2011-10-02 16 瀏覽
其實之前聽朋友提過呢間好抵食從來都冇諗過會好食諗住平平地坐低食一餐就算真係意想不到GOOD 腸粉入面係炸粉同蝦,超正又脆蝦又爽點心又新鮮,又大份蝦餃大大粒,都幾彈牙牛肉球超大粒,KING SIZE燒賣牛栢葉鳯爪都好好味甜品超ok,好味過唔少糖水鋪BAD杯紅腰豆冰唔飲也罷佢唔係用好豆,用紅腰豆又咸又甜,好怪好難飲碟油菜都好難食流沙包唔流,冇沙...
其實之前聽朋友提過呢間好抵食
從來都冇諗過會好食
諗住平平地坐低食一餐就算
真係意想不到

GOOD
腸粉入面係炸粉同蝦,超正
又脆蝦又爽

點心又新鮮,
又大份
蝦餃大大粒,都幾彈牙
牛肉球超大粒,KING SIZE
燒賣牛栢葉鳯爪都好好味

甜品超ok,
好味過唔少糖水

BAD
杯紅腰豆冰唔飲也罷
佢唔係用好豆,用紅腰豆
又咸又甜,好怪好難飲

碟油菜都好難食

流沙包唔流,冇沙...

2011-08-18
2011-09-06 51 瀏覽
行經佐敦,見到這間開張不久的廣州点心皇,於是衝入去一試。由於一支弓關係,所以只叫了一碟牛柏葉和一砵南瓜滑雞飯。南瓜雞飯不過不失,只是略嚴份量較小。牛柏葉則稍清,啱晒不喜好葱味過濃的朋友。点心鋪曾經開過成行成市,但大都敵不過香港昂貴的租金已結業,希望這店能打破宿命,繼續將點心工藝這傳統中國美食發揚光大。
行經佐敦,見到這間開張不久的廣州点心皇,於是衝入去一試。

由於一支弓關係,所以只叫了一碟牛柏葉和一砵南瓜滑雞飯。

2011-08-01
2011-08-15 12 瀏覽
朋友買了團購劵, 於是便一起去試一試。店舖位於佐敦廟街, 而且附近又多食肆, 幸好都很容易找到 "廣州點心皇"。門口有路面工程, 而且天氣太熱, 在街外等...汗已經流到整件衫濕哂!!等了差唔多10分鐘才有位入坐。我們order了1) 芋絲炸春卷(2) 韭黃鮮蝦腸(3) 南瓜滑雞飯(1) 芋絲炸春卷 - 等左好耐先上....而且皮很燶, 好硬, 好似番炸的, 味道麻麻。(2) 韭黃鮮蝦腸 - 皮比較厚身, 不過都好熱, 算係即蒸, 味道都ok!(3) 南瓜滑雞飯 - 3 個點心之中, 比較好味之選, 只嫌太細碟, 唔夠吃。最好味當然是豉油啦!!總括來說: 平均都ok, 不過坐位有限, 加上天氣炎熱, 有檯坐住等會更好!!
朋友買了團購劵, 於是便一起去試一試。

等了差唔多10分鐘才有位入坐。

我們order了

(1) 芋絲炸春卷
(2) 韭黃鮮蝦腸
(3) 南瓜滑雞飯

韭黃鮮蝦腸
2011-08-06
10 分鐘 (堂食)
2011-07-30
七月十日 (星期日)再次到廣州點心皇吃下午茶時間不早,已是三時多,不想吃得太飽我們點了四個點心脹卜卜的,三個外形飽滿以前細個時經常吃的义燒餐飽,現在都比較少見今次吃的义燒餐飽,味道也不錯肉質豐富,义燒肥瘦兼而有之,頗滋味大大件的糯米雞,用料豐富很多雞肉,還有咸蛋黃,好吃得來,又不覺得滯外表脆卜卜原來落得過多的麵粉魷魚鬚很幼,卻是極厚的麵粉在外,令人失望上次吃過己列入必點名單腐乳咸度適中,很惹味~通菜新鮮爽口
七月十日 (星期日)

再次到廣州點心皇吃下午茶
時間不早,已是三時多,不想吃得太飽
我們點了四個點心
义燒餐飽
脹卜卜的,三個外形飽滿
以前細個時經常吃的义燒餐飽,現在都比較少見
今次吃的义燒餐飽,味道也不錯
肉質豐富,义燒肥瘦兼而有之,頗滋味
糯米雞
大大件的糯米雞,用料豐富
很多雞肉,還有咸蛋黃,好吃得來,又不覺得滯
酥炸魷魚鬚
外表脆卜卜
原來落得過多的麵粉
魷魚鬚很幼,卻是極厚的麵粉在外,令人失望
上次吃過己列入必點名單
腐乳咸度適中,很惹味~
通菜新鮮爽口
2011-07-10
糯米雞
2011-07-17 9 瀏覽
星期六下午1點的佐敦沒有等位的人龍見到價錢ok, 又不用等位, 於是入去試食2人叫了4款點心, 炸魷魚鬚炸粉不是太脆, 還可以鮑汁雞腳 $28, 全場點心最貴的每次食點心都會叫呢樣, 等了一陣, 見到雞腳肥嘟嘟, 好吸引結果....入口即酸.....似加了醋一般....應該是鮑汁太耐變酸即時叫了侍應詢問是否味道變了,最後她為我們取消了這款點心豬膶腸粉腸粉內有粗彊絲,粉皮尚算滑鵪春蛋燒賣春蛋冇咩味, 但下面的豬肉和蝦肉很爽口叉燒餐包 $14沒有影相, 因為來到時熱熱的, 已即時放入口中4款點[心, 茶錢$2 一位總共 $68
星期六下午1點的佐敦沒有等位的人龍
見到價錢ok, 又不用等位,
於是入去試食
2人叫了4款點心,
炸魷魚鬚
炸粉不是太脆, 還可以

鮑汁雞腳 $28, 全場點心最貴的
每次食點心都會叫呢樣,
等了一陣, 見到雞腳肥嘟嘟, 好吸引
結果....入口即酸.....
似加了醋一般....
應該是鮑汁太耐變酸
即時叫了侍應詢問是否味道變了,
最後她為我們取消了這款點心

豬膶腸粉
腸粉內有粗彊絲,粉皮尚算滑

鵪春蛋燒賣
春蛋冇咩味, 但下面的豬肉和蝦肉很爽口

叉燒餐包 $14
沒有影相, 因為來到時熱熱的, 已即時放入口中

4款點[心, 茶錢$2 一位
總共 $68
2011-07-16
2011-06-25 31 瀏覽
六月十二日 (星期日)早前買了團購,今日特別來吃(只限二點半至五點)已差不多三時,但仍有很多食客,相信大部份都和我們一樣呢店員遞上了團購專用的點餐單雖只包括主餐牌其中的一些點心,但選擇還是足夠的很肚餓,我很快點了以下六款:通菜似乎滾得過濃,有點稔但咸香的腐乳卻加回不少分數通菜不錯,既很配胃,又感覺健康牛肉球不過不失肉質算是嫩滑而鬆軟最注重的腸粉皮算是合格不太厚,不覺膩當然與陳漢記的玻璃腸粉還是差了點蝦肉爽口粿皮比較厚但材料就很豐富,口感十足蝦餃的皮卻不錯而且蝦肉爽口彈牙,推介~最後來但是又最具份量的雞肉沒有因蒸過而變嚡口頗嫩滑的,雖已半飽,我們還是完成了它!$48包點心六款和茶位兩個...夠飽有餘...很低呀!一定有下次,因為我們的coupons還未用完呢
六月十二日 (星期日)

早前買了團購,今日特別來吃(只限二點半至五點)
已差不多三時,但仍有很多食客,相信大部份都和我們一樣呢

店員遞上了團購專用的點餐單
雖只包括主餐牌其中的一些點心,但選擇還是足夠的
很肚餓,我很快點了以下六款:
腐乳通菜
通菜似乎滾得過濃,有點稔
但咸香的腐乳卻加回不少分數
通菜不錯,既很配胃,又感覺健康
山竹牛肉
當然與陳漢記的玻璃腸粉還是差了點
蝦肉爽口
潮洲粉粿
粿皮比較厚
但材料就很豐富,口感十足
蝦餃
蝦餃的皮卻不錯
而且蝦肉爽口彈牙,推介~
雞包
雞包開餡
最後來但是又最具份量的
雞肉沒有因蒸過而變嚡口
頗嫩滑的,雖已半飽,我們還是完成了它!

$48包點心六款和茶位兩個...夠飽有餘...很低呀!
一定有下次,因為我們的coupons還未用完呢
2011-06-12
蝦餃
山竹牛肉
雞包
2011-06-25 5 瀏覽
食完個米pizza唔夠喉,就過左黎食點心!黎到大概9點半~點心三揀一,本身米妮係揀焗叉燒餐包、脆皮鮮蝦腸同埋南瓜滑雞飯!點知……店員話焗叉燒餐包同埋脆皮鮮蝦腸都賣晒……真係奇怪,佢營業到凌晨四點,如果d野咁快賣晒,唔係應該再整咩?咁最尾米妮就唯有揀芋絲炸春卷、淡水鮮蝦餃皇同埋南瓜滑雞飯~芋絲炸春卷外表就係一個普通的春卷,但係食入口就有香濃ge芋頭味,仲有一粒粒ge芋頭,但係佢又唔係話成個春卷都係芉頭咁單調,入面仲有加左d冬菇、肉碎等,令個春卷唔會咁dry!但係都真係幾熱氣><淡水鮮蝦餃皇個皮好黏,一夾起,個皮就痴住左個筷子><!但係入面有成3隻蝦 ~d蝦肉都仲係好爽,唔會係霉左果d~入面仲唔會有果d肥豬油~好鮮啖啖肉咁,正!南瓜滑雞飯係一個砵咁,其實都幾大碗下ga~當然冇剩係食一個飯咁大碗,但絕對夠食!d雞好滑,好嫩,南瓜又夠冧~都真係幾好!24蚊團購有咁多樣野,仲要咁好食~真係值得推介!

咁最尾米妮就唯有揀芋絲炸春卷、淡水鮮蝦餃皇同埋南瓜滑雞飯~

淡水鮮蝦餃皇個
南瓜滑雞飯
24蚊團購有咁多樣野,仲要咁好食~真係值得推介!
2011-05-20
淡水鮮蝦餃皇個
2011-06-18 2 瀏覽
今日行經佐敦見到一間點心專門店,就同朋友入去試試~坐位夠寬敞,仲有卡位,如果以坐位黎講,的確比添好運好坐好多!望住張點心紙,點心有成60款,簡直係多選擇。而且仲有個開放式廚房,有2個疑似泰國人既師傅係度煮粉麵同泰式糕點。但係我一心都係諗住食點心,所以叫左香茜蒸粉粿,黃沙豬潤腸,豐料糯米雞同鮑汁雞腳食到一半先醒起幫d食物影靚相....個鮑汁雞腳簡直係無得頂呀~~d雞腳入哂味,勁好”輪”其他點心味道都唔錯,下次再去佐敦一定會再去幫襯可以試下佢d泰式粉麵!!
今日行經佐敦見到一間點心專門店
,就同朋友入去試試~

望住張點心紙,點心有成60款,簡直係多選擇。

黃沙豬潤腸
鮑汁雞腳
食到一半先醒起幫d食物影靚相....
個鮑汁雞腳簡直係無得頂呀~~
d雞腳入哂味,勁好”輪”

其他點心味道都唔錯,下次再去佐敦一定會再去幫襯

可以試下佢d泰式粉麵!!
2011-06-17
黃沙豬潤腸
鮑汁雞腳
2011-06-15
買左4張團購24元三個點心coupon, 食過兩次, 味道都唔錯..第一次係優惠開始無耐....下午6點左右來到, 唔係好多人. . . 燒賣 超大粒, 無咩肥膏 牛肉 少山竹, 少芫茜 脆皮鮮蝦腸 內面有一層炸網皮, 好特別三碟加埋很飽肚, 一個女仔差啲食唔晒第二次是平日下午3點幾, 很多人爆晒棚, 見好多人都係拎coupon來吃 蝦餃 除了兩隻蝦之外, 無其他料 牛肉 今次多番些山竹同芫茜, 先似番啲平時食開那些. . . 南瓜雞肉飯 裝住啲飯個"砵"仔唔係好深, 但餸很多, 唔知係咪個 "砵"仔令啲飯特別香定佢啲豉油, 總之食落口感是無預期到會咁好味! 第二次食時, 唔見有得選擇燒賣了我諗佢都係因為新開張, 先做咁抵既優惠吸引人. . . 如果佢水準不變, 我相信就算優惠過後, 我都會再來幫襯. . . 點心是my favourite. . .公司街口間街坊酒樓同連鎖"點心kIng"啲點心, 味道認真麻麻, 但價錢同佢正價都唔係差好遠吧了. . .之前都試過觀塘點好味同九龍城譚點, 都係認為呢度地方最就腳, 真的係唔錯

燒賣 超大粒, 無咩肥膏

牛肉 少山竹, 少芫茜

脆皮鮮蝦腸 內面有一層炸網皮, 好特別

三碟加埋很飽肚, 一個女仔差啲食唔晒

蝦餃 除了兩隻蝦之外, 無其他料

第二次食時, 唔見有得選擇燒賣了

之前都試過觀塘點好味同九龍城譚點, 都係認為呢度地方最就腳, 真的係唔錯既選擇!
2011-05-31 22 瀏覽
在貴網的食評上看到,佐敦廟街新開了一間點心店"廣州點心皇",我一向喜歡飲茶,便找個早上來試試.聽說此店已成為"人龍店",可能只是晚上才會出現,但早上的場面還是冷清,拿著份報紙看,也不會阻到別人.點心選擇也不少,想吃盅頭飯的話,可以來個"孖寶",某些盅頭飯加指定點心,有特價優惠,我興趣不大.唯有繼續在點心紙上選擇.是日點了五味點心,兩味蒸點,一碟腸粉,一味煎點,加一個炸點,茶錢為$2一位,但不能選擇喝那一種茶.所有點心也是即叫即做,腸粉當然也是即拉,牛肉腸的腸粉皮比較厚,是昔日傳統的風格,腸粉皮拉得厚,質感亦較為糊口.包著的牛肉還不錯,腸粉醬油的味道也調教得宜.淡水蝦餃皇外表飽滿,但只是金玉其外,一夾之下,外皮即爛,已是不能原諒,蝦餃內的蝦肉,較為死實了一點,連荀絲也沒有一條,既然賣到$22一籠,做得認真一點,可以嗎?傳統點心之鵪春蛋燒賣,春蛋內的蛋黃,一點味道也沒有,似是被吸乾似的,真是神乎其技.煎蘿蔔糕也不好得幾多,吃下去很實,全因粉多過蘿蔔絲,硬要將這個蘿蔔糕,拿與其他地方比,添好運好上不知幾多倍.芋絲春卷剛炸起,香脆酥化,內裏的芋絲甘香味也突出.總共五款點心,連$2茶錢要$82,

芋絲春卷剛炸起,香脆酥化,內裏的芋絲甘香味也突出.
總共五款點心,連$2茶錢要$82,唉,香港果然百物騰貴,連吃了如斯水準的點心,也用了我八十幾銀.難怪在前文有好幾位新晉食家,也說明用團購coupon來光顧.

還是那一句,既然收得這個價錢,為何不去做好一點?
2011-05-28 5 瀏覽
之前買左優惠卷,24元三款點心.但要2:30PM後先用得.落單前要交出優惠卷,選了 : 蝦餃,燒賣,义燒餐飽.下午茶時段,客人唔多.最快上係义飽,然後蝦餃,最後最後係燒賣,客人又唔多,但等左好耐,即叫即蒸都使咁耐架,搞咩呀.好在唔趕時間.樣樣都好食,又夠熱,賣相亦好好.茶就係普洱,冇得選既.如果優惠卷可以午餐時都用埋就好了.
蝦餃,燒賣,义燒餐飽.
下午茶時段,客人唔多.
樣樣都好食,又夠熱,賣相亦好好.茶就係普洱,冇得選既.
如果優惠卷可以午餐時都用埋就好了.
2011-05-25
2011-05-26 12 瀏覽
:經過「釜屋之役」(見本人食評〈永不說永不?不!〉),我深刻反省了好久。今天,即使接二連三「被迫」改單,以及等那腸粉等了足足一個小時 (幸好我有先見之明,帶了小說出門 ),我也「心平氣和」。一個人飲茶向來容易「漏單」,眼見店員忙到不可開交尚且幫我添茶遞水,又主動給我膠盒外帶吃剩的點心,加上誠意的道歉 (真心的,一句就夠;敷衍的,火上加油),我是怎麼也恨不起來。進店已過兩時,踏入午茶時分不但全店滿座,更有短短的「人龍」(從我入座到離開一直在 )。一個人,幸運地不用等候。先說環境。裝潢色系恕我不敢恭維,坐得也不太舒服 (卡位好像比較闊),桌與桌之間靠得太近。幸好樓底夠高,不然又擠又吵,真悶死人!店員快手快腳地上茶 (是店員從咖啡壺斟出來的「例茶」,沒茶味可言 )。除了點心,還提供泰式粉麪小吃,心無旁鶩的我只研究點心紙 (超過五十款,都是大路款式)。有些點心我是一見必下單的,像鵪鶉蛋燒賣 ($16) 和安蝦鹹水角 ($12),這裡皆有 。瞥見香煎蘿蔔糕 ($12),忽然想吃辣椒醬……啊不 ,是蘿蔔糕蘸辣椒醬,遂點了。最後多加一客腸粉,相信是全店最具特色的點心──脆皮鮮蝦腸 ($20),也就差
:經過「釜屋之役」(見本人食評〈永不說永不!〉),我深刻反省了好久。今天,即使接二連三「被迫」改單,以及等那腸粉等了足足一個小時 (幸好我有先見之明,帶了小說出門
人龍從沒有「短」過
全場滿座
各式餐牌單張
是你吧?叫食客久等的罪魁禍首,還有團購……
沒味道的茶
。瞥見香煎蘿蔔糕 ($12),忽然想吃辣椒醬……啊不
,是蘿蔔糕蘸辣椒醬,遂點了。最後多加一客腸粉,相信是全店最具特色的點心──脆皮鮮蝦腸 ($20),也就差不多了。(等候期間見鄰桌離座遺下一單張,順手抄起一看,居然是「$24 優惠券自選套餐──三款自選招牌點心連兩位茶芥」好便宜啊
!點心選擇也不差呢,蝦餃燒賣,連脆皮鮮蝦腸都有。可惡,為甚麼我不早一點看到
?)
鹹水角賣相不俗,內餡卻令人失望
最早上桌的鹹水角一客三隻,脹鼓鼓的橄欖外型加上米黃色的乾爽「珠皮」,賣相可觀。一咬,厚薄適中,香脆軟糯兼備,四元一隻水準真的沒話講
……然而吃到內餡,火熱的心瞬間凝結成冰:餡料不但細碎欠缺口感,芡汁之多真是平生未見
!調味亦不甚合意,蝦米冬菇等味均嘗不出來。裡外反差太大了,拉上補下,只勉強及格。
蘿蔔糕不行,全靠美味辣椒醬救它一命
蘿蔔糕同樣三件。兩面煎得金黃,略厚,質感硬實,粉漿多而蘿蔔絲少,臘味幾乎「只嘗其味未見其形」 (見圖),非常失望
。幸好那小碟子辣椒醬意外地美味 (本來就是為了它才下單的嘛
),辣而不嗆,醬裡的椒茸也可口,多蘸點醬覺得糕還能吃──同樣四元一件就不苛求甚麼了。

嘗過兩款不太滿意的點心後,我收拾心情等待我的最愛──鵪鶉蛋燒賣。閱畢小說一個章節,再看看手錶,不覺十五分鐘過去。揚手詢問餘下兩款「下落」,店員竟道出殘酷事實:「不好意思小姐,鵪鶉蛋燒賣賣光了!」哎,我的心愛,為何偏偏是你
?「賣光了該告訴食客啊,」我取過點心紙快速看了數秒,「那我改要精制馬拉糕 ($16) 不,還是奶皇菠蘿包 ($18) 好了。」時屆兩時四十五分。又是四十五分!當時心忖,別重溫兩天前那「惡夢」,千萬不要……

接下來的「錯送」點心情節,真慶幸自己沒有動怒,反覺啼笑皆非──

店員先送來修改後的帳單,已經是第三張 (之前錯算茶錢曾修正一次),居然又錯了
!「我說改奶皇菠蘿包,不是馬拉糕。」不料店員甲剛拿走錯單,店員乙已送上冒煙的馬拉糕 (這次倒快得「離譜」)。「不好意思,我沒點馬拉糕。」過一陣子店員送上奶皇包──不過是流沙奶皇包 ($18)。至此,我不得不承認,我又一次身陷「惡夢
!「是奶皇『菠蘿』包,不是奶皇包啊!」我滿額「黑線」,嘴角「抽搐」,指著第四張帳單如此解釋。待真正的「主角」上場,已經下午三時。有趣的是,在我「享用」期間,店員竟又兩次送上同款點心。我說來了正在吃呢,他兀自喃喃自語:「奇怪,明明是三十一號!」鄰桌先生搭訕道:「來了一盤又一盤,吃光還有,不錯呀!」我忍不住別過臉去翻了個大大的白眼,回頭拿起桌上的「四條 A」(我給那四張帳單取的小名
),邊揚著邊微笑道:「是呀,如果免費的話。看看我手上這疊錯單!」他不再說話。
退而求其次的奶皇菠蘿包,尚可
奶皇菠蘿包,與近日曾在飲食節目《街坊食神》中亮相的、點點心的「真係菠蘿包」如出一轍──就是奶皇餡內加入貨真價實的菠蘿
。酥皮鬆脆度尚可,包身柔軟;惟奶皇味道不夠香甜,菠蘿果肉也少,調味不及點點心的好。表現一般。

吃罷菠蘿包,該死的脆皮鮮蝦腸依舊「杳無音信」,我硬著頭皮再次「催單」:「先生,脆皮鮮蝦腸我等了一個小時,請問……」「甚麼
?馬上來馬上來!」從他驚訝的語氣和飛快跑向廚房的身影,我知道我找對了人 (沒穿制服的他該是「話事人」,我猜
)!結果他一出馬不足三分鐘便來了──天,他端來的竟是韮皇鮮蝦腸 ($20) (那一刻我真想──抬望眼仰天長嘯壯懷激烈……
)!「先生,是『脆皮』鮮蝦腸!」「噢,再做再做,脆皮鮮蝦腸──」一陣風似的,他又往廚房方向奔去。
等了足足一小時的脆皮鮮蝦腸,還不錯
脆皮鮮蝦腸果然是四款點心中最「美味」的:薄滑粉皮、香脆米網 (?)、爽口蝦餡加上甜醬油,熱呼呼的不能說不好吃
。只是純鮮蝦餡味道比較單調,如多夾些蔥花韮黃等配料在內,口感將更豐富。另腸粉皮雖滑但米香不足,稍稍扣分。
改來改去,非我所願
服務方面委實差強人意 (我不發脾氣不代表分數及格
):遺單錯送的情況嚴重,人手不足顯而易見。眼看眾店員全場奔走一副忘卻自己姓甚名誰的忙碌樣子,說句公道話,不是他們的錯!設特價、辦團購,無疑吸引人流;但廚房和樓面根本不勝「負荷」,影響出品水準之餘又待慢食客
。老闆得想想辦法了,長久下去勢必得不償失。
2011-05-21
人龍從沒有「短」過
全場滿座
各式餐牌單張
是你吧?叫食客久等的罪魁禍首,還有團購……
等了足足一小時的脆皮鮮蝦腸,還不錯
改來改去,非我所願
  • 脆皮鮮蝦腸
之前係groupon買左兩張coupon今日特登帶母親大人黎試食間鋪都好易揾雖然佢地址寫住係廟街但其實係馬路既另一邊澳洲牛奶公司後面條街餐廰以紫粉紅色同黑色為主吊燈仲好靚不過佢俾我個feel有D似泰國菜多D一坐低就問侍應可唔可以一次過用兩張coupon佢話無問題 仲即刻攞張點心紙俾我地劃每張coupon可以劃3樣點心咁我地一共劃左6樣潮州蒸粉粿: 好靚, 三粒都好飽滿。d皮厚度適中, 軟QQ的, 一d都唔un唔難咬。餡料比軟多粉葛, 少少西芹, dd蝦米, 得一粒花生。調味恰當, 食落好清爽&清新, 我個人最愛哩款鮮蝦菜苗餃: 其中有一粒個皮爆開左, 不過都好靚好大粒。個皮都係咁正, 餡料係白菜仔切幼粒, 同埋幾粒蝦肉, 咬起黎好爽口彈牙, 又係一道好清新既點心, 唔錯!脆皮鮮蝦腸: 豉油係另上, 不過我最終都係倒左落去, 因為佢好軟稔稔, 比軟難挾 d皮雖然軟, 但唔係話食落去一糰粉, 你仲係同一個感覺: 好Q軟熟呀~!! 加埋入面d脆脆同勁大隻又彈牙既蝦.......我只可以講: 唔食....就笨雞球大包: 個包真係幾大, 仲要好清楚見到有1/4隻雞蛋係入面, 仲有蝦肉. 雞肉,
之前係groupon買左兩張coupon

一坐低就問侍應可唔可以一次過用兩張coupon
佢話無問題 仲即刻攞張點心紙俾我地劃
每張coupon可以劃3樣點心
咁我地一共劃左6樣
雞球大包: 個包真係幾大, 仲要好清楚見到有1/4隻雞蛋係入面, 仲有蝦肉. 雞肉, 叉燒。個包身都幾軟熟, 可惜d餡既調味好淡.......
豐料糯米雞: 哩個好似簡單左少少, 因為個餡只有一舊叉燒, 1/2個咸蛋黃, 仲有d切粒冬菇肉, 又係味道偏淡, 麻麻......
芋絲炸春卷: 本身好期待哩個架......可惜, 佢衰在主角﹝芋頭﹞一d都唔粉香, 同埋冬菇同肉碎都幾多吓, 食落去最出都係d冬菇味, 真係『妹仔大過主人婆』
, 可取之處係外皮脆身不厚

服務都唔錯, 侍應都會勤加茶﹝只得一種茶供應, 另有熱水﹞, 都幾有禮貌
座位都幾闊落, 有幾張卡位提供
可能係啱啱開業, 我見有位疑似老闆既男子一直企係收銀位附近
俗稱: 睇場

其實d點心都幾好, 只係師傳某d點心淡味左少少, 如果可以落重d調味, 應該會客似雲來

2011-05-17
  • 潮州蒸粉粿
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 脆皮鮮蝦腸
2011-05-16
地方寬闊裝修清潔用coupon 試了下午茶點了焗叉燒飽熱騰騰的我媽媽說比添好運更好吃恕我不敢苟同無可否認 飽是新鮮軟綿綿的餡料是很充足的糯米鷄嘩好大隻呀我覺得糯米有點硬我認為好的糯米鷄一定要有臘腸所以美中不足菜苗蝦餃我覺得太多蝦了完全淹沒菜的清香不推介總的來說很平意侍應很有禮貌地點方便
地方寬闊
裝修清潔