2009-12-22 23 瀏覽
觀塘開左間新的好彩酒樓,同左幾個朋友上去試下,食過好彩另一間V Cuisine,覺得水準不俗,所以對呢一間同名的酒樓都有信心。4個人,叫得唔係好多菜,先叫左個長白山野生冰天木耳蝦。個名夠哂長,其實都係木耳同埋蝦,木耳比我地平開食開的厚好多,唔係脆那種,咬落酸酸甜甜,應該係浸過話梅汁,酸酸地好開胃;個蝦一樣係外面酸,然後都吃到蝦味,蝦身都算爽,可能都浸過某種醬汁,吃不出。跟住上係北海道長腳蟹燴薯蓉羹,先講長腳蟹,差唔多碗碗都有一條大大條的長腳蟹,雖然用來煲羹,但仲係好鮮味,而個羹,薯蓉都真係溶哂,但飲落都仲感覺都有些細薯粒,個羹相當鮮甜,結果我一個人飲左兩碗。最令我滿意的,係醬燒牛肋排。近骨頭的肉,一向最好食,這個燒牛肋排,肉味濃,而家肉質好淋,入口即散,就算連筋的肉都一樣,一咬就開,而且醬汁配合亦相當好,偶然仲食到幾粒黑椒,有種特殊的芳香。這間酒樓都有甜品食,我叫左個心太軟,細細個,兩口攪掂,入面的朱古力好香好濃,不太甜。雖然好似新開無幾耐,但都幾多人,環境都算靚,整體感覺良好,下之會試下飲茶。仲有,原來呢間酒樓可以由APM直接行過去,我地仲由MTR出左行一段路先去。

長白山野山冰天木耳蝦,酸酸甜甜,十分開胃。
大大條的長腳蟹肉
令人回味的醬燒牛肋排
的的骰骰的甜品
環境都算不錯,仲有落地玻璃望街景
幾得意的燈飾
2009-12-17
長白山野山冰天木耳蝦,酸酸甜甜,十分開胃。
令人回味的醬燒牛肋排
  • 醬燒牛肋排
2009-12-21 17 瀏覽
鱷魚恤中心開了幾間新酒家,本來打算到另一間酒家飲茶,但因太多人等位,所以去了彩晶軒。裝修很美,適合設宴。點心選擇不多,但點心的名稱很吸引人。份量精巧,比一般酒家份量少1/3,很多點心可以一口一件。叫了安格斯牛肉腸,牛肉不錯。小籠包皮薄,口感不錯。糯米雞一般。呂宋芒米紙蝦筒,吃不出芒果味,而且因芝麻吸油,感覺很油膩。心太軟用醬油碟盛起,暖的,亦沒有朱古力流出來,不吃也罷。
裝修很美,適合設宴。
叫了安格斯牛肉腸,牛肉不錯。
小籠包皮薄,口感不錯。
糯米雞一般。
呂宋芒米紙蝦筒,吃不出芒果味,而且因芝麻吸油,感覺很油膩。
心太軟用醬油碟盛起,暖的,亦沒有朱古力流出來,不吃也罷。
2009-12-20