2022-11-29 59 瀏覽
這間食泰菜的季稻開在舊區的觀塘之中,裝修簡單,老闆同有些員工都是泰國人。餐牌選擇頗多,價錢夠平民。泰國傳統水上小吃的豬肉船麵,大大碗只是$58, 湯底肉味濃厚,帶陣陣藥材香,食完沒有口渴感。跟傳統船麵一樣有炸豬皮、肉丸、豬肉,芽菜,通菜配上金邊粉,好味。牛雞串燒,燒得香口而不乾身,重點是他們的沙嗲醬,味道濃郁,並帶有微微椰香,食到粒粒花生的口感,惹味。食泰菜當然要食咖喱啦,點了黄咖哩軟殼蟹配白飯 $108, 椰香味重,配白飯或蒜蓉包都很正。鐘意軟殼蟹不用剝殼,又可以整舊食,啖啖肉,酥炸過後吸滿咖喱汁更好味。簡簡單單的泰式豬肉碎生菜包$98, 但擺盤精美,用上新鮮爽脆生菜包上香辣肉碎,開胃清新惹味 .甜品有泰式奶茶椰汁糕及椰汁西米糕,十分滿足。溫馨提示: 餐廳三點是落場時間,要留意啊!

甜品有泰式奶茶椰汁糕及椰汁西米糕,十分滿足。
溫馨提示: 餐廳三點是落場時間,要留意啊!
2022-11-27
2022-11-19 93 瀏覽
📍季稻 (觀塘)✨地道泰式珍寶原粒蟹肉炒金邊粉 $148即叫即炒熱辣辣,口味同喺泰國食到嘅一樣。特別重羅望子嘅甜味,加埋大量花生碎超級香。蟹肉份量好多,質地結實,比起罐頭蟹肉好食得多。✨脆炸薯條配特式泰國香料(冬陰)$38波浪薯條薯味比較濃郁,加上酸酸辣辣嘅冬陰公粉好惹味。✨椰汁西米糕 $38/4椰漿味道好濃郁,除咗西米,仲有粟米粒同芋頭粒,味道好豐富。✨泰國珍多冰 $28同樣係好重椰糖香,有珍多條仲有大樹菠蘿。📍季稻 (觀塘)觀塘宜安街17號地舖
📍季稻 (觀塘)

✨地道泰式珍寶原粒蟹肉炒金邊粉 $148

✨脆炸薯條配特式泰國香料(冬陰)$38
波浪薯條薯味比較濃郁,加上酸酸辣辣嘅冬陰公粉好惹味。

✨椰汁西米糕 $38/4
椰漿味道好濃郁,除咗西米,仲有粟米粒同芋頭粒,味道好豐富。

✨泰國珍多冰 $28
同樣係好重椰糖香,有珍多條仲有大樹菠蘿。

📍季稻 (觀塘)
觀塘宜安街17號地舖
1K
社交平台俾啲泰國旅行相洗晒版,搞到我都好想去泰國呀!不過,年尾無晒假,所以食泰國菜頂住癮先。講起泰國菜,就梗係要食正宗泰國人主理嘅餐廳啦!今次嚟到位於牛頭角嘅小店:季稻。餐廳充滿泰國色彩,真係以為自己去咗翟道翟呀!炸魚餅炸魚餅即叫即炸,由新鮮魚肉混入其他泰式香料製成。所以味道好有層次,仲帶有少少辣味,爽口彈牙,絕對係最好嘅小食。泰式蕉葉燒魚 季稻嘅泰式蕉葉燒魚以傳統正宗泰北做法,用蕉葉去包住成條魚嚟燒,所以除咗食到魚嘅原汁原味之外,仲帶有蕉葉嘅香味,好有層次。至於,燒魚用上馬友,魚肉驚喜地嫩滑多汁,蘸埋泰式嘅青辣椒醬,味道即刻提升到另一個層次!泰式香烤雞飯雞皮香脆唔油膩,雞肉鮮嫩juicy,配合泰式甜酸醬,酸酸甜甜,非常醒胃。香葉肉碎煎蛋飯 呢個餸係泰國人嘅日常菜式,以羅勒葉配上青豆及肉碎,配上一隻燶邊煎蛋,撈飯一流。

炸魚餅

泰式蕉葉燒魚

泰式香烤雞飯

香葉肉碎煎蛋飯
2022-11-13
最近牛頭角站至觀塘一帶附近有一間新開一個月左右既正宗泰國餐廳,餐廳由外場侍應生到廚房廚師都係泰國人自理餐廳內觀設計得舒服,簡單既設計帶住輕輕既泰國清邁特色餐廳風格餐廳餐牌有附上中英文,而餐廳侍應生雖然係泰國人,但識聽識講一口流利既廣東話,所以落單時都唔需要太擔心食物價錢上,以香港食泰國菜黎講係非常抵食,今次專員同朋友叫左四個餸, 兩杯野飲, 一個甜品,夾埋都係$530左右對於一直搵正宗泰國菜黎食既朋友,呢一間餐廳絕對值得加入到自己最愛既名單之一鮮木瓜沙律盤 $118超出想像既一個勁豐富沙律盤,因為唔止得泰式沙律,仲有生菜,炸豬皮,蜜汁烤雞同埋竹筒糯米飯餐廳表示呢一款食物係泰國係一樣好常見而且好受歡迎既菜式烤雞好特別,做法係用一對木竹夾住塊雞排黎燒烤,直接對火既燒烤方法令到雞排烤得好香脆同埋微燶既效果好香濃雞排好鮮嫩表皮香脆,醬汁係蜜汁再加上少少花生碎,味道上沾埋個醬汁好香甜炸豬皮勁香脆,而且完全唔覺得有油炸既感覺,入口唔會唔會覺得熱氣同埋油膩感泰式沙律係鮮木瓜絲配上辣椒,蒜碎,鮮青檸粒,炸蝦米,蕃茄,豆角撈埋一齊,味道夠清新夠酸,好開胃嘅一個沙律而且好清香專員個人食法係拎起一片生菜夾上

鮮木瓜沙律盤 $118
餐廳表示呢一款食物係泰國係一樣好常見而且好受歡迎既菜式
專員個人食法係拎起一片生菜夾上炸豬片再加雞排沾醬汁再加少量沙律包住一齊食,完全係另一種口感同食法,但食過後包保會愛上!

青咖哩雞 $88  +  白飯$18
青咖哩顏色好靚,而且上檯時已經聞到陣陣咖哩同椰香既味道
入面材料包括辣椒,豆角,泰國茄子,九層塔,當然仲有唔少香料攪成碎再煮做咖哩
咖哩入口夠細滑,味道上先係好香濃既咖哩香味再黎有甜香既椰奶味道,後者既辣椒,南薑,蔥頭味道全部湧晒出黎
少辣既口味夾雜住香料混和一齊既味道,複雜但細滑
雞肉肉質夠嫩滑,雞肉同咖哩醬汁份量唔少,配上一個白飯一齊食絕對係首選

黃咖喱豬頸肉 $98  +  白飯$18
黃咖喱顏色上亦好鮮艷,橙紅黃色未食已經流口水覺得好香
材料由辣椒,豬頸肉,羅勒,九層塔,泰國茄子煮成咖哩
呢款黃咖哩既辣度反而無青咖哩既辣黎得咁刺激,而且係偏係食香味為主
豬頸肉夠爽口彈牙,肉味夠香,香味濃郁既咖哩就算食兩碗飯都得
招牌惹味九層塔炒蝦 $158
好有穫氣既炒蝦,以生菜墊底,鋪上滿滿既炸蒜辣椒青蔥莞茜同九層塔,配上5隻炸過表皮再炒既泰國大虎蝦
用上超多香料底下,隻大蝦吸收晒所有香味,以香、濃、辣、鮮為主既味道完全唔需要加任何醬汁一齊食
餐廳將大蝦介開左半邊蝦殻等香料可以附上蝦肉本物,另外表皮炸過所以好香脆,爽脆既蝦身好新鮮
5隻大大隻既大蝦,完全勁想再嗌多一碟黎食,勁讚
椰汁西米糕(4件) $38
呢款西米糕絕對可以用上高貴黎形容,平時食到既西米糕表面應該都係一粒粟米做裝飾
呢到既西米糕表面係用上一小片金箔,就算一個小小既甜品都顯出好貴氣
斑蘭葉包住西米同椰汁,勁清香既斑蘭葉香味再加上椰汁既清甜濃郁味道,成個西米糕作為甜品完全唔覺得膩
泰國椰青 凍
泰國椰青 凍$45/個
大大個勁重手既泰國新鮮椰青,椰青水都好多,夠甜夠新鮮
最緊要係夠凍,勁完辣野夠解辣又解渴,食泰國野點少得椰青
龍眼特飲 凍
龍眼特飲 凍$28
係泰國飲到既龍眼冰好多都太過甜,但呢到相信有適量調教過個味道
餐廳呢一杯成杯都好多粒既龍眼果肉,少量既班蘭葉味道,好清亦唔會過份地甜,夠消暑又解辣
2022-11-14
10 分鐘 (堂食)
泰國椰青 凍
龍眼特飲 凍
2022-11-10 81 瀏覽
收工後去觀塘行下,每次去觀塘食野都會去牛頭角同觀塘交街度望下,今晚經過見到有間新開的叫季稻的泰國餐廳,見餐牌野食同價錢都幾吸引,一於入去試試。餐牌都係地道菜式,款款都好想試,之但係又唔止點揀好,餐廳負責人係位後生的施文後生泰國哥哥仔,用英文介紹左餐廳的菜式,我地一於揀左4個菜式。金柚子鮮蝦沙律($98)菜如其名,柚子大大粒,晶瑩通透,清甜多汁,混合了蝦乾碎、腰果、花生醬汁材料,十分惹味!當然仲有唔少得另一主角泰國蝦啦,蝦肉新鮮彈牙,的確係一道非常醒胃的前菜。蒜蓉包($38五件)香濃的蒜蓉味道,加上半脆半軟熟的麵包,夠滋味。粉絲焗大蝦($128)兩雙燒大蝦,肉質彈牙嫩滑。粉絲炒到金黃色,夠哂鑊氣,而最令我欣賞係伴碟的秘制青色醬汁,濃郁的香料葉蓉,加上檸檬汁、辣椒碎同蒜蓉,令人愛不釋手,瘋狂地把粉絲蘸上汁料。幾乎食哂啲粉絲後,見到個鍋上有好多塊薑片(最少有六七塊),粉絲索了薑片上的汁,食起上黎的確係有點薑香味道,而且會更加暖胃,可想而知呢道菜認真足料黃咖喱軟殼蟹 ($228)平時好在泰國餐廳點用咖哩汁烹調的食物。而今次呢個菜式的咖哩汁,主要係配在蟹肉絲加蛋白上,呢個用來配白飯真係一流。至於

金柚子鮮蝦沙律($98)
金柚子鮮蝦沙律

蒜蓉包($38五件)
蒜蓉包

香濃的蒜蓉味道,加上半脆半軟熟的麵包,夠滋味。

粉絲焗大蝦($128)
粉絲焗大蝦

黃咖哩軟殼蟹

黃咖喱軟殼蟹 ($228)

平時好在泰國餐廳點用咖哩汁烹調的食物。而今次呢個菜式的咖哩汁,主要係配在蟹肉絲加蛋白上,呢個用來配白飯真係一流。至於軟殼蟹就咸香酥脆,好夠風味。
泰式燒魷魚

泰式燒魷魚($127)
魷魚沾上了薄粉漿然後再油炸,所以特別酥脆。配上醒胃酸辣醬汁,食得過癮。不過我就傾向使用番配粉絲的綠色醬汁點,完全把魷魚鮮味激發出來。呢道菜的醬汁要有一定的酸度才出色!
椰青

椰青($45/個)
大大隻的椰青,清甜消暑降火,無得輸!
椰汁糕

飯後奉送椰汁糕點!今餐的泰國菜真係盡慶,阿萊mark!
2022-11-10
泰式燒魷魚
椰青
椰汁糕
2022-11-09 54 瀏覽
Best Hainan chicken ever, 5-star hotel quality in the meat and rice. Pardon me had taken the photo when the dish was half finished. I thought it was just another so-so food from its look. Only after a few mouthfuls I realized I was eating the real good thing.The other dishes are nice too. There are quite a few Thai food restaurants in the neighborhood. They are relatively tasted heavier and greasier. This shop gives you a much lighter feeling akin to eating in Bangkok~Definitely will come back m

Definitely will come back more often.
2022-11-03 730 瀏覽
觀塘呢頭有間由泰國人打理嘅泰菜館,今日收工就過嚟食,負責人同廚師係泰國人,每道菜都好有正式Thai風味,食到我哋舔舔脷😋香烤東北泰式香腸好特別,香腸入邊有豬肉同埋米飯,口感比一般返香腸唔同,更加香口,而且泰國人鍾意連埋辣椒一齊食,增添刺激感,嗜辣嘅我試咗都好好味😚泰式豬肉碎生菜包真心好好食,豬肉碎調味啱啱好,香口得來唔會過鹹,配搭埋新鮮爽脆嘅生菜,啖啖都好滋味🤩鐵板燒鮮蠔奄列都好高質素,首先佢超級足料都有成五六隻鮮蠔,仲要啲蠔都幾大隻,食落有超級juicy,仲有幫你鐵板熱緊,食極都熱辣辣,配埋甜辣sauce更為惹味😙泰式蕉葉燒魷魚都幾有風味,燒魷魚嘅時候會連埋塊香蕉葉,魷魚新鮮得來好彈牙,燒得好有質素,唔會燒到佢乾柴柴😍香芒椰汁糯米飯更加有驚喜,芒果係新鮮嘅芒果,唔係嗰啲罐頭,所以食物更加鮮甜,而且個糯米飯比坊間嗰啲更加香甜同有咬口,呢個泰式甜品一流💯飲品方面就叫咗食泰菜必叫嘅泰國椰青,冰涼清甜,仲叫咗杯龍眼特飲,有好多龍眼肉,飲得又食得,正👍🏻餐廳內部裝修都充滿泰式風格,整體明亮整潔,今餐食得超級開心,遲啲都會再過嚟食❤️

香烤東北泰式香腸

泰式椒鹽燒魷魚

香芒椰汁糯米飯

2022-11-03
香烤東北泰式香腸
泰式椒鹽燒魷魚
香芒椰汁糯米飯
2022-10-28 117 瀏覽
這家泰國料理很地道,純正的泰國風味!冬蔭公湯酸爽微辣很開味,大大隻蝦,啖啖肉;特別推介芒果糯米飯,芒果很大塊,很甜,與軟绵香甜糯米飯是绝配,必須有的飯後甜品首選;各式酱料很特別,很泰式,各款食物搭配各自恰到好處的酱料,刺激味蕾,體現出廚師深厚的功底,很值得嘗試!別家泰國餐聽會為了迁就港人的口味對食物作一些調整,但這家一點都沒迁就,而是用原汁原味的純泰式讓你在香港犹如身處泰國!餐聽环境不錯,能體會到老板的用心布置!服務很到位,宾至如歸!
餐聽环境不錯,能體會到老板的用心布置!
服務很到位,宾至如歸!
2022-10-28 118 瀏覽
朋友介紹有泰菜餐廳新開張,位於官塘宜安街17號地鋪. 聽講所有廚師都係來自泰國,上星期五馬上book 位試吓. 果然冇失望!正宗!惹味!抵食!款式選擇多又唔會太辣,泰式船麵,鮮蝦冬陰公湯麵,豬手饭,蟹肉炒飯,芒果糯米飯,泰式奶茶椰汁糕⋯⋯全部都好好味!今日再次到餐廳試新菜式 特式酸辣檸檬汁蒸爐魚,鮮味開胃,然後再試泰式豬肉碎生菜包,辣得來好味道,泰式炒通菜,同樣都係咁惹味!泰式炸物拼盤,松脆而不油膩,醮上泰式辣醬,配合得很好!最後試冬陰功湯,香濃美味,大蝦新鮮爽口. 期待下次再試其他新款!

2022-10-28
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
試食活動
  • 酸辣檸檬汁蒸爐魚
  • 泰式豬肉碎生菜包
2022-10-28 99 瀏覽
見到呢度有新嘢,過嚟試食。坐得係舒服,食物方面,希望佢哋能夠調整一下。朋友揀咗冬陰功河粉。佢話味道好濃,不過實在太鹹!兩隻蝦都新鮮爽。海南雞不過不失,個飯幾好味,雞就冇乜特別。想講吓附送嗰碗湯,真係好鹹最出色係杯龍眼冰,唔使加錢!好味!整體來講,希望佢哋調節下食物嘅鹹度,唔知係咪泰國人慣咗重口味,但係香港人就唔慣啦!新開張。希望佢哋會進步。環境係整潔舒服的

海南雞不過不失,個飯幾好味,雞就冇乜特別。

想講吓附送嗰碗湯,真係好鹹

最出色係杯龍眼冰,唔使加錢!好味!

環境係整潔舒服的