2023-11-05 201 瀏覽
約咗朋友響銅鑼灣見面傾偈,因為已經過咗午飯時間,所以搵嘢食相對會方便啲,因為約響銅鑼灣地鐵站見面,所以直接順路就一路傾偈一路行就上咗去希慎廣場,跟住朋友就話不如去姚姚酸菜魚食啦。我哋就簡簡單單叫咗佢嗰個酸菜魚加北京填鴨兩吃套餐。北京填鴨味道都唔錯,用來包嗰啲皮唯一嘅問題係食到落底嗰度會有啲倒汗水,所以最底嗰幾塊變得好濕同埋好黐手,連本身用嚟隔開啲皮嘅紙到黐實晒。另外炸出嚟嘅烤鴨骨味道都幾好,一路食一路傾偈係唔錯嘅配搭。酸菜魚,嚟到大大盤好吸引,不過原來個盤係好淺身嘅,但係食落幾多份量都算還可以嘅,酸菜湯同埋魚嘅味道都唔錯,都幾香。另外仲叫咗個紅糖糯米糍粑,我覺得唯一嘅問題係佢同一時間上埋,但係呢個甜品放得時間長咗就開始會變得比較硬,同埋外邊冇咁脆,如果佢可以等我哋食到咁上下先上會好好多。

2023-10-31
下午茶
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ姚姚酸菜魚位於銅鑼灣希慎廣場13樓自從通關後不時都想北上食酸菜魚一時引起好想食所以選擇左姚姚酸菜魚姚姚酸菜魚到港後一直都在到訪ʟɪsᴛ最近酸菜魚主打辣度升級一於去止止引!姚姚主打使用新鮮鱸魚亦首創酸菜魚雙併可以選擇水煮魚併蕃茄魚或水煮牛肉等可以一個價錢滿足兩個口味🔸姚姚酸菜魚併水煮牛肉🐮🐟$308作為店舖的主打招牌店員會先於上菜前將盤底放置小蠟燭並一直會用火將酸菜魚保溫但又不會令魚過熟上檯時一整個定食賣相非常吸引酸菜魚湯底味道夠濃香辣味剛好魚片無骨亦無腥味厚度亦剛好水煮牛肉有薯粉同芽菜墊底麻辣味香咸度適中全程不停追食推薦👍🏻🔸麻辣香鍋$257 (自選5材料以上)土豆、田雞、萵筍片、千葉豆腐、四季豆萵筍片永遠是麻辣香鍋的首選千葉豆腐同四季豆都非常入味餐廳提供可以自選菜色的麻辣香鍋除了肉類外亦有大量素菜選擇非常適合食素的人士@yaoyaohongkong姚姚酸菜魚 (ᴄᴀᴜsᴇᴡᴀʏ ʙᴀʏ)📍 sʜᴏᴘ 1303, 13/ғ, ʜʏsᴀɴ ᴘʟᴀᴄᴇ, ᴄᴀᴜsᴇᴡᴀʏ ʙᴀʏ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

麻辣味香
咸度適中
全程不停追食
推薦👍🏻

🔸麻辣香鍋$257 (自選5材料以上)
土豆、田雞、萵筍片、千葉豆腐、四季豆
萵筍片永遠是麻辣香鍋的首選
千葉豆腐同四季豆都非常入味
餐廳提供可以自選菜色的麻辣香鍋
除了肉類外亦有大量素菜選擇
非常適合食素的人士

@yaoyaohongkong

姚姚酸菜魚 (ᴄᴀᴜsᴇᴡᴀʏ ʙᴀʏ)
2023-10-26 140 瀏覽
喺商場行到咁上下想食酸菜魚,一定係非姚姚酸菜魚莫屬,尖沙咀又有,銅鑼灣都有,又坐得舒服,冇一般酸菜魚都係環境比較細,坐得冇咁舒服嘅顧慮😛今次又係嗌咗必食嘅香港老油條,唔知道佢係用咩食材做到呢一種特別嘅口感,將佢浸一浸落酸菜魚嘅湯底度再食又係另一種風味😆 不過今次都係嗌香鍋,就咁食都10分唔錯,強烈推薦!香鍋嘅餸菜都係繼續唔少得午餐肉、寬粉、豬腸同雲南菜花特別試吓炸豆皮,又唔會吸哂油同咸度,應該都係因為廚師炒得比較均勻,試過喺出邊食豆皮係會好鹹好鹹🥶🥶🥶食菜係必需,少鹽少油嘅熗炒手撕蓮白菜炒得非常香!呢種炒飯真係屋企做唔到,份量都幾多,呢個價錢絕對OK !最後同媽咪share 冰粉,完美嘅句號。其實每次嚟最鍾意嘅一樣嘢都係可以係餸菜嗰度自己揀少鹽少油,呢樣嘢真係好緊要!同媽咪出街兩個舒舒服服食餐飯,呢個價錢都唔錯😆

香港老油條

香鍋嘅餸菜都係繼續唔少得午餐肉、寬粉、豬腸同雲南菜花
香鍋

熗炒手撕蓮白菜

同媽咪出街兩個舒舒服服食餐飯,呢個價錢都唔錯😆

2023-08-16
香港老油條
香鍋
熗炒手撕蓮白菜
2023-10-16 143 瀏覽
成間餐廳都用tiffany blue色設計,唔講以為入咗tiffany cafe😆 喺好舒服嘅環境食啲好刺激嘅辣野,好大對比啊😀酸菜魚x北京烤鴨套餐 (2人)招牌酸菜魚最好係可以揀辣度,麻度。朋友太廢食唔到辣都可以揀免辣😂今次叫咗少辣,魚肉係滑得嚟又彈牙嗰種,送飯一流👍🏻北京烤鴨完全唔油膩,食完一塊又一塊呢個套餐2樣都係精裝版,可以2樣試哂唔怕食唔晒🤤椒鹽鴨架識食一定要食鴨架嘅肉,因為係最嫩滑,配合惹味椒鹽,食指大動。麻辣小龍蝦🦞第一次食小龍蝦就揀咗呢度,呢度環境俾我信心去叫呢個餸😂 嚟到果然無令我失望,全部都洗得好乾淨蝦仔好易搣又啖啖肉,配埋好香嘅麻辣醬,可以一個食晒一碟🤤

酸菜魚x北京烤鴨套餐 (2人)
招牌酸菜魚最好係可以揀辣度,麻度。
朋友太廢食唔到辣都可以揀免辣😂
今次叫咗少辣,魚肉係滑得嚟又彈牙嗰種,送飯一流👍🏻

北京烤鴨完全唔油膩,食完一塊又一塊
呢個套餐2樣都係精裝版,可以2樣試哂唔怕食唔晒🤤

椒鹽鴨架

麻辣小龍蝦🦞
蝦仔好易搣又啖啖肉,配埋好香嘅麻辣醬,可以一個食晒一碟🤤

2023-10-14 146 瀏覽
今日同朋友行希慎,朋友食素的,正想睇睇有咩餐廳啱食,去到13/F,見到姚姚酸菜魚,再看看Menu,都幾啱食,有自選菜色嘅麻辣香鍋,可以點全素,啱曬又食辣又食素嘅朋友。麻辣香鍋(麻辣鍋底)今天帶上食素嘅朋友,點少油、少辣、免芝麻、免花生,點了鮮茶樹菇、四季豆、萵筍片、黑木耳,份量十分多,整體有辣度,又香又惹味,每款食材都夠曬入味。姚姚酸菜魚拼蕃茄魚 $308/2人份好多選項比人揀,揀免辣、少油、少鹽、免芝麻、免花生,份量好足,番茄魚 - 味道唔會太酸,加埋蕃茄肉夠開胃,啖啖嫩滑魚肉,入面仲有索晒味嘅粉絲。另一邊酸菜魚亦十分吸引,鋪滿酸菜,湯味調得剛好又唔會過酸,有辣有唔辣任君選擇。下次會再嚟,試下其他口味先。

麻辣香鍋(麻辣鍋底)

姚姚酸菜魚拼蕃茄魚 $308/2人份

下次會再嚟,試下其他口味先。
2023-10-10
2023-10-12 145 瀏覽
酸菜魚遇上片皮鴨🫶🏻|📍姚姚酸菜魚♡姚姚酸菜魚拼北京烤鴨套餐♡|💰$338$338就可以姚姚酸菜魚(精裝版)+北京烤鴨(半隻)+孜然椒鹽鴨架💓❶酸菜魚嘅湯底唔會好油💓用雞&豬骨熬製出嚟嘅高湯味道鮮甜,仲飲得出酸菜嘅微酸🫶🏻唔會俾酸菜搶味💛嚟食嘅話一定要試下淨飲湯底!酸菜魚肉質都好滑,每一片都厚薄適中🫶🏻雖然係精裝版但份量絕對多過1人份,2個人share啱啱好🫶🏻❷烤鴨擺盤好靚,鴨肉比想像中多❤️‍🔥鴨皮油香十足配埋其他配料包住食,可以保留鴨油香而且唔會膩💓餅皮同餅皮之間會有張紙隔住,所以唔會黏埋一齊🫶🏻設計相當貼心❸孜然椒鹽鴨架,炸至酥脆配埋椒鹽&孜然呢2種惹味調味食落過癮!♡麻辣香鍋♡|💰鍋底$48 後再選配菜香鍋至少要揀5款配菜,今次揀咗土豆($38)、蓮藕片($38)、嫩牛肉($55)、肥腸($40)、重慶酥肉($50)🧏🏻‍♀️香鍋比較辣,如果唔太食得辣又想過辣癮記得要嗌少麻少辣!土豆切成薯角形狀入口有薯蓉軟綿口感、蓮藕片入口香辣其後回甘、酥肉份量多而且唔會淨得炸粉,入口啖啖肉❤️‍🔥、嫩牛肉保留到嫩滑口感而且無牛騷味🫶🏻♡多多桃膠梛奶♡|💰$48奶香十足解辣一流🫶🏻😂而且桃膠份量真
酸菜魚遇上片皮鴨🫶🏻|📍姚姚酸菜魚

♡姚姚酸菜魚拼北京烤鴨套餐♡|💰$338

♡麻辣香鍋♡|💰鍋底$48 後再選配菜

♡多多桃膠梛奶♡|💰$48
奶香十足解辣一流🫶🏻😂而且桃膠份量真係好多🫶🏻夠哂滋味養顏💓除咗桃膠仲有紅豆作為配料,味道香甜

♡手打青瓜檸檬茶♡|💰$38
檸檬茶唔會好甜,飲落青瓜香氣突出🫶🏻食川菜嘅時候飲好夾🫶🏻相當清新解膩❤️‍🔥
2023-10-11 100 瀏覽
前排同朋友食飯,諗唔到食咩!周圍行吓,然後發現咗呢間做緊優惠,見到有片皮鴨,突然就好想食!而最近做緊優惠係片皮鴨加酸菜魚嘅套餐,所以最後決定食呢間!因為我哋兩個人,所以我哋叫咗雙人套餐,$338就有齊酸菜魚,半隻片皮鴨,仲有個椒鹽鴨架,真係好抵食!份量都算多。半隻片皮鴨片皮鴨好好食,d餅皮都算薄而鴨皮酥脆有少少脂肪,呢度嘅甜醬都幾好食,甜甜地加蔥絲同青瓜絲同少量砂糖,十分好味。仲有隻小鴨髀,一咬落去啲油爆曬出嚟!椒鹽鴨架雖然唔知食緊乜,但係會不停想食!姚姚酸菜魚特登加咗寬薯粉條,一上菜見到個盤好大,心諗點食得晒,份量超多,魚片味道鮮甜,冇腥味,湯底辣度可依自己喜好選擇!下面仲有個小蠟燭保持溫度!性價比高,所以會再去食!

半隻片皮鴨

椒鹽鴨架
雖然唔知食緊乜,但係會不停想食!

姚姚酸菜魚

性價比高,所以會再去食!
2023-10-11 72 瀏覽
開始入秋就真係想食下辣野暖下身咁岩前排係希慎食左間好特別既中菜今次要為大家介紹既係 - 姚姚酸菜魚姚姚酸菜魚係位於銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場13樓1301號舖餐廳以tiffany blue既顏色做主題食物個方面 今次分別點左:- 麻辣香鍋 ( 配料有: 午餐肉 雞軟骨 豬腩肉 萵筍片 豬頸肉)- 酸辣土豆絲- 香港頭條(油條)- 彩虹烏龍冰粉Overall黎講佢地CP值係超高個麻辣香鍋係超大份 而且佢既辣係超香 同埋啲料都好足 有勁多餐肉 同 雞軟骨係入面兩個人去食 真係飽住走@yaoyaohongkong Location : Causeway BayPrice : $300-$400/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
開始入秋就真係想食下辣野暖下身
咁岩前排係希慎食左間好特別既中菜
今次要為大家介紹既係 - 姚姚酸菜魚

餐廳以tiffany blue既顏色做主題
食物個方面 今次分別點左:
- 酸辣土豆絲
- 香港頭條(油條)
- 彩虹烏龍冰粉

Location : Causeway Bay
Price : $300-$400/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2023-10-05 92 瀏覽
放工行希慎,一時慶起好想食川菜,諗起之前食姚姚酸菜魚好想再食😋🌟 辣子雞軟骨肥腸今次想食下佢既麻辣小菜系列😆份量都幾大!係超邪惡好肥美既肥腸😈炒到外脆內軟,仲有大量既辣椒,好和口好入味😋再加上雞軟骨脆卜卜,正😋🌟 四川回鍋肉軟熟肥美既同鍋肉,朋友至愛!🌟 上湯菜心✨茶心煮得啱啱好,爽口🌟多多桃膠椰奶✨椰奶味好香濃,再加上桃膠,好滋補!😍🌟手打檸檬茶第一次黎食冇點酸菜魚,估唔到啲小菜都咁高水準😆見到有新野,有姚姚蕃茄魚,下次再試下先

🌟 辣子雞軟骨肥腸
今次想食下佢既麻辣小菜系列😆
份量都幾大!
係超邪惡好肥美既肥腸😈
炒到外脆內軟,仲有大量既辣椒,好和口好入味😋
再加上雞軟骨脆卜卜,正😋

🌟 四川回鍋肉
軟熟肥美既同鍋肉,朋友至愛!

🌟 上湯菜心✨
茶心煮得啱啱好,爽口

🌟多多桃膠椰奶✨
椰奶味好香濃,再加上桃膠,好滋補!😍

🌟手打檸檬茶

第一次黎食冇點酸菜魚,估唔到啲小菜都咁高水準😆
見到有新野,有姚姚蕃茄魚,下次再試下先
2023-10-04 85 瀏覽
姚姚酸菜魚 (希慎廣場) (銅鑼灣).一年前就食過尖沙咀店嘅酸菜魚,美味的味道記憶猶新。.平日唔洗等位,舖內瀰漫着川菜的酸辣氣味。.以前食過招牌酸菜魚,今次試吓麻辣香鍋,自選左五個餸,茶樹菇、田雞、蓮藕片、牛肉、寬薯粉 。大碗充滿辣椒🌶️同餸菜。.份量最多竟然係肉類🥩牛肉真係食極都仲有,好抵。.我自己最鍾意茶樹菇嘅爽口同香氣同埋寬薯粉又厚又糯嘅口感。.北京烤鴨半隻兩食$188超肥美🦆皮脆很有鴨油香。廚師刀工很好,鴨皮大小一致。麼麼皮食到最尾都仲有,啱啱好。好食又抵食!.第二食係椒鹽烤鴨架,🦆有兩碟。炸到酥脆酥脆,好惹味但就偏咸。好熱氣,食唔哂咁多。.椒麻皮蛋 $68又香又麻辣嘅流心黃金皮蛋,😍比一般皮蛋有彈性而且唔會有石灰嘅味道,很讚😎。.人均消費$300.
姚姚酸菜魚 (希慎廣場) (銅鑼灣)
一年前就食過尖沙咀店嘅酸菜魚,美味的味道記憶猶新。

平日唔洗等位,舖內瀰漫着川菜的酸辣氣味。

份量最多竟然係肉類🥩牛肉真係食極都仲有,好抵。

我自己最鍾意茶樹菇嘅爽口同香氣同埋寬薯粉又厚又糯嘅口感。

北京烤鴨半隻兩食$188

椒麻皮蛋 $68

人均消費$300
一直到鍾意食四川菜,辛麻嘅快感令人垂涎三尺,🌶️🌶️姚姚酸菜魚進軍香港後都keep住人氣👍🏻👍🏻Tiffany Blue 為主色調 牆上有些簡潔的壁畫佈置,反傳統中式沒有用上中式古典紅色等嘅設計裝潢,卻帶點小清新🌱叫姚姚酸菜魚,點少得招牌嘅酸菜魚🐟每次食都唔會失望,選用鱸魚製作成酸菜魚,真係啖啖肉刺少肉多,湯底入口酸辣非常惹味,而我最鍾意呢度食到嘅酸菜魚由頭到食到尾都能夠保持溫熱,全靠底盤有蠟燭一直溫熱住窩酸菜魚🔥🔥唔知係咪新Menu酸菜魚併北京填鴨套餐,一次過滿足晒兩個願望好抵食👏🏼👏🏼千祈唔好睇小半份北京填鴨,份量都唔少,配菜包住食好正👏🏼另外推薦麻辣香鍋🫕充滿川渝風味,根據個人口味自選五款或以上配菜
Tiffany Blue 為主色調 牆上有些簡潔的

2023-08-09
2023-10-03 49 瀏覽
姚姚酸菜魚出咗新嘢,除咗酸菜魚辣度全面升級和姚姚蕃茄魚,重有北京烤鴨,今晚就同女兒過嚟銅鑼灣試吓!餐廳地方都好大,空間寬闊舒適,更設有不同包廂,可以多人聚會,主打正宗川菜。姚姚酸菜魚拼北京烤鴨做緊特價,一次過品嚐兩款招牌菜,當然不會錯過。姚姚酸菜魚:正宗四川風味的酸菜魚味道除了酸、辣、麻之外,也講求魚的鮮度,採用新鮮鱸魚,肉質鮮嫩甜美,刺少肉多。另外還有水東新酸菜和秘製湯底,入口鮮香濃郁,味道正宗愈食愈開胃。北京烤鴨半隻,有兩款食法,第一食,將烤鴨起皮切片,將肉嫩和脂肪比例剛好的鴨片配蔥絲、青瓜絲、蘿蔔絲,加烤鴨甜面醬及少量砂糖,以麵包著吃;味道咁香美味。第二食,烤鴨起皮後將鴨架炸至酥脆,灑上孜然椒鹽吃,外酥內嫩十分香口。麻辣香鍋是四川美食,多種不同的食物中;可隨個人口味自選最少五樣美味配菜,之後由廚師加工炒成,揀咗香酥豬扒、雞翼、土豆、脆皮肥腸、炸豆皮。麻辣香鍋香氣四溢,所有食都好入味,吃起來麻辣鮮香紛陳濃鬱,堪為一絕。

1K
2023-10-03 32 瀏覽
提起酸菜魚💬「姚姚酸菜魚」都係唔錯嘅選擇😬.姚姚酸菜魚+ 避風塘大蝦+ 寬薯粉條🍲酸菜魚夠酸爽🤤魚肉鮮嫩入味🐟粉條掛滿湯汁🍜大蝦彈牙🦐但略嫌避風塘唔夠惹味🥺薯條亦偏硬脆🍟😢.紅糖糯米糍粑🥢糍粑香脆軟糯😋食到粒粒糯米🍚黃豆粉、紅糖同糍粑完美配搭👍🏻.醬蘿蔔⚠️🥕醬汁酸甜微辣🌶️好開胃😝.多多桃膠椰奶🥥有桃膠🤎西米、椰奶、紅豆🫘口感好豐富☺️.低糖紫米豆漿🥛紫米令豆漿格外香甜💜
提起酸菜魚💬「姚姚酸菜魚」都係唔錯嘅選擇😬
醬蘿蔔⚠️🥕醬汁酸甜微辣🌶️好開胃😝
多多桃膠椰奶🥥有桃膠🤎西米、椰奶、紅豆🫘口感好豐富☺️
低糖紫米豆漿🥛紫米令豆漿格外香甜💜
  • 姚姚酸菜魚
  • 酸菜魚
2023-09-27 67 瀏覽
今日同老公食個lunch ,佢知我鐘意食辣,book 咗位於銅鑼灣希慎廣場嘅姚姚酸菜魚,❤️環境一流,裝修簡約舒適,值得一讚嘅係職員服務態度友善和主動👍🏻我哋叫咗個麻辣香鍋,好窩心嘅係我叫咗麻辣鍋底可以選少麻/少油/少辣/免蔥!哈哈😄餸菜鍋物點咗好Q彈嘅魷魚鬚,滷得好入味嘅豬手,走過油好香口嘅午餐肉,好脆口嘅豬耳,千葉豆腐真係海棉寶寶咁綿綿軟滑不留口!酸菜魚辣度全面升級、姚姚蕃茄魚 蕃嚟喇,所以我哋叫咗個姚姚酸菜魚午餐一 姚姚酸菜魚,酸辣度也可指定,魚肉雪白無骨,無得頂!一 滋味小食係麻辣牛𦟌,香麻辣好好味一 爆打青瓜檸檬茶,好fresh ,估唔到嘅新鮮感👍🏻一 解辣三色冰,見到透明滑嘟嘟嘅冰粉感覺已經好治癒❤️姚脆奶,外脆奶香味濃,不會過甜低糖黑豆漿,健康之選 #姚姚酸菜魚 #yaoyaohongkong #酸菜魚 #sauerkrautfish #椒麻雞 #紅糖糍粑 #yummy #spicyfood #炸鮮奶

一 姚姚酸菜魚,酸辣度也可指定,魚肉雪白無骨,無得頂!

一 滋味小食係麻辣牛𦟌,香麻辣好好味
一 爆打青瓜檸檬茶,好fresh ,估唔到嘅新鮮感👍🏻
一 解辣三色冰,見到透明滑嘟嘟嘅冰粉感覺已經好治癒❤️

姚脆奶,外脆奶香味濃,不會過甜
低糖黑豆漿,健康之選

1K
2023-09-23 94 瀏覽
已經唔知第幾次嚟「姚姚酸菜魚」😬今次又去試新食物😍.北京烤鴨(半隻)🦆多皮少肉🥺勝在肉質頗嫩,用餅皮包住鴨肉🫓青瓜、西瓜🍉京蔥、京醬、砂糖,好滋味🤤但略嫌餅皮唔夠煙韌🥲另外有一份椒鹽鴨架🦴椒鹽味幾香口🧂但偏鹹咗少少😢.麻醬雞絲粉皮🍜粉皮幼滑😉加上濃香麻醬、雞絲🐔青瓜絲🥒好Fresh😛.姚姚雞翼(4隻)🐓炸到脆卜卜😗味道鹹香惹味😋.紅糖糯米糍粑🥢外酥脆內軟糯😆加上唔太甜嘅紅糖,Perfect👍🏻.上湯菜心🥬菜心軟硬適中😌估唔到有鹹蛋同皮蛋🥚.紅豆烏龍冰粉🥣有花生🥜紅豆🫘小丸子🍡提子乾🍇清甜冰粉食到陣陣烏龍茶茶香🍵.手打檸檬茶🍋果然有一股格外清新嘅檸檬味💦.低糖紫米豆漿🥛豆味重,帶淡淡香甜紫米味💜
已經唔知第幾次嚟「姚姚酸菜魚」😬今次又去試新食物😍
姚姚雞翼(4隻)🐓炸到脆卜卜😗味道鹹香惹味😋
上湯菜心🥬菜心軟硬適中😌估唔到有鹹蛋同皮蛋🥚
手打檸檬茶🍋果然有一股格外清新嘅檸檬味💦
低糖紫米豆漿🥛豆味重,帶淡淡香甜紫米味💜