2019-09-16 266 瀏覽
這日,因家中有事而放了一個半天假。回到沙田市中心時已經是中午時份。心想,吃點東西才回公司會更好啊。於是,我選擇了連城廣場內的《小王牛肉麵》簡單食個台灣牛肉麵後才上班。我點的,就是招牌的紅燒牛筋牛肉麵,是正宗台灣口味的紅燒牛筋牛肉麵。味道,不能說好,也不能說差。總之,食完成個麵,我完全沒有驚喜,兼且我完全沒有覺得好食的感覺。既然吃完沒有感覺,即是唔係太好食啦。本來是抱著可以食到地道台灣牛肉麵的心情去食的,點知,換來失望。

2018-09-10 506 瀏覽
今日又出動在沙田區覓食,假日沙田區商場人多,餐廳也人多要等位。 但平日沙田區商場及餐廳也不算太忙,也可慢慢享受美食。 今日經過見到有台灣麵餐廳,在門口掛著下午茶系列掛牌。 看見下午茶套餐選擇也算多,而且餐廳入面比其他旁邊餐廳較多客人,人多應該冇咁易中伏,試一試冇妨吧!半筋半肉麵(牛筋也炆得幾軟滑,不過D麵煮得太耐,沒有了韌度較易斷。 用筷子夾起麵,即時有一半麵斷掉。)蜂蜜冰茶(味道唔甜幾香幾好味,可惜冰粒略多了)

半筋半肉麵

蜂蜜冰茶(味道唔甜幾香幾好味,可惜冰粒略多了)
蜂蜜冰茶
2018-09-09 281 瀏覽
突然懷念起數月前喺台灣食嘅牛肉麵,見到呢間牛肉麵店,就即刻過黎試下星期六九點幾,竟然無人排隊,眼見內面仲有好多位,隔離鋪仲有好多人等位,猶豫咗陣,個肚催我快啲入去呢度除咗牛肉麵仲有肉燥飯,小菜,飲品方面選擇都好多。牛肉都有好多選擇,花多眼亂,最後揀咗原汁牛肉麵粗麵。牛肉同牛筋分佈平均,梅花間竹,咬落去外鬆內軟,牛筋夠腍,牛肉無痴牙,牛肉吸收咗湯嘅味道,仍保持牛肉嘅肉味,我鐘意食煙煙韌韌嘅麵,呢個麵不負我所望,夠晒煙韌有咬口,個湯好似我係台灣食嘅,有藥材味,湯底較清淡,不油膩,啱晒鐘意清淡嘅我可惜唔記得揀埋酸菜飲品方面揀咗桂花蘋果茶,呢個只有熱飲揀,底部見到桂花同蘋果粒,未飲已經聞到淡淡桂花香氣撲鼻,仲帶有絲絲蘋果嘅甜味心情都變得大好,呢個就花茶嘅優勝之處不太甜,反而食蘋果粒嘅時候先發現蘋果粒好甜,好飲食糖咁,還好飲起來唔太甜呢個蘋果茶我好鐘意

呢度除咗牛肉麵仲有肉燥飯,小菜,飲品方面選擇都好多。
原汁牛肉麵

牛肉都有好多選擇,花多眼亂,最後揀咗原汁牛肉麵粗麵。

可惜唔記得揀埋酸菜

桂花蘋果茶

心情都變得大好,呢個就花茶嘅優勝之處

呢個蘋果茶我好鐘意

桂花蘋果茶
2018-09-08 169 瀏覽
難得今天不用上班,相約了好友吃下午茶,然後再一起到大學上課。我倆都住得不近大學,也非火車線之友,所以搭車最近也只能到達沙田,然後再轉往大學。上課前便得要大吃一頓,好使一會不用在課堂中挨餓。沙田火車站上蓋的連城,是個十分就腳的地方,而且鮮有自由行入侵,確保了食客質量。而在芸芸餐廳中,我們的選店標準有二。一是供應下午茶餐,眾所周知下午茶餐一般比較便宜,難得是下午茶時間來吃,當然得選下午茶餐。二是得要十分果腹,因為一會上的課堂時間十分尷尬,橫跨整個晚飯時段,所以一定得要先填飽肚子。符合這樣要求的餐廳不多,而當中又配合我倆口味的更是艱難。因此,小王可以算是我們千挑萬選出來的。我點的是半筋半肉麵,配一杯冰茶,盛惠$53。牛肉麵上桌時,碗中的湯匙盛著酸菜,而非直接掉進湯中,方便客人配合自己的口味進行調教。牛筋走無牙路線,十分軟滑。牛肉也是綿軟口感,稍帶肉香。兩者的味道都中規中矩,算是不錯。接下來,談談可以進步的地方。一,麵條煮不好,有少部分麵條疊在一起,根本沒有煮開。二,蔬菜超少的,我明白很多時候,蔬菜也是只會放兩條,不過只放半條,實在是太孤寒了。三,跟餐的冰茶點了少冰還是超多冰的,冰塊與杯底的距
我點的是半筋半肉麵,配一杯冰茶,盛惠$53。牛肉麵上桌時,碗中的湯匙盛著酸菜,而非直接掉進湯中,方便客人配合自己的口味進行調教。牛筋走無牙路線,十分軟滑。牛肉也是綿軟口感,稍帶肉香。兩者的味道都中規中矩,算是不錯。接下來,談談可以進步的地方。一,麵條煮不好,有少部分麵條疊在一起,根本沒有煮開。二,蔬菜超少的,我明白很多時候,蔬菜也是只會放兩條,不過只放半條,實在是太孤寒了。三,跟餐的冰茶點了少冰還是超多冰的,冰塊與杯底的距離只有一寸,所以少冰是指少一寸冰嗎?難怪旁邊幾桌都是點走冰的,可惡!
總結,這一頓下午茶還可以,也未必會再吃。
2018-09-07
下午茶
2018-09-05 194 瀏覽
晚飯時間,來到沙田,突然想食麵,行過去連城廣場,上去研究一下,逛了一遍,最後選擇了小王…這間台灣牛肉麵算是頗具人氣的,每次經過也人頭湧湧,幸好這次只需要等候五分鐘便可入座。餐廳行簡約風格,就連餐牌也是一頁之紙(底面兩頁),點了招牌菜半筋半肉麵丶鹽酥杏鮑菇,食物好快送上,湯是一碗麵的靈魂,先喝一口湯,此靈魂十分飽滿,既濃郁且帶有陣陣的藥材味,感覺滋補;咬一口牛肉,硬身易咬開,味道偏向突顯牛肉原味;咬一口牛筋,也是比較硬身,未夠軟糯,味道不錯,略嫌份量不多(只有兩牛肉及一牛筋),幼麵爽口彈牙。另外,鹽酥杏鮑菇,就是滿滿熟識的台灣鹽酥香味,杏鮑菇被炸得香脆且保留水份,大小適中,一粒一口,味道可口。台灣風味晚餐,令人回味。半筋半肉麵,可揀選粗麵或幼麵(配酸菜)。半筋半肉麵$56。荔枝冰茶$8。鹽酥杏鮑菇$28。每晚四款是日特色飲品可加配。
台灣風味晚餐,令人回味。
半筋半肉麵,可揀選粗麵或幼麵(配酸菜)。
半筋半肉麵$56。
荔枝冰茶$8。
鹽酥杏鮑菇$28。
每晚四款是日特色飲品可加配。
2018-09-04
  • 鹽酥杏鮑菇
2018-09-01 159 瀏覽
一到晚飯時間,沙田新城市廣場好多餐廳都要等位,所以我們便去連城廣場覓食一樣是人山人海啊,小王牛肉麵不用排很久,所以就這間吧!我們二人一共點了 半筋半肉麵、台式肉燥飯、鹽酥骰子豆腐、一口鹽酥雞和兩杯奶茶。首先來到的是這碗半筋半肉麵。先説説湯底吧,點餐時可選擇豬骨湯或牛肉湯。我們選了牛肉湯,湯底尚算濃味,有股藥材味,有點像肉骨茶,不過偏甜。而麵條也可選擇粗麵或幼麵,我們要了粗麵。麵條份量不算太多,但口感彈牙,有點像刀削麵,很好吃。而牛筋十分軟腍,充滿骨膠原,吃完後兩片嘴唇有點粘住,哈哈🤣而牛肉的份量比牛筋少得多,只有兩塊,但肉質都ok的,不會很韌很難咬,一旁還有兩條小棠菜。之後肉燥飯和珍珠奶茶也到了。肉燥飯很大碗,一開始見白飯很多,但肉燥好像只有很少,但後來也能撈到整碗飯米飯都好吃不會太乾或太濕,飯粒有咬口。肉燥沒有用太多肥肉,而我覺得飯中的兩塊青瓜是精髓,青瓜是經過醃製的,酸酸的十分醒胃,吃兩口肉燥飯,覺得有點油膩的話,便可咬一口爽脆又酸酸的青瓜,感覺上較清新,減少些許油膩感。不過吃完整碗飯,碗底超多油呢,如果可以少油一點就更好了而珍珠奶茶就普普通通,超級甜,茶味也不算突出,有很多珍珠。

一樣是人山人海啊,小王牛肉麵不用排很久,所以就這間吧!

首先來到的是這碗半筋半肉麵。

台式肉燥飯

之後肉燥飯和珍珠奶茶也到了。

而珍珠奶茶就普普通通,超級甜,茶味也不算突出,有很多珍珠。

鹽酥骰子豆腐

鹽酥骰子豆腐好吃
是剛剛新鮮炸出爐的,超燙口。外層好香口,內裡是十分嫩滑的豆腐。不過吃多會口乾,它的口味偏淡,不是一般鹽酥菜式那樣鹹,不過正適合我不喜歡太過鹹的人。

另外還有一口鹽酥雞,不過忘了拍照

一口鹽酥雞份量超多,量雖多,但實在不好吃。鹽酥雞的外層很脆,個炸粉比牆更厚,雞肉只有一丁點,而且又乾又柴,沒有肉汁

總括而言,上菜速度快,價錢都幾抵食的,下次可以試下其他

2018-07-09
鹽酥骰子豆腐
2018-08-28 61 瀏覽
-🍜半筋半肉麵($56)(🤤:6.5/10)🔽先講下個湯底先,未至於話去到好濃郁,但都算鮮甜既,食完唔會口喝 唔會過咸。牛肉方面,啲牛筋煮得咁耐,夠軟夠稔滑 幾出色,腩方面就差啲,量少而且幾韌口下。個麵幾有咬口幾彈牙,掛湯能力唔錯。🔽個人認為好食過佢既仲有其他選擇,但佢既價錢都合理既,要求唔係好高既可以試下。📍小王牛肉麵📍沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓102-103號鋪
🍜半筋半肉麵($56)(🤤:6.5/10)
🔽

🔽
📍小王牛肉麵
2018-08-07 167 瀏覽
入到黎,更係要試佢地既牛肉麵啦!!!小编今次叫左個半根半肉粗麵,湯底好濃又香,一D都唔油膩!!D肉同根又夠諗,非常好味小編今次當然唔放過既係鹽酥雞!!!!嘩......係大過塊臉既雞扒,小編對鹽酥雞既要求很高,係香港食過無數甘多間既鹽酥雞!!呢間一定要比呢塊雞扒炸得又鬆酥又脆,又保持到肉汁。雞肉又唔乾!!!非常...非常...非常好食!!!
入到黎,更係要試佢地既牛肉麵啦!!!

小编今次叫左個半根半肉粗麵,湯底好濃又香,一D都唔油膩!!
D肉同根又夠諗,非常好味

小編今次當然唔放過既係鹽酥雞!!!!

呢間一定要比

2018-08-05
2018-07-29 216 瀏覽
放工去左食小王牛肉麵,平時門口會排哂長龍,但竟然今日門口無人排隊,咁仲等咩,一於今晚就去食牛肉麵啦~叫左一碗牛...筋麵,原本想食牛肉麵,可恨係自己手殘...不過牛筋麵都幾唔錯,燜得夠淋,唔會好難咬開。個麵好重牛肉味。鹵水蛋肉燥飯,原以為肉燥好少,但估唔到可以撈得匀成個飯,而肉燥本身就好好食,所以肉燥飯好好食XD一口鹽酥雞,好香口,好脆皮,而且真係一口size,非常方便去食。不過,如果可以加個dressing就好啦~甘梅地瓜,原以為甘梅粉只係加落芭樂會好好食,但估唔到同地瓜都咁夾!手拍青瓜,好爽口,又夠多汁清甜!最後埋單每人100,非常抵食!

牛筋麵

鹵水蛋肉燥飯

一口鹽酥雞

甘梅地瓜

手拍青瓜,好爽口,又夠多汁清甜!
手拍青瓜

最後埋單每人100,非常抵食!
2018-07-26
牛筋麵
鹵水蛋肉燥飯
一口鹽酥雞
甘梅地瓜
  • 原汁牛筋麵
是日我要去沙田連成廣場睇醫生,睇完醫生剛好7點左右;一落到去就係一堆餐廳,所以就打算係連成廣場食晚餐。一來方便,二來價錢要比新城市廣場既餐廳便宜好多。基本上所有餐廳都曾經試過曬,除了小王牛肉麵;之前因為要排隊所以放棄了,今次唔駛排隊所以秒速決定食小王入到去位置都頗多,但係有點兒逼(如果二人台的話);我嗌了全牛筋牛肉麵,而男友嗌了經典:肉燥飯除此之外,我地仲嗌了鹹酥雞、甘梅地瓜條以及涼拌青瓜全筋牛肉麵(幼麵):佢啲牛筋非常軟!喜歡牛筋既朋友唔會想錯過;而且佢既湯底係鮮甜好飲既,麵既粗度剛剛好,非常讚!肉燥飯:份量比台灣既要大碗,而且有一整顆滷水蛋;肉燥好滿,送飯非常惹味,而且飯香也是足既,多一個讚!鹹酥雞:份量有啲細,但係價錢係食過咁多間台菜最合理既一間;而且有隔過油,上菜時唔會太油膩,唔錯!甘梅地瓜:最抵讚既小食。話說台灣夜市超便就有一大袋;當然香港就無,份量雖少但係真係好似得小王有甘梅地瓜!台灣田地瓜炸過後配上甘梅粉,帶有輕微酸味,好好味,我摯愛涼拌青瓜:唔係四川style,只係淋啲芝麻醬,所以普通,下次唔會叫除此之外,整體體驗非常好!之前有試過玖五牛肉麵;雖然兩個各有千秋,但論分店
一來方便,二來價錢要比新城市廣場既餐廳便宜好多。

基本上所有餐廳都曾經試過曬,除了小王牛肉麵;
之前因為要排隊所以放棄了,今次唔駛排隊所以秒速決定食小王

入到去位置都頗多,但係有點兒逼(如果二人台的話);
我嗌了全牛筋牛肉麵,而男友嗌了經典:肉燥飯
除此之外,我地仲嗌了鹹酥雞、甘梅地瓜條以及涼拌青瓜

而且佢既湯底係鮮甜好飲既,麵既粗度剛剛好,非常讚!
肉燥飯:份量比台灣既要大碗,而且有一整顆滷水蛋;
肉燥好滿,送飯非常惹味,而且飯香也是足既,多一個讚!
鹹酥雞:份量有啲細,但係價錢係食過咁多間台菜最合理既一間;
而且有隔過油,上菜時唔會太油膩,唔錯!

甘梅地瓜:最抵讚既小食。話說台灣夜市超便就有一大袋;
當然香港就無,份量雖少但係真係好似得小王有甘梅地瓜!
台灣田地瓜炸過後配上甘梅粉,帶有輕微酸味,好好味,我摯愛

除此之外,整體體驗非常好!之前有試過玖五牛肉麵;
雖然兩個各有千秋,但論分店數量以及價錢,我覺得小王略為優勝。
倘若我下次想食台菜,亦會優先考慮小王牛肉麵!
最後!佢係我見過最多款式而且價錢合理既台灣菜餐廳。
2018-07-26
  • 牛肉麵
  • 一口鹽酥雞
  • 甘梅地瓜條
2018-06-17 329 瀏覽
從未食過如此難食嘅肉躁飯味道完全唔得 第一啖就好失望得個蛋好d 香芋珍珠奶茶又甜又難飲係粉沖出來嘅不過珍珠都ok牛筋麵麵底聞起以為好香食落就完全唔香 淡而無味麵條就幾好食不過整體真係好難食
從未食過如此難食嘅肉躁飯
食落就完全唔香 淡而無味
麵條就幾好食
不過整體真係好難食
2018-06-16 269 瀏覽
有時行開沙田都會同朋友一齊食「小王」。每次去都要排隊,呢間店係沙田都算少數食台式麵食仲咁多人排隊既店。亦可以證明佢真係好食啦。雖然佢出名嘅係牛肉麵,不過食完覺得麻麻,主要因為湯底有「八角」,牛肉就還好,唔算太特別。本人反而幾推介「鹽酥雞排肉燥飯」。正確黎講係當中嘅鹽酥雞排。鹽酥雞排真係整得好有水準!粉漿唔會太多,而係薄薄一層。而且炸到金黃色。食落juicy多汁又香脆。仲要更勁一塊,對於鐘意食鹽酥雞嘅我而言,呢間真係世界級。至於肉燥就一般啦,飯亦有點乾。完全係衝住件鹽酥雞排而黎。終於食鹽酥雞嘅朋友唔好錯過啦!
有時行開沙田都會同朋友一齊食「小王」。

仲要更勁一塊,對於鐘意食鹽酥雞嘅我而言,呢間真係世界級。

2018-05-15
2018-06-04 208 瀏覽
今晚OT,晚上8點多,突然又想食麵,就去咗小王牛肉麵,自己一個人食,就點咗個粗麵加酸菜既原汁牛肉麵,第一口飲湯先啦,湯係有些似星加坡肉骨茶,但佢再甜多啲,嚴格來講小王湯真係吾算係好野,麵都可以,有些咬口,牛肉都算入味,軟硬、大小適中,至於份量女士食一碗剛好,但男士就應不夠了。總括是早中規中矩啦。我記得之前食過炸豬排麵,豬排係大件夾抵食,而且味道和質感也不錯,還有他們的鹽酥雞也是不錯,但既然用得牛肉麵做招牌,怎麼不好好做好湯底呢!
2018-06-04
2018-06-04 148 瀏覽
1Jun 晚飯時間 等左一陣就入坐 叫左個半筋半肉味 湯味濃 筋好味 唯獨無肉 變左全筋面牛腩面都好腍好入味 唔錯掛住台灣又叫多個一口鹽酥雞 好濃味 如果減淡一點點仲好味 下次仍會再叫😋飲品就叫左珍珠奶茶 唔錯 同薄荷朱古力 無論薄荷同朱古力都好重味 重口味會鍾意 普通的建議少甜就好

牛腩面都好腍好入味 唔錯

半筋半肉面
牛腩面
半筋半肉面
牛腩面
2018-06-03 142 瀏覽
小王牛肉麵來自高雄,憑著牛肉麵拎過獎,在香港都有幾間分店, 格局都比較親民。之前食過小王牛肉麵,味道不錯,襯著下午茶時間,點左2份下午茶餐。好開心下午茶餐竟然有金錢肚!!主角對我黎講係金錢肚:好大塊又好入味,一點雪味都無,我仲好喜歡小王麵既質感,加上個湯極之濃郁,唔會太咸,食完十分滿意加滿足。另外老公點左肉躁蛋飯,味道都不錯,同跟餐仲會有一杯蜂蜜綠茶呢。我覺得抵食加正宗過樓下大集團偽台灣菜啊。另外我地都加左份豬耳,蒜味超香口,因為今日唔想食煎炸野,如果唔係我都實會叫炸雞排。我會用實而不華黎形容小王,無舖張宣傳,但食物保持質素,員工都是香港風格,小王屬於貼地既台灣牛肉麵店。