2013-01-07 513 瀏覽
上星期五伯父生日,我們就去吃晚飯,因有一蚊雞很吸引,我們一行4人6點多已去到,第一時間叫了碟雞見其他客人大部份也是叫雞.很值得高興.味道我覺得也很好,很滑,既好睇又好食,大家都覺得很好吃,$1碟雞很抵呢,之後吃了酸甜排骨香脆不肥不瘦的肉排,,肉質柔軟鬆化,配香甜的汁令人胃口大開叫了一客豆腐,外脆內甜,味道淡了一點,之後飲樽裝汽水大約是吃了這些,吃完雞已頂著肚子了,服務不錯,問服務員問題都很耐心解答,吃到7點多全場爆滿,另一邊打邊爐的也爆滿,証明這一元優惠很有效,埋單3百多元,4個人吃每人不用$100價錢算抵了,如再有機會,一定會再光顧呢
叫了一客豆腐,外脆內甜,味道淡了一點,之後飲樽裝汽水
價錢算抵了,如再有機會,一定會再光顧呢
2013-01-04
2012-08-02 390 瀏覽
我和我的朋友(三个人)点了三份孖宝早餐, 总共有3 份 皮蛋咸骨粥, 一个鲜竹牛肉球 , 一个香菇鸡包仔,和一个花姿炸云吞。 冲了一壶铁观音茶。没一样好吃,服务态度又差。皮蛋咸骨粥 - 普普通通, 不好吃,而且我不吃牛肉。来的时候才知道咸骨是牛肉。 鲜竹牛肉球 - 朋友说不好吃。香菇鸡包仔 - 叫了很多次才上桌。差不多一个小时后。 而且不好吃。花姿炸云吞 - 全部都是面粉,没有料。总而言之,非常差,服务态度差,食物差, 食物慢到。永远不会再来了。总消费= HKD82 ....... 非常贵,尤其是茶。
我和我的朋友(三个人)点了三份孖宝早餐,
冲了一壶铁观音茶。
没一样好吃,服务态度又差。

鲜竹牛肉球 - 朋友说不好吃。
香菇鸡包仔 - 叫了很多次才上桌。差不多一个小时后。
而且不好吃。
花姿炸云吞 - 全部都是面粉,没有料。

总而言之,非常差,服务态度差,食物差, 食物慢到。
永远不会再来了。

总消费= HKD82 .......
非常贵,尤其是茶。

皮蛋咸骨粥 - 差
鲜竹牛肉球 - 差
2012-07-31
5 分鐘 (堂食)
$27 (早餐)
2012-07-18 271 瀏覽
又嚟呢間,我啲朋友約親都係呢度因為個個都話佢特價菜式特別多估吾到龍蝦伊麵由一月做特價到宜家已經半年了仲有個消暑最好冬瓜鐘是日三個人六點多去到酒樓內已經有八成客人我地叫了個冬瓜鐘芝士龍蝦伊麵,片皮鴨兩食蒜蓉粉絲蒸聖子皇冬瓜鐘最快到,份量約半個冬瓜切半之後連埋海鮮同豬肉煮熟職員同我地分三碗,材料亦吾少清甜,味美,最後每人都飲到三碗龍蝦伊麵,龍蝦份量應該係隻大龍蝦而比大概半隻份量我地估計都成斤重,芝士汁十分之多相當惹味,可惜太少伊麵每人一小撮就無哂啦蒜蓉粉絲蒸聖子皇,好巨型肉質爽實,有鮮味蒜蓉份量夠,好香口師傅在旁片緊片皮鴨好快已經上枱,皮下脂肪勁多食落都香口,點少許醬油鮮味無窮第二食涼瓜蚊鴨件炒得夠惹味放上枱已經香噴噴涼瓜爽及熱,一啲都吾苦又甘又甜先真送飯一流,每人叫了個白飯潻飯後例牌送生果,呢個無特別有龍蝦,海鮮,又片皮鴨咁多款式,吾係貴喎埋單每人都係一百三十多所以呢半年去超過二十次啦
又嚟呢間,我啲朋友約親都係呢度
因為個個都話佢特價菜式特別多
估吾到龍蝦伊麵由一月做特價
到宜家已經半年了
仲有個消暑最好冬瓜鐘
是日三個人六點多去到
酒樓內已經有八成客人
我地叫了個冬瓜鐘
芝士龍蝦伊麵,片皮鴨兩食
蒜蓉粉絲蒸聖子皇
冬瓜鐘最快到,份量約半個冬瓜
切半之後連埋海鮮同豬肉煮熟
職員同我地分三碗,材料亦吾少
清甜,味美,最後每人都飲到三碗
龍蝦伊麵,龍蝦份量應該係隻大龍蝦
而比大概半隻份量我地
估計都成斤重,芝士汁十分之多
好少伊面
相當惹味,可惜太少伊麵
每人一小撮就無哂啦
蒜蓉粉絲蒸聖子皇,好巨型
肉質爽實,有鮮味
蒜蓉份量夠,好香口
師傅在旁片緊片皮鴨
好快已經上枱,皮下脂肪勁多
食落都香口,點少許醬油鮮味無窮
第二食涼瓜蚊鴨件炒得夠惹味
放上枱已經香噴噴
涼瓜爽及熱,一啲都吾苦
又甘又甜先真
送飯一流,每人叫了個白飯潻
飯後例牌送生果,呢個無特別
有龍蝦,海鮮,又片皮鴨
咁多款式,吾係貴喎
埋單每人都係一百三十多
所以呢半年去超過二十次啦
2012-07-17
好少伊面
2012-06-08 199 瀏覽
約同家人晚飯 選係佐敦開飯今日係假期 WALK IN都有檯 即安排入座時間約8點鬆 客仔約得七成 還好不太嘈5個人點左6個菜加條多寶魚同白飯幾碗 當然少不了NUTS放檯每道菜都OK 賣相也好(看相片) 但又不是想像中味美..家人較喜歡乳豬拼盆, 畔塘素燴我自己覺得紅燒豆腐幾得 冬菇香味配上滑滑豆腐尾聲送上鴛鴦果盆 不太甜 簡單又一餐
約同家人晚飯 選係佐敦開飯

今日係假期 WALK IN都有檯 即安排入座

時間約8點鬆 客仔約得七成 還好不太嘈

每道菜都OK 賣相也好(看相片) 但又不是想像中味美..
家人較喜歡乳豬拼盆, 畔塘素燴

我自己覺得紅燒豆腐幾得 冬菇香味配上滑滑豆腐

尾聲送上鴛鴦果盆 不太甜 簡單又一餐

2012-04-25 162 瀏覽
放工同兩個同事行街先嚟呢度食嘢先呢輪都嚟得好密吓首選當然係龍蝦伊面叫了個德國豬手見今日東星班兩味做特價於是乎就叫埋今日龍蝦伊面份量頗對上幾次細而且中間d肉好小好小多數都係爪同蚶位好在個汁都保持味道最重要爪同蚶入面d龍蝦肉夠爽又夠實個伊面吸哂d芝士汁認真正德國豬手上枱前職員在旁同我地切割而我怕太肥只夾兩小片的確係太油脂,少少咸,皮夠煙韌東星班兩味,翠肉瓜炒球略微咸,師傅可能調味重了魚肉質夠鮮甜所以吾點蠔油都夠味翠肉瓜反而吾夠味但蒸頭腩略帶少少腥味又沒有薑絲,亦沒有半點酒氣呢碟野真係差少少今日六點零七點嚟都有七成客環境都係一般酒樓咁服務普普通通不過經常有特價小菜所以吸引我地經常來
放工同兩個同事行街
爪同蚶入面d龍蝦肉夠爽又夠實
個伊面吸哂d芝士汁認真正
德國豬手上枱前職員在旁同我地切割
而我怕太肥只夾兩小片
的確係太油脂,少少咸,皮夠煙韌
東星班兩味,翠肉瓜炒球
略微咸,師傅可能調味重了
魚肉質夠鮮甜
所以吾點蠔油都夠味
翠肉瓜反而吾夠味
但蒸頭腩略帶少少腥味
失敗
又沒有薑絲,亦沒有半點酒氣
呢碟野真係差少少
所以吸引我地經常來
飯後甜品唔错
三日前龍虾伊面
上星期仲大份
題外話/補充資料: 卜順便比對上兩次我係兩人嚟 但隻龍蝦就大好多咯
2012-04-24
失敗
飯後甜品唔错
三日前龍虾伊面
上星期仲大份
2012-03-22 106 瀏覽
同屋企人飲茶,這家酒樓好多人但位子不會太迫。鮮蝦腸粉: 腸粉皮很爽滑,夾得不痴筷子。蝦沒蝦味,但好爽和大粒。叉燒包:外面是甜脆的皮,裡面是咸香的叉燒,感覺很Q,味道又香又合拍。排骨蒸飯:飯略為蒸得乾了。排骨很少,只有3粒。鮮竹卷:加有杞子的鮮竹卷,味道不重油和味精,裡面有甘筍,吃得清新。山竹牛肉:以前較大粒,現在縮水了,而且肉味不夠。綿花雞:雪藏雞沒甚麼好評論。綾魚球:好多魚骨絲,好危險。下次唔食綾魚球, 其他都OK.
同屋企人飲茶,這家酒樓好多人但位子不會太迫。
排骨蒸飯:飯略為蒸得乾了。排骨很少,只有3粒。
山竹牛肉:以前較大粒,現在縮水了,而且肉味不夠。
綿花雞:雪藏雞沒甚麼好評論。
綾魚球:好多魚骨絲,好危險。
下次唔食綾魚球, 其他都OK.
2012-03-21
2012-03-21 89 瀏覽
放工同朋友嚟呢度見到有特價龍蝦跟伊麵二至四人可以三十八蚊一隻咁於是叫了一隻用芝士汁另外叫了一個蒜蓉粉絲蒸大元貝一個花菇海參鵝掌煲同埋一份生煎包潻蒸大元貝最快到一大碟有六大隻,蒜味極香味道好鮮,肉質好爽口蒜蓉同粉絲份量夠多味道配搭得宜跟住花菇海參鵝掌煲花菇,海參,鵝掌各四件還有一撮小棠菜伴著菇及海參味道偏淡菇亦沒有那種香濃感覺好像是鮮冬菇那樣鵝掌蚊得軟淋,但都要靠個汁先掂伴碟的小棠菜就不過不失龍蝦伊麵同生煎包差不多同時間上見到個碟就好大隻龍蝦份量都應該有一隻嘅但麵的份量就好像少了點個汁相當多而且十分杰反而我最鍾意龍蝦夠味,肉質爽實,汁味濃郁啲伊麵連埋個汁一齊食好惹味生煎包一碟有六隻外皮煎得夠金黃咬入囗,外皮有香脆感覺內裡的菜肉連汁還保持幾乎流落我囗邊包皮再點少少龍蝦伊麵剩下的芝士汁更加增添食欲兩個人食到好飽好飽飯後送糖水同生果都叫免服務都可以食元貝時換一次碟食鵝掌煲時又換一次碟食龍蝦時又換兩次想換第三次我地叫話唔使地方都好大,呢度佢地二樓連埋三樓都係佢地平時都有同同時嚟飲下午荼間中都會嚟呢度食晚飯樓下早幾日見到晚上八點半前有好多特價小菜所以吸引我上來今次埋單都唔駛三百元感覺好低有時間都會
放工同朋友嚟呢度
一個花菇海參鵝掌煲
同埋一份生煎包潻
蒸大元貝最快到
大元貝都好大隻
一大碟有六大隻,蒜味極香
味道好鮮,肉質好爽口
蒜蓉同粉絲份量夠多
味道配搭得宜
跟住花菇海參鵝掌煲
花菇,海參,鵝掌各四件
還有一撮小棠菜伴著
菇及海參味道偏淡
味道偏淡
菇亦沒有那種香濃感覺
好像是鮮冬菇那樣
鵝掌蚊得軟淋,但都要靠個汁先掂
伴碟的小棠菜就不過不失
龍蝦伊麵同生煎包差不多同時間上
見到個碟就好大隻
龍蝦份量都應該有一隻嘅
但麵的份量就好像少了點
個汁相當多而且十分杰
反而我最鍾意
龍蝦夠味,肉質爽實,汁味濃郁
啲伊麵連埋個汁一齊食好惹味
生煎包一碟有六隻
外皮煎得夠金黃
咬入囗,外皮有香脆感覺
內裡的菜肉連汁還保持
食元貝時換一次碟
食鵝掌煲時又換一次碟
食龍蝦時又換兩次
想換第三次我地叫話唔使
地方都好大,呢度佢地二樓
連埋三樓都係佢地
2012-03-20
大元貝都好大隻
够香口
2011-11-18 75 瀏覽
有個老同學很久沒有見面,某日偶然在街上遇上,大家也正打算找地方吃午飯,真是相請不如偶遇,就一同上酒樓來個午間茶聚。沒有著墨於想吃甚麼,都是隨隨便便的點了三款點心及一碗粥品,之後就回顧了很多我們讀書時的歷史,勾起了很多片段,感覺還瀝瀝在目似的。邊談邊吃,三款點心有香煎花枝餅、香焗叉燒酥、醬皇金錢肚,而粥品是皮蛋瘦肉粥。花枝餅煎得幾香脆,花枝餅夾雜了粟米粒,增添爽口感;而叉燒酥焗得很香,酥皮也做得鬆脆;醬皇金錢肚亦頗為惹味;皮蛋瘦肉粥,粥底很綿滑,但材料偏少,皮蛋、瘦肉不見得有多少。雖然這一餐比起去快餐店或茶餐廳貴了許多,但在酒家可以慢慢坐,慢慢談,則輕鬆很多!
有個老同學很久沒有見面,某日偶然在街上遇上

香煎花枝餅
香焗叉燒酥
醬皇金錢肚
皮蛋瘦肉粥
10 分鐘 (堂食)
本人於昨晚富臨佐敦道分店用膳並欲使用 該店近日發出之前$38 一隻龍蝦之優惠卷… 根據該優惠卷背頁列明之條款, 並無說明用此優惠後不可再享恆生信用卡之折扣菜式… 然而, 當我們向部長點菜時才被告知使用了龍蝦優惠卷後, 所有菜式都收取正價… 後來, 我更在餐牌上發現$38/隻 龍蝦, 並無要求客人出示優惠卷及沒有列明不可再享其他信用卡優惠… 對於 這種臨時額外添加的 “魔鬼條款”, 我認為其銷售手法實有取巧之嫌… 其後我和家人一行四人還是點了$38/隻 龍蝦, 加以正價點了 冬瓜盅, 半隻燒鵝 及 一條 “貴店聲稱新鮮的東昇斑”… 最後上菜的東昇斑, 首先放上桌面的時候, 賣相差勁都不在話下, 基本的蒸魚豉油只有甚少, 初時也不以為已… 看清楚, 魚碟上有藍色的墨水, 本人懷疑是落單紙上的墨水… 那還未算, 那條東昇斑, 一食之下, 肉質竟然是 “梅”的, 完全沒有新鮮魚應有的質感… 全家人一試之下真的食不下, 唯有叫經理過來問一下… 一位經理過來, 向我們堅持是新鮮魚, 我們叫他試味… 他一食樣子也不對勁的, 硬要說是新鮮, 並用筷子夾開魚肉示範那魚有多新鮮… 但對那魚的味道卻隻字不

其後我和家人一行四人還是點了$38/隻 龍蝦, 加以正價點了 冬瓜盅, 半隻燒鵝 及 一條 “貴店聲稱新鮮的東昇斑”… 最後上菜的東昇斑, 首先放上桌面的時候, 賣相差勁都不在話下, 基本的蒸魚豉油只有甚少, 初時也不以為已… 看清楚, 魚碟上有藍色的墨水, 本人懷疑是落單紙上的墨水… 那還未算, 那條東昇斑, 一食之下, 肉質竟然是 “梅”的, 完全沒有新鮮魚應有的質感… 全家人一試之下真的食不下, 唯有叫經理過來問一下… 一位經理過來, 向我們堅持是新鮮魚, 我們叫他試味… 他一食樣子也不對勁的, 硬要說是新鮮, 並用筷子夾開魚肉示範那魚有多新鮮… 但對那魚的味道卻隻字不題… 在他堅持下, 我們沒有辦法接受, 卻也實在吃不下去… 只好就此結帳… 直到最後, 經理依然堅持魚是新鮮,沒有問題, 並沒有道歉…

誠然, 先說魚不新鮮乃其一; 就算該魚是新鮮, 這種味道也可稱得上可接受嗎? 難道他們就是以這種水準去堅持沒有問題去令客人接受嗎? 對不起, 但我真的不能接受… 再者, 其推銷手法有取巧, 員工態度差劣實非長遠經營之良好環境… 對於 該店服務及食物質素, 本人深表失望… 決定以後也不會再光顧這店... 在此勸各位,這價錢可有更好質素及服務的酒樓有很多... 無謂貼錢買難受~~~
奇差
這樣的魚要賣$188... (約12兩)
細心一看碟的右方有藍色的墨水...
食落D肉係“梅”的...絕對唔係新鮮魚應有的水準

以上埋單連埋條魚,$56x... 食到一肚火~~~
2011-07-25
2011-02-26 35 瀏覽
跑完馬拉松,都幾肚餓,過左海之後就決定0係屋企附近飲茶。家姐話呢間酒樓都幾抵食,咁我地就試下啦!當時九點鐘,可以0係早茶時段度叫野食,係抵d 的。哇!見到個價目表簡直嚇一跳,好多野都好平呀!好多飯只係5.8!當然唔好望佢大盎啦!但真係食得飽人架!好開心呢!我地點了排骨飯,又點了菜乾豬骨粥,魚肉粥,仲部都係幾蚊雞,點野食真係點得好爽!仲有年糕呀!新年前後特別想食年糕的嘛!年糕普普通通啦!唔係特別好食,但價錢又係好抵食,冇所謂啦!點了蝦腸,點了一個菜,點了煎堆,每樣野都係中規中舉,但食得好開心。煎堆剪開左之後好鬼靚,好似花咁!睇到都已經好開心!味道都幾好食,薄薄的唔覺油膩。以後又多一個飲茶好去處喇!
跑完馬拉松,都幾肚餓,過左海之後就決定0係屋企附近飲茶。
以後又多一個飲茶好去處喇!
2011-02-20
2011-01-23 9 瀏覽
好難得見番一個朋友,佢仲好客氣話請我地食飯。二話不說就上左黎呢度食飯,因為就番佢同埋大家又想食中菜。其實呢度都唔錯既,價錢都算合理。而且都唔使點等位,食餐飯都唔錯架。酥炸素鴨好多時都會叫既小食,味道同平時食既都無乜分別。只不過我覺得油左小小,但整體上都ok既。作小食已經勝任有餘。青瓜海蜇一個幾開胃既小食,青瓜同海蜇配上開胃既醬汁。又點會難食呢,個份量都算適中既。金菇肥牛煲個賣相無乜特別,但食落都算幾惹味。肥牛既份量都算幾多,而且金菇又幾有咬口。呢個煲用黎撈飯就最好啦。豉油王炒麵之前食過就麻麻地,因為個麵太多油。而今次特登叫佢少油,咁就好食左同有口感。雖然材料同平時既沒有兩樣,不過食到成口油就一都唔好過啦。整體上都有進步既,唔錯啦。清蒸象拔蚌呢個就差啦,因為象拔蚌無乜鮮味。所以令到成碟野都唔好食,象拔蚌唔新鮮,食落都無哂mood。反而伴碟既粉絲仲好食,真係可笑。脆皮燒雞呢個就中規中矩啦,脆皮都仲算幾脆。雞都算有雞味,算係廢話之中既廢話。但呢個既質素相當參差,有時可以好鹹,但有時可以連雞味都無。整體上,都要多謝我個朋友既。呢餐都算合格之上,食物都尚算過得去。服務都唔太差。另外,個西瓜
又想食中菜。

酥炸素鴨
上都ok既。作小食已經勝任有餘。
素鴨
中既。
金菇肥牛煲
呢個煲用黎撈飯就最好啦。
整體上都有進步
既,唔錯啦。
清蒸象拔蚌
鮮,食落都無哂mood。
反而伴碟既粉絲仲好食,真係可笑。
清蒸象拔蚌
脆皮燒雞
外,個西瓜汁就唔好飲。一都唔甜,難道加左水?
2011-01-02
素鴨
2011-01-06 9 瀏覽
富臨漁港去過好多間,本來覺得算幾好.今日約咗朋友於佐敦行街,未行先得醫醫肚,佐敦道比較多食肆,到最後都係簡富臨,因為比較熟悉.一入到去感覺已唔太好,門口位知客姐姐安排完檯後要自己周圍揾檯坐低再講食物:白灼菜遠:灼得太耐黃晒,而且入口即溶蝦餃皇:皮厚完全睇唔到入面的材料、好似一舊粉、入面D蝦又唔爽而且好重味精破壞晒富臨係我心目中的型象!!!
富臨漁港去過好多間,本來覺得算幾好.
再講食物:
白灼菜遠
白灼菜遠:灼得太耐黃晒,而且入口即溶
蝦餃皇
破壞晒富臨係我心目中的型象!!!
2011-01-05
2011-01-06 12 瀏覽
富臨漁港二樓,囍臨門三樓,初時以為係兩間酒家,上網查查,原來係同一間,唔掛得富臨,同前幾日去囍臨門,好多野都好相似喇.....芋頭糯米卷…薄薄的芋頭包住糯米,糯米「林」,不是炒的,我估是蒸的。帶子腸粉…厚厚的腸粉皮,口感不好兼不滑,帶子細細粒,但無味。菜苗餃…但內有惡蝦,我食不到。棉花雞…大大舊的滑雞,配上油油的棉花,少食為妙。
菜苗餃…但內有惡蝦,我食不到。
棉花雞…大大舊的滑雞,配上油油的棉花,少食為妙。
2011-01-03
2010-10-02 11 瀏覽
放工又約兩個朋友來這裡宵夜照舊點了龍蝦鳥冬煲鮑魚雞球煲今曰再加個鹵水掌翼仲有個脆皮豆付掌翼鹵水味道幾香脆皮豆付不錯外皮鬆軟,內裏軟滑雞煲亦很香囗但可惜今日個龍蝦煲很失敗龍蝦份量雖然很多但肉很乾好似係炸得過火再用去煮而且個汁亦很少鳥冬干淨淨的完全沒有味道飯後有生果糖水送價錢每人承惠一百八十
放工又約兩個朋友來這裡宵夜
2010-10-01
宵夜
龍蝦份量雖然很多但肉很乾好似係炸得過火再用去煮
2010-04-22 9 瀏覽
兩個人,七點幾走黎食飯我地叫左脆皮炸豆腐,兩面炸至金黃色豆腐雖不算很滑,但味道也甘香燒鵝半隻,味道幾好食可惜,肉質過韌芙蓉炒海膽,炒出黎幾特色蛋白裡有少少海膽海膽夠新鮮,蛋面加上金黃色蟹籽買相極吸引!椒絲腐乳唐生菜,香味出衆幾好食煲老火湯南北杏蜜棗雪耳煲猪展,湯又濃又很好喝最後當然飽肚.......太好了埋單四百幾,都幾貴,一分錢一分貨絕對合理
兩個人,七點幾走黎食飯
我地叫左
脆皮炸豆腐,兩面炸至金黃色
豆腐雖不算很滑,但味道也甘香
燒鵝半隻,味道幾好食可惜,肉質過韌
芙蓉炒海膽,炒出黎幾特色蛋白裡有少少海膽
海膽夠新鮮,蛋面加上金黃色蟹籽買相極吸引!
椒絲腐乳唐生菜,香味出衆幾好食
煲老火湯南北杏蜜棗雪耳煲猪展,湯又濃又很好喝
最後當然飽肚.......太好了
埋單四百幾,都幾貴,一分錢一分貨絕對合理
2010-04-20