2024-07-13 194 瀏覽
食完早飯,因為晚餐食物一般唔太飽,就去左Ikea。一行到Ikea,就被濃濃榴槤味吸引。Ikea 宜家有好多榴槤食物,例如雪糕新地,糯米糍,西米布甸等等。我就點了:榴槤植物素新地配4份D175红蝦榴槤肉其實Ikea有最低入場既榴槤植物素新地配單1份D175红蝦榴槤肉,但由於志不在植物素新地,只配1份榴槤肉對我不太吸引,於是直接跳級點了配4份榴槤肉。第一啖先吃榴槤植物素新地,竟然比我想像中好,有好濃烈榴槤味,值得一讚。 之後開始食榴槤肉,就開始完全蓋過新地既榴槤味,可想而知榴槤肉幾咁香濃。第一次食D175红蝦榴槤肉,都覺得正由於條隊都幾長龍,職員不停為顧客裝榴槤肉係新地上。少少提示,職員好落力起勢裝榴槤肉,尤其是買多份榴槤肉會比較滿所以易鬆脫,拎起前最好先用匙羹壓一壓榴槤肉,我自己差啲就跌左一份榴槤肉

我就點了:

榴槤植物素新地配4份D175红蝦榴槤肉

• 榴槤植物素新地配4份D175红蝦榴槤肉
2024-06-23 246 瀏覽
本人係中意食榴連,炎炎夏日,梗係要食榴連雪糕啦。近排ikea 出咗榴連熊,一於收工就去試吓先😉仲有榴連肉tim 加重榴連嘅味道😀如果你好想再多啲榴連肉嘅話,都可以加錢加配🤩喜歡榴連嘅你一定要嚟食
2024-06-18 258 瀏覽
榴槤嘅季節又嚟到啦!!每次IKEA同麥當勞都分別會推出唔同嘅榴槤雪糕 🤤🤤 今日經過IKEA,即刻衝入去🤣🤣 未去到食飯時間,人流唔算太多,排隊俾錢大概10分鐘到就買到啦 👏🏻👏🏻👏🏻 今次買咗兩球D168榴槤肉嘅雪糕,瑞典肉丸同埋煙燻蜜糖腸。 D168榴槤雪糕 ($42)本身IKEA個雪糕巳經非常香滑,而且入口即溶,對比起其他幾間雪糕店嚟講已經算係唔錯架啦😎 今次自選果蓉嗰度加咗兩球榴槤肉,入口非常香濃,絕對生色不少!! 目測絕大部份人手入邊都會揸住一杯榴槤雪糕 🤣🤣🤣🤣 瑞典肉丸 ($13)肉丸係ikea 經典嘅食物🤣 每次嚟到都必定會買佢黎食,配埋肉汁一齊食,味道剛剛好煙燻蜜糖腸 ($15)不過不失嘅腸仔

D168榴槤雪糕 ($42)

瑞典肉丸 ($13)

煙燻蜜糖腸 ($15)
不過不失嘅腸仔

2024-06-16 213 瀏覽
係尖沙咀行行下街有啲餓,又咁啱聞到浸榴連味,沿住浸味就入咗ikea美食站。原來!D24番咗黎,作為榴連fans緊係唔放過啦我嗌咗個D24榴連植物奶素新地,同以往一樣,個榴連大大舊兼啖啖肉,而且好香榴連味🤤🤤🤤個雪糕就相對淡啲,但又同個榴連幾夾,下次要加多幾舊榴連先!

2024-06-16 126 瀏覽
有到榴槤季節,總忍不住要去宜家專門店,開心去選購。與朋友剛午餐完畢,飽足異常,一起選擇一顆兩顆三顆四顆,我們不想太飽,就選了兩顆。榴槤味道超濃,榴槤蓉有質感,值得一試。
有到榴槤季節,總忍不住要去宜家專門店,開心去選購。

榴槤味道超濃,榴槤蓉有質感,值得一試。
2024-06-16 142 瀏覽
今次試咗佢嘅花生醬雪糕格仔餅 其實都幾足料 格仔餅脆卜卜 啱啱加熱完 另外雪糕花生醬味道唔算太突出 但係夾埋落去都幾好食 再加上有煉奶喺面 味道都算唔錯個人最推介佢嘅雞髀 入口好嫩滑,而且好入味
個人最推介佢嘅雞髀 入口好嫩滑,而且好入味
2024-06-16 182 瀏覽
今年呢個 #榴槤季節 真係不得了🤤 冇諗過就算連 IKEA 宜家家居 都有真正嘅 #榴槤雪糕 供應… 由 #尖沙咀港鐵站 行過嚟 K11 Art Mall,遠遠已經聞到一陣 #榴槤 香💨💨 當然呢種香氣唔係人人識欣賞,縱使佢哋嘅 #美食站 大排長龍,「榴槤小區」就只有識得欣賞嘅小粉絲捧場🤤 #小秘書 一向都覺得 #IKEA 嘅 #雪糕 混得太過多冰,口感麻麻,而且又唔夠奶味😗 所以如果唔係因為有 #榴槤肉 做膽,我都未必會幫襯😅 所以呢我建議大家想去試嘅話,要比多少少錢,起碼加到兩至三份果肉再撈埋啲雪糕一齊擺入口,咁樣先會感受到真正嘅「榴槤雪糕」嘅香氣😉 如果大家有到場,記住望吓 #榴槤粉 滿足嘅表情,大大啖榴槤肉放入口… 真係好治癒㗎🤤🤤🤤📍 宜家家居美食站 (尖沙咀)河內道18號K11購物藝術館B2樓B204-210號舖

2024-06-15
外賣自取
$42 (其他)
以前去IKEA餐廳食‘招牌肉丸’及海鮮意粉正餐就去得多;反而美食站主打輕食呢邊因經常太多人就比較少去😅今次初嘗佢哋嘅‘Bagel🥯’同‘牛角包🥐’套餐🥂有時真的沒多時間這𥚃也是一個不錯的用餐之選👍美食站食物飲品太都以健康為主(個人感覺良好🤭)🥯牛油果慢煮雞胸比高包+海鹽焦糖燕麥奶咖啡 🌕🌕🌕🌗🌑🥐松露雜菌雞肉牛角包+抹茶燕麥奶 🌕🌕🌕🌗🌑🍨乳酪配迷你布甸粒及焦糖醬 🌕🌕🌕🌕🌗

今次初嘗佢哋嘅‘Bagel🥯’同‘牛角包🥐’套餐🥂
有時真的沒多時間這𥚃也是一個不錯的用餐之選👍
美食站食物飲品太都以健康為主(個人感覺良好🤭)

🥯牛油果慢煮雞胸比高包+海鹽焦糖燕麥奶咖啡
🌕🌕🌕🌗🌑

🥐松露雜菌雞肉牛角包+抹茶燕麥奶
🌕🌕🌕🌗🌑

🍨乳酪配迷你布甸粒及焦糖醬
🌕🌕🌕🌕🌗
2024-06-01 202 瀏覽
榴槤季節又黎啦!每年到榴槤季節時,IKEA都會推出榴槤雪糕及甜品等美食。今天經過尖沙咀的IKEA,或許是剛開始販售的緣故,店內人潮並不多,即使未食正餐都要先食一轉甜品先😂😂😂我們都分別選擇了三球榴槤肉的雪糕,另買了一個榴槤斑斕糯米糍。D24榴槤植物素新地配D24榴槤肉雪糕:口感綿密滑順,但當然無得同牛奶雪糕相比啦。但滿滿的榴槤味,每年都真係會想食一次。榴槤斑斕糯米糍:外層有淡淡的斑斕味,外層略厚但煙韌質感搭救,包裹滿滿的榴槤肉。小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌榴槤愛好者,不要錯過這個機會
榴槤季節又黎啦!

D24榴槤植物素新地配D24榴槤肉雪糕:

榴槤斑斕糯米糍:

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌榴槤愛好者,不要錯過這個機會
  • 榴槤斑斕糯米糍
ikea 成日都出唔同口味既新地,佢marketing 每次都做得好好,令人好想試,但奈何一直都冇機會去食,所以今次經過,又見到係開心果,就即刻試試佢。睇佢本身張相好吸引,多開心果醬又鋪門開心果粒,加埋滿滿既雪糕。但最後我手上既新地就好似有d 貨不對辦。雪糕本身唔濃開心果味,偏水,唔係重奶。開心果醬唔算多,但佢係成個新地主要開心果味既來源。開心果碎,個職員好似好努力倒出黎,但好似倒極都倒唔出,當倒出之後,下,乜完架喇。忍唔住問可唔可以再要多少少,佢倒多兩下...結果要"多"開心果碎,都只係圖片咁樣...食到一半就開始覺得有d 甜,不過兩人share 住食,又買左支水飲,覺得還好啦。

但最後我手上既新地就好似有d 貨不對辦。

雪糕本身唔濃開心果味,偏水,唔係重奶。
開心果醬唔算多,但佢係成個新地主要開心果味既來源。

三重開心果新地
2024-05-14
5 分鐘 (堂食)
2024-04-28 122 瀏覽
薄荷黑朱古力新地筒得返最後幾日咋! 好彩趕得切食😋$6 真係冇投訴,薄荷味同朱古力味都夠同平衡😚 個筒仲要係脆嘅 💯 4月30日前就無㗎喇!鍾意薄荷朱古力嘅快啲去食IKEA 宜家傢俬啦🍫
薄荷黑朱古力新地筒得返最後幾日咋! 好彩趕得切食😋

2024-04-26 115 瀏覽
💥今期特別有薄荷黑朱古力雪糕,其實雪糕嘢呢一個價錢嚟講真係好平,$6,好食過麥當勞嗰啲好多,薄荷朱古力雪糕非常濃厚味道,主要都係充滿黑朱古力嘅味道,薄荷嘅味道就唔係太出,不過以呢一個價錢嚟講,真係冇得輸,個cone都非常之脆,CP值非常高,鍾意食薄荷朱古力雪糕嘅朋友不可以錯過!💥肉丸,佢嘅肉丸,不嬲都係佢哋嘅王牌食品,真係非常好食,再加埋佢嘅特別醬汁,同埋紅莓醬,味道更加有層次,而且價錢嚟講都唔算太貴,鍾意食肉丸嘅朋友都可以試吓

2024-04-01 251 瀏覽
大家都知道IKEA除咗係傢俬店之外,佢嘅美食小食站都係非常之出名嘅。今次唔係去食熱狗,亦都唔係去食肉丸,而係去食新出嘅movenpick雪糕!movenpick雪糕一向都唔便宜,但依家去IKEA買,加埋咖啡,只需要20幾蚊,真係非常之抵食。雪糕一球係雲呢拿味,冇得揀其他味,分量比想像中多好多,用一個紙杯裝好連埋蓋,非常乾淨衛生,方便食用。而咖啡方面,係一杯好似Espresso咁嘅份量咖啡,而且咖啡味道偏苦。個人就喜歡將雪糕點少少咖啡一齊食,中和到雪糕嘅甜味之餘亦都可以中和咖啡嘅苦味。

2024-03-29 154 瀏覽
一向都好鍾意行IKEA,尤其是係尖沙咀分店呢間,啲店員真係好Nice☺️今次行過終於食到呢杯花生醬味雪糕,之前行太古分店嗰陣直頭係太好賣已經賣晒試唔到🥹 老老實實,我覺得$6嚟講真係好抵食🥰應該雪糕有超濃郁嘅花生醬味,而且頂上仲有花生碎喺面,綿綿嘅雪糕加上有咬口嘅花生碎冇得輸🥜 而且雪糕筒亦都係脆卜卜而唔係軟腍腍好似放咗好耐咁! 雖然同行朋友覺得呢杯雪糕好靚,但係我就覺得啱啱好😋

香濃花生新地

其他
香濃花生新地
2024-03-20 145 瀏覽
每次經過宜家傢俬,總係會想睇吓佢哋嘅美食站有咩新嘢食,最近得知佢哋嘅蒜蓉雞翼同緊$10.3隻優惠啊!當然忍唔住要去買來試吓啦😆除咗雞翼之外,仲買咗焦糖咖啡同埋牛油果雞胸back食,加埋唔使$50 ,都真係幾平🤫一嚟到就忍唔住食咗隻雞翼,但係真係有啲失望,除咗唔熱之外,層皮係淋嘅,雖然唔貴,但係質素真係可以好啲☹️反而咖啡同埋杯算唔錯,咖啡飲落去有淡淡的焦糖味,雖然唔算好濃郁,但係都值得呢個價錢,而呢個都有兩塊雞胸,包睇唔算好煙靭,但係都唔會好似普通麵包咁軟腍腍,算係值回票價雖然佢哋成日出新款,但係都希望佢哋啲嘢食可以保持一貫水準🤫相比起成日出新款,我會期望佢哋統一食物質素🙂改善食物質素參差嘅問題