餐廳: 屋子咖啡
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-10-27 497 瀏覽
難得出到大圍咁遠,揀左間門面靚靚地嘅Cafe食,晚飯時間需要排隊,入座時店員指示略為唔夠清晰。♥️鰻魚丼 $69有4-5塊細細舊鰻魚,肉質都滑冇骨,但冇咩鰻魚味,鰻魚汁得少少,完全唔夠味撈飯。♥️咖哩湯烏龍麵配吉烈豚扒 $72豚扒同炸粉比例岩岩好,外皮薄脆,肉汁豐富,咖哩湯有啲淡,整黎講普普通通。♥️燕麥榛子梳乎厘 $55梳乎厘整得幾好,甜道適中,唯一不足食唔到榛子味係邊個位🤷🏻‍♀️。♥️小團圓丸子榛子咖啡 $42咖啡得苦澀,完全飲唔到有榛子味,杯面放左3粒日式小丸子,賣相打卡係幾好睇既,但味道就有待改善。

♥️鰻魚丼 $69

♥️咖哩湯烏龍麵配吉烈豚扒 $72

♥️燕麥榛子梳乎厘 $55

♥️小團圓丸子榛子咖啡 $42

2021-09-30 502 瀏覽
今晚約了老朋友在這裡飯聚聊天。平時客似雲來的「屋子咖啡」今晚出奇的少人,或許是平日晚上的原故吧!我們二人分別點了明太子綜合泡丼和紫蘇梅子綜合泡丼。個泡飯好熱,梅子綜合泡丼就更有特色,吃下去很清新,是香港少有的日式餐廳會提供的。非常出色!甜品我們點了木糠焙茶窩夫(配焙茶雪糕),焙茶味既濃郁又不太甜,很好吃。

2021-08-31 753 瀏覽
享受完行山樂,在大圍尋找美食。在積信街經過屋子咖啡,門口白色外牆甚有特色,望進店內客人正悠閑地享受下午茶,食物賣相吸引,抱住試試的心態入內。下午茶的價錢極之吸引,一杯飲品+一個飯或烏冬+一個窩夫,只需$82另收加一,十分超值。我們每人一個下午茶,份量比一個午餐還豐富。雖然店員工作非常忙碌,仍保持友善的態度及有禮貌,實屬難能可貴。和風漢堡便便當漢堡外面少少脆,鎖住肉汁,加上肉面上面的醬汁,好味野菜沙拉冷烏冬簡簡單單烏冬配以自家調製胡麻醬,清爽彈牙,好抺綠奶茶小倉抺茶窩夫清酒香梨窩夫

和風漢堡便便當

漢堡外面少少脆,鎖住肉汁,加上肉面上面的醬汁,好味

野菜沙拉冷烏冬

簡簡單單烏冬配以自家調製胡麻醬,清爽彈牙,好

2021-08-31
2021-08-30 398 瀏覽
平時都有飲過唔少間okay嘅咖啡店,偏偏冇間響大圍站附近有,今日去咗大圍,google得到嘅答案係屋子,咁openrice search下啦,睇啲甜品呢間舖好似okay咁喎,又有折咁order杯奶啡試下新嘢啦,啱啱好行到就有得拎。拎走大約5分鐘後先飲,嘩!咖啡渣味!我努力飲多兩啖,然後問老公幫唔幫我飲😂,佢平時冇乜要求,麥記latte已經覺得好飲,但佢今次係咁嘅樣🤢,然後掉咗!早知去麥cafe買起碼唔會有望失😂

白咖啡
10 分鐘 (外賣自取)
其他
2021-08-21 520 瀏覽
🥐因為實習嚴重耽誤咗我嘅吃貨人生‎꜀( ꜆-ࡇ-)꜆@幾時先可以再去食食食 (嗝)因為屯馬線最近去好多大圍哈哈overall 來講質素真係幾好,性價比高,環境都幾舒服。不會未至於會想再去~𓎩𓌉𓇋 ‎咖哩丼配吉列豬排 ($68)好有家常料理嘅感覺!咖哩比較稀,不過加埋飯係幾好食。至於個豬排都好穩陣,外皮脆脆酥酥,肉汁都夠(˶ˊᵕˋ˵)好耐冇食咖哩所以都幾滿足𓎩𓌉𓇋 ‎咖哩湯烏龍麵配雞唐揚 ($75)個烏冬真係幾好食,整體來講冇乜特別,中規中矩。不過件雞有啲太油~𓎩𓌉𓇋 ‎木糠焙茶窩夫 ($45)甜品有驚喜!!! 首先個焙茶雪糕好大嚿好濃味,窩夫都好脆,唔會因為雪糕搞到林晒٩ ( ー̀֊ー́ )و成個配搭好完美,令人想繼續食~甜品來講,算係幾好(๑꒪⌓꒪๑)ノ🍺值得再試desss!
🥐

𓎩𓌉𓇋 ‎咖哩丼配吉列豬排 ($68)

𓎩𓌉𓇋 ‎咖哩湯烏龍麵配雞唐揚 ($75)

𓎩𓌉𓇋 ‎木糠焙茶窩夫 ($45)
咖啡丼配吉列豬扒
咖哩湯烏龍麵配雞唐揚
咖啡丼配吉列豬扒
2021-08-17 574 瀏覽
大圍文青風格cafe💛——————————————💁🏻‍♀️七味雞唐揚丼+沙律青瓜($68)唐揚雞一開始係幾香脆但係放喺飯上面好快淋如果分開一碟會好啲餸飯係食幾正個飯仲有啲飯素🍚唔會太單調😋——————————————💁🏻‍♀️咖哩湯烏龍麵配吉列豚扒($72)咖哩湯有點淡,如果濃味少少會好啲吉列豚扒厚度適中,外表脆,炸得乾身,但唔係好食到肉味🤔烏冬就係普通烏冬,唔係手打呢個普通 唔值呢個價✨以上食品需另收加一
大圍文青風格cafe💛
——————————————
💁🏻‍♀️七味雞唐揚丼+沙律青瓜($68)
唐揚雞一開始係幾香脆
但係放喺飯上面好快淋
如果分開一碟會好啲
餸飯係食幾正
個飯仲有啲飯素🍚
唔會太單調😋
——————————————
💁🏻‍♀️咖哩湯烏龍麵配吉列豚扒($72)
咖哩湯有點淡,如果濃味少少會好啲
吉列豚扒厚度適中,外表脆,炸得乾身,但唔係好食到肉味🤔
烏冬就係普通烏冬,唔係手打
呢個普通 唔值呢個價
✨以上食品需另收加一
咖哩湯烏龍麵配吉列豚扒
七味雞唐揚丼+沙律青瓜
題外話/補充資料: ✨小提示:大圍店有啲迫 如果想坐得舒服啲就去烏溪沙店🙆🏻‍♀️
2021-08-03
七味雞唐揚丼+沙律青瓜
今日嚟呢間感覺簡約嘅小店子其實佢都幾隱世,因為佢個地點唔係喺大圍嘅大街所以唔係專登嚟,都唔會路經呢個地帶不過令我意外嘅係,我坐低冇幾耐接着就陸續有客人嚟,堂食又有外賣又有… 之後我就明白點解啦😀1。我係因為佢個泡飯同埋窩夫而來嘅窩夫我就點咗木糠焙茶窩夫擺盤:簡約得來幾靚味道:佢唔係一般格仔嘅窩夫,而係好似冬甩型嘅,配上佢流質嘅cream同埋木糠碎加上超濃郁嘅焙茶雪糕球 ⭐️ 實在太美味啦!2。餐廳環境感覺好舒服抬頭望佢有自己特色嘅logo,樓底好高,裝飾都好簡約,所以比我一種好舒服嘅感覺3。價錢相宜佢嘅食物質素對比起呢個價錢來講,其實係非常相宜我今次lunch點咗 : 一個丼,一個泡飯,一個窩夫,兩杯嘢飲… $230 有找👍🏽不過對我來講,有一個敗筆位… 就係佢杯咖啡係因為太淡太淡啦⋯⋯所以扣咗少少分😅
今日嚟呢間感覺簡約嘅小店子
其實佢都幾隱世,因為佢個地點唔係喺大圍嘅大街
所以唔係專登嚟,都唔會路經呢個地帶
不過令我意外嘅係,我坐低冇幾耐
接着就陸續有客人嚟,堂食又有外賣又有…
之後我就明白點解啦😀

1。我係因為佢個泡飯同埋窩夫而來嘅
窩夫我就點咗木糠焙茶窩夫
擺盤:簡約得來幾靚
加上超濃郁嘅焙茶雪糕球 ⭐️ 實在太美味啦!

2。餐廳環境感覺好舒服

3。價錢相宜
佢嘅食物質素對比起呢個價錢來講,其實係非常相宜

不過對我來講,有一個敗筆位… 就係佢杯咖啡
係因為太淡太淡啦⋯⋯
所以扣咗少少分😅

2021-08-03 303 瀏覽
🏠 屋子咖啡今次黎到屋子試主食和甜品,weekday夜晚吾算多人,吾洗等位直接可入座。款式不是太多可以選擇,都是丼、泡丼和麵款三種,互相交雜。🥢牛肉綜合泡丼牛肉和配料份量係足夠的,不過撈埋湯底就有啲鹹。味道還可以的。🥢木糠焙茶窩夫🧇甜品比主食好,雪糕焙茶味濃厚的,係入口有啲粉狀,整體還算可以。🥢抹茶窩夫🧇配搭住紅豆蓉,本身對紅荳一般,所以都無乜特別驚喜,只係換左雪糕味。✅環境舒服既,因為人不多,所以都算靜,去到最尾收舖,都無催我地走。

🏠 屋子咖啡

🥢牛肉綜合泡丼
牛肉和配料份量係足夠的,不過撈埋湯底就有啲鹹
。味道還可以的。

🥢木糠焙茶窩夫🧇

🥢抹茶窩夫🧇

2021-07-23 379 瀏覽
🍰大圍台式咖啡店☕️推薦程度:⭐️⭐️⭐️呢間Cafe提供多款日式飯、麵🍱亦都有小食、輕食、甜品🍮好多款選擇亦都有咖啡、奶昔🥛提供⚠️餐廳收+1服務費木糠焙茶窩夫🍵🧇 $45 ⭕️底下嘅窩夫其實係冬甩🍩略嫌蛋香味唔夠重😕不過食嘅時候暖粒粒,配埋味道唔濃郁嘅焙茶雪糕🍨都叫可接受嘅⭕️不過雪糕上面嗰塊餅就真係麻麻🤦🏻‍♀️一來唔夠脆,而且仲要有浸怪怪地嘅油益味😭❌雪糕上面同碟側邊都有一d cream🧁,咁樣夾配搭食落就會冇咁dry👌🏻,但係d cream就冇乜奶香味😔❌面頭木糠唔夠多小插曲:職員送個甜品俾我嗰時整跌咗塊餅😅望住我之後講咗句「哎呀」🙄認真覺得服務方面麻麻囉,員工又唔係有禮貌😶賣相:4.2/5味道:3/5推薦程度:⭐️⭐️⭐️呢間Cafe提供多款日式飯、麵🍱亦都有小食、輕食、甜品🍮好多款選擇亦都有咖啡、奶昔🥛提供木糠焙茶窩夫🍵🧇 $45 ⭕️底下嘅窩夫其實係冬甩🍩略嫌蛋香味唔夠重😕不過食嘅時候暖粒粒,配埋味道唔濃郁嘅焙茶雪糕🍨都叫可接受嘅⭕️不過雪糕上面嗰塊餅就真係麻麻🤦🏻‍♀️一來唔夠脆,而且仲要有浸怪怪地嘅油益味😭❌雪糕上面同碟側邊都有一d cream🧁,咁樣夾配搭食落就會冇咁dry👌🏻,但係d cr
🍰大圍台式咖啡店☕️

木糠焙茶窩夫🍵🧇 $45

賣相:4.2/5
味道:3/5

2021-07-22 353 瀏覽
【屋子咖啡 大圍】📍三文魚泡飯味道唔算有驚喜,配料有粟米,紫菜,昆布,木魚,夾埋三文魚食不過不失另外跟餐會有個沙律仔,令到個餐營養均衡👍🏻📍 cappuccino咖啡味道偏淡,咖啡控可能會稍為失望🥲不過勝在環境舒適,採用流行嘅簡約日本風格,感覺休閒。價錢唔算好貴,同朋友休休閒閒傾吓計,算係一個選擇🍹不過建議可以試吓甜食,據說比較出色屋子咖啡@homekapi 📭 大圍積信街49號安信樓地下P號舖☎️ 26773218
【屋子咖啡 大圍】

📍三文魚泡飯

另外跟餐會有個沙律仔,令到個餐營養均衡👍🏻

📍 cappuccino
咖啡味道偏淡,咖啡控可能會稍為失望🥲

屋子咖啡
@homekapi

📭 大圍積信街49號安信樓地下P號舖
☎️ 26773218

2021-07-21 252 瀏覽
今日收工咁岩經過大圍因為平時成日都聽朋友講大圍有好多隱世cafe所以都想試一試☺️今次我哋就試咗呢間屋子咖啡因為我哋係午餐時間去所以喺門口等咗一陣間就有位😆首先餐廳個環境好舒服環境亦都好闊落 唔會覺得好侷促我同朋友各自叫咗一個午餐set佢哋每一個午餐都會有一個前菜沙律沙律好開胃 而且蔬菜好新鮮😄呢個係我叫嘅牛肉飯整體而言牛肉嘅口感都唔錯不過我就覺得牛肉有少少乾同埋牛肉汁比較少所以食起嚟會覺得有少少乾呢個係朋友叫嘅魚生飯材料好足😍
今日收工咁岩經過大圍

所以食起嚟會覺得有少少乾

呢個係朋友叫嘅魚生飯
材料好足😍

2021-07-09
10 分鐘 (堂食)
午餐
2021-06-28 765 瀏覽
二訪大圍屋子咖啡,食物質素一般,不是特別出色。不過環境舒適,樓底很高,日本風的簡約設計,讓人忘卻煩擾。.🍛咖啡雞球飯,用了日式咖喱,味道還好。不過,雞球的炸漿太厚,似乎像炸好了一段時間,感覺怪怪的。雞肉質素亦都麻麻,所以下次未必再試了。.🍲 三文魚泡飯,質素okay,但欠缺驚喜。,幸好所有配料我都愛吃。.🍩 甜品方面,這餐廳的特色用了donut做窩夫。所以唔會好脆,份量都較細小。我們選擇了焙茶味,茶味都出,雪糕很滑,再配上面的奶油,不錯。甜品為這讓飯加分。

2021-06-17 639 瀏覽
約了朋友在大圍食lunch,這𥚃是一間很日式的小店,𥚃面裝修是日式+台式,很雅緻和很多年青客人。我見隔離枱點了飯餐,份量頗大,所以我點了一個set lunch 吉列豚扒烏冬,烏冬真的好好味,湯底有日式咖喱味道,好夾,烏冬好彈口,豚扒一定要吃,炸粉和豬扒比例剛剛好,我本人很少吃炸物因為怕熱氣,但這個真的好味,成份食晒😋😋😋。見好多客人點甜品打卡,應該是這𥚃的招牌菜,下次過嚟一定要試,不過記住早啲嚟排隊,平日都幾多人,估計weekend會仲多人呢!
  • 吉列豚扒
2021-06-02 820 瀏覽
平時好少踏足大圍,難得黎到決定要去屋子試下☺️🍣鮭魚綜合泡丼 $59泡飯入面有三文魚、木魚、紫菜、昆布同粟米,個湯飲落好清甜,味道不過不失🤤🥤黑芝麻豆腐奶昔呢杯飲品有驚喜,芝麻味好突出,好似飲緊芝麻糊咁,個底有啲豆腐粒,個質感就好似豆腐花咁,杯野飲冇乜冰,飲到最後都唔會好淡😆

平時好少踏足大圍,難得黎到決定要去屋子試下☺️

🍣鮭魚綜合泡丼 $59
🥤黑芝麻豆腐奶昔
2021-04-02
20 分鐘 (堂食)
  • 黑芝麻豆腐奶昔
🍽屋子咖啡▫️某個星期二的午餐💛𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕嚟講質素唔錯,性價比都算高,環境好闊落舒適~不過又未至於令你感到很𝚒𝚖𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜的感覺🤣▫️▪️七味雞唐揚丼🍗($𝟼𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)配菜有一碟涼拌青瓜,雞份量都好多下,佢並唔係有層厚炸衣嗰種,雞肉都幾鮮嫩,味道尚可~▪️鮭魚綜合泡丼🐟($𝟼𝟿, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)三文魚份量同炸雞比相對少好多,不過因為有其他配菜加埋係湯飯,感覺好解暑▪️大阪章魚燒(+$𝟸𝟻, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)正正常常的味道🙈總括而言價錢上很合理,味道亦唔差但又未至於會特別想回頭再一試
🍽屋子咖啡
▫️
某個星期二的午餐💛
𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕嚟講質素唔錯,性價比都算高,環境好闊落舒適~
不過又未至於令你感到很𝚒𝚖𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜的感覺🤣

▫️

七味雞唐揚丼

▪️七味雞唐揚丼🍗($𝟼𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)

鮭魚綜合泡丼
鮭魚綜合泡丼

▪️鮭魚綜合泡丼🐟($𝟼𝟿, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)

▪️大阪章魚燒(+$𝟸𝟻, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶)
正正常常的味道🙈

2021-05-18
10 分鐘 (堂食)
七味雞唐揚丼