2011-10-03 158 瀏覽
當日下午先打電話去問佢下午茶收幾$佢答60蚊啦~OK~計埋茶$同加一都差唔多70啦~飲茶任食都OK既~就3咁去試下睇下O唔OK!去到~ 話係食任食佢就比左茶咭你~無錯~紅假都唔需要等位~黎到就已經有位~上到去2樓~比張咭個WAITER~ 佢帶我地2個去左一張4人檯~ 夠曬闊落唔錯~佢比左2張任點紙我地~第一時間已經點左10樣野~點左D咩就唔逐一講~比較有印象個D先講啦~原本已經10樣2個人食都好多下~大家放心~你叫20樣2個人食都OK~因為除左點心類外,其他都係細細份~佢D蒸點類係最OK既~ 雖然細粒~不過都OK既~又夠熱不過佢D蒸腸粉就大件事~我第一ROUND叩左蝦腸~都暖烘烘的~不過有一條只有一粒蝦~另一邊齋腸~見都OK~再叫個牛肉腸~今翅弊鳥~凍的~實的~我個人完全接受唔到食蒸腸粉係凍law~ 叫個waiter黎退走佢~唸住叫佢幫我地再止過~佢話再要再寫紙啦~就係咁~我先後都用左3張order紙先搞得掂~佢d咩豬肚個碗野~奐係凍既~好SO反而個應該係涼拌既麻辣豬肚反而暖暖的~=.=佢個2款羊肉受豬肉米線都只可食佢D肉~因為佢個D米線應該係塑化劑既產品~唔可以欺騙自己食左佢~佢有個
當日下午先打電話去問佢下午茶收幾$

佢答60蚊啦~OK~計埋茶$同加一都差唔多70啦~

飲茶任食都OK既~

就3咁去試下睇下O唔OK!

佢比左2張任點紙我地~

第一時間已經點左10樣野~

點左D咩就唔逐一講~比較有印象個D先講啦~

原本已經10樣2個人食都好多下~

大家放心~你叫20樣2個人食都OK~

因為除左點心類外,其他都係細細份~

佢D蒸點類係最OK既~ 雖然細粒~不過都OK既~又夠熱

不過佢D蒸腸粉就大件事~我第一ROUND叩左蝦腸~

都暖烘烘的~不過有一條只有一粒蝦~另一邊齋腸~

叫個waiter黎退走佢~唸住叫佢幫我地再止過~

佢話再要再寫紙啦~

就係咁~我先後都用左3張order紙先搞得掂~

佢d咩豬肚個碗野~奐係凍既~好SO

反而個應該係涼拌既麻辣豬肚反而暖暖的~=.=

佢有個炒菜就認真係對個幾條菜心唔住~

又係凍既~ 一D有度~一D又無度過咁~仲要唔係炒既~ 淥完之後加豉油而已~

而且出菜實在太太太太太慢~其實個2樓場唔係好大~大家叫黎叫去都係個D野~

D 侍者又唔專心做野~成檯野又唔收~但佢又會企係你檯前幾秒鐘但又唔知做咩~

佢係點心紙上寫上叩大家唔好浪費食物~

好抱歉~ 你地都唔珍惜D食物~將佢地搞到咁~仲拎出黎比人客食~ 你唔會以為我地係垃圾焚化爐下話?

對於呢類形任食既茶樓失去興趣~

普普通通的茶樓應會更好!

2011-10-01
2011-10-01 116 瀏覽
以前當大S及小O還是幼稚園生時, 我們都愛去銅鑼灣那邊的小肥羊食下午茶任點任食, 那時最愛吃口水雞, 每次就算幾飽都要叫多幾轉口水雞才捨得離開。 今天因為要慶祝某事, 所以我特登和他去一嚐旺角小肥羊來懷舊一番, 昨天晚上致電小肥羊詢問就得知依然有任點任食, $55一位由11:00pm開始食到3:00pm, 頓時好懷念口水雞呀!十時五十五分左右到達門口, 門口那位女部長說十一時才開始, 她請我們上二樓雅座, 剛巧清潔姨姨在清潔升降機, 她也很禮貌地歡迎我們入內並為我們按鈕。 到達後發覺二樓的食客不多, 他們除了閱報還有在睇新聞, 環境清靜。款式算多, 失望地發現竟沒有口水雞蒸點最多選擇, 不過有些味道就差得過份, 例如腸粉沒有米味、鳳爪及鴨掌未煮淋、牛肉球的「嗱」味太重。咖喱羊肉包有很香咖喱及羊味, 灌湯餃不過不失啦~紅油抄手只得辣油味、羊肉餃的餃皮太厚, 不過那份芋蓉餅煎得香甜軟糯, 芋味充足蒙古六小碟只欠那涼瓜, 份量的骰, 一人兩啖左右就清倉, 拍青瓜酸甜可口、麻辣豬肚確實惹味甜品就是桂花糕及椰汁紅豆糕, 椰汁紅豆糕較軟而且紅豆未淋, 桂花糕比較之下較挺及桂花香味足, 再來兩碗

款式算多, 失望地發現竟沒有口水雞
咖喱羊肉包有很香咖喱及羊味, 灌湯餃不過不失啦~
甜品就是桂花糕椰汁紅豆糕, 椰汁紅豆糕較軟而且紅豆未淋, 桂花糕比較之下較挺及桂花香味足
, 再來兩碗杏仁茶及綠豆沙, 噢!狀如膏, 味道不十分妙, 還是少吃少吃。

時間到大約一時便開始繁忙, 侍應生們開始有些緊張, 有位戴眼鏡的侍應生先生開始說話較衝, 我聽到有數次他對不同檯的食客講:「優惠時間過咗就無, 叫你唔好嗌(食物)就唔好嗌啦!」既然那麽繁忙, 我們還是付款離開把座位留給下位客人。
2011-09-21
  • 芋蓉餅
  • 麻辣豬肚
2011-09-29 80 瀏覽
價格不斷升,質素也一直跌,跌到忍無可忍,不再來了。$158一位,埋單是$480,第二天吃吉野家hotpot都比它好吃。湯底現在是很淡很淡,沒了那獨特的藥材味,以往沒佐料尚可,現在可令人難受。附近幾桌都問店取醬料,都是一貫口答:我們的湯不用佐料...可是聲線已不像昔日理直氣壯。除醬油外,辣椒、蔥蒜都收錢的,6元一份。見食物質素差,什麼也不upgrade了,但求吃了便走。送的羊只是3兩x2,碎碎的。其他料都真的很一般,退步了。
價格不斷升,質素也一直跌,跌到忍無可忍,不再來了。

除醬油外,辣椒、蔥蒜都收錢的,6元一份。

見食物質素差,什麼也不upgrade了,但求吃了便走。
送的羊只是3兩x2,碎碎的。
其他料都真的很一般,退步了。
2011-09-17
2011-09-18 61 瀏覽
小肥羊開咗咁耐都未去過,適逢今日經開旺角就去試吓,但唔掂。首先每位$158,因為想食好D,加咗$38元轉豪華版,計埋加一,茶錢,同一jar酸梅湯,都要二百幾一位,其實好食都無所謂。叫咗個皮蛋芫茜湯底,D嘢嚟咗之後正想問佢攞醬油,發現餐牌寫住湯底已有足夠嘅調味唔提供醬油,已經心知不妙,因為我一食味精會失眠,但事到如今惟有照食,海產類唔係好新鮮,除咗食到羊同牛的"so" 味,其他食物的原味唔係好食到,食食吓重覺得條脷有D嗱嗱地,近期又睇得新聞多,乜精乜精,越食越驚,已經唔想再食。希望係我唸多咗...
小肥羊開咗咁耐都未去過,適逢今日經開旺角就去試吓,但唔掂。

2011-09-16
2011-09-17 44 瀏覽
睇過好多人食評話要等好耐位態度又5好野又難食果D..但我同朋友去呢D情況冇發生過...以為BOOK位就可以免等...原黎位都5哂BOOK..佢有4層大把位坐.....食評D人話要等好耐..但我星期日去好多位冇FULL過...可能呢日貴D啦..要$78任飲任食...冇定時...見食評D人話等好耐D野食於是TICK佐好多好多張...點知出得好快..搞到張台擺5落-,-...叫佐超多野食...叫佐幾ROUND蝦餃....真係超好味...D侍應隨傳傳到幾好人...叫拿水果D都有拿...叫佐咸魚雞粒少飯...超好味...好飽...最難食就係蘿蔔膏....好似食粉咁.-,-...其他野食都好味..好新鮮好熱...廁所好CLEARLY....各方面都好好...不過價錢貴佐少少..見平日先$55但假期要成$75貴佐20蚊...食得好開心好飽最緊要係無限時..慢慢吹水慢慢食都得=]..D野食上得超快好正好味
睇過好多人食評話要等好耐位態度又5好野又難食果D..
但我同朋友去呢D情況冇發生過...
以為BOOK位就可以免等...
原黎位都5哂BOOK..
佢有4層大把位坐.....
食評D人話要等好耐..但我星期日去好多位冇FULL過...
可能呢日貴D啦..要$78任飲任食...冇定時...
見食評D人話等好耐D野食於是TICK佐好多好多張...
點知出得好快..搞到張台擺5落-,-...
叫佐超多野食...
叫佐幾ROUND蝦餃....真係超好味...
D侍應隨傳傳到幾好人...叫拿水果D都有拿...
叫佐咸魚雞粒少飯...超好味...好飽...
最難食就係蘿蔔膏....好似食粉咁.-,-...
其他野食都好味..好新鮮好熱...
廁所好CLEARLY....
各方面都好好...
食得好開心好飽最緊要係無限時..慢慢吹水慢慢食都得=]..
D野食上得超快
好正
好味
2011-08-14
生日
  • 蝦餃
  • 咸魚雞粒炒飯
2011-07-28 41 瀏覽
是日出旺角,既然難得,我想到小肥羊飲任食下午茶處理正事後才12點多,到酒樓也未夠12點半.知客對我們查問任食之事沒有反應,縱使她只不過在扮忙...我自行在她面前放有大量點心紙的櫃面拿取一份來看吧.因為我已經預左/接受左小肥羊是無服務可言...價錢:中午55蚊,下午茶45蚊,不用茶錢但要加一.價錢並不貴,10蚊也不是差太多,加上時間尚早下,就決定食任食午餐好了完全不用等位之下拿籌後再上二樓.圍在收銀處傾計的侍應們見我們入來也沒主動帶位之意~經理見狀才施施然帶位去.她帶我們到廁所位隔離張枱但我看到中間位置有張枱,雖則迫迫地,不過情願轉到那.之後老友好眼利發現窗邊旁有張二人卡位想轉之時,經理話那張枱好好好迫,我以為是她想留卡位出來的說話,怎料我一坐下......我那麼短..對腳..也攝到入不到去呢...硬著頭皮坐下,極不舒服=3=都係將對腳側出來坐才行話時話,為什麼店方'咁有良心',硬要騰出一張迫夾枱出來呢...點心紙也剔好了,但茶也未見有.全場只有三,四位侍應,她們全服務在收銀旁那幾枱而已,我揮極手都無人看到我便走出去請經理沖茶,經理說句不好意思,由另一位經過的侍應代為沖茶給我們orz..
是日出旺角,既然難得,我想到小肥羊飲任食下午茶
你付出的如何,你得到的亦必如何.套用在這對嗎?
完全不用等位之下拿籌後再上二樓.

枱布穿哂窿=.=
我便走出去請經理沖茶,經理說句不好意思,由另一位經過的侍應代為沖茶給我們orz...不好的序幕開始了.

茶來時立即將點心紙交出,以免找不到侍應嘛.期後便是等的時間...等..等..等..(Z...)

15分鐘仲未有一樣食物,一度以為全張漏單
...,蒸點要等我知,但煎炸野唔荒會即做吧=.=再剔完第二張點心紙的同時,第一樣點心終於出現.灌湯餃每碗一粒,唔暖唔凍,奇怪的溫度.因為很肚餓,也不理啦直接倒進肚子去.一夾即破的餃皮包住散濕濕的無味豬肉和蟹柳.想要紅醋(加味)也相當困難,搵極(人和汁)都不見
不溫不熱無味灌湯餃/凍灼菜
等多陣,第一和第二張點心紙的食物終於識得陸續到來.凍冰冰魚肉餅.看!薄到丫...當中的魚肉少到丫...而且點解會是的呢?層皮脆但好油...唉..無野講.
食風咩...
羊肉春卷我沒有吃.至於羊肉煎餅又係凍的,厚厚的餅(?)叫幾好味架啦,上下脆中間帶軟,不過是熱的話會更好囉.
油膩點心
不明白冷盤小食都要等咁耐,一早煮好了吧,況且每樣好似垃圾咁成劈野上碟,需要時間處理麼?點心阿姐將小食碟層層疊,碟底沾在食物上
我最怕...勉強吃吧
冷的小食反而不冷,是室溫來.拍(其實是切)青瓜,蒜蓉苦瓜,蒜蓉秀珍菇,辣豬肚,白雲鳳爪,鴨胸,還有幾款小食無興趣試.只有兩種蒜蓉小食算不錯,可能同我鐘意食蒜有關吧
六小碟
等等等,終於可以有熱食了
蝦餃形狀雖然粒粒大小不一,但共同之處是粒粒都蒸到爆爛開
餃皮香軟,當中99%蝦肉1%肥豬肉,勝在非常多汁.燒賣上面有蝦,下層成舊豬肉,口感硬過石頭.棉花雞不過不失,起碼份量多,魚肚夠軟淋夠大件.
蒸點類平均不錯,但每次等到抽筋先有幾籠食下...
這一刻回顧起來,其實全程只有腸粉叫最好吧=_=剛蒸出來連隻碟也熱辣辣,腸粉皮幼滑,無乜味主要靠甜豉油味,另外不好理會少到好似乞來的蝦碎量,我當左齋腸食所以..嗯..好食!
蝦腸當齋腸吃&非常夠熱.
食完這批努力再等!其實午餐時間注明是1100-1345,我們也坐了一小時多,究竟是否要1345前埋單呢?但無侍應前來說last order或結帳,我們就不理了,況且我未食飽...

再入第三張點心紙,等多兩三個字再有得食(感動).分別是第一張點心紙的咖哩魷魚(<--
等左粒幾鐘)
生根沾一半份量
第二張的點心紙的咖哩羊肉包,咖哩羊肉水餃.咖哩羊肉餡很難食,夾不得來的組合.話就話肚餓,每樣小嚐一件就收口.
咖哩(?)羊肉餃子,唔知點形容好
咖哩羊肉包,只食了外層,個餡我唔識欣賞.
椰汁糕和桂花糕無心機去接觸.甜點還有蕃薯糖水,杏仁茶等,本來我諗住食飽先食甜品,可是...
見到都唔開胃...
等到兩點鐘,第三張點心紙的食物還未浦頭,已經忍無可忍+肚空空的我決定埋單走人
乾著等也不是辦法
最後埋單73元,我先發現假期任食價是要加多5蚊.今次付錢極肉痛,因為我絕對相信自己跟本無吃到30元的食物落肚囉Orz

不得不提,大部份茶客都是成壺滾水拿回自己枱頭,方便加水用.因為我在場,証明這不是大家的自私行為,而是侍應們極極極愛理不理
很多茶壺打開哂蓋良久都無人理,全場人唯有自己服務自己才是上策!雖則我預左零服務,但真係無預過要self-service
2011-07-24
枱布穿哂窿=.=
蝦腸當齋腸吃&非常夠熱.
2011-07-18 21 瀏覽
坦白講, 之前同朋友gathering食過一次小肥羊, 覺得食物同service都ok, 所以今日同男友請朋友食飯都揀返呢度, 想同朋友開開心心打邊爐, 點知就食到一肚火今晚本身我地冇訂位, walk in去之前打左電話留枱, receiption姐姐話冇問題有枱, 亦好有禮貌, 3個人滿心歡喜上到去, 初初侍應都好快手幫我地開左茶攞埋小食黎, 咁之後我地就好開心咁揀湯底&野食, 不過所謂21:00時段任飲任食$138/人真係有啲取巧, 竟然要再每人另加$15先有得任飲, 但係諗住請朋友食飯唔爭在少少錢, 於是男友就走去問企晌我地附近個女經理任飲有啲乜野, 想睇左有咩選擇先, 當時嗰位女經理執緊枱, 聽倒男友咁問佢, 即刻好大力咁"嘭"一聲將佢執緊嘅野掟落枱... 我即刻嚇一嚇, 男友仲有啲嬲, 不過唔想掃興, 男友當時都忍讓左冇計較, 然後個女經理氣沖沖係隔離枱搵左張任飲嘅order紙隊埋黎俾地睇, 我地睇完都有join, 再俾埋食物order紙其中個個侍應, 然後就同朋友慢慢傾下計。等下等下唔多妥, 成十幾分鐘都未有湯底嘅? 野食又未有? 因為朋友係男仔, 剛放工又餓, 男友又餓,

等下等下唔多妥, 成十幾分鐘都未有湯底嘅? 野食又未有? 因為朋友係男仔, 剛放工又餓, 男友又餓, 於是催左侍應一次, 點知又傾左一陣都未見有, 兩位男仕因為太肚餓所以忍唔住又要催侍應, 催完侍應隔左冇幾耐就有野黎, 可惜嘅係.... 湯底都未有就上左羊肉同肥牛? 唔係叫我地生食呀嗎?? 然後我地再催湯底之餘醒起未有醬, 走去問一位男侍應, 男侍應就話如果要醬要加錢, 佢地本身個任食係唔包嘅, 攞左張價錢嘅list俾我地睇, 我地睇過覺得樣樣野幾蚊一碟唔係咁抵, 於是冇叫, 不過男侍應就話可以提供免費豉油, 咁冇所謂啦, 有就要, 加錢就唔好嘅心態, 於是就叫侍應俾啲豉油我地, 問完之後大約2~3分鐘個湯底終於黎啦, 但係仲未見豉油, 咁啱有個男經理行過, 我地隨口問佢仲未有豉油喎, 點知個男經理竟然串我地「本身個餐唔包架喎, 唔會自動拎俾你架, 你地有特別要求咪有囉」,有冇攪錯?? 我地咪話同個男侍應講左囉, 係你地遲遲都唔拎黎冇左件事, 然後男經理仲好衰咁答「咁你而家叫左咪有囉」, 心諗我地得罪佢咩??? 我男友都廢事同佢嘈, 叫佢用碗裝啲俾我地打發左佢走就算....

好啦諗住有湯底又有肉2碟肉可以食住先, 本身order紙我地仲寫左十樣八樣野, 叫埋飲品, 啲飲品order左之後好快就有, 但係食左一半肥牛同1/3碟羊肉, 都仲未黎其他野, 於是男友又要催侍應... 之後又要再等左一陣先有, 明明叫左十幾樣但係黎唔齊, 而且每碟都好「精緻」囉, 叫鮮蝦, 每人得一隻(共3隻), 蝦滑、墨魚滑好細碟, 幾匙羮已經冇晒, 雞片得3塊, 包心丸多啲嘅, 有5粒, 然後得半棵油墨菜, 幾件炸支竹, 幾塊木耳, 少得可憐, 加埋計埋滾熟啲食物嘅時間, 三個人不出15分鐘已經ko晒... 頭一round咁少野食梗係唔夠, 我地就再order, 但係俾張order紙又要等人黎收, 啲女侍應行過顧住派野俾其他枱嘅客, 明明聽到我地叫佢都唔睬, 派完食物就行左去, 好辛苦先等到有人收order紙, 但係... 又等左好耐先黎食物, 仲要貴價野冇囉, 平野嗰啲就勁多, 根本唔係樣樣任食, 好似攪到只準叫一次咁, 朋友寫嘅雞尾腸要"2", 以為都係咁「精緻」, 點知竟然黎左差唔多2包超市家庭裝咁大包嘅分量俾我地, 望落有四十幾條雞尾腸囉!!! 而魚餃又係寫"2" , 竟然黎左十幾隻, 鮮蝦雲吞呢寫"2" 又會點? 黎得3粒??? 我地有冇眼花??? 本身仲order左鮮蝦, 結果係點?? 休想仲有囉, 除左開頭俾嗰三隻之外, 再點多左兩次, 根本冇黎過, 如果係咁做乜野鮮蝦要list埋係張任食order紙度??? 有冇咁過份??? 不如話每人送一份就算啦!!! 不過又係嘅, 鮮蝦雲吞都咁矜貴, 更何況係原隻鮮蝦!!!!

結果我忍唔住啦, 走出去搵頭先拎豉油嘅男經理理論, 我問佢到底我地俾$5xx價錢有冇人service我地, 有冇人拎野俾我地食? 嗰陣我已經好嬲發晒火, 因為已經忍完一次又一次, 個男經理口口聲聲話會幫我地跟, 仲突然好順攤, 話要打個九折俾我地, 我話老實丫, 啲任飲錢你都唔應該收, 你寫住任飲任食架嘛, 然後個男經理繼續順攤話免埋任飲費, 又話會攞野俾我地食, 好又我坐返埋位睇下係咪有!!! 點知坐返埋位個男經理好快拎左張bill隊埋黎叫我地埋單??? 我跟住男經理講「我幾時有同你講過埋單, 我地係要野食囉!!!」 然後男經理話「唔好意思呀, 我以為你地想埋單, 所以幫你地cut晒啲order」... 我即時O咀.....心諗咩態度囉!!! 我跟住同佢講, 叫佢拎走張單, 我地未夠鐘會繼續坐會叫野食, 要埋單會再通知佢。明明入左幾張order紙又要寫過, 枱上面本身有5~6張order紙, 俾我地用剩一張, 我地3個人你眼望我眼已經冇野好講, 連最後嘅一張order紙都要用埋, 因為俾人cut晒啲野食order囉!!! 基本上3個人入3~4張order紙乜都飽晒。結果入埋最後一張order紙之後又係要再等幾個字都係冇野食囉!!! 咁其實係唔係想用啲丸同雞尾腸質飽我地先?? 連肥牛呢啲咁基本嘅野, 除左又係第一次黎過, 之後男友寫左幾張order紙都冇黎到囉!!! 太過份!!! 坐到差唔多成個煲可以食得嘅野都俾我地食晒, 先再有幾碟俾我地, 嗰陣已經23:15, 但係依然冇肥牛!!!! 我忍唔住再出去嘈個男經理, 我話你地唔係咁做生意呀嘛?? $5xx 3個人, 淨係得第一轉嗰幾碟貴價少少嘅野, 然後再order係叫極都冇?? 連叫菜都唔俾我地??? 如果淨係要我食丸同腸, 我攞$5xx去街市買一堆俾你啦, 用$5xx嘅價錢真係會食死囉!!! 跟住開頭掟野嘅女經理經過, 見咁嘅情況走黎想安撫我, 我就同佢講, 我俾得錢入黎係想食野, 想食唔同嘅野, 如果你地公司係冇錢供應食物俾客, 就唔好學人打開門做生意啦, 收我咁嘅價錢好野就冇得食, cheap野就用黎塞飽啲客, 仲有, $5xx我唔會俾囉, 咁嘅價錢俾啲cheap野啲客, 貴野就冇得食, 咁叫做任飲任食??? 然後我同個女經理講一定要個合理價錢, $5xx一啲都唔值!!! 佢即刻好順攤話好好好~~~

坐返埋位之後, 今次個男侍應真係拎左相片中嗰碟頭先催爆佢都冇嘅紙皮咁薄嘅肥牛黎, 幾經辛苦嘈左個半鐘先有肥牛食..... 唉.....
催左個半鐘, 發晒脾氣先有得食嘅肥牛一碟....
之後男經理再拎兩碟好細嘅肥牛黎, 男友即刻話, 其實都等到飽左七八成, 叫佢拎返嗰兩碟細肥牛走, 唔想嘥野, 男友淨係打算食埋大嗰碟肥牛就走人。本身任飲嘅order紙上有夏枯草(1渣裝), 嗰一刻大家都想叫黎清下熱, 點知同侍應講, 侍應話賣晒, 又係冇架囉!!! 有冇攪錯呀???

過左1~2分鐘, 另一個男經理氣沖沖咁走埋黎, 相信係再高級啲, 問我地有乜可以幫手, 男友就話應該頭先嗰位男經理有向佢交帶, 呢位貌似高級男經理就話了解左, 話不如計我地2位錢, 我就話梗係要啦, 俾啲咁嘅野我地食仲想收3個人錢, 2位就咁就差唔多。 (事關22:00到達, 至差唔多00:00, 枱枱客湯底都黎得快, 又係咁有侍應派食物, 但係我地就黎得嗰少少, 入左5~6張order紙, 加埋唔知有冇十幾碟精緻版野食囉!!! 仲要90%以上係平野!!! re-order肥我要等個半鐘, 唔嬲就假
) $5xx真係好唔合理, 跟住貌似高級男經理嘅人竟然講左句「你地都係想咁啫」, 我聽完火都黎埋, 咩態度.....!!! 根本唔係錢嘅問題, 係唔夠野食丫嘛!!! 大家都係消費者啫!!! 男友禁住我話算數, 我先至冇再嘈佢!!!

總括黎講, 食物質數係ok架, 但係已經bad list唔會再去囉!!! 就當我地自己唔好睬!!!
2011-07-16
4月9日, 羊癮發作~ 兼夾有張送羔羊片coupon~ 於是今晚就去咗小肥羊開餐! 我地兩個人, 要咗個鴛鴦湯底, 一邊係麻辣, 另一邊就係芫茜皮蛋湯底~ 有辣有唔辣~ 任君選擇!::: 內蒙極品和羊 ::: 免費真係估佢唔到免費送嘅都咁大碟!!! 而且d羊肉亦都唔係次貨, 卷卷羊肉粉嫩透薄, 脂肪花紋靚得嚟肥瘦適中~ 輕輕浸落湯底一陣已經食得! 肉嫩味道更鮮~ 真係極抵!!::: 烤羊串 ::: $20幾乎嚟親都要叫嚟食!! 粒粒羊肉雖然燒得乾, 但焦焦脆脆, 灑上辣椒粒辣味十足, 係一樣唔錯的小食!::: 烤羊里脊條 ::: $24大大串烤羊里脊咬落啖啖肉~ 燒過嘅羊肉比打邊爐嘅羊肉片較厚實, 但油脂被燒溶後又再包番住d羊肉, 肥瘦參半, 再灑上一層豐富嘅孜然粉, 更多添一份香濃惹味!! 絕對比烤羊串更出色!!::: 新鮮滑牛肉 ::: $35鮮滑牛比肥牛同羔羊片都要瘦, 就咁睇真係無乜脂肪, 切得都頗薄~ 淥完之後肉片又再收緊一d, 但因為夠薄, 所以唔會韌, 牛味都鮮~ ::: 大白菜 ::: $22開頭仲以為佢係白莖綠葉嗰個白菜… 原來係黃牙白類嗰個白菜至真! 呢個白菜好大碟
花生香脆
烤羊里脊條
::: 新鮮滑牛肉 ::: $35
新鮮滑牛肉
::: 大白菜 ::: $22
開頭仲以為佢係白莖綠葉嗰個白菜… 原來係黃牙白類嗰個白菜至真! 呢個白菜好大碟, 每塊菜葉都好厚, 要淥耐d先夠淋啱食~ 味道又係鮮甜的, 索埋湯底味道更濃~ 好味!!
大白菜
::: 菜芯 ::: $22
菜芯都新鮮, 味道清甜~ 但有d嫌佢無乜點摘過, 成棵菜大大棵, 花又無搣, 略欠處理!
菜芯
::: 皇帝菜 ::: $30
第一次食~ 呢個菜好有趣~ 個樣有d似芫茜, 但又無芫茜嗰種濃烈嘅香味. 淥兩下已經好快熟, 口感腍腍地, 入口爽甜多汁~ 平時少食呢隻菜, 嚟到不妨食多d!
皇帝菜
::: 冬瓜片 ::: $22
細細件切得工整, 份量頗多~ 乾淨新鮮, 味道清甜~ 抵食!
冬瓜片
因為早去, walk-in入去都有位~ 坐坐下都真係全場滿座咁滯. 基本上有個免費內蒙極品和羊其實好抵食! 但叫下叫下都食咗三百幾蚊!! 雖然食材真係新鮮, 味道又真係唔錯~ 但小肥羊都係北上食抵d~
2011-04-09
大白菜
皇帝菜
冬瓜片
2011-05-31 97 瀏覽
最近向其他人提起到小肥羊吃點心,總會有「小肥羊不是打邊爐的嗎?」的疑問......沒錯啦!小肥羊現在除火鍋外,還有點心吃啊!而且是放題啊!!逢星期一至五(假日除外)的中午時段11am-1:45pm和下午茶時段2-4pm皆有點心任食,但一定要二位以上才可享用,前者每位$55後者則$45,價錢相當划算,絕對適合一家大小和柴娃娃的相聚之前在雜誌上得知小肥羊有任食點心這樣的好康時,就已經約定一班好友復活節聚會時試試!是日不足兩點到達小肥羊輪候,卻已經有極多的大叔大嬸和情侶在守候了雖不知是等候火鍋、飲茶還是點心放題,但真估不到小肥羊如此的受歡迎!在下午茶時段開始後不久我們一行7人就可入坐了。幸好小妹早就打了電話去訂位(優先入坐),否則不知等到何年何日...柴娃娃團被帶到二樓的區域一張大圓桌,那是一光有著自然光、舒服的用餐環境,空間非常寬敞,單是一層應該可以容納約百多人,卡位亦相當多,而且還靠著落地大玻璃,能夠把旺色鬧市景象飽覽無遺,頓時有感遠離煩囂,能作一小休。無論是二人、四人、八人都有座位供應,絕對有一位置能滿足各位的需要,加上店家用上綠色桌布,令眼睛更為放鬆舒服,能在如比輕鬆氣氛下進餐,也是

。無論是二人、四人、八人都有座位供應,絕對有一位置能滿足各位的需要,加上店家用上綠色桌布,令眼睛更為放鬆舒服,能在如比輕鬆氣氛下進餐,也是人生的寫意事情之一。

將慣例清潔餐具的工作完成後,大家就拿起筆在點心紙上「埋頭苦幹」,相信大家都已餓壞了
點心在約五分鐘後逐一送上,總計今次我們共吃了22款點心!小妹就為大家作一簡單評價吧

蒜香小肥羊春卷
無論是形狀、餡料或醬汁,皆有別於一般的中式春卷,店家於外觀方面花了少許心機,兩棵翠綠的植物為主角減輕了油膩感。可惜他實在太像裝飾品,使我們均遺忘了他...到留意到時春卷已經徹底冷卻了,不過溫度轉變也改變不了他不及格的事實。雖然春卷皮仍帶有香脆口感,但蒜香並不存在,除了油益味我只嚐到沙拉醬本身的味道,而且內裡餡料極不足夠,咬開的確能看到肉碎末,然而放於口中卻似有還無,我大概不會再點吧
只有炸皮的春卷...
韮黃鮮蝦腸
都不知有多少年沒有吃過鮮蝦腸粉,這道點心一向擁有點心界的大點、甚至特點的地位,價錢之貴每每使小妹和家人另投叉燒腸和牛肉腸的懷抱,現在能夠不理價格隨便叫,當然要叫個夠本
!豉油在送來時已淋上,完全沒機會叫他少豉油...雖然有點咸,幸好腸粉皮厚薄適中,食落舒服,一條腸粉更有兩隻頗大、彈牙、有鮮味的蝦子,真的不錯吃,最後我們還安哥了呢
蝦味鮮的腸粉
清炒時蔬、安蝦咸水角、濃湯瑤柱湯餃
一份清炒時蔬份量不太足夠,且不太特別,菜心配以蒜泥一同炒開,帶點惹味,不過只為了減輕點心的油膩感。而咸水角一客三個,「體型」比以往吃過的小,外殼不算油膩更富糯米香,內裡餡料有肉碎、蝦乾等,味道和份量略嫌不足,不過整體來說也可以接受
濃湯瑤柱湯餃小妹則沒有吃到,但單看外觀貌似幾吸引,應該可以一試。
香口的炒時蔬及咸水角=]]
鮮蝦菜苗餃、潮州蒸粉果
小妹一向是蒸粿的熱愛者,圖中所示的兩款蒸果皆是我心頭好之一。先講講粉果,體型較我見過的大,外皮厚薄剛好,不會出現摺位特別厚粉的情況;但味道就以淡味為主,沒有了傳統潮式粉果的咸香,當中還有我最怕的莞茜,印象一般。對於鮮蝦菜苗餃就比較開心,眾多豆苗充斥著整個餃,豆苗明顯用上湯煮至軟稔,非常入味更沒有絲毫草青味,值得一讚
蝦子就品評不到,小妹吃的剛好沒有蝦子~
清淡的粉果和鮮蝦菜苗餃
黑椒金錢肚
這是一客不錯吃的點心,金錢肚的份量雖然不算多,但金錢肚全都很入味而且很軟身,食落彈牙不un易咬開;最欣賞的是其醬汁香濃,小妹不才,說不出他用了多少種醬調味,但明顯有黑椒的香和沙茶醬的微甜,的確好吃,下次會再點
惹味好吃的黑椒金錢肚!
豉汁蒸鳳爪、薑蔥牛柏葉平日常常吃到媽媽親作的炆雞腳,酒樓的倒是許久沒有吃過,再次一嚐也令我幾開心:鳳爪煮得稔滑入味,幾有肉地,雞皮有細細的辣味,稍帶刺激感;而牛柏葉則令我幾驚喜,沒有內臟的腥味,而且煮得香軟,蔥的香味為他點綴不少,又是一道會再點的菜式。
蠻好吃的鳳爪和牛柏葉
潮式鮮蝦餃外表與一向食開的蝦餃不同,體積稍微縮細,不過蝦子頗多,味道幾鮮美。
皮薄的蝦餃
蟹籽燒賣皇這個我就不太記得了,印象中蝦子幾彈牙,豬肉鮮味有肉汁~
富彈性的燒賣
金蠔煎薄餅、豆沙煎軟餅前者是已經安哥的點心,質感有點像印度薄餅,不過這就更結實,米香也較香濃,味道以咸味為主,當中的蠔粒和蔥粒又香,幾特別;而後者與我預期般的不一樣,本以為是軟身及類似日式豆沙燒餅,結果是外皮烘得微硬的燒餅,我覺得是頗特別的一道甜點,豆沙蓉很濃郁帶有很香紅豆味,值得一試
幾特別的煎餅和豆沙軟餅
北菇棉花雞「棉花」比出面酒樓都要多,一點也不吝嗇!魚肚已浸透了雞油的香味,不過尚不算油膩,而且綿密滑溜;雞肉我只吃到少許,卻已吃到其肉質爽口彈牙充滿雞味,下次要第一時間夾來吃,大家一起搶著夾就吃不到了呀
北菇蒸滑雞
之後是沒有相片但吃過的點心:
紅油抄手、蜜汁叉燒腸、香煎蘿蔔糕
紅油抄手做得並不出色,較子皮厚身像一般水較,而且辣油不香,失卻了紅油抄手的精髓...而叉燒腸的叉燒較乾身,豬肉味不重,只屬一般~蘿蔔糕則幾香口,能吃到頗多蘿蔔絲,不算多粉。

這些是小妹沒吃但朋友略評的點心:
咖哩蒸土魷、川味麻辣豬肚絲、欖菜肉崧四季豆炒飯、山竹牛肉球
豬肚絲報稱麻辣,然友人一言指出他完全沒辣味,不算特別;牛肉球像是好普通。炒飯油光閃閃,不太健康;咖哩魷魚就不清楚了。

總括來說,這是一次非常開心的聚會,不但能暢談一番,與許久沒見的好友重聚,更能任食點心,而且質素不差!可以考慮再次光顧,確是個適合柴娃娃的好地方
2011-04-28
蝦味鮮的腸粉
香口的炒時蔬及咸水角=]]
清淡的粉果和鮮蝦菜苗餃
惹味好吃的黑椒金錢肚!
蠻好吃的鳳爪和牛柏葉
皮薄的蝦餃
富彈性的燒賣
幾特別的煎餅和豆沙軟餅
2011-05-23 16 瀏覽
得個平字!今日同女友見倒45蚊下午茶,點心任食,咁就諗住入去試下,點知....中了伏!叫左十多個點心,正常水平嘅只得3、4個,最大嘅失策係...我竟然敢挑戰廚師,叫左個青口...鹼水味極重,真係吞唔落!全餐最令我安慰嘅,就只有青瓜,同杯茶-0-
2011-05-23
  • 手拍青瓜
2011-05-19
一點九到達等候兩點入場~~吃了很多~~跟平時飲茶點心差不多,款式比較少,但我喜歡的都有.鳳爪,牛伯葉,金錢肚有很多麵筋~~但鳳爪味道不錯!吃得飽飽的,最後來杏仁茶~~很香!但很甜
2011-05-18
$56.5 (下午茶)
坐卡位~~好舒服~~
回本了~~很飽=.=
我喜歡綠茶煎堆子~~很香綠茶味
我摯愛的蝦餃~~但豆苗蝦餃更好味!
2011-04-25 4 瀏覽
任食韓燒,自助餐,火鍋就聽過...第一次聽點心都有任食因為有朋友介紹所以都來試下,醒目的我當然電話預訂位,一行13人. 但原來訂左都要等位,因為2點開始先俾人,訂位既好處係優先入. 坐係2f 門口附近一張大台,老實講,13個人真係有d迫,加上有d身型都有番咁上下,但冇計,同時段實在太多人..將就下啦唯有...點心種類都ok多,驟眼睇有40種+ (希望冇記錯) 上至點心,中至腸粉炸點 下至糖水甜品,應有盡有,於是我地唔理好羞就每樣都叫幾籠. 轉眼間成堆上晒台面,雖然台中間有塊轉板,但中心位係通空..而且凹陷了 所以點心要堆放. 至於味道方面當然比唔上附近出名那間x好運,但以價錢來講 真係算水準以上, 金錢 肚鳳爪都好入味 而且全部即蒸,特別蝦餃意想不到的皮薄+晶瑩剔透. 炸咸水角 腐皮卷也是鮮炸,當然不可不試 小肥羊的長身炸春卷,的確香脆可口.所以總括來講可以番試!
任食韓燒,自助餐,火鍋就聽過...第一次聽點心都有任食

所以總括來講可以番試
!
2011-04-24
  • 蝦餃
2011-04-25 10 瀏覽
一月朋友結婚,二月請我哋啲兄弟姐妹食飯打邊爐,幾間任食火鍋俾我哋揀,揀咗呢間未食過0既,諗住咁出名,應該幾好食,點知中招......鴛鴦煱,一邊im茜皮蛋,一邊麻辣,普普通通。我哋都成8個人,阿姐已經叫我哋寫8人,話啲嘢食會來多啲,無寫會少啲,但tick咗8人都係得三五件,咁無寫咪得一兩件?啲嘢食唔止件數少,份量又少,好似個羊肉餃,大大隻咁,但打開入面得少少份量,搵笨,仲唔好食,唉......中間又漏單又剩,服務唔記得啦。埋單都一百三十幾,其實食自己叫嗰啲價錢都差無幾,仲好食好多,唔會再來。

鴛鴦煱,一邊im茜皮蛋,一邊麻辣,普普通通。

中間又漏單又剩,服務唔記得啦。

2011-02-27
抵食呀~兩個人食咗十幾碟嘢,今次有相睇啦~嗰個蒙古餅超多油,唔好食海澡珠羊肉水餃-----黃色皮的水餃~羊肉味好勁~有d似紅油抄手~好味~滋補湯羊肥羊粉-----羊粉好過引~好滑~重有叫咗:豬腳薑---------勁多薑,得1件豬腳紅豆椰汁糕---不太甜,但紅豆得幾粒綠豆沙---------唔知點解係橙橙哋色??都ok杏仁茶---------話係杏仁糊似d係d服務員唔知點解個個都好似第1日返工咁明明上次食都見到嗰幾個啦枱號都可以錯,做嘢超慢第2次落單叫嗰d吹幾次都未到~係我要返工咋,如果唔係我一定等到第2次落單叫嗰d先走呀~~
抵食呀~兩個人食咗十幾碟嘢,今次有相睇啦~
嗰個蒙古餅超多油,唔好食
海澡珠羊肉水餃-----黃色皮的水餃~羊肉味好勁~
有d似紅油抄手~好味~
滋補湯羊肥羊粉-----羊粉好過引~好滑~

重有叫咗:
豬腳薑---------勁多薑,得1件豬腳

紅豆椰汁糕---不太甜,但紅豆得幾粒

綠豆沙---------唔知點解係橙橙哋色??都ok
杏仁茶---------話係杏仁糊似d

係d服務員唔知點解個個都好似第1日返工咁

明明上次食都見到嗰幾個啦

枱號都可以錯,做嘢超慢

第2次落單叫嗰d吹幾次都未到~
係我要返工咋,如果唔係我一定等到第2次落單叫嗰d先走呀~~

2011-04-20
$56.5 (下午茶)
2011-04-06 287 瀏覽
古唔到現在旺角會有下午茶任食點心,每位$4511:00~2:00午市都係$55,超抵呀叫幾個大點都係返到啦~~平時飲下午茶都只係叫d特價點心,今日叫晒平時好少叫嘅...小肥羊春卷咖哩魷魚炸兩棉花雞灌湯餃還有平時都會叫嘅.....蝦餃,燒賣,牛肉,鳳爪,鮮竹卷........等的確是好好好抵食的下午茶!
古唔到現在旺角會有下午茶任食點心,每位$45
11:00~2:00午市都係$55,超抵呀
叫幾個大點都係返到啦~~

平時飲下午茶都只係叫d特價點心,
今日叫晒平時好少叫嘅...小肥羊春卷
咖哩魷魚
炸兩
棉花雞
灌湯餃

的確是好好好抵食的下午茶!