2024-03-20 32 瀏覽
今次想同第一介紹一間位於北角嘅火鍋店,佢哋嘅裝修非常豪華,座位闊落坐得非常之舒服。餐廳入邊亦都有自助吧枱,除咗好多唔同嘅醬料之外仲有水果可以任食。🐷九仙宮非常之適合有選擇困難症嘅大家,一碟入邊已經有齊晒九樣食材,分別有牛丸、毛肚、巴沙魚、魷魚、海帶、黃喉、珊瑚蚌、海蝦同埋豬紅。全部嘅味道都非常之唔錯,特別超級鍾意牛丸同埋珊瑚蚌!牛丸口感非常之大牙,亦都好香嘅牛肉油脂香味。海蝦亦都非常之新鮮,口感彈牙。🐷精品鮮毛肚毛肚幾新鮮,一碟嘅份量亦都唔少,口感非常之爽有咬口。🐷手工豆皮豆皮口感Q彈有豆香,吸晒湯底嘅味道非常之好味。🐷炸饅頭炸饅頭一個個細細粒非常可愛,新鮮熱辣炸起口感外脆內軟,一定要點海量嘅煉奶一齊食!小龍焱老火鍋📍北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

🐷九仙宮

🐷精品鮮毛肚
毛肚幾新鮮,一碟嘅份量亦都唔少,口感非常之爽有咬口。

🐷手工豆皮
豆皮口感Q彈有豆香,吸晒湯底嘅味道非常之好味。

🐷炸饅頭

小龍焱老火鍋
📍北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
2024-03-11 47 瀏覽
以傳統宮廷風裝演,好有特色,主打正宗麻辣火鍋,亦有多款清湯鍋底,食物選擇多元化~而且好多食材可以選擇小份,即使兩個人都可以試多啲唔同嘅嘢食,醬料茶位每人$23,醬料自助、提供麥茶及蔬果任食!今日嘅蔬果係甜橙及蕃茄仔~鴛鴦鍋 ,分別揀咗不含牛油麻辣湯底及猪骨湯,麻辣湯底小辣唔算太辣,好香好夠味🌶️ 猪骨湯底清甜,有少少藥材味,仲有兩嚿猪骨,啲肉都可以食九宮格拼盤,可以一次過品嘗到9款食材😍蝦、桂花蚌、巴沙魚、海帶苗、毛肚、鵝腸、鮮鴨血、黃喉、牛肉丸,全部食材都好新鮮😋第一次食到鮮鴨血,口感好嫩滑,又入味~精品肥牛,肥瘦適中,配搭麻辣湯底,唔錯呢手工豆皮 小份,豆味香濃,口感煙韌,吸曬啲湯汁,十分惹味😋午餐肉,半份都好多塊,用嚟打邊爐真係好好食蔬菜拼盤 ,分別有娃娃菜、油麥菜、生菜及粟米,新鮮嫩綠,兩個人食剛剛好轟炸饅頭,一碟有6個,炸到外脆裏嫩,點埋煉奶真係好好食,一啲都唔油🫶🏻哈爾濱啤酒 ,食麻辣火鍋,唔少得要叫返枝凍啤酒🍻

精品肥牛,肥瘦適中,配搭麻辣湯底,唔錯呢

手工豆皮 小份,豆味香濃,口感煙韌,吸曬啲湯汁,十分惹味😋
午餐肉,半份都好多塊,用嚟打邊爐真係好好食

哈爾濱啤酒 ,食麻辣火鍋,唔少得要叫返枝凍啤酒🍻
2024-03-11 22 瀏覽
天氣凍凍地最啱打邊爐,今日去到位於北角小龍焱,呢度裝修好有宮廷風格,非常適合打卡。三國無雙鍋湯底我哋揀咗蕃茄湯,什菌湯同輕成都口味麻辣湯,咁就可以試晒唔同口味。九仙宮見好多客人都叫咗呢個,我哋都叫左一份,海帶和魷魚爽口彈牙,鮮蝦和珊瑚蚌味道鮮甜,黑柏葉和黃喉非常爽脆,牛丸爽口多汁,鮮鴨血滑嘟嘟。粟米鮮甜多汁。雪花肥牛入口軟林,牛肉味香濃。炸饅頭炸到外脆內軟,點上煉奶10分好吃。冰粉食完麻辣湯梗係要叫,冰粉入口滑溜,加上提子乾增加口感,加上紅肉火龍果顏色更加鮮艷。

三國無雙鍋

九仙宮

粟米鮮甜多汁。

雪花肥牛入口軟林,牛肉味香濃。

炸饅頭
炸到外脆內軟,點上煉奶10分好吃。

冰粉
2024-03-06 531 瀏覽
火鍋食材用料高質! 湯底辣得過癮!北角新開四川火鍋店---小龍焱餐廳環境光鮮, 牆上掛了幾個面譜做裝修, 更顯四川風味。湯底有辣有唔辣選擇, 辣嘅湯底仲可以自選辣度, 迎合港人口味。【三國無雙鍋 (牛油+2款湯底)】HK$116一次過品嚐三款湯底, 有濃郁香甜蕃茄湯底、清清地嘅高湯, 同埋揀咗惹味小辣湯底, 食到流哂鼻水, 辣得過癮。超推介【九仙宮】HK$186精選多款必食人氣火鍋食材, 款款好味有驚喜!有好嫩滑嘅巴沙魚、蝦、毛肚、鵝腸、超嫩滑嘅鮮鴨血、爽口桂花蚌、黃喉、海帶同埋彈牙多汁牛丸。牛丸係正宗潮汕直送, 香港好少可食到呢個質素, 一試愛上!【精品雪花肥牛】HK$76肥牛肥瘦分佈平均, 肉質鮮嫩。【新西蘭高鈣羊肉】HK$68羊肉沒有濃烈嘅羊羶味, 肉質嫩中帶少少爽筋。【精品五花肉】HK$43刀功了得, 切得透薄, 肥瘦平均, 食落不會過於油膩, 薄切令肉質食落嫩一d。【脆魚鯇片】HK$98脆魚鯇魚皮爽脆, 雖然魚片帶有幼骨, 但新鮮唔腥。還有免費任食生果
火鍋食材用料高質! 湯底辣得過癮!
北角新開四川火鍋店---小龍焱
餐廳環境光鮮, 牆上掛了幾個面譜做裝修, 更顯四川風味。

【三國無雙鍋 (牛油+2款湯底)】HK$116

超推介【九仙宮】HK$186

精選多款必食人氣火鍋食材, 款款好味有驚喜!

【精品雪花肥牛】HK$76
肥牛肥瘦分佈平均, 肉質鮮嫩。
【新西蘭高鈣羊肉】HK$68

羊肉沒有濃烈嘅羊羶味, 肉質嫩中帶少少爽筋。
【精品五花肉】HK$43

【脆魚鯇片】HK$98

脆魚鯇魚皮爽脆, 雖然魚片帶有幼骨, 但新鮮唔腥。

還有免費任食生果
題外話/補充資料: 額外收費: 醬油費HK$18/位; 茶位HK$5/位
2024-01-03
2024-03-05 39 瀏覽
天氣忽冷忽熱 個人好混沌😵‍💫🥱係時候食一個宮廷式帝王邊爐爽一下!😎去到北角呢間小龍焱 裝修夠華麗 打邊爐嘅用料亦都好講究 用QR code點餐 首先選取湯底 分別揀咗皮蛋芫荽同埋豬骨湯 舊豬骨真係大到嚇死你@@有我前手臂咁長仲有好多豬骨髓可以慢慢啜 好滋補九宮格拼盤含有各類型的肉類及海鮮 包羅萬有 最難忘係真係見識到原始狀嘅鴨血 好流質 但一放入個籬就會形成固體 除咗鴨血之外 仲有我最鍾意食嘅蟹柳海帶牛丸牛柏葉同鵝腸 還有新鮮的活海蝦型態栩栩如生 像一條飛龍在天 夠晒應節🤩其餘的手切牛肉手工精緻 貴得有道理 上台時賣相非常工整 肉和脂肪比例也剛好 其餘還點了個寬粉和准山 沾上外面自行配搭的火鍋醬料 美味非常 植物調和油令湯底的辛辣刺激不會影響胃部最後仲點左一個冰粉 是甜品之選加上山楂火龍果提子乾 口感倍增 清新且帶一點甜😙
天氣忽冷忽熱 個人好混沌😵‍💫🥱

最後仲點左一個冰粉 是甜品之選
加上山楂火龍果提子乾 口感倍增
清新且帶一點甜😙
2024-02-06
10 分鐘 (堂食)
2024-03-05 21 瀏覽
經過都好易留意到,裝修古色古香🏮充滿中國宮廷風格,好有特色而且坐位闊落更設有包廂三國無雙鍋 ($116)跟麻辣牛油湯+2款自選湯底一鍋三味~三心兩意朋友唔使諗,呢款試勻三款唔同湯底:蕃茄湯底、小辣牛油湯底同養生大骨湯鍋;麻辣牛油鍋比較特色,香麻麻辣帶牛油香更惹味,推❗️九仙宮 ($186)特式菜品併盤!!有海鮮同肉類,可以一次過食到佢哋嘅精選火鍋食材,款款高質👍🏼我最愛桂花蚌、毛肚、鵝腸、鮮鴨血及黃喉😋精品肥牛 ($73)牛味濃郁,肥瘦剛剛好,淥一淥就食得凍豆腐 ($20)/豆皮 ($20)口感嫩滑,豆味濃,索盡湯底精華✨精品肥羊 ($63)肉質香嫩輕輕涮幾秒就食得,羊臊味不重 👍🏼

三國無雙鍋 ($116)
跟麻辣牛油湯+2款自選湯底一鍋三味~

九仙宮 ($186)

我最愛桂花蚌、毛肚、鵝腸、鮮鴨血及黃喉😋

精品肥牛 ($73)
牛味濃郁,肥瘦剛剛好,淥一淥就食得

凍豆腐 ($20)/豆皮 ($20)
口感嫩滑,豆味濃,索盡湯底精華✨

精品肥羊 ($63)
肉質香嫩輕輕涮幾秒就食得,羊臊味不重 👍🏼
2024-02-05
2024-03-03 30 瀏覽
北角有間裝修超級靚嘅中國宮廷風火鍋置身其中,仿似穿越到古代位於北角的小龍焱麻辣火鍋 門口已經非常驚艷,依家係香港想搵到咁落本嘅餐廳已經買少見少唔止面門,就連餐廳內部嘅裝潢都一絲不苟每個細節都彰顯中國宮廷風的特色餐廳以QR code 落單份量有全份和半份揀,非常適合2-3人的小聚會,人小小也可多嚐幾款菜。上菜效率亦非常快,每碟都有放上裝飾,非常有心思湯底可以揀雙拼,3併感覺3併好似抵d四川麻辣(有重牛油和輕牛油),仲有4種辣度揀菌菇湯底超多🍄,好香菇味,我直接食哂d菇先開始淥野🤣 胡椒豬肚湯底 胡椒味不太濃,反而有芫茜香,仲有豬肚食添黎呢度,當然要點上呢個九仙宮不單賣相精緻,食材都好多樣化有肉有菜,有海鮮鵝腸,毛肚 ,蝦,沙巴魚片,牛丸,鴨血,海帶,珊瑚蚌,黃喉我最愛黃喉和鵝腸非常爽口牛丸油脂非常豐富毛肚配麻辣是必須的呀 食麻醉湯底,我鐘意配羊肉羊肉滑而不羶,必點推介豆製品也是麻辣火鍋的常客 這個拼盤很抵食仲可以一次過試哂3款特色豆製品蓮藕和鮮淮山也點上半份,份量剛剛好甜品朋友推介呢個滋粑,很有特色外皮炸到脆,入面煙韌軟糯,仲伴有黑糖醬點食。 係呢度食飯,整個環境都令人很興奮加上咁有特色

北角有間裝修超級靚嘅中國宮廷風火鍋
置身其中,仿似穿越到古代

位於北角的小龍焱麻辣火鍋
門口已經非常驚艷,依家係香港想搵到咁落本嘅餐廳已經買少見少
唔止面門,就連餐廳內部嘅裝潢都一絲不苟
每個細節都彰顯中國宮廷風的特色

餐廳以QR code 落單

上菜效率亦非常快,每碟都有放上裝飾,非常有心思

湯底可以揀雙拼,3併
感覺3併好似抵d

四川麻辣(有重牛油和輕牛油),仲有4種辣度揀
菌菇湯底超多🍄,好香菇味,我直接食哂d菇先開始淥野🤣
胡椒豬肚湯底 胡椒味不太濃,反而有芫茜香,仲有豬肚食添

黎呢度,當然要點上呢個九仙宮

不單賣相精緻,食材都好多樣化
有肉有菜,有海鮮
鵝腸,毛肚 ,蝦,沙巴魚片,牛丸,鴨血,海帶,珊瑚蚌,黃喉

我最愛黃喉和鵝腸非常爽口
牛丸油脂非常豐富
毛肚配麻辣是必須的呀

食麻醉湯底,我鐘意配羊肉
羊肉滑而不羶,必點推介

豆製品也是麻辣火鍋的常客 這個拼盤很抵食
仲可以一次過試哂3款特色豆製品

蓮藕和鮮淮山也點上半份,份量剛剛好

甜品朋友推介呢個滋粑,很有特色
外皮炸到脆,入面煙韌軟糯,仲伴有黑糖醬點食。

係呢度食飯,整個環境都令人很興奮
加上咁有特色的服務,每每有驚喜
食飯,最重要食得開心嘛

2024-02-28
2024-02-29 356 瀏覽
𖤥 ⁎ 九仙宫$186 九宮格拼盤有九款食材 - 海鮮、肉類、蔬菜都有如果兩三個人嚟必點因為一碟份量太多好難試晒所有想食既配料九宮格就可以符合到呢個要求!有鮮甜嘅珊瑚蚌、嫩滑少見嘅鮮鴨血!鵝腸夠爽脆、沙巴魚和三隻蝦都幾鮮嫩黃喉和牛柏葉都好爽口仲有三粒彈牙爆汁牛丸呢🥹呢個價錢除返開每款都都$2X蚊咋~CP值高.𖤥 ⁎ 龍分天下鴛鴦鍋 $146講返個湯底先!見到酸菜魚湯底就必點有驚喜嘅係魚肉嫩滑而且冇骨啖啖都係肉另外仲有正常牛油風味呢度話係成都嘅口味都幾特別兩款湯底都比較重口味鍾意食得清淡啲嘅話其實都有其他選擇例如菇菌類湯底.𖤥 ⁎ 潮汕牛肉丸 $56𖤥 ⁎ 鮮鴨血 $46九宮格有幾款好鍾意所以返兜正常份量嘅特別係鮮鴨血本身見到鮮紅色都有啲擔心但係煮熟咗之後就發現同滷水鴨血好唔同鮮鴨血冇咁韌但依然彈口女仔好啱食㗎可以補充一下鐵質.𖤥 ⁎ 麻辣牛肉 $53𖤥 ⁎ 農家筍片王 $30𖤥 ⁎ 蓮藕 $20隨便揀咗幾款配料試吓都幾有驚喜喎麻辣牛肉入味嘅比較適合放喺牛油嗰邊個湯底至於筍片王出面真係好少食到之前有機會食過正宗農家菜就愛上咗筍呢個配料💕.𖤥 ⁎ 藍妹清啤(買一送一活動)$38呢款清啤就咁

𖤥 ⁎ 九仙宫$186
九宮格拼盤有九款食材 - 海鮮、肉類、蔬菜都有
如果兩三個人嚟必點
因為一碟份量太多好難試晒所有想食既配料
九宮格就可以符合到呢個要求!
有鮮甜嘅珊瑚蚌、嫩滑少見嘅鮮鴨血!
鵝腸夠爽脆、沙巴魚和三隻蝦都幾鮮嫩
黃喉和牛柏葉都好爽口
就愛上咗筍呢個配料💕
𖤥 ⁎ 藍妹清啤(買一送一活動)$38
呢款清啤就咁飲會覺得比較清淡
但係配重口味嘅火鍋又OK喎
反而可以去到油膩!
火鍋店成行成市要突圍而出唔簡單
呢間就在環境設計下手(華麗古色古香宮廷風)
就算坐位都非常寬闊(仿效古代嘅桌椅)
配料方面主打嘅九宮格
好適合幾口子想打邊爐又怕每份配料太多既朋友
而且材料都算幾新鮮上菜速度又快👍🏼
2024-02-26 45 瀏覽
喜歡邊爐的朋友,非常推薦你試這間成都火鍋店!環境走中國風,背景音樂播著一些不太認識的普通話歌,店員自己溝通的時候也是講普通話(當然對着客人是講廣東話),然後我背後的那一台客人也是講普通話,感覺有點像去了內地旅遊🤣🍲 三國無雙鍋 $96鴛鴦湯底試得多,這裡居然可以一次試三款湯底,而且價錢相宜!我們選了蕃茄+菇菌+清油麻辣湯底:蕃茄湯鮮甜;菇菌湯清淡中帶有許多菇菌的香氣;清油麻辣比牛油麻辣湯底少了油膩感,喝完三個湯底也不會異常地口渴,絕對是真材實料🌶️9️⃣ 九仙宮 $186懶人必點的九宮格內有九款配料 ,包括嫩滑無骨的巴沙魚、吃蝦殼時已感受到其鮮甜的鮮蝦、帶搶眼橙色的爽口桂花蚌、不會太鹹太粉的彈牙牛丸、爽脆的黃喉、乾淨爽口的毛肚、滑捋捋的鴨血、爽彈的鵝腸和新鮮的海帶芽😋🐂精品肥牛 小份 $73看上去好像脂肪比較多,但吃上去卻沒有覺得很油膩,反而覺得肉味香濃😙🐐新西蘭高鈣羊肉 小份 $68羊肉帶點羶香,而且特別在每件羊肉都帶條軟骨,難怪叫高鈣羊肉😊💛響鈴 小份 $18有四卷,入湯幾秒後即可嚐到酥脆的響鈴🤗🥔土豆粉 小份 $16有點像粗身版的薯粉,吃上去很有嚼勁很q彈😋🥬蔬菜拼盤 $46拼盤包括粟

🍲 三國無雙鍋 $96

9️⃣ 九仙宮 $186

🐂精品肥牛 小份 $73

🐐新西蘭高鈣羊肉 小份 $68

💛響鈴 小份 $18
有四卷,入湯幾秒後即可嚐到酥脆的響鈴🤗

🥔土豆粉 小份 $16
有點像粗身版的薯粉,吃上去很有嚼勁很q彈😋

🥬蔬菜拼盤 $46
拼盤包括粟米、油麥菜、旺菜和生菜,全都新鮮又乾淨👍🏻

🟡榴槤波波球 $42
一碟有五顆,外層香脆,內裏軟糯而且有榴槤醬,十分香濃🤤

🫖調味料及茶位 $23/人
醬料區除了可讓客人自行調配醬汁,還有車厘茄和比車厘茄更鮮甜的香橙作餐前/飯後果🍊

🔟另設加一服務費
  • 蔬菜拼盤
  • 土豆粉
  • 榴槤波波球
2024-02-25 49 瀏覽
火鍋 🍲].呢幾日又凍番喇即刻心思思想打邊爐🍲今次黎到呢間位於北角的四川成都麻辣火鍋一入門口已經被佢嘅宮廷式裝修氣派震懾好似去咗古代皇宮咁店員仲會同你講國語古色古香好有feel.叫左龍分天下鴛鴦鍋 🍲湯底揀左胡椒豬肚湯同埋清油麻辣🌶️ (冇牛油🧈)胡椒豬肚湯底好足料胡椒味豬肚又煮得好腍🤩🤩建議未落野前先飲一碗湯鮮甜暖胃🤍🤍😌😌另一邊清油麻辣都不容錯失話晒都係四川麻辣火鍋🌶️點可以冇麻辣湯底呢?唔食辣嘅朋友都建議可以試吓嗌少辣麻辣鴨血同埋麻辣豆腐簡直一流🥹🥹.大大推薦必點九仙宮係一個九宮格拼盤❣️含各種海鮮和肉類包括有蝦🦐,牛丸,毛肚,鵝腸,桂花蚌,當然唔少得鴨血啦擺盤好精緻🤍每樣份量雖然不太多但可以試不同的海鮮啱晒有選擇困難症嘅我我覺得牛丸同桂花蚌都好好食爽口彈牙又新鮮忍唔住encore多份牛丸.肉都有好多款🥩我揀咗招牌手切牛肉同埋精品雪花肥牛各有千秋手切牛肉嫩滑,入口即溶雪花肥牛嘅雪花分布平均,而且份量都唔少!.推薦甜品紅糖糍粑即叫即炸熱辣辣♨️上枱外面酥脆裏面軟軟的加埋紅糖漿畫上一個完美嘅句號⭕️🥳.📍 北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
[小龍焱老火鍋 🍲]
好似去咗古代皇宮咁
店員仲會同你講國語
古色古香好有feel
叫左龍分天下鴛鴦鍋 🍲
湯底揀左胡椒豬肚湯同埋清油麻辣🌶️ (冇牛油🧈)
胡椒豬肚湯底好足料胡椒味
豬肚又煮得好腍🤩🤩
建議未落野前先飲一碗湯
鮮甜暖胃🤍🤍😌😌
另一邊清油麻辣都不容錯失
話晒都係四川麻辣火鍋🌶️
點可以冇麻辣湯底呢?
唔食辣嘅朋友都建議可以試吓嗌少辣
麻辣鴨血同埋麻辣豆腐簡直一流🥹🥹
大大推薦必點九仙宮
係一個九宮格拼盤❣️
含各種海鮮和肉類
包括有蝦🦐,牛丸,毛肚,鵝腸,桂花蚌,當然唔少得鴨血啦
擺盤好精緻🤍
忍唔住encore多份牛丸
肉都有好多款🥩
我揀咗招牌手切牛肉同埋精品雪花肥牛
各有千秋
手切牛肉嫩滑,入口即溶
雪花肥牛嘅雪花分布平均,而且份量都唔少!
推薦甜品紅糖糍粑
即叫即炸熱辣辣♨️上枱
外面酥脆裏面軟軟的
加埋紅糖漿
畫上一個完美嘅句號⭕️🥳
📍 北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

2024-02-21
2024-02-24 25 瀏覽
//19 02 24 晴天🌞20:00 北角 僑冠大廈@siulongyihk中國名物 ☺︎「四川-成都」最出名嘅肯定係麻辣火鍋,麻辣醇香嘅中式牛油混合辣椒湯底,成功吸納咗一班鍾意重口味嘅𝘧𝘢𝘯𝘴。但原來成都火鍋,其實係以鴛鴦鍋組合而成,分咗一紅一白,紅湯:等於麻辣,白湯:等於蔬菜菇菌類。所以,下次想食正宗嘅成都火鍋,記住要揀有鴛鴦鍋㗎!𖤐ˊ會有加一服務費|調料茶水費🔻三國無雙鍋 HKD$110ꕀ𝘔𝘢𝘹牛油風味 (頂成都口味)有齊麻、辣、鮮、香 湯底辣而不嗆由牛隻脂肪製成嘅牛油 會越滾越濃郁味道相當正宗 惹味程度爆燈蕃茄湯底酸酸甜甜 夠晒開胃裏面落咗大量蕃茄同青瓜 感覺非常足料湯底種類繁多 有成十幾款嘅選擇當中三國無雙鍋 仲可以揀自己最鍾意嘅三款口味🔻九仙宮 HKD$186ꕀ極豐盛組合 唔洗𝘰𝘳𝘥𝘦𝘳大大碟都能夠一次過食到多款 新鮮高質嘅食材鮮蝦|桂花蚌|巴沙魚|毛肚|鵝腸|鴨血|黃喉|牛肉丸|海帶苗作為選擇困難症嘅我 表示超級滿意🔻涮涮三寶 (鵝腸|毛肚|黃喉) HKD$125ꕀ涮涮三寶同麻辣火鍋超級合襯鵝腸鮮滑、爽口、甘香 要讚清潔步驟做得好好 乾淨之餘無異味毛肚獨特嘅爽脆感 係好
19 02 24 晴天🌞
20:00 北角 僑冠大廈
@siulongyihk

中國名物 ☺︎

所以,下次想食正宗嘅成都火鍋,記住要揀有鴛鴦鍋㗎!

𖤐ˊ會有加一服務費|調料茶水費

🔻三國無雙鍋 HKD$110

𝘔𝘢𝘹牛油風味 (頂成都口味)
有齊麻、辣、鮮、香 湯底辣而不嗆
由牛隻脂肪製成嘅牛油 會越滾越濃郁

黃喉|牛肉丸|海帶苗

作為選擇困難症嘅我 表示超級滿意

🔻涮涮三寶 (鵝腸|毛肚|黃喉) HKD$125

涮涮三寶同麻辣火鍋超級合襯

鵝腸鮮滑、爽口、甘香
要讚清潔步驟做得好好 乾淨之餘無異味

毛肚獨特嘅爽脆感 係好多人嘅至愛
但記住淥嘅時候要「七上八落」

黃喉脆口得嚟有嚼勁 自帶淡淡嘅牛香

🔻桶蠔 x2 HKD$92

桶蠔肥美 淥完之後𝘴𝘪𝘻𝘦唔會點縮 相當飽滿
入口仲要非常滑溜、鮮甜

🔻精品雪花肥牛 (小份) HKD$76

容易吸收湯底精華 每啖都鮮美多汁
雖然上碟顏色較為鮮艷 但絕無腥臭
係打邊爐必點之一

🔻鵪鶉蛋 (小份) HKD$21

細細粒嘅佢蛋香味濃 入口𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺、𝘘彈
而且仲會有種越食越滋味嘅感覺

🔻白飯 HKD$10

2024-02-19
  • 九仙宮
小龍焱火鍋 北角店📍 North Point, King's Rd, Kwan Mansion❤️ 4.5/5 祝大家龍年大吉🐲 新年期間去左北角小龍焱火鍋打邊爐,佢地龍型既麻辣牛油湯鍋超級吸睛同埋岩曬打卡❤️佢地既湯底有料到,越食越辣好過癮,牛油味道香濃,加埋麻麻辣辣既味蕾衝擊,無論係淥牛肉定係蔬菜都咁過癮😋😋我地仲叫左個海鮮拼盤,食材來講都非常新鮮,呢個我就用左個番茄湯底來食,咁就唔會比辣湯蓋過鮮甜既海鮮,番茄湯都好足料,值得推介。龍年真係要來呢間小龍焱火鍋打邊爐同打卡先得😎😎😎#小龍焱 #北角火鍋 #麻辣火鍋 #宮廷風 #龍分天下鍋 #牛運一條龍 #九仙宮 #打邊爐 #成都麻辣火鍋香港 #香港麻辣火鍋
小龍焱火鍋 北角店
❤️ 4.5/5

龍年真係要來呢間小龍焱火鍋打邊爐同打卡先得😎😎😎

2024-02-22 28 瀏覽
呢間火鍋店真係太經典啦!入到去,整個裝修就好似係中式帝皇風格,仲有好多北京臉譜掛喺牆上,一睇就有種置身於四川重慶嘅感覺!我地叫咗個龍分天下鴛鴦鍋,真係一流!有蕃茄湯底同埋正常牛油風味湯底,味道好正宗,特別係正常牛油風味湯底,清香濃郁,好似食緊成都嘅火鍋咁!啲食材亦都非常精緻,尤其係九仙宮,有鮮蝦同鴨血等等經典美食!鮮嫩多汁嘅鮮蝦,加上鴨血嘅口感,真係令人回味無窮!除咗火鍋之外,佢地嘅燒烤亦都非常出色!我特別推薦精品雪花肥牛,係上乘之作!雪花肥牛肉質鮮嫩,入口即化!孜然羊肉串超級美味!香氣四溢,口感咬勁十足!仲有啲精品肥羊同雪花肥牛舌,真係唔可以錯過!精品肥羊肉質鮮美,一啖咬落去,肉汁迸發,好滋味!而雪花肥牛舌更加嫩滑,每一口都帶點彈牙嘅口感,好適合火鍋!呢間中式帝皇風格裝修嘅火鍋店用餐真係一個非常好嘅體驗!唔單止食物好味道,而且環境亦都好舒適,令人有種尊貴嘅感覺。

孜然羊肉串超級美味!香氣四溢,口感咬勁十足!

同老公去北角辦點事,經過華豐國貨,小時候是我們常到的地方,舊地重遊有點感觸,穿過公司見到有間古色古香的小龍焱,以成都火鍋作主打,提供一系列具四川及成都特色湯底,以傳統宮廷風為裝潢,用餐環境舒適。老公立即話要試吓!調味區內有生果任食。養生大骨湯鍋,用大大舊豬骨加藥材熬煮而成,味道鮮甜帶少許清香的藥材味,大骨湯含有豐富營養,養生健體。九仙宮:九個方格內放有 9 款不同菜式,包括有嫩滑的巴沙魚和鴨血,鮮甜彈牙的鮮蝦、爽口的毛肚、鵝腸、牛肉丸、珊瑚蚌、黃喉及海帶苗。所有食品都好新鮮,海鮮同肉類每樣少許,人少都可以品嚐多款火鍋配料,真係好抵。精品五花肉,薄切嘅五花肉味道濃郁,脂肪分佈平均,口感軟嫩帶有嚼勁。手工蝦滑,心形擺設好精美,選用新鮮蝦製成, 咬落去爽口彈牙,啖啖鮮蝦肉好鮮甜。烏冬爽滑煙韌,咬勁十足,富有口感。轟炸饅頭:饅頭味道外脆里嫩。雖然是油炸的,但炸出來的饅頭一點都不會油膩,點些鍊奶食,甜甜哋好好味!哈爾濱啤酒味道醇香,叫啤酒有花生送,好貼心!

調味區內有生果任食。

烏冬爽滑煙韌,咬勁十足,富有口感。

哈爾濱啤酒味道醇香,叫啤酒有花生送,好貼心!

朋友推介我試下呢間位於北角既人氣火鍋店,裝修好有宮廷既感覺,今次都叫左幾款野食,味道有驚喜☺️養生大骨湯鍋唔食辣既推介叫呢款湯鍋,入面有啲大骨頭帶肉香,飲落去味道比較清,之後落既配料都更加清甜九仙宮方格內放有9款配料好精緻,包括巴沙魚、鮮蝦、毛肚、鵝腸、鮮鴨血、牛肉丸、桂花蚌、黃喉及海帶苗,自己最愛毛肚,口感爽口彈牙精品肥牛牛味濃郁,肥瘦剛剛好,淥一淥就食得石磨嫩豆腐豆腐口感嫩滑,豆味濃,配清湯剛剛好轟炸饅頭饅頭記得襯熱食,外皮香脆,內裏軟熟,配上鍊奶一齊食更惹味鮮香菇油麥菜鮮藕片蔬菜類方面叫左幾款吸味既,值得一試冰紅茶冰糖雪梨兩款飲品都比較滋潤,飲落去清新解膩

養生大骨湯鍋

九仙宮

精品肥牛
牛味濃郁,肥瘦剛剛好,淥一淥就食得

石磨嫩豆腐
豆腐口感嫩滑,豆味濃,配清湯剛剛好

轟炸饅頭
饅頭記得襯熱食,外皮香脆,內裏軟熟,配上鍊奶一齊食更惹味

鮮香菇
油麥菜
鮮藕片
蔬菜類方面叫左幾款吸味既,值得一試

冰紅茶
冰糖雪梨
兩款飲品都比較滋潤,飲落去清新解膩