2025-08-11
尼奧餐廳 Cafe Neo F長沙灣街坊至愛!呢一間食咗好多年,睇佢表面係間普普通通嘅街坊餐廳咁,食物非常之有水準,價錢亦都相當廉宜,所以點解一直深得街坊們嘅喜愛🤤老闆娘每日都坐陣!行開行埋佢都成日打招呼又好笑容,而可能因為咁所以服務同出品一直keep得住🤣🌶️ 日式秘製豬軟骨地獄湯烏冬($59連熱飲)豬軟骨大大件!有三件左右,完全無豬騷味同成咀毛,啖啖豐富骨膠原,軟骨部份會漿住個嘴,肉質絲絲分明,好腍好入味!配料有海帶、粟米、鳴門卷、半隻蛋同蔥花,地獄湯香辣惹味,唔似一啲餐廳咁就辣油溝水,烏冬係讚歧烏冬,靚嘢嚟!烏冬掛滿湯,一口暴風吞食,享受香辣湯底同埋煙韌烏冬,美味!🍜如果唔食辣可以揀豬骨湯底,亦可以揀泡飯或者拉麵🦞 白酒龍蝦汁海鮮長通粉($62連熱飲)龍蝦汁完就係M字快餐嗰個味!人人都愛!配上白酒味道更加豐富,配料有青口、章魚粒、蜆肉、蝦肉,配上長通粉裡裡外外都吸滿哂美味醬汁,好Comfort food!🍚 葡汁雞皇焗飯新鮮熱辣鐵兜上!上枱時熱氣騰騰,睇見都流口水!配料有雞球、洋蔥、薯仔、紅蘿蔔、芝士碎,有葡國雞的濃郁風味和焗飯的香氣,米飯粒粒分明,唔會焗到軟爛無哂口感,個汁非常好
長沙灣街坊至愛!
🌶️ 日式秘製豬軟骨地獄湯烏冬($59連熱飲)
如果唔食辣可以揀豬骨湯底,亦可以揀泡飯或者拉麵
🦞 白酒龍蝦汁海鮮長通粉($62連熱飲)
龍蝦汁完就係M字快餐嗰個味!人人都愛!
🍚 葡汁雞皇焗飯
新鮮熱辣鐵兜上!上枱時熱氣騰騰,睇見都流口水!
配料有雞球、洋蔥、薯仔、紅蘿蔔、芝士碎,有葡國雞的濃郁風味和焗飯的香氣,米飯粒粒分明,唔會焗到軟爛無哂口感,個汁非常好送飯,唔小心𢳂𢳂下就食哂成兜啦!
尼奧餐廳同街坊們渡過咗好多日子,即使環境再困難,即使旁邊開滿哂兩餸飯,依然屹立長沙灣咁多年,午市晚市都滿座,你就知佢堅啦!
除咗以上介紹,我仲好鐘意佢啲鐵板扒、焗豬扒飯、車打芝士醬煙三文魚扁通粉、鰻魚炒飯etc好多好多,基本上你入去食嘢都唔會有中伏嘅可能!
因為我都幫襯咗好多年,一次中伏都沒有!所以我可以好有信心同大家講!
長沙灣係一個好住好行嘅民居地方,如果有日你得閒不妨過嚟行下,又幫襯下❤️