2008-06-01 15 瀏覽
已經係第三次來這裏吃飯,d意大利飯真係好好味,不過lunch就食過dinner,差一倍價錢味道一樣,當然dinner的選擇多d,你可以選擇食同lunch吾同的菜色。tea 時間環境清靜,有電視睇,係我少見tea time 仲有人幫襯的上樓鋪。
2008-05-27 11 瀏覽
上星期五食..因食10:00pm 後..有50%off咁order 再好多野食..都係一般喇..最好食係焗田螺同墨西哥粟米片..最好都係係甜品.....環境都好好.而藍貝..真係麻麻喇....
上星期五食..因食10:00pm 後..有50%off
咁order 再好多野食..都係一般喇..
最好食係焗田螺同墨西哥粟米片..
最好都係係甜品.....
環境都好好.

而藍貝..真係麻麻喇...
2008-05-21 17 瀏覽
又係Baby Blue? 無錯又係Baby Blue~同男友食完覺得好味, 趁同媽咪一齊放假又帶佢黎試新野7點鐘, 餐廳大概3成滿, 我地又係坐左響最入面既二人位, 媽咪都覺得好有特色 由於我地比較細食, 所以只係叫一個大既一人餐Set B Appetizer 頭盤(Choose 3 differences 選三款不同)Soup 湯(Choose 1 選一款)Main Course 主菜(Choose 2 選兩款不同)Dessert 甜品(Choose 1 選一款)Coffee or Tea 咖啡或茶 頭盤1. 忌廉蘑菇蟹肉酥皮盒: 被媽咪食出左少少佢唔鍾意既芝士味, 令佢覺得美中不足2. 香煎鵝肝: 媽咪好鍾意, 特別係個黑醋味既汁, 配鵝肝好夾3. 白汁菠菜焗生蠔: 對生蠔麻麻地既我今次試左一啖, 又幾好味wor, 媽咪對佢亦高度評價湯南瓜忌廉湯: 略甜左少少, 不過真係好足料, 好多南瓜蓉餐前包: 包質不夠鬆軟, 不過配佢個蒜蓉牛油就真係好正, 仲叫佢比多個牛油我地先夠食主菜1. 燒烤醬豬肋骨: 豬肋骨肉質稍嫌太林, 不過味道幾好 2. 墨魚汁意大利飯: 香濃墨魚汁加上蒜蓉, 媽
又係Baby Blue? 無錯又係Baby Blue~
同男友食完覺得好味, 趁同媽咪一齊放假又帶佢黎試新野

由於我地比較細食, 所以只係叫一個大既一人餐

Set B
Soup 湯(Choose 1 選一款)
Dessert 甜品(Choose 1 選一款)
Coffee or Tea 咖啡或茶

頭盤

南瓜忌廉湯: 略甜左少少, 不過真係好足料, 好多南瓜蓉

主菜
1. 燒烤醬豬肋骨: 豬肋骨肉質稍嫌太林, 不過味道幾好
2. 墨魚汁意大利飯: 香濃墨魚汁加上蒜蓉, 媽咪都好鍾意食!

甜品
焗藍莓蘋果撻: 好多蘋果肉, 藍莓是伴碟而已, 不過太多肉桂, 吃半個已很"漏"

咖啡: 由於很夠熱的緣故, 比上次仲好飲! 奶也很幼滑

一人餐既份量足夠2個人食得好飽呢~
食物質素很好, 另外一位叫Benny既男侍應都很有禮貌, 招呼周到, 非常抵讚!
忌廉蘑菇蟹肉酥皮盒,餐包
  • 焗生蠔
  • 墨魚汁意大利飯
  • 咖啡
2008-05-20 8 瀏覽
見到openrice的食評幾好, 所以就同男友黎試一試6點幾去到, 全店都無咩人, 我地響最入面既2人坐度坐低左睇啱左個2人餐: 二人用 Set CAppetizer 頭盤(Choose 4 differences 選四款不同)Soup 湯(Choose 2 任選兩款)Main Course 主菜(Choose 3 選三款不同)Dessert 甜品(Choose 2 選兩款不同)Coffee or Tea 咖啡或茶 x2 頭盤1. 泰式青咖喱藍貝: 藍貝ok, 無臭味喎~ 無都無想像中咁好味2. 忌廉蘑菇蟹肉酥皮盒: 酥皮盒做得幾骨子, 雖然唔係好食到有蟹肉, 不過忌廉蘑菇香味幾濃3. 香煎鵝肝: 煎得幾香口4. 洋蔥煙肉焗生蠔: 無食到, 唔知好唔好味湯1. 雜菌忌廉湯: 幾香既忌廉味2. 茴香龍蝦湯: 侍應已經提左話味道好濃, 一試之下真係好甘...主菜1. 香草蜜汁羊扒: 羊扒好林, 一點都唔膻, 好食2. 炭燒肉眼扒: 肉眼扒也幾林身, 味道就ok啦, 比羊扒遜色左d3. 墨魚汁意大利飯: 好重的墨汁味! 飯好煙韌, 好入味, 一流!甜品1. 法式焦糖布甸: 甜左少少, 整體
見到openrice的食評幾好, 所以就同男友黎試一試
6點幾去到, 全店都無咩人, 我地響最入面既2人坐度坐低左
睇啱左個2人餐:

二人用 Set C
Soup 湯(Choose 2 任選兩款)
Dessert 甜品(Choose 2 選兩款不同)
Coffee or Tea 咖啡或茶 x2

1. 香草蜜汁羊扒: 羊扒好林, 一點都唔膻, 好食

甜品
1. 法式焦糖布甸: 甜左少少, 整體都算好味
2. 意大利芝士餅: 中規中矩, 無甚特別

咖啡: 算幾香濃, 不錯
  • 墨魚汁意大利飯
  • 香草蜜汁羊扒
BABY BLUE唔該你地唔好再咁做生意!昨日又中招…俾多次機會你地…點知"臭藍貝"又出現!睇返D食評,接二連三都出現"臭藍貝"!請你地試一試有無問題,先放出黎賣俾顧客!食完係會肚痛架!你地都唔想搞到D顧客驚左你地架!係咪要每個客都咁做…係每次黎之前都要打電話黎,問一問經理「今日D藍貝有無臭呀?」唔好做一間不負責任既食肆!仲有呀,發現有臭就唔好繼續俾D客落單!咁樣係欺騙我地依D一心想黎幫親既客人!期望會有改善!!
BABY BLUE
唔該你地唔好再咁做生意!
昨日又中招…俾多次機會你地…
點知"臭藍貝"又出現!

睇返D食評,接二連三都出現"臭藍貝"!
請你地試一試有無問題,先放出黎賣俾顧客!
食完係會肚痛架!你地都唔想搞到D顧客驚左你地架!

唔好做一間不負責任既食肆!

仲有呀,發現有臭就唔好繼續俾D客落單!
咁樣係欺騙我地依D一心想黎幫親既客人!

期望會有改善!!
2008-05-11 13 瀏覽
想試呢間野好耐因為好似人人都話正...星期六2:30黎到個埸只係6成滿但都冇人帶位D侍應全部都十分十分極之差態度超惡劣粗聲粗氣趕住去死令我們好不滿!見仲有LUNCH食便選了2個SET大蝦野菌意大利飯+自選藍貝芝麻餐包夠暖而且外脆內軟淨吃不塗侍應"PAT"在桌上的(超mean囉.........)自家制蒜蓉香草牛油也很好吃餐湯是南瓜湯南瓜味濃唔會被忌廉搶晒風頭亦不會太creamy,不錯至於"healthy salad"是吞拿魚沙律(一定都唔healthy啦咁多mayo哈哈)出奇地好好味!加左洋蔥碎落d吞拿度令口感好豐富味道亦匹配前菜是有水準的大蝦野菌意大利飯份量2人share剛剛好味道可以唔算好突出唔會令我食完好想再返去食意大利飯軟硬ok但只屬不過不失之作不過3隻"大"蝦就好新鮮不幸的事情發生了.............芝士藍貝配法包心想這裡好像主力sell藍貝總不會太賴吧!點知....第一啖食落口的藍貝是腐壞了的味道!!!再試下第二隻啦又冇問題好鮮甜........於是叫那個兇惡的侍應來問問最後把整碟取消了 (連法包都收埋,真係........好大方!!!好彩食左2件jei xd)我們

想試呢間野好耐
因為好似人人都話正...

星期六2:30黎到

見仲有LUNCH食便選了2個SET
大蝦野菌意大利飯+自選藍貝

芝麻餐包夠暖而且外脆內軟
餐湯是南瓜湯
南瓜味濃唔會被忌廉搶晒風頭亦不會太creamy,不錯
出奇地好好味!
加左洋蔥碎落d吞拿度令口感好豐富味道亦匹配
前菜是有水準的

大蝦野菌意大利飯份量2人share剛剛好
味道可以唔算好突出唔會令我食完好想再返去食
意大利飯軟硬ok但只屬不過不失之作
不過3隻"大"蝦就好新鮮

不幸的事情發生了.............
芝士藍貝配法包
心想這裡好像主力sell藍貝總不會太賴吧!
點知....第一啖食落口的藍貝是腐壞了的味道!!!
再試下第二隻啦
又冇問題好鮮甜........
於是叫那個兇惡的侍應來問問
我們亦快手快腳食埋d意大利飯
餐飲同甜品都唔要皆因此地實不而久留..............

埋單$64
仲比左張印花卡我地
不過冇要到因為知道一定一定唔會再黎
太大陰影了..........................
開胃前菜
恐怖死藍貝
不錯的意大行飯
開胃前菜
不錯的意大行飯
2008-05-10 1 瀏覽
以前去過Baby Blue, 覺得d野食ok, 尋晚同朋友食飯就自把自為book檯, 仲向佢地強力推薦, 點知....我地叫左兩個二人餐, 可以揀晒6款唔同煮法既藍貝. 但係d藍貝好腥好臭, 有二隻我直頭要夾硬吞! 我問d friend, 佢地每一個都話d藍貝唔新鮮, 非常失望!! 我地有6個人, 冇理由一齊味覺失靈架??龍蝦湯勁咸, 主菜就不過不失, 墨魚汁飯算係最好食, 牛扒我就完全切唔到!最後軟心朱古力布甸竟然係冇朱古力軟心, 變左muffin! 我真係勁失望, 睇黎又一間餐廳會係我既"心水名單"消失.....

最後軟心朱古力布甸竟然係冇朱古力軟心, 變左muffin!

2008-05-03 1 瀏覽
之前同朋友黎慶祝.book左window seat.果然無令我失望.雖然無乜境.但佩合個度既裝修同燈光都幾靚嫁.但唔係好浪漫個種...1大班朋友黎就perfect!食物方面都幾多元化甜品好味!主菜個個魚都好味!
之前同朋友黎慶祝.book左window seat.
但唔係好浪漫個種...
1大班朋友黎就perfect!
食物方面都幾多元化
甜品好味!
主菜個個魚都好味!
2008-05-02 4 瀏覽
午餐有湯, 主菜係大蝦什菌意大利飯, 有甜品及咖啡, 只係$48, 好抵! 而且食物不錯, 蝦好新鮮, 咖啡亦夠香; 令一份午餐係煎豬排, 都十分不錯, 有肉汁, $48一份餐實在有點意外! 地方又寬敞潔淨, 服務員也不錯, 值得再來
2008-04-26 14 瀏覽
星期二baby blue豪一豪佢頭盤*3焗田螺:3隻即焗, 連底下薯蓉都焗得香脆芝士牛油藍貝+白酒藍貝:點都要試下個招牌菜, dinner set一碗有五/六隻, waitress 提我地是日藍貝來自美國, 味道會唔同,白酒藍貝食落海水味重,食唔慣可以試芝士牛油汁,但兩款唔同整法既藍貝都好新鮮餐湯*2龍蝦湯: waitress再一次提我地呢個湯會好濃,結果真係好濃,偏苦雜菌忌廉湯:不欺場,頗杰身,磨碎的雜菌材料足主菜*3鵝肝: 知道雖然$200/位唔會有咁靚既鵝肝食,但呢件d肋多左d囉,本人覺得唔太好肉眼扒:冇問我地要幾成熟,但塊扒都算幾厚身,味道不過不失鱸魚扒:好滑,夠味道,下面薯蓉墊底,主菜中最好食墨魚汁飯:好普通,但很易膩,所以份量算不少甜品*2ramisu: so-so心太軟:皮脆,好多朱古力流出黎餐飲*2咖啡+熱檸茶:沒特別,茶餐廳水準餐廳好多卡位,情調幾好,食到十點鐘左右會熄燈,但我覺得散叫份量都幾大,可以重點試藍貝,下次會九點半後黎同埋試下散叫,因為平日有半價~唔係唔好食,但除左藍貝有驚喜外,總括黎講覺得有d名過其實
星期二baby blue豪一豪佢

頭盤*3

焗田螺:3隻即焗, 連底下薯蓉都焗得香脆

餐湯*2

雜菌忌廉湯:不欺場,頗杰身,磨碎的雜菌材料足

主菜*3

肉眼扒:冇問我地要幾成熟,但塊扒都算幾厚身,味道不過不失

鱸魚扒:好滑,夠味道,下面薯蓉墊底,主菜中最好食

墨魚汁飯:好普通,但很易膩,所以份量算不少

甜品*2

ramisu: so-so

心太軟:皮脆,好多朱古力流出黎

餐飲*2

咖啡+熱檸茶:沒特別,茶餐廳水準

唔係唔好食,但除左藍貝有驚喜外,總括黎講覺得有d名過其實
2008-04-09 19 瀏覽
今天與老婆到Baby Blue, 見識了荷蘭菜。與其說是荷蘭菜, 不如說是歐洲菜: 有意大利的墨汁意粉、法國的藍貝、燒牛仔肉... 兩口子要了一個二人套餐, 價錢可以, 每碟份量不多, 但一碟一碟的舖滿整張飯桌叫人不其然的有份很温飽富足的感覺。老婆亦很滿意。
燒牛仔肉 -- 有高級餐廳水準!
墨汁意粉 --- 味道一流
2008-04-08 3 瀏覽
自從生日同男友黎呢度慶祝生日之後,耐唔耐就會好掛住baby blue o既食物~如果略嫌晚餐不平宜,lunch也是個不錯的選擇。星期日又同男友到銅鑼灣逛+搵食,腳步不其然就會逛上去。點了一個紅酒燴牛尾伴薯條及雜菌大蝦意大利飯,餐湯則是南瓜忌廉湯。牛尾炆得好"林"及入味,薯條一向係我o既摯愛,而呢度o既薯條亦冇令我失望,炸得外面香脆,內裏鬆軟。至於意大利飯,略覺比之前呢度食o既意大利飯水準稍為下降左少少,抑或係我地黎呢度食得次數太多o既緣故呢?甜品則係一件芝士味不太濃o既芝士蛋糕,相比起晚餐o既甜品當然有所不及啦~
雜菌大蝦意大利飯
紅酒牛尾
芝士蛋糕
2008-03-22 22 瀏覽
We had lunch here.Lunch set was quite cheap, from $38-$45, with soup, main course, dessert and tea.However the steak was a bit over grilled with some bitter taste. And the portion of spaghetti was quite small. Boys should feel hungry and need to eat tea again soon~~~ For safe, next time should order chicken or other simple lunch.
We had lunch here.

2008-03-17 13 瀏覽
I like the mussels pot the most. I appreciate that they keep the quality.Bad:The desk is too small and the dishes are placed crowdly.Good:The waitress is prompt in collecting dishes (except sometimes it's quite annoying)

Bad:

Good:
2008-03-15 3 瀏覽
朋友建議往位於銅鑼灣的Baby Blue吃晚餐, 因之前沒有光顧過,所以便到此看看此餐廳的食評,當看到有不少負面的食評後,真的想改變主意,但因是朋友極力推介該餐廳的藍貝,那便只管一試。當天雖然是假期,但客人卻不太多,因此環境很清靜。我們三人點了兩個four-course套餐及餐廳的招牌菜藍貝- 我們選了清酒藍貝,朋友說那是最能品嚐到藍貝的原汁原味。結果當然沒有令我們失望! 一大鍋的藍貝,伴以著條品嚐,頗有創意,而藍貝的味道確實很鮮甜; 龍蝦湯味道濃郁,美味可口! 其他的菜色都不錯,當中我亦很欣賞蟹肉凍,雖然屬涼菜,但仍可品嚐到蟹肉的鮮味,非常清新可口。是次晚餐我們三人對餐廳的食物都很滿意,餐後我告訴朋友之前我的疑慮,他們也覺得很詫異。不論怎樣,我們都會再次光顧的。

Blue Mussels, yummy!
蟹肉凍, delicious
another mouth-watering dish!