2005-07-11 20 瀏覽
喺一個心情有點複雜的星期天(29/5/05)晚上去峰壽司,等位都等得頗耐,我諗起碼有半個鐘。食物方面,三文魚都幾新鮮,其他幾樣壽司都幾好。唯一係喺迴轉帶拿了個炸生蠔,凍冰冰,唔好食。我哋食了兩舊後,頂唔順,叫侍應嚟,佢都好樂意咁幫我哋換了碟新炸、熱辣辣的俾我哋,服務算係唔錯。遺憾的是無食帶子壽司,見咁多人讚,下次一定要試試先。
2005-07-04 31 瀏覽
熱情歡迎你,熱情歡送你,但始終最緊要係食物質數。壽司太散,魚生同飯好易分開,好明顯就係班年青師傅未夠料,唔應該擔大旗。同埋我唔明點解D壽司要加蔥又加薑碎,創新??? 搶哂刺身嘅味道。不過刺身都生鮮,比起平價日本料理。最欣賞係帶子壽司,肥美鮮甜。
2005-06-27 40 瀏覽
因為同事對峰壽司讚不絶口,所以就試下有幾好~~去左新個間,完全唔駛等位~~- 特長鰻魚都ok冇乜本鰻魚身既肥膏- 帶子sushi 好正!!!佢即燒~~好新鮮好正!!!- 北寄貝sushi都好食過元祿- 蟹柳sushi超好食!!!好有味!!!!食完都想再食!!!!
因為同事對峰壽司讚不絶口,所以就試下有幾好~~
去左新個間,完全唔駛等位~~
- 特長鰻魚都ok冇乜本鰻魚身既肥膏
- 帶子sushi 好正!!!佢即燒~~好新鮮好正!!!
- 北寄貝sushi都好食過元祿
2005-06-19 2 瀏覽
試過old one 幾次, 次次都keep到水準! 所以就特別到new one 一試! total 等左成3個hours至有位! 因為中途miss 左6 個number...要重新等過!! 個waitress 一d人情都唔會同你講! ok..then i wait it again! 一心唸住new one 應該同old one 一樣咁好食, 點知食完就好disappointed 囉... d食物既quality 差很多!d 飯好易散~ d service 亦沒有old one 咁好~! 下下要人request 至有人add tea!! 環境亦無old one 咁舒服...感覺好迫(我坐bar table) 重有呀, 竟然比我見到個sushi 師傅流鼻水, 佢居然當住眾多客人前面將d鼻水"hi" 落佢既手腕上就算!!! soooo 唔衛生!!! 以後我都唔會再黎呢間勒! 都係去返old one 好好多!!
2005-06-15 9 瀏覽
係sogo 旁都開多左間峰壽司, 一入去已經覺得個日本師傅d手法冇咁pro. 我食左45蚊既金腩, 同之前去舊店差好遠, 完全唔係個回事! 有時d野係咁, 新不如舊, 一出左名就差好多.
2005-06-02 37 瀏覽
今日同舅父一家來新鋪試試, 因我地五個人, 所以無坐迴轉位, 坐order檯的好處係有街景望. 因大家都唔係好肚餓, 只係叫左約廿幾碟壽司. 刺身都算新鮮, 但感覺上總覺得無總店咁好……較明顯係帶子夠厚但無味. 幸好峰蝦亦保持水準, 另魚背都唔錯. 其實去親”峰”, 我都好鍾意食佢地的酸薑, 可能望落去無咁紅, 感覺上染色得咁勁(唔知關唔關事), 次次都俾我掃走一半…再望望, 發覺迴轉檯入面的師傅全都係本地的後生仔, 唔通就係咁令我覺得比總店差一點點…….?

2005-05-31 4 瀏覽
呢間野真係多人,攞過幾次飛都無食到,以為好巴閉,今次同老公行完街5點3就去攞飛,等十五分鐘就入得,點知一睇,只得一款軟殻蟹壽司,真失望。最初食都無乜野,味道普通,原來好戲在後頭,我突然發現壽司師父旁的一盆壽司飯內有一條頭髮直插入飯內,立即跟侍應講,那侍應告訴壽司師父,那師父竟然乍傻扮矇,扮無事,擾攘之間,另一個師父突然不動聲色將舊壽司飯取走,毀滅証據,兩個師父都沒有道歉。壽司舖頭的整潔度是如此差,最差是態度欠佳,一句講晒:Banned!補充:忘記影相,會向麵包兄學習,捉賊拿贓。
補充:忘記影相,會向麵包兄學習,捉賊拿贓。
2005-05-29 0 瀏覽
聽人講話呢間等位時間係板前o既一倍,仲要齊人先入得,我見佢咁串,諗住好好食啦! 點知......食壽司我最注重三文魚,如果連最基本o既三文魚壽司都唔好食,咁其他都唔方好食得去邊。果然,佢o既三文魚仲差過元氣,冇光澤,又唔夠厚。食落就當然唔夠鮮啦!(我仲唔明點解佢要鋪咁多葱係面,我個fd話可能唔想俾人睇到佢唔夠新鮮喎!)其他都冇乜咁特別。味道真係好一般!下次都係去返板前啦! 起碼人o地o的三文魚真係好鮮好肥美! 又唔使等咁耐! 峰壽司名過其實,真係唔值得花時間去等!
其他都冇乜咁特別。味道真係好一般!
壽司名過其實,真係唔值得花時間去等!
2005-05-06 22 瀏覽
之前去過一次,等咗3個鐘。見新開喺Sogo隔離嗰間分店少啲人,今晚10點幾同朋友去食個late dinner,貪唔駛等位嘛。滿心歡喜,點知啲壽司一上枱,就知唔妥!啲帶子大隻到似發水麵包,係平價貨,毫無鮮味! 吞那魚腩成0.5cm厚,超靱! 壽司飯唔好味、易散! 三文魚唔夠肥,上面放太多葱,食到成口葱味,建議大家必須走青! 鹽味壽司勝在新奇,其實一啲都唔好味! 上次去白沙道,都見幾個日籍壽司師傅,呢間一個都見唔到。最慘就係食完之後撘車返屋企時已經肚痛>_< 返到屋企立即肚疴...+_+ 因為我朋友冇肚痛,我諗係啲魚生唔夠新鮮,而我嘅腸胃比較敏感.....Anyway,我個人意見:都係板前好味啲!銅鑼湾就開分店啦,好嘢~! \^o^/
2005-04-15 16 瀏覽
鋪仔細細+好多人等位, 平日去食DINNER都要等40MINS先有BAR枱位. D壽司係手握的, 正宗日本珍珠米加上好多TOPPINGS, 真係好好味! (拍得住係日本食o個d)Especially個海胆壽司, $25兩件, d海胆鋪得滿滿的, 成個口都好甘香!!! d三文魚手卷好多餡, 都係$12一件. 食完呢間一定唔會再去x綠或元x食!
2005-04-01 20 瀏覽
出左糧, 一個人就無謂食粉麵, 食下壽司先. 見"峰"新店只有10個人等位, 1位更加是直行直入, 太好了.新menu有多款toro, 正在想揀邊一款時, 記起在日本食過Kin-toro最正, 於是叫了一件"蔥吞拿魚金腩(Kin-toro)", $45一件是物超所值, 上面更有金泊一片, 未食已經令人好開心. 味道與在日本食130yen的更好, 但當然就不可以用在日本食而貴價的相比啦.另推介海鮮沙律, $25 竟然有梅子白飯魚, 帶子, 三文魚子, 魷魚, 甘蝦, 魚翅...加蕃茄及菜絲, 彷彿一個好抵食的魚生拼盤.重有一款新卷叫"Yuki-roll", 我問是不是白沙道店日本師傅Yuki所創, waiter笑說佢都唔知道. Yuki卷是將一條腸(竟然是媽媽腸添!!!)造成反卷, 上加煙肉及芝士, 芝士用火燒熔少少. 味道幾"得意", 不妨試試.最後以鹽帶子壽司及蛤子湯壓軸, 全部共$130再加一, 抵食!

2005-03-31 12 瀏覽
七點去到,見到d人排到落樓梯,果到已經好窄,仲咁多人企係咁…其實都幾危險下。好彩個fd一早去左拿飛,我去到等多幾個字就入得去lu。唔知點解峰壽司好似冇原先咁正咁,初初食時覺得好好味,但而家食落又無咩特別,不過最鍾意食佢d蟹柳壽,真係好yummy架,另外海膽sushi都唔錯,入口即溶的感覺好好,其他的一般啦…另外佢地d炸物都幾好味架…不過超油lor。環境ok啦始終新鋪麻,不過其實唔係好大,同埋bar枱果度有隻蒼蠅飛來飛去…哈哈…兩個人食左成16碟野呀…好飽!

哈哈…兩個人食左成16碟野呀…好飽!
2005-03-30 11 瀏覽
之前o係白沙道o個間食過三次, 第一次食, 就覺得好正, 之後食, 已經覺得差左, 可能新意消失啦。同好朋友, 四個黎食晚飯, 睇下環境會唔會舒服d。差唔多啦...但食物真係差左喇。講下新既兩款壽司: 韓式帶子群邊壽司, 好多汁勁辣。yuki 卷: 反卷裡包住媽媽腸, 外面一片煙肉(無煎既), 上面蓋一片火灸過既芝士。好騎呢, 唔好食。退步左既係火灸帶子壽司。火灸都唔熱, 片帶子仲好薄添! 以前我覺得呢樣最好食麻! 而家....? 未必會再黎!