2022-01-29 199 瀏覽
之前出港島,有經過海之戀商場,睇到個招牌,之前都有聽人講過,今日專登出荃灣,果然冇讓我失望。我地點嘅係雙人份套餐,168可以揀套餐。我地揀左米飯個套餐。服務員端上黎嘅時候我地真係超級震驚!!本身仲以為細細份,會唔會唔飽,結果真係多焦慮左。酸菜魚唔係好辣同埋勁足料,超級大份,粉絲,酸菜,蓮藕,豆腐⋯特別係粉絲,超級多超級好味,吸飽湯汁,湯汁泡飯都好好味。「雨露均霑」其實就係紅糖糍粑。外焦內軟,同埋好糯,外面有黃豆粉,可以沾紅糖醬食。食左好多,唔會膩,食完仲想食,可惜酸菜魚太大份,飽到我地走唔到路,個份量真係可以三個人食飽。佢地服務態度真係超級好!店裡人手不多,但係真係做得好好,上菜速度非常之快。同埋最好嘅係佢哋防疫工作,張枱抹左好多次,快速消毒水抹,同埋食野嘅隔板過一會就攞走抹一次,或用消毒水噴。第一次寫食記,真係因為非常好先會寫,總之係非常之推薦。
第一次寫食記,真係因為非常好先會寫,總之係非常之推薦。
2022-01-29
  • 老坛酸菜鱼
  • 雨露均霑
2022-01-08 196 瀏覽
食嗰陣時已經講明咗走辣,嚟到都係有辣椒,掂都未掂過同佢講可唔可以換過碗,竟然將啲辣椒攞走就當係另外個waiter係咁咳,都唔知做乜,下次唔幫襯,附近仲有更加好嘅酸菜魚成個態度超級差,同埋酸菜魚冇銅鑼灣嗰間咁好味

成個態度超級差,同埋酸菜魚冇銅鑼灣嗰間咁好味
2021-12-05 473 瀏覽
諗諗吓好耐冇食過酸菜魚,今日就喺附近搵吓有冇咩未食過嘅酸菜魚餐廳,就搵到呢間新開嘅廚13酸菜魚,咁一定就點左佢哋招牌嘅酸菜魚啦,另外加多個麻辣牛柏葉,同埋我平時都好鍾意食嘅甜品冰粉,接住落嚟講吓佢哋嘅味道先。三樣食物裏邊最滿意係酸菜魚,佢魚肉都算係新鮮,湯底又唔算太過油膩,唯一就係如果擬三百幾$400呢個價錢來講比一般我食開嘅酸菜魚佢係最貴嗰間,但係份量又唔算特別多,感覺性價比唔高。然後到佢哋嘅麻辣牛柏葉, $98加埋一即係$100多啲,但係係好細碟嘅牛柏葉,都係比一般小食嘅價錢來講佢都係偏貴,味道都係屬於適中。最後佢哋嘅甜品冰粉睇圖片都應該睇得出應該係落咗太多糖,太過甜啦,呢個食唔到因為太過甜浪費咗。另外又叫咗一個白飯配魚食,佢哋嘅飯比較淋,不夠粒粒分明。
2021-12-04 405 瀏覽
星期六同朋友午餐一聚,知道海之戀開咗一間食酸菜魚嘅分店,大家決定去試吓,而且荃灣店仲有限定午餐套餐,真係抵好多!我哋決定叫一個二人份酸菜魚套餐仲可以配飯或米絲、包括指定配菜:金茹、豆腐、蓮藕片、粉絲全部都入曬未又酸又辣~仲包兩罐汽水!酸菜魚味道都唔錯不過可以再酸多少少,而且二人份量都好十足!另外我哋仲叫咗兩個小食,老虎椒愛鬆花蛋、正經的鷄被撕,味道、辣度都可以,份量適中啦!服務、環境都令人食得很舒服,可以再來呀!

正經的雞被撕
老虎椒愛鬆花蛋

服務、環境都令人食得很舒服,可以再來呀!
正經的雞被撕
老虎椒愛鬆花蛋
2021-11-28 239 瀏覽
今天荃灣一日遊,最後去了海之戀的廚十三。先來前菜爽口牛柏葉,牛柏葉都算爽口辣到OK但偏鹹。食串菜魚一定要第一啖先嚟試吓個湯底,屬於偏青湯底,不油膩,酸味夠重,喜歡酸的朋友應該會喜歡,我是叫了正常辣辣到啱啱好。講返湯底配菜有金菇,豆腐,萵筍,蓮藕,鮮腐竹,酸菜,但咁嘅價錢份量實在太少。都到主角”魚 及酸菜” 魚,尚算新鮮,但份量都是偏小,而且好多有骨。酸菜都是用比較好的選材。最後甜品嚟一個紅糖冰粉,好鬼甜。最後買單五百幾蚊,酸菜魚來說性價比就比較低一點。
今天荃灣一日遊,最後去了海之戀的廚十三。
先來前菜爽口牛柏葉,牛柏葉都算爽口辣到OK但偏鹹。
最後甜品嚟一個紅糖冰粉,好鬼甜。
最後買單五百幾蚊,酸菜魚來說性價比就比較低一點。
2021-11-22 344 瀏覽
{海之戀商場 - 廚十三老壇酸菜魚}今晚去左海之戀商場搵食,之前經過呢間廚十三老壇酸菜魚一直都想試,今次再經過就入去試吓。星期一晚上冇坐滿,唔駛等位就入得。我地叫左呢個二人餐:小食香酥雞翼,好大份,新鮮炸起好香:主角到了,成張枱咁大份:我地加左一個餸-豆卜,其餘都係本身有既,呢個酸菜魚夠酸,帶香,唔算太辣。兩個人食呢個餐好飽,好彩都食得哂😋埋單三百多元。
{海之戀商場 - 廚十三老壇酸菜魚}

星期一晚上冇坐滿,唔駛等位就入得。

我地叫左呢個二人餐:

小食香酥雞翼,好大份,新鮮炸起好香:
香酥雞翼

主角到了,成張枱咁大份:
老壇酸菜魚

兩個人食呢個餐好飽,好彩都食得哂😋

埋單三百多元。
2021-11-22
2021-11-13 305 瀏覽
Other than the set person pickle fish soup rice or noodle, all other dishes are a rip off! Had the sesame chicken at $98 and it's not even a quarter of a shredded chicken. Half the chicken was chicken skin too. Not worth the money for the amount of food at ok taste. When I mentioned this to the waiter when I paid he pretended not to understand me. So obviously I'm not the first person who has made such a comment.
2021-11-06 399 瀏覽
因為新開的餐廳,附近的也給我試過哂,酸菜魚讓我想起返大陸同朋友一起食過的酸菜魚,所以開業後一定要來試。可能新店開張,送杯麵,回家吃後,麵似粉絲,有點辣,好吃。小份酸菜魚都夠3-4人吃,酸菜唔鹹,魚唔腥,有骨但可接受,可揀辣同唔辣,十分窩心。上上簽是店員推介的,其實冇咩特別,只是吃到辣罷了。雞翼脆口,骨巳處理為單骨,熱辣辣,但欠缺一點特色。油條外脆內軟,份量足夠。店舖環境舒適,坐得舒服,員工勤勞。見有人外帶飲品,感無奈,香港人總是沒想到別人也要糊口,說真的連飲品錢都想唔俾,不如留在家中吃吧!
因為新開的餐廳,
附近的也給我試過哂,
酸菜魚讓我想起返大陸同朋友一起食過的酸菜魚

所以開業後一定要來試。
可能新店開張,

有骨但可接受,
可揀辣同唔辣,
十分窩心

上上簽

上上簽是店員推介的,
其實冇咩特別,
只是吃到辣罷了。

雞翼脆口,
骨巳處理為單骨,
熱辣辣

但欠缺一點特色。
炸大油條

油條外脆內軟,
份量足夠

店舖環境舒適,
坐得舒服,
員工勤勞。
見有人外帶飲品,
感無奈,
香港人總是沒想到別人也要糊口,
說真的連飲品錢都想唔俾,
不如留在家中吃吧!
2021-10-29 375 瀏覽
廚十三酸菜魚終於係荃灣開分店,吾洗出去面食。我特登平日出去食,吾洗排隊。平日會有午市套餐由12點至到下午4點時段,有1人套餐$88或2人套餐$168。可以配飯/米線,仲包埋野飲。酸菜魚入邊仲有配菜(有金菇、豆腐、蓮藕片同粉絲)相當足料,夠晒飽。魚肉夠滑同埋冇咩魚刺,配飯一流,因我今次食2人餐,可以一個揀返一個揀米線,可以試晒兩種唔同食法。我覺得配米線食都幾特別,值得推介👍🏻我仲叫咗個雞腳小食,跟我自己本身好鍾意食雞腳,所以想試下,點知佢地果腳腳令我好失望,又貴又唔好食

2021-10-24 322 瀏覽
近年好多人去食酸菜魚 成為大家飲食文化潮流 , 剛剛前幾日相約朋友到荃灣行街, 收到風近排開了廚十三新店 所以一於行去品嚐一下, 外看裝修好清雅 , 坐位相當舒服, 枱和枱相距合適, 冷氣也充足 對食辣野 好緊要啊當然首先叫了足夠2-3人份量($338)酸菜魚 大大份 d 魚好滑也有相當份量 酸辣味道平均 其中還有筍片, 陳年酸菜等等 伴菜也有不少另外也叫了砵砵雞串 這味菜相信當有趣 , 有雞蛋,雞腎,牛肚,牛栢景台葉,薯仔辣味一流 值得推介给大家玩味十足 傷心涼粉 爽滑口感 是不錯涼伴之選整體食物味道不錯, 具有創新意念, 地方舒適, 服務周到, 大家適逢在荃灣行街, 誠意推介給大家.

當然首先叫了足夠2-3人份量($338)
辣味一流 值得推介给大家
玩味十足 傷心涼粉 爽滑口感 是不錯涼伴之選
2021-10-07 544 瀏覽
係香港好難搵到一間整得好似大陸風味嘅酸菜魚。早2日睇電視見到,又心思思想食,lunch 即去搵黎食下!我嚟嘅時候入枱人數唔多,加上主菜只係得酸菜魚無其他,可能因為咁無咩人,即入得!佢新開張有lunch promotion, 見幾枱人都係叫呢個就試試~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔷酸菜魚中午2人套餐 $168套餐指定左配菜:金菇,豆腐.蓮藕片 配米線/ 白飯我揀左米線,佢放埋入去一齊煮。如果有得揀寛粉就好啦😭首先酸菜,佢話係用發酵左一年嘅芥菜,食落唔太咸,而且爽脆留意食嘅時候好易同泡椒撈亂🙈而鱸魚,都幾多, 每塊都係大塊幼滑,而且又無咩腥味。連我fd 食完都讚d 魚好味!總括: 我地叫左小辣, 一開始食,我仲話無咩辣味唔夠辣,點知越食越辣,仲要食到出汗。辣味好有後勁! 味道上同大陸嘅太二相比,味道都係差d, 相對無吃濃味同無咁酸,可以話係調節左嘅港版味道。而佢個2人份量都幾足下,食完已經再食唔落其他小食大家下次嚟食可以參考下! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道 🌕🌕🌕🌘🌑🌻環境 🌕🌕🌕🌗🌑🐋服務 🌕🌕🌕🌗🌑👛抵食 🌕🌕🌕🌗🌑🔄回頭率 60%~~~~~~
係香港好難搵到一間整得好似大陸風味嘅酸菜魚。
早2日睇電視見到,又心思思想食,lunch 即去搵黎食下!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔷酸菜魚中午2人套餐 $168
套餐指定左配菜:金菇,豆腐.蓮藕片 配米線/ 白飯
我揀左米線,佢放埋入去一齊煮。如果有得揀寛粉就好啦😭

首先酸菜,佢話係用發酵左一年嘅芥菜,食落唔太咸,而且爽脆
留意食嘅時候好易同泡椒撈亂🙈

總括:

而佢個2人份量都幾足下,食完已經再食唔落其他小食
大家下次嚟食可以參考下!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道 🌕🌕🌕🌘🌑
🌻環境 🌕🌕🌕🌗🌑
🐋服務 🌕🌕🌕🌗🌑
👛抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
🔄回頭率 60%

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 廚十三老壇酸菜魚 荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖
📞 24888911

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare #西餐廳 #荃灣 #荃灣美食 #廚十三酸菜魚

2021-10-06
午餐