2023-07-15 446 瀏覽
今日到了一間超有水準的拉麵店!開始時,看看有沒有其他湯底的味道呢?原來是有的,今次我們試雞白湯!雖然只有三款湯底選擇(醬油,雞白湯,黑蒜頭),小食只有六款,但已經足夠。俗稱麻雀雖小,五臟俱全。我們試一口湯底是好鮮甜,之後再食他的麵,叉燒和其他配料,同時叫一碟餃子,剛剛我們坐近師傅位置,可以見到師傅怎樣製作。幸好我們早到,我們不知道拉麵是新鮮做的,剛有客人光顧的時候,職員說:不好意思麵製造中要稍等。之後職員姐姐告知我們這裡每一樣嘢都係我哋自己製作呀!之後a先生跟姐姐說:怪不得啦,餃子是新鮮製作,跟外面的有所不同,叉燒都不同。跟住姐姐話啲相都係我哋自己醃製㗎!我們已經說下一次試醬油湯底啦🤭
今日到了一間超有水準的拉麵店!
我們已經說下一次試醬油湯底啦🤭
2023-07-14 286 瀏覽
今日叫咗碗雞湯拉麵 同 餃子湯底味偏淡,散發住濃厚雞味,質感比較綿密,感覺不似係即食雞湯😁容易入口👍🏻麵選了軟面,但仍然保留彈牙口感,面係彎彎曲曲嗰種😙😙 我自己都鍾意呢一種多過直嗰隻🫣🤩👍🏻餃子第一口食落個餡味道偏鹹,不過愈食愈正🤣🤣食得出係自家製,不過皮外內都比較乾身,餡沒有肉汁有少少失望。但柚子醋好襯餃子,令個味道提升一個層次😋😋😋好鍾意店提供好多自選項,好方便。環境乾淨,服務態度有禮😃👍🏻希望可以keep 住高水準服務同材料質素🤩
今日叫咗碗雞湯拉麵 同 餃子

好鍾意店提供好多自選項,好方便。

2023-07-14
  • 網餃子
2023-07-13 191 瀏覽
今日行過見到有間新開嘅拉麵,膽粗粗入去試吓,叫咗個雞湯拉麵,湯底好龍頭,面聽講係自己打,湯底入邊仲有個雞皮,幾得意,個師傅話用嚟吊味,係我喺香港食到最啱口味嘅!
雞湯拉麵
2023-07-12
雞湯拉麵
2023-06-25 369 瀏覽
一起身,屋企人話想食拉麵,仲去左拉麵關注組搵資料。見到尖沙咀有新拉麵店,即刻去試下。餐廳唔算太難搵,不過係街尾,行到最盡。係小店一間,乾乾淨淨,全部坐bar檯,我地2:00左右到,人數唔多。拉麵選擇唔多,共三種,有一種售罄。咁尊業既拉麵店都係一兩種選擇既。拉麵可選擇麵條軟硬度,和湯底濃味道。本人選了平和黑蒜油味噌拉麵,我選了軟麵,不過唔覺麵質偏軟。湯味濃郁,不過好似掛唔到落麵。所以麵質不夠濃味。兩塊叉燒感覺普通,唯獨流心蛋很出色,中間流心,而且帶甜味。另外叫咗一客餃子,味道OK。坐吧枱,一直望住師傅炮製拉麵,感覺衛生,有條理。我哋三個人叫三客拉麵,師傅煮完一碗,先開始煮下一碗,變咗要等好耐,如果成間餐廳都滿客人,唔知會唔會有多一個師傅出嚟幫手。總括,味道有進步空間,職員有禮貌,加油。

總括,味道有進步空間,職員有禮貌,加油。
2023-06-23 234 瀏覽
棉登徑呢個位比較煩 人流唔算多但相反有幾多小店系度呢間開張左唔係好多日因為有拉麵朋友食完 都幾推薦就咁睇 好簡單一款拉麵不過有時系想食番啲傳統日式雞白醬油拉麵因為雞白湯底 會比豚骨清淡小小既咁會容易突出番個醬油 醬油用左兩三款度筍條就有炒過下 都爽身無過唸另外麵條佢地就自家制 130g個份量啱啱好雞蛋用靚蛋 用特製醬汁漬過有小小海鮮味 偏甜味有濃蛋香叉燒唔好浸系湯太耐 就會好鞋因為湯底都幾熱下薄厚程度啱啱好 肥瘦適中 價錢合理 舖頭都幾企理整體用餐感覺幾好 所以我都幾中意重點系廚師幾有心機做 問下客人意見
棉登徑呢個位比較煩 人流唔算多
但相反有幾多小店系度