2014-06-04 391 瀏覽
又系無飯吃的日子收工到川味食個晚餐 叫左個腩肉金姑上湯幼薯粉~小麻辣 ~黑豆漿~黑豆漿同以前一樣平靚正$5 腩肉金姑上湯幼薯粉 - 腩肉入味唔臭 金姑新鮮乾淨幼薯粉分量比平時多 辣度剛好 ~ 快靚正的一餐~
又系無飯吃的日子

收工到川味食個晚餐

叫左個腩肉金姑上湯幼薯粉~小麻辣 ~黑豆漿~

黑豆漿同以前一樣平靚正$5

腩肉金姑上湯幼薯粉 - 腩肉入味唔臭 金姑新鮮乾淨

幼薯粉分量比平時多 辣度剛好 ~ 快靚正的一餐~
2014-05-27
2014-01-25 437 瀏覽
一個人根本上去吃粉面都不用等位 哈哈 孤獨的好處今次試了腩業撈粗 業切得太幼 不夠口感 但爽的 也多的 建議切返闊小小腩肉今次不臭 小麻辣還是不太辣~ 如果他們可以跟足客人想要的辣度就好了~
一個人根本上去吃粉面都不用等位 哈哈 孤獨的好處

2014-01-13
2013-08-24 277 瀏覽
成日食湯幼薯粉,今次試下撈粗+腩肉~中辣~辣度其實每次去食 都唔同架~ 腩肉有時有d臭!真系睇你好唔好彩~ 不過今次都算ok la~黑豆漿$5 1枝 好抵飲 而且出面都好少有黑豆漿架啦!
成日食湯幼薯粉,今次試下撈粗+腩肉~中辣~

辣度其實每次去食 都唔同架~ 腩肉有時有d臭!

真系睇你好唔好彩~ 不過今次都算ok la~

黑豆漿$5 1枝 好抵飲 而且出面都好少有黑豆漿架啦!
2013-04-27
2013-03-23 278 瀏覽
今日因為需要到葵芳地鐵站附近,所以要在附近找地方食午飯。看了一間頗多客人的店,因為多人吃等於好食的原因,所以我和同事便去嘗試一下。等到位了,一坐下看看餐牌,價錢是十分的驚喜,一碗粉面只是16~18左右。而且加其他的小食也只是4~5元。最後我們分別叫了 上湯炸醬河粉+生菜 同 秘製醬汁撈河粉。上湯炸醬河粉+生菜秘製醬汁撈河粉同事說︰「這店的撈粉,十分爽口。而且有嚼頭。」真的想不到十幾蚊碗的東東份量也挺多的,配料也是十分足的。而且湯水沒有味精的味道。最好是河粉的數量也是十分的多,不是那種湯水十足,粉面不足的情況。
今日因為需要到葵芳地鐵站附近,所以要在附近找地方食午飯。
而且加其他的小食也只是4~5元。
最後我們分別叫了 上湯炸醬河粉+生菜 同 秘製醬汁撈河粉。

上湯炸醬河粉+生菜
秘製醬汁撈河粉
同事說︰「這店的撈粉,十分爽口。而且有嚼頭。」

真的想不到十幾蚊碗的東東份量也挺多的,配料也是十分足的。
而且湯水沒有味精的味道。

題外話/補充資料: 如果朋友們想去食的話,建議你可以試下食辣的,因為坐在旁邊的客人是不斷抹汗,不斷食
2013-03-22
5 分鐘 (堂食)
  • 秘製醬汁撈河粉
2013-02-08 601 瀏覽
之後食過晒荃灣所有分店既川味,,亦都試過深水埗既川味今日咁岩經過葵芳,口痕想食薯粉~所以就試下葵芳既,睇下同其他有乜唔同餐牌內容大致上同其他地方既川味一樣..其實雲貴香同埋雲貴軒都有薯粉食,,但果D只少都成30蚊一碗...川味$20樓下都有交易,同埋始終人地招牌就係薯粉~係好味D一坐底就叫左枝豆漿先~雖然佢地話係低糖...但都仲係好甜我睇一睇,,卡路里都唔低同埋冇乜豆味,不過5蚊枝咁既價錢,係差唔多架啦我叫左個雞絲蘿蔔撈粗薯粉,其實食蘿蔔最睇得出果間店既質素因為蘿蔔係最basic既野,製法應該係最簡單,,但如果間店連蘿蔔都處理唔好,,都知道D員工冇心機處理食物啦.....個人覺得呢間川味同其他既有少少唔同唔同在個汁,呢間個汁冇咁鹹,岩岩好~食完都唔會覺好口渴不過我叫小辣,,佢整到好似唔辣咁可能怕我唔食得辣不過我之後都加番兩匙辣椒油落去~原本我覺得味道都OK但好可惜D蘿蔔軟晒入口好似泥咁,,一試就知整好左係度好耐,,仲可能係過夜TIM同埋D雞絲好痴牙...食得好辛苦不過好在服務態度唔差~我叫個樓面比杯水我,佢都即刻就比~而且雖然人多,但佢地都唔趕客..最多就好好心咁請D容轉下位,方便其他
之後食過晒荃灣所有分店既川味,,亦都試過深水埗既川味
今日咁岩經過葵芳,口痕想食薯粉~
所以就試下葵芳既,睇下同其他有乜唔同
餐牌內容大致上同其他地方既川味一樣..
其實雲貴香同埋雲貴軒都有薯粉食,,
但果D只少都成30蚊一碗...
川味$20樓下都有交易,同埋始終人地招牌就係薯粉~係好味D
一坐底就叫左枝豆漿先~
雖然佢地話係低糖...但都仲係好甜
我睇一睇,,卡路里都唔低

同埋冇乜豆味,不過5蚊枝咁既價錢,係差唔多架啦
我叫左個雞絲蘿蔔撈粗薯粉,
其實食蘿蔔最睇得出果間店既質素
因為蘿蔔係最basic既野,

個人覺得呢間川味同其他既有少少唔同
唔同在個汁,呢間個汁冇咁鹹,岩岩好~食完都唔會覺好口渴

不過我叫小辣,,佢整到好似唔辣咁

可能怕我唔食得辣
不過我之後都加番兩匙辣椒油落去~
原本我覺得味道都OK
但好可惜D蘿蔔軟晒

同埋D雞絲好痴牙...食得好辛苦

不過好在服務態度唔差~我叫個樓面比杯水我,佢都即刻就比~
而且雖然人多,但佢地都唔趕客..最多就好好心咁請D容轉下位,方便其他人入座

值得再試
2013-02-08
2013-01-14 100 瀏覽
呢間四川米線不單至好味,又平又大碗。由其腩肉,撈拉麵。米線最正。但雞翼淡左D,肥牛無牛味(但牛一向都要貴D O既餐店先好食),豬頸肉無豬頸肉味。甘唯有叫其他配料。湯底好正又多料選擇。但LUNCH時間實爆滿等位,次次都係等2,3點先去無甘逼,好抵食。以前好鐘意去雲桂香,但自從有呢間後,都去呢到多,因為質素差不多但價錢平一半
午餐
2012-05-04 64 瀏覽
朋友食過返尋味, 提議再來食薯粉, 我點了至愛的撈幼薯粉, 加腩肉及海帶. 朋友點了魚腐湯幼薯粉. 撈薯粉大大碗, 炸醬不少, 所以很是濃味, 正!以為沒芽菜, 原來沉在碗底, 份量都不少. 腩肉有七片, 有點嚡, 不過是很夠味, 海帶有四大件. 感覺很豐富, 是我幫襯幾次以來, 最滿意的一次. 朋友的魚腐只得二件, 覺得有點孤寒.

撈薯粉大大碗, 炸醬不少, 所以很是濃味, 正!
以為沒芽菜, 原來沉在碗底, 份量都不少.

朋友的魚腐只得二件, 覺得有點孤寒.

題外話/補充資料: 店員快腳很快, 未坐定已走過來要落單, 剛食完就急不及待走來收碗. 這間店人流不少, 但總未至於坐無虛席, 其實放慢些少都不會影響太大呱!
2012-03-18
2012-05-02 89 瀏覽
2012-4-27 Lunch Time去左呢間野食, 成支煙頭係碗野度。點解sure係煙頭,係因為我男友係食左落口,覺得唔妥,成陣味,吐返出黎。我夾起黎聞一聞,真係煙頭!即刻叫佢過黎睇,仲要千萬個唔願意!睇完之後仲要話唔關佢地事, 佢地呢度無人食煙, 言下之意係我地自己放入去,禁我地都無人食煙囉!佢剩係係禁話唔關佢地事,同埋無野可以做到~叫佢自己聞下都唔肯,難為我男友食左落口,剩係話消單,連道歉都無句,一副衣家我地無錢比既樣!比客食到D禁既野,仲要禁既態度!你認,道歉,我覺得ok~食店唔多唔少會友,算自己唔好彩!如果我食到昆蟲,佢地係咪會答我唔關佢地事,佢地無養!真係不知所謂,搞到即刻要去買漱口水!大家唔好再去!

我夾起黎聞一聞,真係煙頭!
即刻叫佢過黎睇,仲要千萬個唔願意!
佢剩係係禁話唔關佢地事,同埋無野可以做到~
比客食到D禁既野,仲要禁既態度!
你認,道歉,我覺得ok~食店唔多唔少會友,算自己唔好彩!
如果我食到昆蟲,佢地係咪會答我唔關佢地事,佢地無養!
真係不知所謂,搞到即刻要去買漱口水!
大家唔好再去!
題外話/補充資料: 大家唔好再去! 大家唔好再去! 大家唔好再去! 大家唔好再去! 大家唔好再去!
2012-04-27
10 分鐘 (堂食)
2012-03-01 40 瀏覽
大概個多月前第一次幫襯, 覺得味道幾啱我, 朋友無食過, 今日就帶佢來試吓.朋友點了幼薯粉及龍蝦丸 ($22), 我上次食了幼薯粉, 所以今次點了拉麵, 加了木耳及豬頸肉兩個餸 ($26).拉麵口感一般, 木耳和豬頸肉味道亦是一般, 無論是湯底, 餸和拉麵的份量和美味情度, 似乎無上次咁好咁夠.每個餸要四元, 朋友的龍蝦丸只得二粒, 等如二元一粒, 好似貴了點呱.點撈粉便宜二元, 若果再幫襯, 可能會試試, 看看有何分別.

2012-02-12
2011-10-04 44 瀏覽
本來我是荃灣川味的fans, 自從葵芳開左分店之後, 我就更加狂食了, 我最愛佢的辣, 粗薯粉同湯底最初食真係食上隱ga, 果種麻辣食完一定出哂汗, 個肚之後仲會熱熱地, 每次都好滿足d 粗薯粉更加係冇得頂, 不過就唔係個個人都鍾意粗, 個粉又唔林又彈口又爽, 好有口感個湯底又濃郁, 我每次都差唔多飲哂但最近3個月個水準開始好唔得, 特別係個辣, 叫大麻辣, 連小辣都不如, 既唔辣又唔香又唔麻, 好似加辣椒油咁, 唉... 到下次買時同個阿姐講, 佢就笑笑口咁話係咩係咩不過幸好個粗薯粉同湯底 仲留得住我個心, 因為真係唔想特登去荃灣, 當然我食的次數大幅下趺啦. 但最近我發現左樣野, 原來有時每天開鋪都有個男人返去打點下, 有時佢仲會煮野食, 等另一個女廚師返黎佢就走, 有日我食到佢碗面,就係當初隻味喇, 令我回味無窮果隻味ar~ 大哥ar, 點解你唔長期留在葵芳ar~ ,自此之後, 我只會在早上佢開鋪冇耐時去買黎食, 有時見到個大哥煮野食, 就超happy, 但個天唔係成日俾我遇到佢, 有幾次遇到個女, 又唔好意思唔買就走喎, 就叫左個淨面走如果你係一個鍾意食麻辣的人, 一
我每次只會食湯粗薯粉麻大辣加蘿蔔同腩肉, 或者淨粉

個湯底又濃郁, 我每次都差唔多飲哂

, 當然我食的次數大幅下趺啦.

大哥ar, 點解你唔長期留在葵芳ar~

如果你係一個鍾意食麻辣的人, 一定要試下呢個阿哥的廚藝ar~
2011-09-23
5 分鐘 (外賣自取)
2011-07-17 46 瀏覽
六點幾我和叧一半到葵芳這間川味美食分店試下, 我們叫咗上湯炸醬河粉 (16 元),另外 + 猪頸肉 (3 元) 及大腸 (3 元) 和醬汁紅薯寬粉 (15 元), 但寬粉有些是兩條黐住好似熟唔透,所以我要求待應換過一碗醬汁紅薯粉條,由於粉條較幼身所以整出來也沒有黐住的情況 ; 味道方面始終這間分店比不上荃灣的那一間好食。
川味美食 (葵芳)
醬汁紅薯寬粉 (15 元)
醬汁紅薯粉條 (15 元)
2011-05-11
川味美食 (葵芳)
2011-06-09 18 瀏覽
呢日 lunch 同幾個同事仔黎左川味食....一行 6 人, 行到去見到有堆人仔等緊位, 好在...好快就有位嚕~原本打算食我最愛既豬潤!! 點知........無 /_\結果我唯有 order "腩肉酸辣幼薯粉 (小辣)"等左大約 3-4 分鐘, 有得食 ^v^大大碗, 賣相唔錯 食味唔太酸, 夏天食小辣就適中了, 嘿嘿~薯粉煮得o岩o岩好, 唔太硬又唔太淋, 讚!腩肉入味, 只可惜......太瘦了 /_\應該用半肥瘦既腩肉先o岩嘛....anyway, 有機會都可以再去
呢日 lunch 同幾個同事仔黎左川味食....

原本打算食我最愛既豬潤!! 點知........無 /_\
結果我唯有 order "腩肉酸辣幼薯粉 (小辣)"
等左大約 3-4 分鐘, 有得食 ^v^
大大碗, 賣相唔錯

食味唔太酸, 夏天食小辣就適中了, 嘿嘿~
薯粉煮得o岩o岩好, 唔太硬又唔太淋, 讚!
腩肉入味, 只可惜......太瘦了 /_\
應該用半肥瘦既腩肉先o岩嘛....

anyway, 有機會都可以再去
豬腸, 籮白, 雞翼, 幼薯粉 (中麻辣)
2011-05-31
10 分鐘 (堂食)
豬腸, 籮白, 雞翼, 幼薯粉 (中麻辣)
  • 幼薯粉