2016-05-06 186 瀏覽
今天來到這個帶有田園味的餐廳與朋友聚會,點了不少食物,以下是食而覺得挺好食的:一、 黑松露野菌忌廉闊條面這面黑松露份量多,咬上去散發淺淺淡淡的香味,感覺清新。面條挺軟韌,配合不會顯得膩的忌廉,好食而值得一試。二、 凍果茶另外我還點了凍果茶,外表看上去沒有很大的特色,但味道不錯,微甜而酸酸的,挺好喝。
一、 黑松露野菌忌廉闊條面

二、 凍果茶

• 黑松露野菌忌廉闊條面
2016-05-03 218 瀏覽
見好多人介紹終於有機會試了我朋友原來想飲藍莓果蜜原本季節性吾系成日有就叫左同我一樣我朋友一試愛上系甘話好好飲淡淡既玫瑰味配柚子蜜好夾好飲野菌露筍橄欖醬扁意大利麵橄欖醬加野菌燈籠椒炒好香食完一淡停吾到口食得乾乾淨淨個名勁長香煎脆烤美式雞扒配黑椒汁及香草燒薯茄子最底層有薯角茄子蕃茄雞扒嫩滑多汁煎得岩岩好蜂巢窩夫令我有驚喜外表睇落去好普通食落去好鬆脆梳乎蛋多士幾得意食完就明點解叫蛋多士
見好多人介紹

• 野菌露筍橄欖醬扁意大利麵
  • 香煎脆烤美式雞扒配黑椒汁及香草燒薯茄子
  • 玫瑰花柚子果蜜
2016-05-02 622 瀏覽
今日同朋友去快活谷,朋友在快活谷羸左錢,佢話請我食飯,經過小甜谷,店舖外面以白色為主,非常優雅,感覺似浪漫小屋,於是我提議在這裡食,我地等候了數分鐘後可以進入,內裡已坐滿食客,我地坐下後,便開始點菜。香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士 $88侍應送上香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士,賣相不錯,蜆都幾大隻,材料有三色椒,洋蔥,鮮茹和其他菇類,多士其實有6片,只是忘記了影相,好彩最後有2片補影返。多士好脆,攤耐左都唔,烘烤時間適宜,不會過燶,蒜蓉味香濃。韓式醬燒咖哩蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條-半份 $68第二度小食亦送上,韓式醬燒咖哩蜜糖BB豬肋骨配手製薯條。望落去真係好BB迷你細件,但原來切開都可以切到6件。雖然BB版,但都有肉食,肉厚嫰滑,表面灑上咖哩粉再掃上蜜糖,令豬肋骨有微辣和甜蜜蜜的味道,肉汁鮮甜。原來豬肋骨係用慢煮方法烹調,所以切開見到有少少紅,但放心,豬肋骨已熟透。手製薯條用上新鮮薯仔切條先炸,有薯仔味不會炸得過火,香脆可口,感覺與某大連鎖店的薯條不一樣。帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵 $128最後侍應亦送上帶孑鮮蝦墨魚汁意大利麵,黑漆漆的麵條真令人提不起食慾,上面放上鮮蝦帶子仲有小小車厘茄
香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士 $88

韓式醬燒咖哩蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條-半份 $68
韓式醬燒咖哩蜜糖BB豬肋骨配手製薯條-半份

帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵 $128
帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵
最後侍應亦送上帶孑鮮蝦墨魚汁意大利麵,黑漆漆的麵條真令人提不起食慾,上面放上鮮蝦帶子仲有小小車厘茄。先食意大利麵,麵條好爽唔會好,仲好爽,夾雜墨魚汁,好香墨汁味好鮮味,鮮蝦啖啖肉,但欠缺鮮味,帶子肉厚,好有乾瑤柱的鮮甜味,仲有好香的牛油味和蒜香味,但偏油少少,另外我覺得咸左少少,但都可以接受的。

食完主菜已經覺得飽,但好似欠缺什麼似的,那當然梗係甜品啦,+$45可以點餐牌上的三款甜品各一連咖啡/錫蘭茶/自家製冰果茶或者是一款甜品連飲品,我地叫左兩份。
第一份是點三款甜品連飲品,甜品揀選了以下三款 :
宇治抹茶軟雪糕,法式梳乎蛋多士,咖啡奶凍慕絲,冰凍鮮果錫蘭茶
- 宇治抹茶軟雪糕 - 軟雪糕很滑,抹茶味重偏苦和甜。

- 法式梳乎蛋多士 - 似大大舊的舊多士,有少少甜,軟綿綿和好香蛋味,這個比較欣賞。

- 咖啡奶凍慕絲 - 有香濃的咖啡味,太多忌廉,偏甜。

- 冰凍鮮果錫蘭茶 - 內裡有蜜桃奇異果果肉,蜜桃汁,士多啤梨汁,菠蘿汁配上錫蘭紅茶。好香茶味,因果汁每樣只是加少少,不會太甜,一杯比較清新的飲品。

第二份點了抹茶心太軟
抹茶心太軟
平時最喜歡食朱古力心太軟的我,今天想換換口味,於是點了抹茶心太軟,等了一會,終於上檯,侍應送上來的時候已聞到好香抹茶味,左邊綠色是抹茶心太軟,中間係紅荳蓉,右邊有個甜品杯係雲呢拿雪糕。趁還熱切開抹茶心太軟,抹茶醬沿切開位置流出,有種洶湧澎湃感覺,似火山口流出熔岩甘款,隔離檯食客亦不其然望過來。抹茶醬有啲苦澀味,就算連外層蛋糕一起吃,亦不能除掉苦澀,不過有好香好濃抹茶味。之但係,我將紅荳蓉連抹茶醬一起食,味道又有些改變,紅荳既甜沖淡左抹茶既苦澀味,甜味剛剛好,實在太神奇。原來抹茶和紅荳真的好匹配,互補大家的長短,以前唔明白點解,現在明白晒,哈哈!
鮮窄神奇菠蘿汁 $65
鮮窄神奇菠蘿汁
見到好多人都叫"鮮窄神奇菠蘿汁", 於是我地都叫左一客,飲品黎到有驚喜,成個大菠蘿插左支飲管,飲管上掛上小甜谷的牌,淨係外型都冇得輸。用上新鮮菠蘿絲蓉,甜中帶酸,酸中帶甜,果然神奇,飲到最底有一粒粒菠蘿肉食。
我地差不多食到10:30pm, 見門外還有很多人正在排隊食甜品,於是我地都埋單走,多謝馬會請食飯。😂😂😂
2016-04-20
10 分鐘 (堂食)
韓式醬燒咖哩蜜糖BB豬肋骨配手製薯條-半份
帶子鮮蝦墨魚汁意大利麵
鮮窄神奇菠蘿汁
  • 鮮蝦帶子墨魚汁意大利麵
  • 韓式醬燒咖哩蜜糖BB豬肋骨配手製薯條
  • 鮮榨神奇菠蘿汁
  • 冰凍鮮果錫蘭茶
  • 梳乎蛋多士
銅鑼灣美食多羅羅眾人皆知,而講到甜品就不得不提小甜谷! 小甜谷鋪面雖然不算大,但人手相當充足,貼心照顧到每位食客的需要!😆😆😆起初我看到小甜谷這個名字,真的以為只是甜品店🍰,但原來這裡的主食也是非常出名!每一款均有小甜谷的獨有特色!🍹冰凍鮮果錫蘭茶(冰果茶)🍹驟眼看就像一杯平凡的凍檸茶,當你嚐過第一口的滋味,那種香噴噴的水蜜桃味,香濃的夾雜其他相配的鮮果,百般滋味在心頭😍😍😍小Tips:現凡Like小甜谷Facebook page, Post一張相關於食物或者你和朋友一起享用美食的時刻,再Tag 5位朋友及share,就可以有95折優惠啦😆😆😆唔好話我唔提你啦😌😌😌😌😌✌🏻️✌🏻✌🏻👍🏻韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條👍🏻Like爆指數: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(10分滿分)曾經在另一間餐廳品嚐過豬仔肋骨這道菜,雖說味道不錯,但吃完之後況如沒有吃過東西一樣😂😂😂完全帶不出滿腹飽肚那種幸福感,之後發誓永都不會再吃豬仔肋骨😂😂😂但今次給予它多一個機會😏( 好像恩賜一樣😂😂😂麻煩晒)見到幾乎10枱人客有7枱都有order這個菜式,就知道它應該信得過🤔🤔🤔🤔果然!!!跟預期不一樣
🍹冰凍鮮果錫蘭茶(冰果茶)🍹

冰凍鮮果錫蘭茶(冰果茶)
小Tips:

唔好話我唔提你啦😌😌😌😌😌✌🏻️✌🏻✌🏻
👍🏻韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條👍🏻

果然!!!跟預期不一樣!😳😳😳😳

即使是BB豬仔肋骨,但基本上肉跟骨比例是1:1的😱真的可說是啖啖肉😋😋😋 另外,不可不提的是,小甜的豬肋骨是經過慢煮方式去烹調!先介紹一下,慢煮平常聽得多,但實質過程你們知道嗎?

慢煮(Sous Vide),主要是將食材放入真空袋裡面,將其浸入水中再以低溫烹煮,不但可以保持食材鮮味,而且質感非常嫩滑。

過程中豬肋骨會漸漸吸收原有醬料的味道,因為是用慢煮方式烹調,肉質比以往品嚐過的更加鮮嫩軟腍,加上醃製的醬料味道很特別,吃後回味不已,是小甜谷必吃的不二之選!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🍍鮮榨神奇菠蘿汁🍍

究竟這個菠蘿有幾神奇?小甜谷這個菠蘿汁是原隻菠蘿鮮榨的,喝的時候會咀嚼到啖啖菠蘿肉,因為菠蘿是天然及當造的,而且水份充足,口感綿綿的,清甜不確喉😍😍😍😍

連平時討厭菠蘿的我都悄悄地愛上它😂
😋香草松子大啡菇番茄忌廉汁扁意粉😋

Like 爆指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(10分滿分)

近年我都愛上比較清淡的口味,非必要的話也盡量選擇素食😌😌😌但因為我不是全素食者,而且身邊家人朋友都是食肉獸😒所以偶爾都要吃一兩口肉😞😞😞

小甜谷推出的Pasta & Rice也非常顧及所有食客群的需要,即使是素食者,也可選擇我這款香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意粉,或另一方黑松露野菌忌廉寬條麵😋😋😋 味道也是一流的!

我對意粉或者任何麵食的要求相當講究,麵的軟硬程度、質感、口感、味道調節、食材配搭等等也是評分標準之一!而小甜谷的意粉不但遠超出基本水平,不但能以這個中低價位的價錢享用到高水準西餐廳的食物,而且無論是味道、口感也令人為之驚嘆,簡直可以用「發現新大陸」黎形容😳😳😳😳
香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利粉
這個香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意粉特別之處在於它的醬汁因為用了忌廉汁去調製,顯得口感格外濃稠香滑,配合蕃茄酸甜適中的味道寧捨開胃!😋😋

另外,食材方面選用了原隻新鮮大啡菇,大啡菇味道香濃,肉厚多汁而且香氣四溢😍😍😍😍用來配搭這個意粉簡直是天作之合!📢📢📢📢
香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利粉
最後當然少不了飯後甜品,為整頓完美的晚餐畫上句號。

小甜谷也推出套餐優惠,只要惠顧一客主食,並可以以$45享用套餐,套餐包括了:

- 一杯飲品

- 三款自選甜品各一件/ 一款自選甜品

我們則選擇了以下三款:

- 宇治抹茶軟雪糕;

- 楊枝甘露奶凍慕絲;及

- 荔枝奶凍慕絲

身為綠茶控的我,機乎對所有綠茶系列甜甜可說是零抗體😫😫而這款宇治抹茶軟雪糕絕對是誠意之作!味道帶甘,但口感幼滑香醇,是少有做雪糕做得出色的,即使到現在也回味無窮!一定會再光顧!

Like爆指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(10分滿分)😍😍😍
宇治抹茶軟雪糕(套餐價,共3個甜品)
楊枝甘露奶凍慕絲

楊枝甘露就吃得多,但配合奶凍就第一次品嚐🤔🤔因為是奶凍的關係,不單止帶出了淡淡的奶香,而且中和了楊枝甘露本身那種酸酸的味道,令兩者合而為一!

Like爆指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(10分滿分)
楊枝甘露奶凍慕絲(套餐價,共3個甜品)

荔枝奶凍慕絲

最後便是這款荔枝奶凍慕絲!用荔枝做甜品可說是少之有少,而小甜谷竟能將荔枝配合奶凍這種創新配搭融合在一起,真的十分驚喜!

我好喜歡吃荔枝,爽爽甜甜又juicy的口感,真的令人一試停不了口!而這款甜品麵有原粒荔枝肉,讓人回憶起荔枝的唯美😍😍😍😍😍

Like爆指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(10分滿分)
荔枝奶凍慕絲(套餐價,共3個甜品)
2016-04-21
冰凍鮮果錫蘭茶(冰果茶)
香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利粉
宇治抹茶軟雪糕(套餐價,共3個甜品)
楊枝甘露奶凍慕絲(套餐價,共3個甜品)
荔枝奶凍慕絲(套餐價,共3個甜品)
  • 冰凍鮮果錫蘭茶
  • 宇治抹茶精選
2016-04-28 857 瀏覽
自認吃貨的都會知道,小甜谷是由藝人谷祖琳所開設,多年以前只有以甜品為賣點的糖水店,分店也曾在西環開過,筆者住在附近也光顧過數次,當時覺得甜品局限在燉式方面的甜品,沒有太多新意,吃過兩、三次後就再沒有幫襯了。自從得知小甜谷打破格局,在銅鑼灣開了西餐廳,不再以局限於甜品款式,正式引入小食、頭盤、主菜、餐飲等菜式,令餐牌更多元化,有股充滿新意的吸引力。沒有預約的關係,小妹提早在晚上七點攞位,結果人數太多,差不多也要等一個鐘頭才可以入座。不過,期間見到有員工走出來向門外等候的客人派上暖水,未食都已經感覺到員工對客人的一點關心。餐牌的選擇性不多,但款式算是叫做大包圍,當中有七款小食、兩款餐湯、主菜有漢堡、全日早餐、豬肋骨、熱狗、七款麵類和四款飯類。韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔骨配手製薯條(半份$68,全份$128)點了二人份量的半份豬仔骨,份量也不能看輕,一共六件肋骨,每人分到三件也夠和味。不過豬仔骨的味道有點複雜,既有韓國風味燒汁,又有咖喱味,再加入蜜糖醬,令甜辣、咸香共冶一爐,味道很夠創意,但不是人人也接受得到,但興幸豬仔骨醃得很入味,肉質鬆化而不散,骨頭也教人嚼得起勁。至於配料的薯條,雖說是手

韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔骨配手製薯條
至於配料的薯條,雖說是手製,但入口一點薯味也沒有,質地炸得脆口但完全沒有薯蓉的內在,虛有其表,感覺像吃著芋絲炸皮很空虛。
香草白酒忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士($88)
這碟忌廉汁煮蜆是筆者的真心推薦。賣相先以份量取勝。用$88大洋的價錢,換到一盤大概要貼近市面海鮮價的價錢才能買到的蜆,一盤之中有約18-20隻蜆肉連殼,絕對不存在「只有殼而沒有蜆肉」的情況。
香草白酒忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士($88)
另外附上的蒜蓉多士,一小籃的多士一共六件。以一般泰國菜館來計,平均一客的蒜蓉多士便要加多$30-$35大洋,現在不用加錢就能享有蒜蓉多士,確實抵食。
香草白酒忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士($88)
接著從配料調味方面亦能看到餐廳的用心。加入蘑菇、洋蔥、三色椒、白酒、黑椒、忌廉去調制的蜆肉,白酒與忌廉汁的揉合,令蜆肉的鮮香瞬間爆破,蜆汁鮮美,肉質細滑。多士每面平均地塗滿蒜蓉牛油,多士明顯經過熱烘,表面帶點金黃微焦,熱力令蒜蓉香氣進一步提升,雖然邊位有點韌性未夠很脆,但醮點白酒忌廉汁時,多士軟化後吸引汁液的精華後,口感仍然軟熟美味。但若然要雞蛋挑骨頭的話,只能希望忌廉汁的濃稠度可以再杰身一些。
香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵($88)
香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意大利麵($88)
人總需要一點的澱粉質填飽肚子,筆者自問是食肉獸,除非是黑松露意粉之類,否則對其他全素的菜式興趣麻麻。不過這道蕃茄忌廉汁扁意大利麵卻帶來不少驚喜。
濕濕腍腍遍佈橙肉色的意大利麵,麵條分明,柔軟煙韌,與蕃茄忌廉汁混在一起,汁掛程度提高不少,既有蕃茄的清香微酸,但亦有忌廉汁平均當中的甜酸度,又能令麵條濃郁滑溜。

至於配料亦十分豐富,有賣相似茄子的大啡菇、松子、車厘茄。熱端端嗅起來帶來陣陣清新的香草氣息,喚發心神。切片的大啡菇,一片又一片蓋在意粉之上,原本以為切片的大啡菇口感會不及原塊的大菇多麼有咬口,但入口卻能保存彈牙的口感,加上味道酸醒的車厘茄,更突出菇香洋溢。充滿杏仁味道的松子,有種畫龍點睛的效果,令口感增添不少脆脆帶杏香的滋味。

跟餐加+$45,便可享有即磨咖啡/錫蘭紅茶/自家制冰果茶。另外還可以自選甜品一客或指定甜品三款。
自家製冰果茶
自家制冰果茶
小妹點的冰果茶,無論茶味和色澤都夠濃厚,不過只有一小粒士多啤梨就算是水果茶的話,就有點兒牽強。
即磨咖啡
熱即磨咖啡
至於熱咖啡卻表現不錯,用玻璃膠杯裝上純黑的即磨咖啡,附上的鮮奶會熱得燙手,但起碼混入咖啡之中也不會影響溫差。即磨咖啡帶有些微酸性,但加入鮮奶後,酸性明顯降低,調較自己喜愛的糖份之後,濃度溫醇,入口微熱順滑,提神一流。
宇治焙茶芭菲
銅鑼灣有不少專門售賣抹茶或焙茶產品的雪糕甜品店,而且名聲大噪,不知這店的質素又能否躋身於抹茶甜品店之列?

一如既往,芭菲以高身杯子載著焙茶雪糕,表面放有兩粒抹茶厥餅、紅豆蓉、丸子、海綿蛋糕、中層放有可可脆米、忌廉和最底層的果凍,份量滿滿的,賣相又似模似樣。
宇治焙茶芭菲
芭菲的重點是焙茶雪糕,茶味算是濃郁,不過味道偏甜,冰涼而不會太快溶化。黃豆厥餅和抹茶厥餅四四方方,煙韌非常。紅豆蓉香甜軟糯,只是丸子偏腍不夠彈牙。附上的長羹方便把杯底的材料撈起,不過忌廉與果凍的混合,變得有點水水。而且杯身太幼,撈起不容易,只能「如果你願意一層一層的剝開我的心」的一匙一匙地品嚐。
抹茶心太軟
有了焙茶雪糕,那麼心太軟便揀了抹茶味道了。要耐心一點的時間等候,心太軟終於登場了。體積圓滾高挺,帶著微微的煙霧飄散,一叉而躍下,抹茶流心像岩漿湧泉沿著裂縫湧出,流心程度令人滿意。
抹茶心太軟
外層蛋糕質地薄身,略帶微脆甘香,沾點抹茶的流心,和暖而甘濃,甜度隨著澀味散去而提升,茶甘幽香令人心曠神怡。配料伴上雲呢拿雪糕和紅豆蓉,想要濃甜一點的紅豆蓉又得,要清淡一點的雲呢拿雪糕都得,得左!

2016-04-16
2016-04-28 341 瀏覽
這次決定帶女朋友到小甜谷,因經理仔放工常常經過,好像是個很不錯的小餐廳,而且也很具人氣!我倆八時來到,已經人山人海了,幸好剛剛有一張空桌,不用久等。餐廳用的是小圓桌,裝飾以白色為主調,是那種典型咖啡室的感覺。看看餐牌,主菜只需加45元就可以有飲品和甜品附上!好像比較化算呢。我們各要了一個餐,還多點了一個小食。先來的是小食,香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士。這個其實可以說是主菜的一種呢,分量很大的說!滿滿的蜆吸了汁的味道,牛油忌廉十分香濃,又帶有點酒的香味。蜆也算大隻,肉身很厚,是意料之外呢!配上的蒜香多士十分香脆,蒜容搽得滿滿的!若是沾上忌廉汁,味道會變得更有層次呢。女朋友點的是帶子鮮蝦墨魚汁意粉。墨汁均勻的沾了在意粉上,一上枱就傳來淡淡的香草味。配上兩隻大帶子和數隻蝦,我試了一口帶子,十分彈牙,味道亦鮮甜。意粉軟硬度亦適中,女友讚很好吃。我叫的是小甜谷漢堡配手製薯條,配料包括美國漢堡牛肉、鮮蕃茄、酸瓜、生菜、車打芝士、香草紫蘇蛋黃醬。材料十分豐富,分量亦非常足夠!漢堡包身十分鬆軟,漢堡牛肉味濃有肉汁,十分厚身。配上蕃茄酸瓜等味道十分清新,口感豐富有層次。跟餐的飲品分別是即磨咖啡和自家製冰
先來的是小食,香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士。

女朋友點的是帶子鮮蝦墨魚汁意粉。

我叫的是小甜谷漢堡配手製薯條,配料包括
跟餐的飲品分別是即磨咖啡和自家製冰果茶。咖啡普普通通,不太特別。而冰果茶女朋友則很喜歡,不太甜又有果肉。

甜品可以在表中任選三款,可以一次過嘗不同的味道呢!
女朋友選了法式梳乎蛋多士,宇治綠茶軟雪糕,咖啡奶凍慕絲。軟雪糕綠茶味很濃,帶有回甘。梳乎蛋多士內裹嫩滑,很不錯!
我的是蜂蜜梳乎窩夫,宇治抹茶紅豆卷,荔枝奶凍慕絲。窩夫外脆內軟,荔枝奶凍奶味濃郁很好吃!

吃得我倆都很飽,主菜和甜品都十分出色!

• 珍寶帶子墨魚汁意大利粉
今天與兩位朋友來到這間食物及環境頗有特色的小甜谷聚聚,發現這裏太適合我們這班女孩,環境雅致,食物製作也用心,以下是我們食過而覺得值得推薦給大家的!第一款:香草濃忌廉汁煮蜆配蒜香多士此款顧名思義就可看到有何配料在裏面,蜆在香草忌廉汁的配搭下顯得更鮮味而不會有腥味,煮得入味之餘蜆不會因過熟而縮得太小型。雖然有加入濃酒,但不會飲酒的我也不會感覺到任何酒精的味道,還覺汁挺濃郁而香口,所以忍不住的我還用多士點此汁,使多士食上去有不同的味道,而且變得軟軟的,很好食。第二款: 韓式醬燒咖喱蜜糖bb豬你肋骨配手製薯條這款實在太好食了,在肋骨上的醬嚐上去甜甜的,而且感覺到一層薄薄脆脆的表層之餘,不會讓人覺得膩,令人知道廚師製作得很用心。而且肉質也不會煮得很粗糙,多肉汁而配合了醬後,更想食多盤。第三款:宇治抹茶芭菲食完當然要到甜品時間,這款甜品很值得推薦,因使人感到很滿足,即使兩人共享也沒有問題。 上層抹茶味的雪糕茶味很濃郁,但又不會顯得苦澀。而下層有脆脆的朱古力球、忌廉及果凍等材料,口感非常豐富。

第一款:香草濃忌廉汁煮蜆配蒜香多士

• 香草濃忌廉汁煮蜆配蒜香多士
  • 宇治焙茶芭菲
  • 冰果茶
2016-04-27 348 瀏覽
銅鑼灣樣樣都講brand咩都係大品牌租貴衫貴鞋貴食野都特別貴=_=今日試左小甜谷終於搵返間清新得黎又好味好味得黎又唔貴既餐廳~~一入門口就覺得冇黎錯裝修簡約 寧靜 舒適嗌左魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條個名好長 haha 一開始以為得個名野食一上檯就知冇揀錯鋪得好靚,好有心思薯條一睇就知即炸,好新鮮食落外脆內軟,好有薯仔味,鹽分剛剛好,唔咸,唔油膩熱狗旁邊唔係用一般既茄汁調味,而係用我最鍾意既肉醬肉醬好多,令個包唔乾身(最怕乾爭爭既包…)成個set超級juicy!!!!!!!~~~真係好好味熱狗個包好脆 入面夠晒軟身唔似一般個d咁硬仲有 入面有兩條腸 份量一d都唔少架仲有,熱狗旁邊有沙律伴碟D菜都好新鮮好fresh價錢只係 $68咁抵 邊度搵~~嗌左幾款甜品有抹茶雪糕,抹茶卷,梳孚里最正係件抹茶卷 蛋糕中間d抹茶醬好滑同韓國osulloc有得揮~~~haha上面仲有幾粒紅豆好有口感唔好以為食3款甜品好貴只係 $58~~~~~~叫左杯$32既冰凍鮮果錫蘭茶令成餐飯食到尾都覺唔覺滯下次一定會再黎!!!
銅鑼灣樣樣都講brand
咩都係大品牌
租貴衫貴鞋貴食野都特別貴=_=

今日試左小甜谷
終於搵返間清新得黎又好味
好味得黎又唔貴既餐廳~~

一入門口就覺得冇黎錯
裝修簡約 寧靜 舒適

嗌左魔鬼珍寶肉醬熱狗配手製薯條
個名好長 haha
一開始以為得個名
野食一上檯就知冇揀錯
鋪得好靚,好有心思
薯條一睇就知即炸,好新鮮

食落外脆內軟,
好有薯仔味,
鹽分剛剛好,
唔咸,唔油膩

熱狗旁邊唔係用一般既茄汁調味,
而係用我最鍾意既肉醬
肉醬好多,令個包唔乾身
(最怕乾爭爭既包…)
成個set超級juicy!!!!!!!~~~

真係好好味
熱狗個包好脆
入面夠晒軟身
唔似一般個d咁硬
仲有 入面有兩條腸

份量一d都唔少架
仲有,熱狗旁邊有沙律伴碟
D菜都好新鮮好fresh
價錢只係 $68
咁抵 邊度搵~~

嗌左幾款甜品
有抹茶雪糕,抹茶卷,梳孚里
最正係件抹茶卷
蛋糕中間d抹茶醬好滑
同韓國osulloc有得揮~~~haha
上面仲有幾粒紅豆
好有口感
唔好以為食3款甜品好貴
只係 $58~~~~~~

叫左杯$32既冰凍鮮果錫蘭茶
令成餐飯食到尾都覺唔覺滯
下次一定會再黎!!!

2016-04-24 304 瀏覽
平時大排長龍 想食都冇機會今日天陰陰又落雨 冇咩人終於都可以黎試下喇叫左個65○溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵聽個名都覺得好吸引睇埋下面張相就知正啦上面黑色一粒粒既松露撈蛋好香好入味配上雜菌同煙肉,既有口感,又帶d咸香食落感覺唔肥膩,好開胃加埋一條條洋蔥絲係中間,唔會覺得濟最正既係隻溫泉蛋,令成個意粉好有texture~~呢個意粉真係落足料唔好睇少旁邊杯牛奶抹茶抹茶香同牛奶味道均勻,唔會太甜,茶味夠濃,一d都唔澀口,呢個combination簡直係啱啱好最後食返個甜品嗌左朱古力心太軟朱古力好濃,面頭配nut,好香脆旁邊仲有vanilla ice cream~~甜甜既心太軟梗係襯返個唔太漏既雪糕啦介紹返,意粉$88飲品 $35甜品 $58從食物賣相,味道,服務(店員勁有禮貌)就知係一間用心經營既餐廳
平時大排長龍 想食都冇機會
今日天陰陰又落雨 冇咩人
終於都可以黎試下喇

叫左個65○溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
聽個名都覺得好吸引

睇埋下面張相就知正啦
上面黑色一粒粒既松露撈蛋好香好入味
配上雜菌同煙肉,
既有口感,又帶d咸香
食落感覺唔肥膩,好開胃

加埋一條條洋蔥絲係中間,
唔會覺得濟

最正既係隻溫泉蛋,
令成個意粉好有texture~~
呢個意粉真係落足料
唔好睇少旁邊杯牛奶抹茶
抹茶香同牛奶味道均勻,
唔會太甜,茶味夠濃,
一d都唔澀口,
呢個combination簡直係啱啱好

最後食返個甜品
嗌左朱古力心太軟
朱古力好濃,面頭配nut,好香脆
旁邊仲有vanilla ice cream~~
甜甜既心太軟梗係襯返個唔太漏既雪糕啦

介紹返,
意粉$88
飲品 $35
甜品 $58
從食物賣相,味道,
服務(店員勁有禮貌)
就知係一間用心經營既餐廳
2016-04-23 365 瀏覽
因為星期五晚上不接受預訂,我和好友大約6:15PM就到了餐廳,不用等就有位了。兩個人點了香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士,梳乎芝士鮮蝦帶子焗意大利飯及跟晚餐+HKD45的飲品及三款甜品。香草濃酒忌廉汁煮蜆配蒜香多士 ﹣ 大大粒的蜆加上肉質鮮甜,配上忌廉汁好好味。可惜那個蒜香多士好像跟這道菜有點格格不入,多士本身非常硬及乾。待應說是用來跟忌廉汁一起吃,但是忌廉汁比較稀,如果忌廉汁可以濃到似湯的話,可能會好一些。二人份的梳乎芝士鮮蝦帶子焗意大利飯是甜品跟主食的混合體,意大利飯味道很濃,帶子及蝦好新鮮。那個梳乎蛋白入口即溶,配飯吃的感覺很特別,本身濃味的飯加上梳乎一起可以起中和作用。不過HKD188感覺上有點不值。最令我覺得驚喜的是甜品,我們點了窩夫,抹茶紅豆卷及楊枝金露奶涷MOUSSE。窩夫好脆,抹茶紅豆卷有茶味,楊枝金露奶涷MOUSSE很滑很甜。整體食物很不錯,甜品出色,值得再光顧!

梳乎芝士鮮蝦帶子焗意大利飯
整體食物很不錯,甜品出色,值得再光顧!
2016-04-22
梳乎芝士鮮蝦帶子焗意大利飯
2016-04-21 602 瀏覽
經過謝菲道被那大大個落地玻璃吸引着,望進內簡約的裝修設計今置身繁華中有一份relex感,原來是小甜谷,所以就二話不說的走進內了。店內晚飯時間,也是坐滿人的。第一次到來,都摸不著要食咩,好彩店員很好人有禮,推介了幾款菜式給我們。和風芝味單骨雞翼 $58擺碟十分精緻,至愛它單骨上碟,可以食雞翼食得很思文,很適合怕選骨的朋友!焗得很脆,配上和風醬也別有一番風味,除此之外還有焗到半溶的芝士碎,令整隻雞翼更香口,少少芝士味吊下引又不覺得漏。香草松子大啡菇蕃茄忌廉扁意大利麵 $88勁濃蕃茄味!!酸酸地好醒胃,而且意大利麵內的配菜還夠多樣有三色椒、磨菇、脆脆的松子令整個麵變得有口感,而大啡菇又真係好厚肉,咬落啖啖肉的感覺,淋淋地又入味。細心在於店家有部份菜式是為素食者而設,味道方面絕對不會遜色的!韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條 $68/半份兩個女仔食剛剛好,另外還可選擇$128/全份的。上枱時香噴噴呢!味道香濃復雜,一問之下,原來都有幾款不同的腌料,韓式醬夠野味,咖喱醬夠香,蜜糖又令整個外皮甜甜地焗得脆脆地;肉質很軟很嫩,可能是BB豬的關系,沒有油膩感,啱哂為食又怕肥的貪靚人食。手製薯條,造
店內晚飯時間,也是坐滿人的。

和風芝味單骨雞翼 $58
和風芝味單骨雞翼

香草松子大啡菇蕃茄忌廉扁意大利麵 $88
香草松子大啡茹蕃茄忌廉汁扁意大利麵

韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條 $68/半份
韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條
手製薯條,造工幼細,炸得沒有油膩感,吃落比較清新,點埋茄汁,與剛剛的香濃豬肋骨形成對比,很fresh !

隨餐跟的是店家招牌飲品

冰菓茶
冰果茶
錫蘭紅茶茶味香濃,加埋水果的甜度,女仔大愛,幾粒士多啤利和奇異果,又靚又有得食!

原個菠蘿汁 $65
原個菠蘿汁
嘩!!好巨型!飲落口棉棉的,啖啖都有菠蘿肉,甜甜酸酸的菠蘿溶冰涼醒神,也即時覺得自己好健康食左整個生果。

茉茶白玉新地 $45
抹茶白玉新地
wow!!食飽飽又點少得甜品,賣相就好靚啦!濃濃的茉茶味啱哂茉茶控的我呀!愛那甜甜地又有小小澀的茶味,齋係軟雪糕又好似悶左啲,所以配埋白玉和味凍,又靚!即時中和一下
和風芝味單骨雞翼
香草松子大啡茹蕃茄忌廉汁扁意大利麵
韓式醬燒咖喱蜜糖BB豬仔肋骨配手製薯條
原個菠蘿汁
抹茶白玉新地
  • 鮮榨神奇菠蘿汁
  • 冰果茶
2016-04-21 606 瀏覽
豬仔見我同親女車係小甜谷食得咁滋味 , 嚷著要我陪他吃多一次,心裡暗喜 嘅我,當然無任歡迎 !是日同豬仔係銅鑼灣通利琴行攞《魔幻之旅》 tickets後,行去就近嘅《小甜谷》。6點鬆啲入座,照舊點番個抵食dinner set, 另再加個dinner及人氣菠蘿汁 ~1.温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯($88) :  Menu上面印咗隻辣椒,以為好辣想走辣 ,細問侍應之下,先知無得走辣 ,味道似日式咖哩,唔會太辣的, 我地一於照去馬 呢!個焗飯香噴噴,珍珠飯粒粒軟糯入味 , 咖哩剛好唔算太辣 !温泉蛋滑溜溜,豬柳口感滑嫩,但有點似牛肉味,搞到我讓晒畀豬仔食 !2.美式香草芝士肉醬長通粉($78) : 食完個咁 嘅珍珠飯後,一食呢個長通粉,即時高下立見 ,明顯地失色了!味道跟外面嘅肉醬意粉差不多,長通粉有咬口,比較韌,再軟腍啲會更加好!3.鮮榨神奇菠蘿汁($65) : 成個菠蘿上,賣相一流 ,個個like !好多朋友睇相後,誤以為係菠蘿沙冰,其實非也!大家望到嘅係菠蘿蓉,一啲都唔酸唔過凍,入口極之鮮甜清涼 !4.宇治焙茶芭菲   & 冰凍鮮果錫蘭茶  ($
豬仔見我同親女車係小甜谷食得咁滋味
, 嚷著要我陪他吃多一次,心裡暗喜
嘅我,當然無任歡迎
!是日同豬仔係銅鑼灣通利琴行攞《魔幻之旅》
tickets後,行去就近嘅《小甜谷》。

~
1.温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯($88)
:  Menu上面印咗隻辣椒,以為好辣想走辣
,細問侍應之下,先知無得走辣
,味道似日式咖哩,唔會太辣的, 我地一於照去馬
呢!個焗飯香噴噴,珍珠飯粒粒軟糯入味
, 咖哩剛好唔算太辣
温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯
2.美式香草芝士肉醬長通粉($78)
: 食完個咁
嘅珍珠飯後,一食呢個長通粉,即時高下立見
美式香草芝士肉醬長通粉
3.鮮榨神奇菠蘿汁($65)
: 成個菠蘿上,賣相一流
,個個like
4.宇治焙茶芭菲
 & 冰凍鮮果錫蘭茶
($45): 加45蚊就有呢個組合,抵到爛
冰凍鮮果錫蘭茶
今次呢杯焙茶芭菲竟然一啲都唔苦澀,比上次杯綠茶芭菲
好多,啱晒我呢個小甜魔
!就連堂堂一個"唔好"綠茶嘅豬仔,都讚好呢
!軟雪糕幼滑,茶味濃而不澀!小糯米丸子較實,綠茶小蛋糕、jelly好味!食到下層有卜卜脆嘅朱古力脆米
、軟熟嘅紅豆
、滑而不漏嘅cream
及最底層嘅Q爆抹茶蒟蒻,口感豐富到不得了
!唯一美中不足係今次外觀唔靚仔
,唔知廚師係米太忙,層次唔夠分明囉

冰果茶,多水果粒粒,潤喉解渴

今餐大滿足
,仲有好多嘢未試啊
!續集有望……
2016-04-17
温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯
冰凍鮮果錫蘭茶
2016-04-20 278 瀏覽
星期日同friend在銅鑼灣行完街,便來到小甜谷食晚餐。雖然只有六點幾,但已有不少人。印象中的小甜谷是專食甜品的,但原來都有主餐牌的。我們點了個沙律,幾個主菜及甜品。首先來到的是煙三文魚凱撒沙律($78),沙律有好香的胡椒,,加上有脆片同脆脆的煙肉粒,十分醒胃。然後是濃酒忌廉汁煮配蒜蓉多士, 蜆的份量絕對不少($88),而且粒粒都有新鮮肥美的蜆肉,配上濃郁酒味的忌廉汁,可以再encore。食完蜆仲可以將蒜蓉多士沾上忌廉汁食,也是很好的配搭。至於BB豬肋骨($68),肉烤至軟硬適中,醬汁帶微辣同好清甜的蜜糖味,十分惹味,而且有伴份同全份選擇!接住是温泉蛋黑松露卡邦尼意粉($88),真的十分喜愛温泉蛋,綿綿的蛋黄混着黑松露同卡邦尼汁,攪拌後每條意粉都沾上醬汁,但又不膩。另外,我們也點了鮮搾波蘿汁($65),是用原個波蘿裝着啖啖果肉的波蘿汁,光是外形已赢晒!另外亦叫了法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕($62), 個多士外皮香口,內裡鬆軟, 兩個字, 好味。這次晚餐,由食物的份量到質素,都比我們想象的更好,可惜眼闊肚窄,下次可以約多幾個friend食多幾款!
星期日同friend在銅鑼灣行完街,便來到小甜谷食晚餐。

雖然只有六點幾,但已有不少人。
印象中的小甜谷是專食甜品的,但原來都有主餐牌的。
我們點了個沙律,幾個主菜及甜品

食完蜆仲可以將蒜蓉多士沾上忌廉汁食,也是很好的配搭。
2016-03-27
2016-04-19 336 瀏覽
收工後陪朋友到SOGO看化妝品,然後一起晚飯。朋友看見小甜谷後很興奮地嚷著要吃。小甜谷第一間甜品店在大坑,好評如潮,記得當時我們也特意去潮聖一番。現在小甜谷不只售賣甜品,還有主食。我們點了1個小食,2個主食,當然還要order這裡最出名的甜品。豬肋骨最先送到,平時BBQ sause 吃得多,咖哩sause 還是第1次見。咖哩味不太濃烈,伴入蜜糖肋骨變得甜甜的。配搭新鮮,味道也不錯。建議可加多些醬汁醃製,令肋骨更入味及更Juicy 。未上枱已傳來陣陣牛油香氣。大蜆粒粒漲卜卜,數量不少。肉質飽滿而且鮮味十足。忌廉汁白酒味香濃而且充滿鹹香,內裡配料很多,有紅、黃椒,洋蔥 及 牛肝菌等。多士沾忌廉汁同吃味道一流!意粉份量多,香草、牛肝菌及煙肉令意粉變得惹味。蛋黃汁黏口,令意粉口感更加豐富。跟餐點了冰果茶,味道天然有新鮮水果,十分健康。肚子已有9成飽,朋友跟餐點了宇治抹茶芭菲,裡面有綠茶雪糕、脆米、丸子、綠茶jelly及 餅乾等,一次過滿足你多種要求。除了選擇芭菲,你還可以1次過點3款指定甜品。我點了 芝麻糊 + 宇治抹茶紅豆卷 + 宇治抹茶軟雪糕軟雪糕幼滑奶味重,綠茶味帶甘甜,沒有澀味。 紅豆
現在小甜谷不只售賣甜品,還有主食。
跟餐點了冰果茶,味道天然有新鮮水果,十分健康。

軟雪糕幼滑奶味重,綠茶味帶甘甜,沒有澀味。 紅豆卷有淡淡的綠茶香,紅豆大粒夠creamy。
我最喜歡芝麻糊,有芝麻香得黎唔會太杰,磨得幼滑。難怪店員說這是他們的招牌甜品之一。

Menu 裡有個梳乎厘芝士焗飯很吸引,下次要試!
2016-04-14
  • 香草濃酒忌廉汁煮蜆 配蒜香多士
2016-04-19 394 瀏覽
成日都經過小甜谷,好想搵個機會入去食番餐,今日終於有機會,可以入去食晚飯。前菜:炸魷魚圏即叫即炸,上枱仲係熱辣辣,外脆內軟,外皮又熱又脆,裡面魷魚彈牙,非常香口。主菜:白酒煮蜆扁意粉有圖有真相,呢個扁意粉非常足料,而且每隻蜆都大大隻,白酒令都蜆肉更出味,令到整個意粉都好鮮味👍主菜:豬肋骨(半份)豬肋骨外層包左一層薄薄既蜜糖,焗到好香,肉質豐富,而且不太肥膩,每一啖都肉質豐富,配埋香濃蜜糖,味道很好薯條都係即炸,熱辣辣,外脆內熱。心太軟呢個心太軟絕對值得一試,朱古力味好濃,加上雲呢拿雪糕,更香更滑,而且又凍又熱,口感非常豐富,而且囗感非常特別。再加埋香蕉,又可以多個味,香蕉朱古力味心太軟,呢個心太軟,正小甜谷主菜同甜品都做得出色,下次會約多啲人一齊食,可以試埋其他菜式。

前菜:炸魷魚圏

主菜:白酒煮蜆扁意粉

主菜:豬肋骨(半份)

薯條都係即炸,熱辣辣,外脆內熱。
心太軟