2022-12-16 63 瀏覽
餐廳位置就在海港城旁邊的樓上店,如果覺得在那裏的餐廳吃飯比較貴的,過來這邊說不定就有性格比更高的選擇了!這間餐廳就是這樣的一個主打!晚餐干鍋(蓮藕32元,雞中翼38元,肥牛38元,篙筍32元,豆卜28元,椰菜花32元)自己隨意搭配的干鍋,我選了微辣,來到的感覺是比想像中的要辣一點,但辣得挺香的,麻辣口味的!每一款食材都完整地沾滿了醬汁,令他們吃起來味道濃香,配起飯一起吃很開胃!其中我特別喜歡雞中翼,焦焦嫩嫩的口感很不錯!涼拌木耳(28元)木耳的是酸辣口味的,吃起來酸爽!泡椒鳳瓜(38元)泡椒味很濃,但不會太辣,鳳爪爽脆!豆漿(12元)簡簡單單,喝起來豆香十足!

涼拌木耳(28元)

木耳的是酸辣口味的,吃起來酸爽!

泡椒鳳瓜(38元)

泡椒味很濃,但不會太辣,鳳爪爽脆!

豆漿(12元)

簡簡單單,喝起來豆香十足!
2022-12-16 50 瀏覽
我和朋友都喜歡食辣,今次來到這間位於尖沙咀的樓上餐廳食川菜!餐廳裝修簡潔,食物種類都幾多,而且以尖沙咀來說性價比高!口水雞,口水雞件份量都算幾多,不會太多骨,食落麻麻辣辣!蒜泥白肉,白肉片都幾薄切,上面有蒜泥醬,加上青瓜絲一齊食不錯!涼拌木耳,木耳爽口,拌入麻辣醬,感覺開胃!麻辣烤魚,烤魚份量都好多,足足有一整條,烤魚先稍稍煎過然後再放麻辣湯煮,魚肉都幾嫩滑但都算多骨,上面灑滿孜然粉,令魚味道更香!麻辣湯底不算好辣,除了魚之外,仲有豆卜、萵筍、木耳等,都幾豐富!
餐廳裝修簡潔,食物種類都幾多,而且以尖沙咀來說性價比高!
口水雞,口水雞件份量都算幾多,不會太多骨,食落麻麻辣辣!
涼拌木耳,木耳爽口,拌入麻辣醬,感覺開胃!
2022-12-09
🐟麻辣烤魚 $328🐷川式豬手 $48🌶️麻辣魚皮 $38🥒涼拌萵筍 $28🥛豆漿杯 $12🔸麻辣魚皮係好新鮮嘅嘗試,爽口彈牙,保持到魚皮獨有嘅口感❤️川式豬手爽脆又開胃,而且無肥膩嘅感覺😋涼拌萵筍夠脆夠滑嫩,做到開胃作用!🔸到咗主角揀咗食麻辣烤魚,要求BB辣佢係做得恰到好處,作為一個唔係好食得辣嘅人都輕鬆食到無障礙😎唔知係咩魚,但魚肉肉質都算幾稔滑,而且魚味濃郁,外皮煎過,香口又有層次,魚骨唔多,所以幾易食👍🏻
🐟麻辣烤魚 $328
🐷川式豬手 $48
🌶️麻辣魚皮 $38
🥒涼拌萵筍 $28
🥛豆漿杯 $12

2022-12-14 44 瀏覽
去到尖沙咀既小店,今次食川菜。#至尊套餐 💰108 呢個9宮格有整曬9款既小食。包括:口水雞、紅燒牛肉、川式豬手、涼拌木耳、涼伴䈑筍、尖椒皮蛋、泡椒鳳爪、麻辣魚皮、紅油抄手。幾款小食都好夠辣,一個價錢可以試齊曬9款野食都幾抵。#五餸干鍋 每款價錢唔同,大約$28至$42。叫咗椰菜花、䈑筍、雞軟骨、豬頸肉、雞翼。全部都好惹味,啲豬頸肉仲做到脆邊。幾樣餸都好好食。#麻辣烤魚 💰328 呢款魚叫咗小辣,仲有啲豆芽、豆卜。個魚好大條,有好多既辣椒乾,幾惹味。#酸菜肥牛煲 💰188 呢度有好多款既野食選擇。呢款有好多既酸菜,肥牛份量都多,酸酸地好正,冬天最岩食呢啲。
去到尖沙咀既小店,今次食川菜。

#至尊套餐 💰108

#五餸干鍋

#麻辣烤魚 💰328

#酸菜肥牛煲 💰188
2022-12-10
就到聖誕節🎄預先約一班朋友出嚟食吓飯聚下舊通常都係尖沙咀,今次冇去連鎖嘅川菜餐廳,去咗一間新開嘅小店👍🏻估唔到有齊雞煲,烤魚,肥牛煲,干鍋等等款式夠晒多,滿足晒咁多人嘅口味啊餐廳新開,環境整潔企理,而且座位之間都幾闊落晚市有干鍋,可自選5款配料揀咗雞軟骨、蓮藕、雞翼、魷魚、椰菜花超級惹味👍🏻🔥干鍋小辣,加入特別醬汁各款配料都好掛汁,撈飯食一流酸菜肥牛煲 肥牛同酸菜嘅份量都好多,酸辣味唔算好辣酸酸地好開胃肥牛半肥瘦,口感軟唸!至尊套餐 九宮格幾特別,試晒所有四川嘅小食有齊口水雞、紅燒牛肉、川式豬手、涼拌木耳、涼拌萵筍、尖椒皮蛋、泡椒鳳爪、麻辣魚皮同紅油抄手各款都夠晒辣🌶好滋味特別係鳳爪,好入味啊!
就到聖誕節🎄預先約一班朋友出嚟食吓飯聚下舊
估唔到有齊雞煲,烤魚,肥牛煲,干鍋等等

款式夠晒多,滿足晒咁多人嘅口味啊
餐廳新開,環境整潔企理,而且座位之間都幾闊落

晚市有干鍋,可自選5款配料
揀咗雞軟骨、蓮藕、雞翼、魷魚、椰菜花
超級惹味👍🏻🔥干鍋小辣,加入特別醬汁
各款配料都好掛汁,撈飯食一流

酸菜肥牛煲
肥牛同酸菜嘅份量都好多,酸辣味唔算好辣
酸酸地好開胃
肥牛半肥瘦,口感軟唸!

至尊套餐 九宮格幾特別,試晒所有四川嘅小食
各款都夠晒辣🌶好滋味
特別係鳳爪,好入味啊!

2022-12-12 37 瀏覽
🥵辣辣CP值高川菜🥵-唔知大家有冇試過喺海港城附近返工 雖然有好多餐廳 但係唔係每一間都係咁平易近人😅 或者應該話係平易近荷包💸 今次呢一間係同事帶我去嘅 樓上川菜 價錢幾抵食 而且份量仲好大份😌-🐟麻辣烤魚 $328呢個絕對係夠三至四個人分 裏便好足料好多辣椒 仲有芫荽等香菜 而且條魚都幾大份 配菜都好多-🐣泡椒鳳爪 $38雖然話係小食 其實都好大份 分量十足 起碼有成六七隻鳳爪 仲有好多條泡椒-🐷川式豬手 $48呢個都係小食 不過又係大大份 有三大隻豬手 同同事或者朋友一齊share就最啱-📍 川粵 (尖沙咀)尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓
🥵辣辣CP值高川菜🥵
🐟麻辣烤魚 $328

🐣泡椒鳳爪 $38

🐷川式豬手 $48

📍 川粵 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓
2022-12-12 48 瀏覽
跟朋友在海港城購物,不知不覺間又到醫肚時間,便到附近的餐廳「川粵」快吃一頓,回復體力繼續逛街。陳設簡單之餘座位甚為寬敞。餐牌清晰易睇,選擇一目了然。肚餓關係,點了幾款簡單小食快速開餐。這度麻辣魚皮 $38,四川麻辣風味調配鮮魚皮,質感爽脆彈牙,香辣惹味,十分開胃。涼拌木耳 $28,健康之選黑木耳,喜歡菇菌的獨特質感及口味,安心食用不怕熱量超標。涼伴萵筍 $28 ,以四川香辣口味調配,跟萵筍的爽甜口感十分匹配。椰子🥥雞半隻 $188,椰子湯底很清甜,半隻雞也很鮮嫩。吃過幾度川式頭盤小食,主菜雞窩較有粵式風味,食雞之餘有湯飲,很不錯吧。上菜很有效率,抵讚!套餐的無糖茶飲,貫切健康瘦身守則。簡單愉快的一頓晚餐,辣餐過後,換個地方吃過甜品才成🍮!

陳設簡單之餘座位甚為寬敞。

餐牌清晰易睇,選擇一目了然。

椰子🥥雞半隻 $188,椰子湯底很清甜,半隻雞也很鮮嫩。

上菜很有效率,抵讚!

套餐的無糖茶飲,貫切健康瘦身守則。

簡單愉快的一頓晚餐,辣餐過後,換個地方吃過甜品才成🍮!
川粵 (尖沙咀)尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓聖誕節去到尖沙咀睇燈飾,順便在附近找吃的。在熙來攘往的尖沙咀找到民間美食。川粤雜錦干鍋$78(孜然味/香辣味/麻辣味)(肥腸/肥牛/田雞三選一)在反覆思量過後我選了田雞。干鍋(Dry pot),又名干鍋菜,是川菜的常見的做法,起源至四川。以往很少,甚至乎在記憶中沒有吃過干鍋,想不到在尖沙咀熙來攘往的街道中,一間樓上舖的小店會第一次吃干鍋!這裏還很細心的擺一個小蠟燭放在鍋底,令菜式保持着熱到,冬天吃的時候暖窩窩的。鮮香辣都做到十分出色,田雞肉非常之嫩滑,份量很足!辣得來帶有焦香味道。紅紅的辣椒十分吸引,本身是吃辣之人,所以見到川菜,尤其是正宗川菜的時候心裏樂滋滋的。紅燒牛肉米線$78紅燒牛肉煮得十淋身,入口即化的口感配上豬骨湯頭,米線彈牙吸收了牛肉和湯的精華!套餐贈送小食2款。涼拌木耳、蒜泥白肉、尖椒皮蛋、麻辣魚皮。每個餐配2個小食,抵食,可以淺嚐拌菜。木耳爽口、白肉入味、皮蛋椒香、魚皮爽脆,全都鮮辣香口。套餐贈送飲品,豆漿另加$10。

川粵 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓

川粤雜錦干鍋$78
(孜然味/香辣味/麻辣味)
(肥腸/肥牛/田雞三選一)
在反覆思量過後我選了田雞。

紅燒牛肉米線$78

套餐贈送小食2款。涼拌木耳、蒜泥白肉、尖椒皮蛋、麻辣魚皮。

套餐贈送飲品,豆漿另加$10。

2022-12-10
2022-12-09 26 瀏覽
The lunch set offers good value, all main courses came with 2 kinds of appetizers and complimentary soft drinks.I had Sichuanese stir fried sliced beef which was nice, the portion was generous and it was heated with a candle to keep the temperature. However the steamed rice was too hard and not nicely cooked.The staff were friendly and nice.p.s. this is a paid meal on my own account

2022-12-09 24 瀏覽
樓上辣辣的〔川粵〕今次介紹既〔川粵〕為於海港城對面,估到樓上鋪既川菜都咁高水準😋。餐廳唔算大,裝修簡潔令人舒服,坐亦好舒適,最重要係唔限時,傾計唔洗趕住走👍🏻。而且屬於尖沙咀海港報地段,呢個價錢絕對係唔算貴!所以一定要推介✌🏻!今晚同同事一齊上去叫左:麻辣烤魚🐟$328烤魚鍋份量非常足料,仲有好多豆卜,豆卜吸收哂湯既精華,非常惹味,魚既份量都好多,好大舊,重點係條魚質感勁滑,啖啖都係肉,令人想食完一口再一口。干鍋🥣$175(五花腩、雞中翼、豬大腸、白菜花)呢個自非常自由既既叫法,非常好,每個人都可以叫自已想食既野,味道十分香,未入口已經聞到麻香味,令人流哂口水,味道雖濃,但完全保持到川菜風味。蒜泥白肉🥓$36本身我好中意食蒜泥白肉,呢個蒜泥白肉,肉片算厚身,讚!涼拌皮蛋🥚$32皮蛋算幾大隻,而且皮蛋上既獎汁算係多,絕對岩哂我呢d獎汁怪!麻辣魚皮🐠$38呢個魚皮,完全係我意料之外,十分好食,好食之餘唔算好辣,而且魚皮係勁爽口,人口係” 索索” 聲,大家一定要叫黎試!口水雞🍗$48雞件肉質唔算鞋,抵讚,因為最怕雞件入口” 鞋拾拾” !川式豬手🍖$48豬手十分大件,食到有d膠質,肉質非常淋!
樓上辣辣的〔川粵〕

今晚同同事一齊上去叫左:

麻辣烤魚🐟$328

干鍋🥣$175(五花腩、雞中翼、豬大腸、白菜花)

蒜泥白肉🥓$36
本身我好中意食蒜泥白肉,呢個蒜泥白肉,肉片算厚身,讚!

涼拌皮蛋🥚$32

麻辣魚皮🐠$38

口水雞🍗$48
雞件肉質唔算鞋,抵讚,因為最怕雞件入口” 鞋拾拾” !

川式豬手🍖$48
豬手十分大件,食到有d膠質,肉質非常淋!

豆腐🥛$12(杯)
豆腐唔算好甜,岩哂女士們需要!

整體食物質數都好好,特別係個魚,真係超滑(性價比很高),真係要試下!
2022-11-30
2022-12-08 40 瀏覽
最近去咗一間性價比好高嘅餐廳,食辣嘢同埋椰子雞,讚!椰子雞$188 半隻 裏面啲雞肉好滑,充滿雞油香味,建議唔好放太耐,盡快食,除咗熱辣辣仲保持嫩滑。 我哋連個椰子湯底都飲,鮮味十足。入面亦都有啲椰子,我哋都食埋,最鍾意嘅芫荽亦都有呢!涼拌木耳$28 香辣爽口,大大片。麻辣魚皮 $38 超鍾意食呢個,充滿彈性,好入味,感覺上補充好多骨膠原!川式豬手$48 比較滑及彈牙,滿滿的骨膠原,底部更有豆卜,健康又入味。感覺比較像家庭式小店,我哋再叫豆漿,以防萬一可以解辣,健康又香辣的晚餐!Menu
最近去咗一間性價比好高嘅餐廳,食辣嘢同埋椰子雞,讚!

涼拌木耳$28 香辣爽口,大大片。

Menu
2022-12-08 17 瀏覽
在流尚坊上面,開了一家新的川菜小店,專售麻辣小菜,店子小小但相當橘子服務水平正常,侍應不多但態度良好食物:重慶雞煲半隻$168雞肉多量足,味道麻中帶辣,惹味又夠開胃,辣味不過搶,很適合一家大小,完全不會死辣蒜泥白肉$36薄薄的幾片豬五花配以辣油跟蒜,入口夠辛辣!惹味十分!口水雞$48別看他細細一碟原來也挺多的,充滿着花生,辣椒油,辣醬夠香!味道不俗涼拌木耳$28這個雖然普通一點,但酸酸甜甜也是吸引也開胃

服務水平正常,侍應不多但態度良好

食物:

重慶雞煲半隻$168

蒜泥白肉$36
薄薄的幾片豬五花配以辣油跟蒜,入口夠辛辣!惹味十分!

口水雞$48
別看他細細一碟原來也挺多的,充滿着花生,辣椒油,辣醬夠香!
味道不俗
涼拌木耳$28
這個雖然普通一點,但酸酸甜甜也是吸引也開胃
放假與朋友喺尖沙咀睇完戲,天氣轉涼咗不少,大家都想食辣嘢,上網搵到這間新開川菜,而且有乾鍋食嘅餐廳。🌶️至尊套餐$108這個是店員介紹的,可以一次過品嚐9款四川小食,啱晒心多多嘅我,套餐已包碗白飯🍚。以九宮格木盤盛上,賣相都幾靚✨,裡面有口水雞、紅燒牛肉、蒜泥白肉、涼拌木耳、涼拌萵筍、尖椒皮蛋、泡椒鳳爪、麻辣魚皮及紅油抄手;各款口感香辣惹味,我最鍾意食係麻辣魚皮🐟,非常之爽脆,朋友就鐘意紅燒牛肉🐂,牛肉煮得好焾好軟熟,牛味亦濃。🥘晚餐干鍋(五餸起) 有廿多款餸菜選擇,價錢由$28起。我地選咗蓮藕、豬腸、肉片、花菜及萵筍,辣度可隨客人選擇,我哋選咗中辣🌶️🌶️。份量都幾多,仲有個火爐🔥暖住,一邊食,一邊傾偈都唔怕餸菜凍咗,干鍋好香好辣,再飲啖冰凍嘅「烏龍茶🌱」$18 x2,好爽😋。

🌶️至尊套餐$108

🥘晚餐干鍋(五餸起)
有廿多款餸菜選擇,價錢由$28起。

同朋友上左黎食飯~呢度雖然唔係好大,但環境乾淨企理呢度既有川菜又有粵菜雞煲!!我地先點左三款川味前菜~三款前菜都辣得過癮!!!特別係尖椒皮蛋又麻又香,十分開胃:)涼拌萵筍夠爽脆,蒜泥白肉亦夠蒜香~粵式主菜點左椰子雞煲原煲呈上,仲有小火爐暖住食!!湯頭清香,雞件份量不少~沾了附送的醬油同吃更覺滋味!!!食左濃味食物就當然想飲返啖凍野~不論係汽水定豆漿都夠晒爽!!!!!呢度午市仲有套餐都幾抵食,有機會要試下先xpp
同朋友上左黎食飯~

呢度雖然唔係好大,但環境乾淨企理

呢度既有川菜又有粵菜雞煲!!

我地先點左三款川味前菜~

三款前菜都辣得過癮!!!

特別係尖椒皮蛋又麻又香,十分開胃:)

涼拌萵筍夠爽脆,蒜泥白肉亦夠蒜香~

粵式主菜點左椰子雞煲

原煲呈上,仲有小火爐暖住食!!

湯頭清香,雞件份量不少~

沾了附送的醬油同吃更覺滋味!!!

食左濃味食物就當然想飲返啖凍野~
不論係汽水定豆漿都夠晒爽!!!!!

呢度午市仲有套餐都幾抵食,有機會要試下先xpp
2022-12-06 28 瀏覽
今日經過睇左食評,去到一試發現口水雞,紅燒牛肉麵好好食,在此推介給再興趣食辣既朋友。如晚上去食提提大家需要訂位。那個口水雞不是普通的港式做法,所以令我覺得很特別,還是沒骨的,啖啖都是雞肉。牛肉應該是用了牛柳粒,所以很入味,所以在此推介
牛肉應該是用了牛柳粒,所以很入味,所以在此推介
2022-12-05
1 分鐘 (堂食)
  • 口水雞米線,紅燒牛肉麵