新開張位於將軍澳的南洋餐廳 “山打根”,由前高級酒店主廚Chef Brook主理,提供星馬泰印尼等東南亞美食。這家餐廳的名字取材自位於馬來西亞的山打根,其中幾道菜我都好鍾意:新鮮茄蝦湯粉 ⭐️⭐️⭐️蝦湯麵是其中一道招牌菜,而我選擇了鮮茄蝦湯。我之所以選擇這道菜,是因為聽說山打根的鮮茄蝦湯採用了酒店的做法。他們使用意大利番茄醬烹飪,然後加入雞湯混合,使番茄湯帶有濃厚的西式風味,味道更加豐富多層次。招牌海蝦煎蛋🍳撈麵 ⭐⭐️⭐️賣相一流嘅海蝦煎蛋撈麵,用上新鮮嘅泰國大蝦,最特別的是,蝦子上有濃郁的蝦頭油,和豐富蔥油,撈上香港特色嘅油面,配上半生熟嘅香煎雞蛋🍳,令人垂涎欲滴!香茜胡椒花甲硯湯粉⭐️⭐️⭐️一碗熱騰騰的湯粉在寒冷的冬天絕對是暖胃的首選。這道湯粉中的香茜、胡椒和花甲相互融合,對於喜愛暖湯和海鮮的人來說,這道香茜胡椒花甲硯湯粉絕對是一個不容錯過的選擇。美碌恐龍西多士 ⭐⭐⭐邪惡首選!外脆內軟,濃濃美祿香,搭配咖央奶茶或美祿恐龍,最佳下午茶和甜品的選擇。仲有啲小食選擇,例如班蘭葉包雞,越南蔗蝦  ⭐,蝦頭油時蔬,山打根士南雞翼等✍🏼Rating: 8.5/10 💸Price: HKD 100-20

新鮮茄蝦湯粉 ⭐️⭐️⭐️

新鮮茄蝦湯粉
香茜胡椒花甲硯湯粉
美碌恐龍西多士
美祿恐龍
最近去到將軍澳慶祝朋友家新居入伙,順便去他家樓下試一下新餐廳!這一家主打南洋菜的餐廳,有齊星馬越泰菲律賓等地的菜式,主理大廚運用了豐富的香料,提高香氣和層次感,同時減低油分的使用,吃起來更加清爽適合健康人士的口味!喜歡吃東南亞美食但有不想太油膩,來這裏就最適合另外湯粉都可以選擇不同的年底,包括河粉粉絲銀針粉或摻摻,不同的搭配非常新鮮,份量大又抵食!꙳ ⋆ 𓈒𓏸 香茜胡椒花甲蜆湯粉 $65大推這款湯粉!這次選了非常吸味的粉絲吸滿了花甲和顯的鮮味,加上芫荽的香氣,還有超香的胡椒,湯底新鮮又清甜꙳ ⋆ 𓈒𓏸紅椒鮮茄蝦湯粉 $70吃起來只有香辣味而不會過辣,湯底能夠吃到濃郁的蝦味,加進了鮮茄吃不膩,銀針粉也非常彈牙,軟硬適中!꙳ ⋆ 𓈒𓏸招牌海蝦煎蛋撈麵 $55用上了泰國的新鮮大蝦還有灑滿了蝦頭油!所有鮮味都滲進了油面之中,加上脆邊的煎蛋,加上大量香料,夠香之餘調味適中,不會過鹹!꙳ ⋆ 𓈒𓏸斑蘭葉包雞 $28雞肉醃得非常入味,而且依然肉質依然鬆軟嫩滑,帶有斑斕葉的淡淡香味,作為小食非常抵食꙳ ⋆ 𓈒𓏸越南蔗蝦 $28揸得酥脆的蔗蝦非常香甜鮮味買外賣當佐酒小吃也不錯꙳ ⋆ 𓈒𓏸美祿恐龍西多士$
最近去到將軍澳慶祝朋友家新居入伙,
順便去他家樓下試一下新餐廳!
這一家主打南洋菜的餐廳,
有齊星馬越泰菲律賓等地的菜式,
主理大廚運用了豐富的香料,提高香氣和層次感,
同時減低油分的使用,吃起來更加清爽適合健康人士的口味!
喜歡吃東南亞美食但有不想太油膩,來這裏就最適合
另外湯粉都可以選擇不同的年底,
包括河粉粉絲銀針粉或摻摻,
不同的搭配非常新鮮,份量大又抵食!

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 香茜胡椒花甲蜆湯粉 $65
大推這款湯粉!
這次選了非常吸味的粉絲
吸滿了花甲和顯的鮮味,
加上芫荽的香氣,還有超香的胡椒,
湯底新鮮又清甜
香茜胡椒花甲蜆湯粉

꙳ ⋆ 𓈒𓏸紅椒鮮茄蝦湯粉 $70
吃起來只有香辣味而不會過辣,
湯底能夠吃到濃郁的蝦味,
加進了鮮茄吃不膩,
銀針粉也非常彈牙,軟硬適中!
紅椒鮮茄蝦湯粉

꙳ ⋆ 𓈒𓏸招牌海蝦煎蛋撈麵 $55
用上了泰國的新鮮大蝦還有灑滿了蝦頭油!
所有鮮味都滲進了油面之中,
加上脆邊的煎蛋,加上大量香料,夠香之餘調味適中,不會過鹹!

꙳ ⋆ 𓈒𓏸斑蘭葉包雞 $28
雞肉醃得非常入味,
而且依然肉質依然鬆軟嫩滑,
帶有斑斕葉的淡淡香味,
作為小食非常抵食
斑蘭葉包雞

꙳ ⋆ 𓈒𓏸越南蔗蝦 $28
揸得酥脆的蔗蝦非常香甜鮮味
買外賣當佐酒小吃也不錯
越南蔗蝦

꙳ ⋆ 𓈒𓏸美祿恐龍西多士$38
超邪惡的西多士!
除了表面的美祿粉和牛油之外,
吐司之間同樣夾着牛油和美祿粉,
多士浸滿蛋液柔軟又有蛋香

꙳ ⋆ 𓈒𓏸咖央奶茶$28
來一杯香滑、甜度適中,
帶有椰香和焦糖的獨特香氣
茶味香濃的咖央奶茶夠地道!
咖央奶茶

• 香茜胡椒花甲蜆湯粉
  • 紅椒鮮茄蝦湯粉
2023-11-14 55 瀏覽
位於將軍澳澳南海岸的「山打根」,是一間獨特的南洋美食餐室,由曾在香港的頂級酒店和知名高級餐飲集團工作多年的Chef Brook主理,他擁有豐富的廚藝經驗,揉合印、星、馬、泰等地區,創作出獨有的東南亞美食。餐廳在烹調菜式中盡量使用較少的油量,因此味道會較為清淡,加入大量香料(如芹菜、芫荽、芽菜、蔥、辣椒等),使得菜色充滿唔同程度的香氣及層次感,也散發出不同的東南亞風味。以士拉差辣椒醬和南乳醬混合的醬汁醃製而成的「秘製是南雞翼」,味道獨特,更帶有濃烈的咸鮮味和辛辣口感,雞翼肉質嫩滑肥厚,食後令人回味無窮。見隔籬枱叫的「越南庶蝦」非常吸引,又一於試下,味道清甜,爽口彈牙,淨食或配上酸辣醬同樣出色,不錯吃。這味「香茜胡椒花甲蜆湯」,以肥大肉厚的花甲為主角、另配上雞蛋、豆卜及芽菜等;湯底則以白胡椒、香茜、薑、芹菜和新鮮蜆熬煮而成,最後在湯面放滿乾蔥、薑絲、芫荽和辣椒絲增添風味;味道鮮甜且濃郁,乾蔥和芫荽更帶出獨有的風味及豐富的層次感;每一口也可吃到蜆肉的鮮味,喜歡吃海鮮的你,實屬必試推介。這味「招牌海蝦湯飯」選用泰國的新鮮大蝦,蝦肉鮮甜爽彈,湯底加入適當的蝦頭油,以增添鮮味;食落香濃且惹味,難怪

這味「招牌海蝦湯飯」選用泰國的新鮮大蝦,蝦肉鮮甜爽彈,湯底加入適當的蝦頭油,以增添鮮味;食落香濃且惹味,難怪可成為這裏的招牌菜式之一。
大廚選用港式炸麵包替代泰國麵包,創造出這別開生面的「椰香咖喱雞西多士」;大廚先以乾蔥、芫荽、南疆、檸檬葉和椰奶作調味,熬製出這獨特又美味的咖喱雞,再釀入西多士之中;麵包外層炸至金黃酥脆,雞肉鮮嫩惹味。
富有南洋風味的「咖央奶茶」,飲落散發出陣陣椰香和焦糖味;茶底以四款不同的茶葉調配而成,帶出不同層次及口感的茶香,可感受那份創新的風味。
出品不錯,而且價錢合理,對附近住的居民,應該是一個不錯的選擇。

@san_da_kan
@peony1006

#山打根
地址: 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G12號舖
電話: 65359104
2023-11-08
  • 秘製是南雞翼
  • 越南庶蝦
  • 香茜胡椒花甲蜆湯
  • 招牌海蝦湯飯
  • 椰香咖喱雞西多士
  • 咖央奶茶
🌟餐廳:山打根📍地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G12號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00📱電話:6535 9104放假一早約埋朋友仔去將軍澳逛逛順便搵下好野食~黎到將軍澳海濱附近,發現MONTEREY Place進駐左一間充滿南洋風情既「山打根」,主打多款地道東南亞菜式,又融入多款港式美食,夠哂創意!———————————————————🔹越南蔗蝦先黎一款越南蔗蝦做小食~外層蝦滑外脆內軟,蝦味濃郁,鮮味十足,內層既甘蔗香甜多汁,搭配埋甜辣醬,食落更加香口~———————————————————🔹 椰香咖喱雞西多士 呢款以椰香咖喱雞Crossover 茶餐廳名物西多士,創意度十足!西多士炸至香脆,中間加入椰香味濃厚既咖喱雞,雞肉入口嫩滑,而麵包索滿咖喱汁,啖啖都咁滋味~———————————————————🔹招牌海蝦煎蛋撈麵 呢款fusion菜式,啱晒鍾意食麵既我!撈麵用料豐富,採用來自泰國既新鮮大蝦,煎炸至外層酥脆,蝦身大大隻,蝦肉鮮味十足,無得彈!麵底用上中式油麵,以自家制醬油撈制,麵質爽彈之餘,份量十
🌟餐廳:山打根
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00
📱電話:6535 9104

🔹越南蔗蝦

🔹 椰香咖喱雞西多士

🔹招牌海蝦煎蛋撈麵
呢款fusion菜式,啱晒鍾意食麵既我!
撈麵用料豐富,採用來自泰國既新鮮大蝦,煎炸至外層酥脆,蝦身大大隻,蝦肉鮮味十足,無得彈!麵底用上中式油麵,以自家制醬油撈制,麵質爽彈之餘,份量十足,重點係特調蔥油汁,令撈麵食起黎更滑順及惹味!當然唔少得港式煎太陽蛋點綴,蛋邊煎至香脆可口,蛋漿味道濃郁,成個組合都好夾!

🔹香茜胡椒花甲蜆湯粉絲
胡椒花甲蜆湯鮮味十足!特別一讚花甲高質夠哂新鮮,花甲肉飽滿鮮甜,以香茜胡椒湯底熬煮,微微香辣食得好過癮~粉絲用上泰國粉絲,帶點口感之餘、入口亦相當滑順,索盡花甲湯既精華~配料亦夠哂豐富,有齊豆卜、芽菜及烚蛋,大大碗食得好滋味!

🔹 蝦頭油菜心
餐廳以蝦頭熬煮後既精華蝦油淋上鮮嫩既菜心,入口啖啖濃郁既鮮蝦味,色香味俱全,健度得黎又帶點邪惡,好有特色!

🔹虎咬獅
最後叫返杯馬來西亞大熱嘅地道飲品~虎咬獅以美祿及咖啡調製而成,入口香甜滑順得黎又帶點咖啡烘焙味,醒神又暖胃,值得一試~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳主打既地道東南亞美食,價錢親民,性價比十足~
菜式除咗充滿東南亞風味之外,又完美融合港式茶餐廳經典美食,夠創意之餘又迎合香港人口味,夠晒特色!
2023-11-09
放假收到朋友仔電話,又係出發去食好野既時候!朋友仔就介紹我嚟到將軍澳海濱附近呢一間新晉餐廳「山打根」,主打地道南洋菜式,啱晒鍾意惹味菜式既我,事不宜遲,即刻去刷返餐先~———————————————————🥢 山打根士南雞翼黎到就梗係試下招牌小食先~呢款山打根士南雞翼,加入南乳醬及辣醬燒制,入口微微香辣又散及南乳獨得香氣,熱辣辣超惹味!———————————————————🥢 腐乳炸自家鯪魚球概念黎自酥炸鯪魚球!鯪魚球手打大大粒,炸至外層香脆,內裏彈牙juicy,令人驚喜嘅係外層加入腐乳醬,鹹鹹香香同鯪魚肉完美融合,必試!———————————————————🥢 招牌蝦湯粉配摻摻傳統經典菜式!先講個湯底,加入椰漿及蝦頭熬煮,鮮甜味濃~蝦肉爽彈用料新鮮,配菜加入魚皮、豆卜、雞蛋、芽菜、芫荽及蔥油酥,材料夠哂豐富~麵底我地揀左摻摻,夠晒地道,麵條又夠掛汁,索蝦湯既精華,大滿足!———————————————————🥢 叉燒煎蛋飯呢款叉燒煎蛋飯有驚喜!叉燒厚切大大件,採用半肥瘦梅頭肉,口感一流~煎蛋梗係呢度菜嘅靈魂,燶邊太陽蛋梗係港式茶餐廳經典,加入埋秘製蔥油及豉油,令每一啖飯都充滿香氣,大
放假收到朋友仔電話,又係出發去食好野既時候!

🥢 山打根士南雞翼
黎到就梗係試下招牌小食先~

🥢 腐乳炸自家鯪魚球
概念黎自酥炸鯪魚球!

🥢 招牌蝦湯粉配摻摻
傳統經典菜式!
先講個湯底,加入椰漿及蝦頭熬煮,鮮甜味濃~

🥢 叉燒煎蛋飯
呢款叉燒煎蛋飯有驚喜!
叉燒厚切大大件,採用半肥瘦梅頭肉,口感一流~煎蛋梗係呢度菜嘅靈魂,燶邊太陽蛋梗係港式茶餐廳經典,加入埋秘製蔥油及豉油,令每一啖飯都充滿香氣,大推!

🥢 咖央豬肉鬆厚多士
為食嘅我哋,叫埋呢一款咖央豬肉鬆厚多士先~
厚多士外層香脆內層鬆軟,中間搽上香甜嘅咖央醬,在灑上豐富嘅豬肉鬆,鹹鹹甜甜層次感十足!

🥢 檸檬咖啡
檸檬清澀味道配合咖啡既香醇,係我嘅至愛!
咖啡質感香滑,入口香濃,令人回味!

餐廳:山打根
地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號
2023-11-11
南洋菜✨ happy gathering night🍽..南洋東南亞菜🥢 是你的菜嗎❓一間由曾在香港頂級酒店 & 知名高級餐飲集團工作多年既 Master Chef Brook 主理👨🏻‍🍳,「山打根」一家獨特既南洋美食餐室:以西式手法烹製南洋美食,保留風味之餘,口味卻更適合港人喔!位置於將軍澳澳南海岸,以融合印尼、星加坡、馬來西亞、 越南、海南、菲律賓等地區,創出別具一格流露南洋風味的美食為主題。著重傳統港式美食,所以餐廳都糅合不同南洋菜式,以獨樹一幟的菜色派系,為香港食客熟悉卻有充滿新鮮感的東南亞美食🍽。呢晚超級豐富❤️ 試左好多唔同菜式!不過最開心都係同一大班朋友晚上聚聚、吃吃飯聊聊天,happy gathering 下次再聚🥳。你都想試試澳南特色南洋菜,就唔好錯過喔!🔸招牌海蝦煎蛋撈麵🔸香茜胡椒花甲蜆湯🔸沙嗲牛肉飯🔸山打根士南雞翼🔸各款牛雞豬串燒🔸斑蘭葉包雞`越南蔗蝦🔸蝦頭油時蔬🔸咖央豬肉鬆厚多士🔸椰香咖喱雞西多士🔸美祿恐龍西多士🔸咖央奶茶 / 虎咬獅 / 白虎咬獅..×××××ש將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G12號舖..
南洋菜✨ happy gathering night🍽

🔸椰香咖喱雞西多士

🔸美祿恐龍西多士

🔸咖央奶茶 / 虎咬獅 / 白虎咬獅
×××[山打根]×××
©將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G12號舖
2023-11-12 53 瀏覽
睇返啲相都好肚餓將軍澳新開主打南洋菜式既山打根完全限制於我想像食物質素高 而且價錢非常之抵食大廚兼主理人Chef Brook有多年酒店經驗 亦都係前麗思卡爾頓酒店總廚菜式融合了印尼、星加坡、馬來西亞、 越南、海南、菲律賓等地區創出別具一格流露南洋風味其中椰香咖喱雞西多士令我印象深刻西多士嘅鬆軟香口配合濃郁椰香咖喱好特別 口感好豐富招牌海蝦煎蛋撈麵 香茜胡椒花甲蜆湯 椰香咖喱雞西多士 山打根士南雞翼 美祿恐龍西多士虎咬獅 山打根📍將軍
睇返啲相都好肚餓

山打根士南雞翼
虎咬獅

山打根
📍將軍
一家人行完Donki經過見到開左間個名幾特別嘅東南亞餐廳,價錢貼近茶餐廳,麵食有得粉絲河粉同摻摻,仲有好中式嘅銀針粉揀😳📌香茜胡椒花甲蜆湯配粉絲以新鮮花甲做主角,湯頭用左白胡椒、香茜、薑、芹菜和新鮮花甲熬煮而成。寒底寶寶表示白胡椒湯底夠晒鮮甜暖胃🥰❤️❤️粉絲底索左啲湯汁好入味~📌招牌蝦🦐湯粉配摻摻海蝦肉質爽口彈牙,蝦湯係蝦頭蝦殼等經烘焗後釋出蝦油再熬成高湯,香氣濃郁📌椰香咖喱雞西多士以西式嘅咖喱包做藍本,同港式西多士crossover,超厚切西多士外層酥脆,口感鬆軟。西多搭配著充滿咖喱香氣的嫩滑雞肉內餡,創新得黎又幾夾😳📌 招牌海蝦煎蛋撈麵選用泰國🇹🇭嘅新鮮大蝦🦐配以港式油麵同自家製嘅蔥油用上乾蔥、青蔥頭、芫荽頭、八角、肉桂等多種香料熬製而成,配埋隻燶邊太陽蛋🍳會唔會太邪惡👿📌秘製士南雞翼運用左咸香帶甜嘅南乳醬同微辣惹味嘅士拉差辣椒醬,味道豐富。雞翼外皮香脆,肉質嫩滑入味📌馬來沙嗲豬串加入左椰奶同花生🥜碎所做成的馬來西亞沙嗲醬,香濃惹味📌 咖央豬肉鬆厚多士以咖央取代花生醬,咖央嘅椰香🥥同甜度恰到好處📌虎咬獅🐯👹🦁因為個名好得意而揀左呢杯馬來西亞嘅地道飲品,由美祿同咖啡☕️調配而成,呢度採用

📌香茜胡椒花甲蜆湯配粉絲

📌招牌蝦🦐湯粉配摻摻

📌椰香咖喱雞西多士

📌 招牌海蝦煎蛋撈麵

📌秘製士南雞翼

📌馬來沙嗲豬串
加入左椰奶同花生🥜碎所做成的馬來西亞沙嗲醬,香濃惹味

📌 咖央豬肉鬆厚多士
以咖央取代花生醬,咖央嘅椰香🥥同甜度恰到好處

📌虎咬獅🐯👹🦁
因為個名好得意而揀左呢杯馬來西亞嘅地道飲品,由美祿同咖啡☕️調配而成,呢度採用左滴漏咖啡,令咖啡嘅香氣更加清香。美祿嘅甜度中和左咖啡嘅甘,平時唔飲咖啡嘅肥啤🧸覺得好易入口🥰

📌美祿鮮蛋
美祿+新鮮雞蛋🥚,好似港式嘅和尚下海,營養度滿滿💯打入雞蛋後趁熱攪勻,口感滑捋捋。美祿嘅微甜可可味,令滾水加蛋變得順口,有冇勇者想挑戰下⁉️🤣

• 椰香咖喱雞西多士
  • 香茜胡椒花甲蜆湯粉
  • 虎咬獅
2023-11-08 63 瀏覽
將軍澳南呢邊雖然冇大商場,但新餐廳真係一間接一間,今次帶來南洋風味。如果講 Donki 果個商場,你一定知邊度。餐廳名感覺古靈精怪,Google一下就知係東南亞一個地方名,所以食物都係南洋特色。裝修有木有綠,富有特色。招牌蝦湯粉湯頭有香濃的蝦香,一貫東南亞湯粉特色帶微辣,配上原隻鮮蝦、豆卜、魚片同蛋。食開湯麵可以試吓銀針粉,滑嫩有嚼勁,連埋湯一齊食,絕對會帶比你另一個感覺。香茜胡椒花甲蜆湯主角花甲同蜆肉新鮮肥美,胡椒味唔霸道,配合芫荽,更能帶出花甲蜆湯的鮮味。可以試吓摻摻來一個”兩溝”麵,口感特別有層次。椰香咖喱牛肉西多士咖喱西多士聽落好似好唔夾,食過泰菜麵包釀咖喱蟹就知道有跡可尋。咖喱充滿椰香,配西多士咸甜結合唔會膩,加上啖啖牛肉,帶出創新的風味。美祿恐龍西多士金黃的西多士上加上香滑牛油同美祿粉,酥脆口感,並迎來美祿香,牛油香同西多士香三者結合。虎咬獅美祿恐龍可能成日都飲,不妨試吓美祿咖啡。滴漏咖啡同美祿的比例夾得好,依然會飲到香濃美祿,再滲出淡淡咖啡香,而且可凍可熱。

如果講 Donki 果個商場,你一定知邊度。

裝修有木有綠,富有特色。

招牌蝦湯粉

香茜胡椒花甲蜆湯

椰香咖喱牛肉西多士

虎咬獅
外賣送餐
2023-10-23 110 瀏覽
呢間餐廳係馬來西亞菜,我哋叫咗招牌蝦湯麵,鮮茄蝦湯麵, 香蔥醬油雞扒煎蛋撈麵和 蔗蝦, 個撈麵唔係我預期咁濃味,好淡, 好咗塊雞扒煎得好香脆好食,而嗰兩碗湯麵嘅湯底好濃好好飲,早知叫湯麵食啦!
2023-10-23
2023-10-14 344 瀏覽
一雞死一雞鳴,奧南海岸又有新餐廳,位置不算太當眼,喺激安個商場,地面電梯後面,本住新開一事無妨嘅心態一試,喜出望外,招呼好,食物有質素,裝修簡約,講到明山打根,就係食馬來西亞野,一睇餐牌,見到有二人餐,$228兩位,內容有小食拼盤特色小菜兩款(配白飯/清湯粉麵-2位)時蔬一款飲品兩杯甜品試一試佢,便之龍與鳳凍谷咕奶茶凍咖央奶茶正常size,沒有因為套餐而變少,讚小食拼盤,賣相非常好春捲蔗蝦魚餅各兩件主菜揀了馬來胡椒炒蜆,份量十足,夜香咖哩雞,香噴噴,好香椰汁味香蔥醬油時蔬點了一碗白飯,一碗油麵,油麵超級大碗是日甜品,椰汁雜果總結: 呢個招牌餐,十分超值,有機會係新張期內限定,要快啲食多幾次! 正

一睇餐牌,見到有二人餐,$228兩位,內容有
小食拼盤
特色小菜兩款(配白飯/清湯粉麵-2位)
時蔬一款
飲品兩杯
甜品

試一試佢,便之龍與鳳

凍谷咕奶茶
凍咖央奶茶
正常size,沒有因為套餐而變少,讚

小食拼盤,賣相非常好
春捲
蔗蝦
魚餅各兩件

主菜揀了
馬來胡椒炒蜆,份量十足,

夜香咖哩雞,香噴噴,好香椰汁味

香蔥醬油時蔬

點了一碗白飯,一碗油麵,油麵超級大碗

是日甜品,椰汁雜果

2023-09-29
2023-10-09 153 瀏覽
叫左個精選二人晚餐🍚🥢,$228,凍飲🥤加$3,我地兩個飲凍美祿恐龍再每杯另加$3,埋單Total $240,唔洗加一,都算抵食!不過,如果佢二人餐入面小菜個menu可以定期轉換下就更好 (例如:星期一係有xxx, 星期二有xxx….) ,依家只得幾款揀,好快食厭🙈呢間好似新開冇幾耐,希望佢地會再進步啦!💪🏻

呢間好似新開冇幾耐,希望佢地會再進步啦!💪🏻

精選二人晚餐

南洋沙嗲粉絲牛肉

椰香咖喱雞

甜品

2023-10-09
2023-10-02 166 瀏覽
好少可寫食評,但質素真係令我忍唔住第一次係佢地試業個陣 幫襯。 難食。今次見佢正式開業再試多次。 叫左一個蝦湯粉絲同一個蕃茄扎肉湯粉 蝦湯粉絲中下質素。 食得落口但你唔會好想食第2啖。 蛋難食。 唔知係來貨問題定煮法問題蕃茄扎肉湯粉係災難。 湯完全冇味。 淡。 配料一般。 扎肉細塊。 豆卜大樣係冇味。 一碗麵最重要既湯偏偏親係最失敗熱飲同加叫既時蔬叫做不過不失。人均價錢65蚊 , 係呢區來講算係平。 除左價錢係冇野可取不會再試亦唔會推薦。
好少可寫食評,但質素真係令我忍唔住

第一次係佢地試業個陣 幫襯。 難食。

。 豆卜大樣係冇味。 一碗麵最重要既湯偏偏親係最失敗

熱飲同加叫既時蔬叫做不過不失。

人均價錢65蚊 , 係呢區來講算係平。 除左價錢係冇野可取

不會再試亦唔會推薦。

2023-10-02
外賣自取
2023-09-25 136 瀏覽
不嬲Monterey餐廳都好貴,開咗間新嘅星馬餐廳超級親民價,啲嘢食好好食,一個麵都係大概$48起(真係估唔到四字頭都有😍😍😍😍)仲有lunch set 可以用十零蚊加個小食~我哋超鍾意嗰個蝦湯麵,都只係$58咋🥹🥹🥹重點係 - 好食!唔會因為佢平,所以hea!!! 佢個蝦湯嘅蝦味好濃郁,仲有個咖喱雞都好好食,係咁撈飯,好鬼正!啲小食都好有特色,真推介!另外佢有好多嘢飲揀,試咗個斑蘭奶茶,但係我自己覺得冇咩特別,但係唔甜嘅。

中午走到將南搵餐廳食Lunch誤打誤撞就去到依間餐廳試伏落左Order之後見隔離枱位女士食淨好多野食(心諗:唔通中伏?)野食來到 食物質素一般 豬扒有點柴 咬唔開 整體上不過不失 又唔係話好食之後發生了一件趕客既事情在用餐途中(進食中)店員突然走來詢問我們介不介意移到旁邊的二人枱用餐 但店員身後已企了另外3位客人(即係佢問左=無問,唔洗理個客介唔介意)於是食食下野被半強迫地移到旁邊既枱繼續用餐感覺不良好 好似趕人走咁就算出面平日中午 茶記用餐人數多店員通常都係叫有位坐住先 等隔離客食完再坐落去一係問完客人唔介意可以調位 先入客 😓早知唔黎依間餐廳食 一個星期日中午唔愉快既用餐體驗
中午走到將南搵餐廳食Lunch
誤打誤撞就去到依間餐廳試伏
落左Order之後見隔離枱位女士食淨好多野食
(心諗:唔通中伏?)
野食來到 食物質素一般 豬扒有點柴 咬唔開
整體上不過不失 又唔係話好食
之後發生了一件趕客既事情
在用餐途中(進食中)
店員突然走來詢問我們介不介意移到旁邊的二人枱用餐
但店員身後已企了另外3位客人
(即係佢問左=無問,唔洗理個客介唔介意)
於是食食下野被半強迫地移到旁邊既枱繼續用餐
感覺不良好 好似趕人走咁