2022-10-07 55 瀏覽
為咗滿足兩個小朋友,我哋大人食完海鮮就帶佢哋去乳酪雪糕(都成10月啦仲咁熱)⋯呢間因為我之前食過都好好食😋兩個小朋友梗係叫兩杯啦!一個叫晒全部水果,因為我想試焦糖脆脆,所以我慫恿表妹試🤣🤣插咗係雪糕嗰度又靚,一攞到雪糕就打張卡先😆咁啱買完雪糕,門口有位,呢個又係打卡位,其實入邊滿晒人,買雪糕都等咗一陣間🤓打完卡即刻嗱嗱聲食⋯⋯我一路食佢哋兩個杯雪糕⋯我好滿足啊🤣🤣大家入到嚟記得都試吓⋯⋯重點係呢啲雪糕冇咁肥(心靈上好過啲)🤣
呢間因為我之前食過都好好食😋

兩個小朋友梗係叫兩杯啦!一個叫晒全部水果,
#fatxsaikung ‼️ 西貢𝗳𝗿𝗼𝘆𝗼 小店 ‼️•① [ 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗸 𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 𝗶𝗻 𝗰𝘂𝗽 : ( 3 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs +1 sᴀᴜᴄᴇ ) ] | ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs 選了 海鹽焦糖脆脆// 檸檬蛋白霜// 綠茶糯米糍。Sᴀᴜᴄᴇ 選擇了 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 🍯 雪糕唔會太膩,有少少 𝗦𝗺𝗶𝗹𝗲 的味道。呢度特別之處係配料有好多特別選擇。海鹽焦糖脆脆 很大塊,雖然𝚊𝚏𝚝𝚎𝚛𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎 係有點苦,不過也好吃的!大讚 綠茶糯米糍🫶🏻煙煙韌韌好食!去到西貢玩到好熱,食呢個都係一個唔錯嘅選擇|𓋪 8/10•② [ 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗸 𝘆𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 𝘄/ 𝗰𝗵𝗶𝗮 𝘀𝗲𝗲𝗱𝘀 ]|朋友叫的。可以選擇2𝚝𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐𝚜 ( 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗷𝗲𝗹𝗹𝘆 // 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗺𝗼𝗰𝗵𝗶 ) +𝟷 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 ( 𝗿𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 ) |𓋪 9/10·Law of Yogurt (Sai Kung)Shop 3, G/F, Ko Fu Building, 58 Fuk Man Road, Sai Kung#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong
#fatxsaikung
‼️ 西貢𝗳𝗿𝗼𝘆𝗼 小店 ‼️

Sᴀᴜᴄᴇ 選擇了 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 🍯
雪糕唔會太膩,有少少 𝗦𝗺𝗶𝗹𝗲 的味道。
呢度特別之處係配料有好多特別選擇。
大讚 綠茶糯米糍🫶🏻煙煙韌韌好食!
去到西貢玩到好熱,食呢個都係一個唔錯嘅選擇|
𓋪 8/10

|朋友叫的。
𓋪 9/10
Law of Yogurt (Sai Kung)

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #saikung #saikungfood #西貢 #西貢美食 #西貢食物
2022-10-03 51 瀏覽
$58 in cup 3 toppings + 1 sauce揀咗(海鹽焦糖脆脆+Brownie+香蕉 配 美祿粉)果然係排名no.1 topping😂😂 海鹽焦糖脆脆好好食份量都唔少 有三四塊幾大塊下 為咗佢會想再encoreBrownie 係牛油感重啲 偏fudgy的 好濃朱古力味!香蕉係夾咗喺雪糕中間~幾好~美祿粉 就正常發揮 覺得襯蜜糖可能正啲!至於雪糕本體,份量好多!食一個都飽飽地唔算係好酸嘅希臘乳酪雪糕 正常好食~另外試咗朋友個 綠茶糯米糍 topping 幾有綠茶味但唔夾乳酪雪糕😂😂😂聽朋友講 咖啡曲奇 都好正~下次會想試(海鹽焦糖脆脆+芒果+ 未諗到 配 熱情果汁)酸酸甜甜應該仲夾👍🏻

揀咗(海鹽焦糖脆脆+Brownie+香蕉 配 美祿粉)

果然係排名no.1 topping😂😂 海鹽焦糖脆脆好好食
份量都唔少 有三四塊幾大塊下 為咗佢會想再encore
香蕉係夾咗喺雪糕中間~幾好~
美祿粉 就正常發揮 覺得襯蜜糖可能正啲!

至於雪糕本體,份量好多!食一個都飽飽地
唔算係好酸嘅希臘乳酪雪糕 正常好食~

另外試咗朋友個 綠茶糯米糍 topping
幾有綠茶味但唔夾乳酪雪糕😂😂😂

聽朋友講 咖啡曲奇 都好正~

下次會想試(海鹽焦糖脆脆+芒果+ 未諗到 配 熱情果汁)
酸酸甜甜應該仲夾👍🏻

希臘乳酪雪糕🍦@小滿定律每次去到西貢都見到好多人排隊🫣終於都試左一次cup yogurt ice-cream@$58 可以揀3款topping 🤍好多款式可以選擇: fruit/ cookies 🍪 / crunchy / chocolate 🍫 / jade lemon 🍋 , 仲有期間限定嘅芋圓🫶🏻🫶🏻🫶🏻On top 再配埋sweet/ sour sauce 🫙🫙🫙📍今次試左藍莓🫐+芒果🥭+芋圓plus passion fruit sauce 意外地都幾夾📍芋圓嘅煙韌令到成杯yogurt 更有口感📍3種水果嘅combination 令overall 好fresh 亦都唔會太酸 match with yogurt! 值得再試🤍
希臘乳酪雪糕🍦
@小滿定律

每次去到西貢都見到好多人排隊🫣
終於都試左一次cup yogurt ice-cream
@$58 可以揀3款topping 🤍

值得再試🤍
希臘乳酪雪糕
2022-09-24
5 分鐘 (外賣自取)
希臘乳酪雪糕
2022-10-02 41 瀏覽
一直睇到好多人入西貢都要打卡下尼杯yogurt雪糕,次次經過門口都好多人咁,終於到我入西貢可以試到🥳🥳cup $58可以揀3咁topping+一個saucecorn $38蚊淨係可以揀一個topping我揀左芝士蛋糕,焦糖海鹽脆脆,抹茶糯米糍,同埋紅莓醬雪糕本身幾好食,好濃郁嘅yogurt味道溶嘅速度都比較快,要拿拿聲食。三款topping就頗失望,芝士蛋糕食落散soso,完全唔係紮實嘅口感,亦都無乜芝士味…抹茶糯米糍嘅抹茶味好人造香精味,食落口感都唔係糯唧唧嘅感覺,好失望….焦糖脆脆係算唔會出錯嘅選擇,不過我見人地都係插係雪糕上,唔知點解我果d係雪糕夾層D雪糕一溶,焦糖脆脆都跟著溶埋…搞到杯嘢一半都甜左好多食落勁漏…價錢都唔係平🫤整體都頗失望

cup $58可以揀3咁topping+一個sauce
corn $38蚊淨係可以揀一個topping

我揀左芝士蛋糕,焦糖海鹽脆脆,抹茶糯米糍,同埋紅莓醬

價錢都唔係平🫤整體都頗失望

• 紅莓醬
  • 焦糖脆脆
  • 乳酪雪糕
2022-10-01 50 瀏覽
Ooo西貢必食世一乳酪🍦ooO早排去開西貢即刻去試下bookmark 左好耐既西貢人氣希臘乳酪雪糕🍦!佢1點開店,我預早5分鐘左右到店已經有幾位客人在店外排隊👀好彩我早少少🤏🏿咋,我離開時人龍已經好長了!希臘乳酪雪糕杯/筒+3 Toppings +1 Source 🍦$58我撰晒店內配料人氣榜既頭3位🌟🍨海鹽焦糖脆脆 ——大愛💕果然係no.1 🥭芒果 ——新鮮香甜🍵綠茶糯米糍——口感煙韌,唔太甜😋Source——美綠粉👍🏻
Ooo西貢必食世一乳酪🍦ooO

我撰晒店內配料人氣榜既頭3位🌟
🍨海鹽焦糖脆脆 ——大愛💕果然係no.1
🥭芒果 ——新鮮香甜
🍵綠茶糯米糍——口感煙韌,唔太甜😋
Source——美綠粉👍🏻

2022-10-01 34 瀏覽
好少食雪糕嘅我成日聽到人話西貢好多雪糕食 今日西貢一日遊 食完飯經開又無人排 即刻買左杯試🥳好好食! 尤其個海鹽焦糖脆脆 真係食到好開心! 個yoghurt本身味道亦好好 下次要再黎食
好少食雪糕嘅我成日聽到人話西貢好多雪糕食

今日西貢一日遊 食完飯經開又無人排
即刻買左杯試🥳

好好食! 尤其個海鹽焦糖脆脆
真係食到好開心!

個yoghurt本身味道亦好好
下次要再黎食
杯裝
外賣自取
杯裝
  • 希臘乳酪雪糕
2022-10-01 36 瀏覽
𝑳𝒂𝒘 𝒐𝒇 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕終於都試到依間位於西貢市中心超人氣乳酪雪糕店!果然人氣爆登唔係冇原因!今次已經係我第二次食!短期內回訪第二次證明真係好好食🤤🤤。。佢有分杯裝同筒裝2個size🔹杯裝 可以揀三款配料 + 一款醬汁 $58 🔸筒裝 可以揀一款配料 $38個人認為揀杯裝比較划算!一次過試多啲配料,仲可以拎得舒服啲唔怕溶左走圍滴😊❤️我最愛就係揀佢十大排行榜上最受歡迎嘅toppings其中三款即係海鹽焦糖脆脆、抹茶糯米糍同芒果!醬汁就揀美祿粉🤤糯米糍煙煙韌韌再加上脆卜卜嘅海鹽脆脆,口感形成大對比👍🏻芒果亦都好甜!佢個乳酪雪糕真係好creamy好解渴!炎炎夏日去食真係啱晒🙌🏻所以多人幫襯唔係冇原因!如果你哋去開西貢玩水/行山唔好錯過依間甜品店呀❤️❤️
𝑳𝒂𝒘 𝒐𝒇 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕
終於都試到依間位於西貢市中心超人氣乳酪雪糕店!

果然人氣爆登唔係冇原因!今次已經係我第二次食!
短期內回訪第二次證明真係好好食🤤🤤

佢有分杯裝同筒裝2個size
🔹杯裝 可以揀三款配料 + 一款醬汁 $58
🔸筒裝 可以揀一款配料 $38

個人認為揀杯裝比較划算!一次過試多啲配料,
仲可以拎得舒服啲唔怕溶左走圍滴😊

即係海鹽焦糖脆脆、抹茶糯米糍同芒果!
醬汁就揀美祿粉🤤

糯米糍煙煙韌韌再加上脆卜卜嘅海鹽脆脆,
口感形成大對比👍🏻
芒果亦都好甜!

佢個乳酪雪糕真係好creamy好解渴!
炎炎夏日去食真係啱晒🙌🏻
所以多人幫襯唔係冇原因!

如果你哋去開西貢玩水/行山
唔好錯過依間甜品店呀❤️❤️
2022-09-24 81 瀏覽
滿滿乳酪 • 啖啖滿足☺️呢間説得上係入得西貢必食既小店!暖色木系既裝修令人感覺非常溫馨💡- 希臘乳酪雪糕 Cup + 3 toppings + 1 source 💰$58 ✨我地揀左海鹽焦糖脆脆、brownies、綠茶糯米糍+ 紅桑莓醬不得不讚,個雪糕好重奶味,非常creamy 😋👍🏻厚厚既一塊焦糖脆脆好crispy☺️Brownie 入面有粒粒朱古力,好濃!👍🏻綠茶糯米糍既口感煙韌熟糯,但個人認為綠茶味可以濃少少!一個人食太飽,同朋友仔食就啱啱好喇!😆

滿滿乳酪 • 啖啖滿足☺️
呢間説得上係入得西貢必食既小店!
暖色木系既裝修令人感覺非常溫馨💡

不得不讚,個雪糕好重奶味,非常creamy 😋👍🏻
厚厚既一塊焦糖脆脆好crispy☺️
Brownie 入面有粒粒朱古力,好濃!👍🏻
綠茶糯米糍既口感煙韌熟糯,但個人認為綠茶味可以濃少少!

一個人食太飽,同朋友仔食就啱啱好喇!😆
  • 乳酪雪糕
2022-09-19 114 瀏覽
小滿定律今日入西貢玩水玩完口痕想食甜野!就去左呢間好出名食yougurt雪糕 食甜品!叫左個honey味~同個雪糕好夾!好好食!!仲可以簡想食筒定杯!叫左杯裝 勁大杯!夠曬兩個人食
小滿定律
今日入西貢玩水
玩完口痕想食甜野!
就去左呢間好出名食yougurt雪糕 食甜品
叫左個honey味~
同個雪糕好夾!
好好食!!
仲可以簡想食筒定杯!
叫左杯裝 勁大杯!夠曬兩個人食
2022-09-18 110 瀏覽
乳酪幾好味既,可惜收銀個位員工態度差劣,首先我本身係cashier位見到一本menu我就望住本menu落單,誰知收銀那位叫我望番枱面另一本menu??? (你睇呢本啦) 心諗有咩分別??? 佢解釋話我睇個本menu一陣要放番出去??? 跟住我就order啲款式 咁啱我講個款無哂 佢話話呢款無哂喇(悔氣態度) 我就立即轉第二款,落完order後付款,我用八達通,然後感應吾到,佢就話要成部電話放落去個感應器??? 我真不解🤔 不過算,最嬲係老馮態度,我話已經扣左錢喇,佢再回覆未喎….🙂 貼錢買難受 我每次來西貢都會吃這間乳酪店,但今次有這個體驗真係令我吾會再去。做得服務性行業,好話吾好聽,都應該知道顧客永遠是對的,我個下沒有評論你,並吾代表我認同你是對的☺️ 但回想起我不能忍氣吞聲希望這位收銀員工可以睇到呢個post 我就係話緊你啊 今時今日咁既服務態度 我炒左你喇☺️

2022-09-18
其他
2022-09-17 103 瀏覽
📍小滿定律最近天氣咁熱,而且同朋友係西貢玩完水,最想都係食番杯冰凍既雪糕降下溫🍦😜搭小巴去西貢既時候見到有呢間乳酪雪糕店,決定要試下佢先😆!佢地提供乳酪特飲、希臘乳酪雪糕同埋翡翠檸檬特飲比客人揀,我地今次就揀左可以揀配料既希臘乳酪雪糕黎試🤤四點幾黎到既時候已經大排長龍,我地都差唔多等左七分鐘左右先入到去🤭因為呢間乳酪雪糕店係做外賣為多,所以我地都揀左冚蓋拎走去其他地方食😛🍨1️⃣希臘乳酪雪糕配迷你芋圓+朱古力脆珠+芒果+熱情果汁($58)我地呢個配搭係比較fresh啲既😛適逢中秋節,佢地推出左迷你芋圓呢個期間限定品😜一定要食啦!芋圓口感好軟綿綿,係我鐘意既口感🤤同埋我欣賞佢會將芒果肉夾係雪糕中間個層同埋舖係面頭,令到食落去既時候唔係剩係得乳酪雪糕😛加埋朱古力脆珠同熱情果汁黎食就好開胃😍🍨2️⃣希臘乳酪雪糕配蘆薈+咖啡蒟蒻+Oreo+美祿粉($58)我地另一款係揀左偏甜既口味😜蘆薈同Oreo既量都好多,食到最尾都仲有!值得一提既係佢地既咖啡蒟蒻🤤咖啡味好濃,而且加埋美祿粉一齊食,個味道係咖啡控必試😍食完即刻醒神左🤤
📍小滿定律

7 分鐘 (外賣自取)
2022-09-15 81 瀏覽
呢間係我上年偶然入西貢發現既舖頭,好奇心驅使下入去試左第一次佢地既Greek yogurt, 真係返唔到轉頭…首先,佢地個yogurt口感似雪糕,但又唔會似雪糕咁好甜,佢係yogurt所以會有少少少酸酸地既味道,食完唔會話好滯,反而有種好fresh既感覺。佢配料都幾多選擇,有醬料、水果同其他餅既option,間唔中會有啲特別既醬料/配料可以揀。我就最鍾意同每次都會揀焦糖脆脆同朱古力醬!呢間真係我每次去西貢都必食既yogurt!

2022-09-15 74 瀏覽
捉緊夏天嘅尾巴,炎熱嘅夏天去去西貢岀完海玩,落船最岩係碼頭附近醫醫肚,曬到無乜胃口嘅時候最岩去呢間yogurt 店買翻杯Frozen Yogurt 冰冰佢! 🍦𝔽𝕣𝕠𝕫𝕖𝕟 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕜 𝕐𝕠𝕘𝕦𝕣𝕥 𝕚𝕟 ℂ𝕦𝕡 $➎➑杯裝嘅希臘乳酪雪糕包左3款toppings 同一款sauce,今次我就揀左佢地個10大最喜愛配料嘅頭3位: 海鹽焦糖脆脆脆、芒果同抹茶糯米粒。加上酸酸地嘅熱情果醬汁,食落口成個感覺好fresh 好開胃🤩乳酪雪糕企身唔會太流質😛海鹽焦糖脆卜卜,而抹茶糯米粒就十分軟熟,兩者型成一個口感上大對比,果然呢3款係小店嘅人氣選擇!如果大家去開西貢,就千祈唔好錯過幫襯佢啦😌📍小滿定律 西貢福民路58號高富樓地下3號舖

📍小滿定律
西貢福民路58號高富樓地下3號舖
15 分鐘 (外賣自取)
西貢小清新乳酪雪糕超有人氣,要預假日黎排隊 希臘乳酪雪糕可選杯裝或筒裝杯裝:可選三款配料加一款醬汁筒裝:可選一款配料要多啲配料可以另外加錢▫️希臘乳酪雪糕🍦乳酪雪糕份量多,質地濃稠口感軟綿,甜度剛好乳酪味重,味道不錯 |配料一|♡海鹽焦糖脆脆海鹽焦糖脆脆好香焦糖味口感夠脆,淡淡鹹香味唔會太黏牙♡檸檬芝士蛋糕同乳酪雪糕好夾好香濃~♡士多啤梨士多啤梨味道香甜♡蜜糖🍯蜜糖同乳酪係絕配酸酸甜甜好滋味 |配料二|♡海鹽焦糖脆脆♡班尼斯好濃朱古力味嘅brownie但有點甜左♡咖啡蒟蒻☕超濃郁嘅咖啡味跟乳酪一齊好似食緊mousse♡美祿粉自製美祿恐龍好滿足~
西貢小清新乳酪雪糕

超有人氣,要預假日黎排隊

希臘乳酪雪糕可選杯裝或筒裝
杯裝:可選三款配料加一款醬汁
筒裝:可選一款配料
要多啲配料可以另外加錢

▫️希臘乳酪雪糕🍦
乳酪雪糕份量多,質地濃稠
口感軟綿,甜度剛好
乳酪味重,味道不錯

|配料一|
♡海鹽焦糖脆脆
海鹽焦糖脆脆好香焦糖味
口感夠脆,淡淡鹹香味
唔會太黏牙
♡檸檬芝士蛋糕