2018-11-02 156 瀏覽
天氣一凍,就超級想同朋友打邊爐入到嚟好快脆用一張紙落單,揀咗個黃金雞湯,剔哂火鍋配料就開始倒醬油店員先爆香咗薑片同蒜粒,聞落已經好香落埋啲雞落去,啲雞皮滋滋聲,差啲以為自己食緊雞煲就咁用薑蒜雞塊已經好正,落埋個湯更係不得了個湯好香濃,有雞味,亦都有啲濃稠嘅膠質花膠隻隻都有咁上下厚,睇得出用料dum本炸魚皮超薄又脆,就咁食已經好正淥兩淥再食都得,得咗墨魚滑爽滑彈牙,同蟹籽配搭充滿鮮味,口感豐富三拼餃有粟米黃金餃,韭菜豬肉餃同黑松露餃3隻餃子皮都十分薄,餡料飽滿,各有特色鯇魚腩好新鮮好靚,肉厚又冇咩骨,鮮嫩幼滑,十分推介丸類都唔錯,有好多粒真係食到入面嘅爆漿,但係就要小心煮得太耐,啲漿會漏出嚟
天氣一凍,就超級想同朋友打邊爐

店員先爆香咗薑片同蒜粒,聞落已經好香

落埋啲雞落去,啲雞皮滋滋聲,差啲以為自己食緊雞煲
就咁用薑蒜雞塊已經好正,落埋個湯更係不得了

個湯好香濃,有雞味,亦都有啲濃稠嘅膠質

花膠隻隻都有咁上下厚,睇得出用料dum本

炸魚皮超薄又脆,就咁食已經好正
淥兩淥再食都得,得咗

炸魚皮

墨魚滑爽滑彈牙,同蟹籽配搭充滿鮮味,口感豐富
墨魚滑

三拼餃有粟米黃金餃,韭菜豬肉餃同黑松露餃
3隻餃子皮都十分薄,餡料飽滿,各有特色
招牌三拼餃

鯇魚腩好新鮮好靚,肉厚又冇咩骨,鮮嫩幼滑,十分推介

鯇魚腩

2018-11-01 137 瀏覽
呢間火鍋店位置真係好偏僻,有朋友介紹,又見秋風起,所以都特登行入嚟食落單後有人嚟預熱個鍋調味料就有九格,好有去食中式火鍋嘅感覺有辣椒,炸蒜,麻油等等...... 我就簡單用咗香蔥豉油嚟調味最先上嘅係山根同響鈴,山根嘅份量係平時買返嚟一袋嘅特別要一提嘅係第一次食自家製嘅炸響鈴,感覺新鮮唔油膩,又有本身豆皮味道食得出餐廳師傅夠功架,炸得靚又夠香花甲都好靚好新鮮,雖然肉唔係好肥好大,但係勝在肉質鮮甜白菜仔好新鮮,洗得好乾淨打邊爐都幾鍾意叫白菜仔,淥耐少少都仍然好青綠美國肥牛估唔到都幾靚,食落彈牙又夠嫩,而且上碟已經排得好靚,要影低打卡話俾人知自己打緊靚邊爐手打醬爆丸類都幾特別,又有芝士又有黑松露,食落口感的確係較彈牙,肉質爽滑,材料豐富打邊爐梗係唔少得要有嘅:汽水一人一支可樂真係唔少得,食完熱辣辣嘅嘢飲一啖真係好爽最後食埋個烏冬,真係捧住個肚走烏冬係稻庭烏冬嘅感覺,較扁身幼條,食落索哂湯汁味道靚料幾好味

落單後有人嚟預熱個鍋
調味料就有九格,好有去食中式火鍋嘅感覺

最先上嘅係山根同響鈴,山根嘅份量係平時買返嚟一袋嘅

食得出餐廳師傅夠功架,炸得靚又夠香

花甲都好靚好新鮮,雖然肉唔係好肥好大,但係勝在肉質鮮甜

白菜仔好新鮮,洗得好乾淨
打邊爐都幾鍾意叫白菜仔,淥耐少少都仍然好青綠

美國肥牛

打邊爐梗係唔少得要有嘅:汽水
一人一支可樂真係唔少得,食完熱辣辣嘅嘢飲一啖真係好爽

最後食埋個烏冬,真係捧住個肚走
烏冬係稻庭烏冬嘅感覺,較扁身幼條,食落索哂湯汁味道
靚料幾好味

美國肥牛
2018-10-31 103 瀏覽
將南呢邊嘅新樓陸陸續續都落成連帶多咗好多屋苑商場同餐廳!而且都唔係得連鎖店好似呢間火鍋店咁,係小店式經營,服務幾殷勤用生鐵鑊打邊爐都幾特別~【黃金雞湯】湯底選擇好多元化,鴨煲、魚湯同冬瓜盅等等有成十種我哋就揀咗有花膠、蟲草花同雞嘅黃金雞湯呢個組合感覺好似好養生,啱哂呢排忽冷忽熱嘅天氣!黃金雞湯就少少似雞煲制法,店員會炒香隻雞先加湯所以之後個雞都好好味~首次就飲啖湯先打邊爐,真係住家湯咁好滋潤 ☺️花膠大大塊㗎,湯料落得好足,非常好飲!我哋係咁飲唔捨得加清湯 🤣【鯇魚腩】估唔到呢度上菜擺盤幾靚,正中嘅蘿蔔有少少似皇冠 👑鯇魚腩份量都幾多,夠哂厚身,食落好鮮甜爽彈!【蟹籽墨魚滑】墨魚滑又係擺得好睇,有啲蟹籽點綴咁樣上容易控制𢳂落去淥嘅大細墨魚滑都打得幾滑同彈牙同埋蟹籽淥完都無甩,令墨魚滑有啲卜卜脆嘅口感【芝心鮮蝦丸】擺喺青瓜片上面就唔會黐住隻碟,好細心~鮮蝦丸仲保留咗啲細碎蝦肉,口感豐富啲中間做成芝心,芝士唔會多到遮咗蝦嘅鮮味【炸魚皮】炸魚皮超級脆,充滿鹹香,送啤酒一流 🍻就咁食或者淥一淥都咁正而且真係食到魚味,唔似得一啲似炸脆片多過魚皮嘅貨色 👍🏻【頂級安格斯牛頸脊】安格斯牛頸脊雪花分佈平
將南呢邊嘅新樓陸陸續續都落成
連帶多咗好多屋苑商場同餐廳!
而且都唔係得連鎖店
好似呢間火鍋店咁,係小店式經營,服務幾殷勤
用生鐵鑊打邊爐都幾特別~

【黃金雞湯】
湯底選擇好多元化,鴨煲、魚湯同冬瓜盅等等有成十種
我哋就揀咗有花膠、蟲草花同雞嘅黃金雞湯
呢個組合感覺好似好養生,啱哂呢排忽冷忽熱嘅天氣!
黃金雞湯就少少似雞煲制法,店員會炒香隻雞先加湯
所以之後個雞都好好味~

首次就飲啖湯先打邊爐,真係住家湯咁好滋潤 ☺️
花膠大大塊㗎,湯料落得好足,非常好飲!
我哋係咁飲唔捨得加清湯 🤣

【鯇魚腩】
估唔到呢度上菜擺盤幾靚,正中嘅蘿蔔有少少似皇冠 👑
鯇魚腩份量都幾多,夠哂厚身,食落好鮮甜爽彈!

【蟹籽墨魚滑】
墨魚滑又係擺得好睇,有啲蟹籽點綴
咁樣上容易控制𢳂落去淥嘅大細
墨魚滑都打得幾滑同彈牙
同埋蟹籽淥完都無甩,令墨魚滑有啲卜卜脆嘅口感

【芝心鮮蝦丸】
擺喺青瓜片上面就唔會黐住隻碟,好細心~
鮮蝦丸仲保留咗啲細碎蝦肉,口感豐富啲
中間做成芝心,芝士唔會多到遮咗蝦嘅鮮味

【炸魚皮】
炸魚皮超級脆,充滿鹹香,送啤酒一流 🍻
就咁食或者淥一淥都咁正
而且真係食到魚味,唔似得一啲似炸脆片多過魚皮嘅貨色 👍🏻

【頂級安格斯牛頸脊】
安格斯牛頸脊雪花分佈平均細密,肥瘦得宜
一片搭住一片砌得靚靚,未食已經覺得正!

淥一淥就食得,肉質好細軟,牛肉味濃郁
再嘆返杯啤酒,咁至係打邊爐最佳享受 🤤

【唐生菜】同【西洋菜】
食完肉都要食返啲菜 balance 下嘅,哈哈
點咗兩款唔同嘅菜,都好新鮮 👍🏻
2018-10-29 90 瀏覽
今天放工還早,到將軍澳POP CORN,上次打風後,都未有相約一班豬朋好友去打邊爐,正正天氣還好,就相約去試試新地方。火鍋店位置開揚,門口可見一望無制的海景。首先,湯底選擇唔少!最後我地選擇食雞,黃金雞湯(半隻)價錢都唔洗$198。工作人員叫我地先飲湯,之後,再加水打邊爐。而火鍋配料選擇亦不少,除了火鍋肥牛外,有臨臨種種自家製手工餃和特色丸,非常困難選擇。黃金雞湯到啦,呢排少飲湯既我,味道非常鮮甜,實在太感動極了!當然朋友都有同感啦!到主菜啦,打邊爐最重要當然是牛啦,友善的工作人員推薦左手切本地雪花牛,價錢都好合理,都係$298,厚度同雪花紋也頗為均勻。牛肉濃厚。而自家製手工餃和特色丸相當出色,真係粒粒粒皆辛苦,粒粒既肉丸由師傅親手製作,味道相當鮮味十足,彈牙可口。歡樂既時光過得特別快,飲飽食醉實在令人倍感恩節,不坊再次推薦將軍澳彩興來來火鍋店。

2018-10-29 2224 瀏覽
今晚一家出動去搵火鍋食,來到居所附近的彩興來來火鍋店,其實有少少偏僻,只係路過見到有燈箱廣告介紹,所以便來到這間餐廳食嘢了,餐廳面積不算大,一眼睇晒有十零張枱,裝修佈置簡單,反而食物種類選擇多,特別啲好似有柚子墨魚丸、芥末芝心鮮蝦丸、黑松露蘑菇牛丸、花膠粒北菇肉丸等,都是其他餐廳冇嘅食物選擇。我們點了的魚皮餃、四寶丸、美國肥牛、西洋菜等配料。而淥野之前我們叫了小食,就係彩興鮑魚$68,鮑魚是迷你版,有四至五隻,其餘是蒜粒,起初我以為是凍食,放在口中是暖暖的,鮑魚幾爽口,蠔油憲不咸味適中,連埋蒜粒一齊食幾特別。火鍋重點是食材新鮮,我覺得整體唔錯,仲要自己識得碌食物先得,好似鵝腸不能夠錄得太耐,卓一陣大概有少少微縮嘅狀態就可以拿來食,爽口。另,叫的肥牛不是最頂級價錢,不過一樣ok,牛肉卓一卓變色就可以食,牛肉冇渣幾嫩,點埋啲辣椒油更加惹味。當然火鍋就一定要有飲品,我們就揀了一揸桔仔冰,酸酸甜甜,食慾大增。飲完order另一款意米柚子冰原來是一樣酸酸甜甜,不過甜嘅比例多少少。今晚我對這個火鍋感覺良好,食材新鮮決定一切,越食越開懷。

我們點了的魚皮餃、四寶丸、美國肥牛、西洋菜等配料。

今晚我對這個火鍋感覺良好,食材新鮮決定一切,越食越開懷。

2018-10-27
  • 四寶丸
  • 美國肥牛
2018-10-28 1027 瀏覽
天氣涼涼地,又係時候出動去吃火鍋,住在將軍澳的朋友相約這間餐廳食火鍋,朋友食過覺得ok所以約埋我哋一齊再食一次,呢間餐廳唔算太大,坐滿了就好虛撼,我們被安排坐在一張卡位上 ,檯面已固定有一個黑色嘅鑊幾有霸氣,唔似一般嘅火鍋用的煲。餐牌上食物款式都有幾多選擇,服務員叫我們先揀一個湯底,可以揀好後再慢慢揀其他火鍋配料,我們經過一番雞啄唔斷嘅討論之後,便揀了黃金雞湯湯底,服務員拿來一碟材料有雞、花膠同蟲草花,然後燒熱隻鑊,再放材料炒了一陣,便加了上湯,服務員說等湯滾起可以拿來喝,喝完才放火鍋湯淥嘢食。看見湯底滾起好有氣氛,我們每人飲到一至兩碗湯,有雞嘅鮮味,雞肉嫩,花膠有咬口,整個湯不是滾很耐,但比想像中濃,不錯。火鍋配料新鮮,當中我欣賞朋友叫的一款鬼馬蝦條幾有創意,原來是一隻蝦包著油炸鬼及蝦膠又鋪滿了蟹子,食的口感不錯,油炸鬼唔太林,仲有小小脆的口感,蝦膠彈牙,一路咬落去先發現蝦身已剝殼,good。我們從食下傾下不經不覺兩個幾鐘,感覺不錯,下次再encore。

• 鬼馬蝦條
2018-10-26 65 瀏覽
將軍澳識食之友介紹我們來帝景灣商場這個火鍋店嚐嚐,雖然位置有點隱蔽不過也很好生意,看來熟客蠻多的這裡的火鍋很特別,不是一般的電磁爐呢,是用生鐵鑊即製湯底!店員先落油和薑蒜,再落雞件炒~然後加入花膠、蟲草花和淮山,炒香後加入雞湯燉煮一下就大功告成✌🏻黃金雞湯色澤金黃透澈,味道香醇濃厚,呷一口暖心又養生~吃火鍋必備冰凍啤酒~ $30一大支很抵喝配了一客炸魚皮作下酒菜,也是火鍋必食的說~ 魚皮炸得香脆,鹹香十足牛肉點了頂級安格斯牛頸脊,攞盤好精美哦~ 油花分佈均勻密集,輕輕一灼就可入口即化,超濃郁的牛肉味~ 果然是頂級質素,一片接一片吃不停再來一客鮮打蝦滑滑溜溜的充滿膠質,口感鮮味彈牙這個是芝心墨魚丸,吃到墨魚肉真材實料~用芝士作餡,一咬下去就吃到芝士流心鯇魚腩也是必點item,腩位灼熟後肉質仍可保持嫩滑細緻,而且較少骨刺,好吃~最後來一客西洋菜,吸盡湯汁精華

黃金雞湯色澤金黃透澈,味道香醇濃厚,呷一口暖心又養生~

火鍋必備冰凍啤酒~ $30一大支很抵喝

再來一客鮮打蝦滑

滑溜溜的充滿膠質,口感鮮味彈牙

最後來一客西洋菜,吸盡湯汁精華

2018-10-21 71 瀏覽
今天到帝景灣探朋友,走時已是傍晚,就在帝景灣商場找吃填肚。帝景灣商場食肆不多,比較清靜。眼前有間叫彩興來來火鍋,走進試試。店鋪佈置簡潔,環境舒適,並設有架座。店員推介各式火鍋湯底,都是真材實料,並在枱上生鐵鍋即場炮製,聽上去相當吸引。湯底有招牌家鄉鴨煲、彩興鮮鯇魚湯、黃金雞湯、酸菜魚、養生湯底、胡胡椒豬肚湯和香茜皮蛋湯底等選擇。除了各式湯底外,還有多款追加火鍋配料,如牛肉類、海產類、餃類、丸類和田園蔬菜。另有各式醬料,任君配搭。 湯底揀了黃金雞湯(半隻)(花膠、冬蟲草),另叫了火鍋配料極上肥牛、鴕鳥肉、招牌三拼餃、唐生菜和稻庭烏冬。店員先捧出湯料,湯料有雞件、花膠、淮山、蟲草花。店員先把生鐵鍋燒熱、再放油把大薑和大蒜爆香,再放入雞件、花膠、淮山、蟲草花熱炒,再倒入預製雞湯,加上鍋蓋,大火加熱。待雞湯先熬一會後,打開鍋蓋,雞湯香味撲鼻,雞件夠滑夠大件,花膠滋陰,再飲幾口雞湯,鮮甜好味。飲完雞湯,再放上湯,跟著呷哺呷哺極上肥牛。極上肥牛牛味濃郁,油脂充沛,入口嫩滑,十分好味。鴕鳥肉色澤鮮紅,不肥不膩,肉質香軟。招牌三拼餃有黃金餃、韮菜餃和黑松露鮮蝦餃。自家製餃子手工精細,餡料十足,賣相不錯

鴕鳥肉色澤鮮紅,不肥不膩,肉質香軟。

招牌三拼餃有黃金餃、韮菜餃和黑松露鮮蝦餃。自家製餃子手工精細,餡料十足,賣相不錯。最喜歡黑松露鮮蝦餃,黑松露香,鮮蝦爽口彈牙,而且夠大隻。

另叫了唐生菜夠新鮮,稻庭烏冬夠滑溜。

2018-10-20 1235 瀏覽
近排天氣開始轉涼,又是時候吃火鍋了。記得上一次同班老友叙舊時,席間有人提起將軍澳有間火鍋店,由湯底以至食材都好有水準,而且仲會用生鐵鑊去打邊爐,非常之有驚喜,提議我有時間去試下。由於近排時不時會過去新屋睇裝修,所以都多咗嚟將軍澳搵食。既然友人有好介紹,就一於趁 Happy Friday 同小鬼嚟撐檯腳!餐廳位於唐賢街帝景灣商場 1 樓,由於對呢區唔熟,初頭仲以為會好難搵,幸好店舖離將軍澳站都唔算太遠,由 B 出口轉左,過馬路見到「天晉」一直向前行,過咗第二個路口,見到帝景灣商場轉左,行入去上電梯就會見到間餐廳,交通尚算方便。原來店內地方頗大,裝潢以白色為主調,用餐區擺放了多張六至八人檯,左邊靠牆設有三張四人卡座,而右手邊泊牆就放置了一張黑色的長沙發,環境寬敞鬆動,加上門口嘅落地大玻璃,感覺分外開揚。安頓後,先拿起餐牌細閱,食物選項果然好豐富,單係湯底就已經有成 10 款,另外仲有火鍋配料、火鍋滑類、手工盤四寶、火鍋飯麵類、餃類、火鍋什薈、手打丸類、醬爆手打丸類、火鍋海產類、牛肉類、小食推介、田園時蔬、特飲類、飲品及啤酒類,選擇一應俱全。其實嚟之前已經睇過網上食評,覺得個黃金雞湯非常吸引

其實嚟之前已經睇過網上食評,覺得個黃金雞湯非常吸引,除咗有鮮雞件外,仲有花膠、蟲草花同淮山,既滋補又養顏,所以坐低後亦二話不說即時點咗呢款湯底,另外再加咗幾款火鍋料。
點完火鍋同配料後,接著就輪到「混醬」時間,醬料 (每位 $15)  用九宮格木盤盛載,共有 9 款,包括有麻醬、蔥花、芫茜、炸蒜粒、生蒜蓉、紅辣椒、指天椒、XO 醬、沙茶醬等,喜愛邊款,大可自由組合。
好,馬上開餐。先介紹下個黃金雞湯 ($198/半隻),呢個湯底同平時打邊爐見慣嘅 雞湯底好唔同,店員會先喺客人面前炒香材料,然後再加入雞湯滾熱,客人可以先飲啖靚湯,再用鑊內嘅湯底打邊爐。
至於火鍋配料方面,貴精不貴多,只點了四款,有小鬼至愛的極上肥牛、我至 like 的脆鯇片、即炸響鈴和鮮冬菇。極上肥牛 ($248/大)  先送上,賣相非常討好,片片都切得甚工整、厚薄一致,而且擺放得很有心思。立即放一片入熱騰騰的湯鍋內輕涮,再挾起一試,果然有料到,肥牛咬下腍滑肥美、肉味馥郁,而且食落夠曬鬆化,口感相當不錯。
接著輪到吃我點的脆鯇片 ($68),脆肉鯇以一隻扇形嘅碟盛上,片片都切得厚薄均勻,而且味道非常鮮美,入口新鮮唔腥,就算一路淥都唔易散、久煮不爛,既清爽又有嚼勁。
另外仲有即炸響鈴 ($58) 同鮮冬菇 ($38),響鈴係餐廳自家製,新鮮即炸,入口香脆鬆化,放在湯鍋內輕輕一浸,響鈴吸滿湯汁後,咬下還隱約吃到腐竹香。鮮冬菇色澤亮麗,厚身又大隻,食落爽口有菇香,絕對是打邊爐之選!這晚點的火鍋配料,款式雖然不多,但整體來說,由湯底以至用料,都令人非常滿意,下次有時間會再來試下其他湯底。
2018-10-19
2018-10-20 73 瀏覽
彩興來來火鍋放工鬆一鬆,同好友們去十下十下朋友話想試下呢間火鍋一行四人就決定試試啦店鋪無想像中的火鍋店大但都有好多人,應該不錯吧一坐低,就俾枱面的鍋吸引了同出面火鍋店的鍋不同個鍋陷入枱面(夾食物不用抬高手)店員推介左一個辣同唔辣的鍋朋友不想食辣,就選了推介的黃金雞湯底店員即場在我們面前落鍋炒炒雞件、花膠、蟲草花,炒到差不多就落湯煲下好快就滾起了,店員幫我們拎起煲蓋我們急不及待的要食了雞肉鮮甜,個湯都一樣清甜好味好快食完雞.. 開始放我們選的配料食物朋友好雞,首次繼續是雞:鮮雞件半隻店員再幫我們加湯今次個湯更濃更有雞味除了雞肉,我們還點了日本黑豚五花腩肉,肉靚爽口,鴕鳥肉就又嫰又軟,極上肥牛肉嫰薄肥美。手工鮮打鯪魚滑,有魚味無咩腥味,有胡椒味,好滑的鯪魚肉。手工盤四寶:啤梨丸、牛油果鮮蝦丸、竹笙鳳尾蝦、當紅米卷,食了鳳尾蝦,蝦肉大而實,當紅米卷由紅米飯包著淮山,很特別招牌三併餃:黃金餃、韮菜餃、黑松露鮮蝦餃,黃金餃有粟米同豬肉,啖啖肉,黑松露鮮蝦餃最好味,大大粒蝦肉,黑松露好香最後食個雜菜拼盤:有唐生菜、娃娃菜、粟米、金菇、番茄同薯仔片(咩都有d幾好)呢餐大家都食到好飽,好開心
彩興來來火鍋
放工鬆一鬆,同好友們去十下十下
朋友話想試下呢間火鍋
一行四人就決定試試啦
店鋪無想像中的火鍋店大
但都有好多人,應該不錯吧
一坐低,就俾枱面的鍋吸引了
同出面火鍋店的鍋不同
個鍋陷入枱面(夾食物不用抬高手)
店員推介左一個辣同唔辣的鍋
朋友不想食辣,就選了推介的黃金雞湯底
好快就滾起了,店員幫我們拎起煲蓋
我們急不及待的要食了
雞肉鮮甜,個湯都一樣清甜好味
好快食完雞.. 開始放我們選的配料食物
朋友好雞,首次繼續是雞:鮮雞件半隻
店員再幫我們加湯
今次個湯更濃更有雞味
手工鮮打鯪魚滑,有魚味無咩腥味,有胡椒味,好滑的鯪魚肉。
呢餐大家都食到好飽,好開心

2018-10-18 65 瀏覽
將軍澳想食中菜或者打邊爐真係來來去去都係嗰幾間大集團,質素都係一般,聽啲鄰居介紹呢間餐廳有得食雞煲同打邊爐,佢哋試過話唔錯,所以上星期我哋1家三口都去試下上到去見到地方唔算好大,不過大約七點半已經差不多滿座,原來口碑真係好緊要,見到價錢係比大集團個d任食邊爐貴,但係望見隔離枱啲食材都好新鮮,我哋都好放心點下啲唔同嘅食物。我哋叫咗個花膠雞湯底,唔好聽到花膠以為好貴,半隻雞計$200有找,店員會先幫我地將啲雞炒熟,再倒入雞湯。先飲兩啖湯個湯底好濃郁好好飲,食下啲雞好嫩滑,仲有幾塊大花膠補充膠質,我哋女士們嘅恩物打邊爐一定要食牛,不過老公鍾意食牛脷多個牛肉,牛脷切得好薄好有口感,小朋友就最鍾意食滑牛,就算滾內左肉質依然唔會變得好鞋口,味道好好叫咗手打丸拼盤,蝦丸同埋墨魚丸都好彈牙好有鮮味,牛丸同埋鯪魚丸好特別,我老公好鐘意·小朋友鍾意食魚片頭但估唔到份量咁多,好重魚味口感好彈牙,好好味,小朋友一次過食咗五至六粒最後叫咗個蔬菜拼盤乜都有唔使煩,其實如果比較喺銅鑼灣食同樣食物,宜家呢個價錢其實唔算好貴,但食物質素非常好,好開心將軍澳區終於有間高質素嘅打邊爐,下次一定要再試吓其他嘢。

2018-10-18 48 瀏覽
明天重陽節放假 難得約工一班fd 放工去十下十卜打邊爐 其中一個fd 推介呢間係將軍澳帝景灣的彩興來來火鍋店Mtr出大約行5分鐘都比較近一坐下好大個鍋真的好吸引我們叫左一個黃金雞湯的鍋底 有花膠 蟲草花 先炒左隻雞 加入花膠 蟲草花同新鮮淮山 使到個湯好鮮甜 雞又好滑 所以我們都忍不住添左半隻新鮮雞再食過 令到個湯更濃味😋日本豚肉5花腩 好有肉味😋 一d都唔肥駝鳥肉第一次試 厚切肥牛咁 好滑😋 朋友說低脂肪 健野食物🤭手打盤4寶(啤莉丸,牛油果鮮蝦丸,竹笙鳳尾蝦,當紅米卷) 賣相吸引 每口都係彈牙的鮮蝦肉😋夠特別招牌三併餃(黃金餃,韮菜餃,黑松露蝦餃)每飯水餃都好隻 好多料 啖啖肉😋 忍不到食左幾隻 極上肥牛呢盤肥牛無得頂 喜歡食牛的要一試 入口即溶😁蔬菜併盤懶得選 併盤咩菜都有 😋想食咩都有即打鮮鯪魚滑好滑 好新鮮 一d都唔腥 平時唔食的我都食左好幾舊 朋友難得相聚 一齊吹下水食下野 人生一大樂事 😊
明天重陽節放假
Mtr出大約行5分鐘都比較近
一坐下好大個鍋真的好吸引
我們叫左一個黃金雞湯的鍋底 有花膠 蟲草花
日本豚肉5花腩
好有肉味😋 一d都唔肥
駝鳥肉
第一次試 厚切肥牛咁 好滑😋 朋友說低脂肪 健野食物🤭
手打盤4寶(啤莉丸,牛油果鮮蝦丸,竹笙鳳尾蝦,當紅米卷)
賣相吸引 每口都係彈牙的鮮蝦肉😋夠特別
招牌三併餃(黃金餃,韮菜餃,黑松露蝦餃)
每飯水餃都好隻 好多料 啖啖肉😋 忍不到食左幾隻
即打鮮鯪魚滑
好滑 好新鮮 一d都唔腥 平時唔食的我都食左好幾舊
朋友難得相聚 一齊吹下水食下野 人生一大樂事 😊
2018-10-14 42 瀏覽
早兩日入咗將軍澳搵朋友食飯,因為唔係太熟路,所以由佢決定食乜嘢,佢話佢屋企附近有一間打邊爐好好食,所以我就跟咗佢呢一間😂,一到去環境舒適,服務員亦好好禮貌,開頭以為枱上面嗰蓋打開咗之後會係一個電磁爐,原來唔係,係一個生鐵鑊,真係好特別,我都係第一次見😂,研究完一輪之後我哋就開始叫嘢食啦,我哋叫咗個黃金雞湯👍🏻,首先佢會用薑同埋蒜頭喺個生鐵鑊入面,之後再落雞、花膠、蟲草花一齊爆香,之後再落湯,煲滾左之後先飲個湯,好好飲,好鮮甜👍🏻👍🏻,配料方面我哋叫咗花雕肥牛,唔好以為放左落去個火鍋到會冇晒花雕味,整熟咗之後,肥牛依然有好香嘅花雕味👍🏻👍🏻,四寶丸,好彈牙,味道剛剛好,招牌三拼餃,好飽滿好足料,即炸響鈴,炸到脆卜卜👍🏻,整體來講值得一試
2018-10-14 51 瀏覽
今日入將軍澳去朋友屋企玩, 佢話屋企下面個商場有一間火鍋, 個黃金雞湯火鍋幾好叫我試下。 入到裏面個環境幾舒適啲人招呼又好好 仲有佢打邊爐嗰個鍋, 原來係生鐵鑊嚟嘅我都係第一次見 因為我只係知道生鐵鑊通常都係愛嚟煮飯嘅。 首先叫咗個黃金雞湯火鍋, 跟住叫咗個花雕肥牛試下新嘢諗住。 仲有招牌三拼餃有黃金餃,韭菜餃,同埋黑松露鮮蝦餃,跟住仲有叫即炸響鈴, 加稻庭烏冬, 仲有叫咗油麥菜同埋玫瑰花蜜飲品 。 黃金雞湯嚟咗之後個服務員首先會爆香咗裏面嗰啲薑同埋蒜頭, 跟住仲有放埋嗰啲花膠,蟲草花,同埋淮山。 等佢炒完之後個服務員就會同你講飲咗啖湯先因為嗰啖湯都係真係幾好飲 仲有啲即炸響鈴可以試下大家, 黃金餃,韭菜餃,黑松露鮮蝦餃都值得一試。 飲品方面玫瑰花蜂蜜可以值得一試, 地方可能會難搵啲,但係如果大家有興趣不妨去試下啦。
2018-10-13 54 瀏覽
將軍澳都算幾多嘢食,今次比我同朋友搵到間人世火鍋店。雖然距離地鐵站都有啲遠,都要行成差唔多8分鐘,但其實都幾多人係入邊食。我哋大約八點半去到都基本上係坐滿晒。首先真係要大讚佢嘅抽風系統。佢天花板裝左好多抽風機,即使咁多人一齊打邊爐都完全唔覺得好焗好大油煙味。湯底亦都係非常之值得一讚,佢用咗呢個黃金雞湯左我哋嘅湯底,啲湯直頭好飲到係可以就咁飲。雞翼都非常滑非常香甜。另外我哋仲叫咗啲肥牛同埋必食嘅響鈴。睇得出佢啲響鈴係自己炸,丸都係自己手打,非常有誠意。所有食材都非常新鮮!