係一個寒冷的天氣情況下❄️,當然最想吃D熱辣辣既粉面㴝暖下個胃啦🔥~臨近下午茶時段,餐廳顧客唔算多,所以唔洗等位就入得啦!環境都幾寬敞明亮💡,見到旁邊有人叫左盤烤魚($128起)🐟,同朋友開心share都好抵食不過,今次我地2個人👭🏻就點左佢既照牌石鍋米線($48)🍲:1. 美國肥牛/蛋餃/十八怪照通炸醬/沙嗲湯/薯粉2. 鹵水腩肉/香辣蕃茄牛肋骨/十八怪照通炸醬/極品蟹皇湯/薯粉配菜:選擇多,但係十八怪照通炸醬讓人有d失望,有冰鮮雪藏味道😅,都幾影響味覺湯底:沙嗲湯有股中草藥既味道😂,遮蓋曬應有既花生味🥜;唔知點解蟹皇湯飲落會帶鮮蝦既味道,不過都可接受既😌份量:粉面超級多!!! 由於用石鍋作為器皿,即使吃到後期,仍然都有白煙冒出♨️

1. 美國肥牛/蛋餃/十八怪照通炸醬/沙嗲湯/薯粉

2022-01-19
2022-01-19 106 瀏覽
朋友前排食過推薦我去試試,所以今日就買外賣上朋友家一齊食!😋😋🔹金華火腿蒸雞荷葉飯一大打開就聞到好香荷葉香,每粒飯都包裹住荷葉味,雞肉份量好多,又大件又滑,值得一試!!😋😋食完覺得唔夠飯食添🤣但係覺得豉油有少少多,顯得咸左d🔹石鍋米線米線揀左蟹皇湯,配菜就有皇帝菜、五香辣豬軟骨同牛栢葉。好少有米線店會有皇帝菜揀,好特別!蟹皇湯比較清淡,蟹肉都比得好多👍🏻👍🏻👍🏻🔹蝦膠釀豆卜唔推薦!!蝦肉好少而豆卜因為炸完同麵粉差唔多
🔹金華火腿蒸雞荷葉飯
但係覺得豉油有少少多,顯得咸左d

🔹石鍋米線
米線揀左蟹皇湯,配菜就有皇帝菜、五香辣豬軟骨同牛栢葉。
好少有米線店會有皇帝菜揀,好特別!
蟹皇湯比較清淡,蟹肉都比得好多👍🏻👍🏻👍🏻

🔹蝦膠釀豆卜
唔推薦!!蝦肉好少而豆卜因為炸完同麵粉差唔多
外賣自取
小草十八怪石鍋米線地址: 旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖電話: 28112628🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹旺角真係好多嘢食,多到都唔知揀乜好。呢間鋪門面咁搶眼,真係好難睇佢唔到。入到去,好多人都叫石鍋米線,咁我都趁下熱鬧啦有得揀湯底同埋9個餸係9餸米線,9個無聽錯‼️‼️ 啱晒乜都想試嘅我!個石鍋燒到好熱!加熱湯唔洗火已經可以整熟晒啲食材!聽住佢炸炸聲真係好過癮。米線最後落,好彈牙啱啱好!八十幾蚊9個餸,真係算係咁啦!滿意。整體好食指數:🤤🤤🤤🤤(4/ 5) 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
小草十八怪石鍋米線
地址: 旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖
電話: 28112628

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

入到去,好多人都叫石鍋米線,咁我都趁下熱鬧啦

有得揀湯底同埋9個餸

係9餸米線,9個無聽錯‼️‼️ 啱晒乜都想試嘅我!

八十幾蚊9個餸,真係算係咁啦!滿意。

整體好食指數:🤤🤤🤤🤤(4/ 5)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2022-01-07 92 瀏覽
看到米線組不停出現十八怪呢間餐廳,我自己每日返工放工又必定會路過,最終禁唔住上去一試。個荷葉飯係ok的,價錢份量合理40蚊味道都可以。另外再點咗個九宮格麵就真係唔多知想點,索價85蚊湯冇味麵好淋餸又冇乜,叫做全程有姐姐幫忙煮麵。

2022-01-03 156 瀏覽
同朋友又想打邊爐又想食米線,係旺角呢間本身係食台灣野,轉手做左米線,好似開無耐,決定試下。上到去好快就有位,好快到叫左兩個石鍋米線自己用手機QR Code落單,好方便👍🏻👍🏻落單時可以簡自己落鍋自己煮配料,如果你想有人整埋就可以剔由侍應幫你個石鍋熱辣辣好正呀!另一個餐嘅配料,有金針菇、豆卜、豚肉、餃子、貢丸、五花腩肉雖然話係自己煮,但侍應都會係側邊教你邊樣落先,再幫你加湯有得玩又有得食,味道正常,份量夠大,正!

上到去好快就有位,好快到

叫左兩個石鍋米線

自己用手機QR Code落單,好方便👍🏻👍🏻

個石鍋熱辣辣好正呀!

另一個餐嘅配料,有金針菇、豆卜、豚肉、餃子、貢丸、五花腩肉

雖然話係自己煮,但侍應都會係側邊教你邊樣落先,再幫你加湯

有得玩又有得食,味道正常,份量夠大,正!
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉·• 三餸石鍋米線(香辣金湯、蛋餃、魚浮泡、香辣番茄牛肋條)$48·• 臘腸蒸排骨荷葉飯 $40·• 椒麻花膠腐皮脆卷 $26💸 $102.6 (下午茶仲要9折🥲)-勁有驚喜一家要回頭嘅米線😍 湯底嘅選擇已經吸引, 仲要多過30款材料揀,每款都一樣價錢,好抵食! 材料選擇亦好特別,唔係到到都食到。揀6款以試可以DIY個米線,我今次就試唔到喇~6點後仲有串燒、 烤魚供應,下次一定要去試😋埋單果陣仲及現下午茶時段仲有9折,會唔會太抵食🥲-·• 三餸石鍋米線(香辣金湯、蛋餃、魚浮泡、香辣番茄牛肋條)✰✰✰✰✰個湯非常惹味,好濃郁,應該有鹹蛋黃喺入面,個辣度都啱啱好~三款材料都唔係成日食得到,開心🥰 個香肋條好腍好入味!-·• 臘腸蒸排骨荷葉飯 ✰✰✰$40蚊大大份,雖然個飯唔係好入味,但性價比真心高👍🏽-·• 椒麻花膠腐皮脆卷 ✰✰✰個汁有心機,腐樣夠脆,蝦肉滿滿, 不過就一啲辣味都食唔到🤔
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
·• 臘腸蒸排骨荷葉飯 $40
·• 椒麻花膠腐皮脆卷 $26
💸 $102.6 (下午茶仲要9折🥲)

揀6款以試可以DIY個米線,我今次就試唔到喇~

6點後仲有串燒、 烤魚供應,下次一定要去試😋

埋單果陣仲及現下午茶時段仲有9折,會唔會太抵食🥲

·• 臘腸蒸排骨荷葉飯 ✰✰✰

$40蚊大大份,雖然個飯唔係好入味,但性價比真心高👍🏽
·• 椒麻花膠腐皮脆卷 ✰✰✰

個汁有心機,腐樣夠脆,蝦肉滿滿, 不過就一啲辣味都食唔到🤔
2021-12-19
2021-12-21 145 瀏覽
去到旺角見到有間裝修得好搶眼嘅米線舖就入去試下🌟石鍋米線-三款$48-沙嗲湯底+肥牛+十八怪照通炸醬+蛋餃-餸份量偏小-湯底正常 唔係特別香/濃-石鍋好熱 米線有咬口 但食到後面就有小小淋身 但都唔錯🤫48蚊算係咁 但原來三餸無得自己落餸 而店員亦無講明;如果想自己落餸嘅記得最小食六個餸啦。🌟小草特色串燒-豬大腸$10+牛舌$15-串燒價錢算幾平-但唔似係燒出嚟 我估計佢係炸出嚟嘅 因為無咩燒嘅香味 同埋個皮每一個位都好均勻地脆-豬大腸好嫩多汁同香口-牛舌都唔差 但有D位難咬D-孜然咪為主 都好好食🤫會再叫 但會主力食豬大腸 大大嚿都幾抵食。🌟特飲-青檸檬薄荷梳打;跟餐+$12-偏甜-真係好大杯-食烤魚岩晒。🌟檸檬炸雞 $15-炸皮輕身酥脆-檸檬味就要自己落 本身唔係好濃-雞肉都滑身🤫CP值高高。
去到旺角見到有間裝修得好搶眼嘅米線舖就入去試下

牛舌
豬大腸
檸檬炸雞
2021-12-20 59 瀏覽
【旺角•小草十八怪石鍋米線】—————————————————————————食碗米線都有九宮格😍選擇困難者表示困難🙈仲要有成45個選擇 總有選擇你啱🌟石鍋米線HKD85 ❤️十八怪照通炸醬❤️花膠❤️生菜❤️牛柏葉❤️香辣蕃茄牛肋條❤️北海道帶子❤️黑毛豬梅肉片❤️蘿蔔❤️日本蘭王雞蛋湯底都有7款選擇 我哋保守派揀咗酸菜魚湯(後尾聽聞沙嗲湯原來好好味🥺)店員好好問使唔使幫手落材料 為咗打卡自己KO佢喺旁邊不停聲控教我哋擺邊樣材料先 好似上緊烹飪班🎥影片在最後‼️粉麵方面揀咗幼薯粉 容易吸湯底不過蘭王蛋太香 變咗蛋花湯🤣覆蓋咗酸菜魚湯🌟金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯HKD48拎上枱已經勁香 呢個價錢一大盤 會唔會太抵啊🤩雖然粉絲唔多 但鯛魚係擺滿成個盤 欣賞啲飯粒真心入味 真係食得岀荷葉香味 配料清淡都唔覺得寡 坊間有啲荷葉飯同白飯冇分別🌟原條茄子串燒HKD25 串燒梗係要揀燒茄子😋話說大家會唔會連皮食。P.S.望住好多枱都有食烤魚唔知好唔好食呢😝餐廳環境:📸📸📸服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD53✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki旺角 #nkiki台式🏠 小草十八怪石鍋米
【旺角•小草十八怪石鍋米線】

❤️十八怪照通炸醬❤️花膠❤️生菜
❤️牛柏葉❤️香辣蕃茄牛肋條❤️北海道帶子
❤️黑毛豬梅肉片❤️蘿蔔❤️日本蘭王雞蛋

湯底都有7款選擇 我哋保守派揀咗酸菜魚湯
(後尾聽聞沙嗲湯原來好好味🥺)
店員好好問使唔使幫手落材料 為咗打卡自己KO

🏠 小草十八怪石鍋米線
📮 旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖
  • 金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯
2021-12-06 94 瀏覽
朋友約去旺角行街,見到呢間新開既。本身想試下佢個石鍋米線,但見到烤魚好抵食,勁吸引。烤魚揀左極品蟹皇湯,比較特別。湯底愈食愈濃,好有蟹味!正!魚既肉質唔錯,吸左湯汁,好好味!本身鍋底都有豆卜、 粟米等配料,另外可以選擇跟飯定薯粉。我就揀左薯粉,薯粉掛滿湯汁👍🏽。烤魚仲可以加其他配料,加左花膠、金菇、帶子等等。$9一樣配料,不錯。封門牛柳味增飯牛唔會過老,味道岩岩好。而且石鍋好保溫。兩個套餐都送野飲,叫左凍檸水同熱檸茶。見到其他小食同串燒都好吸引!口水雞髀,辣度岩岩好,而且雞髀好嫩滑!串燒六點後先供應,嗌左燒茄子同燒帆立貝。落左好多蒜,燒得好野味、好香口!正!

烤魚揀左極品蟹皇湯,比較特別。
湯底愈食愈濃,好有蟹味!正!
魚既肉質唔錯,吸左湯汁,好好味!

封門牛柳味增飯
牛唔會過老,味道岩岩好。而且石鍋好保溫。

兩個套餐都送野飲,叫左凍檸水同熱檸茶。

見到其他小食同串燒都好吸引!
口水雞髀,辣度岩岩好,而且雞髀好嫩滑!

串燒六點後先供應,嗌左燒茄子同燒帆立貝。
落左好多蒜,燒得好野味、好香口!正!
2021-11-24
💎總評分:8.0/10-某日揸車經過見到個名好得意,第二日就嚟左試,有無人可以話俾小編知個名想表達咩😆?地面入口有個燈牌,直上樓梯就到舖面,比想像中寬敞,座位之間十空間感充足,坐得舒服,青色沙發加牆上嘅花草裝飾🌱,完全呼應到佢叫小草。Menu超多選擇,除左主打嘅米線、仲有港式串燒、麻辣小菜、小食、烤魚🐟等,滿足到想食唔同野嘅朋友。🚗 附近兜兜下其實都會見到有D咪錶同有蓋/露天停車場,但呢日時間倘早見奶路臣街嗰邊竟然有位,一泊就俾人抄左。1️⃣ 石鍋薯粉$48傳統嘅石鍋米線係用石鍋裝住熱湯俾客人自行落食材,利用湯嘅熱力將食材煮熟♨️。因為同樣嘅野小編之前都介紹過,呢日又想轉下口味就叫左薯粉。價錢包3餸😚,亦可以加錢㨂多D,但小編就要左紅燒牛肚、五香辣豬軟骨、香辣蕃茄牛肋條,配酸菜魚湯底😈。同樣係用石鍋上,嚟到熱辣辣已經聞到好香🤤,牛肚同牛肋條煮得好淋夠晒入味,唔韌亦無渣,豬軟骨調味都足但偏脆身可以煮淋淋D,湯底方面完全係酸菜魚味😋,酸同鹹味拿捏得剛好,除左無魚之外,個味道同專食酸菜魚嘅餐廳有得揮,值得推介👍🏻。2️⃣ 土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯 $48一打開正方形嘅蒸籠就有一鼓飯香味湧出嚟🍚,超多煙熱
💎總評分:8.0/10

1️⃣ 石鍋薯粉$48
石鍋薯粉

2️⃣ 土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯 $48
一打開正方形嘅蒸籠就有一鼓飯香味湧出嚟🍚,超多煙熱辣辣香噴噴~肉餅嘅口感鬆軟,馬蹄爽脆,送飯加豉油一流💯。
土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯

3️⃣ 韭菜豬紅$18
豬紅好食不過韭菜有D太韌😖,呢個份量作為小食唔錯。
韭菜豬紅

4️⃣ 椒麻蝦膠腐皮脆卷$26
蝦膠彈牙,腐皮唔會太油膩,未至於好脆身但係都食到層次感👍🏻。醬汁應該係自家特製,食落酸酸辣辣幾特別🙊。
椒麻蝦膠腐皮脆卷

5️⃣ 椒麻炸鷄$18
鷄肉炸得滑嫩🐓,用左同蝦膠腐皮脆卷一樣嘅醬汁,否則兩樣小食本身都唔辣。

食物質素同價錢成正比,小編幾鐘意佢D小食細細份咁可以叫多幾樣😚,若計埋個環境坐得舒服仲要menu咁多野揀,無論係lunch定dinner都會有野啱食,CP值極高💗。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2021-11-06
石鍋薯粉
土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯
椒麻蝦膠腐皮脆卷
同班姊妹行完街路過見到呢間裝修得幾好嘅米線專門店石鍋米線🍜同一般嘅米線店好唔同自選湯底之後可以選擇麵類湯、石鍋及配菜自己整或者店員幫手試咗下沙嗲湯底沙嗲偏甜唔辣h味道夠味試下配上美國肥牛、魚片夠滑溜味鮮仲有爽口的芽菜配料海鮮🦞籠仔荷葉飯份量都唔少同埋上面有蝦、扇貝、八爪魚等等調味啱啱好我反而覺得飯真係好有驚喜因為一間米線店你唔會覺得有咁多嘢食😂推介南乳雞翼,南乳味道濃郁同埋佢係炸雞翼!除咗米線同埋可以食,佢哋仲有串燒不過要六點之後食,我就食唔到了⋯⋯ +$12就會有勁大杯芒果烏龍茶又或者飲梳打都得!
同班姊妹行完街路過見到呢間
裝修得幾好嘅米線專門店
石鍋米線🍜同一般嘅米線店好唔同
自選湯底之後可以選擇麵類
湯、石鍋及配菜自己整或者店員幫手
試咗下沙嗲湯底
沙嗲偏甜唔辣h味道夠味
試下配上美國肥牛、魚片夠滑溜味鮮
仲有爽口的芽菜配料
海鮮🦞籠仔荷葉飯
份量都唔少同埋上面有蝦、扇貝、八爪魚等等
調味啱啱好我反而覺得飯真係好有驚喜
因為一間米線店你唔會覺得有咁多嘢食😂
推介南乳雞翼,南乳味道濃郁
同埋佢係炸雞翼!
除咗米線同埋可以食,佢哋仲有串燒
不過要六點之後食,我就食唔到了⋯⋯
+$12就會有勁大杯芒果烏龍茶又或者飲梳打都得!
2021-12-02 53 瀏覽
有時出旺角唔知食咩就會走去女人街度望吓,今次喺女人街頭(先達嗰邊)見到有間幾特別嘅餐廳個名叫小草十八怪,除咗有石鍋米線之外仲有烤魚餐,就上去試吓啦。見到個烤魚餐好抵食$128條魚又新鮮,配料都算幾多,呢個價錢仲包一個白飯或者薯粉再加杯嘢飲真係抵到爛。有七款湯底可以揀我哋揀咗酸菜魚湯底,有40幾款配料可選擇一律$9一款,我地加左鯛魚片,大腸,肥牛,生茶,貢丸,牛丸,芫荽,皇帝茶。鯛魚片好鮮味我哋再encore左。除咗烤魚仲有燒烤選擇,我哋叫咗四隻蒜蓉烤扇貝都好鮮甜彈牙另外再點小食蝦膠釀豆卜,飲品我哋揀咗青檸薄荷梳打真係超級大杯。今次冇食米線下次lunch可以嚟試吓,總括嚟講烤魚餐真係好抵食,配料選擇又多價錢又經濟,座位都幾舒服下次可以再嚟。

除咗烤魚仲有燒烤選擇,我哋叫咗四隻蒜蓉烤扇貝都好鮮甜彈牙

2021-12-02 155 瀏覽
夜晚出咗旺角諗咗好耐唔知食啲乜好突然間醒起有朋友推介過【小草十八怪石鍋米線】於是就決定拜訪一下🛎食物:ღ石鍋米線ღ呢個石鍋米線特別在可以選擇自行落配料煮鍋或由店員煮鍋咁一場上到嚟都要自己試吓煮鍋啦我哋選咗九款配料配沙嗲湯底特別推介:封門牛柳、日本蘭王雞蛋、響鈴、生菜ღ籠仔荷葉飯-七彩雜菌荷葉飯ღ呢度嘅荷葉飯都好出色非常足料啲飯都好吸味唔會太濕太黐身食落都唔會覺得濟ღ串燒-原條茄子ღ 呢度嘅串燒要晚上六點後先有供應燒茄子真係不得不食即叫即燒配上滿滿嘅蒜蓉真係好好食!!! 好好食!!! 好好食!!!環境座位響樓上,要上樓梯店內空間唔局促

夜晚出咗旺角

ღ石鍋米線ღ
呢個石鍋米線特別在可以選擇自行落配料煮鍋或由店員煮鍋
咁一場上到嚟都要自己試吓煮鍋啦
我哋選咗九款配料配沙嗲湯底
特別推介:封門牛柳、日本蘭王雞蛋、響鈴、生菜

ღ籠仔荷葉飯-七彩雜菌荷葉飯ღ

呢度嘅串燒要晚上六點後先有供應
燒茄子真係不得不食
即叫即燒
配上滿滿嘅蒜蓉
真係好好食!!! 好好食!!! 好好食!!!

座位響樓上,要上樓梯
店內空間唔局促
籠仔荷葉飯-七彩雜菌荷葉飯
串燒-原條茄子
2021-11-22
籠仔荷葉飯-七彩雜菌荷葉飯
串燒-原條茄子
  • 串燒茄子
2021-11-27 47 瀏覽
依間餐廳好特別啊,以為佢係食米線為主,但係見到佢嘅餐廳有新推出的烤魚套餐,我同朋友就決定入去試一次佢嘅烤魚套餐夠唔夠地道。佢嘅明爐烤海鱸套餐裏邊有好多我配料可以選擇,今次我就選擇左茄薯粉、選擇左柴火麻辣湯、飲熱檸檬水、另外加咗配料有皇帝菜、芫茜、牛柏葉、豬肉等等。。。想講呢個烤魚套餐嘅價錢只不過係$128 但係條魚大大條友好新鮮,而且裏便嘅料全部都好新鮮,特別係牛柏葉豬養,冇諗過$100頭有呢個質素嘅食物然後佢哋餐廳6點後仲有供應串燒,當時又係貪口痕又想試一試下佢哋串燒嘅質素,今次串燒點左兩村分別係墨魚頭同豬大腸。兩款串燒都燒到脆卜卜,另外上邊加咗佢哋特別嘅一啲麻辣香料粉,淨係感覺唔錯。

2021-11-24 51 瀏覽
天氣有點涼,係食米線的好時機。今日來到『小草十八怪石鍋米線』舖,主力食嘅係有特色的『石鍋米線』,咁大個女第一次食吖。而見到有『明爐烤海鱸』,亦毫不猶豫點咗,加料加嘅係紅燒螺片和帶子,你知我鍾意食海鮮類食物㗎喇。『石鍋米線』有3款,6款,9款餸基本選擇,亦可以再添加,每款+9蚊,個量都比預期中多,可選的食物有成40幾款咁多,我點咗大大件的花膠,好滑嘅封門牛柳,食米線都會嗌嘅豬潤,過瘾的鹵水腩肉,紅燒螺片,北海道帶子,小龍蝦,皇帝菜……樣樣嘢喺待應指導下親手擺落高溫的石鍋,好玩又好味。串燒有『孜然羊肉串』,『蒜落燒扇貝』,小食有『豬大腸』,『韭菜豬紅』,好鬼滿足。仲有值得一提嘅係好大好大杯的『青檸薄荷梳打』,正!