2007-09-24 20 瀏覽
係Yahoo! Blog見到好似好好味同爸爸媽媽去dinner 一下一坐低太餓就叫素菜飽& 小籠飽小籠包真的幾好...皮薄多汁...肉汁的味道好鮮!!!素菜飽既皮好軟綿綿呀, 爸爸媽媽激讚!!再叫左個2人餐...$168咋有豆腐湯... 冷盤雙拼...糖醋魚塊...賽螃蟹...紅燒獅子頭...菜飯...甜品冷盤雙拼...係涼拌雞絲粉皮+油燜筍....幾好味&d 粉皮好爽唔爛紅燒獅子頭...佢既水準好多有名上海食店都做唔到!!食完再叫左酒釀丸子一黎到酒香+桂花香攻陷個鼻...老豆爭食tim!!!!!!!!
係Yahoo! Blog見到好似好好味
同爸爸媽媽去dinner 一下

一坐低太餓就叫素菜飽& 小籠飽

小籠包真的幾好...皮薄多汁...肉汁的味道好鮮!!!
素菜飽既皮好軟綿綿呀, 爸爸媽媽激讚!!

再叫左個2人餐...$168咋
紅燒獅子頭...佢既水準好多有名上海食店都做唔到!!

食完再叫左酒釀丸子
2007-09-23 14 瀏覽
路經大埔,男朋友知我中意食上海野,見到間野有宵夜特價,好似都ok咁,就諗住試下啦~~點左一個牛肉面配涼拌雞絲,一個酸辣面配小籠包......點知牛肉面原來係牛展面,都唔係問題,問題係牛展竟然可以一夾就散,入口仲即融,都唔緊要啦,我當你煮得入味煮到淋晒啦......點知食落竟然一d牛展香味都無(咸/甜/香/酸/辣都無),試下個湯底,真係清如水(雖然湯係深啡色的=.=?).....都唔緊要啦,仲有個面...應該都唔會差得去邊掛...but...都唔明點解上海面甘大陣梘水味...我地唯有將呢餅面放入酸辣面度一齊食啦...>o<\"酸辣面...原來=辣面,d酸味都唔知係邊...我地可憐到自己加醋落個\"酸辣面\"度....都唔知為乜...#.#??...唯一可以讚下既係個\"酸辣\"湯底夠杰lor...涼拌雞絲....都唔錯既...but細碟左d lor...幾啖食晒lu小籠包~~講真的...真的幾好...^^~係有o趙口的小籠包皮...湯的味道好特別...質感少少杰杰&好滑...一啖食一個^^yummy仲有不可不提...明明個落order陣個小姐問我地飲唔飲野,豆漿+$3..

仲有不可不提...明明個落order陣個小姐問我地飲唔飲野,豆漿+$3...啡茶+$5,甘我地叫左杯凍檸茶...埋單陣又同我地講其實係+$15...玩咩???最後同個經理argue左兩句先減返錢......

2007-09-22 14 瀏覽
 有一次朋友介紹,於是就試下。通常係食宵夜,因為個麵食餐真係好正,一個麵再加個小食三十一蚊。雖然唔算好平,但係有咁好嘅質素,都幾值得。 叫左碗担担麵+小龏包,再加個廿八蚊特價小菜甜酸魚塊。 嘩!碗担担麵真係好好味,啲麻醬好香滑,而小龏包都幾出色,有成五隻熱辣辣連蒸龏上,豬肉餡幾juicy!至於甜酸魚塊,甜酸度還可以,魚塊有硬口唔腥,值得一試,不過如果配埋碗飯就更好。 啲服務唔錯,特別個經理好主動加荼,環境尚算乾淨企理。平時唔駛加一,但星期日就好似要。 仲會繼續幫襯,試其他麵食小菜。
 叫左碗担担麵+小龏包,再加個廿八蚊特價小菜甜酸魚塊。
 仲會繼續幫襯,試其他麵食小菜。

2007-07-08 9 瀏覽
喱間小籠包抵食又好食,$22有5隻,皮薄又多汁,係我食過小型舖頭最好味一間。另外,叫個冷盤雙拼(醉雞+ 素鵝) - $60。個醉雞好好味,因為好夠酒味,素鵝又香口,但多油少少。最後,我叫糖醋松子魚($68),我都奇怪解會咁平,一條松子魚平時其他舖頭要成$88以上,原來係一大塊魚扒,上店員仲幫你切開一塊塊,咁解唔叫糖醋魚塊呀!但佢個味道都幾好。喱道晚市要收茶錢,每位$2。假日& 公眾假期要收加一。職員手腳快,有禮貌,抵讚!但喱度地方唔算太大,但環境都幾舒服,唯一係冷氣唔夠。

喱道晚市要收茶錢,每位$2。假日& 公眾假期要收加一。

職員手腳快,有禮貌,抵讚!

但喱度地方唔算太大,但環境都幾舒服,唯一係冷氣唔夠。

2006-09-19 2 瀏覽
唔知食什麼好,見到這間川滬小廚好似幾光猛,而且好似好抵食, 見到門口的介紹: 可能是大埔最好食的上海菜,於是就誤打誤撞入來一試。裝飾都ok,不過地下有些滑,即時對其打折扣。叫了上海排骨菜飯HK$18,午市套餐一碗酸辣湯麵加4個豆沙包,都是HK$32,另外做緊素菜包的推介,張poster個樣幾吸引,於是亦叫了來試,誰知......碗麵很大碗,味道都ok,但不夠酸,排骨菜飯的飯很硬,素菜包中的素菜有點油,沒有菜味,豆沙包都可以,但平平無奇。雖然不至於是光的黑店,但食物只是普普通通,沒有難忘的地方,不覺有什麼特別,因此亦無興趣再幫襯!

2006-09-05 8 瀏覽
One of the best 小籠包I tried in Hong Kong.Others are so-and-so.

Others are so-and-so.
2006-08-21 3 瀏覽
平時去開大明里, 但已經很久沒去。昨天3點幾才食飯, 知道這裡隔離開了一間日本餐\廳, 但中場休息囉, 所以就去了這裡。第一次來, 地方比大埔墟大, 坐得舒服過大埔墟。剛好做下午茶餐\:3-00-5:00, 叫了一個排骨湯面+4蚊有凍檸茶, 凍煄魚, 蒸豆沙飽。先來一個凍煄魚, 不夠凍, 但魚很脆, 又不硬, 汁又好食。排骨湯面, 味道不算非常好食, 但也不難食, 面的口感適中。最後來了一個蒸豆沙飽, 豆沙很多, 皮又不厚, 甜味適中, 很好吃。原本想吃豆沙窩餅, 但不想食太油, 所以才吃蒸的。一碟有4件, 與媽媽每人2件, 細細件唔太膩。最後加埋一, 50蚊。抵食!!想不到下午茶也這麼好吃, 下次一定再來。
平時去開大明里, 但已經很久沒去。

第一次來, 地方比大埔墟大, 坐得舒服過大埔墟。

2006-03-12 11 瀏覽
每次黎呢度都係食晚飯.. 今日下晝行過.. 男友提議不如試下呢間.. 咁就入去食個晏啦..一向都好like呢間d服務.. 俾人感覺好親切.. 尤其係一個好似係經理既男人.. 今日都見到佢\喎.. 嘻~~我地叫左一個set lunch另加一個鱔糊雙黃面.. 個set lunch叫左鎮江骨..都唔錯..包兩個白飯同埋飲品/甜品.. 男友叫左奶茶.. 不過唔好飲既.. 鱔糊雙黃面我覺得好味.. 夠晒熱辣辣.. d麵好脆.. 好好味.. 下次要試下醉雞先得~~
下次要試下醉雞先得~~
2006-02-20 14 瀏覽
星期六晏晝o個餐同屋企人o係度食. 三個人, 下午茶時間, 一人叫左一碗麵: 炸菜肉絲麵, 酸辣湯麵, 獅子頭湯麵, 再加一個小籠包. 叫麵仲會送杯豆漿咁.o的麵冇乜特別, 勝在一碗大大碗但係廿蚊有找. 小籠包就係咁多樣之中最好食o既-- 皮夠薄, 有湯汁. 不過一定要趁熱食, 凍左就差o的.三個人七十零蚊落樓又食得飽, no complaint.

三個人七十零蚊落樓又食得飽, no complaint.
2006-01-16 4 瀏覽
原本是想吃潮州餐, 點知想試的店子巳結業, 為免要再找地方, 就在此店解決了算了。 酸辣擔擔麵, 味道不足, 酸度唔夠, d麵結成一舊結在碗底, 豬肉絲實到離哂題。煎餃子, 最好味, 餡料又香又有汁, 皮度厚薄適中, 底部煎得又香脆, 正!生煎包, 餡料與餃子相近, 包也軟熟, 但可惜底部煎得不脆的。蔥油餅, 以前係舊店所吃是切起後也會組合成原體的, 但今回一上檯時巳散開了, 很有凌亂感, 有人問我: [ 蔥油餅是否曾趺過落地?散哂!] 雖然入口熱騰騰又有香蔥味, 但鬆化感仍不及多年前舊舖的水準, 放了數分鐘後即時變得c實。 連茶介兩位, 埋單$108

連茶介兩位, 埋單$108
2005-08-08 2 瀏覽
由入坐到走都好熱,雖見佢地有較個冷氣,仍好熱,見到近廚房位有個女士、我地隔離枱位男士都抺汗.可能坐近冷氣會好D...........小籠飽,OK LA,有汁皮適中,但舊肉唔算好味、好普通,只講舊肉我個人認為似超市買番屋企蒸咁GE味.唔怪得佢只敢自稱為全大埔最好食. 三鮮湯年糕,年糕有口感,湯清又鮮,肉不少,GOOD!炒鱔糊,唔掂,唔香口,唔用九王炒唔掂.太熱,連我認為係食上海野必食ge豆沙窩餅都無叫,快怏走.coupon無拎到,因我地無人打算再幫親.

三鮮湯年糕,年糕有口感,湯清又鮮,肉不少,GOOD!

炒鱔糊,唔掂,唔香口,唔用九王炒唔掂.

太熱,連我認為係食上海野必食ge豆沙窩餅都無叫,快怏走.

coupon無拎到,因我地無人打算再幫親.
2005-07-17 5 瀏覽
星期六真慘, 要做到成九點鐘, 諗住帶女友去大明里食群記, 去到原來已經沽清. 紅洋蒽又收左, 唔係好肚餓, 行幾個字去到安慈路, 點知Oliva 又收埋, 又唔想食扒王之扒王, 於是無意中撞了入去這間川滬小廚.熟知大埔區朋友都知我蠢左, 因為大明里本身都有間川滬小廚, 早知唔駛行咁遠.成十一點鐘, 女友叫了客鳳梨魚柳, 我個人沒大興趣, 叫了客担担麵及出名的小籠包.先來担担麵, 份量及賣相不俗, 麵身也爽口, 略覺味道淡了點, 我喜歡花生味較濃一點.小籠包熱騰騰的上來, 皮薄饀亦不錯, 肉汁亦相當豐富. 不下於其他出名舖頭.鳳梨魚柳吃了一點, 魚柳炸得不錯, 香口亦不太乾, 鳳梨加上酸甜汁亦見開胃, 可惜天氣太熱, 吃幾口還是要帶走.加上兩杯豆漿, 一百二十多元結賬, 個人就覺得略貴了一點.

加上兩杯豆漿, 一百二十多元結賬, 個人就覺得略貴了一點.

2005-01-02 9 瀏覽
今日去依到食,入到去得兩圍人,生意好似麻麻地咁。跟住叫左..酸辣湯:個湯既酸辣比起之前淡左,阿爸阿媽佢地唔食得辣都飲左2碗,整體都ok啦~鱔糊麵:清得好快,d汁夠杰,加埋飯就正啦雞燴麵,炒飯,上海粗炒:普通~但比起之前油份少左d
今日去依到食,入到去得兩圍人,生意好似麻麻地咁。
跟住叫左..
酸辣湯:
鱔糊麵:
清得好快,d汁夠杰,加埋飯就正啦
雞燴麵,炒飯,上海粗炒:
普通~但比起之前油份少左d
2004-12-29 4 瀏覽
師母是上海人,一次她從上海回來約我吃飯,我就帶她到這裡,一來近她的落腳點,二來她說下機後很累,不想走得太遠,於是是晚我跟姐、牧師和師母四人來這兒飯聚。 當晚菜全由師母發板,冷盤小吃有醉雞、薰魚和馬頭蘭拌海蜇頭,小菜要了賽螃蟹、糟溜桂花魚、紅燒師子頭、蔥爆羊肉和一個三鮮炒拉麵。 總括來說,味道已調至適合我們香港人的口味,師母說味太濃,而且油份頗多,最好味的是馬頭蘭拌海蜇頭,師母說師傳的刀工不錯,而且海蜇頭爽口o趙頭,馬頭蘭火喉恰到好處,不老不渣。但小菜就完全不適合師母胃口,糟溜桂花魚,魚夠鮮美,但酒糟香不足:賽螃蟹不夠滑,味精過多;獅子頭肥瘦分布不均,茨汁太杰;羊肉就不夠不失,但炒得太老,有點韌,炒拉麵尚算可以接受,因為三鮮料足,還有大量芽菜,多添一份爽脆口感。原本還想要甜品的,但大家都已九分飽,吃不下,就此作罷。
2004-10-26 4 瀏覽
今年裝修後朋友帶我去過一次經驗差到極呀叫左個擔擔麵,上海排骨麵,一籠小籠包同兩杯凍檸茶擔擔麵~係味道唔錯但份量少又偏辣上海排骨麵~d排骨麵油到死,係個湯底清d個食完d排骨發現個碟仲有油滴緊令人心寒小籠包~係比較好既一樣包皮都叫做薄入面都有湯漏出但都幾多肥豬肉檸茶~唔得至差都係個服務,d侍應懶懶行見到你叫佢都冇乜反應咁
今年裝修後朋友帶我去過一次
經驗差到極呀

叫左個擔擔麵,上海排骨麵,一籠小籠包同兩杯凍檸茶
擔擔麵~係味道唔錯
但份量少又偏辣

上海排骨麵~d排骨麵油到死,係個湯底清d
個食完d排骨發現個碟仲有油滴緊
令人心寒

小籠包~係比較好既一樣
包皮都叫做薄
入面都有湯漏出
但都幾多肥豬肉

檸茶~唔得

至差都係個服務,d侍應懶懶行
見到你叫佢都冇乜反應咁