3K
2019-12-01 329 瀏覽
見有新店開張又試下佢先,主要係賣豆漿的店,有數十款唔同口味的豆漿,仲有豆腐花賣,不過是晚已經售罄,下次先試呢樣吧。小店個logo幾得意喎,個表情夠抵死。哈哈~餐牌,好高影唔清楚。買左紅茶味豆漿($26),預先入好膠樽的,拎上手個樽幾結實,可重用的質地,唔知會唔會回收呢?唔知係雪得未夠耐定個雪櫃唔夠凍,基本上支豆漿接近室溫,飲左幾口都唔太飲到茶味,但豆味就極濃,完完全全嘅大豆味,豆味天然亦無豆腥味,甜度亦只係微甜,好對胃,如果當係原味咁飲,呢支豆漿好飲過所有包裝豆漿,或者下次試埋原味同特濃豆乳,睇下個分別再評級。小店寫明用上加拿大大豆,仲話無加防腐劑,可以安心飲了,哈哈。
小店個logo幾得意喎,個表情夠抵死。
哈哈~
餐牌,好高影唔清楚。

5 分鐘 (堂食)
$26 (宵夜)
2019-12-01 289 瀏覽
如果飲傳統黑豆漿/芝麻豆漿飲到悶小編向你推薦依間😘難得去元朗掃食 去左依間想朝聖好耐既豆乳店!佢既豆漿有成 17款口味 而且口味好獨特 全部都係傳統豆品廠無既口味😲 例如:芋頭 南瓜 小黃瓜 紫米 抹茶 黑芝麻 紅茶 等等……熟台灣既朋友 應該一眼就feel到成件事好「台灣」😂店舖提供試飲 揀唔落手可以試飲左先第一次買 我就揀左最突顯到豆香既 「特濃豆乳(無糖) $22」豆漿既濃度令人感到驚豔!唔單止豆香豐腴 連質感都勁濃稠 有果種「漿下漿下」既感覺😨仲以為得台灣人先整到依種level 估唔到大西北原來已經發展得咁成熟💛不過論口味 佢就唔係款款都整得出色同朋友一齊試飲左幾隻 比個大概大家參考>抹茶: 唔夠抹 有陣草味>南瓜:  無南瓜味 似普通有糖豆漿>芋頭: 有香芋味但無芋香 偏甜 唔好期待佢似芋泥奶>黑芝麻: 超好飲 黑芝麻勁濃味 試飲中唯一睇得上眼下次會直接課金朋友嗌既 「可可豆乳 $26」亦都好飲!可可味好香 但豆味始終會被可可蓋過似飲緊清新不膩既朱古力奶大部分口味都可選冷熱/無糖微糖$2X 一杯豆乳 完全覺得唔貴有時買一杯300ml既台式飲品仲
如果飲傳統黑豆漿/芝麻豆漿飲到悶
小編向你推薦依間😘

難得去元朗掃食 去左依間想朝聖好耐既豆乳店!
熟台灣既朋友 應該一眼就feel到成件事好「台灣」😂
店舖提供試飲 揀唔落手可以試飲左先

豆漿既濃度令人感到驚豔!
唔單止豆香豐腴 連質感都勁濃稠 有果種「漿下漿下」既感覺😨

不過論口味 佢就唔係款款都整得出色
同朋友一齊試飲左幾隻 比個大概大家參考
>抹茶: 唔夠抹 有陣草味
>南瓜:  無南瓜味 似普通有糖豆漿
>芋頭: 有香芋味但無芋香 偏甜 唔好期待佢似芋泥奶
>黑芝麻: 超好飲 黑芝麻勁濃味 試飲中唯一睇得上眼
下次會直接課金

朋友嗌既 「可可豆乳 $26」亦都好飲!
可可味好香 但豆味始終會被可可蓋過
似飲緊清新不膩既朱古力奶

大部分口味都可選冷熱/無糖微糖
$2X 一杯豆乳 完全覺得唔貴
有時買一杯300ml既台式飲品仲貴啦
小編直程覺得超值添 真係要去多幾次😤
入一次大西北就飲一次!

(其實佢連隻吉祥物都好有台灣文青插畫既風格 好可愛咖)
2019-12-01 170 瀏覽
自從自己飲吾到牛奶 連咖啡都要改用豆奶🥺🥺今日系元朗搵呢間好豆製研所買左咖啡豆乳 同 原味豆乳無糖試下豆味真心好香濃其實系坊間飲無糖豆漿都會中中地伏 好似豆加生水甘 但呢間就吾同 系好濃既豆味 飲得出大豆既味道 無糖都好好飲另外咖啡味都好好飲 吾會太甜 咖啡味都香 飲完感覺好健康 絕對吾似飲左好多化學野 天然好味又健康☺️☺️佢仲有好多款吾同既豆乳 烏龍茶豆乳同芋頭豆乳都好吸引😋下次再試順便一提 個樽既設計都好可愛🥰 加埋有連儂牆 真💛推介!
自從自己飲吾到牛奶 連咖啡都要改用豆奶🥺🥺
今日系元朗搵呢間好豆製研所
買左咖啡豆乳 同 原味豆乳無糖試下
豆味真心好香濃
另外咖啡味都好好飲 吾會太甜 咖啡味都香

順便一提 個樽既設計都好可愛🥰 加埋有連儂牆
真💛推介!
2019-11-17 275 瀏覽
從未試過咁濃豆香既豆漿今次選了香芋味,😂其實我係企左幾分鐘都未能才出選擇,因為佢有十七款味道。找到少少資料:採用傳統日式豆漿手藝,豆粕使用,口感濃厚,選用加拿大🇨🇦非基因改造大豆,含高植物蛋白質。
從未試過咁濃豆香既豆漿

香芋濃豆漿
香芋濃豆漿
2019-11-16 203 瀏覽
店外嘅招牌好cute😚豆乳有好多味道選擇店員見我睇左咁耐 同我講可以試左味先🥳豆味好香濃!質地仲有d杰 睇得出好足料最後買左小黃瓜同紫米小黃瓜豆乳 $28 🥒 · 青瓜令豆乳好refreshing 好清新 入面仲有青瓜蓉紫米豆乳 $28 🍚 · 淡淡的紫米味加上好多紫米粒粒因為好足料 所以飲完都幾飽😝我揀呢2款本身嘅甜度都比較低 如果想要甜d嘅豆乳可以揀可可味豆乳係飲品入面係一個比較健康嘅選擇👍🏻 唔錯!下次再去試下其他味先!

店外嘅招牌好cute😚

因為好足料 所以飲完都幾飽😝

我揀呢2款本身嘅甜度都比較低
如果想要甜d嘅豆乳可以揀可可味

豆乳係飲品入面係一個比較健康嘅選擇👍🏻
唔錯!下次再去試下其他味先!
2019-11-03 238 瀏覽
偶爾在社交媒體得悉這一間「好豆製研究所」,名字起得好可愛。碰巧今天和友人逛元朗,便過來參觀消費。以橙黃色為主調的「好豆製研究所」,出售著多口味的豆乳飲品。口味五花八門,一時之間未能作出決定,還好可以試喝。最後選定了這一支芋頭豆乳。原本想選擇喜愛的抹茶味,但反而被芋頭味驚艷。微糖豆乳頗重黃豆香,混入了芋頭蓉,質感有點濃稠。芋蓉甜度剛好,帶著淡淡芋頭天然香味。兩者加起來味道不錯。盛載豆乳的膠樽也是非常可愛,印有店舖的吉祥物公仔,筆者正打算循環再用呢。
偶爾在社交媒體得悉這一間「好豆製研究所」,名字起得好可愛
。碰巧今天和友人逛元朗,便過來參觀消費。

以橙黃色為主調的「好豆製研究所」,出售著多口味的豆乳飲品
。口味五花八門,一時之間未能作出決定,還好可以試喝。
芋頭豆乳

最後選定了這一支芋頭豆乳
。原本想選擇喜愛的抹茶味,但反而被芋頭味驚艷。

。兩者加起來味道不錯

盛載豆乳的膠樽也是非常可愛,印有店舖的吉祥物公仔
,筆者正打算循環再用呢。
2019-11-03
2019-10-30 154 瀏覽
係元朗行行下街,突然想買啲嘢飲但又唔想飲珍珠奶茶嗰啲,就揾下有冇啲特別嘅嘢飲,揾揾下就揾到依間專賣豆漿嘅新鋪頭。依間鋪頭嘅豆漿有好多味揀,紫米味同芋頭味嘅豆漿應該係鋪頭較受歡迎嘅,因為一早就賣哂。最後就揀咗黑糖味($24)嘅,飲落去幾重豆味,而黑糖嘅味都啱啱好,唔會話搶啲哂豆味同太甜,推介俾大家試下

2019-10-24 216 瀏覽
甘岩經過附近先發現又新開左間外賣野飲店舖面以白色為主,行清新文青風以為又係奶蓋黑糖之類既台飲店點知一睇先知係賣豆乳類依度已經display 哂所有味道,全部都係支裝賣走,有d 味道好特別,有小黃瓜,南瓜老細都好熱切叫我地試飲,我地試左特濃無糖同烏龍茶特濃無糖好香豆味,又唔甜烏龍茶味淡左d, 無甘突出,豆味都算濃,但夾埋一齊有d 唔係甘夾,但都唔係好甜,老細話其他都係做微糖架最後我地都係買無糖~~感覺上再健康d絕對會encore 既小店
甘岩經過附近先發現又新開左間外賣野飲店

舖面以白色為主,行清新文青風

以為又係奶蓋黑糖之類既台飲店

點知一睇先知係賣豆乳類

老細都好熱切叫我地試飲,我地試左特濃無糖同烏龍茶

特濃無糖好香豆味,又唔甜

最後我地都係買無糖~~感覺上再健康d

絕對會encore 既小店
特濃豆乳無糖
2019-10-20
特濃豆乳無糖
2019-10-24 200 瀏覽
真心推薦依間小店我已經由佢開張到依家幫襯買咗超過十枝豆漿就快試曬所有味 so far都係冇伏同好有驚喜今次再入手呢兩枝左邊係抹茶紅豆豆乳 ($28)甜度係半糖同微糖之間真係有好多原粒紅豆喺入面抹茶味同豆味都好濃右邊係黑芝麻豆乳 ($26)一定一定要搖均先飲黑芝麻味喺你開樽蓋嗰刻就已經聞到好足料整體上佢嘅豆乳豆味比起一般樽裝豆漿濃郁好多而且完全冇加防腐劑 (只可以存放兩日)好多味道都幾特別 得佢先有例如南瓜、芋頭、紫米、榛果可可買之前都可以試飲大部分都係微糖 有熱有凍😋題外話 店面幾靚嫁🤪最後附上餐牌一張~
真心推薦依間小店
我已經由佢開張到依家幫襯買咗超過十枝豆漿
就快試曬所有味 so far都係冇伏同好有驚喜
今次再入手呢兩枝

左邊係抹茶紅豆豆乳 ($28)
甜度係半糖同微糖之間
真係有好多原粒紅豆喺入面
抹茶味同豆味都好濃
右邊係黑芝麻豆乳 ($26)
一定一定要搖均先飲
黑芝麻味喺你開樽蓋嗰刻就已經聞到
好足料
抹茶紅豆/黑芝麻豆乳

整體上
佢嘅豆乳豆味比起一般樽裝豆漿濃郁好多
而且完全冇加防腐劑 (只可以存放兩日)
好多味道都幾特別 得佢先有
例如南瓜、芋頭、紫米、榛果可可
買之前都可以試飲
大部分都係微糖 有熱有凍😋

題外話 店面幾靚嫁🤪
黑芝麻豆乳

最後附上餐牌一張~
2019-10-23
外賣自取