2011-05-26 114 瀏覽
逢親廿幾號至月尾, 呢間o野都會話自己係感謝日, 午餐一律$32 (平時$38左右)所以就住日子o黎食就ok 抵食, 只係座位少, 人多人少唔穩定滑蛋豬軟骨飯, 很港式吧。蛋味不重, 豬軟骨都幾軟腍好食仲有個小食附埋, 可以揀餃子, 薯餅等等, 味道也是可以的。麵豉湯也有一碗添

滑蛋豬軟骨飯, 很港式吧。蛋味不重, 豬軟骨都幾軟腍好食
2010-10-29
2011-05-21 33 瀏覽
地方好細原來..得幾張台..好小可日式店咁細..晚飯時段入度去岩岩走左台 6個人...之後埋角一位都走埋..成間鋪得返我...oh...試左雞扒飯啦...加蕃薯天婦羅...加左小食所以先有可樂送..先黎可樂..飲左啖好可惜係可能曾經遇到咩情況令可樂都偏向泡味(例如撞擊)...即係唔太純液體化..飲慣可樂應該知講乜= =之後過多幾分鐘黎天婦羅..食左啖..味差左d..無想像中好..熱度適中..有4塊..心諗早知叫雞軟骨..唔會差得去邊..之後過多10分鐘度先黎碗飯..睇得出賣相同塊雞扒係花過下心思...食落係如下面講..好細嫩 ..配埋d飯吃..啖啖口感真係津津是道..但食多一陣邪惡既心對我說..39$一碗..雞扒就一塊度..自自然比較吉x家下午茶16~18有雞飯..即係你會揀兩碗細雞飯定呢碗貴精不貴多既雞飯..太似樣..唔比唔得..但又唔係拋離好多條街..如果30$左右我會繼續..但都係過唔到自己個關..出門口仲特意望向隔離墨魚餅飯..同樣40左右..但係超卓no.1 ..所以再黎既意慾真係hold住先..以個頭咁多食肆黎講的說...服務唔錯..連廚房2x歲男都伸頭講多謝...值得加許
服務唔錯..連廚房2x歲男都伸頭講多謝...值得加許...
2011-04-10 59 瀏覽
大角咀區附近賣日本菜的店舖其實都有幾多,單是奧海城一、二期已有板長壽司、元氣壽司、別府、札幌拉麵屋、日田蕎麥處、朗田、自家烏冬等,來到舊區附近,又有尚湯、日雅代和這次所吃的小台場等,各店水準參差,但總的來說始終是水準平凡的居多,實在令人失望。這天所吃的「小台場」,位於小街博文街內,店子小小,店內最多大概只能容納二十位客人左右。雖然店子是小,店中倒不乏小情小趣,向街窗前的窗台上擺放了不少日本裝飾小物,店子天花上的燈也是和式的紙燈,突顯出這是間日本料理小店的特點。這裡雖有不少散叫的食物,也有些二人套餐、定食等供應,但當中最抵食的,要算是其中一個「飯/麵 + 小食 + 麵豉湯或汽水」的套餐,價錢只是$47,無論飯、麵與小食,都有不少款式可揀,相信總有一個配搭能滿足顧客的要求。先來兩罐冰凍的可口可樂。看看罐身,原來這風靡萬千人類的飲品竟已有125年歷史,姑勿論它健不健康,這美味而獨特的飲品,可是繼茶、酒、咖啡之後最偉大絕倫的飲品呢!兩款小食,分別是「蕃薯天婦羅」和「日式炸雞軟骨粒」。「蕃薯天婦羅」一客有四件。脆漿有一定水準,粉粉甜甜的炸蕃薯充滿澱粉質,感覺尚好。「日式炸雞軟骨粒」份量不太多,
大角咀區附近賣日本菜的店舖其實都有幾多,單是奧海城一、二期已有板長壽司元氣壽司別府札幌拉麵屋日田蕎麥處朗田自家烏冬等,來到舊區附近,又有尚湯日雅代和這次所吃的小台場等,各店水準參差,但總的來說始終是水準平凡的居多,實在令人失望
位處小街的小台場
窗邊的日本小物裝飾
這個套餐最抵食
原來可口可樂已有125年歷史
兩款小食,分別是「蕃薯天婦羅」和「日式炸雞軟骨粒」。

蕃薯天婦羅
日式炸雞軟骨粒」份量不太多,蘸了脆漿炸過的雞軟骨鹹鹹的,細細粒,咬落咯咯有聲,作為小食是不錯的,假如用來佐酒,相信更為適合。
日式炸雞軟骨粒
主食一飯一麵。飯是「招牌燒雞扒飯」。店家稱得上是招牌,這飯的燒雞扒確是不錯的,雞皮脆,雞肉肉質也嫩
,飯的醬汁味道則不是十分突出,而且也不是那麼多,要是多些醬汁會較佳。
招牌燒雞扒飯
麵則是「日式叉燒拉麵」。這拉麵有數款湯底可選,不過最正路的只有豬骨湯,其它的沙嗲湯、泡菜湯或冬蔭功根本不是日本湯底,只是花巧之作,那就不考慮了。可惜這湯底水準偏低,鹹味是有的,豬骨味卻欠奉,雖然以這價錢,自己絕不會把它與豚王Mist或者達磨等拉麵名店比較,仍覺得這湯底平平無奇,未能滿意
。配料方面,正正常常的,日式叉燒有三片,切得都算厚,普普通通的,沒什麼特別。溏心蛋有半隻,但不是太溏心。其他配菜都是例牌那些,紫菜呀、芽菜呀、粟米呀、日本魚片呀等等等等,整碗麵甚為一般。
九州叉燒拉麵
原以為這套餐只有飯麵、小食和飲品,原來還有「飯後水果----鮮橙半個」。擺放得尚算整齊的橙甜味多於酸味,都算好吃。
飯後果
這店舖位置不太起眼的日式小館子,食物水準整體來說雖未算很好,也不致於很差,起碼比也在大角咀舊區,食物水準超級差勁的日雅代好得多,拉上補下之後,仍算中規中矩吧!不過這裡的抽風系統不太好,要是害怕大油煙的話,就可能要考慮過這因素後才決定是否來幫襯了。
$51.5 (晚餐)
位處小街的小台場
窗邊的日本小物裝飾
這個套餐最抵食
2010-10-19 46 瀏覽
好友「西方人」泊到好碼頭,工作地點轉移奧運站,是日大老遠走去共進晚餐,既談風月,也談近況。朋友初到貴境,不知吃甚麼好是正常,我提議黎小台場,因為之前吃過覺得不錯,是特色日本菜。台場,是東京其中一處出名的旅遊景點;取外小台場,已聽得出是和日本菜有關。店子位子不多,最多應該坐到16人左右吧。還好今天早到,不用等位已可坐底。我地三個人,叫了個二人餐,再另加一個飯,已經夠食。以下是二人餐的菜式:什錦刺身五品共有五款,三文魚、甜蝦、吞拿魚、八爪魚、北寄貝,因為是二人餐,所以每樣都是兩件。吃下去不會覺得很雪藏,尤以甜蝦比較好,絕對是合格的。蟹籽沙律以量取勝,沙律醬很日本feel,味道不錯,青瓜和蟹柳比例正確,不會青瓜過多予人搵笨之感。燒櫻花魚餅共有兩塊,每件一開四,魚餅打得頗彈牙,味道不錯。燒的程度不會過火,吃下去微暖就剛好了。燒牛肋骨看得出中間是生的,吃下去也吃得出不是一般牛肉,真的是牛肋骨位,牛肋骨獨有的爽口,就算沒有了那一條骨,也不會消失。燒的火喉也剛好,這一味是驚喜,也是全晚其一最好。海老天婦羅共有三隻蝦,二人餐為何會是單數?估計有可能是店長看到我們三人行的特別「殺必死」吧。炸蝦天婦羅是全

二人餐餐牌

什錦刺身五品

蟹籽沙律

燒櫻花魚餅

燒牛肋骨

海老天婦羅

海老天婦羅共有三隻蝦,二人餐為何會是單數?估計有可能是店長看到我們三人行的特別「殺必死」吧。炸蝦天婦羅是全晚最好的其中一味,蝦夠大隻,炸漿不厚,蝦夠鮮甜,真的很不錯。
豚肉生姜燒

豚肉生姜燒是水準,豬肉是豬肉片,不說可能會以為是肥牛片。吃下去豬味不濃,不過不失。豚肉生姜燒我曾經吃過一間不錯的,但已經記不起名字了,真的令人懷念。
小台場燒飯團

小台場燒飯團,令我不期然想起傳說中的「求婚飯團」。雖則我不在場,也未吃過「求婚飯團」,但這個飯團我覺得是不錯的。燒得不過火,吃起上來外皮很飯焦的感覺,飯也夠味,不會像只吃白飯,唯一就是一個人吃一個好像有點兒多了點,如果size可以小一點,或一個飯團變兩個會更合我心意。
鰻魚炒飯

鰻魚炒飯是追加的,事前叮囑不要吧鰻魚切粒再炒,所以來到的,是炒飯底再放上蒲燒鰻魚。炒飯頗香,鰻魚無骨,蒲汁香濃,這一味很滿意,如果有機會再來吃午市,相信我會encore的。
味噌湯

味噌湯我沒喝過,沒意見。
小菓子:菊花大菜糕
生果

是日小菓子是菊花大菜糕,老闆見我地三個人,也特別多送一個,另一「殺必死」也。每一個大菜糕中也有一片小菊花(不要心邪)。菊花大菜糕感覺像菊花茶果凍,消暑之餘也滿足甜胃。最後更有生果附送,這個二人餐其實三個人吃也是卓卓有餘的。

店子其實有點像居酒屋,三五知己,閒話家常,真是快樂不知時日過。

最後,祝「西方人」前程似錦,也莫再回頭。
2010-10-05
燒牛肋骨
小菓子:菊花大菜糕
  • 二人餐
2010-07-12 14 瀏覽
今次又試左大廚既撚手佳作,鰈魚唐揚,呢個好食程度係100分,我同大囡本身唔食魚,自從去左小台塲之後食多左魚,因大廚最拿手就係做魚既和食,講番條魚,最正用來送酒,魚身起晒骨,炸完唔會好乾,好鮮味,戲肉就係條骨,炸完味道有d似炸魚皮,好香口,完全唔油,呢個顯出大廚既功夫另近排試左有可能出既拉麵湯底,冬蔭功湯底,如果真係出就好,夏天食好開胃,冬蔭功好足料,唔係玩玩下,交足貨,真係夏天一個好選擇,拉麵師夫既4個湯底一定打底味痴拉麵

2010-07-11
2010-06-25 14 瀏覽
今天午餐點的菜是:滑蛋雞肉飯套餐內容有:味噌湯,滑蛋雞肉飯,日式炸薯餅滑蛋雞肉飯 - 很嫩滑,而且蛋和雞的比例很好,不會到最後只剩雞肉沒有雞蛋,另有海苔絲拌飯,吃起來特別香!日式炸薯餅 - 現成鮮炸的日式炸薯餅皮脆內香軟,不會給人一種已經放很久,也不會有很油的感覺,很好吃!P.S. 該店24-31日是感謝日,吃午飯套餐還便宜6元喔!!
今天午餐點的菜是:滑蛋雞肉飯套餐
內容有:味噌湯,滑蛋雞肉飯,日式炸薯餅

滑蛋雞肉飯
日式炸薯餅
2010-06-25
滑蛋雞肉飯
日式炸薯餅
2010-06-23 9 瀏覽
睡到剛起來,又到了晚餐時間,腦內就只想吃炸雞 該晚點的菜是:宮崎炸雞定食內容有:味噌湯,日式蔬菜沙拉,宮崎炸雞,飯,醃菜,木魚豆腐,菊花大菜糕 日式蔬菜沙拉 - 有椰菜和蕃茄,配上點點的Wasabi,實在是開胃可口宮崎炸雞 - 大小適中,皮脆肉嫩,加上沙拉醬,配飯真是一絕,更上先新鮮炸成,非常可口菊花大菜糕 - 仍然是香而不膩,好吃!
睡到剛起來,又到了晚餐時間,腦內就只想吃炸雞

該晚點的菜是:宮崎炸雞定食

菊花大菜糕 - 仍然是香而不膩,好吃!
宮崎炸雞定食
2010-06-23
宮崎炸雞定食
2010-06-23 14 瀏覽
已經住在大角嘴差不多6年了,還是頭一趟去吃小台場,該鋪以前也曾是其他日式食店,但味道普普而已。該晚點的菜是:天婦羅定食內容有:味噌湯,天婦羅(青椒,南瓜,蕃薯,茄子,海蝦 x 2),飯,醃菜,菊花大菜糕 味噌湯 - 不會過鹹天婦羅 - 脆漿薄而脆,大小適中菊花大菜糕 - 香而新鮮且不膩,好吃!加上服務態度真的很好,店員非常有禮貌,店鋪雖少,但不會有髒的感覺,也不會有油煙的味道!

該晚點的菜是:天婦羅定食

味噌湯 - 不會過鹹

天婦羅 - 脆漿薄而脆,大小適中

菊花大菜糕 - 香而新鮮且不膩,好吃!

天婦羅定食
菊花大菜糕
2010-06-09
天婦羅定食
菊花大菜糕
2010-06-01 14 瀏覽
今晚煮唔切飯,又嚟開餐.不經不覺就快半年,家陣平均一星期都嚟一至兩次,今晚走時待應姐姐既一番話真係好感動,自問不是豪客,都係熟低消費,本不打算再為小台塲寫食評,因自己都覺濫左d,怕人檔我係打手,但今晚姐姐既深情對話,不得不向小台塲既老品說聲,你真係執到呀有班咁好既伙記幫你手,要好好珍惜無論食物至服務一定達米芝蓮既水平.今晚又食得好開心!我仲見過好幾過曰本人,韓國人時常幫襯.咖喱烏冬真係eat 支 班呀我要求架,咖喱撈烏冬一絕仲有呢到用日本曼魚,冇泥味架,大家試下時近排有銀雪魚定食,好新鮮,價錢比pokka平一折,但質量比pokka好一大折我會一直支持你地
有班咁好既伙記幫你手,要好好珍惜
無論食物至服務一定達米芝蓮既水平.
今晚又食得好開心!我仲見過好幾過曰本人,韓國人時常幫襯.

咖喱烏冬真係eat 支 班呀
我要求架,咖喱撈烏冬一絕

仲有呢到用日本曼魚,冇泥味架,大家試下時

我會一直支持你地
2010-06-02
  • 銀雪魚定食
  • 蒜香牛柳粒定食
2010-05-07 18 瀏覽
原來 我作既地震芝士焗薯 很限定,唔係主菜單有架!我有幸食到要多謝大廚,另外亦都向睇過我食評而食唔到既朋友講聲唔好意思不過唔緊要,呢兩位大廚哥哥好有創意架,成日有新菜式,今晚限定有salt燒大蝦,隻蝦又大又新鮮,好好味呀
2010-05-07
2010-04-19 8 瀏覽
今晚同細囡撑抬腳今日又有新野試,估唔到有焗既菜式,由於好食到震,所以我叫佢做地震芝士焗薯薯仔本身飽肚,但師傅呢個係越食越想食架,薯仔焗到勁香夾埋d芝士簡直絕配,記住連皮食,冇唸過會係呢到食到好似5星級酒店既水準,師傳好勁呀成曰有新菜式,大囡今次因test冇嚟走寶喇如果有芝士焗飯食就好啦
今晚同細囡撑抬腳
如果有芝士焗飯食就好啦
2010-04-18
2010-04-11 1 瀏覽
搬左黎大角咀後四出揾好嘢食,終於比我地揾到間有HEART既小店!今次已經係今個月第八次幫襯喇,小台場既食物水準好高,睇得出老闆對食品要求高,所以忍唔住要寫返篇食評同大家分享.我吔食得最多係滑蛋豬扒飯. 洋葱,豬扒和飯係溶合埋一整,唔會好似出面食果D咁蛋同豬扒分開,佢吔整得好有日本風味!每次食完都勾起去日本既回憶!豚肉生薑燒係我吔另一FAVOR,D豬肉一D都唔肥,肉質滑,洋葱煮得很入味,送飯一流!真係希望香港有多D咁有曰本小店風味既鋪頭.

真係希望香港有多D咁有曰本小店風味既鋪頭.
2010-04-11
2010-03-29 5 瀏覽
不經不覺小台塲已變了飲堂,我細囡冇去幾日就如隔三秋,呀囡下星期比我食返餐中餐得麻近排經佢地介紹,試左幾樣唔食真係走寶既野,首先講骨腸,名字怪怪的,唔係待應姐姐介紹點都唔會點,條腸燒到好香又唔肥,比起台灣腸正好多又唔灟,另外上次試了汁燒魚頭,食到老公讚不絕口,佢話估唔到比燒更好食,少少甜又唔腥,我唔食魚既都試左好多,另外今曰試了荔枝豚肉串,呢個又係一個驚喜,好清香,夾埋燒到好香既豚肉真係好食到唔適形容,另外如果拉面用瓦碗上賣相會更好,及好期待你地會有鍋物再一次多謝兩位師傳同埋待應姐姐親切既招待

再一次多謝兩位師傳同埋待應姐姐親切既招待
2010-03-28
  • 骨腸
  • 汁燒魚頭
  • 荔枝豚肉串
  • 汁燒牛肉
  • 醬汁朱扒拉麵
2010-03-19 9 瀏覽
收費幾貴,串燒要$18一串,味道一般一串只有4舊細肉串埋.所有食品份量太少,主棻份量很少飯量卻很多.:4個人只點了4個飯+5串串燒埋單要$392.失望點了一碟雜串燒有5串,有雞,腎,1隻雞翼CUT開1半,白果同東菇難食$78 唔值得!環境比想像仲要細無洗手間,如需要可到對面公厠!!,得一位女侍應,但service 都ok..
2010-03-14
2010-03-14 5 瀏覽
入去的原因有二: (1) 經過店子時, 在外面聞到好香... (2) 店子格局幾有喺日本小店的味道 (不過如果唔用圓櫈會更加好..)由於那晚工作後時間不早了, 於是決定入去俾次機會佢!我點了一個$108(另加一)的"松花堂"set, 坦白講, 有dddd咁多貴, 但係佢d食物都present得幾有誠意, 餐具也合我心水, 我估店主同我一樣, 都勁鍾意日本的.... (哈哈) 味道方面, 最驚喜竟然係揚物中的tempura蝦! 唔知係咪因為期望不是很大.... 個漿同炸工都做得唔錯喎 (炸茄子除外)....好友點了滑蛋吉列豬扒丼set ($38 另加一), 我也試了一舊豬, 都幾好味, 但好友說如果豬扒可以再厚一點就更好! 不過又好難geh, 以呢個價錢.... 佢就話如果佢地煮野有一手, 佢唔介意俾多d錢食件厚d... (好認真...)最後是甜品菊花大菜糕, 幾清新, 如果texture稍軟一點兒, 可能會更像日本那些和菓子(hehe), 友善的jeh jeh (唔知定係老闆娘呢?) 還多送一客給我們, 因本來是我那個set才有甜品的.整體感覺不錯, 店方要奸爸爹ar! 可惜沒有拍照.

由於那晚工作後時間不早了, 於是決定入去俾次機會佢!

整體感覺不錯, 店方要奸爸爹ar!

可惜沒有拍照....