2019-09-05 348 瀏覽
個日我同男朋友難得放假諗住去九龍城食好西 因為唔想食泰國野 所以周圍行下 行行下經過呢間鋪頭 見到好多人食 價錢又好平民 所以行多左陣間 就返左轉頭食 我地入座既時候岩岩完左繁忙時間 諗住終於可以輕輕鬆鬆食一餐 點知中曬伏。。。 個個菜湯除左個湯綠色呃到人之外 冇一啖個味似菜湯 我剩係飲到罐頭忌廉湯味 .... 我男朋友叫左個肉眼扒 我叫左個意式雞塊 都係配薯條 我地原本以為要等好耐先有 點知10分鐘左右我男朋友個扒竟然先過我個雞塊到睇到呢到一定會有人話 “出餐快都投訴?’’我唔係想投訴 我只係覺得呢間餐廳既食物唔夠誠意.... 如果真係有用心處理餐牌上既食物手腳再快 都唔應該係咁快出到餐 我諗如果唔係我地個薯條要炸 應該仲快出到餐因為我見到隔離枱叫左同我地一樣既野但係配飯同意粉 好快有得食當刻我都仲覺得唔怪得咁多人支持啦 又平又快 點知食落口先係惡夢...牛扒過熟 雞塊好鞋口 配菜係三色豆😱牛扒同雞塊好似係浸左係d熱既汁到好耐 所以肉質好老我以為自己食緊小學飯盒😱😱😱超 難 受 就算係賣得平都唔應該係比呢d貨色人我真係好想問老闆一句 你出呢種質素既餐 對得住你自己架啦?希望你地能多比
睇到呢到一定會有人話 “出餐快都投訴?’’
當刻我都仲覺得唔怪得咁多人支持啦 又平又快
點知食落口先係惡夢...
牛扒過熟 雞塊好鞋口 配菜係三色豆😱
牛扒同雞塊好似係浸左係d熱既汁到好耐 所以肉質好老
我以為自己食緊小學飯盒😱😱😱
超 難 受
就算係賣得平都唔應該係比呢d貨色人
我真係好想問老闆一句 你出呢種質素既餐 對得住你自己架啦?

希望你地能多比誠意去製作食物 唔好要多一個客人失望
2019-07-14 467 瀏覽
入門口時,已講明兩個大人加兩個BB,一個仲要係坐BB車無佔座位的。咁店員就直接指示我地去埋邊坐一張4人table(目測到1點幾成間茶餐廳都唔full大把口淨既)。到order野食時,我地就order兩個lunch set,落order個叔叔突然大叫,人頭收min charge唔理你食定唔食都要叫既🙄,佢見我地皺晒皮先手指指個牌,d字又細又密真你要貼埋去先睇到每個人頭收$42 min charge,我同店員講BB自己食唔到一個set浪費晒食物gor wor,店員答唔理得你啦,你地坐左張4人table,總之一定要跟人頭叫餐!我指下張BB車,我話個BB叫左都食唔到wor,而佢係無坐到你張chair既,如果係咁係換左3人table俾我啦!有坐位既我會每人order一個set既!呢個時候個店員先死死地氣話:咁BB車呢個無計啦,唔使佢order lor🤬最後就叫左2份牛扒+1份魚柳,食物真係好差,個湯叫菠菜忌廉湯,實質只係菜蓉+水混合煲埋既湯😒牛扒+魚柳個汁,稀到好似水咁,係有味有顏色既液體,個人唔認同佢個d叫做汁lor。整體感覺勁差,服務差、食物更差,真係可一不可再,大家想試佢之前,真係要三思🧐

2019-06-18 338 瀏覽
店門口採用落地玻璃門,店內佈置簡約,樓底高,相當開揚。閒日中午時分,有很多附近學生光顧呢!菜花忌亷湯,湯熱唔太傑,味道ok。肉眼扒燒汁配意粉,肉眼扒雖是薄切,約半吋厚,但都幾大塊,有肉味唔靱,雖全熟也很容易切開。燒汁調得剛好,深色且濃味但不算太鹹。意粉煑得軟韌度適中,而且份量也不少,叫咗多燒汁,咁可保證意粉有足夠醬汁,唔怕意粉乾住來吃,好味好多的。選凍檸茶,是在炎炎夏日中,坐在冷氣房飲係特別爽的。

菜花忌亷湯,湯熱唔太傑,味道ok。

肉眼扒燒汁配意粉,

選凍檸茶,是在炎炎夏日中,坐在冷氣房飲係特別爽的。
午餐
  • 肉眼扒燒汁配意粉
2019-06-06 280 瀏覽
天氣咁熱,諗住求其食個lunch所以都無話要咩質素行行下,見舖頭入面咁多人,應該無死叫左個午餐 肉眼扒配米粉 仲有湯有餐茶 $47係好抵但一嚟個湯 無味再嚟牛扒意 牛扒極韌到切唔開咁制老老實實 再平都唔會再食
天氣咁熱,諗住求其食個lunch
所以都無話要咩質素
行行下,見舖頭入面咁多人,應該無死
叫左個午餐 肉眼扒配米粉 仲有湯有餐茶 $47係好抵
但一嚟個湯 無味
再嚟牛扒意 牛扒極韌到切唔開咁制
老老實實 再平都唔會再食
2019-04-06 502 瀏覽
晚餐味道和價錢成正比,地方算是安靜,樓底高,所以坐下來聊天很舒服。晚餐138有湯有飲料在九龍城合理,最後加點的甜品是亮點! 可是人多,從7點坐到8:30就要走了。如果想坐就一點,可能不能再週末來
2019-03-18 387 瀏覽
我第一次打食評,因為實在太難食,比百幾二百蚊唔係貴,但甘既價錢換d甘難食既食物就會覺得好貴同唔抵。最大獲係食完佢個set dinner都唔飽,我自問係細食既人,次次食飯都有剩。另外,我想講埋呢間餐廳既service,個職員無禮貌又黑面,我想話心情唔好係你既事,客人係黎食餐飯,唔係黎受氣。本來諗住算,但係d甘既food and service quality令我忍唔住都係要分享下,希望無人再中伏。好食既就話相機先映,我無映相。
2019-03-14 321 瀏覽
平時都11點幾幫襯,原來搬咗新舖之後更改左個營業時間,11點已經係啦last order以後都要早啲嚟至得喇!由於我11點先度,幸好老闆都肯比我坐低食晚餐,於是我即刻叫嘢食,每次必定叫菠菜薯蓉焗田螺,但老闆話田螺已經有幾個月冇來貨了,很可惜,於是今次轉食白汁煮藍青口,藍青口一定要加埋白汁一齊食先至好味,另外叫返個南瓜湯,依然有粒粒南瓜肉好好味,跟住叫咗個乳鴿意大利飯,每次必食八成熟。最尾叫咗個炒意粉,最鍾意個口感

2019-02-18 318 瀏覽
4個大人與一個4歲小朋友一齊到小店,當時餐廳比較多人,我們要在外等候,前後都有職員表示要等等,很快有位,兩位職員都十分有禮貌。等了大約5至10分鐘,終於有位!職員安排了6人位給我們,大家開心地入去坐低及即叫餐,當時,因為其中一個朋友比較細食,又不想浪費食物,所以決定兩人叫一個餐,一齊食,但職員表示不夠,因為有最底消費: 每坐位計$42。這情況下唯有叫多一個吧!但職員繼續表不足夠,我們呆了一下,大家在想4個大人,叫4個餐不夠?再一齊望住小朋友,再問他也計?!職員再強調:因為有最底消費: 每坐位計$42。我們再說:小朋友喎,食很少的!他尤如機械人般再說: 因為有最底消費: 每坐位計$42。我們一怒之下問:這張椅放了袋,佔了坐位,是否都要計?!這不用食啦!4歲都計!
2019-02-17
2019-01-21 335 瀏覽
西餐廳門面 canteen頹飯嘅質素 服務態度超差個菠菜忌廉湯稀到水咁 又無咩菠菜味個肉眼扒意粉 又薄又嚡 個汁又淡題外話果日我地2個大人+1bb去 見餐廳唔算迫先入去試我地拎住2個媽媽袋+2袋環保袋再用揹帶揹帶bb咁食野 有d迫我地見隔離d 2大枱有3張椅 門外又有10張8張椅 又無人坐 問職員可唔可以俾多張椅我地放野 點知d職員完全無理我地呢間餐廳無論叫餐定叫野飲叫要多張椅 d職員都係唔多理人 要嗌幾次先有人理 服務態度好差
西餐廳門面 canteen頹飯嘅質素 服務態度超差

個菠菜忌廉湯稀到水咁 又無咩菠菜味

個肉眼扒意粉 又薄又嚡 個汁又淡

題外話
果日我地2個大人+1bb去 見餐廳唔算迫先入去試

2018-12-31 369 瀏覽
盤居九龍城多年的小店, 由兩店再變回一大店, 聖誕期間難得在附近, 就幫襯一下; 是日只有聖誕套餐提供, 不過可以自行組合, 也不錯鮮蝦濃湯, 水準保持, 在寒夜中飲下, 更加鮮味鮮海蝦+牛油果+芒果沙律, 入座時間已經過9點, 三樣材料都仍然新鮮朋友的燒春雞, 第一次上枱時切開雞有水份流出, 懷疑是解凍不足嗎? 即時叫店員跟進處理第二次上枱, 終於無事 (當然是原先的那一隻), 雞肉也夠滑嫩, 外皮如果香脆一點更好白酒美國青口, 水準之內聖誕節當然不能缺少甜品, 拿破崙餅夠鬆脆窩夫也是必點的吧?梳夫厘就有少少過甜, 鬆軟度則很出色聖誕夜最低消費人頭三百, 算是十分化算一直小店都很有信心, 唯獨今晚不知是不是繁忙關係出現解凍不足情況? 希望不是因為店子擴充後的斃病吧?
鮮蝦濃湯, 水準保持, 在寒夜中飲下, 更加鮮味
白酒美國青口, 水準之內
聖誕節當然不能缺少甜品, 拿破崙餅夠鬆脆
窩夫也是必點的吧?
梳夫厘就有少少過甜, 鬆軟度則很出色
聖誕夜最低消費人頭三百, 算是十分化算
  • 鮮蝦濃湯
  • 芒果沙律
2018-11-10 941 瀏覽
“小店“ 之前店面大地方 ……搬咗獅子石道就真係小店 地方細咗1半仲係咁多客 食好嘢等一陣 搭枱冇問題裝修簡潔舒服舊店嘅櫈加咗軟墊舒適餐具預早用大餐紙包好 乾淨午餐$45 有西餐湯+飲品 凍飲唔使加$學生有優惠平$5元 午餐餐牌 每天都有轉變 有得揀 呢幾次都有嘅…肉眼扒燒汁+西湯+飯/意粉/薯條+飲品$45餐 高質素 冇得輸白飯靚 夠熱軟熟 薯條即炸脆卜卜正中西餐“燒汁“ 唔係生粉埋獻 肉眼扒 2片薄身 煎得夠香 有肉味冇得揀幾多成 全熟但有少少嚡 香煎豬扒意大利茄蓉汁 餐 $45煎豬扒 1.5片份量足 味道好忌廉薏米西餐湯 好creamy 唔會頸渴意大利菜湯 唔濃菜少 都好味芝士焗龍脷柳意粉餐 $45芝士白汁濃香 意粉剛剛好唔會過硬炸魚球香脆好味 但有少少阿蒙尼亞味早啲出發hea住食 唔使同學生上班族迫大把人等位 食飽快快結賬走人
“小店“ 之前店面大地方 ……
搬咗獅子石道就真係小店 地方細咗1半

芝士焗龍脷意粉 餐

早啲出發hea住食 唔使同學生上班族迫
大把人等位 食飽快快結賬走人

2018-11-08
3 分鐘 (堂食)
肉眼扒燒汁 配飯/意粉/薯條 餐
香煎豬扒 意大利茄蓉汁 配飯 餐
  • 肉眼扒燒汁配飯/意粉/薯條餐
  • 香煎豬扒意大利茄蓉汁配飯餐
2018-10-08 560 瀏覽
雖說九龍城出名美食多,但自己一個人午飯實在沒有心水;上星期吃了不怎樣的茶記,今趟隨心的走進名叫小店的小店,樓底極高,牆身舖上紅磚,感覺帶點歐陸色彩。 菠菜忌廉湯以為會用上罐頭貨色,喝下居然有菠菜味和奶香,質感順滑。 芝士焗煙雞胸意粉 $45意粉用上一個小鐵兜盛上,白雪雪又多汁,賣相用上「頹」來形容也不為過。毫無期望的關係下卻有點驚喜,意粉煮得剛好彈牙,雞胸煙薰味濃而不過鹹,醬汁味道也有誠意,不過汁實在太多,努力撥開也是徒然。 四十五塊錢有湯有主菜有餐飲,要求不高,再者質素其實不賴,只是選錯了自己不喜歡的食物,都是我的錯。

菠菜忌廉湯
以為會用上罐頭貨色,喝下居然有菠菜味和奶香,質感順滑。

芝士焗煙雞胸意粉 $45

2018-09-11
2018-08-30 847 瀏覽
我自己對九龍城呢個地方情有獨鍾❤因為細個係呢頭附近讀書~無論係小食糖水呢度都比我食過晒咁滯今日約舊同學食飯, 就當然返黎呢邊食! 小店 - 一直係我地最愛餐廳! 早前亦已搬舖~所以就去同朋友一齊食。雖然我地真係好愛小店, 但係老老實實, 如果唔係係呢頭附近食開野都真係幾難搵而搬左舖嘅小店就更光猛, Feel warm 左~餐牌都有所改變, 除左 set dinner 之外仲有散叫嘅野食, 不過一 D 主打野食或者係招牌菜都冇咩點變我地一行4人因為都唔太想食 set dinner 嘅野, 所以就散叫另外加左2個轉餐~餐包同羅餸湯都係普通野, 主要羅餸湯偏甜~不過可以接受德國併盤, 除左有豬之外, 仲有 pama ham, 芝士, 腸, 沙樂美腸! 最重要~係中間碟 muster, 配合埋 d 腸同豬手好好食啊好香啊!炭燒西班牙黑毛🐷扒, 雖然塊扒係細塊左 D.......不過真係好林好好食, 林到完全唔覺食緊豬咁~店員提議我地嗌煎到 7 成熟, 果然提議得好砵酒鴨肝野菌意大利粉, 除左鴨肝份量少左 D 之外, 其他野係很好! 意大利粉軟硬度適中~❤而且鴨肝都好香濃同滑😙而最推薦嘅一定係呢
我自己對九龍城呢個地方情有獨鍾❤
因為細個係呢頭附近讀書~無論係小食糖水呢度都比我食過晒咁滯
而搬左舖嘅小店就更光猛, Feel warm 左~

跟餐羅餸湯餐包

餐包同羅餸湯都係普通野, 主要羅餸湯偏甜~不過可以接受

德國併盤

好香啊!
炭燒西班牙黑毛豬扒

砵酒鴨肝野菌意大利粉

香草焗乳鴿配鮮雜菌意大利飯

而最推薦嘅一定係呢個香草焗乳鴿配雜菌意大利飯
個飯唔單止夠香濃芝士味, 而焗乳鴿真係好正, 我好鍾意呢種肉嘅 so 味! 而且焗得剛剛好😊

總括: 我地 4 個人 total HKD740 幾蚊~雖然我地只係叫左唔太多野食, 不過我地貴精不貴多! 小店嘅質素真係一 D 都唔小~值得一試💠
2018-08-28
德國併盤
炭燒西班牙黑毛豬扒
香草焗乳鴿配鮮雜菌意大利飯
  • 香草焗乳
2018-08-18 504 瀏覽
昨晚同一班中學舊同學去九龍城食飯, 途經一間叫做 "小店" 嘅西式餐廳, 見裡面的裝修都幾精緻同寬敞, 於是就入去試下啦 ... 後來老闆娘推介咗幾款菜式畀我哋, 果然 "好掂"👍, 尤其啲生蠔, 大大隻, 新鮮味美, 另外啲焗薯蓉田螺就更加唔使講嘢 " 好掂" 👍👍 ,但最驚喜嘅居然喺啲甜品, 真係估佢唔到呀, 味道清香, 不甜不膩, 樣子趣緻, 因為所有甜品都有老闆娘親自手繪嘅卡通圖案, 全部卡通圖案都唔一樣 (呢吓先最抵死呀👍👍👍), 不過令我哋最難忘嘅就喺呢位老闆娘嘅親切款待, 雖然我哋唔識老闆娘姓乜名乜, 但今時今日有咁嘅服務態度, 真係要畀個 "like"佢啦, 最後我畀大家嘅評價就喺, [ 雖然這間唔講得上喺最好嘅西式餐廳, 但就肯定係所有食客最想搵到嘅西式餐廳] ,如果用10分為滿分, 我會畀8.5分 + 1分, 8.5分係食材加餐廳嘅環境, 最後1分就喺呢位不為人知嘅老闆娘嘅親切款待和服務態度, 推介 🤓。
2018-07-29 523 瀏覽
大熱天時間間九龍城餐廳都要排隊等位,偶然發現呢間叫小店既唔洗等位又有冷氣就衝入去食左個lunch, 但裝修好似高級西餐廳,其實係一般茶餐廳咁...揀左個焗意粉,個白汁完全同個麵唔融合一齊,又唔熱d寬條麵係硬既,有鐵線既感覺...仲揀左個凱撒沙律,未食過咁難食既凱撒沙律,白煮雞肉同生菜分開上咁滯,沙律汁完全唔掂...面包糠又淋bet bet...唔識煮唔應該比人有呢個選擇...仲要set到個價特別貴完全中伏最後比錢一定係收現金,EPS, 八達通咩都唔收...冇下次
完全中伏

最後比錢一定係收現金,EPS, 八達通咩都唔收...
冇下次
2018-07-29
5 分鐘 (堂食)