親戚來香港,她喜歡吃辣,於是帶她吃烤魚。餐廳位於屋邨商場,走大眾化路線,設計採用竹木家具,感覺粗礦,很有「盡情去吃吧」的感覺。 沒想過這間屋邨不顯眼的小店,竟然讓我們一邊吃一邊讚。我們點了重慶麻辣烤魚,上面撒了很多辣椒和香料,賣相已經讓人食指大動。表皮香脆,肉有口感嚼勁,香辣惹味,但不油膩,忍不住脫口說出「隱士餐廳,名不虛傳」。另外我們還點了牛肉、豬肝、蔬菜等,吸收了麻辣的精華,超爽!整體來說,這裡服務態度殷勤,價錢相宜,啤酒不算貴,坐得舒服,冷氣夠涼,適合一家大細一齊食。
親戚來香港,她喜歡吃辣,於是帶她吃烤魚。

沒想過這間屋邨不顯眼的小店,竟然讓我們一邊吃一邊讚。

另外我們還點了牛肉、豬肝、蔬菜等,吸收了麻辣的精華,超爽!

2023-07-31
最近人人都講大圍新商場The Wai。入開去既朋友不防行遠啲啲試埋呢間烤魚,好大份好惹味🤤 兩個人食到超級飽,牛丸同魚皮都推介,好好食👍🏻🔸海爐魚-重慶麻辣小辣 $268呢款魚少啲細骨,容易食👍🏻魚肉會實淨啲,但唔會鞋口,啖啖魚肉好正👍🏻 個重慶麻辣唔會好辣,但好香,忍唔住要一啖接住一啖咁食🔸爆汁牛丸 $58🔸鮮魚卜 $48🔸闊薯粉 $30🔸涼拌川辣魚皮 $78🔸涼拌海蜇 $48------------------------------🌟回頭指數:8/10屋村附近有間咁正嘅烤魚好驚喜,經過大圍嘅你一定要試吓😋🐟📍地址:川味雞烤魚大王 (隆亨商場) (大圍)大圍田心街1號隆亨商場地下隆亨街市H86號舖/ 喜歡我食評的朋友,記得follow IG @yumyumyummy.tummy 🩵 /

🔸海爐魚-重慶麻辣小辣 $268
🔸爆汁牛丸 $58
🔸鮮魚卜 $48
🔸闊薯粉 $30
🔸涼拌川辣魚皮 $78
🔸涼拌海蜇 $48

🌟回頭指數:8/10
屋村附近有間咁正嘅烤魚好驚喜,經過大圍嘅你一定要試吓😋🐟

📍地址:川味雞烤魚大王 (隆亨商場) (大圍)
大圍田心街1號隆亨商場地下隆亨街市H86號舖

海爐魚-重慶麻辣(小辣)
涼拌川辣魚皮
涼拌海蜇
海爐魚-重慶麻辣(小辣)
涼拌川辣魚皮
  • 麻辣爐魚
  • 涼拌魚皮
  • 牛丸
2023-08-06 35 瀏覽
想食烤魚但又怕多骨,最好就係食大魚啦!今次去咗川味雞烤魚大王食近年好流行嘅烤魚,因為係兩個人食所以只係細半,如果大半的話就會有埋魚尾添!其實當中仲有不同伴碟配菜,如莞茜、白蘿蔔、芽菜、酸菜、椰菜...湯底麻香味濃,算上不錯~魚肉唔會一夾就散開!魚皮煎得香脆,喜歡脆口帶有少少咬口嘅朋友就要係魚皮未沾上湯就要食一口~雖然是大魚,但魚肉沒有泥味,魚味不腥,怕食魚的朋友可以一試。因為大魚魚骨都易挑出,入口可以啖啖魚肉。

魚肉唔會一夾就散開!

因為大魚魚骨都易挑出,入口可以啖啖魚肉。

2023-08-03 28 瀏覽
估唔到大圍屋村仔有間咁出色嘅舖頭,舖仔細細座位都坐得幾舒服,叫條烤魚嚟食,仲可以打邊爐,佢個薯粉都好好食,小朋友至愛,服務態度都好好,我成日帶返小朋友去食亂巴閉,佢哋都會過嚟同啲小朋友傾吓計,整跌咗啲碗筷即時會有人送上乾淨既器具,好滿意
2023-06-13
2023-07-26 48 瀏覽
今日入左大圍食野,哩間餐廳係屋村小店,入面有卡位及大圓桌,座位亦闊落舒適。除左烤魚及雞煲,亦有川式小菜可以選擇~🔥🐟烤魚👉🏻海鱸魚 $268烤魚有四款唔同口味可以選擇,包括重慶麻辣、泡椒、剁椒及酸菜,頭三款湯底仲可以揀大辣、中辣及BB辣。我地就揀左泡椒烤魚,係酸辣口味,入面既烤魚大大條,魚肉嫩滑,仲有少許芽菜、芫荽、酸菜、娃娃菜及白蘿蔔,重點係個湯會越滾越辣,特別係蔬菜類會非常吸辣,真係越食越過癮🌶️🤣🦑鮮魷魚 $88鮮魷魚份量都幾多,而且夠曬新鮮,入口爽彈,好食推介👍🏻🥬娃娃菜 $33娃娃菜吸曬啲酸辣湯汁,好入味~

除左烤魚及雞煲,亦有川式小菜可以選擇~

🔥🐟烤魚👉🏻海鱸魚 $268

🦑鮮魷魚 $88
鮮魷魚份量都幾多,而且夠曬新鮮,入口爽彈,好食推介👍🏻

🥬娃娃菜 $33
娃娃菜吸曬啲酸辣湯汁,好入味~

2023-07-24 38 瀏覽
前排跟Daddy朋友去大圍龍享村呢間烤魚大王食晚飯,佢話佢住開嗰頭,有咩好嘢食佢都知道晒,總之跟住佢就掂啦!😆我還是第一次食烤魚,對我來說蠻新奇的,就像把煎好的魚再放上盛上了湯的盆子上。本身諗住煎好的魚肉質會很硬,但這個食落竟然是軟身的,不過這次這個有點辣,我吃不了太多。🥺估唔到,原來吃完烤魚後,還可以用湯底加餸打邊爐😝就像食雞煲。肥牛、各式丸都有,佢仲有大雞子,Daddy朋友最鍾意食㗎啦~🌝我就唔鍾意食啦😤放返幾張相俾大家參考下☺️

我還是第一次食烤魚,對我來說蠻新奇的,
就像把煎好的魚再放上盛上了湯的盆子上。

估唔到,原來吃完烤魚後,還可以用湯底加餸打邊爐😝就像食雞煲

放返幾張相俾大家參考下☺️

2023-07-23 29 瀏覽
好耐無食烤魚朋友就推介佢屋企附近「川味雞」呢度烤魚味道可選剁椒🌶️酸菜、泡椒及重慶麻辣味😋另外亦有雞煲及多款火鍋配料☺️佐酒小食提供‼️午市套餐可選一款烤魚或雞煲😬及一份肉類加兩份蔬菜🥬我地就選了泡椒烤鉗魚😬 集辛辣咸香及微甜味道比較濃郁🤗師傅將醃製好嘅鉗魚烤至皮帶焦香😬魚肉比較鮮嫩結實☺️泡椒味道酸辣微甜😎提升鉗魚既口感和味道‼️配料選了有一定的甜味和嫩爽清脆口既感萵筍☺️🐷黑毛豬片肉質鮮嫩,味道鮮美🤗搭配泡椒鍋底特別好食😊最後食埋加柔軟又帶彈性既幼薯粉都幾飽下😂
好耐無食烤魚朋友就推介佢屋企附近「川味雞」

午市套餐可選一款烤魚或雞煲😬及一份肉類加兩份蔬菜🥬
我地就選了泡椒烤鉗魚😬
集辛辣咸香及微甜味道比較濃郁🤗
師傅將醃製好嘅鉗魚烤至皮帶焦香😬魚肉比較鮮嫩結實☺️
泡椒味道酸辣微甜😎提升鉗魚既口感和味道‼️

配料選了有一定的甜味和嫩爽清脆口既感萵筍☺️

🐷黑毛豬片肉質鮮嫩,味道鮮美🤗搭配泡椒鍋底特別好食😊
最後食埋加柔軟又帶彈性既幼薯粉都幾飽下😂
2023-07-22 23 瀏覽
難得同老公撐枱腳,又想食辣又想食魚又想打邊爐🍲最好就係食烤魚🐟咁岩老公係大圍返工,接佢收工就搵左附近一間烤魚。店面寫住川味雞烤魚,除左烤魚仲有雞煲🐔多樣選擇👍🏻▫️烤魚套餐成個烤魚套餐包括:一條魚+配料3樣魚類有3種:大邊鯇魚/原條鉗魚/海鱸魚味道有4種:剁椒/重慶麻辣/酸菜/泡椒我揀左重慶麻辣海鱸魚🐟,等左10分鐘就上魚啦。見到條魚勁大條,麻辣味好足,勁香,海鱸魚出名唔多骨,舊舊肉,條魚都好新鮮。佢地用左薯仔🥔同白蘿蔔墊底,本人覺得個白蘿蔔勁出色😋👍🏻👍🏻爽口

難得同老公撐枱腳,又想食辣又想食魚又想打邊爐🍲
最好就係食烤魚🐟
咁岩老公係大圍返工,接佢收工就搵左附近一間烤魚。
店面寫住川味雞烤魚,除左烤魚仲有雞煲🐔
多樣選擇👍🏻

▫️烤魚套餐
成個烤魚套餐包括:一條魚+配料3樣
魚類有3種:大邊鯇魚/原條鉗魚/海鱸魚
味道有4種:剁椒/重慶麻辣/酸菜/泡椒

2023-07-19 23 瀏覽
大圍隆亨邨的川味雞烤魚是一家提供正宗四川風味料理的餐廳,他們的午市烤魚套餐是該餐廳的招牌之一。最近我們專程到了這家餐廳品嚐了烤魚套餐($328),該套餐中有三款魚可供選擇,包括鯇魚、海鱸魚及鉗魚,我們今天就選擇了海鱸魚。上枱前,魚肉會經過簡單的處理,用炭火燒烤至金黃色,表皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,配上四川特有的泡椒醬汁,味道香辣可口,令人食指大動。如果你不吃辣,也可以選擇酸菜口味,或是喜歡重口味的朋友可以嘗試重慶麻辣或剁椒烤魚口味。另外,湯底也是可以選擇的,分為大、中及bb辣三種辣度,讓客人可以按照自己的口味來選擇。湯底以雞湯為基礎,加入了蔬菜和香料,味道鮮美清爽。另外套餐中包三款打邊爐食材,讓客人可以根據自己的口味和喜好來搭配,我們選了肥牛、豆腐及響鈴,豆腐及響鈴浸透了湯,十分惹味。整體來說,熱辣辣的烤魚很美味,而且份量也很足,非常適合和朋友家人一起分享,再點枝啤酒邊吃邊喝呢!後記:除了堂食,也可以外賣!

後記:除了堂食,也可以外賣!
2023-07-16 22 瀏覽
大圍其實有好多美食選擇,今日去咗隆亨嗰度搵嘢食。食咗間重慶火鍋,十分惹味好吃🤤🤤🤩剁椒烤魚海鱸魚外觀非常吸引,金黃色的魚皮散發出誘人的香氣,搭配上剁椒和各種調味料,讓整道菜看起來非常有食欲。仲好細心比客人選擇辣度。入口後,魚肉鮮嫩多汁,口感十分豐富,剁椒的辣味和魚肉的鮮味融合在一起,令人回味無窮🥰🥰🥰🤩黑毛豬肉片肥瘦適中,口感極佳,搭配上醬汁更是美味可口👍👍👍🤩萵筍鮮嫩爽口,清爽可口,中和番辣度十足嘅湯底🥒🥒🥒🤩闊薯粉Q彈有嚼勁,加埋湯底,非常好吃,惹味😝😝😝

🤩剁椒烤魚海鱸魚

🤩黑毛豬肉片
肥瘦適中,口感極佳,搭配上醬汁更是美味可口👍👍👍

🤩萵筍
鮮嫩爽口,清爽可口,中和番辣度十足嘅湯底🥒🥒🥒

🤩闊薯粉
Q彈有嚼勁,加埋湯底,非常好吃,惹味😝😝😝
2023-07-01 689 瀏覽
今日同老公去左隆亨邨探朋友,探完朋友,帶左我哋食一間朋友推介既雞煲😍餐廳位於隆亨商場外圍,容易揾到👍🏻餐廳環境都坐得幾舒適,仲有大電視,整體黎講都好唔錯。餐廳以食雞煲同烤魚為主,而午市以食套餐為主,可選烤魚同雞煲,我哋點左$328既雞煲套餐(另有半隻雞既套餐可選),有幾款味道既雞煲選擇,重慶麻辣雞煲/藥膳雞煲/花雕雞煲/椰子雞煲,我哋揀左椰子雞煲,一上枱就係滿滿既椰子肉同湯底,先飲一啖湯,勁香椰子味🌸好清甜雞我哋揀左一隻,一隻雞件份量都唔少,加埋肥牛,新鮮雜菇同幼薯粉等配菜,其實2人份量都幾飽🫶🏻🫶🏻如果唔愛牛肉,可以點選其他配菜(A選一款,B選2款)選擇,選擇性都幾高架👍🏻👍🏻店員亦好細心幫我哋控制火力,免得雞煮得太熟而變鞋👍🏻雞件斬得大細適中,而且好嫩滑,雞味都好濃,整得好好食👍🏻我哋食完雞後先再食肥牛同其他配菜,肥牛油脂分布好靚,呢個價錢黎講性價比算幾高,而且味道都好濃,牛肉吸埋雞汁,味道更提昇👍🏻本來想再追加其他配菜,但2人套餐份量都好充,食完都勁飽,下次再來想試一試烤魚👍🏻👍🏻👍🏻唔錯既選擇呢
餐廳位於隆亨商場外圍,容易揾到👍🏻
餐廳環境都坐得幾舒適,仲有大電視,整體黎講都好唔錯。

2023-07-01
2023-07-01 25 瀏覽
📍大圍 川味雞烤魚大王 📍嚟開隆亨邨,一定要試下呢到嘅美食,高手在民間!發現到呢間川味雞烤魚大王 ,有雞煲有烤魚,一入到去已經聞到好香嘅辣味同花椒味,而且幾乎坐滿,一定係深受街坊歡迎!嗌咗一條重慶麻辣烤魽魚,魽魚就本身肉多骨少,魚味香濃,配埋超香麻嘅重慶麻辣,食到Lam Lam脷!呢次叫咗中辣,都幾夠辣,辣得過癮😆😆!另外加咗啲配料:竹苼、萵筍、闊薯粉,每樣野都同個烤魚好夾,吸味吸湯,啖啖都係麻辣湯嘅精華,正。飲品叫咗一杯芒果梳打,一杯柚子梳打,解辣解辣,好痛快!
📍大圍 川味雞烤魚大王 📍

飲品叫咗一杯芒果梳打,一杯柚子梳打,解辣解辣,好痛快!
2023-06-28 18 瀏覽
川味雞烤魚大王我們一行三人經過附近,見到這間烤魚套餐,便入內一試。我們揀了海鱸烤魚套餐, 一條魚配三種配菜。味道有很多供選擇,我們選了泡椒刴椒魚,原條魚很大條 ,上面鋪滿芫茜蔥,湯底是刴椒,十分惹味。海鱸魚不腥,肉質有口感。配菜方面,我們選了萵筍、雜菇和肥牛。蔬菜尚算新鮮,肥牛亦算可以。我們各自點了飲品,飲品很大杯,可能就是要中和那些剁椒辛辣的味道吧。 整體來說,味道不錯。但始終是屋村餐廳,服務質素有待改善。
川味雞烤魚大王
我們一行三人經過附近,見到這間烤魚套餐,便入內一試。
整體來說,味道不錯。但始終是屋村餐廳,服務質素有待改善。
2023-06-26 16 瀏覽
上網睇吓附近有冇麻辣烤魚食,平時都係去開深水埗或者荃灣,原來喺大圍附近都有一間街坊小店聽同行朋友講呢間小店晚飯時間好多人,要排隊。入到店面,見到店員好忙原來小店都接好多外賣。坐低原來有午市烤魚套餐,三款魚-鯇魚/鱸魚/魽魚可供選擇,選了最少骨及肉較鮮甜的魽魚 要另加$20。套餐還包了三款火鍋配料,我就揀最入味既冰巢豆腐同響鈴。由於驚越滾越辣,我哋揀咗重慶BB麻辣,我覺得味道好正宗辣,食得辣嘅朋友可以揀唔同難度,BB辣就啱晒我又想食辣,但係又唔食得辣😊。打邊爐梗係要叫嘢飲,呢度嘅檸檬茶大大杯等於我哋平時飲嘅雙倍份量都係$26

2023-06-25 19 瀏覽
難得去大圍搵食,家人又喜歡食雞,不如就去川味雞啦,而且朋友介紹話係最好味嘅,唔試唔得啦🤣店舖唔算好大,但咁樣反而冇咁嘈👂🏻👂🏻呢間雞煲可以選擇半隻,岩晒人少少咁食。而且想食魚又有,想食辣都得🤪當然唔食得辣,都冇問題👍🏻飲品真係大大杯㗎 !藥膳雞煲,紅棗大粒又甜,雞肉有輕微醃過,好嫩滑,味道好平衡👏🏻店員教先食晒啲雞先,之後湯底越來越濃,就唔怕藥材味搶左雞味了👍🏻鮮鵝腸,好正,洗得好乾淨!冇異味。😍桂花蚌唔好碌咁耐,超爽口!🤤

店舖唔算好大,但咁樣反而冇咁嘈👂🏻👂🏻

飲品真係大大杯㗎 !

鮮鵝腸,好正,洗得好乾淨!冇異味。😍

桂花蚌唔好碌咁耐,超爽口!🤤