 雪山叉燒包
2019-03-20 571 瀏覽
徐記廚房對面就係一點心 原本我地其實打算食對家 但人流真係太多 店員話至少都要等4-5個字但我地太肚餓 見到徐記廚房無人排 決定移師過嚟但原來店入面都座無虛席架 我地係出面都等左5分鐘其實2間款式同價錢都差不多普洱味唔夠重 飲落似水 不過主打唔係茶就無乜所謂先黎蝦腸,其實表面已經見到原隻鮮蝦比薄薄既皮包裹住食落唔會覺得厚同黏住,鮮蝦都好大粒,有咬口👍🏻推薦!一定要食小籠包,呢間爆汁,食落仲差d辣到條脷encore 左流沙包要整唔容易,好多店都係退而整奶黃包,但呢度竟然有得食流沙得好出色,金黃色的左邊個青椒好辣,食得辣先好叫右邊個炸雲吞都好脆好好食雪山叉燒包,食過好幾間都好甜,而呢店甜度岩岩好馬拉糕都鬆軟,唔太甜,食到有咖啡味咖哩鮮魷索唔到咖哩味,有d可惜我地4個人埋單每人都係80 合理價錢不得不說 呢度服務真係好好 我地落單 姐姐會同我地有講有笑我地坐得耐都無趕我地走(當然我地有留意出面有無人等緊) 坐到11點倒 無曬其他客 我以為佢地要收鋪 問我朋友 我地係咪要走 好似閂門 員工聽到同我地講可以慢慢傾呀 有人係度總比無人好埋單走果時仲同我地講 下次黎既時候請我地飲紅酒
但我地太肚餓 見到徐記廚房無人排 決定移師過嚟
但原來店入面都座無虛席架 我地係出面都等左5分鐘

其實2間款式同價錢都差不多

普洱味唔夠重 飲落似水 不過主打唔係茶就無乜所謂

先黎蝦腸,其實表面已經見到原隻鮮蝦比薄薄既皮包裹住
食落唔會覺得厚同黏住,鮮蝦都好大粒,有咬口👍🏻

推薦!一定要食小籠包,呢間爆汁,食落仲差d辣到條脷
encore 左

流沙包要整唔容易,好多店都係退而整奶黃包,但呢度竟然有得食
流沙得好出色,金黃色的
左邊個青椒好辣,食得辣先好叫
右邊個炸雲吞都好脆好好食

雪山叉燒包,食過好幾間都好甜,而呢店甜度岩岩好

馬拉糕都鬆軟,唔太甜,食到有咖啡味

咖哩鮮魷索唔到咖哩味,有d可惜

我地4個人埋單每人都係80 合理價錢

不得不說 呢度服務真係好好
我地落單 姐姐會同我地有講有笑

埋單走果時仲同我地講 下次黎既時候請我地飲紅酒

2019-03-16
  • 小籠包
  • 黃金流沙包
2019-02-24 411 瀏覽
由於本人好鍾意飲茶,今次是啲新式嘅飲茶地方。今日嚟到位於太子嘅徐記廚房,佢係一間半茶餐廳半酒樓嘅地方。咁今次叫咗一個鳳爪排骨飯,香芒糯米卷,虎皮尖椒同埋一個燉湯。咁佢嘅飯好香份量亦都足夠但有啲乾同豉油不足。而香芒糯米卷可能因為香芒係呢個季節唔係當做所以食到係唔甜而且個糯米皮太厚以佢嘅燉湯都好足料,佢嘅例湯係冇得選擇係是日精選。今日嘅燉湯係桂圓杞子淮山燉雞。好香醇,好清甜食物方面不錯但係可能人手不足嘅關係,服務有一些慢。
咁佢嘅飯好香份量亦都足夠但有啲乾同豉油不足。
食物方面不錯但係可能人手不足嘅關係,服務有一些慢。