2022-08-07 152 瀏覽
屋子位置將軍澳Monterey地下位置上唔算太方便由地鐵站行過去有啲遠尤其夏天,未食已經出晒汗今次試咗一個飯、一個甜品、一杯茶- 白玉培茶戚風($68)份量足足可以比兩個女仔食白玉好煙韌戚風顆粒感比較重,唔係順滑嗰種蛋糕個人唔多鍾意,下次應該唔會再點- 🌟推介食物:火炙鮭魚茶泡丼 ($89)第一次食茶泡飯超級好食!茶味配飯原來好好食!雖然望睇細細碗但好飽肚仲有好多配菜值得推介👍🏻- 西柚冰茶($30跟餐價)正常發揮偏甜嘅飲品不過又冰又甜剛好補返行過去餐廳嘅汗水
屋子位置將軍澳Monterey地下
位置上唔算太方便
由地鐵站行過去有啲遠
尤其夏天,未食已經出晒汗

今次試咗一個飯、一個甜品、一杯茶

- 白玉培茶戚風($68)
份量足足可以比兩個女仔食
白玉好煙韌
戚風顆粒感比較重,唔係順滑嗰種蛋糕
個人唔多鍾意,下次應該唔會再點

- 🌟推介食物:火炙鮭魚茶泡丼 ($89)
第一次食茶泡飯
超級好食!
茶味配飯原來好好食!
雖然望睇細細碗
但好飽肚
仲有好多配菜
值得推介👍🏻

- 西柚冰茶($30跟餐價)
正常發揮偏甜嘅飲品
不過又冰又甜
剛好補返行過去餐廳嘅汗水

2022-08-01 150 瀏覽
打卡唔錯嘅一個地方,有榻榻米坐。好似去咗日本甘😂環境好舒服,嗌咗個壽喜燒烏冬 ,黑蒜油烏冬,仲有個咖喱吉列豬扒飯。嘢食正正常常都唔錯。烏冬出色啲,個飯就一般般。可能我覺得淡味左d另外仲嗌左好多人都用嚟打卡嘅白茶蛋糕,影相真係靚嘅,佢屬於比較冇咁甜嘅甜品。岩啲唔鍾意食太甜嘅人。不過嗰杯蜜桃牛奶就爭啲啦,冇乜味道。
打卡唔錯嘅一個地方,有榻榻米坐。
好似去咗日本甘😂
2022-08-01 75 瀏覽
這間在將軍澳海旁附近的餐廳感覺像飛到了日本旅行🇯🇵。清幽的桂花茶,飲品上面的芝士奶蓋充滿豐盈感,味道不會死甜。忌廉口感順滑,海棉蛋糕濕潤,入口即溶。賣相適合打卡!

忌廉口感順滑,海棉蛋糕濕潤,入口即溶。賣相適合打卡!
這間在將軍澳的餐廳主打日系風格🇯🇵,整間店的色調是白色,環境清潔衛生,空間感大。鰻魚飯正常發揮,肉身軟滑,調味適中。欣賞壽喜燒套餐,味道豐厚味濃,飯有配上味素增添日本風味。
2022-07-29 69 瀏覽
當晚和朋友一行二人到來晚膳, 看到周圍的店舖都沒有人等位,唯獨是這一間坐滿客人,就來試一試食物質素如何。我們被安排到榻榻米的區域, 有 軟硬適中的坐墊,座位舒適。  我點了一客豚肉烏冬定食, 配料份量十分充足。烏冬彈牙,完全吸收了湯的精華。另外,定食還有開胃前菜、味噌湯和甜品。味道不錯,份量非常足夠,賣相很好😋  當晚滿座,略嫌環境比較嘈吵,談話需要比較大聲一點。  服務員態度非常友善,值得一讚👍🏻

當晚滿座,略嫌環境比較嘈吵,談話需要比較大聲一點。

服務員態度非常友善,值得一讚👍🏻
2022-07-22
10 分鐘 (堂食)
2022-07-29 84 瀏覽
今次 LUNCH 來食~如果真係番工 LUNCH 來,真係要考慮下...太慢了....今日一行幾人來到屋子,餐廳係舒服既,但等食物的時間好耐,我地叫左個牛肉飯,真係等左一段時間先來...餓到連時間影相就食左啦....我地叫左幾個定食,牛肉定食....D牛肉就比較硬,份量都OK 的。有人叫左冷牛肉烏冬,都不錯,凍凍地,天伙氣熱食就不錯~飲品就叫左 MOCHA + 草莓 LATTE~我自己就感覺淡左D~其他餐包的飲品都 OK~最後就是甜品時間啦,叫左個草莓蛋白蛋卷,我係幾鐘意食佢個乳酪既~咁有小小建議, 1. 上餐時間要快小小2. 牛肉不要煮太耐3. 咖啡味可以濃D~
今次 LUNCH 來食~
今日一行幾人來到屋子,餐廳係舒服既,但等食物的時間好耐,
有人叫左冷牛肉烏冬,都不錯,凍凍地,天伙氣熱食就不錯~
其他餐包的飲品都 OK~
咁有小小建議,
1. 上餐時間要快小小
2. 牛肉不要煮太耐
3. 咖啡味可以濃D~
2022-07-28
慶祝紀念
生日
  • 草莓蛋白蛋卷
2022-07-28 43 瀏覽
和朋友一行二人到來晚膳,被安排到榻榻米的區域,座位舒適。點了一客烏冬定食,有味噌湯和甜品。味道不錯,份量非常足夠,賣相很好😋當晚滿座,略嫌環境比較嘈吵,談話需要比較大聲一點。服務員態度非常友善,值得一讚👍🏻
和朋友一行二人到來晚膳,被安排到榻榻米的區域,座位舒適。

當晚滿座,略嫌環境比較嘈吵,談話需要比較大聲一點。

服務員態度非常友善,值得一讚👍🏻
2022-07-28
之前有來過將軍澳的屋子UCHI,木系的裝修風格,環境頗舒服。最近再次來到又是坐回同一個榻榻米座位。不過吃的是新出品,用鹽漬櫻花製作的甜品,粉紅色的很可愛 🌸✦ Matcha Latte - 拉花超好看 🦄 看著有點不捨得喝呢用的是茶味頗濃郁的宇治抹茶,奶味也重,口感滑順。✦ 鹽漬櫻花捲 - 粉紅色的卷蛋很可愛!還配了黑糖白玉喔綿密的櫻花捲吃落有一股淡淡的鹹味,甜度平衡得剛好,即使一個人吃光整件也不覺得膩喔!✦ 水果茶 - 微酸澀的水果茶不屬於我的喜愛。不過那壺跟杯子倒是頗不錯嘛上年來時都幾多人排隊,不知是不是熱潮過去?今年反倒是不用排隊就有位置了呢
最近再次來到又是坐回同一個榻榻米座位。
不過吃的是新出品,用鹽漬櫻花製作的甜品,粉紅色的很可愛 🌸

Matcha Latte -
拉花超好看 🦄 看著有點不捨得喝呢
用的是茶味頗濃郁的宇治抹茶,奶味也重,口感滑順。
Matcha Latte

鹽漬櫻花捲 - 粉紅色的卷蛋很可愛!還配了黑糖白玉喔
綿密的櫻花捲吃落有一股淡淡的鹹味,甜度平衡得剛好,
即使一個人吃光整件也不覺得膩喔!
鹽漬櫻花捲

水果茶 - 微酸澀的水果茶不屬於我的喜愛。
不過那壺跟杯子倒是頗不錯嘛
水果茶

上年來時都幾多人排隊,不知是不是熱潮過去?
今年反倒是不用排隊就有位置了呢
2022-07-23
Matcha Latte
平時都會去TKO海濱做野,今日心血來潮想食下日本野, 又甘啱行經屋子,俾佢日系簡約嘅設計吸引住。平日唔洗等位我地就入左去!一入門口左邊有3張塌塌米坐位但我冇坐環境以日式屋子為主題 充滿和諧和風氣氛 空間寬敞 非常舒適 近門口位有塌塌米位置 未出得國都可以幻想小弟午市叫左個鰻魚綜合茶泡丼(個湯非常不錯,清淡得黎又有香味一點都不肥)鰻魚燒得非常香,可惜是飯及鰻魚份量都比較小包美色咖啡 (絕對不錯)及一個小型既木糠忌廉 (個忌廉好有香味)整合左味道服務及氣氛我比80分,值得推介一試

環境以日式屋子為主題
充滿和諧和風氣氛 空間寬敞
非常舒適 近門口位有塌塌米位置
未出得國都可以幻想

小弟午市叫左個
包美色咖啡 (絕對不錯)
及一個小型既木糠忌廉 (個忌廉好有香味)

整合左味道服務及氣氛我比80分,值得推介一試
2022-07-26
  • 鰻魚
2022-07-24 60 瀏覽
夏天烈日當空,係時候出外走走曬下太陽,行到身水身汗要搵間cafe坐坐消暑一下。呢間日式文青咖啡店佈置簡約,以淺啡木為主,感覺舒適,還有日式塌塌米坐位以供客人滿足思鄉之苦😆😆剛剛係tea time時間,點了一個afternoon tea set西柚冰茶白玉焙茶戚風蛋糕西柚冰茶好飲,唔太酸,又有茶味,好清新,大熱天時飲返杯冰凍飲品即刻涼爽晒。蛋糕賣相好靚,頂上果啲白玉係日本團子,食落煙煙un un,好有口感,焙茶cream好幼滑,香濃有茶味,整體蛋糕唔太甜,甜度適中,好味呀。下次會再試埋其他甜品

西柚冰茶

白玉焙茶戚風蛋糕

下次會再試埋其他甜品

2022-07-15 102 瀏覽
星期五放工要食好點,放鬆一下一星期累積的疲累。將軍澳南有很多美食,今次選了這間屋子,簡潔的裝潢吸引了我,最開心的就是有榻榻木。時間尚早,餐廳內不算多人,每張枱之間都不會密密麻麻,空間感很足夠,不會局促。由於不太肚餓,不想浪費,所以叫了兒童餐😅幸好也沒有什麼奇異目光。南蠻店揚雞便當 $68兒童餐有附送橙汁,上餐發現份量也不少,適合細食的人,炸雞有3塊,夠鮮味,超多肉汁,彈牙有雞味。另外南蠻雞最重要是沙律醬🤤沙律醬夠正宗,配上炸雞白飯,一流,每吃一口都會回味無窮,當有點膩的時候旁邊有青瓜沙律菜,清新宜人,恰到好處。再配上酸酸甜甜的橙汁,唔覺唔覺就食完,份量剛好。😋配上周圍的環境,真另人感覺去左日本用餐,很放鬆☺️

南蠻店揚雞便當 $68

配上周圍的環境,真另人感覺去左日本用餐,很放鬆☺️
2022-07-07 132 瀏覽
將軍澳海濱出名多Cafe,但一般都系以西餐為主,all day breakfast, 意粉等等🥞🧇🍝🥗所以今次想搵啲新意,專程黎到呢間日系和風cafe - 屋子⛩️🌸♨️ 店內裝修簡約,以白色,木色為主,而且枱同枱中間有啲距離,吾會太迫,感覺好舒適😚😚仲有搨搨米坐🤩🤩Weekend Lunch都有set lunch選擇😎包括左麵鼓湯, 主菜, 甜品同飲品, 好豐富, 食完好滿足☺️醬油鯖魚定食 🐟🐟主菜鯖魚份量吾算好大 但質素就好好 首先醬油甜甜地 好開胃 餸飯一流🤤另外值得一讚嘅係鯖魚本身肉質比較實 但佢煮得好滑 食落juicy👍🏼黑蒜油豚肉湯烏龍麵 🐷🐷湯底黑蒜油味道濃郁 而且吾油膩 好好食😋烏龍麵有啲似比較爽口嘅烏冬 而豚肉煮得到岩岩好口感仲係滑 仲有杏鮑菇同海台伴碟 好清新👍🏻桂花烏龍茶 西柚冰茶☕️🍵👍🏼

Weekend Lunch都有set lunch選擇😎
桂花烏龍茶 西柚冰茶☕️🍵👍🏼
醬油鯖魚定食
黑蒜油豚肉湯烏龍麵
2022-07-01 2016 瀏覽
之前放假,同朋友來食過下午茶,覺得唔錯,今日放假再來,原因只有一個,難忘甜品!🌟🌟平日有下午茶🌟🌟組合配搭A類 - 飲品🥤B類 - 食物🍝C類 -甜品🍰點了A🥤+B🍝 $80咖哩漢堡便當🍔西柚冰茶🍊便當形式我鍾意正正常常漢堡扒好有日式嘅感覺點了A🥤+B🍝+C 🍰$138凍桂花烏龍茶🥤明太子溫泉蛋冷烏冬麵🍜栗子小鬆餅🍰賣相好吸睛天氣悶熱嘅時候食呢個冷烏冬,真係透心涼甜品🍰: 栗子小鬆餅呢個鬆餅真係不得了❤️,底層有一粒粒嘅小鬆餅,中間有一球雲呢拿雪糕,上面鋪著滿滿嘅栗子蓉,再加一陣淡忌廉,呢個配搭真係好有口感,滿滿嘅栗子蓉,大滿足!總結💝: 平日如果落雨🌨️,真係好靜,只有假日人流先會特別多,如果想enjoy寧靜🙊嘅環境,最好平日去!

🌟🌟平日有下午茶🌟🌟

凍桂花烏龍茶🥤
明太子溫泉蛋冷烏冬麵🍜
栗子小鬆餅🍰

賣相好吸睛

天氣悶熱嘅時候食呢個冷烏冬,真係透心涼

甜品🍰: 栗子小鬆餅

2022-06-24
大圍人氣店屋子咖啡的第4間分店幸運坐到榻榻米區🤩有別室內座位 坐得更梳落自在有種去到日本的錯覺☀️牛肉柚子沙拉冰烏龍麵 $92超級推薦🥰酷熱天氣下的恩物柚子味清爽解膩 ☀️南蠻唐揚雞定食 $92Lunch定食配味噌湯 前菜 甜品 飲品今次試西柚冰茶 酸酸甜甜☀️大阪章魚燒 $59外皮香脆 口感偏軟主食除了日系丼飯外更有多款特色甜品焙茶小丘 草莓雪山吉士小鬆餅顏值超高 可惜太飽未能嚐試🤣3000呎大面積 環境超舒適商場樓上就是Donki 🛍享受完美食就可以去血拼環境: 💗💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
大圍人氣店屋子咖啡的第4間分店

環境: 💗💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

2022-06-20 87 瀏覽
朋友試過大圍分店,知道將軍澳有分店就推介叫我試下。餐廳設計簡約,有榻榻米位,但選咗普通位,坐得自在d。。。一向中意食茶漬飯,無得去日本,咁啱見餐牌有,當然叫黎頂下癮先。。。味道尚可,湯可以再熱 d,伴菜有酸蘿蔔,另外有紫菜及脆脆可加入湯連湯一齊食,口感不錯。。。甜品點咗芝麻梳乎野,唔夠芝麻味,而且較濕,好似焗唔夠。。。至於抹茶小丘,唔太甜,食到有抹茶香,我覺得抹茶味可以再濃d,但某人就覺得有d澀。。。
朋友試過大圍分店,知道將軍澳有分店就推介叫我試下。

餐廳設計簡約,有榻榻米位,但選咗普通位,坐得自在d。。。

三文魚茶漬飯

甜品點咗芝麻梳乎野,唔夠芝麻味,而且較濕,好似焗唔夠。。。

2022-06-18
5 分鐘 (堂食)