2016-10-31 130 瀏覽
冰爽涼伴黑木珍珠耳$36好適合炎熱既夏天食, 好冰爽,但有點辣, 驚辣可叫走辣川香肉碎燒茄子$38正, 茄子吸收哂D 汁, 茄子本身又健康, 加埋肉碎口感佳燒海殼王$199 非常滑, 用鹽封住條魚燒, 魚汁係晒魚皮肉好食LEI~~~~黑松露芝士大磨菇 $48 黑松露+芝士+大磨菇一向都係絕配真係好難唔叫黎食, 正川味芝士撈面$78有少少辣味, +芝士, +面,辣味有D 搶左芝士既味道, 喜愛辣既人會鐘意, 但最好上枱後盡快食完, 因芝士會令面痴埋一齊, 變一餅野芝士燒原隻龍蝦$188芝士中混合少量沙津醬來燒龍蝦, 沙津醬有少少微微既酸味, 味道尚可...又係甜品時間, 今日好可惜,佢有兩款雪葩,我都好想試, 但菠蘿雪葩賣晒建議入座時就同待應講, 留定個比自己,..蘋果雪葩賣相一流, 口感都一流微微酸帶小甜, 好開胃., 口感軟滑, 冰涼..份量適合二人一齊享用,
冰爽涼伴黑木珍珠耳$36

好適合炎熱既夏天食,

好冰爽,但有點辣,
驚辣可叫走辣川香肉碎燒茄子$38

正, 茄子吸收哂D 汁,

茄子本身又健康,
加埋肉碎口感佳燒海殼王$199

非常滑, 用鹽封住條魚燒, 魚汁係晒魚皮肉

好食LEI~~~~
黑松露芝士大磨菇 $48

黑松露+芝士+大磨菇一向都係絕配

真係好難唔叫黎食, 正
川味芝士撈面$78

有少少辣味, +芝士, +面,

辣味有D 搶左芝士既味道,

喜愛辣既人會鐘意,

但最好上枱後盡快食完,

因芝士會令面痴埋一齊, 變一餅野

芝士燒原隻龍蝦$188

芝士中混合少量沙津醬來燒龍蝦,

沙津醬有少少微微既酸味,

味道尚可...又係甜品時間,

今日好可惜,佢有兩款雪葩,

我都好想試, 但菠蘿雪葩賣晒

建議入座時就同待應講, 留定個比自己,..

蘋果雪葩

賣相一流, 口感都一流

微微酸帶小甜, 好開胃.,

口感軟滑, 冰涼..

份量適合二人一齊享用,
2016-07-05
  • 燒海殼王
  • 芝士大磨菇
  • 川香肉碎燒茄子
  • 蘋果雪葩
2016-10-30 95 瀏覽
朋友話最近試咗一間燒物質素唔錯,帶我去威,我地响佐敦行過去,行15分鐘左右,剛到埗就見到全場差不多滿座,但等咗一陣就有位喇。聽講係川式風味的燒物,但都有唔少日本酒。點完菜之後,坐咗一陣第道菜就上咗啦!燒墨魚腸配沙律醬:一上台就聞到香噴噴嘅燒物味,皮好脆嘅口感,同埋墨魚粒粒有𡁻頭,味道甜甜的,由於太餓,一上5分鐘就被我地KO咗。之後要大讚嘅係燒日本廣島生蠔:燒完粒蠔都仲有半個手掌心大,充滿水份,充滿海水嘅鮮甜,新鮮到不得了!燒特濃芝士五花腩:超香濃嘅芝士,外面係燒得帶點香脆的五花腩,十分肥美,加上少少辣醬汁,食完想再食呀!燒芝士脆脆餅:我覺得呢個超值得推介!有創意又有新鮮感嘅脆餅,超多芝士,仲要拉絲架,芝士控會愛上這味外香脆內綿密嘅脆餅。川香海蜇頭伴青瓜:食完咁多heavy菜式,再食一食呢個清新嘅青瓜,去一去油膩感!辣度x4🌶黃金芝士燒原龍蝦:食完一個清清地嘅,梗係要食返個邪惡d架啦。好多芝士啊😍😍😍龍蝦燒得超香,而且好厚肉,肉質爽而充滿肉汁,口水都流埋。燒芝麻湯圓:食到咁上下點咗2個甜品,燒芝麻湯圓真係必叫之選,又脆又煙韌嘅外皮包住又香又甜弓濃嘅芝麻蓉,正!菠蘿雪葩:大愛呀!超過癮!整

菠蘿雪葩:大愛呀!超過癮!整個菠蘿的雪葩真係第一次食,好綿密嘅雪葩口感,味道好清甜,甜味一d都唔假!
  • 燒鮮白鱔
  • 燒芝麻湯圓
  • 燒日本廣島生蠔
2016-10-25 1914 瀏覽
每次到川燒皆會發現一些新項目,自古成功在嘗試,值得一讚;而且食客愛嚐新,花錢當然有要求,在紙張餐牌上,新項目有標誌,很容易選擇。今晚帶朋友來,我當然嚐新亦懷舊,重溫了我最欣賞的川香魚湯清酒煮蜆、黑松露燒腐皮蛋、川燒薄餅、燒白鱔及芝麻湯丸,果然沒有失望,水準保持。嚐新的有如下:黃金芝士燒原龍蝦燒海鮮不容易,尤其硬殻類,易燶卻不熟,但川燒功力足,這只龍蝦燒得到位,肉彈不過乾,可能祕缺是加了芝士,半溶芝士添潤澤,味香惹鮮美。燒特濃芝士五花腩潮流興吃芝士,拜韓風所𧶽,這個組合邪惡非常,卻又合拍,烤過的五花腩肥油已漏走,溶化芝士補上,口感肥美。川味芝士撈面公仔麵粉絲至愛,魔鬼之王,又膩又鹹但口感實在,非我杯茶,但據說受男士歡迎。法式燒綿花糖朱古力厚多士喜歡溶化綿花糖的甜美黏稠感,跟香脆厚多士配,口感對比明顯,味覺享受。再一次滿意滿足。

嚐新的有如下:

法式燒綿花糖朱古力厚多士

再一次滿意滿足。
2016-10-24 139 瀏覽
Always pass by this restaurant and could smell the scent of skewers, so decided to pay a visit for dinner. Ordered a great selection of skewers including ox tongue (favorite), chicken bone, chicken wings, lamb chop, asparagus, eggplant and corn. The skewers are seasoned with the sichuan style herbs and spices, which gives them a very interesting flavour. I also added some spicy herbs which made it taste even better. This restaurant has a very special taste to their skewers, which is what makes it very special. I plan to become a regular and come here for my skewer cravings!
2016-10-03
15 分鐘 (堂食)
  • ox tongue
  • asparagus
  • corn
  • eggplant
  • chicken wing
2016-10-22 141 瀏覽
很久沒經過文英街那邊,和朋友在附近逛逛後決定找點好吃的。一開始看到川燒覺得座位有點窄,但既然肚子餓就嘗嘗吧。川燒海蜇頭伴青瓜,本來不太吃辣的我也覺得這個辣度可以接受,而且能幫助開胃。青瓜和海蜇都很爽脆。燒珍寶大元貝,大大顆的元貝非常鮮甜。蘋果雪葩菠蘿雪葩甜品選了以上兩款雪葩,外形很美而且挖下去每一口都很冰涼,很像吃雪糕的感覺。燒芝麻湯圓把湯圓燒成脆皮包着燙燙的芝麻,非常吸引,不過建議大家慢慢吃,不要燙到嘴啊😂
燒珍寶大元貝,大大顆的元貝非常鮮甜。
2016-10-22 667 瀏覽
冥冥中邪惡跟地獄連成一線,例如做盡壞事、心腸歹毒邪惡的人,死後必送往地獄去!經常會想,不知別人會用怎樣的眼光來看我們!我們是指一群愛飲愛食、生活圍繞吃喝為樂的人。請您們別光以食物往肚子裡塞的享受層面去看,特別是不著重飲食的朋友。其實一群食友們往往要背負勇氣,或許基於食友們天生饞嘴的緣故,對食物有一份敏感的好奇,所以偏偏要向邪惡挑戰! 青檸話梅梳打 HK$28 惹味的燒烤本身已屬邪惡之物,但聽聞「川燒」最近推出了芝士系列,加上川式的麻與辣,一群吃友得知後為之雀躍,於是相約接受挑戰! 重口味的食物以冰涼解膩的飲品配送為佳,我們一致認為這杯小甜微酸、帶青檸味道的青檸話梅梳打真的不錯! 牆上掛了芝士系列的海報,一共有六款之多,包括特濃芝士五花腩、四重芝士黑豚鍋、秘燒芝士海龍皇、濃香芝士脆脆餅、黑松露豚肉芝士燒紐西蘭大磨菇和板燒麻辣芝士麵。看來我們真的要拼一拼! 黑松露豚肉芝士燒紐西蘭大磨菇 HK$96 先來黑松露豚肉芝士燒紐西蘭大磨菇。大磨菇火喉恰好,保留爽口多汁的特質,而黑豚肉和芝士則釀在菇背,頂上再放上墨松露,入口非常惹味、口感豐富。因為有大磨菇作平衡,這道可算是芝士系列的入門版! 凍爽涼

青檸話梅梳打 HK$28

黑松露豚肉芝士燒紐西蘭大磨菇 HK$96

凍爽涼拌黑木珍珠耳 HK$36

先停一停,歇一歇,要來「川燒」其他菜式緩和一下味蕾。我愛凍爽涼拌黑木珍珠耳,主要是喜歡醬汁的味道,雖則是辣、但亦帶有酸與微甜的層次,刺激中透出怡人的感覺!

爽歪歪魚皮川香味 HK$38

採用新鮮魚皮拌以特製的川香醬,入口爽爽彈彈,口感特別過癮,而且醬汁令魚皮更加惹味,相比廣東魚皮的清鮮截然不同,值得一試!

四重芝士黑豚鍋 (配烤餅)HK$128

一看四重芝士黑豚鍋,定知是邪惡之物 (印度烤餅除外),那細小黑鐵鍋內的芝士,應該是非同凡響的了!

四重芝士墨豚鍋 (配烤餅)

吃前來個簡單的拉絲,芝士的柔韌度不俗,又是給 LIKE 的時候了!

四重芝士墨豚鍋 (配烤餅)

將黑豚和芝士放在印度烤餅上慢慢品嚐,芝士濃度十足,幸好不會過鹹,口感煙韌順暢,配合軟腍的黑豚和香脆的烤餅,小小的份量,換來大大的邪惡!

四重芝士墨豚鍋 (配烤餅)

鍋底的芝士依然堅挺,拉絲拉得比未開動前的更高,很壯觀耶!

濃香芝士脆脆餅 HK$60

接著而來的是濃香芝士脆脆餅。烤得金黃帶微焦的脆脆餅,看來真的很脆!

濃香芝士脆脆餅

「咔嚓」一聲將脆脆餅飽滿的芝士咬開,芝心香軟可口、帶點流心狀,可算是小吃的可人兒,不過邪惡度卻比不上四重芝士墨豚鍋

燒麻辣田雞串 HK$28/每串

嚐了幾款芝士,突然想要來一點辣,尤其是幾位無辣不歡的食友,於是老闆推介燒麻辣田雞串。田雞肉尚嫩,先感認到一份甜,再來是麻與辣,麻度較深,辣度對於愛辣的我們來說未算刺激,有待加強版的出現!

芝士系列中備有一款芝士海龍皇,原來正值「一蚊加海膽」的推廣,試問我們又怎能放過!

芝士海龍皇加海海膽 HK$198/每隻

芝士海龍皇加海膽在檯面一遍混亂中送上。龍蝦殻呈橙紅,與放在龍蝦肚皮的深黃海膽非常配匹。先嚐了海膽,海水味濃郁、鮮香甜美,絕對是我喜歡的質感。其後才得知是北海道馬糞海膽,光是海膽已感實惠,何況還有那麼大的龍蝦坐鎮。不急不急,先試試龍蝦再定奪吧!

不得了,不得了,蝦肉彈牙、肉汁鮮美、咀嚼時可細味到龍蝦的鮮甜,確不是將貨就價的三等貨色,出乎意料之外的好吃。立即可以定下結論:這道芝士海龍皇加海海膽絕對是非吃不可的超值菜式,除非您不喜歡海膽與龍蝦。

板燒麻辣芝士麵 HK$58

吃過龍蝦,肚子已有飽意。食友們繼續芝士系列之旅,先試了特濃芝士五花腩,我棄權了,其後再來芝士系列中最後一道的板燒麻辣芝士麵。

板燒麻辣芝士麵

每一條麵條都沾上了黃澄澄的芝士,加上麻辣,相信是非常邪惡的體驗。我愛辣,於是也來了一點點。嘩嘩嘩,濃郁的芝士中滲出惹味的麻辣,原已垂下來的眼睛頓時精神起來,未料到效果會是那麼的惹味,若然麵條彈牙一點便更加完美了!

鵝肝煎雙蛋飯 HK$78

唯一一位不吃辣的食友受不住了,於是為他要來了米飯為主食。別以為這樣可逃過邪惡的魔掌,一看鵝肝煎雙蛋飯,蛋跟鵝肝何邪惡度也不無多樣。不過味道真的好吃極了,尤其是爽口的米飯和甜豉油的調較。

燒韮菜 HK$15

最後我們點上了燒韮菜。韮菜不但富菜香,所含豐富纖維還有著清洗腸道的功能,這晚對我們幾位食友都大派用場。

燒芝麻湯丸

老闆看我們這樣勇敢,送贈燒芝麻湯丸作甜品。煙韌夾雜脆感的湯丸皮層,與流心的芝麻餡,帶出甜香軟糯的美味,邪惡也當邪惡到底!

這次「川燒」的芝士系列給我們帶來了邪惡天堂的愉快體驗,測試成功!

為何吃東西也需要勇氣?第一、若單憑食物的表面很難百分百掌握食物的真正味道。正如表面邪惡至極的芝士系列,其實也有其精彩的賣點,不拿出勇氣,您便錯失體驗其滋味的樂趣;第二、吃過豐富的食物,食友們也要拿出勇氣來做運動,使身體保持健康和長食長有的延續。
  • 青檸話梅梳打
  • 黑松露豚肉芝士燒紐西蘭大磨菇
  • 凍爽涼拌黑木珍珠耳
  • 爽歪歪魚皮川香味
  • 濃香芝士脆脆餅
  • 芝士海龍皇加海海膽
  • 鵝肝煎雙蛋飯
2016-10-21 585 瀏覽
上年車車做完手術後第一餐跟朋友吃的便是 ,事隔一年多再重臨店子感受良多,可幸的是車車上月已平安渡過他的16歲生日,現正卜卜脆的享受狗生,車媽媽巳很安慰了!這夜約了幾位好友共聚,我更鬼馬哋安排了一位好友跟另外兩位多年沒見的朋友相認,這個小驚喜希望大家也開心啦!相逢後大家先揀杯飲品傾傾計聚舊先啦!我們5人有4位也不約而同選了{青檸話梅梳打}$28,味道酸香微甜解渴一流,這夜人人也飲了兩杯呢。不消一會美食陸續上檯了,先米{黑松露豚肉芝士燒紐西蘭大蘑菇}$48/隻,大啡菇燒得十分Juicy,配搭香口芝士以及香氣撲鼻黑松露醬,呢個前菜我表示十分滿意呢!{燒一口脆腐乳}$18/串 豆腐卜內釀入腐乳醬一同來燒香,吃下外面乾脆可口內裏濃香惹味,而且鹹味恰好超級好吃呀,這個可以喺屋企做下Copy Cat喎!{蒜香肉碎燒茄子}$38 從來我都係茄子嘅粉絲,有香香的肉碎在內其實味道係不俗的,但我略嫌茄子燒得太過淋身了!{冰爽涼拌黑木珍珠耳}$36 這個涼菜味道麻麻辣辣的,吃下木耳爽脆,作為前菜合格呀。到今日嘅

到今日嘅主角{芝士海龍王}$188 出場啦,店方做緊推廣只要加一蚊雞便可以加上海膽一同燒超抵呀!這個龍蝦一上枱我哋大家都一致認為佢似玩具 多一點哈哈!
但係食落我可以話比大家知虛偽的外表內裡藏著了多汁,鮮甜,惹味共冶一身,而且還有香滑嘅馬糞海膽陪襯,這個價位絕對冇得輸囉。
芝士迷的我絕對唔會放過食芝士的機會,再嚟多一份{四重芝士黑豚鍋配烤餅}$128。
用上四種芝士燒至纏綿焦香,加上香口的黑豚肉吃下香而不膩,令人無法抗拒呢!
在座有四位都係辣中之女,當然要點啲勁辣美食啦!{燒麻辣田雞串}$28 田雞肉質很嫩滑,但係麻辣味都仲係未夠刺激,加多一點點更討我歡心呀!
辣開不要停{川辣酒煮東風螺}$48,份量超足的東風螺汁料十分香濃惹味,而且東風螺亦浸得十分夠味但肉質又嫩滑沒有一絲韌的感覺,但係我真係太喜歡勁辣了還是未到我心水辣度喔!
有兩位壯男喺度當然要叫啲飽肚嘅食物啦,這個名叫{板燒麻辣芝士麵}$58,用上可愛小鑊上檯賣相精美。
其實辣同芝士從來都係好朋友,這個麵的味道十分不俗,富芝士香氣之餘滲出微微辣度,但係車媽媽就嫌佢個面淥得太過淋了,如果唔係我必定清鑊(^_^;)
最後梗係要個甜品埋尾啦!{燒芝麻湯圓}$22,呢個湯圓認真過癮,將外皮燒至焦香,咬開後內裏的芝麻餡勢如破竹的流出,大家吃時小心辣親嘴呀(^_-)
2016-10-21 118 瀏覽
早前朋友的instagram影了好多這間餐廳的食物,看來十分吸引,所以就決定去完廟街買完野就行去睇下。秋葵豚肉卷是以豚肉包秋葵,不錯的配搭,香脆的豚肉與以健康的秋葵形成強烈的對比,一口食落豚肉燒得很惹味帶少少辣,不過味道剛好。唔係紐西蘭大磨菇,個名幾得意。這塊大蘑菇扒有成人掌心咁大,食落好香牛油同蘑菇味,仲灑上既香草,非常好味。蒜蓉聖子皇其蒜蓉夠多夠香,另外仲有椒絲及青蔥提味。其實新鮮嘅蟶子實在不用多加調味料,已經可以非常鮮味了。蟶子肉生熟程度控制得幾好,彈牙而不會過韌,味道鮮甜,在咀裡細嚼,極滋味!最後甜品要左燒芝麻湯圓,湯圓外層到脹卜卜又煙煙韌韌,咬落裡面的芝麻餡好像流心一樣,不錯。
2016-10-17 165 瀏覽
又係串燒嘅時候🍢一班人食來食去都係打邊爐,其實可以考慮下食串燒😊每樣試啲,其實圍起上黎都唔會好貴~食串燒梗系要飲返啲疏乎飲品咁先夠爽😌青檸荔枝同話梅梳打好清新!海蜇伴青瓜做頭盤開下胃☺️海蜇幾爽口,加上麻辣味都幾惹味☺️肉碎燒茄子真係值得一讚,茄肉綿綿的,仲要去左茄皮,所以入口好似食緊魚香茄子咁香,又吾怕茄皮被燒乾哂!🍆 黃金芝士燒龍蝦真系原隻龍蝦上😍砌得返出黎嫁~啖啖龍蝦肉食落都幾爽口,吾會燒到好乾身,加上沙律醬同芝士食好和味😛配埋蟹子一齊食,有雙重口感添呀!👍大元貝亦食得出肥美鮮甜,成舊食真系可以塞滿個口嫁😂幾鐘意個燒汁,可以帶到元貝嘅甜味🙂鵝肝多士雖然唔算好大份,但系多士烘得夠脆,好似食緊餅乾咁,吾會搶左鵝肝嘅香味!😁 墨魚同飛魚卵子香腸燒得都幾好!個皮脆脆的,而且咬落仲有肉汁bit出黎😝飛魚卵子嘅魚卵系爽口的,所以口感都幾特別嫁😀吾系度度都有⋯鳳梨雖然好普通但係燒得好並唔易架,呢間燒到微暖又可以保留到鳳梨嘅水份🙂合格!芝士撈麵做到拉絲效果!但食落都幾辣🌶仲要系麻辣添,岩哂一班辣鬼~麵嘅軟硬度適中,加左蔥花食落都幾香!甜品嘅菠蘿雪葩好有真。菠蘿味🍍吾造作,仲有少少酸酸甜甜咁,可以消油
甜品嘅菠蘿雪葩好有真。菠蘿味🍍吾造作,仲有少少酸酸甜甜咁,可以消油膩感😎
2016-10-16 579 瀏覽
我從來喜歡食香口嘢,好友們話想食串燒梗係舉腳贊成啦,去咗方便就腳的佐敦渡船角,貪食飽後行去九龍站搭港鐵吖嘛今日人多好開心大家迫迫吓親熱的食番餐,先乾杯青檸話梅梳打先,好鬼死爽呀。先吃小食先快靚正貪佢唔使等嘛,爽歪歪魚皮川香味,超級好味的涼拌菜,魚皮爽到彈牙,川味不算激辣好吸引。黑松露腐皮溫泉蛋,一口吃下香滑滿足。燒特濃芝士五花腩,愛食芝士又愛邪惡肥腩的朋友啱晒。秘製醬燒麻辣鴨舌,須然係麻辣但我又頂得順喎。呢個芝士海龍皇真係不得了,外表虛偽的龍蝦滿載鮮味而,現在只須加一蚊雞仲可有海膽呢加埋光$189好鬼抵食架。鵝肝煎雙蛋飯邪惡首選,粒粒分明的飯粒,加上黏糯的蛋液,再加上焦香鵝肝,好食到飄飄然呀燒韭菜吃串燒必點啦,食落冇渣如果多啲啲孜然粉仲正。飲飽食醉又一夜,期待下次再聚。

青檸話梅梳打
爽歪歪魚皮川香味
黑松露腐皮溫泉蛋,一口吃下香滑滿足。

黑松露燒腐皮溫泉玉子(2件)
燒特濃芝士五花腩,愛食芝士又愛邪惡肥腩的朋友啱晒。

秘製醬燒麻辣鴨舌,須然係麻辣但我又頂得順喎。

芝士海龍皇加海膽
鵝肝煎雙蛋飯
燒韭菜吃串燒必點啦,食落冇渣如果多啲啲孜然粉仲正。

飲飽食醉又一夜,期待下次再聚。
青檸話梅梳打
爽歪歪魚皮川香味
黑松露燒腐皮溫泉玉子(2件)
芝士海龍皇加海膽
鵝肝煎雙蛋飯
2016-10-10 718 瀏覽
是晚來到佐敦。眾所周知佐敦文英街是一個美食集中地。卡米拉頗喜歡融合菜,於是來到不但有四川風味,而且有日式風味的川燒。我們被安排在餐廳比較入的位置,環境有點日式居酒屋的感覺,用餐氣氛輕鬆自在。不過枱與枱的距離頗近。   店內提供DUUD 可儲分,如要了解DUUD如何儲分可看我在另一文章的介紹:【優惠系列】超省錢!食肆儲分App 攻略。 雖然食物選擇多得有點眼花繚亂,但是經過我們考慮後選了以下的比較特別的日式食品: 黑松露燒豆腐溫泉玉子 ($32) 燒芝士脆脆餅 ($26) 冰鎮芥蘭 ($38) 燒特濃芝士五花腩 ($26) 燒特級牛脷蕊 ($36) 燒日本廣島生蠔 ($58 / 2隻) 黑豚肉白汁芝士大蘑菇 ($26) 燒羊仔架 ($56 / 2 件) 黃金芝士燒原龍蝦 ($188) 蜂蜜燒鳳梨 ($20) 蘋果雪葩 ($58) 黑松露燒豆腐溫泉玉子 ($32):燒豆腐被燒成金黃色,中間放了溫泉玉子,外表十分吸引。燒豆腐略為乾身,溫泉玉子的流心做得很好,熱度也相當高,可惜蛋香只屬一般。 燒芝士脆脆餅 ($26):脆餅被燒得香脆,加上燙口的熱度近乎完美,脆餅包上了芝士和黑松露醬,份量偏少

黑松露燒豆腐溫泉玉子 ($32)

燒芝士脆脆餅 ($26)

冰鎮芥蘭 ($38)

燒特濃芝士五花腩 ($26)

燒特級牛脷蕊 ($36)

燒日本廣島生蠔 ($58 / 2隻)

黑豚肉白汁芝士大蘑菇 ($26)

燒羊仔架 ($56 / 2 件)

黃金芝士燒原龍蝦 ($188)

蜂蜜燒鳳梨 ($20)

蘋果雪葩 ($58)

黑松露燒豆腐溫泉玉子 ($32):

黑松露燒豆腐溫泉玉子

燒芝士脆脆餅 ($26):

脆餅被燒得香脆,加上燙口的熱度近乎完美,脆餅包上了芝士和黑松露醬,份量偏少。

燒芝士脆脆餅
冰鎮芥蘭 ($38):

卡米拉當年認識冰鎮芥蘭全因為翠華,不過現在不是什麼新鮮事。芥蘭不但看來嫩綠 ,而且清甜爽脆。

冰鎮芥蘭

燒特濃芝士五花腩 ($26):

五花腩肥瘦適中,可惜和芝士味道不太匹配。

燒特級牛脷蕊 ($36):

牛脷蕊咬下去有點硬,牛味還好。不推介。

燒特級牛脷蕊

燒日本廣島生蠔 ($58 / 2隻)

廣島生蠔大小尚算均勻,鮮味不錯,其調味也能帶出生蠔的鮮味。

燒日本廣島生蠔 (2隻)
黑豚肉白汁芝士大蘑菇 ($26):

在大蘑菇上鋪滿芝士及豚肉粒,味道有驚喜,芝士味頗香濃,可惜大蘑菇被燒得太乾身。

黑豚肉白汁芝士大蘑菇
黑豚肉白汁芝士大蘑菇
燒羊仔架 ($56 / 2 件)

羊架用了义燒醬來調味,我就認為兩者味道不太匹配。羊亦沒有本來的味道,不推介。

燒羊仔架 (2 件)
黃金芝士燒原龍蝦 (時價,到訪當天為$188):

我們最期待的黃金芝士燒原龍蝦來了。黃金芝士燒原龍蝦的大小比自助餐的龍蝦略太一點。配上芝士、香草和蟹子,龍蝦的原味能妥善保存,蝦膏也很多。

黃金芝士燒原龍蝦
 最後,兩款甜品送到。

不推介的蜂蜜燒鳳梨,蜂蜜味不足,菠蘿有渣。

蜂蜜燒鳳梨
蘋果雪葩 ($58)用了原個蘋果盛載雪葩,雖然味道還好,但是卡米拉都覺得取價過於進取。雪葩和平日吃到的有點不同,平日吃到的多是軟身的,這個是有點帶硬身。甜度也不太高。

蘋果雪葩
總括而言,這家串燒的出品很有驚喜。不過,餐牌很多燒物都是以芝士入饌,對卡米拉這芝士控不是太問題,還好店家用上了心意製作不同的做法。
$322.5 (晚餐)
燒芝士脆脆餅
冰鎮芥蘭
燒日本廣島生蠔 (2隻)
燒羊仔架 (2 件)
2016-10-07 202 瀏覽
已經係第3次黎川燒, 呢度依然係Vi食過比較高質既串燒店, 今次黎到見到出左新野飲, 即刻點番杯試下~要左青檸話梅梳打, 酸味味既梳打幾岩配串燒先點左一份紐西蘭大磨菇, 磨菇真係好大個, 而且好多汁, 一咬落去d汁就走哂出黎, 不過Vi對磨菇無咩特別興趣, 覺得差咁d醬汁既味道~燒牛脷芯係Vi既最愛, 有3大塊, 每塊都好爽口彈牙, 而且好香黑椒味, 好味~再點左串燒白鱔, 有好多燒汁, 白鱔好厚肉, 而且個皮燒到脆脆地, 推介!之後仲點左d海鮮, 呢個珍寶帆立貝真係好大隻, 個殼都有手拳咁大, 入口幾爽口鮮甜, 食得出幾新鮮~今晚既主角就係呢隻黃金芝士燒龍蝦! 上枱時比佢既size嚇親, 好巨型! 係波士頓龍蝦, 成隻有前臂咁長, 好誇張! 龍蝦身上面鋪左燒香過既芝士, d龍蝦肉係彈牙既, 唔係雪藏果d既林身, 啖啖肉連埋個芝士汁好好食, 而個鉗就食得比較狼狽, 同埋鉗入面既肉就比較淡, 無芝士汁, 但就食到龍蝦原本既鮮味, 值得一提個龍蝦頭有勁多膏, D膏多到流出黎, 正!最後甜品要左一串燒芝麻湯圓, 湯圓燒到脹卜卜, 外面煙un, 裡面係芝麻餡, 係好味道既, 唯一美中不足係個芝
要左青檸話梅梳打, 酸味味既梳打幾岩配串燒
最後甜品要左一串燒芝麻湯圓, 湯圓燒到脹卜卜, 外面煙un, 裡面係芝麻餡, 係好味道既, 唯一美中不足係個芝麻餡唔流心, 燒到乾乾地~
2016-10-07 741 瀏覽
朋友介紹左呢間川燒食串燒,話味道唔錯又有風味。叫左2款腸:燒櫻花蝦芥末香腸、燒墨魚香腸。櫻花蝦香腸比較甜,香腸燒得好香,但係又有芥末既味道。燒墨魚香腸冇咁甜,墨魚味出d。芝士五花腩有好重芝士味,五花腩有一層層肥肉,好甘香,好惹味芝士燒龍蝦因為我地都好鐘意食芝士,所以叫左好多嘢都係有芝士既芝士汁好濃,有好多蝦膏,不過就唔係咁多肉,貌相就一流珍寶帶子呢個真係色香味俱全帶子好鮮味,啖啖肉好好食燒豬肋骨,味道好惹味,好香,肉質好林好入味,燒得好香因為食咗好多濃味嘅嘢,waiter就建議我哋食返啲清淡D。就叫左呢條魚,真係好清。味道好淡,不過就好在啖啖肉,唔係好得骨甜品方面:呢味好得意,外脆入面軟林林,仲好香芝麻味,我幾中意呢2個雪葩味道都好正,夠曬凍,味道都係酸酸甜甜,好解暑整體來說,呢度食物唔錯,不過最好係氣氛,好岩一班朋友嚟食嘢傾計
朋友介紹左呢間川燒食串燒,話味道唔錯又有風味。
燒墨魚腸
芝士五花腩
有好重芝士味,五花腩有一層層肥肉,好甘香,好惹味
芝士燒龍蝦
因為我地都好鐘意食芝士,所以叫左好多嘢都係有芝士既
芝士汁好濃,有好多蝦膏,不過就唔係咁多肉,貌相就一流
珍寶大元貝
珍寶帶子
呢個真係色香味俱全
帶子好鮮味,啖啖肉
好好食
秘制燒豬肋骨
燒豬肋骨,味道好惹味,好香,肉質好林好入味,燒得好香

甜品方面:
燒芝麻湯圓
呢味好得意,外脆入面軟林林,仲好香芝麻味,我幾中意
呢2個雪葩味道都好正,夠曬凍,味道都係酸酸甜甜,好解暑

燒墨魚腸
珍寶大元貝
秘制燒豬肋骨
  • 燒珍寶大元貝
2016-10-05 485 瀏覽
串燒店很多,「川燒」係其中一間我最喜愛既串燒店,雖環境不算舒適,裝修有點舊,但食物充滿誠意。每隔一排就會有少少新野食,唔止係串燒,仲有好多特式小食創意甜品,食物水準高,所以黎過幾次都食唔厭。今次被安排左坐在店子盡頭的小房內,裡面有3張桌,可與朋友安靜聊天。從小房向外拍攝牆上放著一排酒,頗有特式牆上掛畫點餐紙也與木色桌椅襯了色每張桌上放置調味粉讓客人自行加料吃串燒當然要啤啤佢,可試試手工啤酒。黑松露燒腐皮溫泉玉子 $32賣相精美,必點之選,用上腐皮包著溫泉蛋,再加上黑松露和青蔥,頗香濃的。松露雖少但香味濃郁,腐皮有點像豆卜的口感,略嫌溫泉玉子有點太生了,幸好我是個生雞蛋愛好姐,每次吃火鍋必定打隻生雞蛋到碗中lol,不過如溫泉玉子可煮熟點相信一定更美味。鹽燒黑豚肉秋葵卷 $22不錯的配搭,香脆的黑豚肉與嫩滑的秋葵形成強烈的對比,一口包含著兩種不同的口感。黑豚肉燒得很惹味,不咸不淡味道剛好。黃金芝士燒原隻龍蝦 $188點餐紙上印著時價,問問店員就可得知當日價錢,百餘元可吃原隻龍蝦,當然要試試。想不到這個原隻龍蝦真的相當大隻,肉上釀滿了芝士,肉質新鮮彈滑,非常香口,的確吃到停不了秘製醬燒BB豬

從小房向外拍攝
牆上放著一排酒,頗有特式
牆上掛畫
點餐紙也與木色桌椅襯了色
每張桌上放置調味粉讓客人自行加料
吃串燒當然要啤啤佢,可試試手工啤酒。

黑松露燒腐皮溫泉玉子 $32
黑松露燒腐皮溫泉玉子

鹽燒黑豚肉秋葵卷 $22
鹽燒黑豚肉秋葵卷

黑豚肉燒得很惹味,不咸不淡味道剛好。

黃金芝士燒原隻龍蝦 $188
黃金芝士燒原隻龍蝦

秘製醬燒BB豬肋骨 $128
秘製醬燒BB豬肋骨
雖說是BB豬肋骨,但整件有我手掌咁大,豬肋骨雖然食起上黎有啲麻煩,唔似串燒咁一啖咬出黎就攪掂,但勝在醬汁香濃肉質軟滑,麻煩都要食啊。

燒川香麻辣腸 $20
燒川香麻辣腸
第一次叫燒香腸食,但有少少失望,期望會好香口好辣,但結果不麻亦不辣,不太推薦,如想試試香腸的朋友建議可試試其他口味。

秘製醬汁燒花膠 $58
秘製醬汁燒花膠
又一驚喜之作,花膠通常係煲黎食,估唔到燒黎食又別有一番風味,花膠嫩滑,既不韌口又有彈性,encore之選!
2016-08-10
黑松露燒腐皮溫泉玉子
黃金芝士燒原隻龍蝦
秘製醬燒BB豬肋骨
秘製醬汁燒花膠
3K
2016-10-04 245 瀏覽
朋友聚舊,最好嘅梗系食番餐,是晚由朋友拍板黎到柯士甸食燒烤,這一帶好多好野食呢。天氣咁熱,飲凍飲是常識吧,當汽水都要十幾蚊罐時,特飲顯得相當抵飲。叫了一人一杯特飲,青檸柚子梳打,青檸話梅梳打,同青檸荔枝梳打($28ea),自己杯話梅原來幾甜吓,加埋青檸梳打好解渴。涼拌青蔥皮蛋豆腐 ($30)朋友知我鍾意食皮蛋特登叫呢樣,平時譚仔我一個人ko一客皮蛋㗎,今晚不能太自私,開心share先。豆腐好滑又有豆香,皮蛋綿滑,加上蔥絲同甜豉油,真係好香又綿,入口冰涼,啱哂夏天食。川香海蜇頭伴青瓜 ($38)青瓜亦係我的至愛之一,呢碟仲有埋海蜇頭添,正呀,青瓜同海蜇頭都好爽脆,辣得黎麻香,一口接一口食唔停呢。燒特級牛脷蕊 ($72)呢個個人覺得有點少貴,雖然個牛脷真係好鬼正,爽,嫩,散發著牛香,比起普通牛脷好味好多㗎。燒海殼王 ($188)原條燒魚呀!手臂咁長,認真有霸氣!!侍應三兩下手勢就皮肉分離,嘩,啲魚肉滑到無朋友!燒魚都好嫩滑,一啲都唔乾身,同自己燒野食啲差天共地。旁邊仲有個醬汁點的,魚露香茅同其他調味料味,好有泰式feel。四重芝士豚肉鍋 ($128)呢樣係朋友推介一定要試喎,上枱時見係薄餅
涼拌青蔥皮蛋豆腐 ($30)

川香海蜇頭伴青瓜 ($38)

燒特級牛脷蕊 ($72)

燒海殼王 ($188)

原條燒魚呀!手臂咁長,認真有霸氣!!
四重芝士豚肉鍋 ($128)

呢樣係朋友推介一定要試喎,上枱時見係薄餅同芝士啫,有幾特別呀?!
嘩,一試難忘呀!芝士入面混了煙肉,蘑菇,同埋咸蛋黃!!!勁香口勁好味呀,咸蛋黃啲油脂同芝士原來勁夾,小小一塊薄餅要貪心地點最多嘅芝士醬,四重奏原來有乾坤,芝士迷絕對要一試。
鍋燒噴泉蛋醬芝心炒飯 ($108)

再黎係呢個炒飯,係面前炒㗎,又係勁有霸氣。個鍋燒紅,侍應隨手用條毛巾包住就炒了,睇見都覺得佢熱呀。飯加入蛋漿,芝士,粟米等,炒呀炒,香噴噴仲拉得出芝士絲,除左好睇外,味道亦不錯,芝味濃郁加上粟米甜甜地。不過好多芝士同幾油下,食落都會膩,多人share會好啲。燒芝麻湯丸 ($22)

最後梗系要甜品結尾啦,湯丸燒又幾得意喎,外面煙韌,入面甜甜的,不過燒起勁熱好燙口,要小心食。

食得開心又唔限時,可以坐到好夜慢慢食,正。
2016-07-26
5 分鐘 (堂食)