2023-05-06 51 瀏覽
嘢食正正常常 還好,老實講係唔錯嘅 但真係太太太太熱,真係名副其實嘅烤魚,不過我係嗰條魚囉😅 嗰冷氣完全冇感覺。。係地鐵站行過嚟已經身水身汗,入到嚟仲焗過岀面🥹係咁嘅環境條魚幾好食都冇用 完全享受唔到 希望可以改善
2023-05-05 57 瀏覽
⭐️之前朋友帶過我食過尖沙咀小魚兒雞煲念念不忘,今日專登捉老公入將軍澳想試埋佢嘅烤魚😂======= ======= ======= ======= =======🔥凌波魚~配黃金蒜香豆花湯底(不辣)💰$378呢次嘗試不辣湯底,原來都好香好惹味,因為我哋唔鍾意食多骨魚,係店員介紹我哋呢款凌波魚,條魚啖啖肉冇骨又煎到香噴噴,魚皮係必食不能放過😁👍👍👍🔥配菜-寛粉💰$36首次試食寬粉,煙煙韌韌好咬口,口感同日本年糕很相若,超級鐘意呢個,仲係店員推介🤣👍👍🔥配菜-炸響鈴💰$48不用多說,都係一般響鈴🤣🔥竹蔗茅根水💰$36竹蔗茅根下火一流,新鮮天然而且味道清甜,食完火鍋飲番杯唔怕熱氣,必order👍👍======= ======= ======= ======= =======⭐️整體來說,呢間係我食過最好味嘅川菜烤魚,會介紹俾身邊朋友,聽聞呢間星期六日會滿座,要book位或者預早小小時間。

🔥凌波魚~配黃金蒜香豆花湯底(不辣)💰$378

🔥配菜-寛粉💰$36

🔥配菜-炸響鈴💰$48
不用多說,都係一般響鈴🤣

🔥竹蔗茅根水💰$36

凌波魚
寛麵
竹蓆茅根
2023-04-27 68 瀏覽
今次我哋終於食到寶琳區啦😚真真正正嘅就嚟食足晒18區🤣今次我哋去食嘅就係烤魚🐟🧊鮮九葉花椒BB豆花江團魚 $348我哋嗰日食有三種魚蛋,包括海鱸魚、江團魚同埋寧波魚🐟平時食烤魚都係食開寧波魚,今次就試吓新嘢啦!😆江團魚都幾好㗎!佢肉質肥美、油分重重含有豐富嘅膠原蛋白添 !食完唔止飽飽🤰🏻🫃🏻仲好似靚左添🤪我哋唔太食到辣🤣所以就淨係叫左BB辣😂但我哋都覺得佢嘅BB辣都比較辣🌶條魚好大條!!3-4個人share都冇問題,有成800-900g🥰調味比較重,有好多嘅香料🖖🏻下面仲有好多料添!😳豆花、青瓜同寛粉🥳🧊炸魚腐 $48無論打邊爐定係食雞煲烤魚,我都好鍾意叫魚腐😚鍾意佢可以吸收晒湯底嘅精華🤩但係大家記住食嘅時候小心啊!如果唔係就會好容易淥親㗎喇🥺🧊寬粉 $36本身個湯底都已經有配埋呢啲嘅寬粉,但太夾太好食啦!完全唔夠喉🤭 我哋仲特登叫多份添!🥰煙煙韌韌咁超級正!🫶🏻🧊可樂 $15最後梗係要飲番罐可樂gur下㗎啦!😙人均消費💵: $200-$300性格比: 7.5/10好食程度😋:8/10回頭指數💓:8/10📍小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)將軍澳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖

🧊鮮九葉花椒BB豆花江團魚 $348

人均消費💵: $200-$300
性格比: 7.5/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8/10

📍小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)
將軍澳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖

2023-04-25 858 瀏覽
之前嚟小魚兒都係食烤魚 今次想特別啲 所以就試吓佢嘅小菜同埋串燒🤤 金沙蝦球呢個嘅蝦球真係超大隻😮 外層粉漿唔會好厚 同埋鹹蛋黃味道好香 送飯一流🫢 蝦嘅數量都幾多辣子大腸本來好擔心會好辣🐷 因為一望都有好多乾辣椒🌶️ 但係豬大腸味道幾惹味 又唔會太辣 豬大腸先煎香過 入面嘅油脂爆香完之後食落唔會太肥膩👍🏻 同埋食呢啲內臟最忌係佢有陣怪味 但係呢個完全冇呀小魚兒香辣炒飯呢碟炒飯 夠晒我哋一家四口食呀 入面有雞肉 蝦仁 同埋魷魚粒粒🦑 每一啖炒飯都有配料喺入面 真係真材實料☺️蒜蓉牛油粟米呢個粟米幾香甜 由於佢唔係粟米粒粒 所以食落口都唔會成口油 蒜蓉份量一啲都唔吝嗇 啱晒我呢啲好鍾意食蒜蓉嘅人🌽燒腩肉串豬腩串一串有兩塊 呢個我嗌咗沙嗲味😉 好欣賞呢個沙嗲嘅味道 花生味好香 燒潮汕牛肉餅呢個一串又五件 除咗串燒可以選擇 如果食烤魚雞煲仲可以加做配料㗎🐮鹽燒牛胸爽好少地方可以食到牛胸爽 所以見到即刻嗌咗 串燒嘅方式 令到牛胸爽嘅油膩感更加減少🥰 好推介呢個燒羊肥腸串鍾意食羊肉嘅朋友 不妨試埋呢個串燒💛 真係唔係咁多地方可以食到羊腸 佢燒得好好食😋 外脆內軟整體嚟講呢度服務都唔錯 食物又高質素

蒜蓉牛油粟米
蒜蓉牛油粟米

燒腩肉串
燒腩肉串

燒潮汕牛肉餅

鹽燒牛胸爽

燒羊肥腸串
燒潮汕牛肉餅  鹽燒牛胸爽  燒羊肥腸串

整體嚟講呢度服務都唔錯 食物又高質素 價廉物美😗 烤魚都唔錯㗎 仲有唔同分店揀

2023-04-16 148 瀏覽
之前食過小魚兒尖沙咀分店,無論烤魚 、鑊氣川菜同串燒都唔錯。今日去將軍澳搵朋友食飯,見到呢度都有間小魚兒,即刻想試埋佢地既雞煲。半隻重慶雞🐔煲,滾左既雞煲香噴噴,個調味好正。我地BB辣,味道小小麻,下次可以叫小或者中辣,應該仲惹味。薑蔥爽魚皮雞煲未到,叫涼拌魚皮咬下先。魚皮好爽囗,出面又少有👍。金沙蝦球🦐蝦球新鮮彈牙,粒粒金黃色,沾滿鹹蛋黃,好邪惡好好味。濃湯蟲草花竹笙浸娃娃菜叫番啲菜健康下先,湯底香濃,材料豐富,有蟲草加竹笙,唔會比其他菜式輸蝕。

薑蔥爽魚皮
雞煲未到,叫涼拌魚皮咬下先。魚皮好爽囗,出面又少有👍。

金沙蝦球🦐
蝦球新鮮彈牙,粒粒金黃色,沾滿鹹蛋黃,好邪惡好好味。

濃湯蟲草花竹笙浸娃娃菜

2023-04-16 76 瀏覽
趁假期二訪呢間餐廳,勁鍾意食佢嘅雞煲。今次叫咗重慶雞煲,美國肥牛片、炸響鈴、稻庭烏冬同手拍靑瓜。🐔🐔重慶雞煲半隻($168)- 半隻雞嘅份量都相當多,我哋怕太辣點咗BB辣,味道好正。入面有洋蔥、芫荽、花椒同蒜頭等配料,夠晒入味。🍲🍲食完鷄煲,店員幫我地加湯,等我地食埋肥牛片($128),炸響鈴($48)同埋烏冬($33),一煲兩食。幾款食物質素都唔錯,分量亦唔少。🥒🥒手拍青瓜($43)- 呢個又係份量多,爽脆入味,配埋少少辣,好開胃醒神。🍹🍹青檸梳打($32)- 大大杯,味道清新,啱晒食雞煲,夠晒醒神。🥢🥢餐廳環境闊落,通風做得好,冇油煙味。食物選擇好多,有雞煲之餘,仲有烤魚、火鍋同BBQ燒烤。💰💰響社交平台訂枱有多啲折扣優惠,有興趣可以book定先。

💰💰響社交平台訂枱有多啲折扣優惠,有興趣可以book定先。
2023-04-15 61 瀏覽
將軍澳是香港的一個新興社區,擁有眾多美食餐廳。其中,小魚兒餐廳是一家深受當地人和遊客喜愛的餐廳,以其新鮮食材和獨特的口味聞名。小魚兒餐廳的招牌菜是特色烤魚,尤其是江團魚。這種魚肉質細嫩,味道鮮美,十分適合烤製。烤魚是一種健康的食品,富含蛋白質和維生素,對身體有很多好處。而小魚兒餐廳的特色烤魚更是獨具風味,口感鮮美,讓人一試難忘。搭配特色烤魚的菜品之一,是鲜九葉花椒BB豆花。這道菜以豆腐花為主要食材,搭配上鮮美的九葉花椒和辣椒,口感香辣開胃,非常適合喜愛吃辣的食客。此外,豆腐花是一種健康的食品,富含豐富的蛋白質和鈣質,對身體有很多好處。如果您喜歡喝熱飲,小魚兒餐廳的熱檸水和熱韓國柚子蜜也是不容錯過的。熱檸水口感清新,不僅能幫助消化,還能增加身體免疫力。而熱韓國柚子蜜則有助於緩解喉嚨不適,並且具有豐富的維生素C,對身體非常有益。總體來說,小魚兒餐廳以優質的食材和獨特的口味贏得了眾多食客的喜愛。如果您正在將軍澳附近旅遊或居住,建議您不要錯過這家美食餐廳。無論您喜愛烤魚還是豆腐花,小魚兒餐廳都能滿足您的口味需求。

2023-04-14 47 瀏覽
🔥小魚兒🔥將軍澳呢間烤魚,平日都好多人去食因為佢哋除咗好多唔同味道嘅烤魚之外,仲有雞煲、串燒、冒菜⋯⋯⋯烤魚有唔同嘅魚俾你選擇👍🏻亦都有好多唔同嘅口味俾你選擇👍🏻今次我哋食冇咁重口味,因為小朋友喺度佢唔食得太辣,我哋全部都係選擇咗微辣🤭🔥老壇酸菜魚豆花烤爐魚🐟(好多酸菜👍🏻好適合我哋鍾意食辣,又唔食得在辣嘅人😂,估唔到豆花配酸菜有幾好食)🔥香蒜燒生蠔(啲蠔隻隻肥嘟嘟🦪)🔥脆焦糖燒菠蘿🍍(小朋友大人都好鍾意食)條魚烤得好香🧏🏻‍♀️😎仲有幾個大電視,有得睇波😎而家喺OpenRice訂座,仲有優惠👍🏻👍🏻😎原來小魚兒尖沙咀仲有分店😎
🔥小魚兒🔥
將軍澳呢間烤魚,平日都好多人去食
烤魚有唔同嘅魚俾你選擇👍🏻
亦都有好多唔同嘅口味俾你選擇👍🏻
🔥老壇酸菜魚豆花烤爐魚🐟
🔥香蒜燒生蠔
(啲蠔隻隻肥嘟嘟🦪)
🔥脆焦糖燒菠蘿🍍
(小朋友大人都好鍾意食)
條魚烤得好香🧏🏻‍♀️
😎仲有幾個大電視,有得睇波😎
而家喺OpenRice訂座,仲有優惠👍🏻👍🏻
😎原來小魚兒尖沙咀仲有分店😎
  • 老壇酸菜魚豆花口味
2023-04-12 418 瀏覽
嚟到復活節假期嘅最後一日突然好想食烤魚🐟決定再嚟小魚兒上次同朋友已經食過麻辣烤魚諗番都流口水今日同老公,仔仔再嚟食上次要等位,今次一於早點到我們約5:45pm到達 已經坐左幾枱客我地今次吾洗等位,可以即刻坐低點食物海爐魚 黃金蒜香豆花 $308今次試蒜香豆花(仔仔吾食得辣)所以今次試呢個不辣烤魚一上菜,已經聞到好香濃嘅蒜香味蒜頭蒜蓉舖滿爐魚上爐魚都算大條,一滾起食得魚肉鮮嫩肉滑還配有芫茜 洋蔥 豆腐 青瓜 寬麵跟底添我哋仲跟左兩碗白飯$24,將蒜蓉魚湯汁溝白飯一齊食,味道一流精選配料優惠套餐 $258-精選美國肥牛 份量都多,肉質吾錯-黃金組合(蓮藕 土豆片 甘菇 海帶)配呢個蒜香湯底,味道好夾-竹蔗茅根 甜度適中 清熱解渴-白桃紅茶 味道偏甜 小朋友至愛整體來說,小魚兒係寶琳站最值得推介嘅烤魚店下次一定要試埋雞煲(見到隔離店食雞煲,賣相都好正)順帶一提,假日最好早點到,當晚都坐滿晒客人
嚟到復活節假期嘅最後一日

突然好想食烤魚🐟
決定再嚟小魚兒

上次同朋友已經食過麻辣烤魚
諗番都流口水

今日同老公,仔仔再嚟食

上次要等位,今次一於早點到
我們約5:45pm到達 已經坐左幾枱客
我地今次吾洗等位,可以即刻坐低點食物

海爐魚 黃金蒜香豆花 $308
今次試蒜香豆花(仔仔吾食得辣)
所以今次試呢個不辣烤魚
一上菜,已經聞到好香濃嘅蒜香味

蒜頭蒜蓉舖滿爐魚上

爐魚都算大條,一滾起食得

魚肉鮮嫩肉滑

還配有芫茜 洋蔥 豆腐 青瓜 寬麵跟底添

我哋仲跟左兩碗白飯
$24,將蒜蓉魚湯汁溝白飯一齊食,味道一流

精選配料優惠套餐 $258
-精選美國肥牛 份量都多,肉質吾錯

-竹蔗茅根 甜度適中 清熱解渴

-白桃紅茶 味道偏甜 小朋友至愛

整體來說,小魚兒係寶琳站最值得推介嘅烤魚店
下次一定要試埋雞煲(見到隔離店食雞煲,賣相都好正)
順帶一提,假日最好早點到,當晚都坐滿晒客人
2023-04-10
  • 海鱸魚
2023-04-06 61 瀏覽
同一班住喺將軍澳的同事去左小魚兒食重慶雞煲, 熱辣辣好惹味,叫左半隻留肚食其他野,叫左配菜冰豆腐,油麥菜,可以撈埋d雞汁一齊食,yummy.另外小食叫左燒牛舌心串,好嫩口,大力推介;脆焦糖燒菠蘿,脆身焦糖加埋新鮮菠蘿,又脆又甜,好正;香蒜燒茄子,都好夠蒜味,啱晒蒜蓉控;另外椒鹽豆腐,都係大推,皮薄外脆,豆腐好嫩滑,大大碟可以食完一口又一口;椒鹽魷魚鬚,好鬆脆;雞軟骨串夠爽口;燒潮汕牛肉餅幾特別。唯一少少失望係薑蔥爽魚皮,本身好鍾意食魚皮,貪佢爽滑口感,但今次魚偏諗,亦唔係好入味。整體食物都好味,選擇款式多,地方都夠大,唔會坐得好逼夾,值得推介。

另外小食叫左燒牛舌心串,好嫩口,大力推介;
脆焦糖燒菠蘿,脆身焦糖加埋新鮮菠蘿,又脆又甜,好正;
香蒜燒茄子,都好夠蒜味,啱晒蒜蓉控;
椒鹽魷魚鬚,好鬆脆;雞軟骨串夠爽口;
燒潮汕牛肉餅幾特別。

2023-04-04 100 瀏覽
🥘江團魚 - 鮮九葉花椒BB豆花 $348 BB 辣🌶 (小編平時都已經無辣不歡,但今次BB辣都偏辣😂)送上枱時已經傳來陣陣香味,魚肉嫩滑,唔會一夾就散👍🏻花椒味又香又重,烤魚上面既醬十分惹味😋配菜就有豆花,芽菜,寛粉🥬🥬豆花好滑😙😙寛粉係小編好鍾意的又肥又闊的質感🤩所以忍唔住要加多份😍+$36 再加埋土豆片 $36 🥔🥔朋友食極唔夠飽,就嗌左啲串燒,小食🍢🍡✨✨燒牛舌芯串 $33 👍🏻超級推薦牛舌芯串,大大舊啖啖肉,真係牛舌粉絲🐮👅✨✨炸香芋地瓜丸 $38地瓜丸好香,入面有地瓜同芋頭蓉,唔會好油夠香脆🙆🏻‍♀️🍍脆焦糖燒菠蘿 $48估唔到菠蘿可以咁樣燒,酸酸甜甜,外面焦香脆脆的燒雞軟骨串 $13燒牛肉串 $13鹽燒鵪鶉蛋 $23香蒜燒茄子 $48🧉🧉竹蔗茅根 $36清清甜甜,岩哂食完辣野清下熱氣🤭,咁先可以繼續食架嘛😋😋
配菜就有豆花,芽菜,寛粉🥬🥬豆花好滑😙😙
江團魚

朋友食極唔夠飽,就嗌左啲串燒,小食🍢🍡

燒牛舌芯串

✨✨炸香芋地瓜丸 $38
地瓜丸好香,入面有地瓜同芋頭蓉,唔會好油夠香脆🙆🏻‍♀️
炸香芋地瓜丸

🍍脆焦糖燒菠蘿 $48
估唔到菠蘿可以咁樣燒,酸酸甜甜,外面焦香脆脆的
脆焦糖燒菠蘿

燒雞軟骨串 $13
燒牛肉串 $13
鹽燒鵪鶉蛋 $23
香蒜燒茄子 $48
香蒜燒茄子

🧉🧉
竹蔗茅根 $36
清清甜甜,岩哂食完辣野清下熱氣🤭,咁先可以繼續食架嘛😋😋
江團魚
燒牛舌芯串
炸香芋地瓜丸
脆焦糖燒菠蘿
2023-04-04 65 瀏覽
位於將軍澳寶琳的四川雞煲、烤魚餐廳,主打四川烤魚、麻辣香鍋、雞煲、水煮魚、小炒、串燒燒物、冷盤等,選擇多元化,配料豐富。餐廳地方很大,牆上面掛著電視,裝飾有很多魚兒的霓虹燈光管裝飾。冷盤:涼拌海蜇跟平日常吃到的海蜇不同,這款海蜇連鬚,脆嫩爽口,浸在紅油裡面,海蜇很掛汁。小食:巨型炸雞髀炸雞髀,十分巨型,炸得金黃香脆,肉質滑嫩。有鑊氣:酸辣土豆絲 土豆絲一絲絲,炒得爽口,味道酸酸微辣,開胃菜。有鑊氣:小魚兒香辣炒飯配料有魷魚、蝦、雞,口感豐富。炒飯粒粒分明,炒得有鑊氣。人氣雞煲:重慶雞煲(半隻)半隻或一隻的份量選擇,還可以挑選麻辣程度及加添芫茜。半隻雞件的份量也相當多,雞肉已經預先熟透,放在煲裡跟洋蔥、芫茜、辣椒一起爆炒,雞煲醬汁鹹香,濃郁惹味。雞肉肉質厚實、多肉。
位於將軍澳寶琳的四川雞煲、烤魚餐廳,
冷盤:涼拌海蜇

小食:巨型炸雞

炸雞髀,十分巨型,
炸得金黃香脆,肉質滑嫩。
有鑊氣:酸辣土豆絲

土豆絲一絲絲,炒得爽口,味道酸酸微辣,開胃菜。
有鑊氣:小魚兒香辣炒飯

配料有魷魚、蝦、雞,口感豐富。炒飯粒粒分明,炒得有鑊氣。
人氣雞煲:重慶雞煲(半隻)

半隻或一隻的份量選擇,還可以挑選麻辣程度及加添芫茜。
雞煲醬汁鹹香,濃郁惹味。
雞肉肉質厚實、多肉。
2023-03-30 461 瀏覽
屋企附近有間食雞煲,我老公簡直係雞煲嘅超級fans,每次經過任何雞煲,佢都話要試,呢間係佢近排最愛,因為佢話喺屋企附近可以食到咁高質嘅雞煲實在唔多,我冇同其他比較,我只係覺得又真係幾好食。電子落單兩個人我哋叫咗半隻重慶雞煲,再加埋少少火煱料,呢個價錢叫做街坊價啦,但有出面餐廳嘅水準,所以老公當飯堂咁食。我講吓火鍋了,我嗌咗鵝腸,牛肉丸拼公園,或牛肉同埋蔬菜烏冬,兩個人連埋雞煲食,其實都好舊式,連我老公咁大食,你食到好飽。講下個雞煲真係超水準,最鍾意佢可以㨂多芫荽,同埋雞一齊炒,仲有紫洋蔥,一上枱已經勁香。 雞煲大概炒5分鐘左右就已經食得,啲雞超滑,而且醬汁勁濃郁,香香辣辣極度開胃,真係超級好食,好食到我同老公有時係覺得半隻雞實在太少,有時要叫一隻先至夠。食完個雞煲太好味,其他火鍋料都變成配角,不過不得不提佢啲鵝腸真係好大碟,而且好肥美,好彈牙,仲有新鮮淮山,好爽好有口感好好食,前日先食完我老公今日又已經講明下個禮拜要再食啦!

今日去寶琳探朋友,朋友帶左我去小魚兒烤魚專門店,雖然係烤魚專門店,但除左烤魚之外仲有雞煲同串燒添。餐廳名叫小魚兒🐠,內部既裝飾佈置都以魚兒為主題,猶如置身海洋之中。職員安排了梳化位比我地,座位寬敞舒適。餐廳而家做緊週年優惠,$118就有6隻特色烤蠔,用QR code 落單,圖文並茂,清晰易用。最終,我地決定點重慶麻辣雞煲。重慶雞煲:雞煲既辣可按個人喜好決定辣度,有大辣、中辣、小辣、BB辣。唔單止辣度可選擇,就連麻度都可以選擇,有大麻、中麻、小麻或者不麻。今次試左小辣小麻。打開煲蓋,香氣撲鼻,雞肉口感嫩滑,啖啖肉而且份量十足。餐廳秘製嘅醬汁很惹味,開始時味蕾感到微辣,但隨著秘製醬汁越來越濃時,麻感開始發揮作用,逐漸滲出,惹味得嚟很有層次,超鍾意呢種麻辣感。雞件食得差唔多時,係時候加湯入鍋,預備烚吓烚吓啦,我地點左幾個火鍋配料。牛丸肉質紮實彈牙;貢丸既香菇同豬肉味道都好出。𣲙豆腐同炸魚腐索晒湯汁既精華,口感軟綿。油麥菜色澤嫩綠,一睇就知唔老,口感鮮甜。大滿足

重慶雞煲

牛丸併香菇丸

𣲙豆腐

炸魚腐
牛丸併香菇丸
𣲙豆腐
炸魚腐
2023-03-22 86 瀏覽
今日我哋再去小魚兒食烤魚,喺寶琳如果想食烤魚就只會推介小魚兒烤魚有海鱸魚、江團魚、凌波魚三種我哋揀咗黃金蒜香豆花海鱸魚,因為我哋都唔食食得辣,而且好鍾意食蒜,蒜頭味真係好重,魚嘅上面佈滿蒜頭海爐魚$308,好大條,肉質好鮮嫩,重魚味,滾一滾就好快食得如果覺得食完烤魚唔夠飽,可以揀配菜打邊爐,真係唔好浪費個濃既湯底!今次配菜方面我地簡左火鍋面 炸魚皮,都係一d吸收湯既食物,真係十級正呢間餐廳除咗烤魚之外,仲會有午市套餐,星期五六日都會供應,價錢非常平民化,$48蚊一個,仲有冒菜!下次都會黎

烤魚有海鱸魚、江團魚、凌波魚三種