2006-07-13
週末慕名去彪記試食,其實對此店都抱住好大期望,因為見咁多人排隊,營業時間又咁刁,當然係好野先至咁樣啦。兩人點了一碗淨牛腩,同埋一碗雙丸(牛丸同魚蛋) 麵。因為正鋪太多人,所以被安排至鄰鋪用膳,落單時,條友塊面都幾黑,我都有諗過之前有無掙佢錢,不過都無緊要,因為咁既環境,預左唔係食服務,雖然無漏單,但等食物都等左好耐。食物到,先講碟牛腩,估唔到碟牛腩可以咁「鞋」同咁「韌」,要同佢鬥意志同鬥力量,如果同老人家去,小心佢副假牙甩埋出黎。食到後尾至發覺好多人叫「邊腩」,估計落單時需表明要邊一部份的腩。第一次去,知鬼咩…….. 。之後雙丸麵都黎埋。牛丸算係特別,因為自製關係,口感同味道與其它牛丸唔同,但本人並不特別欣賞,至於魚蛋方面,真係差到不得了,非筆墨可以形容,好腥好腥,又粉,絕對談不上彈牙,一食就知用好唔新鮮既魚打造而成,麵粉比例奇高,正式衰到無人有,最後兩人夾埋都只係食左一粒。其實咁差,我建議佢地唔好賣魚蛋仲好啦,免得遺禍人間。其實我都仲有想再試一次佢地D「邊腩」,但老友堅決反對,唯有遲多七年五載先再去啦!!