2019-11-30 95 瀏覽
今日路經佐敦上海街被可愛名字小籠家族吸引著, 看門外菜單, 價錢大眾化,於是入店試試。一坐低服務員給我們奉上兩杯熱茶,原來是店家獨有的蕎麥茶,有興趣還可以買下回家慢慢品嚐呢!因為不太肚餓所以我們只點了兩個餸一碗白飯加一個小吃椰菜回鍋肉炒得非常之入味,椰菜炒熟的質感剛好,營養一定沒有流失, 豬肉薄切得來薄口感入味, 醬汁非常濃郁但又不會感到太油膩感,相信廚師控制火喉有超高水準糖醋魚塊送飯一流之傑出之作,非常入味,外脆內軟不在話下,魚肉一點腥味也沒有,相信是用上較高質的魚柳肉。香煎鮮蝦鍋貼需時30分鐘弄成的香煎鍋貼 ,雖然叫鮮蝦鍋貼,但吃下的全是豬肉呢! 不知是名稱上統稱還是弄錯了呢! 無論如何這也是一個誠意之作 喜歡胞口的一定不要錯過

因為不太肚餓所以我們只點了兩個餸一碗白飯加一個小吃

椰菜回鍋肉

糖醋魚塊

香煎鮮蝦鍋貼

午餐
2019-11-28 88 瀏覽
上網見到呢間餐廳有優惠劵推出,$140就買到200蚊既現金劵,見咁抵食就黎試下啦。大約8點黎到,唔算好多人,一入就有位。裝修都幾新式,店入面仲播住一啲中國風音樂,幾有特色。蕎麥茶係可以無限任飲既,茶味濃郁仲有粒粒蕎麥係入面,飲完一杯又一杯!麻辣雞絲粉皮:見平時出面都係麻醬多,呢到有麻辣就試下!同口水雞既汁差唔多,夠味回鍋肉炒年糕:無諗過咁大碟!同朋友都好鐘意食年糕,但都多到食唔晒!味道剛剛好,唔會太鹹生煎包:食既時候要小心!一咬落去爆湯,非常juicy!而且熱辣辣,推介大家試呢個生煎包炸銀絲卷:炸得香脆,加上煉奶,不錯小籠包:小籠包真係想一食再食一人一籠都唔過份,皮薄多湯,好食!而且價錢適中,比出面上海菜館抵食好多。桂花糕:呢樣甜品就有d失望...因為係出面食過桂花糕係軟林林,而且有桂花香..相反呢個就硬左啲,好似未蒸熟咁,而且桂花味淡,失望!以呢個價錢黎計食到咁多款菜色,又飽肚,非常推薦甜品有待改善

炸銀絲卷:炸得香脆,加上煉奶,不錯

小籠包:小籠包真係想一食再食

以呢個價錢黎計食到咁多款菜色,又飽肚,非常推薦
甜品有待改善
2019-11-20 101 瀏覽
小籠包,小生煎包,突然好想食,平時覺得上海野,認真貴,但見到人地講佐敦小籠家族,價錢親民,仲有團購現金卷,$38買到$50現金卷,一於試下。小籠家族,裝修獨特,以木製傢俬木色為主,鋪面搶眼,店入面座位寬敞。天氣稍為轉涼,感覺冷氣太大,向店員反映後,二話不說將最近的冷氣關掉,真貼心。同朋友兩點零先到小籠家族,都係午餐餐牌,價錢親民。麵餐有野飲,有小食。另外仲有d 小菜餐都唔貴,但我想食多d 小籠包,所以我地兩個人嗌左一個擔擔面餐,兩粒生煎包。面湯濃郁,生煎包皮脆,肉饀多。再嗌兩籠小籠包,皮簿饀靚,一咬落去內面啲肉汁湯汁擠哂出黎,正。另外又嗌左但原隻蝦鍋貼,賣相都幾得意,同叫左豆沙鍋餅,餅肉滿滿豆沙蓉。始終都係鐘食香口野。好抵,食左甘多野兩人都係用左$152。

同朋友兩點零先到小籠家族,都係午餐餐牌,價錢親民。

好抵,食左甘多野兩人都係用左$152。
2019-11-12 109 瀏覽
本身同朋友想去佐敦區內其中一間人氣拉麵店食野,但勁多人排隊...行下行下就係小籠家族門口, 橫掂都肚餓, 就撞入去食啦叫左個咸肉百頁煮津白、糖醋魚塊、上海炒年糕同埋家族海鮮炒飯【咸肉百頁煮津白】每次食上海菜都會叫呢一味咸肉煮津白~因為本身鐘意食津白,加上咸肉同個上湯會令啲津白更加入味!煮得夠淋既話就更加正!!呢度整既咸肉津白都無令我失望~都係好食到令我成碟清哂咁滯【糖醋魚塊】醬汁唔算太多,唔會將啲炸魚塊浸到淋哂~魚塊都算大舊同埋鬆脆,魚肉嫩滑,加上醒胃既甜酸汁,都幾唔錯【上海炒年糕】一上枱心入面真係嘩一聲...因為個份量好勁...有勁多上海年糕,仲有肉絲同埋蔬菜啲年糕仲要係厚切...質感好煙韌,醬油味香濃~不過到最後都食唔哂,打包左返屋企【家族海鮮炒飯】海鮮炒飯有蝦仁同瑤柱,飯粒都夠乾身惹味,蝦仁爽口彈牙~瑤柱甘香,又幾好食

行下行下就係小籠家族門口, 橫掂都肚餓, 就撞入去食啦

叫左個咸肉百頁煮津白、糖醋魚塊、上海炒年糕同埋家族海鮮炒飯
咸肉百頁煮津白

糖醋魚塊

上海炒年糕

家族海鮮炒飯

2019-11-03
今日同朋友食飯,見到一間餐廳裝修古色古香,一於試下!回鍋肉炒年糕$78炒得好惹味,回鍋肉幾嫩,肥而不膩,年糕質感正,醬汁好好味,甜中帶辣,辣度啱啱好,食到停唔到口😍😍京蔥牛柳絲撈麵$48配左一碗清湯,可以一麵兩食!牛柳絲份量好足,麵質幾爽,配埋京蔥食,唔錯!家族小籠包4件$36一定要叫,仲要趁熱食😋😋湯汁幾濃味,幾好飲,肉一d都唔騷,可以食多一籠!我覺得真係皮薄餡靚🥰🥰炸銀絲卷一條$25炸得金黃,好誘人,食落外脆內軟,好香口,正!😋呢度嘅食物選擇豐富,價錢合理,質素有保證,同朋友或者同屋企人聚餐都非常適合,值得推介!
今日同朋友食飯,見到一間餐廳裝修古色古香,一於試下!
回鍋肉炒年糕$78

京蔥牛柳絲撈麵$48

家族小籠包4件$36

炸銀絲卷一條$25
炸得金黃,好誘人,食落外脆內軟,好香口,正!😋

2019-11-09
2019-11-06 55 瀏覽
去完element睇戲行返出去搵嘢食,沿著寶靈街一邊行一邊睇下有咩係餐廳醫肚啦。寶靈街其實都有D餐廳,不過唔係唔啱口味,就係要排隊,所以轉入上海街搵食啦。沿路係經過小籠家族,見到有位,上網search到餐牌價錢又合理,馬上入去啦。平時食上海菜都係食醉雞,今次轉下口味,點咗口水雞。雞肉唔鞋,雞皮滑溜又唔帶肥膏,皮都可以食埋。靈魂口水汁辣得嚟唔算好麻,啱我口味。涼拌茄子味道正常,汁醬開胃小籠包係上海菜主打,點到要叫嚟食嘅。外皮唔算過厚,$36有4隻,性價比都唔錯啦鍋貼幾好食,最愛係個脆皮,好多地方煎得唔好,個底係淋嘅share咗個擔擔麵之後就好飽啦,都食唔到甜品,下次先試啦

涼拌茄子味道正常,汁醬開胃

鍋貼幾好食,最愛係個脆皮,好多地方煎得唔好,個底係淋嘅

share咗個擔擔麵之後就好飽啦,都食唔到甜品,下次先試啦
2019-11-01 76 瀏覽
唸起小籠家族剛剛開既時候,每日都排哂隊,爆哂棚可能依家佐敦附近開多左上海餐廳,競爭大左,人潮就相對無之前甘旺盛小籠家族個餐廳logo都幾得意餐廳既裝修令人覺得幾舒服,柔和既燈光,可惜今次入到黎坐位下面既地下有一大撻黐立立既污積,食完走果時搞到隻鞋底都黐立立午市點心套餐58蚊,有一款主食加一款點心,送一杯豆漿添我揀左紅燒牛肉湯麵同小籠飽湯麵既湯味夠濃,濃頭唔会好杰,清清地又夠味紅燒牛肉幾入味小籠包皮唔会好厚,包住入面既肉汁亦唔会都無穿,可以一啖過連埋啲肉汁擺入口最後我都無要到杯豆漿,不過原來依度啲茶都幾香,唔飲甜野既飲茶都係幾好既選擇
唸起小籠家族剛剛開既時候,每日都排哂隊,爆哂棚

小籠家族個餐廳logo都幾得意

午市點心套餐58蚊,有一款主食加一款點心,送一杯豆漿添

我揀左紅燒牛肉湯麵同小籠飽

湯麵既湯味夠濃,濃頭唔会好杰,清清地又夠味

紅燒牛肉幾入味

2019-10-30 768 瀏覽
一向都鍾意食上海嘢,呢日嚟到位於佐敦上海街嘅上海菜館《小籠家族》。喺某網購平台用$152買咗《小籠家族》$200嘅現金劵,即係有24% off。又平,俾錢又方便,而家真係周圍都有各式各樣嘅優惠🤪招牌有個好可愛嘅包子,一入到去餐廳嘅風格就走中國古代路線,感覺截然不同。我哋早嚟,係第一張枱嘅客人。一踏入中午,人流就開始旺lu。一坐低,侍應就幫我哋斟茶。茶係蕎麥茶,麥味香濃,飲完一杯又一杯🤤但係!佢哋係唔收茶錢架,仲要全日免加一添,正呀!家族小籠包 ($36)一嚟就梗係叫個上海風味小籠包先。唔錯,皮幾薄、肉夠味、有豐富湯汁👍上海生煎湯包 ($38)一籠小籠包唔夠喉,整多碟生煎湯包。生煎湯包嘅底部煎到有少少焦,呈金黃色,令人食指大動。咬落去脆脆地,好正😋咬落去,啲湯就咇晒出嚟,小心辣親呀!湯汁夠多,肉餡夠飽滿,不錯不錯!排骨擔擔麵 ($62) (轉上湯)上湯略嫌淡味咗少少;麵條唔係我鍾意嘅粗度同硬度🙈排骨就比較好,啖啖肉,無咩肥膏位👅腿茸奶油津白 ($68)奶油津白亦都係去上海菜館嘅必點菜式~奶油汁有啲似西式嘅白汁,比較杰身同埋容易有膩感。津白煮到軟腍,容易咬👍面頭灑上腿茸,吊一吊味;無平時成

我哋早嚟,係第一張枱嘅客人。一踏入中午,人流就開始旺lu。

一坐低,侍應就幫我哋斟茶。
茶係蕎麥茶,麥味香濃,飲完一杯又一杯🤤
但係!佢哋係唔收茶錢架,仲要全日免加一添,正呀!

家族小籠包
家族小籠包 ($36)
一嚟就梗係叫個上海風味小籠包先。
唔錯,皮幾薄、肉夠味、有豐富湯汁👍
上海生煎湯包
上海生煎湯包 ($38)
一籠小籠包唔夠喉,整多碟生煎湯包。
咬落去,啲湯就咇晒出嚟,小心辣親呀!
湯汁夠多,肉餡夠飽滿,不錯不錯!
排骨麵
排骨擔擔麵 ($62) (轉上湯)
上湯略嫌淡味咗少少;麵條唔係我鍾意嘅粗度同硬度🙈
排骨就比較好,啖啖肉,無咩肥膏位👅
腿茸奶油津白
腿茸奶油津白 ($68)
奶油津白亦都係去上海菜館嘅必點菜式~
奶油汁有啲似西式嘅白汁,比較杰身同埋容易有膩感。
津白煮到軟腍,容易咬👍
面頭灑上腿茸,吊一吊味;無平時成塊金華火腿咁鹹得嚟 又喺奶油嘅淡味之中帶點鹹鮮味🤗

整體嚟講不錯,可以一試。尤其推薦佢嘅上海生煎湯包!

Menu:
2019-10-27 120 瀏覽
星期六下午揸車經過上海街附近,給一間上海餐廳以木製為主的大門口吸引~小籠家族, 所以即興入去食上海菜。 場內環境光猛裝修簡約, 入到餐廳第一件事就想食小籠包, 見到餐牌上有黑松露小籠包$52, 叫了一籠試下, 然後又點少得上海粗炒$62, 紅燒牛肉麵$48和豆漿$12。黑松露小籠包~ 香濃的黑松露味, 熱辣辣剛剛蒸起的小籠包裏面的湯汁很多,真是可以形容皮薄餡靚,小籠包有水準。上海粗炒~ 粗炒有鑊氣, 麵條口感煙韌。紅燒牛肉麵~ 湯底比較淡,牛展薄切有四至五塊,麵的質地剛剛好不會太林。豆漿~ 豆漿很大杯, 豆香味重 !飲得出沒有溝水。第一次到小籠家族,價錢經濟實惠, 最喜歡這裏的黑松露小籠包, 下次有機會再來試下其他菜色。

上海粗炒~ 粗炒有鑊氣, 麵條口感煙韌。

豆漿~ 豆漿很大杯, 豆香味重 !飲得出沒有溝水。

黑松露小籠包

紅燒牛肉麵

豆漿

2019-10-26
黑松露小籠包
豆漿
2019-10-25 67 瀏覽
有話你叫小籠家族,當然是小籠包是賣點,其實除了小籠包,還有多上海小食、粉麵及小菜,而且價錢又唔貴。家族小籠包小籠包皮落而且湯汁豐富,又不易夾穿,確實有驚喜。芝麻胡椒大餅胡椒餅不會炸到油淋淋,不過中間的餡料比較乾。酸辣湯雲吞酸辣湯抵讚,配料很足,而且不會太濃稠,最怕就係食到太杰太糊口,酸辣度亦都在接受範圍內,雲吞皮較厚,裏面菜肉餡。排骨擔擔麵炸排骨不會太薄,不會炸得較乾,擔擔麵充滿花生醬香。酒釀湯圓芝麻餡湯圓,剛好一口一粒,有淡淡的桂花香及糯米酒清香。

家族小籠包
小籠包皮落而且湯汁豐富,又不易夾穿,確實有驚喜。

芝麻胡椒大餅
胡椒餅不會炸到油淋淋,不過中間的餡料比較乾。

酸辣湯雲吞

排骨擔擔麵
炸排骨不會太薄,不會炸得較乾,擔擔麵充滿花生醬香。

酒釀湯圓
芝麻餡湯圓,剛好一口一粒,有淡淡的桂花香及糯米酒清香。
2019-10-14 46 瀏覽
This restaurant is close to my office and I would sometimes have lunch there. The food is good and the price is good as well. Besides usually they are not too full at lunch time and seats can be arranged within 5-10 mins.I parted with my colleagues and went there alone this time because I need to go out for a business meeting after my quick lunch.I ordered the seafood fried rice as I needed to finish the lunch within 30 mins. When our team visited before, we would order other Shanghai Dimsum to

I ordered the seafood fried rice as I needed to finish the lunch within 30 mins. When our team visited before, we would order other Shanghai Dimsum to eat as well. But no Dimsum this time…

The seafood fried rice is ok, have some shrimps in it and quite flavourful. The portion is more than enough to feed me and I almost couldn’t finish all of it.
午餐
2019-09-29 236 瀏覽
小籠家族呢個名好得意,喺公司附近,就同同事lunch time行過嚟食下佢好唔好食先午市點心套餐:麵食+1款點心+冷/熱豆漿1杯  $58小籠包(2隻)冇乜特別,小籠包兩粒,皮唔算太厚,過得去!家常薄餅比較乾身,橫掂都係食,prefer食啲油少少嘅蔥油餅,會香口啲四川擔擔麵可能係嗌少辣嘅原故,好似冇乜味咁,唔講都唔知係擔擔麵,不過麵質算係咁佐敦黎講就唔算特別平,不過都叫做有兩個course食下,仲包埋嘢飲,所以唔好特別高要求喇

午市點心套餐:麵食+1款點心+冷/熱豆漿1杯  $58
小籠包(2隻)

冇乜特別,小籠包兩粒,皮唔算太厚,過得去!
家常薄餅
四川擔擔麵

2019-09-25 180 瀏覽
中午係呢頭附近做完義工,正好肚餓同朋友行下搵下見到呢間小籠家族,橫掂都好耐無食過上海菜,就決定食呢間啦餐廳座位唔算太舒服,主要坐板凳同圓凳好彩有冷氣搭救,大熱天時冷氣唔夠都幾辛苦家族海鮮炒飯評分: ★★★★我自己就一向都幾鐘意食海鮮炒飯。呢個炒飯夠乾身,有好多我鐘意食既蝦仁,都幾爽口。不過略嫌咸左少少,濃醬油落得重手左少少。不完美,可接受,要改善。干煸四季豆評分: ★★★★★干煸四季豆要炒得夠乾身先好食,但四季豆呢類蔬菜比較容易出水,所以師父既功夫要有返咁上下先整得好。呢度師父手勢幾好,夠哂乾身~四季豆好鮮色,夠哂肥美飽滿,完全無炒燶到,唔錯唔錯~小籠包評分: ★★★小籠包做到飽滿湯汁既效果,外表有發揮應有既作用,唔容易爛~可惜入面既肉餡肥豬肉比較多左少少。流沙煎堆評分: ★★★★煎堆係芝麻流沙餡,新鮮即炸熱辣辣~食既時候要小心啲,唔好太心急芝麻味又香又濃,唔會過甜,作為甜品佢好到位
中午係呢頭附近做完義工,正好肚餓
餐廳座位唔算太舒服,主要坐板凳同圓凳
好彩有冷氣搭救,大熱天時冷氣唔夠都幾辛苦

家族海鮮炒飯
評分: ★★★★
不完美,可接受,要改善。

干煸四季豆
評分: ★★★★★

小籠包
評分: ★★★

流沙煎堆
評分: ★★★★
芝麻味又香又濃,唔會過甜,作為甜品佢好到位
2019-09-08
2019-09-17 189 瀏覽
出咗尖沙咀買嘢,行下行下去咗佐敦經過電器舖 見到有做折就入咗去周圍睇啦屋企個吸塵機壞壞地想換咗好耐見到有特價 即買個吸塵機好鬼重即刻call人幫手拎男友嚟到見到咁多嘢,好彩都無話我啫見就嚟到食飯時間就決定食埋先返屋企廢事返去又要慢慢煮男友喉嚨仲係唔舒服,清清地叫咗個砂鍋雲吞雞,上海粗炒,烤麩,豆沙鍋餅砂鍋雲吞雞好大煲好多隻雲吞爭D食唔晒上海粗炒麵條煙韌炒得幾香烤麩味道正常份量都ok整體嚟講好抵食呀
出咗尖沙咀買嘢,行下行下去咗佐敦
經過電器舖 見到有做折
就入咗去周圍睇啦
屋企個吸塵機壞壞地
想換咗好耐
見到有特價 即買
個吸塵機好鬼重
即刻call人幫手拎

男友嚟到見到咁多嘢,好彩都無話我啫

見就嚟到食飯時間

烤麩味道正常
份量都ok
整體嚟講好抵食呀
2019-09-13 177 瀏覽
夜晚係附近既球場打完波經過見到呢間上海菜好似唔錯 就試下佢!前菜就試下雞絲粉皮呢d 醬汁夠味都唔錯上海野 梗係要食小籠包啦呢個都做得幾好 皮唔算好厚 入面又有汁不過比起小籠包 呢個生煎包更出色~個底煎得脆 裡面又有爆汁 好好食~另外仲叫左醉雞 都唔錯 有酒味 呢個擔擔麵 個湯都幾好飲 而且都唔辣~仲叫左呢個水煮牛肉麵雖然個湯底 睇落線紅好辣咁但其實又還好 唔食得辣既我 都可以食得到而呢個上海年糕就麻麻地個年糕無咩味 配菜都一般呢個蔥油煎餅都好食 蔥花味夠 煎得又脆不過真係要襯熱食~最後 我地仲叫左個紅豆餅做甜品呢個都幾好食 紅豆餡夠多值得一提係,呢間舖係無酒賣嘅但我地人血來潮突然好想飲負責人話可以買入黎😍即刻便利左好多!整體佢d食物質素都唔差 大部分都好好食~由於我地狂叫 完全超出左5個人嘅份量😂所以價錢就貴左dd 但都可接受呀~
夜晚係附近既球場打完波
經過見到呢間上海菜好似唔錯 就試下佢!

前菜就試下雞絲粉皮呢d 醬汁夠味都唔錯

上海野 梗係要食小籠包啦
呢個都做得幾好 皮唔算好厚 入面又有汁

不過比起小籠包 呢個生煎包更出色~
個底煎得脆 裡面又有爆汁 好好食~

另外仲叫左醉雞 都唔錯 有酒味
呢個擔擔麵 個湯都幾好飲 而且都唔辣~

仲叫左呢個水煮牛肉麵
雖然個湯底 睇落線紅好辣咁
但其實又還好 唔食得辣既我 都可以食得到

而呢個上海年糕就麻麻地
個年糕無咩味 配菜都一般

呢個蔥油煎餅都好食 蔥花味夠 煎得又脆
不過真係要襯熱食~

最後 我地仲叫左個紅豆餅做甜品
呢個都幾好食 紅豆餡夠多

值得一提係,呢間舖係無酒賣嘅
但我地人血來潮突然好想飲
負責人話可以買入黎😍即刻便利左好多!
整體佢d食物質素都唔差 大部分都好好食~
2019-09-06