2023-09-06 34 瀏覽
想試川婆婆好耐,知道係觀塘開咗分店一段日子,今晚返教會前就會吓「川婆婆」,一齊辣一辣啦!(其實我怕辣的,只是捨命陪君子)川婆婆店舖面積不太大,有一排排長枱和長櫈。火紅色的裝修令人感到非常「辣」。但原來餐單有不同辣度供選擇,啱晒不同嗜辣程度的人,我當然選了BB辣啦。我們選了招牌手撕雞飯,酸菜魚加潮汕豬肉卷。還加上小食:椒麻墨魚咀和酥炸豬扒,十分豐富。招牌手撕雞飯的手撕雞肉嫩滑多汁,搭配著鮮辣的辣椒和特色調味醬汁,還有很多芫荽,很下飯!酸菜魚份量十足,魚片很滑,帶有鮮辣酸爽的口感。潮汕豬肉卷醃得很入味,和酸菜魚很搭。酸菜魚內還有大豆芽、娃娃菜、海帶絲、寬粉和豆皮,吃得十分滿足。椒麻墨魚咀,酥炸豬扒:椒麻墨魚咀有辣椒的香辣和花椒的麻辣風味,質地脆嫩。酥炸豬扒外脆內嫩,搭配著特製的醬汁,味道香濃鮮美。兩道小食都十分開胃。最後,我們點了西柚茉莉花梳打。西柚酸甜的口感和茉莉花芬芳的香氣結合,喝下去有一種清新的口味,更中和了口腔的辣味。不得不提此店的服務。店員非常有禮親切,令人聽得很開懷舒暢。
不得不提此店的服務。店員非常有禮親切,令人聽得很開懷舒暢。

2023-09-05 40 瀏覽
通往觀塘平價美食‼️😊同屋企人去咗觀塘食飯🎊去咗觀塘廣場地下嘅川婆婆👵🏻餐廳麻雀雖小五臟俱全🎊可用手機自助落單📱主打食川菜及車仔麵🚗麻辣肥腸墨魚咀粉,52蚊碗💰麻辣肥腸墨魚咀,墨魚咀本身口感好爽彈,肥腸好肥厚,口感較韌,湯底夠哂辣道,成碗麵都帶出鮮味😊炸醬肥腸豬扒飯,58蚊份💰豬扒飯非常豐富,除咗有主角豬扒外,仲有肥腸同大量嘅肉燥,豬扒就夠香口,肉質炸得好鬆化,肉燥肉粒較細粒,可口油膩感不太重,肉汁恰到好處啖啖肉粒,送飯一流呀🐷涼拌魚皮,38蚊份💰涼拌魚皮,墊底既青瓜點,拌埋魚皮爽脆彈牙食口感更佳,個涼拌汁,辣油,芫荽,香蔥調配,微辣幾開胃🐟麻辣鴨血,38蚊份💰鴨血已經入曬味,辣度輕微,帶有少少麻,鴨血每件都非常大件,啱哂鐘意食鴨血人士😋整體環境非常熱鬧☺️服務態度非常好😀食物質素幾好,啱哂附近返工朋友們幫襯☺️
通往觀塘平價美食‼️😊

涼拌魚皮,38蚊份💰

麻辣鴨血,38蚊份💰

整體環境非常熱鬧☺️
服務態度非常好😀
食物質素幾好,啱哂附近返工朋友們幫襯☺️
今晚嚟到觀塘覓食,辣癮發作就食呢間川婆婆觀塘分店專做粉麵,性價比一流又解癮🌶️🐙 椒麻墨魚嘴 ($38)墨魚咀份量好多,大大粒又有咬口,個醬汁好驚喜惹味,好好食,我朋友話比10/10分😂🥩 水煮麻辣鮮牛肉 ($88)鮮牛好腍身,配麻辣濃湯頭,重口味得好合理又唔會令人超口渴🙌🏻🐟 酸菜魚 ($68)魚片好薄身,完全無骨,份量好大方,酸菜湯頭好正🥹,不自覺會食曬所有配菜✨ 水煮/酸菜系列已配有寬粉、大豆芽、娃娃菜、海帶絲同豆皮,寬粉好煙韌,口感正👍🏻
今晚嚟到觀塘覓食,辣癮發作就食呢間川婆婆
觀塘分店專做粉麵,性價比一流又解癮🌶️

🐙 椒麻墨魚嘴 ($38)

🥩 水煮麻辣鮮牛肉 ($88)

🐟 酸菜魚 ($68)

2023-09-05 33 瀏覽
📍觀塘 川婆婆今次嚟到位於觀塘廣場地下嘅川婆婆,打算試一試佢嘅酸菜魚。要知道,要喺放工時間喺觀塘搵嘢食,真係有啲難度,今日6:00左右嚟到川婆婆,已經有好多客人坐低咗,於是就打算外賣拎返屋企食。佢嘅餐牌有好多唔同嘅菜式,見到佢有個墨魚咀都好特別,不過我今次就冇叫到。我總共帶咗一個米線,一個酸菜魚同一個飯,再加多兩杯飲品,都唔過$200 ,非常抵食🫡。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 水煮魚 $70佢嘅水煮魚係有唔辣、超小辣、小辣、中立同大辣選擇,今次我就揀咗佢嘅超小辣。雖然佢話就話超小辣,但係其實都好有辣味,可能係因為佢入口麻香,所以唔食得辣嘅朋友建議揀返唔辣。水煮魚嘅質地唔會因為浸咗落湯就變到好林,咬落去都好有咬口,而且入邊配菜超多,由我最鍾意食嘅薯粉,連娃娃菜都有,超豐富👅。• 酸菜金湯肥牛粉 $50個人認為佢嘅肥牛米線好抵食,因為佢好足料,而且佢個湯底味道好濃郁,酸菜又酸又甜,再加上少少辣,簡直係Perfect match 🫡。• 招牌手撕雞飯 $54佢呢個手撕雞飯嘅好味程度超乎我預期,我會覺得佢係今餐入邊嘅MVP✨。佢嘅雞肉好滑,而且份量都好多,再加上芫荽嘅香味,真係好想添飯啊🍚。• 荔枝茉莉
📍觀塘 川婆婆

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
外賣自取
  • 酸菜魚
2023-09-01 25 瀏覽
今次去試咗觀塘依間川婆婆 ,我特意點咗幾款招牌菜,真係讚到唔得啦!首先,涼拌魚皮,只需HK$39。呢個菜式好開胃,配上醬汁,酸酸辣辣,好開胃,我好鍾意呢個清爽嘅口感。除咗魚皮,我都試咗小口水雞,只需HK$49。嗰啲麻辣嘅味道真係勾起我嘅味蕾,辣辣嘅口感真係令人回味無窮。接着,上湯皇帝菜,只需HK$23。呢個菜式色香味俱全,上湯滋味濃郁,好開胃又營養。最後,我試咗水煮肥牛,只需HK$75,已經包括芽菜、寬粉、豆皮、木耳娃娃菜、海帶絲等等,真係超級夠飽。肥牛搭配豐富嘅配料,味道更加豐富。如果加HK$5,仲可以配上白飯,真係非常滿足。

要係觀塘放工時間搵野食,真係有難度,經開觀塘廣場見到呢間唯然鋪頭細細,但竟然要等位,就決定一試。🐙椒麻墨魚咀🐙$68餐內已配有娃娃菜、海帶、芽菜同寬粉等,揀左小辣,同譚仔麻辣三小有得揮,墨魚咀口感特別,夠彈牙,寬粉煮得岩岩好,每條粉都掛滿辣湯底,又麻又辣好開胃。🐟酸菜魚🐟轉米線$73酸菜魚份量好多,肉質夠滑夠厚又唔腥,湯底即使揀左bb辣都偏辣,但絕對抵食。🥔涼拌土豆絲🥔$28土豆絲好多,食落夠爽口,酸酸辣辣夠哂開胃。🐷炸豬扒🐷$20份量好多,炸得香脆之餘,肉質口感好軟好嫩,肥瘦適中,下次黎都要食多次。評語性價比高食得辣必試

🐙椒麻墨魚咀🐙$68

🐟酸菜魚🐟轉米線$73

🥔涼拌土豆絲🥔$28
土豆絲好多,食落夠爽口,酸酸辣辣夠哂開胃。

🐷炸豬扒🐷$20

評語
性價比高
食得辣必試
2023-08-29 35 瀏覽
平日中午去都要排隊 但係就唔需要排好耐一入到去坐低即刻叫返個水煮牛肉加肥腸肥腸係好新鮮 唔會有異味 份量都好充足水煮牛嘅配菜都好多 超級入味不過觀塘呢間分店就比較逼 坐得唔係幾舒服
平日中午去都要排隊 但係就唔需要排好耐
一入到去坐低即刻叫返個水煮牛肉加肥腸
肥腸係好新鮮 唔會有異味 份量都好充足
水煮牛嘅配菜都好多 超級入味
不過觀塘呢間分店就比較逼 坐得唔係幾舒服
2023-08-24 96 瀏覽
這商場已有很多年歷史了,但人流非常多,算是觀塘區地標之一,閒逛看見這間川菜店,裝修簡單有和式風格,並且有數人排隊,必須一試店內用手機二維碼落單,非常方便粉麵餐 有細粉,米線,寬粉,烏冬,出前一丁麵底選擇湯底有招牌麻辣,酸辣,椒麻味,酸菜金湯,清湯辣度可選大,中,小,BB餸最小需選3款餸菜費用有8元,10元,12元及15元的款式包括牛丸,牛扒葉,芝士腸鴨血,海帶絲,蓮藕,豆皮,墨魚味春捲,司華力腸,鹵水肥腸,炸豬扒等等等,種類繁多點了風琴豆腐,鴨血及墨魚味春捲出前一丁 50元風琴豆腐可拉得很長,豆腐索滿湯汁,一入口湯汁四溢,春卷內有墨魚丸,鴨血結實不鬆散涼拌魚皮 38元魚皮爽滑彈牙,配上酸辣汁份外惹味,那些醬汁撈麵一流辣汁牛柏葉 38元辣汁可當湯品嚐,香辣醒胃,牛柏葉不韌有咬口小食椒麻墨魚咀 38元椒麻香味重,吃後咀有小許麻麻的感覺,墨魚咀大粒有𡁻頭,肉質不會死實川婆婆觀塘開源道68號觀塘廣場地下G24-G25號舖

店內用手機二維碼落單,非常方便

粉麵餐
有細粉,米線,寬粉,烏冬,出前一丁麵底選擇
湯底有招牌麻辣,酸辣,椒麻味,酸菜金湯,清湯
辣度可選大,中,小,BB
餸最小需選3款
餸菜費用有8元,10元,12元及15元的款式
點了風琴豆腐,鴨血及墨魚味春捲出前一丁 50元

涼拌魚皮 38元
魚皮爽滑彈牙,配上酸辣汁份外惹味,那些醬汁撈麵一流

辣汁牛柏葉 38元
辣汁可當湯品嚐,香辣醒胃,牛柏葉不韌有咬口

小食椒麻墨魚咀 38元

風琴豆腐鴨血墨魚味春卷出前一丁
辣汁牛柏葉
椒麻墨魚咀
2023-08-24 31 瀏覽
呢間觀塘既酸菜魚粉麵店比較特別,牆上有一幅好靚既壁畫,仲有下午茶時段會有飲品送,入面自助qr code點餐,入面有好多配料,包括酸菜,豆芽,豆皮等等既配料,酸菜魚既寬粉好煙韌,大大碗又抵食,魚片份量都好多,仲有多款小食選擇好似紅油抄手,雲吞好多涵同大粒,少少辣,另外,仲有一碗炸醬豬扒飯豬扒香脆大大塊,飯有好多肉燥同多汁,最正既係爆汁牛丸入面好彈牙多汁,牛肉味濃,味道辣得過癮甘,仲要甘平有5粒甘多,豆漿大大杯。
2023-08-23 47 瀏覽
麻辣豆腐串,豆腐串應該索汁,但呢度嘅豆腐串啲汁只香唔辣,而且香味只浮於表面,完全唔入味,令人唔想食。酸菜魚,唔酸唔辣,魚同豆腐串一樣完全唔入味,魚算滑同彈牙,但冇味,湯底調味只感受到醋味而唔係酸菜味,直頭一陣怪味,同樣地令人失望,陳醋味令人完全唔想繼續食。寬粉口感好,但由於湯底太難食,食唔到落去。酸辣寬粉,太酸淨係食到d 陳醋味,簡直就係陳醋湯,唔係酸辣湯,酸到呢~本身已經係鍾意食酸個人都覺得搞唔掂。跟住個牛柏葉完全冇剪開,叫人點食,好在佢夠爽咬到如果唔係真係唔食直接放棄。d 肥牛幾有牛味,合格。寬粉幾彈牙。未試過有餐廳難食到咁要寫劣評

未試過有餐廳難食到咁要寫劣評
酸菜魚,豆腐串,酸辣粉
2023-08-22 76 瀏覽
心情好想食辣 心情不好都想食辣 觀塘廣場的川婆婆開張了一段時間 一直想搵機會試 趁工作完 決定去試一試 去到小店已經是下午茶時間(15:30-17:30) 下單會送飲品及小食 水煮魚 $68一人份量的水煮魚份量多 配料豐富 水煮魚魚肉份量毫不吝啬 魚肉嫩滑 啖啖肉 亦沒有魚腥味 其他配料有寬粉 海帶絲 千張 娃娃菜 大荳牙 吸收了湯底的味道 個人最喜歡煙韌有咬口的寬粉 以中辣而言 食到又麻又辣的味道 不過覺得辣度不夠 可以再多點辣多點麻跟餐之飲品選擇了最基本的凍檸茶 跟餐小食是涼拌青瓜 酸酸辣辣 十分開胃 比水煮魚更辣 口感爽脆整體來說味道不錯 價錢十分親民 下午菜更加送飲品及小食 可以一試

水煮魚 $68

涼拌青瓜

2023-08-17
涼拌青瓜
2023-08-18 30 瀏覽
原來川婆婆有很多分店,其中觀塘廣場的店舖雖然地方細細,但黃昏放工時份也川流不息。家人喜歡吃辣,就過嚟買回家加餸吧!1)招牌手撕雞手撕雞好滑,唔係口,芝麻味唔算重,有少少芫荽令手撕雞嘅味道吊晒出嚟,果然係招牌菜。2)酸菜魚揀咗小辣,酸菜適中,魚肉好啊,唔會有腥味!3)水煮肥牛每片肥牛都有辣味,但不失牛肉嘅味道,肉質唔會靭。4)西柚茉莉花茶這個飲品非常特別,有少少西柚肉,不會太甜。我買了這四樣也不超過$200,性價比高!
家人喜歡吃辣,就過嚟買回家加餸吧!

1)招牌手撕雞

2)酸菜魚
揀咗小辣,酸菜適中,魚肉好啊,唔會有腥味!

3)水煮肥牛
每片肥牛都有辣味,但不失牛肉嘅味道,肉質唔會靭。

4)西柚茉莉花茶
這個飲品非常特別,有少少西柚肉,不會太甜。

我買了這四樣也不超過$200,性價比高!
2023-08-14 27 瀏覽
📍川婆婆(觀塘店)呢排差唔多日日都岀觀塘食好西,當然唔少得食川婆婆😍川婆婆岀名食川菜,當然唔少得嗌招牌菜式😚🔸 酸菜鮮肥腸看到滿滿肥腸實在太滿足得到我了!而且他們店的腸子處理得很乾淨,口感軟嫩中帶點嚼勁!重點份量超多,底下的麵軟硬度也剛好,健康得來帶點芽菜,海帶,娃娃菜做底,Cp值很高!本身是帶點辣度,更美味😋🔸凉拌魚皮如果鐘意重口味既朋友仔,呢款元祖既魚皮就岩哂你,香辣味入邊會有少少花椒粒,所以都算係麻辣香,辣度不會過辣剛剛好,切到一段段捲埋咁樣會比較有口感👍🔸小食椒麻墨魚咀大大份,細細粒既墨魚咀,好爽口,帶有點椒麻,愈食愈滋味👍🔸麻辣豆腐串豆腐吸收晒湯汁嘅精華,每啖咬落去,都好過癮,麻麻辣辣🌶️好清甜既飲品,剛好可以去除油膩感😊🔸西柚茉莉花茶🔸荔枝茉莉花茶
📍川婆婆(觀塘店)

🔸 酸菜鮮肥腸

🔸凉拌魚皮

🔸小食椒麻墨魚咀
大大份,細細粒既墨魚咀,好爽口,帶有點椒麻,愈食愈滋味👍
🔸麻辣豆腐串
豆腐吸收晒湯汁嘅精華,每啖咬落去,都好過癮,麻麻辣辣🌶️

好清甜既飲品,剛好可以去除油膩感😊
🔸西柚茉莉花茶
🔸荔枝茉莉花茶

2023-08-14 27 瀏覽
試過川婆婆的銅鑼灣、尖沙咀分店,對其印象都不錯。除了食物質素好之餘,最重要是份量多,價錢划算。最近來到觀塘工作,居然在東廣場發現川婆婆的分店,同樣主打四川粉麵及小食,今次就與同事各自食碗粉,配些小食過過癮。——————————🔹酸菜金湯米線 (韭菜餃、美國肥牛、腩肉)$56與一般的酸菜金湯相比,這裏的酸辣味無咁重,鹹度較高,惹味~三款配料中最愛韭菜餃,外皮滑溜,餡料飽滿鮮香。🔸酸辣寬粉(司華力腸、炸豬扒、墨魚味春卷)$57酸辣度適中,寬粉彈牙煙韌🍜最愛的是炸豬扒,欣賞它連骨、帶少許脂肪,肉質較腍且香,食得出它沒加鬆肉粉;炸得香口,充滿醬油的焦香味,出色。🔹椒麻墨魚嘴 $38份量不小,一小碟有10幾粒,簡單煮過後灑上特製辣粉,爽口彈牙。🔸麻辣豆腐串 $20豆腐串浸泡在麻辣湯中,吸飽了湯汁的精華,相當入味。🔹凍豆腐 $12/杯
——————————
🔹酸菜金湯米線 (韭菜餃、美國肥牛、腩肉)$56

🔸酸辣寬粉(司華力腸、炸豬扒、墨魚味春卷)$57

🔹椒麻墨魚嘴 $38

🔸麻辣豆腐串 $20
豆腐串浸泡在麻辣湯中,吸飽了湯汁的精華,相當入味。

🔹凍豆腐 $12/杯

2023-08-10 88 瀏覽
放工到了觀塘行下,都有一段日子沒行觀塘。記得2018年左右同朋友曾經在觀塘租了一個工廈房間,作為平日放假的聚腳消遣地,周不時都在觀塘廣場一帶買野食,然後再去超市買支白酒飲。當年的畫面,記憶猶新,來到觀塘廣場,緬懷當年吃喝日子。今次選擇在一家叫川婆婆的餐廳用餐,顧名思義餐廳係主打川式美食。店舖不大,但相當企理。店內兼採人手同掃二維碼方式落單,十分方便。估不到川婆婆可以有得點涼拌魚皮($38),涼拌魚皮係我近年返廣州、深圳吃得最多的小吃菜式之一,自從吃過一次後就愛上了。涼拌魚皮我選了BB辣,魚皮爽口 彈牙足料,除了魚皮仲有青瓜絲同荽茜,愈吃愈滋味!!除了魚皮,我仲點了一個小辣的酸菜魚 ($68)同一杯豆漿($12),呢個酸菜魚份量是一人份量,都係一樣十分足料,滿滿的魚肉片鋪滿碗面,雖然是小辣,但都有相當的辣度,唔太吃得辣的朋友,還是建議吃BB辣好了。魚肉片嫩滑彈牙,除了魚肉,仲有海帶、荽茜和紹菜,點綴。薯粉又夠Q,索了辣辣湯汁,真的吃得好過癮。如果想在香港吃100蚊留下的酸菜魚,相信川婆婆係不二之選擇,高性價比!

酸菜魚加豆漿

2023-08-09