📍 位置就在沙田的心脏地带,交通超级便利。店面不大,但布置得温馨又时尚,一走进去就感受到了浓浓的台湾风情。🥤 首先,我要大力推荐他们的茉香绿奶茶!🍵 那茶香,简直了!仿佛置身于阿里山的茶园中,每一口都能感受到大自然的清新。而且甜度适中,不会太腻,真的是我喝过的最正宗的台式奶茶之一!🍢 接下来是椒盐甜不辣,这名字听起来是不是有点怪?但相信我,它绝对会颠覆你的味蕾体验!🌶️ 口感Q弹,椒盐的香味恰到好处,甜中带辣,辣中带甜,简直是味觉的盛宴!🍟 最后要说的就是梅子地瓜薯条了!🍠 薯条炸得金黄酥脆,搭配上酸甜的梅子酱,简直是绝配!每一口都能吃到地瓜的香甜和梅子的清新,让人欲罢不能!🌟 总的来说,这家台式奶茶店真的值得一试!无论是奶茶还是小吃,都做得非常地道。下次去沙田的时候,记得要去尝尝哦!😋😋

2024-04-09
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2024-04-15 48 瀏覽
做完gym經過地下呢間好多人排隊等買左杯熱大甲芋頭鮮奶🥛一開始我5知冇搖勻就飲 成口都牛奶😂😂因為都好滿 要飲幾啖再搖勻d芋頭之後飲微微暖 芋頭跟牛奶混在一起 甜甜的更好飲另一杯買回去給哥哥 懶得想就點了「廢時諗奶茶」店員會自選2款配料加入去我要了半糖少冰哥哥都話好好飲!!叫我下次去做gym再買又買了芋泥肉鬆窩夫 即叫即整要等一陣本來想買返屋企 但又怕淋左5好食即場一個人食左半份就飽左窩夫好有蛋香味 肉鬆份量都多但如果多d芋泥就更好了芋泥不會太甜一定要趁熱食! 因為另外半份拎到返屋企都冇食了店裡仲有好多樹懶產品賣 好可愛 哈哈
做完gym經過地下呢間好多人排隊等

買左杯熱大甲芋頭鮮奶🥛
一開始我5知冇搖勻就飲 成口都牛奶😂😂
因為都好滿 要飲幾啖再搖勻d芋頭
之後飲微微暖 芋頭跟牛奶混在一起 甜甜的更好飲

另一杯買回去給哥哥 懶得想就點了
「廢時諗奶茶」店員會自選2款配料加入去
我要了半糖少冰
哥哥都話好好飲!!
叫我下次去做gym再買

一定要趁熱食!
因為另外半份拎到返屋企都冇食了

店裡仲有好多樹懶產品賣 好可愛 哈哈

2024-04-05
10 分鐘 (堂食)
  • 廢事諗奶茶
2024-04-13 79 瀏覽
今日朋友話去石門那邊食飯,一出地鐵站就見到廣場有人表演雜技,兩旁有兩個大商場。由於時間尚早,我入了其中一個京瑞廣場嘆冷氣,突然看到一間茶飲店名字很特別~叫「廢茶」,剛巧我非常口渴😉店員介紹我飲一杯叫花漾檸華,入口冰凍解渴,桂花味非常突出,而且更有桂花愛玉令口感更加突出,店員果然冇介紹錯👍另外我朋友叫了杯費事諗奶茶,他說好耐未飲過咁香濃嘅珍珠奶茶😘在等嘅過程中見到其他客人叫了一款小食叫抹茶夾餅好似幾正,結果我哋又叫了一份試吓,夾餅鬆脆抹茶味突出加上紅豆簡直係絕配。今次真係未食飯先興奮😃

2024-04-12
5 分鐘 (堂食)
$45 (其他)
2024-04-10 37 瀏覽
值得一試的飲品和小食店。我同朋友點了兩杯飲品和一個小食,包括黑糖珍珠咖啡拿鐵和黑糖珍珠厚奶,還有抹茶紅豆奶蓋夾餅😍。朋友飲黑糖珍珠咖啡拿鐵。飲品結合了咖啡和黑糖珍珠的經典組合。我喜歡它濃郁的咖啡香氣,與黑糖珍珠的甜度恰到好處。咖啡的苦味和黑糖珍珠的嚼勁相互襯托,非常美味。我杯黑糖珍珠厚奶和前一款類似,但加入了濃郁的厚奶。它的口感更為濃厚,奶香濃郁。黑糖珍珠的甜度再次與奶香完美融合,帶給我一種濃郁又滑順的口感。抹茶紅豆奶蓋夾餅,夾餅上鋪滿了抹茶奶蓋和紅豆,外層酥脆,內裡軟綿。抹茶奶蓋的濃郁抹茶味和紅豆的甜度相得益彰,形成了絕妙的口味組合。鋪頭有好可愛的樹懶。杯裝圖案也很可愛。下次會試吓其他飲品和小食。

2024-04-09 31 瀏覽
飲品: 青黃檸檬紅茶 + 水蜜桃烏龍多多飲品可以揀走甜,依樣幾好❤️不過最令我心心眼係佢有「雞蛋布丁」買左2個試下,可以配送一款配料,最後我揀咗紅豆同芒果寒天布丁幾滑,都食到有雞味,最最最緊要吾係好甜(我好怕勁甜架野),反而紅豆🫘好淋,不過偏甜,似日本紅豆蜜咁架感覺想清d, 芒果寒天會好好多不過我個人食開淡味,如果你鐘意好「日本」果類布丁,有機會吾係你想像中咁所以好唔好食,好個人,平平地試吓其實無壞,想甜d,係屋企加花奶都得🤣利申:果日去拎完回鄉卡,自費買的
飲品: 青黃檸檬紅茶 + 水蜜桃烏龍多多

飲品可以揀走甜,依樣幾好❤️

不過最令我心心眼係佢有「雞蛋布丁」

買左2個試下,可以配送一款配料,最後我揀咗紅豆同芒果寒天

想清d, 芒果寒天會好好多

利申:果日去拎完回鄉卡,自費買的
2024-03-28
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (其他)
  • 雞蛋布丁
2024-04-08 18 瀏覽
完全就係比一大埋樹懶吸引嘅地方🦥有大大小小嘅樹懶,每一隻都好懶好ʜᴇᴀ咁,呢間除咗有廢水之外,仲有好多精品買添🙈~除咗廢水之外,仲有特色小食🤪同學仔們閒日幫襯仲有得減$3,放完學嚟飲杯廢水再食個小食都唔錯嫁🤣1️⃣ 青黃檸檸紅茶🍋係好特別嘅茶~ 平時飲嘅都係黃色檸檬嘅茶,今次有埋青檸,口感好清新,好啱夏天飲,消暑又解渴😆2️⃣ 芋芋雙層🍠睇到有關於芋頭、芋泥、芋蓉乜乜就即刻心心眼咗,實在係太中意芋頭類了😍 呢杯芋芋雙層嘅甜度係固定咗,除咗有底層嘅芋泥之外,仲有中間嘅紫薯同面層嘅奶蓋,無可否認嘅係芋頭同紫薯真係好ᴍᴀᴛᴄʜ 🥹 加埋奶蓋鹹鹹哋好邪惡😈3️⃣ 黑糖珍珠芝士奶蓋厚吐司🍞黑糖珍珠奶茶就成日飲,將呢樣配落去吐司度就真係第一次食😆黑糖珍珠咬落嘅口感煙煙韌韌,吐司係大大塊厚厚嘅丹麥吐司,牛油味好香亦都好酥脆,整個配搭食落好特別🙈
完全就係比一大埋樹懶吸引嘅地方🦥

除咗廢水之外,仲有特色小食🤪

1️⃣ 青黃檸檸紅茶🍋
青黃檸檸紅茶

2️⃣ 芋芋雙層🍠
芋芋雙層

3️⃣ 黑糖珍珠芝士奶蓋厚吐司🍞
黑糖珍珠芝士奶蓋厚吐司

黑糖珍珠奶茶就成日飲,將呢樣配落去吐司度就真係第一次食😆

其他
青黃檸檸紅茶
芋芋雙層
2024-04-04 30 瀏覽
在石門做完運動就嚟買嘢食,店內好多可愛嘅廢茶家族,亦可以買番隻廢茶回家。雞蛋布丁杯配黑糖珍珠、桂花珍珠 。入口布丁滑滑,再食到彈牙嘅珍珠,桂花珍珠好清香喎⋯⋯(可以配搭一款或兩款珍珠)炸桂花花枝丸本身炸花枝丸已經好食,彈牙之餘,表面包裹一點點桂花糖漿,多啲層次。台式手抓餅芋泥肉鬆餡,手抓餅烘得好香,入面食到豬肉鬆同綿綿嘅芋泥蓉。水蜜桃烏龍茶加黑糖珍珠我鐘意烏龍茶唔太濃,飲落有水蜜桃香味,又有咬口嘅黑糖珍珠,成杯飲落唔會過甜。

雞蛋布丁杯
配黑糖珍珠、桂花珍珠 。
入口布丁滑滑,再食到彈牙嘅珍珠,桂花珍珠好清香喎⋯⋯
(可以配搭一款或兩款珍珠)

炸桂花花枝丸
本身炸花枝丸已經好食,彈牙之餘,表面包裹一點點桂花糖漿,
多啲層次。

台式手抓餅
芋泥肉鬆餡,手抓餅烘得好香,入面食到豬肉鬆同綿綿嘅芋泥蓉。

水蜜桃烏龍茶加黑糖珍珠

2024-04-04 21 瀏覽
去咗石門工作,夏日炎炎 下班之後想飲啲清涼飲品 食啲小食 見到呢一間廢茶🧋好多不同的樹懶物件,例如有公仔 咕臣等等 好適合我而家嘅心聲🤪😛佢主打係台式茶飲 但係都有不同類型嘅小食價錢公道 大概都係30幾蚊起服務生殷勤有禮 , 叫咗兩杯飲品 同小食🔶大甲芋頭鮮奶鍾意芋頭嘅必叫! 濃郁新鮮鮮奶混和濃厚芋泥 非常綿密飲落去仲有芋粒 飽肚又好飲🔶黃金香芒呢個係幫我屋企人叫嘅外賣,芒果🥭混合而成嘅沙冰 上有勁厚嘅芝士奶蓋 夏日炎炎飲呢個真係透心涼!🔶小食叫咗台式手抓餅🫓口味叫了玉米🌽芝士吞拿魚大概要等15分鐘,因為係即叫即整一盒有四件,熱辣辣 餡料有熱熔嘅粟米加上芝士 吞拿魚 配搭非常之match~ 作為小食啱啱好❤️
去咗石門工作,夏日炎炎 下班之後想飲啲清涼飲品 食啲小食

佢主打係台式茶飲 但係都有不同類型嘅小食
價錢公道 大概都係30幾蚊起

服務生殷勤有禮 , 叫咗兩杯飲品 同小食

🔶大甲芋頭鮮奶
鍾意芋頭嘅必叫!
濃郁新鮮鮮奶混和濃厚芋泥 非常綿密
飲落去仲有芋粒 飽肚又好飲

🔶黃金香芒

🔶小食叫咗台式手抓餅🫓
口味叫了玉米🌽芝士吞拿魚
大概要等15分鐘,因為係即叫即整
作為小食啱啱好❤️
2024-04-03 44 瀏覽
我哋同啲小朋友成日都會喺石門出現,作為珍奶控🧋嘅我哋會試吓嗰度唔同嘅台飲店~其中一間就係有好多cute cute樹懶公仔嘅廢茶🦥兩個小朋友一邊飲一邊同樹懶打卡😂勁鍾意食珍珠嘅我哋試咗黑糖珍珠厚奶🧋由於🈚️茶嘅成份,比較適合小朋友飲👧🏻👦🏻黑糖珍珠夠煙靭,配上香滑嘅鮮奶同埋香濃嘅奶蓋,大人同小朋友都好鍾意。天氣咁熱,表姐仔揀咗酸酸甜甜好清爽嘅草莓多多🍓味道就好似冰凍士多啤梨益力多咁,唔覺唔覺就飲曬成杯😆小食我哋就試咗即叫即做黑糖珍珠鬆餅窩夫🧇窩夫外脆內軟,配埋煙靭嘅黑糖珍珠同埋香濃嘅忌廉奶蓋,口感豐富。

黑糖珍珠鬆餅窩夫
黑糖珍珠鬆餅窩夫
2024-03-31 97 瀏覽
週末,我和老婆我去石門京瑞廣場逛下,見有一家竟叫做「廢茶」的台式飲品店,好奇去試下。廢茶的店面裝潢簡潔時尚,放置了很多手抱毛公仔~樹懶,給人一種舒適懶洋洋的感覺。我們不知道該選擇什麼,於是決定點一些他們的招牌商品。我們擇了兩杯凍朱古力摩卡,每杯$36元,這款飲品混合了濃郁的朱古力和濃郁的咖啡,口感豐富。我們又點了一份抹茶紅豆奶蓋夾餅~$35。這款小吃將抹茶的濃郁香氣和紅豆的甜味結合在一起,搭配著蓬鬆的夾餅,口感不俗。老婆特別喜歡抹茶的味道,她吃得津津有味。我們一邊品味著凍朱古力摩卡,一邊漫步在商場逛,欣賞著各種商品和人潮。

2024-03-29 27 瀏覽
今日去到石門,行下行下,見到一隻好可愛嘅樹懶,即刻被吸引咗眼球。呢間係一間賣台式飲品同小食嘅舖頭。我就買咗抹茶紅豆奶蓋夾餅!等咗一陣,終於有得攞。夾餅夠脆,有陣陣抹茶味,紅豆唔怕太甜,加埋奶蓋濕濕地,唔錯~

抹茶紅豆奶蓋夾餅
2024-03-29
抹茶紅豆奶蓋夾餅
2024-03-27 22 瀏覽
📍廢茶 成日見到呢間好多樹懶嘅廢水舖就黎耍下廢🦥 😂😝🔸脆皮爆漿雞肉捲 $45/2條最愛食台式雞捲,無骨!岩懶人😝雞捲口感扎實且保留肉汁外皮香脆有油香&蜜糖係台灣嘅味道加埋青檸汁調味更好😚🔸芋芋雙層 (芋頭芋泥奶蓋沙冰)$36芋香味超重!芋泥底多一重口感 奶蓋x 芋泥係唔會錯combination 推介芋頭控揀呢杯!🤭🔸黃金香芒(芒果奶蓋沙冰) $36奶蓋超厚 芝士唔會太鹹搶focus😆熱到依家咁飲沙冰岩岩好但整體略甜 不好甜朋友留意😆地址:石門京瑞廣場2期地下G36號舖
📍廢茶
成日見到呢間好多樹懶嘅廢水舖
就黎耍下廢🦥 😂😝

🔸脆皮爆漿雞肉捲 $45/2條
最愛食台式雞捲,無骨!岩懶人😝
雞捲口感扎實且保留肉汁

熱到依家咁飲沙冰岩岩好
但整體略甜 不好甜朋友留意😆

地址:石門京瑞廣場2期地下G36號舖

2024-03-26 20 瀏覽
以樹懶為主題既手搖店🥤店內擺放左多隻可愛既樹懶公仔🦥除左有特色台式飲品之外,仲有多款特色小食同甜品🍮🍴芋泥肉鬆鬆餅窩夫($35)窩夫賣相吸引,口感鬆軟👄夾住滿滿嘅芋泥同肉鬆,芋泥軟滑,甜度適中👌🏻配埋鹹香嘅肉鬆,鹹甜鹹甜既味道幾夾👐🏻🍴黑糖珍珠咖啡拿鐵($36)拿鐵味道濃郁👅咖啡味幾香☕️奶既比例適中,口感順滑,黑糖珍珠煙韌有咬口👍🏻🍴大甲芋頭鮮奶($36)芋泥綿密,食到少少芋頭粒粒,唔會好甜,同鮮奶好夾。

🍴芋泥肉鬆鬆餅窩夫($35)

🍴黑糖珍珠咖啡拿鐵($36)

🍴大甲芋頭鮮奶($36)
芋泥綿密,食到少少芋頭粒粒,唔會好甜,同鮮奶好夾。

2024-03-24 20 瀏覽
行山之前買杯廢茶,一路行一路飲先~喺石門入面嘅京瑞廣場地下出面有好多好可愛嘅公仔賣架!超級可愛嘅豬同埋熊仔!抹茶咖啡拿鐵 $36我哋揀咗走糖 但係冰度就係固定嘅 抹茶味會比較突出 份量超級大杯青黃檸檸紅茶 $30呢個就揀咗微糖同埋少冰 夏天飲都幾解渴 有點似凍檸茶黑糖珍珠木糠布甸 $24上面超級多黑糖珍珠 主要係木糠碎為主 最底層有啲cream 飯後甜品廢茶 (京瑞廣場2期) (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G36號舖
行山之前買杯廢茶,一路行一路飲先~
喺石門入面嘅京瑞廣場地下
出面有好多好可愛嘅公仔賣架!
超級可愛嘅豬同埋熊仔!

抹茶咖啡拿鐵 $36

青黃檸檸紅茶 $30
呢個就揀咗微糖同埋少冰 夏天飲都幾解渴 有點似凍檸茶

黑糖珍珠木糠布甸 $24

廢茶 (京瑞廣場2期) (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G36號舖
🦥🟡 【 廢茶X PUGB特飲 】 🟡🦥⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄廢茶近日有新搞作❤️‍🔥 破天荒聯乘大熱手遊PUBG推出期間限定絕地爆珠特飲‼️🍍以菠蘿果肉漿混入有氣梳打,再加入粒粒優格爆珠,香甜之餘仲有爆裂口感,好過癮🤩💛依家凡購買絕地爆珠特飲,或於廢茶作任何消費+參加PUBG discord,均可獲得限定PUBG虛寶獎賞遊戲卡一張,各位手遊迷可以出動了😎⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄💥絕地爆珠特飲 - 🍍菠蘿蘇打優格爆珠($38/期間限定)(甜度冰度固定)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄廢茶🏠尖沙咀店📍地址:加拿分道37號地下A鋪 (格蘭中心對面)🏠石門店📍地址:沙田石門京瑞廣場2期地下G36號鋪
🦥🟡 【 廢茶X PUGB特飲 】 🟡🦥

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

💥絕地爆珠特飲 - 🍍菠蘿蘇打優格爆珠
($38/期間限定)
(甜度冰度固定)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

廢茶
🏠尖沙咀店
📍地址:加拿分道37號地下A鋪 (格蘭中心對面)

🏠石門店
📍地址:沙田石門京瑞廣場2期地下G36號鋪