叫左𝟺款食物:薑絲蛤蜊湯、皮蛋肉鬆、擔仔麵同蔥油雞 (另加個靚仔🍚).擔仔麵還好啦但分量真係𝕞𝕚𝕟𝕚到離地快則𝟸啖都吔完😞.蔥油雞大多係雞翼雞背無乜肉食仲鞋鞋地薑絲蛤蜊湯真係普通到無論點😮‍💨.皮蛋肉鬆係我唔會覆焯嘅原因😶‍🌫️除左擺盤巧求其 皮蛋碎少到幾乎搵唔到叫肉鬆豆腐會令我𝕘𝕦𝕣啲🥲.成餐飯食完都唔飽 但好谷氣就算有𝕔𝕠𝕦𝕡𝕠𝕟都唔會有下次🤭
擔仔麵還好啦但分量真係𝕞𝕚𝕟𝕚到離地
叫肉鬆豆腐會令我𝕘𝕦𝕣啲🥲
成餐飯食完都唔飽 但好谷氣
就算有𝕔𝕠𝕦𝕡𝕠𝕟都唔會有下次🤭
2021-09-24 520 瀏覽
今日出咗去銅鑼灣開會,同同事食埋午餐先收工,又去咗度小月食野,午餐都幾抵食。$78 +10% 包前菜、客飯、飲品。紫菜肉碎湯飲落唔錯,清清地,唔會太咸~自己一向比較怕食濃味野,太鹹太甜都唔鍾意,呢個湯幾啱我口味。G 菜脯蛋飯本身唔鍾意食菜脯,今日午餐想食清淡啲,口痕膽粗粗就試吓啦~一嚟到嗰陣見到有咁多件菜脯蛋,覺得好抵食。咬落去味道都唔錯,有蛋香,菜脯味道適中唔會太鹹太甜,食落去唔錯有少少屋企嘅感覺。熱桂花烏龍茶跟餐免費嘅有汽水、桂花烏龍、玫瑰、黃金蕎麥、台灣高山茶。如果想飲珍珠奶茶嗰啲台式飲品,就要額外+$18。食埋個飯已經好飽所以我唔加了,桂花烏龍茶有淡淡茶香,可以清一清菜脯蛋飯嘅油膩。

紫菜肉碎湯

G 菜脯蛋飯

熱桂花烏龍茶
2021-09-17 490 瀏覽
Times Square coupon 給我理由跑來這裡獨自吃一個簡餐。 經過度小月11:55am 看到還沒開門,外面已經排隊10個人。就想比較一下看看有沒有海港城的好吃。一個人叫了三樣東西:1. 安平鮮蚵湯- 這個最先上。 喝了一口,不但缺乏鮮味,還滿口死鹹味。不知道是不是剛開門,薑味都還沒煮出來湯裡。有點失望啊~2. 擔仔麵- 味道一般般。沒有記憶中的之前吃的度小月好吃。分量還是和以前一樣三口吃完。3. 台南芋糕- 這個很不錯。綿綿的入口即化。味道適中。上面應該撒了很多油蔥酥。所以吃起來香。我一個女生,輕輕鬆鬆吃掉了這三樣東西,還沒有太飽,還想去買甜品吃。心想還好有Times Square coupon,要不然香港的台灣小吃還真不便宜呀。

一個人叫了三樣東西:

3. 台南芋糕-

安平鮮蚵湯
台南芋糕
2021-08-30
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
台南芋糕
2021-07-31 919 瀏覽
嗌咗個胚牙奶茶,勁多冰,冇乜味,另外叫左個炸花枝丸,味道可以嘅但係份量比較少,如多多一粒半就會更加好,而家$58得四粒,等位都唔算太耐,因為始終都係下午茶時間,地方比較細
談及台灣菜,大家都只是想起較普及滷肉飯和牛肉麵,但如果是一些相對地道的台式小菜呢?今次有機會來到銅鑼灣的台灣「過江龍」,百年老店「度小月」,品嚐台灣特色小菜。不過可能是質量問題,在香港的餐廳食物質素頗差,雖然不至於難吃,但很難有再次光顧的理由😟。————————————————————————擔仔米粉🍜($28):米粉幼細軟滑,應該用了新竹米粉;芫荽味香濃,配上大蝦味道不錯;如果米粉內的肉碎分量多一點會更好。擔仔粿條($28):和擔仔米粉差不多,只是換成了粿條,粿條口感軟滑,像河粉。三杯雞煲🍗🧅🧄($98):採用了香葉、蒜頭、蔥段、洋蔥作配料,但雞肉太硬;雞煲內的醬汁不夠香濃,令雞煲不夠惹味。鳳梨蝦球🍍🍤($118):以菠蘿汁作主軸,菠蘿汁香口,但亦因為這原因,汁液蓋過蝦味,嘗不出蝦的鮮味;蝦頭上的炸粉不會太厚,而且蝦肉大件而不乾身。上湯時蔬🥬($78):上湯味頗清淡,味道一般,只是普通貨色。紅麴排骨🍖($88):紅麴第一次食,味道怪怪的,不是太難食,但唔會形容為好食;排骨炆得軟淋,容易入口,口感不錯😋。塔香杏鮑菇炒飯🍄🍛($88):炒飯飯粒偏硬,很難咬;但雞蛋🥚香味四溢,而且配料較多

————————————————————————

擔仔米粉、擔仔棵條

三杯雞煲

鳳梨蝦球

上湯時蔬

紅麴排骨

塔香杏鮑菇炒飯🍄🍛($88):炒飯飯粒偏硬,很難咬;但雞蛋🥚香味四溢,而且配料較多(有杏鮑菇、紅椒、蔥粒),杏鮑菇有口感,味道也香口。
塔香杏鮑菇炒飯

鳳梨乳酸🍍($38):鳳梨味和乳酸比例平均,不會很甜,冰凍解渴🧊。

另外還叫了金萱綠茶🍵和百香果乳酸🥤($38)。
金萱綠茶

總括而言,餐廳的食物雖然很有特色,質素參差,未能保持整體食物水準。

———————————————————————

餐廳的裝修簡單,很多地方例如枱面、櫃桶等,選用了木系材料作主設計,切合百年老店的特色。由於等候人數太多的關係,我們被安排坐在餐廳外的商場延伸部份,亦因此未能感覺到餐廳的懷舊特色,加上商場人流多,環境相對較嘈吵,很難靜靜地聊天。

雖然餐廳的食物水準有待改善,但透過品嘗台灣不同地方的特色食物,令人對台灣的不同層面,例如飲食、社會文化等方面,有更深入的代入感,從而對這地方有更透徹的了解。

———————————————————————

餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤🐤
2021-07-10
15 分鐘 (堂食)
擔仔米粉、擔仔棵條
紅麴排骨
塔香杏鮑菇炒飯
金萱綠茶
  • 擔仔粿條
2021-07-07 1041 瀏覽
午市套餐 都幾抵食啊~選擇都幾多,有肉 有飯 有粉 有面我點了一個 貪心套餐😂貪心嘅我,又想食面 又想食飯!呢個 飯麵套餐....一次過滿足兩個願望啊!size剛剛好,兩樣食得曬!仲有頭盤同drink添啊!難怪門口好多 好多人 排隊啦![[ 也排了半小時]
午市套餐 都幾抵食啊~
選擇都幾多,有肉 有飯 有粉 有面
我點了一個 貪心套餐😂
貪心嘅我,又想食面 又想食飯!

呢個 飯麵套餐....一次過滿足兩個願望啊!
size剛剛好,兩樣食得曬!
仲有頭盤同drink添啊!

擔仔面 滷肉飯

難怪門口好多 好多人 排隊啦!
[[ 也排了半小時[大哭][大哭][大哭]]
2021-07-07
30 分鐘 (堂食)
擔仔面 滷肉飯
  • 蔥油雞
  • 肉燥飯
2021-06-30 689 瀏覽
無唸過咁差,可以用難食黎形容呢一個lunch…如果用$78黎食呢個滷水拼盤飯,完全係唔值,外觀差唔緊要,呢個食物質素真心難食!唯獨有一樣嘢「好」嘅係杯好無難度嘅「瑰麗堂煌」茶!😅……………………..😅……………………..😅幾年前食過一次都覺得差,諗住俾多次機會,今次之後一定唔會再黎,真仲要唔會介紹人黎食……………😶😶😶😶😶😶價錢又唔係平,麻煩都俾啲質素俾啲heart………..😅😅😅😅😅😅

滷水拼盤飯
2021-06-15 796 瀏覽
🇭🇰度小月·呢間我好耐之前食過架啦 次次經過時代廣場都會比佢個味吸引住 點知今次再食超失望😭·三杯雞煲$98 l 紅麴排骨$88佢個三杯雞調味好似出左錯咁 調味好甜 而且完全唔惹味 之後佢D雞都超細粒 而且好多碎骨 超無誠意😭😭佢個排骨叫左稍微好味少少 至少佢係真係炆到淋曬既 但係佢呢個醬汁又係超甜 甜到有D封喉🤦‍♀️·肉燥時蔬$78 l 鹽酥雞$68 之後佢個時蔬正正常常啦 但係呢個價錢就真係偏貴 個鹽酥雞肉質ok既 但係完全唔鹽酥 佢面頭淨係得D胡椒粉 失色少少🤦‍♀️·📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B215號舖📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓31號舖📍深水埗深旺道28號V Walk 2樓142-143號舖
🇭🇰度小月

📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B215號舖
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓31號舖
📍深水埗深旺道28號V Walk 2樓142-143號舖
2021-06-01 1026 瀏覽
係times square行咗一陣都諗唔到食咩見到未食過嘅度小月又唔洗等位就去試下🤣.午市套餐蔥油雞飯+珍珠奶茶 $86擔仔麵+祖傳肉燥飯 +珍珠奶茶 $86.蔥油雞飯我覺得整體普通其實雞件唔算少肉質都OK滑但冇咩驚喜呢個套餐最突出嘅就係佢嘅蔥油的確係幾香配雞同埋餸飯都幾好食午市套餐配小食 都揀咗古早味滷豆腐豆腐都幾滑但係唔算入味擔仔麵同肉燥飯我都覺得中規中矩冇話好特別套餐仲有一個甜品當日係一個香蕉糕外層係水晶皮 口感幾煙韌但我覺得偏甜同埋香蕉精油味有啲重加$8可以升級飲珍珠奶茶味道係唔錯但係份量唔滿上枱份量已經係下圖咁....
係times square行咗一陣都諗唔到食咩

同埋香蕉精油味有啲重

加$8可以升級飲珍珠奶茶
味道係唔錯
但係份量唔滿
上枱份量已經係下圖咁....
珍珠奶茶
2021-05-03
2021-05-31 593 瀏覽
今次來到時代廣場既度小月, 在台灣吃到數次, 今次試試香港分店好唔好食祖傳肉燥飯 ($28)肉燥份量多, 但味道一般, 沒有肉燥香, 很多台灣料理店做得比它出色擔仔麵 ($28)表面有一隻蝦, 麵既份量只有兩啖擔仔棵條 ($28)和擔仔麵一樣, 只不過是變成棵條, 棵條口感和河粉相似烤紹興香腸 ($28)一條香腸切開10份, 吃不出紹興味, 但外表香脆, 很好吃三杯野菌煲 ($78)上枱時還有"咋咋"聲, 非常香, 聞到香味已經流口水入面有幾款菇類, 3色椒, 洋蔥, 薑, 味道非常惹味櫻花蝦高麗菜 ($78)其實就是炒高麗菜再加櫻花蝦, 櫻花蝦好香, 兩樣加埋一起吃很好吃鹽酥雞 ($68)等左半小時才到, 其他食物都吃完了表面有九層塔, 旁邊有椒鹽粉鹽酥雞炸得外脆內軟, 可以看到入面有肉汁, 很好吃總結, 香港度小月食物種類比台灣少, 價錢比台灣貴例如肉燥飯, 台灣賣NT35台幣, 計回港幣大約$10左右香港賣$28貴了1倍有多, 當然香港人工租金不同但在消費者角度, 吃相同的食物, 但價錢貴了1倍就有些不值
祖傳肉燥飯 ($28), 擔仔麵 ($28)
祖傳肉燥飯 ($28)
擔仔麵 ($28)
表面有一隻蝦, 麵既份量只有兩啖
擔仔棵條
擔仔棵條 ($28)
和擔仔麵一樣, 只不過是變成棵條, 棵條口感和河粉相似
烤紹興香腸
烤紹興香腸 ($28)
一條香腸切開10份, 吃不出紹興味, 但外表香脆, 很好吃
三杯野菌煲
三杯野菌煲 ($78)
上枱時還有"咋咋"聲, 非常香, 聞到香味已經流口水
入面有幾款菇類, 3色椒, 洋蔥, 薑, 味道非常惹味
櫻花蝦高麗菜
櫻花蝦高麗菜 ($78)
鹽酥雞
鹽酥雞 ($68)
等左半小時才到, 其他食物都吃完了
表面有九層塔, 旁邊有椒鹽粉
鹽酥雞炸得外脆內軟, 可以看到入面有肉汁, 很好吃

總結, 香港度小月食物種類比台灣少, 價錢比台灣貴
例如肉燥飯, 台灣賣NT35台幣, 計回港幣大約$10左右
香港賣$28貴了1倍有多, 當然香港人工租金不同
但在消費者角度, 吃相同的食物, 但價錢貴了1倍就有些不值
2021-04-03
三杯野菌煲
2021-05-21 649 瀏覽
下午茶時間,食左招牌肉燥飯,冇咩感覺。其實冇希望就唔會有失望,係咁多。點解規定要寫80個字呢?我淨係要肉燥飯食,又冇食其他嘢,咁你即係逼我寫廢話姐?咁你即係逼我寫廢話啫?

大肉燥飯
2021-05-03 731 瀏覽
之前都有聽過度小月,好似係幾有名既台灣菜,咁岩有time square既coupon,所以就去試一試佢。主食方面叫左一個擔仔麵同肉燥飯,其實係想食滷肉飯,可惜佢無,兩道主菜都比較普通,完全無特別,同埋份量好細,個擔仔麵得兩啖😨小菜有黃金蝦卷,本身以為好似天婦羅咁,但係食落似煎釀三寶煮法,無咩蝦味仲有炸花枝丸同三杯雞,花枝丸唔算彈牙,同埋丸入面有啲西芹定唔知咩菜係入面,本人巾少少扣分,三杯雞就好似一個迷你版雞煲,普通鹹味個人覺得最好食係綜合丸湯,有花枝丸,牛丸,魚旦,幾中粒同都算彈牙,湯就唔好鹹同油,推薦😋總括黎講佢啲野單點雖然唔貴,但係份量真係比較少,而且味道唔係特別,性價比低🧐

黃金蝦卷

2021-04-22 814 瀏覽
在公司附近,經常看到很多人在度小月那邊等位,剛好今天沒有人排隊,便到店試試。😍餐牌選擇不多,但每款食品都頗吸引。最後點了滷肉飯及面,另外加了8元飲珍珠奶茶。🧋套餐小食的豆腐很出色,咬下去有驚喜。但不太愛蔥,建議餐廳可以走了豆腐上的蔥花。一飯一面是餐牌上的組合,本以為份量很多,但對於女生來說,份量剛剛好。細細份,吃下去不會感到有體重的負擔。滷肉飯很好吃,飯上滿佈滷肉,可見餐廳食物質素對得住價錢。但面,略嫌油膩。吃完,整個下午,口腔都是那面的油膩味道。飲品方面,因太怕很甜的味道,所以特登在餐紙上寫了少甜,確實味道不太甜,但不足的是,太少珍珠,基本上都沒有咬到珍珠。整體來說,上菜的速度很快,很適合在銅鑼灣上班的打工仔食lunch。雖然餐廳並沒有太多座位,但正正因為少座位,對於一個人去食午餐是很舒服的。套餐的價錢略貴,不過偶然一兩次光顧這店的午餐是可以的。🤑温馨提示,星期一至五,下午一時後就開始很多人,要排隊。

温馨提示,星期一至五,下午一時後就開始很多人,要排隊。
滷肉飯
2021-04-22
滷肉飯
  • 擔仔麵
  • 祖傳肉燥飯
2021-04-19 483 瀏覽
今日終於試到度小月,我地未開門已經排好誇張,因為間舖好細,等位實有排12:00 入到去開始落野食,叫左:1)雙拼擔仔麵~細細碗,米粉加油麵加肉燥,仲有一隻蝦,好精緻,味道幾好,少d 油會好d.2)炸大腸~份量足,好食,皮炸得夠脆,不會好乾,入面夠肥3)魚子炒飯~份量比我想像多,炒飯好香,魚子細細粒不算多4)皮蛋豆腐~豆腐好滑,汁都好味,皮蛋碎上夠多!5)蠔仔豆腐湯~好細碗,同圖片好大分別味道鮮甜,蠔真係好細粒😂本來想第二轉叫蔥油雞,點之竟然賣晒😳咁早就無。。。唯有下次先試到。整體,環境,食物質數都好好,仲有好多食物未試,下次可以再試
今日終於試到度小月,我地未開門已經排
好誇張,因為間舖好細,等位實有排

12:00 入到去開始落野食,叫左:
1)雙拼擔仔麵
雙拼擔仔麵

2)炸大腸
~份量足,好食,皮炸得夠脆,不會好乾,入面夠肥

炸大腸

3)魚子炒飯
~份量比我想像多,炒飯好香,魚子細細粒不算多
魚子炒飯

4)皮蛋豆腐
~豆腐好滑,汁都好味,皮蛋碎上夠多!
豆腐皮蛋

5)蠔仔豆腐湯
~好細碗,同圖片好大分別
味道鮮甜,蠔真係好細粒😂
蠔仔湯

雙拼擔仔麵
炸大腸
魚子炒飯
豆腐皮蛋
蠔仔湯
2021-04-10 563 瀏覽
時代廣場星期六人頭湧湧, 晚上6:30攞飛, 起碼等咗一個半鐘入座🙄兩個人點左六樣嘢加兩杯飲品😋三杯雞煲味道可以,但骨頭比較多,唔抵食。櫻花蝦九層塔煎蛋, 都幾香口台南芋糕, 好似食蒸芋頭糕嘅感覺。滷肉飯 粿條味道正常, 但份量真係太細😢皮蛋肉鬆豆腐冇味道, 肉鬆竟然冇肉鬆味🥴埋單兩個人起碼食$400 先有飽肚嘅感覺🤭

三杯雞煲味道可以,但骨頭比較多,唔抵食。
櫻花蝦九層塔煎蛋, 都幾香口

台南芋糕, 好似食蒸芋頭糕嘅感覺。

滷肉飯 粿條味道正常, 但份量真係太細😢

皮蛋肉鬆豆腐冇味道, 肉鬆竟然冇肉鬆味🥴

埋單兩個人起碼食$400 先有飽肚嘅感覺🤭